Dodaj do ulubionych

przegląd gwarancyjny, ostatni, robic?

02.02.23, 13:09
Drogie ematki, tutaj zawsze znajduje sie dobre rady, to pytam.
Za kilka dni trafia mi data trzeciego, czyli ostatni przegląd gwarancyjny samochodu.
Samochód kupiłam w 2020, gwarancja 3 letnia, więc to tak w sumie na nic, bo i tak od 10 lutego juz nie mam gwarancji.
W ASO powiedziano mi, że to bedzie sprawdzenie czy coś sie nie uszkodziło i w razie czego to jeszcze na tym przegladzie bedzie to zrobione w ramach gwarancji.
Powiem szczerze, że krucho u mnie z kasa i 1000 zł za ten przegląd( bo tak mi wyliczono) to trochę dużo.
Dziewczyny, poradzcie, czy ma sens to robić?
Obserwuj wątek
    • mava1 Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 02.02.23, 13:24
      a to przegląd gwarancyjny nie jest darmowy?
      Juz nie pamietam bo mój samochód jest juz wieloletni ale nie kojarzę, żebym tyle wydawała (cokolwiek) na przeglad gwarancyjny.
      jeśli miałabym tyle zapłacic to na pewno zrezygnowałabym. Przeglad u mojego mechanika, z wymianą oleju (w cenie), filtrów i co tam trzeba, kosztował mnie połowę mniej w ubiegłym roku.
      • teodor-k Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 02.02.23, 13:31
        U mnie to samo bo znalazłem fajną stację wymiany oleju .Zamiast 530 zł zapłaciłem 380 i miałem możliwość zobaczyć co wymienia .Np filtr paliwa bo trzeba trochę coś odkręcić .Jak nie ma potrzeby ASO to omijać z daleka.
      • marta.graca Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 04:19
        Pewnie dość drogi samochód.
        • koronka2012 Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 16:35
          marta.graca napisała:

> Pewnie dość drogi samochód.
          >
          10 lat temu za przegląd gwarancyjny Focusa zapłaciłam tysiaka 😡 W dodatku potem się okazało że niczego nie wymienili 😡żadnych filtrów, nic
    • teodor-k Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 02.02.23, 13:25
      Po jaką cholerę .Na autoryzowanej to kasa wyrzucona w błoto .Nie masz gwarancji zrobisz sobie gdzie indziej .Za mniejsze pieniądze i jak zacznie Ci się psuć lub poczujesz wymiany czegoś . Tylko takiej co się zajmuje danymi markami aut . Nic Cię nie wiąże z autoryzowaną stacją obsługi (ASO).
    • panna.nasturcja Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 03:13
      A jesteś pewna tej zapłaty? U nas to było darmowe.
      • marta.graca Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 04:21
        Przy samochodzie z salonu? My płacimy co roku za przegląd i jeszcze sobie niedawno wydłużyliśmy gwarancję o 2 lata.
        • kubek0802 Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 08:22
          Przegląd gwarancyjny nowego auta kupionego w autoryzowanym salonie nigdy nie był darmowy, a powiedziałabym, że zazwyczaj dość drogi. Właśnie po to aby mieć gwarancję. Jeżeli nie przedłużasz gwarancji to robienie go w ASO ma sens właściwie ze względu na wpisy w książce serwisowej. Istotne przy późniejszej sprzedaży.
          • panna.nasturcja Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 17:57
            Nie nigdy nie był tylko Ty płaciłaś.
            My kupiliśmy w opcji, w której 4 lata był za darmo.
            • marta.graca Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 18:22
              U nas nie było takiej opcji.
        • panna.nasturcja Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 17:56
          Tak, z salonu. Cztery lata nie płaciliśmy za zaden przegląd.
          • kubek0802 Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 18:04
            A powiesz nam ASO której marki daje za darmo oleje, filtry i inne niezbędne do wymiany w czasie gwarancji części eksploatacyjne np. klocki i za roboczogodzinę liczy 0 zł.
            • marta.graca Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 18:22
              Też chętnie się dowiem.
    • bialyhenio Re: przegląd gwarancyjny, ostatni, robic? 03.02.23, 18:53
      Gościni, napisz do ASO, żeby Ci przysłali mailem szczegółową wycenę tego przeglądu, by można było ocenić czy warto go robić. Oraz info jaki jest przebieg auta w tysiącach kilometrów i przy jakim przebiegu był poprzedni przebieg.
      Generalnie warto na przeglądy do ASO chodzić, ale można tam przynieść swoje własne części jak filtry, świece itp . - będzie taniej. Prawo umożliwia to nam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka