Dodaj do ulubionych

Netflix kręci "Znachora"

02.02.23, 09:44
Jakoś nie mam przekonania...
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:45
      Ja też nie 😉
      • lauren6 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:02
        Ani ja wink
    • daniela34 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:48
      A ja jestem zainteresowana. Lichota w tej roli może się sprawdzić.
    • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:48
      To już trzeci będzie. Wincyj!
    • beataj1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:49
      Może to kwestia eksploatacji tego filmu, ale już na pierwszą wersję nie mogę patrzeć.
      Nowa też pewnie będzie męcząca.

No chyba, że Znachor będzie afropolakiem z korzeniami Inuickimi.
      A ta babeczka (nie pamiętam imienia) będzie tak naprawdę niebinarnym osobą człowieczą.

* jestem lewaczką, jestem za ustalaniem zaimków etc, co nie znaczy, że nie widzę aspektów humorystycznych związanych z przemianami.
      • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:51
        Na drugą chyba.
        • beataj1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:55
          Jakby nie liczyć, bleee.
      • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:21
        ja tez na pierwsza nie mogę patrzeć. Zwłaszcza scena genialnej operacji doktora Wilczura w obliczu pandemii mnie rozwala.

www.youtube.com/watch?v=V2TumlxRM3Y
        • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:30
          Beataj1 mówi o drugiej wersji.
          • beataj1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:02
            tak, pierwszej chyba nawet na oczy nie wiedziałam. I o jej istnieniu dowiedziałam się tutaj.
    • amsterdama Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:49
      Jestem za. Lichota mi pasuje.
      • marta.graca Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:55
        A mi niezbyt. Jakoś mało wyrafinowany, jak na słynnego lekarza chirurga.
        • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:00
          A nie za młody?
          • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:15
            Nie, czemu? Wiekiem akurat pasuje.
          • iwles Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:07
            heca7 napisała:

> A nie za młody?

Bińczycki miał dokładnie tyle samo lat, kiedy grał Znachora (około 44-45)

• ewka.n Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:08
            heca7 napisała:

> A nie za młody?

Na Heroda jest za młody wink Na Wilczura nie:

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Q10k9kpTURBXy85YzVjMzBjMjg5MzU4M2E3MzgzNjBkNWVjY2EyNTA0Zi5qcGeUlQMAzF3NA-jNAjKTBc0EsM0CpJUH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzIzMzdjOWZkNmI5MzFlZTZjYjBkMjNkY2JhMjU4YTlkLnBuZwDCAJMJpjA1ZWM0MgbeAAGhMAE/leszek-lichota-i-ilona-wronska.jpg
            • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:31
              Jak dla mnie za bardzo odpasiony
              • iza232 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 15:39
                ichi51e napisała:

> Jak dla mnie za bardzo odpasiony

Jak na Wilczura, to akurat odpasiony w sam raz.
            • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:56
              Ok, na tym zdjęciu pasuje.
    • tt-tka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:55
      Dziekuje, nie. Po ich Wiedzminie boje sie spojrzec na ich ekranizacje dowolnej ksiazki, ktora czytalam.
      • angazetka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:19
        "Kochanka Lady Chatterley" czy "Heartstoppera" zrobili bardzo dobrze, a też ekranizacje.
        • brytyjska.mgla Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:18
          Nawet nie zaczynaj! Kiedy ostatnio założyłam wątek o Kochanku, skończyło się małä jatką i nomimacją do wątku roku tongue_out
          • angazetka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:25
            Ten wąteczek na zawsze w moim sercu <3
    • ewa_mama_jasia Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:57
      Nie mam przekonania, ale patrząc na zdjęcia, Lichota w tej roli może się sprawdzi. Za to hrabicz Czyński - no nie.....
      • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:01
        A kto ma grać młodego hrabiego?
        • anilorak174 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:08
          Jakis Liss chyba
        • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:09
          Jakiś Ignacy Liss - nie, nie i jeszcze raz nie.
          • smoczy_plomien Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:18
            Prawdziwy hrabia trzymałby wyprostowaną postawę, a nie garbił się. Panienka nie zdejmowałaby na zewnątrz kapelusza, bo to jakby rozbierała się. Niedopracowane szczegóły, to strasznie psuje odbiór. Po co jest ta ekranizacja? Czy ktoś spodziewa się, że debiutanci zrobią to lepiej niż wybitni aktorzy starej szkoły?
            • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:29
              To jest scena z filmu?! Nie no! On potargany i włosy dlugie, ona też rozgogolona i bez kapelusza. Na razie słabo to widzę.
            • swinka-morska Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 15:36
              smoczy_plomien napisała:

> Niedopracowane szczegóły, to strasznie psuje odbiór.

Widziałam zdjęcia statystów i odtwórców ról epizodycznych do tej wersji netflixowej i tak samo uderzyło mnie niedopracowanie. Pani odtwarzająca rolę żony pacjenta ubrana w zimy płaszcz z futrzanym kołnierzem (rudo-brązowy) a na głowie letni pleciony kapelusz (intensywnie niebieski).
              • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:54
                Ja tez widziałam zdjęcia i nie rozumiem przyznam się dla złego ktoś się uparł żeby było „miedzynarodowo” tj zdjęcie ludzi na ulicy i wszyscy w melonikach. Serio? W Polsce?
                • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:54
                  Warszawska ulica 1937’
            • al_sahra Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:14
              smoczy_plomien napisała:

> Panienka nie
              > zdejmowałaby na zewnątrz kapelusza, bo to jakby rozbierała się.

Bez przesady, lata 30. to nie XIX wiek. Panienka z dobrego domu mogła zdjąć kapelusz na zewnątrz i w dalszym ciągu mieć szansę na zamążpójście smile.
              • asia_i_p Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 14:32
                Trzeba by spytać kogoś, kto się specjalizuje w tamtych czasach. Mnie babcia opowiadała tylko o wersji dla młodych panów. Sytuacja nieformalna towarzyska - młody facet wozi łódką po stawie dwie młode panienki (babcię i jej siostrę). Lato, upał. Młody facet prosi panienki o pozwolenie na zdjęcie surduta i pozostanie wyłącznie w kamizelce i koszuli. Rok między 1935 a 1939, nie dam rady bardziej doprecyzować.
              • smoczy_plomien Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 16:37
                Ale to nie był Nowy Jork ani nawet Londyn, a Marysia, to nie Sybil Crawley, która miała odpowiednią pozycję, żeby nie dbać o konwenanse. Tu mamy zapyziałą wiochę gdzieś na wschodzie i małomiasteczkową mentalność, zaś Marysia to sierota bez większych perspektyw, skromna i nieśmiała do tego.
          • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:25
            mi tam pasuje - tak sobie właśnie w sumie wyobrażałam - dzieciak taki. Przynajmniej ma to jakieś logiczne wyjaśnienie dla tej wielkiej miłości.
            • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:27
              o boze nie wygooglalam. Twarz absolutnie nie...
              • smoczy_plomien Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:44
                O matko, faktycznie twarz pasuje bardziej pasuje do odwzorowania patoli. Czuję, że obejrzę to tylko po to, żeby wynotować wszystkie błędy.
                • angazetka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 13:20
                  I wiesz o tych błędach po dwóch zdjęciach.Szanuję.
          • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:54
            Jeszcze Lichota jak cię mogę, może się obroni, jako aktor jest niezły. W każdym razie jest jakieś prawdopodobieństwo, że da się na niego patrzeć bez bólu oczu. O tyle młodzi to dramat w trzech aktach. Dziewięć sążni wody i sześć błota stóp. Beznadzieja. I nie wierzę, że "obronią" się aktorsko, bo role zarówno Marysi Wilczurówny jak i Leszka Czyńskiego to "drewno". Chłoptaś jak z jakiejś współczesnej komedyjki młodzieżowej o "kolydżu", w rodzaju (wiem, obecnie to "zabytek") "Beverly Hills 90210", urody raczej nienachalnej. Panna chyba jeszcze cieńsza: urodna średnio, kompletnie nie mająca tamtoczasowej klasy i subtelności... No, niestety, uważam, że jak na tak mało możliwości aktorskich oferujące role to Stockinger i Dymna wycisnęli z nich wszystko co się dało - i zostało już "nic".
            • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:59
              "Chloptaś" akurat jest jak na swój wiek aktorem z dużym doświadczeniem, nie jest też naturszczykiem, wieść niesie że w końcu jakis talent wsrod młodego pokolenia. Po co z góry się wypowiadać w takim tonie w jakim to robisz?
              • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:02
                Bo nie pasuje do tej roli. Może grać rapera, cwaniaczka, kolegę zza płotu. Ale nie hrabiego.
                • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:13
                  No jak widać może.
                  Skąd w was jest to przekonanie że wszyscy hrabiowie wyglądali jednolicie i w określonym typie? I pomijając to- facet jest młodym aktorem. Niektóre z was mają dzieci w jego wieku. Naprawdę trzeba mieć bardzo duży problem żeby o obcym, Bogu ducha winnym mlodym człowieku napisać coś takiego jak powyżej tylko dlatego że komuś wizualnie nie pasuje. Jeszcze nawet nie wiadomo jak zagrał, ale ściek poplynął, facet zawinił twarzą.
                • szeptucha.z.malucha Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:46
                  🤦‍♂️Po to ludzie kończą szkole aktorską, by zagrać każda rolę a nie jak naturszczyk tylko taką, do której pasują....
                  • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:58
                    No jak widać na zdjęciu wyżej - chyba jednak nie. Nawet postawy nie umie trzymać.
                    • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 22:12
                      Tego nie wiesz bo nie widziałaś filmu. To zdjęcie nawet nie wiadomo czy jest kadrem czy fotką z planu i jaki jest kontekst. W książce też nie był zbyt sztywny.
                      • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 22:16
                        Sztywny a wyprostowany - to zupełnie różne postawy. Nic nie poradzę, że to taki współczesny chłopiec z blokowiska. Nie ujmuję mu talentu - ale to nie rola dla niego.
              • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:13
                Być może mnie zaskoczy. Ale po "zajawkach" - nie sądzę. Chłoptaś nie jest określeniem pejoratywnym, sprawdź sobie w słowniku. To po prostu młody chłopak i tyle. No, jest młody, na razie nic nie poradzi. Czas usunie ten mankament. tongue_out Fakt zagrania w kilku odcinkach popularnych seriali to troszeczkę za mało, żeby oceniać jego doświadczenie jako "duże" i by prorokować "nareszcie talent w młodym pokoleniu". Nie wykluczam, ale na razie chłopak nie ma na koncie żadnej większej roli.
                Do tego, jak napisałam, rola hrabiego Leszka Czyńskiego nie oferuje za wiele do "pokazania" aktorowi, no tak tą postać Dołęga-Mostowicz napisał, co zrobić. A Stockinger dał radę z niej "wydusić" całkiem sporo - więc i dla tego młodzika poprzeczka wisi wysoko. Czy rólka w odcinku "Komisarza Alexa" albo nawet i "Osieckiej" to dość doświadczenia by się zmierzyć? Wątpię. Zwłaszcza, że "wizualnie" chłopak jest kompletnie nie "z tej bajki". Pasowałby raczej do właśnie jakiejś głupawej młodzieżóweczki, komedyjki o gimbazie a nie na hrabiego.
                • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:16
                  Chłoptaś nie jest określeniem pejoratywnym, sprawdź sobie w słowniku. To po prostu młody chłopak i tyle.

"Dziewięć sążni wody i sześć błota stóp. Beznadzieja. " to również nic pejoratywnego, wiadomo.
                  • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:21
                    A i owszem, ale to nie o nim, personalnie, a o nich jako parze ekranowej. Z tego co widać na zdjęciach i owszem, nie zachęca.
                    Poza tym w swojej odpowiedzi czepiłaś się akurat określenia chłoptaś, które nawet zacytowałaś. tongue_out
                    • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:36
                      Nie, "czepilam się" tego że jedziesz po facecie (i dziewczynie też zresztą) jakby ci wyrządził jakąś personalną krzywdę i wypowiadasz się w sposób, który jest niczym poza chamskim dopierdzielaniem i to w wyjątkowo obleśnym wydaniu.
                      Będzie można obejrzeć- będzie czas na analizę gry aktorów i pracy charakteryzatorów. Póki co jechanie po ludziach i to w taki sposób jak powyżej, bo mają nie takie twarze to zupełna miałkość.
                • sumire Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 08:32
                  Litości.
                  Wąskie specjalistki od sztuki aktorskiej zobaczyły jedno zdjęcie i już wiedzą, że chłoptaś się nie nadaje. Nie przesadzacie aby trochę?
      • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:07
        Skąd oni wzięli tego dzieciaka. Nie mamy żadnych aktorów przystojnych, o "hrabiowskim" wyglądzie?
        • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:16
          Mamy?
          • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:06
            No zastanawiam się właśnie,
            Też nie ideał, ale młody Damięcki może by się nadał?, Pawlicki - tylko chyba za stary, ale wtedy panowie wyglądali poważniej. Strój, fryzura - dużo robi.
            • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:06
              I "młody" Damięcki i Pawlicki są z 5 lat młodsi (plus minus) niż Lichota, który ma grać Wilczura.
              PS. Pawlicki jest raczej młodszy niż Damięcki, więc jak Pawlicki za stary to Damięcki tym bardziej.
              • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:25
                Dobra, jakoś młodo wygląda smile

W sumie należałoby ustalić ile hrabia miał lat. Moim zdaniem ok 30.
                Stockinger miał 26 lat, jak grał hrabiego.
                Przejrzałam sobie zdjęcia młodego pokolenia - jacyś oni wszyscy tacy przaśni. Brak takiej klasycznej męskiej urody. Wszyscy, którzy mi pasują - są koło 40.
                Ale ten wybrany - w ogóle nie pasuje, fryzura współczesna. Bez sensu.
                • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:41
                  Zacharewicz miał 23 A ze film powstał jeszcze za życia Dolegi Mostowicza można zalozyc ze w miarę akuratnie dobrali. Ona tez była młodziutka.
                  • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:04
                    No i powinni znaleźć w podobnym typie. Stockinger się wpisywał.
                  • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:07
                    Az idgrzebalam - Leszek raczej był młody bo w książce pada ze „uczył się na inżyniera”
                    • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:12
                      Liss nie byłby najgorszy gdyby osoba odpowiedzialna za kostiumy (które jak już widzimy kuleja) go bardziej ulizala zgodnie z mogą epoki
                    • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:17
                      Kurczę, nie sprawdzę, bo mój "Znachor" sobie stoi na kaszubskiej wsi... "Uczył się na inżyniera"... Ale czy pada, że TERAZ (znaczy w trakcie akcji powieści) się uczy, czy "uczył się na inżyniera", a teraz (w trakcie akcji) już się był wyedukował i do domu powrócił ukończywszy studia?
                      • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:25
                        Czekaj! Masz może racje
                        „I była w tym powiedzeniu prawie zupełnie szczera. Prawie zaś dlatego, że 􏰀ednak zna- ła pewnego młodego chłopca, który się 􏰀e􏰀 bardzo podobał. Zna􏰀omość zaczęła się tak samo w sklepiku, ale 􏰀uż dawno, bo przed dwoma laty. Był to młody pan Czyński, syn właściciela Ludwikowa. Przez cały rok nie było go w okolicy. Uczył się na inżyniera. Ale lato zawsze spędzał w Ludwikowie, skąd często do Radoliszek wpadał. Czasami z rodzi- cami samochodem lub pięknym powozem i wówczas na chwilę tylko zabiegał do sklepu pani Szkopkowe􏰀, czasami sam konno lub na motocyklu. Wtedy przesiadywał w sklepie godzinami.
                        Chłopak był żywy, zapalny i taki ładny, 􏰀akiego drugiego w życiu Marysia nie widziała. Wysoki, smukły, czarny 􏰀ak smoła, opalony na brąz. Tylko oczy miał takie niebieskie 􏰀ak ona, a to wyglądałby na Cygana. Przy tym ruchliwy był, wesoły, hałaśliwy, gdy wpadał, zdawało się, że cały sklep 􏰀est od niego 􏰀ednego pełen. Śmiał się, śpiewał nowe melodie (bardzo ładnie śpiewał!), pokazywał różne sztuki. Raz nawet równymi nogami na ladę wskoczył ku zgorszeniu szofera, który akurat musiał po niego przy􏰀ść.
                        Ale na􏰀lepie􏰀 lubiła, gdy opowiadał. Młody był 􏰀eszcze, zaledwie o siedem lat od nie􏰀 starszy, lecz, Boże drogi, czego on nie widział, gdzie nie zdążył być! Z􏰀eździł chyba całą Europę. Był w Ameryce i na różnych egzotycznych wyspach. I 􏰀ak opowiadał! A miał co opowiadać, bo z tą bu􏰀ną swo􏰀ą naturą wciąż narażał się na rozmaite przygody. Wytrząsał 􏰀e 􏰀edna po drugie􏰀 􏰀ak z rękawa.”

On jest o 7 lat od niej starszy. ide tropić ile ma Marysia wink
                        • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:28
                          Marysia niedługo będzie miała 20 lat czyli Czynski ma 27
                          • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:30
                            A Wilczur miał 37 jak poznał Beatę która miała wtedy 17.
                          • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:36
                            Czyli miał 26 - 27 lat. To Stockinger był idealny wiekowo. big_grin
                        • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:29
                          Daj znać jak ją wytropisz!
                          Zaraza, zawsze jak jakaś książka potrzebna to się o0kazuje być nie tam, gdzie powinna!
                      • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:26
                        Pamiętaj, że kiedyś edukację kończono wcześniej, nawet studia.
                        Brat cioteczny mojej babci w wieku 24 lat miał tytuł doktorski i rozpoczął habilitację na UJ ( 1919 rok ),
              • volta2 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:49
                ale to akurat żadna przeszkoda, zięć nie powinien być młodzikiem w tamtych czasach, mało to nastolatek wydawano za 40 latków?
                moja prababcia mając lat 18 wyszła za kogoś w podobnym wieku, 36 albo właśnie 40 narzeczony miał. nie słyszałam, by ich kto swatał jakoś szczególnie
                • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:58
                  No nie bo wtedy starzy Czynscy by wychodzili na pokolenie wyżej niż Wilczur.
          • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:59
            35wcieniu napisał(a):

> Mamy?
            >

Kurcze, tyle osób kończy szkołę filmową i teatralną i naprawdę wśród nich nie ma ani jednego? Czy po prostu żaden nie został "przepchnięty" przez eliminacje?
            • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:02
              No to właśnie masz faceta po szkole aktorskiej i ze sporym jak na swój wiek doświadczeniem.
              • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:04
                ale bez wyglądu.
                • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:18
                  No i może w końcu zaczną grać ci, którzy potrafią, a podobno temu idzie bardzo dobrze, a nie ci, którzy wyłącznie wyglądają.
                  • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:20
                    No ale hrabia to hrabia. Inna postawa, inne ruchy, nie wiem jak to inaczej nazwać "szlachetny" wygląd? - to nie chłopiec z blokowiska.
                    • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:26
                      No a niektórym nie przeszkadza mulatka grająca Annę Boleyn, bo w końcu "Ocochoziiii?"...
                      • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:46
                        Ja nie jestem w stanie oglądać.
                    • 35wcieniu Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:32
                      Nie widziałaś jak zagrał więc nieco bez sensu analizować postawę i ruchy. A hrabiowie nie byli jakąś szczególnie jednolitą pod względem urody masą bo i czemuż by mieli być. Zresztą chyba wam się marzą tacy bardziej dziewiętnastowieczni. Ten konkretny siał popłoch we wsi jazdą na motocyklu, nic nie wskazuje żeby był zawsze perfekcyjnie uczesany.
                      • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:33
                        On nie był hrabia tzn w wersji z 1981 był w książce nie. W książce jest nadętym snobem (tak uważa Marysia) który ględzi o tym ze jego matka jest hrabianka a ojciec ze starej rodziny senatorskiej.
                        • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:45
                          Czyli co byś nie mówiła stara szlachta. Wychowanie inne, zachowanie inne itd.
                    • 7katipo Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:57
                      Co Ty bredzisz? 🤣🤣🤣
                      • leosia-wspaniala Re: Netflix kręci "Znachora" 04.02.23, 10:11
                        Pewnie kolejna z ematkowej "szlachty" i ma wyobrażenie, że dziadowie wyglądali jak z obrazka. Trzeba znaleźć do roli jakiegoś hrabię, może się z UK uda ściągnąć jakiegoś?
                  • heca7 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:28
                    Nie mam nic do jego naturalnego wyglądu. Tylko do tej roli mi średnio pasuje a charakteryzacja na Stasia z nowego "W pustyni i w puszczy" nie pomaga tongue_out Niechby go ulizali do tyłu jak to było w zwyczaju.
        • lauren6 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:48
          Może chodziło o to, że gość jest ciemnookim brunetem z kręconymi włosami, a bardziej ciemnoskórego nie wypadało dać na polskiego hrabiego z lat 30-tych.
          • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 16:06
            W opisie postaci jest ze żeby nie nie ieskie oczy to by wygladal na Cygana. Niby taka artystokracja a opalony jak dzikus. Do tego skakał po meblach wiec już tak się nie czepiajmy ze się zgarbił.
        • vessss Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:30
          Bardziej pasuje do Jasia z Chłopów, który dostaje lanie od rodziców i z płaczem idzie na pielgrzymkę niż do Czyńskiego.
    • mid.week Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 09:58
      O Ziębie?
    • angazetka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:10
      A ja mam. Jaram się jak głupia. Zwłaszcza że bardzo wierzę w Leszka Lichotę.
      • marzeka11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:13
        Chętnie zobaczę, ale boję się rozczarowania.
        To jak z "Wiedźminem" na Netflxie- myślałam, że jak kiedyś nam Polakom nie udała się sensowna ekranizacja (poza dobrze dobranym Michałem Żebrowskim) , to teraz się uda. Coś paskudnego, w jakim kierunku tam poszli.
      • livia.kalina Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:32
        Ja sie też cieszęsmile W moim domu oryginalny Znachor jest otoczony nabożną czciąsmile z pewnością każdy będzie chciał zobaczyć nowe pomysł na film.
        • ewa_mama_jasia Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:41
          Jeśli chcesz nowych pomysłów - widziałaś "Znachora" w wersji teatralnej? Teatr Słowackiego w Krakowie? teatrwkrakowie.pl/spektakl/znachor Ja nie widziałam i nie zamierzam, ale chętnie posłucham tych, co widzieli.
          • sumire Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:49
            Ja widziałam. Bardzo dobry i zaskakująco zabawny momentami, ale stanowczo nie dla miłośników stuprocentowego trzymania się oryginału. I z wstawkami muzycznymi 🙂
        • hanusinamama Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:41
          Ten z 37 jest otoczony nabożną czcią? Czy mowisz o książce?
          • livia.kalina Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:55
            z 1981.
    • 1matka-polka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:11
      Majne Damen und Heren, this is profesor Rafał Wilczur!

Czekam z utesknieniem.
    • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:18
      czy ja wiem... wydaje się ze już wszystko zostało powiedziane w temacie... ale w sumie czemu nie?
      Osobiscie chyba wolałabym ekranizacje Nad Niemnem w klimacie i stylistyce tej zaginionej wersji.

stare-kino.pl/nad-niemnen-film-musniety-reka-malarza/
      • szmytka1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:46
        A właśnie mialam napisać, że tego tylko brakowało, żeby się za nad Niemnem wzięli 😆 Wystarczy, że stalowe magnolie zobaczyłam w nowej wersji.
      • mamawojtuska79 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:29
        Dzięki za ten artykuł. Może kiedyś, ktoś odnajdzie ten zaginiony film. Też chciałabym go zobaczyć. W artykule jest wzmianka o panie Strzałkowskim, był on pierwowzorem Janka Bohatyrowicza. Ożenił się z 16 lat starszą od siebie Stasią Kamieńską. Mieli dwoje dzieci. W 1939 roku sowieci zaaresztowali Klemensa Strzałkowskiego (czyli Janka Bohatyrowicza) i jego syna Kazika. Wywieźli ich kilkanaście kilometrów do miejscowości Kwasówka i tam w bestialski sposób zamordowali. Zostali ukamieniowani i jeszcze żywi zakopani... W domu pozostała żona Kazika Hania z dwójką dzieci (trzeci syn przebywał w Warszawie). Po powstaniu Związku Radzieckiego Hania nie mogła się stamtąd wydostać, a marzyła, by wyjechać do Polski Ludowej, która jawiła się jak raj. I tu pojawiła się kolejna ciekawa postać, mianowicie Aldona Dzierżyńska, siostra "krwawego Feliksa", która nota bene nigdy nie mogła darować bratu, że został komunistą, ateistą. Każdego miesiąca zamawiała za jego duszę mszę, pomagała również polskiemu podziemiu. Wyjątkowo pozytywna postać. To ona wystawiła Hani i dzieciom glejt, dzięki któremu udało się im wyjechać. Pod rygorem wielkiej tajemnicy Hania z rodziną osiedliła się w Kielcach. Siostra Kazika była zakonnicą i uczestniczyła w powstaniu Warszawskim. Na podstawie tych życiorysów mogliby nakręcić ciąg dalszy Nad Niemnem.
        • arwena_11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:47
          Są książki o tym, bardzo dobre zresztą. Niemy Niemen, Płynąc po dnie Niemna
          • mamawojtuska79 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 22:02
            Niemy Niemen czytałam, chętnie sięgnę po ten drugi tytuł.
    • szmytka1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:44
      Nie, nie i jeszcze raz nie!
    • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 10:57
      Ciekawe czy Dołęga-Mostowicz by rozpoznał...?
    • kropkacom Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:00
      Nigdy nie lubiłam filmu więc jest mi wszystko jedno.
    • iwles Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 11:15

A ja czekam smile
      I jeszcze jestem ciekawa muzyki. Dla mnie jest zawsze bardzo ważna.
    • inez21 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:03
      W sumie sama nie wiem...to film kultowy i po co go psuć. Ale pierwsza moja obawa jak zobaczyłam tego newsa to że jak Netflix to zaraz pojawi się tam jakaś czarna szlachta albo Marysia będzie miała romans na boku z Sonią np.🤣🤣
    • sumire Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:06
      Byłam sceptyczna, ale już nie jestem, bo jeśli mnie oczy nie mylą, to na jednym ze zdjęć jest jeden z moich ulubionych aktorów. No i Lichota też mi w sumie pasuje.
    • a.n.i.a.78 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:21
      ja znachora bardzo lubię i prawie za każdym razem oglądam jak leci w tv. co do Leszka Lichoty to myślę, że będzie bardzo dobrym Rafałem Wiczurem, natomiast te dzieci grające jego córkę i Czyńskiego nieeeeee. Anna Dymna i Stockinger to klasa.
      • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:45
        oni są najsłabszym ogniwem tego filmu (nie ich wina te postacie są nierealistyczne i drewniane) - poprzeczka nie jest ustawiona wysoko. Cala reszta za to bardzo dobra więc na dwoje babka wróżyła...
        • a.n.i.a.78 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:49
          myślę głównie o warstwie wizualnejsmile
          • joana012 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:56
            Ja mam wdrukowaną wersję drugą. Chyba nie da rady tego przebić. Anna Dymna nie do zastąpienia
          • marta.graca Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 18:37
            Otóż to. Myślę, że młody Czyński nawet by nie spojrzał na Marysię, gdyby wyglądała jak ta nowa aktorka.
    • kaki11 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 12:57
      W sumie jestem ciekawa. Lichota do roli Wilczura mi pasuje, mniej. Mniej Kowalska i Liss, ale może jednak na ekranie się to fajnie ogra. Ta druga ekranizacja była przez moją matkę katowana jak tylko leciała w tv, czyli często, a dla mnie jest już trochę za stara i chyba zbyt często oglądana więc nie mogę już na nią patrzyć, ale historia o tyle fajna i jednak jakiś tam sentyment budzi, że tą nową chętnie obejrzę
      • szmytka1 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 13:33
        Oglądam za każdym razem, przedwczoraj ostatnio 😆
    • danaide2.0 Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 17:54
      Ja też sceptycznie. Na "Znachorze" regularnie czyszczę kanaliki łzowe. Nowa wersja nie jest mi do szczęścia potrzebna.
      Nie rozumiem tego pędu do "nowych" wersji. Aż tak brak dobrych historii? Ostatnio jednym okiem zobaczyłam "7 kobiet i tajemnica". Remake "8 kobiet" z obowiązkową scenką à la Netlix. Nie polecam (i to nie ze względu na scenkę).
      • angazetka Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:27
        A takiego "Hamleta" to widziałam w jakichś 10 wersjach, w tym jako "Króla lwa". Albo "Romeo i Julię". Bryytjczycy co dekadę kręcą nową Jane Austen. I co? I się ogląda.
        • danaide2.0 Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 12:39
          Akurat podałam przykład przeróbki jednego scenariusza na inny, w której nie ma wielkiej literatury do interpretowania, jest powielenie pewnego schematu. Disney np. powiela sam siebie, kreskówki przerabiając na fabuły. Wychodzi bardzo różnie, zależy kto się za to zabierze.

No ale skoro Dołęga-Mostowicz doszlusował do Szekspira i Austen to nie będę nikomu na drodze do szczęścia stała! Dla mnie Znachor jest tylko jeden - no i ciekawe kto mi Dykielową zastąpi.
          • elinborg Re: Netflix kręci "Znachora" 04.02.23, 17:44
            Dykielowej nikt, obawiam się. Scena z myciem podłogi i podrywem jest jedną z moich ulubionych.
      • elinborg Re: Netflix kręci "Znachora" 04.02.23, 17:40
        7 kobiet nie dałam rady obejrzeć. A francuska wersję uwielbiam.
    • brytyjska.mgla Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 20:25
      Czy to wstyd przyznać się, że nigdy nie obejrzałam tej kultowej wersji? Zawsze kiedy leciała w TV przełączałam na inny kanał, bo nie zapowiadał się ciekawie. Czy naprawdę aż tyle straciłam i warto to teraz nadrobić ?
      • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:20
        Dobry jest wątek profesora W i cała ta cześć znachorska - jak łamie chłopcu nogi żeby je złożyć, chłopi - to wszystko swietne. Niestety podobnie jak w książce nie wiadomo po co jest tam wątek romansu sklepowej z chłopakiem z dobrej rodziny vel trulov kolka z pniakiem - dwoje dzieciakow ktorych nic nie łączy poza ta wielka miłością ( o której w sumie tez nic nie wiadomo koleś nagle się zakochał i zaczął przesiadywać w sklepie) tutaj jedyna wartością jest uroda Dymnej.
        Do tego niepotrzebnie od początku widz wie ze Marysia to Mariola bo Beatę (Wilczurowa) gra również Dymna. Dużo by lepiej byłoby gdyby ten wątek był subtelniejszy.
    • szeptucha.z.malucha Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 21:19
      Jestem na tak. Zawsze tak jak w przypadku wystawienia sztuki w teatrze, tak i w sytuacji filmu jestem otwarta na nowe interpretacje.
    • smoczy_plomien Re: Netflix kręci "Znachora" 02.02.23, 23:15
      Netflix jest trochę w tyle za konkurencją. Wszystkie grupy producenckie mają już swoje serwisy streamingowe i pozabierały swoje filmy od konkurencji. Netflix został głównie z tym, co sam wyprodukował, więc musi naprodukować kontentu. Zrobili badanie: jaki jest najpopularniejszy film w Polsce? Wyszło, że Znachor i Potop (swoją drogą, ja jednak bardziej #teamPotop), ale Znachor krótszy, więc tańszy. A że wszyscy obejrzą raz i powiedzą, że lipa, to nic nie szkodzi. Wszak większość produkcji Netflixa jest jednorazowa i nikt nie ma ochoty do nich wracać po czasie.
    • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 13:35
      Następnie nakręcą "poprawioną" wersję Vabank - z Żebrowskim jako Kwinto i Zamachowskim jako Duńczykiem. Żeby nie było, dobrzy aktorzy, w pełni profesjonalnie... Natalię zagra Wieniawa, kto szopenfeldziarzy z zapałem na razie nie mam pomysłu Potem "poprawią" Psy. Bez Bogusia Lindy, w roli Franza - Adam Zdrójkowski. Niby można, tylko po co i dla kogo?
      • szeptucha.z.malucha Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 13:59
        Może dla szerszej widowni? Poza PL?
        • kocynder Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 14:40
          Serio sądzisz, że ktoś poza Pl kojarzy Żebrowskiego czy Zamachowskiego? Że o Wieniawie i Zdrójkowskim nie wspomnę... big_grin
          • szeptucha.z.malucha Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 17:14
            Netfliksowe produkcje wychodzą poza PL, rodzime z lat 80- tych nie.
            • ichi51e Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 17:17
              365 dni to hit na skale światowa…
              • szeptucha.z.malucha Re: Netflix kręci "Znachora" 03.02.23, 17:29
                Ależ nie mówię o hitach🙄, tylko dostępności.
      • sumire Re: Netflix kręci "Znachora" 04.02.23, 13:24
        A po co kręci się nowe adaptacje Christie albo Conan Doyle'a?
        I z młodych aktorów znasz tylko Wieniawę i Zdrójkowskiego? Swoją drogą, akurat w tym nowym "Znachorze" młode role obsadzono raczej nieoczywistymi nazwiskami, i bardzo dobrze, niech dostaną szansę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka