taki-sobie-nick 02.02.23, 01:08 polskieradio24.pl/5/1223/artykul/3110655,zelenski-apeluje-o-pociski-dalekiego-zasiegu-ukraina-zrobi-wszystko-by-dostac-niezbedna-bron Do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 01:48 taki-sobie-nick napisała: > polskieradio24.pl/5/1223/artykul/3110655,zelenski-apeluje-o-pociski-dalekiego-zasiegu-ukraina-zrobi-wszystko-by-dostac-niezbedna-bron > Do dyskusji. Co to znaczy "miała być"? Cały czas jest to wojna obronna Ukrainy, ponieważ to Ukraina została zaatakowana przez Rosje i się przed Rosja broni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 01:14 Przecież w artykule jest wyraźnie napisane po co ukrainie pociski dalekiego zasięgu. Jak inaczej maja niszczyć wyrzutnie rakietowe z których Rosjanie ich atakują? Odpowiedz Link Zgłoś
panipoczterdziestce Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 19:00 Czy Rosja powinna zapłacić Ukrainie za zniszczenia mienia kradzieże, w tym kradzieże dzieci i mordy na ludności cywilnej? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Miała być wojna obronna...? 04.02.23, 23:59 panipoczterdziestce napisała: > Czy Rosja powinna zapłacić Ukrainie za zniszczenia mienia kradzieże, > w tym kradzieże dzieci i mordy na ludności cywilnej? NIE KARMIĆ TROLLA. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 06:04 Najlepszą obroną jest atak. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 06:17 I bardzo dobrze że mają możliwości niszczyć zaplecze ruskich Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra33 [...] 02.02.23, 06:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 06:53 Moze niech Rosja poprosi o rozejm. Na litość. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:01 kasandra33 napisała: > Czas już zakończyć tę wojnę. > Po to są czołgi i rakiety. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:37 Ale podobno Ukraina tylko się broni...? Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:41 Ukraina tylko się broni, z czym masz problem? Usiłuje z mniejszą lub większą skutecznością wyzwalac tereny swojego państwa zajęte przez agresora Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:47 sophia.87 napisała: > Ukraina tylko się broni, z czym masz problem? Usiłuje z mniejszą lub większą sk > utecznością wyzwalac tereny swojego państwa zajęte przez agresora Aha, i z całą pewnoscią nie skieruje rakiet na tereny Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:54 A po co? Jaki to ma sens? Cele rosyjskie są na terenie Ukrainy bo tam są rosyjskie wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:58 Masz powód by się obawiać, onuco, że do Moskwy doleca? Wystarczy, że zmbombarduje cele wojskowe na terenach okupowanych Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 00:47 Mam problem, ze Putin moze w odwecie wysłać rakiety na Warszawę, kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 00:49 I bez bluzgów mi tu. Choćby trafiły w rosyjskie nieuzytki, Putin moze odpowiedzieć rakietami na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 05:54 taki-sobie-nick napisała: > Choćby trafiły w rosyjskie nieuzytki, Putin moze odpowiedzieć rakietami na Polskę. > Putin może odpowiedzieć atakami na Polskę z dowolnego powodu i bez powodu. Nie robi tego nie z braku powodu, tylko z braku możliwości skutecznego ataku i z obawy przed odpowiedzią NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 00:44 Zostaniemy sami, jak to miało miejsce w 1939 roku . Juz to widze, jak NATO nam pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 07:45 demono, ale jaka wojna? Przecież sam pisałeś, że żadnej wojny tam nie ma, tylko my głupie wierzymy w jakies stare zdjecia. I Zachód nie reaguje (luty/marzec 2022) nie dlatego, że jest zły (i pamietajmy 1939) tylko dlatego, że żadnej wojny nie ma. Naprawdę chcesz uchodzić za kogoś wiedzącego więcej i przewidującego? Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 14:27 Pamiętam! Tak właśnie pisało trolliszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 05:45 To już byłby onuco atak na NATO. A tego nie zaryzykuje. Natomiast nic nie robiąc tylko pomagamy ruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 07:48 taki-sobie-nick napisała: > Mam problem, ze Putin moze w odwecie wysłać rakiety na Warszawę, kumasz? Człowieku, nie kumasz, że to tak nie działa? Nie ma czegoś takiego jak działanie w odwecie. Putin zbombarduje Warszawę jeśli w jego mniemaniu będzie mu się to opłacało. Pretekst może być absolutnie dowolny i kompletnie nie ma znaczenia jaki. Polska dała Rosji wystarczająca ilość powodów do potencjalnego ataku. Jeden więcej czy mniej różnicy nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 08:01 To trochę jak z okupacją niemiecką - za wszystko smierć, więc każdy i tak robił swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 08:04 I tak może. Robisz po gaciach jak ci ludzie, którym sąsiad terroryzuje okolicę, a oni przez lata mówią "ciiiiiii, nie patrz, nie reaguje, bo się Zenek wkurzy", zamiast od razu zebrać się w dwudziestu i zrobić z Zenka mokrą szmatę Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 16:25 taki-sobie-nick napisała: > Mam problem, ze Putin moze w odwecie wysłać rakiety na Warszawę, kumasz? Przenieś się do Moskwy, albo Nowosybirska, będziesz czuła się bezpieczniej i w ogóle milej będzie, znajdziesz większe zrozumienie itd. 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 21:47 A w odwecie za co wysyła rakiety na Ukrainę? Przecież Ukraina nie naruszyła nigdy granic Rosji? Wysyła, bo chce i może. A nie "w odwecie za". Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Miała być wojna obronna...? 04.02.23, 23:51 taki-sobie-nick napisała: > Mam problem, ze Putin moze w odwecie wysłać rakiety na Warszawę, kumasz? Tak powiedział oficer prowadzący? Rakiety wysłane na Polskę to rakiety wysłane na kraj NATO. Straszycie nas tym atakiem nuklearnym, ale jednocześnie zapominacie, że Xi nie życzy sobie takiego ataku ani w Europie ani w Azji, a Rosja jest teraz uzależniona od Chińczyków, więc putin prędzej zdefekuje niż wystrzeli rakietę na Warszawę. Idź z tymi rewelacjami na Pikabu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick [...] 03.02.23, 00:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 05:46 Ale atakuje Ukraina a nie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 06:09 Jesteś prawnikiem, że taką masz gruntowną znajomość prawa międzynarodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 08:00 Oj, onuca się zdenerwowana. Kurs rubla znowu spada? ☺ Polska nikogo nie atakuje, Ukraina też, tylko się broni. A atak na Polskę czy Kraje Bałtyckie to atak na NATO Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 23:17 Każdy martwy ork to jeden mniej zabijający Ukraińców więc likwidowanie orków także na terytoriach Rosji jest wojną obronną. Poza tym mogą ogłosić, że uważają Moskwę za Ukrainę xd Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 18:47 taki-sobie-nick napisała: > sophia.87 napisała: > > > Ukraina tylko się broni, z czym masz problem? Usiłuje z mniejszą lub więk > szą sk > > utecznością wyzwalac tereny swojego państwa zajęte przez agresora > > Aha, i z całą pewnoscią nie skieruje rakiet na tereny Rosji? > > No i niech, kruwa, skieruje. I niech to zrobi skutecznie. Chcesz ruskiego miru? Jedź do Buczy. No chyba, że wg Ciebie to ustawka. Ruskich Ci żal? Czy boisz się, że się zezłoszczą? Wyobraź sobie, że jak UA padnie to my będziemy następni. I nic Ci wtedy nie pomoże, że tak ich wspierasz na forum gazety. Popatrz jak potraktowali kadrowcy ruską dzienniakrkę. W naszym - i nie tylko naszym - interesie jest, żeby Rosja padła i nigdy nie powstała. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:43 A czym się mają bronić? Kijami? Wtedy będzie sprawiedliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:44 Ten argument przestanie być pusty jak bęben, wyącznie w sytuacji, w której ukraińskie siły zaczną zajmować terytorium ruskie - sprzed 2014. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:48 langsam napisała: > Ten argument przestanie być pusty jak bęben, wyącznie w sytuacji, w której ukra > ińskie siły zaczną zajmować terytorium ruskie - sprzed 2014. Czyli Alianci w 1945 roku powinni się zatrzymać przed granicami Niemiec z 1939 roku? S. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Miała być wojna obronna...? 04.02.23, 23:55 snajper55 napisał: > langsam napisała: > > > Ten argument przestanie być pusty jak bęben, wyącznie w sytuacji, > > w której ukraińskie siły zaczną zajmować terytorium ruskie - sprzed 2014. > > Czyli Alianci w 1945 roku powinni się zatrzymać przed granicami Niemiec z 1939 > roku? Popieram ten argument. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:58 taki-sobie-nick napisała: > Ale podobno Ukraina tylko się broni...? > Aha, jak ciebie zaatakuje ktoś na ulicy, to bronić się będziesz tylko zasłaniając się rękami przed ciosami? Czy jednak w ramach obrony będziesz oddawał ciosy? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 08:59 taki-sobie-nick napisała: > Ale podobno Ukraina tylko się broni...? > Wiesz co, idź może pomóż mamie posprzątać. Przynajmniej jakiś pożytek będzie. Nie wysilaj główki. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:11 Tak, najwyższa pora, żeby Rosja się wycofała Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:18 To najwyższy czas, żeby wlezc na terytorium Rosji, zabrać im kawał terenu, postrzelac, wystrzelac i wtedy można usiąść do rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:29 Niezła próba, prawie mnie przekonałas. 1/10 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 06:26 Dotarcie w 1945 do Berlina miało charakter obronny, jak najbardziej. Inaczej nigdy by się nie skończyło. Tutaj też tylko pokonanie Rosji może pomoc, każdy rozejm, czy "pokój" to czas na wzmocnienie sił do kolejnego, silniejszego uderzenia. Jak dla mnie przedmiot dyskusji bezzasadny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 06:54 hmmm Ty czytasz co piszesz przed wysłaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:01 To jest człowiek, który oczekuje, że ktoś mu "da zatrudnienie". Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:12 A to jeszcze nie ma tego zatrudnienia?🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 06:07 Ona chyba jest osobą z niepełnosprawnością, nie wiem czy może pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 08:56 marta.graca napisała: > Ona chyba jest osobą z niepełnosprawnością, nie wiem czy może pracować. > Hyhyhy. Ona tłumaczyła, że jest osobą z nerwicą. Trudno, żeby ktoś z nerwicą cokolwiek robił, co nie? Chyba, że chodzi o pisanie do ludzi "matole" i zakładanie głupich wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 09:36 Tak się składa, że od lat mam nerwicę (GAD) i ani dnia nie byłam na zwolnieniu z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 09:57 Marta, to był sarkazm, a nie atak na ciebie. Też mam nerwicę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 11:40 Spoko, nie poczułam się zaatakowana. Może źle zabrzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 21:44 Dlatego nie chodzi o pracowanie, tylko o to, żeby ktoś jej dał zatrudnienie, z naciskiem na dał. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 07:22 To oczywiste że trzeba Ukrainie dać każdą broń którą może pokonać Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:52 A o czym tu dyskutować? Ruscy nawalają w Ukrainę rakietami dalekiego zasięgu. Posiadanie takiego sprzętu przez Ukrainę pozwoli na przyhamowanie Rosji. Rosja nawala np. pociskami Ch-22 , zasięg pocisku wynosi do 600 km. Pociski Toczka sięgają na to ok. 1500-2600 km, a Iskandery 500-700. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Miała być wojna obronna...? 02.02.23, 22:59 Krytyczna sytuacja Ukrainy. Zachód zawiódł a Rosja zebrała siły | gen. Waldemar Skrzypczak Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 01:16 Ale o co co chodzi. Ze Zelenski chce wupedzic te cholote. A mial wg Ciebie przyjsc chlebem i sola. No jak smial. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 01:55 Najlepsza rakieta obronna to ta wycelowana w moskiewski kreml Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Miała być wojna obronna...? 04.02.23, 23:57 bialyhenio napisał: > Najlepsza rakieta obronna to ta wycelowana w moskiewski kreml Wystarczy pocisk z TT wycelowany w odpowiednią potylicę. hejto-media.s3.eu-central-1.amazonaws.com/uploads/posts/images/1200x900/b4720047b792b819630ca7dc09df01d5.png Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 07:29 No i? Obrona zaatakowanych w II wojnie światowej skończyła się na terenie państw atakujących. Nie słyszałeś o tym? Mnie to wcale nie dziwi, że zaatakowana i nieustannie niszczona pociskami Ukraina nie zamierza znosić tego w pokorze i milczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Miała być wojna obronna...? 03.02.23, 10:35 Czuję że Putin cię ukarze straszliwie i okrutnie Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 00:09 Szlag. Czy u Was też widać link do obrazka, ale nie widać obrazka? Jak by co: i1.kwejk.pl/k/obrazki/2023/01/LthUxF5Zgxdpafkc.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 06:58 Kotecek jako przestarzały czołg średnio szkodliwy? To chyba jakieś żarty albo ten ktoś nie wie jak zabójczo szkodliwy może być milutko puszek gdy wpadnie w amok panikę lub szał wojenny. U mnie naprawdę wielką suma wilczurów czuła respekt i wolała ustąpić niż narazić się na walkę z tą małą maszyną do mielenia Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 08:07 Potwierdzam, mój tata rozmawiał kiedyś z weterynarzem, który opowiadał mu, że widział wiele psów mocno pokiereszowanych przez koty. Zresztą mój śp. syberyjczyk bardzo często przymierzał się do bójek z psami wielokrotnie większymi od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 [...] 05.02.23, 00:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 00:47 A to do wjazdu na Zachód trzeba mieć paszport?! Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 00:52 Nie. Dowód wystarczy, Nie zmienia to jednak faktu, ze kupa ludzi za tymi paszportami, stała w kolejce. Same ematki sie tym chwaliły w jednym z wątków, kilka msc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 07:46 Ja bez kolejki i bez żadnych specjalnych starań. Ot, dostałam przy okazji rutynowej wizyty medycznej, która i tak bym miała. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 11:29 Każda? Zawsze tak kłamiesz? Mam paszport, nie wyobrażam sobie, żeby go nie mieć. Ale jakie kolejki? Jak się kończy ważność to wyrabiam nowy. A zwiewać nigdzie nie zamierzam, paszport jest mi potrzebny do wyjazdów nie do emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 [...] 05.02.23, 13:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 14:23 Hej, bohaterze, jakiezj znowy wojny - przecież pisałeś, ze nie ma żadnej wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 14:33 Swój se wklej. Nie ma wojny, żadnej wojny, stare zdjęcia, wszyscy głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 07:12 Kilka razy w życiu musiałam się bronić i możesz mi wierzyć że nie ograniczała się do zasłanianie przed radami ale również zdawałam ciosy by osłabić albo uniemożliwić kolejne ataki, unieszkodliwic przeciwnika by móc uciec lub wepchnąć to z mojej przestrzeni i pogonić na tyle by odechciało się wracać, kontynuować. Gdyby napastnik miał broń starałabym się mu ja wtrącić A dłoń uczynić niezdolna do jej użycia. Mogę spokojnie to pisać bo jestem ze starego pokolenia gdy sprawność fizyczną, prawdziwa A nie z siłowni była w modzie A uprawianie sportu powszechne. Zwolnienia z w- f były w naprawdę poważnych przypadkach i mało popularne. Przy okazji, przypadkiem zostałam nauczona wschodniej sztuki obronnej wykorzystującej siłę przeciwnika A ojciec mnie począł A ja potem powtarzałem dziecko by nie ustępować wobec nawet dużo większego przeciwnika i podejmować walkę. Pszczoła jest malutka i niby łatwo ja zabić ale każdy się boi, ze to urzadli i będzie bolało. Podobnie uważam, że Ukraina ma prawo mieć i stosować broń która pomoże zneutralizowac i zniechęcić przeciwnika skoro był na tyle głupi i perfidny, ze napadł na nią i nie przebiera w środkach Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 09:04 użądli A co do meritum zgadzam się. Po nieudanej wycieczce do Stalingradu i udanej rewizycie ruskich w Berlinie w 45 Niemcy do tej pory się ich boją i taka sama nauczka w postaci ostrego lania należy się teraz ruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 16:39 Sorki po Long cowid musiałam nauczyć się na nowo pisać i robię często błędy które kiedyś były nie do pomyślenia. Przedstawiam też, tu nie litery i co gorsza tego nie widzę. Np. Potrafię napisać rzołnież i dziwić się co mi nie pasuje : ( Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Miała być wojna obronna...? 05.02.23, 09:05 Zgadzam się z tym w 100%. Plus od siebie dodam tyłki, że gdyby Ukraina się nie rozbroiła i nie zlikwidowała A-bomb, to nie byłoby tej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś