Dodaj do ulubionych

Otyłość to choroba, można ją leczyć

02.02.23, 13:38
Na fali pojawiający się wątkow o nadwadze i rad w rodzaju "weż się za siebie" nie chce mi się wierzyć, że aż tyle osób nie ma pojęcia co mowią wynika badań na temat przyczyn otyłości. Polecam rozmowę z dr hab. n. med. Mariusz Wyleżołem , wiceprezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości
www.youtube.com/watch?v=qba-vIgNXOw
Otyłośc jest efektem zaburzeń wydzielania hormonów, jest chorobą, którą można skutecznie (choć nie tanio) leczyć. Nie jest zależna od silnej woli. Nie jest wynikiem lenistwa. Jest chorobą jak każda inna, ale jedyną która spotyka się z tak silnym hejtem, ze strony zdrowych ludzi..
Proponuję najpierw dowiedzcie się czegoś na temat tej choroby, zanim zaczniecie krytykować osoby chorujące na otyłość.
Obserwuj wątek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:40
      Internetsy nie potwierdzają rewelacji głoszonych przez pana dra (że operacja bariatryczna to nie jest zmniejszenie żołądka, tylko wycięcie jego kawałka wydzielającego jakiś hormon).
      • picathartes Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:45
        > Internetsy nie potwierdzają rewelacji głoszonych przez pana dra (że operacja bariatryczna to nie jest zmniejszenie żołądka, tylko wycięcie jego kawałka wydzielającego jakiś hormon).

Nie czytałam artykułu (bo mię się nie chce 😜) ale wycięcie sporego kawałka żołądka, co znacznie zmniejsza ilość wydzielanego hormonu głodu, jest jak najbardziej jedną z możliwych operacji bariatrycznych.
      • 21mada Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:45
        To dlaczego w obozach nie było otyłych?

Odp. bo otyłość jest tylko i wyłącznie efektem żarcia za dużo.
        • gdanskamarylka Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:49
          21mada napisała:

> To dlaczego w obozach nie było otyłych?
          >
          > Odp. bo otyłość jest tylko i wyłącznie efektem żarcia za dużo.

Uwielbiam, kiedy naczelne klaunice forum wypisują swoje mądrości smile
          • lodomeria Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 22:26
            A najlepsze jest to, że często nie wiedzą, że powtarzają bzdurę wymysloną przez jeszcze większą klaunicę w celach biznesowych/sekciarskich.
            Polecam szalenie ciekawy miniserial dokumentalny o autorce tego 'argumentu':
            The Way Down: God, Greed and the Cult of Gwen Shamblin
            https://static.cdn.turner.com/styles/header_image_1500x500_cropped/s3/2021-09/1639684_WM_MO_TheWayDown_KA_1500x500_TW_Cover_0.jpg?itok=KAQZdNEO
        • hejoa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:49
          Wyjątkowo obrzydliwy komentarz. Dodatkowo rozumiem, że nie masz na ten temat żadnej wiedzy?
          • 21mada Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:57
            A jakaś merytoryczna odpowiedź? Proste logiczne pytanie - DLACZEGO? No jak myślisz?
            • dzikka Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:10
              Bo durna babo osoby chore zwykle nie przeżyły do momentu zrobienia fotki żeby osoby nieznające historii wypisywały pierdoły w internecie. Osoby ze sporą nadwaga od razu szły do gazu albo szybko umierały, bo choroba osłabia. Podejrzewasz, że np osoby z cukrzycą dostawały leki?
            • hejoa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:29
              Ale rozumiem , ze nie wiesz jak działa grelina na twoj organizm? Jakie są mechanizmy otyłości? Otytłość polega na zaburzeniu mechanizmu głodu i sytości, wywołanego hormonami. Jeśli podamy ci więcej greliny to zaczniesz tyć, bo wiecznie będziesz się czuła głodna i nigdu nie będzesz się czuła syta. Oczywiście jesli wprowadzimy cię w śpiączkę lub przywiązemy do łóżka to nie będziesz tyć, bo nie będziesz mogła jeść - fizcznie nie będziesz w stanie.
              Ale to tak jakbyś zapytała dlaczego osoby nieprzytomne nie popełniają samobójstw. Nie popełniają po fizycznie nie są w stanie.
              !
              • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:39
                Zaburzenia w wydzielaniu greliny i leptyny nie biorą się z powietrza, a z diety (niesprzyjającej zdrowiu), poziomu glukozy i insuliny (czyli znowu odżywianie), i stylu życia (na przykład brak ruchu, nieumiejętność zarządzania stresem, niesprzyjający zdrowiu sen, palenie papierosów).
                Można zapobiegać. To trudne, ale możliwe.
                • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:11
                  Widzę że ematkowy kongres bariatryczny już orzekł.
                • 1012ja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:33
                  A możesz coś więcej na temat zarządzania stresem? Dla koleżanki pytam.
                  • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:44
                    A o co pytasz, jak stres wpływa na hormony i tycie, czy jak redukować jego zgubne skutki?
                    • abidja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:27
                      primula.alpicola napisała:

> A o co pytasz, jak stres wpływa na hormony i tycie, czy jak redukować jego zgub
                      > ne skutki?

Ja zapytam dla kolezanki ktorej dziecko umarlo 2 tyg przed terminem porodu i przytyla ze stresu i rozpaczy jak ma zarzadzac swoim stresem i redukowac jego skutki?
                      I dla przyjaciolki po gwalcie ktora w wyniku stresu pourazowego smiala utyc.

Zarzadzanie stresem....to moze byc po klotni z mezem o kolor plytek do lazienki lub gdy kupisz za male buty.
                      • snakelilith Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:35
                        abidja napisała:

> Ja zapytam dla kolezanki ktorej dziecko umarlo 2 tyg przed terminem porodu i pr
                        > zytyla ze stresu i rozpaczy jak ma zarzadzac swoim stresem i redukowac jego sku
                        > tki?
                        > I dla przyjaciolki po gwalcie ktora w wyniku stresu pourazowego smiala utyc.
                        >

To co robisz, to emocjonalna manipulacja. Traumy spotykają wielu ludzi i czasem wynikiem jest przybranie na wadze. Ale u większości otyłość to proces bez takiego zdarzenia na początku.
                        • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:03
                          Bardzo ciekawe co mówisz, bo z kolei jedna pani co napisała książkę "Głód" przytaczała jakieś badania z których wynikało że w zasadzie 100% osób z otyłością olbrzymią to ofiary nadużyć seksualnych typu gwałt czy pedofilia.
                          • snakelilith Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:21
                            chicarica napisała:

> Bardzo ciekawe co mówisz, bo z kolei jedna pani co napisała książkę "Głód" przy
                            > taczała jakieś badania z których wynikało że w zasadzie 100% osób z otyłością o
                            > lbrzymią to ofiary nadużyć seksualnych typu gwałt czy pedofilia.

Nie ma takich badań.
                            • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 23:27
                              Musiałabym przejrzeć na nowo tamtą książkę a nie mam jej pod ręką. Są natomiast do wygooglania badania pokazujące bardzo jasny związek pomiędzy późniejszą otyłością a wykorzystaniem seksualnym w dzieciństwie. Choćby to:

publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/120/1/e61/70539/Obesity-Risk-for-Female-Victims-of-Childhood
                            • jammer1974 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 21:55
                              snakelilith napisała:

> Nie ma takich badań.

Bo "ekspertka" mitomanka tak zdecydowala. Nie ma i juz. Koniec i kropka.
                              • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:05
                                A to tez zabawne bo takie badania sa:
                                www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874765/#:~:text=A%20Danish%20study23%20demonstrated,related%20to%20obesity%2Foverweight%20status.
                                • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:11
                                  Są, podałam wcześniej linka do innych. W książce o której mówiłam były cytowane takie, które pokazywały praktycznie stuprocentową korelację. Tylko tak jak mówię, nie mam tej książki pod ręką, czytałam chyba pożyczoną, musiałabym się pofatygować żeby znaleźć co to za badania.
                              • annaboleyn Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:29
                                Wiesz co, Jammer, zaskakuje mnie Twoje przywiązanie do opinii fachowców, bo jak pytałaś, co myślimy o wsadzeniu dziecka w modeling i dostałaś dokładnie, co myślimy, w tym zdanie ludzi z branży - to zaprezentowałaś taką histerię, że nawet tu na forum jest to nieczęsta sprawa. Na koniec stwierdziłaś, że wszystkie opinie były pozytywne (jedna była), a reszta kłamie, bo nie ma z branżą nic wspólnego. W jakis sposób jest to spójne, ta postawa, którą prezentujesz, ale jednak zdumiewa mnie, że można tak dalece odkleić się od prezentowanych dopiero co przez siebie zasad i poglądów.
                                • jammer1974 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 23:47
                                  A tak Anno. Ze ty niby ekspertka od modelingu dzieciecego, otylosci ...
                                  Jest jeszcze cos od czego nie jestes ekspertka?
                                  • annaboleyn Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 23:55
                                    Nie odwracaj kota ogonem, doskonale wiesz i pamiętasz o czym mówię smile
                                    • jammer1974 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 04.02.23, 15:40
                                      Doskonale pamietam wasze niekonczace sie zazdrosne szczekanie.
                                      Nikt was juz nie sluchal i nie czytal a wy szczekalyscie dalej.
                                      • annaboleyn Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 04.02.23, 15:47
                                        No niestety, to tylko twoja projekcja. a raczej myślenie życzeniowe smile I wlasnie ten rozpaczliwy, niegramatyczny, polskawy bełkot, który z siebie wyrzucasz, smutne trzymanie się jednej frazy (tam "zazdroscicie" - czego? ;D Tu - "płaskoziemcy"), wyjątkowo prymitywny, ubogi słownik i całkowita nieznajomość właściwie każdego tematu, w jakim zabiera głos sprawia, że nie da się ciebie traktować poważnie. Snejki nie lubię, ale musze przyznać, że w sprawach dietetycznych nie da się nie potraktować jej poważnie. Brnij jak chcesz, może to i coś da, bo z osoby, która budziła chęć sprowadzenia do parteru - zmieniasz się w moich oczach w kogś, kto budzi wyłącznie współczucie.
                          • jammer1974 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 21:51
                            chicarica napisała:

> z których wynikało że w zasadzie 100% osób z otyłością o
                            > lbrzymią to ofiary nadużyć seksualnych typu gwałt czy pedofilia.

Nawet na wlasnej skorzy w zyciu prywatnym moge potwierdzic ta zaleznosc.
                            Moja grupa bariatryczna (10 przypadkowych osob roznego pochodzenia spolecznego, wyksztalcenie itp) jak sie z czasem okazalo jest jednoczesnie grupa osob z PTSS. Jak sie okazalo kazdy ma na swoim koncie powazny psychiczny (albo psychiczno fizyczny) uraz.
                      • suki-z-godzin [...] 02.02.23, 20:43
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:22
                          Ojprdl, przecodzisz sama siebie. Obrzydliwy post.
                          • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 23:31
                            Jakiś zaburzony babsztyl, przy którym moje zaburzenia żywienia to pikuś. Dałam sobie spokój z czytaniem chwilę temu. Chyba znów pójdzie seria wygaszania, po co sobie zatruwać forum takim gównem.
                            • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 01:12
                              Nie wiem co trzeba miec w glowie zeby cos takiego napisac.
                        • kira02 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 06:28
                          Myślę, że sa jakieś granice sarkazmu, a Ty je właśnie mocno przekroczyłas.
                        • jammer1974 [...] 03.02.23, 21:53
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 21:58
                            No co ty? Nie czaisz sarkazmu? Przeciez suka i pani od 'osoby zmarle na anoreksje sa dowodem na to, ze jak nie jesz to nie tyjesz' mialy dobre intencje. Czego nie rozumiesz?
                            • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:07
                              melisananosferatu napisała:

> No co ty? Nie czaisz sarkazmu? Przeciez suka i pani od 'osoby zmarle na anoreks
                              > je sa dowodem na to, ze jak nie jesz to nie tyjesz' mialy dobre intencje. Czego
                              > nie rozumiesz?

w odróżnieniu od ciebie nie mam przymusu kierowania się dobrymi czy złymi intencjami. wystarcza mi komentowanie bezintencjonalne oraz sarkazm.
                              chociaż swoją drogą jest to ciekawe popatrzeć jak tak ciśnieniujesz.
                              • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:14
                                Toz ja komentuje i oceniam zuplenie bezintencjonalnie twoje chamstwo (yyy...znaczy sarkazm). Ciekawe jest popatrzec na kogos, kto bez zenady pisze 'niech skocza z okna'.
                                • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:29
                                  Przede wszystkim suki to raczej jakiś trollnick innej forumki/forumek, która/e pod własnym nickiem wstydzą się pisać takie rzeczy. Normalne to to nie jest i sam fakt świadczy jak już pisałam o zaburzeniach przy których moje zaburzenia odżywiania to pikuś. Chamstwo i podłość głoszonych treści to tylko potwierdzenie mojej teorii o zaburzeniu.
                                  • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:37
                                    Ja nie czaje kto to jest i po co. Smieszy mnie tylko jej (&company) zdziwienie, ze jak po kims jezdzisz do woli to taka osoba(y) ci nie odpowie. Oh well.
                            • jammer1974 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 23:00
                              Ano tak. Dobre intencje.
                          • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:03
                            Zeby bylo lepiej cala rozmowa zaczela sie od rzuconego z wyzszoscia 'bo trzeba umiec zarzadzac stresem' ( jak wiadomo stres= kortyzol = tycie w niektorych przypadkach) po czym ktos zapytal jak ma zarzadzac stresem osoba po jakiejs tragedii (bo tez takie osoby tyja), nikt nie napisal, ze bron boze zadnej terapii na co suka wyleciala 'niech skacza przez okno'. No ale to my z Chica jestesmy te agresywne😀
                            • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:10

> No ale to my z Chica jestesmy te agresywne😀

oh well. na to wychodzi, handluj z tym.
                              • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:16
                                Spoko , moge byc agresywna. Ty za to jestes podla chamka. Handluj z tym.
                                • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:41

> Spoko , moge byc agresywna. Ty za to jestes podla chamka. Handluj z tym.

myślisz że o tym nie wiem?
                                  a może myślisz że któryś z inwektywów sprawi, że będzie mi zle?
                                  jakie są twoje motywacje?
                                  • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:42
                                    suki-z-godzin napisała:

> melisananosferatu napisała:
                                    >
                                    > > Spoko , moge byc agresywna. Ty za to jestes podla chamka. Handluj z tym.
                                    >
                                    > myślisz że o tym nie wiem?
                                    > a może myślisz że któryś z inwektywów sprawi, że będzie mi zle?
                                    > jakie są twoje motywacje?
                                    >
                                    >
                                    eh pardonsik, któraś z inwektyw
                                    life
                                  • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:46
                                    Zadne, tak sobie komentuje glupotki na forum. Zuplenie, jak ty.
                                    • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:50

> Zadne, tak sobie komentuje glupotki na forum. Zuplenie, jak ty.

no nie wiem, moje ciśnienie nie rośnie, a twoje daje się wyczuć nawet przez forum
                                      • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 23:03
                                        Napisz mi jeszcze jaka mam dzis hemoglobine😀
                                        • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 04.02.23, 15:09

> Napisz mi jeszcze jaka mam dzis hemoglobine😀

lepiej nie, znów ci skoczy ciśnienie i resztę soboty spędzisz w tym wątku.
                            • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:26
                              Wypraszam sobie, to nie było z wyższością.
                              • mid.week Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:28
                                primula.alpicola napisała:

> Wypraszam sobie, to nie było z wyższością.

Jak ona mówi ze bylo, to było i koniec!
                              • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:39
                                No przepraszam, przeciez, ze z troska o dobro grubych.
                                • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:40
                                  *ze bylo
                                • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:44

> No przepraszam, przeciez, ze z troska o dobro grubych.

Jak uważasz. Przy takim poziomie absurdu i emocji pozostaje mi porzucić ten wątek.
                                  • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 22:48
                                    😀 to dopiero teraz? Nie opuscilas go po Auschwitz mady i skoku z okien suki? 😀
                      • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:44
                        Bardzo ciekawa jestem odpowiedzi choc zaloze sie, ze dostaniesz jakies pierdololo.

A doczytalam odpowiedz, mow mi 'wrozko'.
                      • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:50
                        Opisałaś grube traumy, które zapewne wymagają leczenia psychiatrycznego.
                        To nie ma nic wspólnego z zarządzaniem stresem, którego większość ludzi doświadcza na co dzień.
                      • azalee Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 08:50
                        abidja napisała:

> Ja zapytam dla kolezanki ktorej dziecko umarlo 2 tyg przed terminem porodu i pr
                        > zytyla ze stresu i rozpaczy jak ma zarzadzac swoim stresem i redukowac jego sku
                        > tki?
                        > I dla przyjaciolki po gwalcie ktora w wyniku stresu pourazowego smiala utyc.
                        >
                        > Zarzadzanie stresem....to moze byc po klotni z mezem o kolor plytek do lazienki
                        > lub gdy kupisz za male buty.

Dziwny ten twoj sarkazm.
                        Tak, twoje przyjaciolki, ktore przezyly traumatyczne wydarzenia jak najbardziej powinny "zajac sie" tym stresem pourazowym. W tym przypadku bedzie to porzadna psychoterapia, pewnie wspomagana farmakologicznie.
                        No chyba ze uwazasz ze nie powinny nic z tym robic, bo stresem wiekszym niz po klotni z mezem nie ma sensu sie zajmowac...
                  • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:07
                    1012ja napisała:

> A możesz coś więcej na temat zarządzania stresem? Dla koleżanki pytam.

Well, na przyklad wplyw aktywnosci fizycznej na stres udowodniono juz zdaje sie w ubieglym tysiacleciu, ale kolezance powiedz, zeby wziela xanax, bo od ruszania moze sie spocic.
                    • kub-ma Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:05
                      suki-z-godzin napisała:

> Well, na przyklad wplyw aktywnosci fizycznej na stres udowodniono juz zdaje sie
                      > w ubieglym tysiacleciu, ale kolezance powiedz, zeby wziela xanax, bo od ruszan
                      > ia moze sie spocic.

Och, gdyby to było takie proste jak piszesz. Niestety nie jest.
                      Aktywność fizyczna na przyczynami stresu niestety mocy sprawczej nie ma.
                      Aktywność fizyczna dobrze wpływa na ogólne samopoczucie (śmiem twierdzić, że nie na wszystkich), na zdrowie ogólnie rozumiane również, ale nie rozwiązuje życiowych problemów.
                      • panna.nasturcja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:57
                        Aktywność fizyczna pozwala redukować skutki stresu.
                        Nad przyczynami stresu pracuje się na psychoterapii, bo przyczyną stresu nie jest najczęściej rzeczywistość obiektywna tylko nasz stosunek do niej.
                        Otyłość skutecznie leczy sie psychoterapią tylko jest jeden warunek: trzeba być gotowym na zmiany w swoim życiu i ja nie mam na myśli zmiany diety.
                      • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:56
                        No nie jest proste, nie jest. Jest zimno, ciemno, smog, a na Netfliksiu właśnie wyszedł nowe sezon ulubionego serialu.
                        • kub-ma Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:44
                          suki-z-godzin napisała:

> No nie jest proste, nie jest. Jest zimno, ciemno, smog, a na Netfliksiu właśnie
                          > wyszedł nowe sezon ulubionego serialu.

Nie jest proste.
                          Kiedy byłam na urlopie wychowawczym, to wstawałam o 5:00 i nim mąż wyszedł do pracy to biegałam.
                          Później wróciłam do pracy i na kilka lat mogłam zapomnieć o porannym bieganiu, bo łączenie pracy zawodowej, dojazdów i zajmowanie się domem, powodowało, że sypiałam 5-6 godzin na dobę.

"Kraj bez matematyki nie wytrzyma współzawodnictwa z tymi, którzy uprawiają matematykę." Hugo Steinhaus
                          • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:00
                            Przesadzasz i szukasz wymowek a sen jest dla slabych.
                            • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:51

> Przesadzasz i szukasz wymowek a sen jest dla slabych.

Nie, odpowiednia długość i jakość snu ma kapitalne znaczenie dla greliny i leptyny.
                              • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:18
                                To akurat byl sarkazm na czyjes rzucone, ze wymowki nie istnieja I odpowiedz kub-ma, ze to nie takie proste bo sa osoby, ktorym naprawde ciezko w niektorych etapach zycia wygospodarowac czas dla siebie.
                                • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:28
                                  Ok.
                                  Ja wiem, że bywa ciężko, z wielu różnych powodów. Ale nie kupuję przekazu, że w ogóle nic niedasię, więc lepiej zaprzestać wysiłków, leczenia, douczania się, wprowadzania zmian.
                                  • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:44
                                    Nie zawsze sie da, czasem sie da ale nie na tyle zeby efekty byly spektakularne. Zwlaszcza ze kazda restrykcyjna dieta rozwala metabolizm. Czesto jest tak, ze widzisz gruba dziewczyne i myslisz (99 % piszacych tu tak mysli) 'leniwa i sie obzera' a to laska ktora skrupulatnie liczy macrosy, pracuje na dwa etaty, chodzi na fitness 2x w tyg bo na tyle ja stac czasowo i finansowo a i tak zewszad slyszy, ze jest beznadziejna.
                                    • kub-ma Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 22:14

> Nie zawsze sie da, czasem sie da ale nie na tyle zeby efekty byly spektakularne

I to jest chyba najlepsze podsumowanie.
                                      Każdy przypadek jest indywidualny
                                  • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 21:48
                                    Moge ci podac moj przyklad: gdy moja corka miala 2 lata zaczela sie jej diagnoza w kierunku autyzmu. Od tego momentu przez 5 lat pracowalam przez 6 dni w tygodniu (w Ire wszystkie terapie placisz ze swojej kieszeni) a po pracy jezdzilismy na terapie. Mialam 1 dzien w tygodniu zeby ogarnac dom (maz tez pracowal, tez jezdzil) i odetchnac przed nastepnym tygodniem ciezkiego zapierdolu. Nie zaluje bo dziecko mam naprawde pieknie 'wyprowadzone' ALE o pierwszym fitnessie moglam pomyslec gdy corka poszla do szkoly na dluzej niz 2 godziny.
              • jakis.login Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:49
                hejoa napisała:

> Jeśli podamy ci więcej greliny to zaczniesz tyć, bo wiecznie
                > będziesz się czuła głodna i nigdu nie będzesz się czuła syta.

Uwaga, sekret: nie każdy głód trzeba zaspokoić już teraz i natychmiast, najlepiej czymś tłustym i słodkim. To naprawdę nie jest tak (albo rzadko jest) ze szczupłe osoby jedzą do wypęku. Często organizm trzeba oszukać woda czy warzywami bez dodatków, przyzwyczaić się do lekkiego uczucia głodu. Brałam kiedyś lek, który powodował gwałtowny wzrost apetytu. Ale nie powodował, ze mi się porcja na talerzu nagle podwajala, bo o tym zawsze decyduje ja.
                • aguar Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:00
                  Mądrze napisane.
                • triismegistos Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:35
                  Nie wyobrażam sobie funkcjonowania będąc głodną i nie jeść do syta 🙈
                  • jakis.login Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:58
                    triismegistos napisała:

> Nie wyobrażam sobie funkcjonowania będąc głodną i nie jeść do syta 🙈

Na brak wyobraźni jeszcze nie ma lekarstwa. Nic w tym strasznego, że się człowiek położy spać z lekkim ssaniem w żołądku, a od stołu wstanie z uczuciem niedosytu.
                    • triismegistos Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 06:05
                      Nigdy nie kładę się spać głodna i zawsze wstaję najedzona. Po co w ogóle robić inaczej? Dla satysfakcji umartwienia się?
                      Nie, nie mam żadnych problemów w wagą, obojętnie czy robię masę czy docinkę.
                      • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 07:09
                        triismegistos napisała:

> Nigdy nie kładę się spać głodna i zawsze wstaję najedzona. Po co w ogóle robić
                        > inaczej? Dla satysfakcji umartwienia się?
                        > Nie, nie mam żadnych problemów w wagą, obojętnie czy robię masę czy docinkę.
                        >

Kilka lat temu mialas 20 kilo nadwagi z tego co pamietam.
                        • triismegistos Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 08:01
                          Miałam 12 kilo nadwagi, wychodowane błyskawicznie podczas covidowego ratowania świata przez leżenie na kanapie 🙂
                          Ale tak, jak już zaczęłam zabawę z odchudzaniem to nie chciało mi się poprzestać na powrocie do prawidłowej wagi, tylko zjechałam bardzo nisko, a potem zaczęłam robić mięśnie ☺️
                      • jakis.login Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 07:14
                        triismegistos napisała:

> Nigdy nie kładę się spać głodna i zawsze wstaję najedzona. Po co w ogóle robić
                        > inaczej? Dla satysfakcji umartwienia się?
                        > Nie, nie mam żadnych problemów w wagą, obojętnie czy robię masę czy docinkę.

Ja na przykład robię to dlatego, że mam tendencje do jedzenia więcej, niż potrzebuje i z opóźnieniem odczuwam, ze jestem najedzona. Nie czekam wiec przy posiłku aż poczuje sytość, tylko przeryw go wcześniej.
                    • jasnoklarowna Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 08.02.23, 22:31
                      Częściowo się nie zgodzę. Wstać od stołu mogę niedojedzona. Chodzić na lekkim głodzie też.
                      Ale za chiny ludowe nie usnę na głodnego. No nie potrafię. Przeszkadza mi to tak jak innym np. ostre światło czy duży hałas w sypialni.
                      No nie dam rady. Tak jak i z zimnymi stopami. Nie usnę póki mi się nie rozgrzeją.
                  • mid.week Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:04
                    triismegistos napisała:

> Nie wyobrażam sobie funkcjonowania będąc głodną i nie jeść do syta 🙈
                    >

Ludzie czesto mylą glod z potrzeba picia
                    • triismegistos Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 06:06
                      Jacyś ludzie może i tak, ja na pewno nie.
        • lauren6 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:40
          > otyłość jest tylko i wyłącznie efektem żarcia za dużo.

True story. Otyłe baby żrą na potęgę, by potem ci odbijać facetów, jak gruba z księgowości.
        • aguar Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:49
          Racja.
        • milin94 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:04
          21mada napisała:

>
          Byłaś kiedyś otyła albo miałaś kogoś otyłego w rodzinie? Nie masz zielonego pojęcia, dlaczego człowiek się przejada. Jakie ma problemy, które powodują kompulsywne jedzenie. Twoje stwierdzenie świadczy o niewiedzy, jak również o braku empatii. Otyłość to bardzo złożony problem. Mówię to ja, która dopiero po czterdziestym roku życia schudła 50 kg - przedtem zajadałam problemy, stresy, kłopoty, musiałam przejść bardzo długą drogę, żeby poukładało mi się w głowie tak, że mogłam sobie poradzić z dietą. Tak, bo zaczyna się od głowy, nie od zaprzestania jedzenia. A ważyłam już 156 kg przy wzroście 186cm.
          • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:12
            Napisz coś więcej o tym układaniu w głowie proszę.
            • milin94 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:15
              chicarica napisała:

> Napisz coś więcej o tym układaniu w głowie proszę.
              >
              Ale co mam ci napisać? Jak przebiega terapia? Pochodzę z dysfunkcyjnej rodziny, jestem DDA, wychowałam się bez ojca, bo zmarł ,gdy byłam malutka. Brak zainteresowania matki, miłości, akceptacji, ciągłe stresy rekompensowałam jedzeniem, co mi zostało na dorosłe życie. Mogłabym książkę napisać, przez co w życiu przeszłam.
              • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:39
                Rozumiem. I wiem o co chodzi.
              • simply_z Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:55
                Masz 186? O wow
            • suki-z-godzin Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:21
              chicarica napisała:

> Napisz coś więcej o tym układaniu w głowie proszę.
              >

Czy ja dobrze rozumiem, ze TY nigdy nie wpadlas na pomysl udania sie do psychologa specjalizujacego sie w zaburzeniach odzywiania?
              • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:42
                Po pierwsze, zajmij się sobą a w moje sprawy się nie wtrącaj.
                Po drugie, tak czysto informacyjnie: owszem, udałam się i chodzę. Nie do psychologa tylko do terapeuty (dowiedz się jaka jest różnica bo mam wrażenie że nie wiesz o czym mówisz) specjalizującego się między innymi w zaburzeniach odżywiania. Z czego nie mam obowiązku spowiadać się ani tobie, ani na forum, ale robię to żebyś się odpierdoliło od nieswoich spraw raz a dobrze.
            • panna.nasturcja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:58
              Co ma Ci napisać więcej? W głowie układa psychoterapia.
          • aguar Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:22
            No ale właśnie musisz ułożyć sobie w głowie, że to od jedzenia, a nie z powietrza albo, że Twój organizm wytwarza hormony, które tyle ważą.
          • arkanna Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:10
            I swoim wpisem potwierdziłam tylko że byłaś otyła bo za dużo jadłaś. Jak poukładałam sobie w głowie to schudlas. W twoim przypadku to nie otylas była choroba tylko glowa
            • milin94 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:19
              arkanna napisała:

> I swoim wpisem potwierdziłam tylko że byłaś otyła bo za dużo jadłaś. Jak poukła
              > dałam sobie w głowie to schudlas. W twoim przypadku to nie otylas była choroba
              > tylko glowa
              Ależ oczywiście, że osoby z nadwagą jedzą za dużo. Nigdy nie pisałam, że nadwaga bierze się z powietrza, rany.
              • olpa7 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:45
                Nie zajada się stresu. W sytuacjach stresujących zazwyczaj nie ma się siły jeść. Je się dla relaksu. To co ludzie myślą że jedzą przez stres to jest właśnie jedzenie żeby się uspokoić, zrelaksować, żeby było miło. Jak sobie to uświadomią to łatwiej im będzie robić coś innego dla relaksu. Spacer, kąpiel, serial, ćwiczenia. To też odpręża i nie tuczy dupy.

I żeby nie było że jestem gołosłowna. Tego się dowiedziałam od psychodietetyka i od tego momentu skończyło się moje "zajadanie stresu".
                • snakelilith Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:53
                  olpa7 napisała:

> Nie zajada się stresu. W sytuacjach stresujących zazwyczaj nie ma się siły jeść
                  > . Je się dla relaksu.

Nie masz racji. Mechanizmy radzenia sobie ze stresem są u różnych ludzi różne, a zajadanie stresu jest nawet dosyć typowe. I to faktycznie uspokaja. To, że ty inaczej reagujesz nie jest prawdopodobnie kwestią wyboru, a genetycznej predyspozycji.
            • panna.nasturcja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:00
              Nie wiesz o czym piszesz.
          • 7katipo Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:17
            No tak, bo tacy, którzy się objadają po prostu z obżarstwa i nie ruszają z lenistwa, to nie istnieją, wcale a wcale 🤔🙄
            • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:19
              Istnieja, istnieja tez szczupli, ktorzy jedza duzo i leza na kanapie ogladajac tv tylko, ze w przypadku pierwszych to 'olaboga' , w przypadku drugich jest ok bo sa mili dla fatfobicznego oka.
              • 7katipo Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 15:46
                Histeryzujesz.
                Nie ma nic odkrywczego ani obrazoburczego w tym, że szczupły zasadniczo wygląda lepiej, niż gruby.
                No i gruby jest bardziej, zasadniczo, narażony na choroby różnorakie.
          • 21mada Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 18:47
            A szczupli nie mają problemów? To nie "problemy" i "stresy" powodują dodatkowe kilogramy tylko jedzenie za dużo. Tylko i wyłącznie.
            • melisananosferatu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 19:09
              Specjalista od bariatrii sie z toba nie zgadza. Poza tym, mada, skad ty mozesz wiedziec jakie problemy maja szczupli skoro sama do nich nie nalezysz😀
        • nieeznaajoomaa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 16:54
          21mada napisała:

>

Co to znaczy za dużo? Są ludzie, którzy żrą, co chcą i ile chcą i są szczupli. To kwestia przemiany materii, stanu zdrowia i przyjmowanych leków.
        • mgla_jedwabna Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:59
          Zdrowych też nie było.
        • taje Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:25
          Może umarli na samym początku z powodu różnych chorób, zanim doszli do etapu chudnięcia?
      • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:10
        Akurat dokładnie tak jest, a chodzi o grelinę.
    • woman_in_love Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:40
      otyłość może być efektem wielu rzeczy, a nie tylko zaburzeń wydzielania hormonów

jak wpierdzielasz 5000 kcal / dzień to będziesz grubasem nawet bez zaburzeń wydzielania hormonów
      • hejoa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:43
        rozumiem, że nie masz pojęcia o czym mówisz, nie zapoznałaś się z filmem, nie znasz zasad wydzialani greliny, ale się wypowiesz
        cieszę się wpierdzielasz mniej.
        • woman_in_love Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:45
          1) przestań żreć
          2) przestań siedzieć tyle w necie i ogladac glupoty + promowac bzdury
          3) i marsz na silownie
          • hejoa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 13:47
            1. Przestań pluć jadem
            2. przestań siedzieć tyle w necie i ogladac glupoty + promowac bzdury
            3. uśmiechaj się do ludzi
            miłego dnia
          • mikams75 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 14:08
            realizujac te 3 punkty zazwyczaj udaje sie zaprzestac tyc ale do chdniecia to jeszcze dluga droga.
      • jehanette Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 15:10
        Jak zaczniesz wpierdzielac 5000 kcal na dzień to szybko się dorobisz zaburzeń wydzielania hormonów i voila!wink
      • nieeznaajoomaa Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:00
        woman_in_love napisała:

> otyłość może być efektem wielu rzeczy, a nie tylko zaburzeń wydzielania hormonó
        > w
        >
        > jak wpierdzielasz 5000 kcal / dzień to będziesz grubasem nawet bez zaburzeń wyd
        > zielania hormonów

Zdrowy człowiek z normalnym łaknieniem i objętością żołądka nie jest w stanie zjeść dziennie 5000 kalorii nawet gdyby chciał.
        • mid.week Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:06
          nieeznaajoomaa napisał(a):

> Zdrowy człowiek z normalnym łaknieniem i objętością żołądka nie jest w stanie z
          > jeść dziennie 5000 kalorii nawet gdyby chciał.

To raptem 5 drwali w McD.
          Z tego co obserwuję to najwieksze zaburzenia u ludzi z nadmiarem kilogramów dotycza umiejetnoscu oceniania kaloryczności.
          • turzyca Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 17:49
            >To raptem 5 drwali w McD.

Ja bym chciała zobaczyć zdrową dorosłą osobę z normalnym łaknieniem, jak zjada codziennie pięć drwali. Testowo niech będzie tylko przez dwa tygodnie. A, i bez zmiany wzorców ruchu, żadnego rzucania się w sport.
            • mgla_jedwabna Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:01
              Żaden problem, jeden na śniadanie, dwa na obiad, dwa na kolację. Dałabym radę ilościowo, odrzucać by mnie zaczęło ze względu na monotonię, nie kalorie.
              • 35wcieniu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:16
                Ja też lekko. Ale fakt że nie wiem czy mam łaknienie w normie bo nie mam z czym porównać. W każdym razie bardzo długo nie mogłam zrozumieć o co chodzi w taktyce "najpierw obiad później słodycze". Zupełnie nie kumalam co za różnica, długo mi zajęło dojście do tego że ludzie uważają że zjedzenie obiadu zmniejszy miejsce na słodycze. Zupełnie tak nie mam, jak mam ochotę na jedno i drugie to zjem i to i to, w kolejności dowolnej.
              • jednoraz0w0 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:45
                Co to są drwale?
                • borsuczyca.klusek Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 20:27
                  jednoraz0w0 napisał(a):

> Co to są drwale?

Sezonowe buły z McDonalda. Najlepszy jest z żurawiną.
              • turzyca Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:58
                >Żaden problem, jeden na śniadanie, dwa na obiad, dwa na kolację. Dałabym radę ilościowo, odrzucać by mnie zaczęło ze względu na monotonię, nie kalorie.

Ja bym naprawdę chciała to zobaczyć. Bo moje obserwacje mówią, że po okresie dojrzewania, w trakcie którego faktycznie nie ma granic ni kordonów, następuje wyhamowanie żartości. I normalny człowiek nie jest w stanie zjeść 5 000 kcal dzień w dzień przez dłuższy czas. Można w siebie wpychać, ale to będzie mordęga, ciało się broni przed tym jak tylko może.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:00
                  turzyca napisała:

> > normalny człowiek nie jest w stanie zjeść 5 000 kcal dzie
                  > ń w dzień przez dłuższy czas. Można w siebie wpychać, ale to będzie mordęga, ci
                  > ało się broni przed tym jak tylko może.
                  >

Kalorii popartych wartościami odżywczymi nie. ale co za problem wypić litr pepsi codziennie? I już masz ekstra 500 kcal. Do każdego dania extra łyżka masła / oleju / smalcu, czipsy na przekąskę i na luzie masz 5000.
                  • turzyca Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:29
                    >Do każdego dania extra łyżka masła / oleju / smalcu

Czyli niech będzie, że 4 łyżki. Czyli 300 kcal
                    www.ilewazy.pl/lyzeczka-masla-ekstra-83-tluszczu
                    I niech będzie że dwa litry coli czyli 800 kcal
                    www.ilewazy.pl/szklanka-napoju-gazowanego-pepsi-cola

Plus normalne żywienie czyli 2000 kcal, brakuje Ci jeszcze 1900 kcal.
                    To jeszcze duża paczka chipsów. I batonik czekoladowy.

Ale nie jesteś w stanie się tak żywić dzień w dzień przez dłuższy czas, jeśli już nie masz jakichś zaburzeń łaknienia.
                    • 35wcieniu Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 19:46
                      Te wyliczenia są mega optymistyczne. Gdyby nadmiar kalorii był aż takim wyzwaniem problemy z otyłością i nadwagą by nie istniały. Tymczasem kupa ludzi ma jednak problem z tym żeby to "normalne żywienie" się zmiesciło w 2000 kalorii, a przekąski czy napoje nie stawiają im oporów.
                    • jehanette Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 22:17
                      Piszesz głupoty. Kilka miesięcy liczyłam kalorie z fitatu i zmieścić się w 2000 kcal nie było łatwo, a zaznaczam że nie pije słodzonych napojów, nie slodze kawy, odchudzałam się wiec malo było tam słodyczy i tłuszczu, czyli rzeczy które w niewielkiej objętości mają dużo kalorii.
                    • hanusinamama Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 06.02.23, 10:30
                      Ty jesz 2000 kcal. Sporo osób je grubo ponad to.
                  • yuka12 Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 11:20
                    Nie jestem w stanie wypić nawet szklanki pepsi/coli. Brrr. Wiem, że nie ja jedna. Moja nadwaga nie wynika wcale z jedzenia śmieciowego jedzenia i gotowców, ale widzę, że ta teoria ma się świetnie i jest rozciągana na wszystkich z bmi powyżej normy.
                    Uwielbiam stereotypy i upraszczanie rzeczywistości 🙄
                • hanusinamama Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 06.02.23, 09:04
                  Ale ty widziałas tego drwala? To nie jest nie wiem jak wiele...on jest objętowsciowo nieduzy za to kaloryczna bomba/
                  Chyba ze ty najdasz się 2 pierogami...
              • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 11:01
                Nie bardzo wiedziałam co to te drwale bo (o dziwo, jakem gruba) nie bywam w mcdonaldach i nie jestem zorientowana w ofercie. No więc nie, nie widzę opcji wsunięcia takich pięciu nawet, jeśli rozłożę to na cały dzień. To się po prostu nie zmieści to raz, a dwa - apetyt minie po góra dwóch. Takie żarcie leży godzinami na żołądku i się odbija i wcale nie skłania do jedzenia więcej. Nie znam za dobrze oferty mcdonalda ale z tego co pamiętam, to byłam w stanie opchnąć za jednym posiedzeniem jakiegoś tam royala i cheeseburgera, ale to już bez frytek. Jeśli z frytkami to bez cheeseburgera. Ściągnęłam sobie z polskiej strony mcdonalda tabelę kalorii i patrzę że to będzie 800 kcal a nie 1000, no i tak jak mówię - powtórzyć to 5x dziennie jest niewykonalne, a przez dwa tygodnie - zapomnijcie. To jest cała siata żarcia. Podejrzewam że 5 tys kcal prędzej da się "zrobić" napojami czy jakimiś tłustymi i słodkimi szejkami czy kawami bo płyn zawsze lepiej wchodzi.
                • azalee Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 11:14
                  chicarica napisała:

> Takie żarcie leży godzinam
                  > i na żołądku i się odbija i wcale nie skłania do jedzenia więcej. Nie znam za d
                  > obrze oferty mcdonalda ale z tego co pamiętam, to byłam w stanie opchnąć za jed
                  > nym posiedzeniem jakiegoś tam royala i cheeseburgera, ale to już bez frytek. Je
                  > śli z frytkami to bez cheeseburgera.

Przyznam sie, ze ja jadam od czasu do czasu w mcdo i bez problemu wciagne cheesburgera z (duzymi) frytkami. Nieprawda jest ze "takie zarcie godzinami lezy na zoladku", jest wrecz przeciwnie - po zjedzeniu burgera jestem glodna juz po dwoch godzinach mniej wiecej (po zjedzeniu "normalnego" obiadu glodnieje dopiero w okolicach kolacji).
                  Nie mam i nigdy nie mialam problemow z waga, ale bez problemu moglabym zjesc 5 burgerow w ciagu dnia (i to z frytkami). To znaczy z jednym problemem : musialabym na te okolicznosc "wylaczyc myslenie" jak bardzo to zarcie jest niezdrowe i ze taka dieta zrobie sobie kuku na zdrowiu i urodzie.
                  Ale smakowo i objetosciowo nie byloby problemu.
                  • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:55
                    Ja akurat frytek nie zjem, bo nie strawię - mam wycięty woreczek żółciowy i takie tłuste żarcie leży mi na żołądku i źle się po nim czuję. Poza tym nigdy nie lubiłam, zawsze są za słone. Po zjedzeniu burgera (takiego prawdziwego, z grilla) na obiad potrafię nie jeść do następnego dnia bo czuję się pełna. Nie wiem czy burgery z mcdonalda są inne, być może białe buły i szybkie carbsy wywołują głód. Tym niemniej zjadanie 5 (widziałaś tego drwala? to nie jest taki normalny cheeseburger czy coś, to jakiś mastodont wśród burgerów) dziennie - no nie ma opcji. Jestem w stanie uwierzyć że ktoś zeżre takie np. dwa dziennie a do tego dobije kalorie jakimiś szejkami czy srapuczino ze śmietaną i syropkami.
                  • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:57
                    O, ktoś poniżej napisał o drinkach i deserach. To tak. Alkohol zwłaszcza. M. in. właśnie dlatego nie piję alkoholu, że to są spore kalorie "za beznico".
                    • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 14:05
                      chicarica napisała:

> O, ktoś poniżej napisał o drinkach i deserach. To tak. Alkohol zwłaszcza. M. in
                      > . właśnie dlatego nie piję alkoholu, że to są spore kalorie "za beznico".
                      >

Drinki alkoholowe, to jeszcze pół biedy, bo masz chociaż benefity płynące z tego alkoholuwink Natomiast te modne ostatnio mocktails, to jest dopiero idiotyzm.
            • panna.nasturcja Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:02
              Dokładnie. Pomijając smak, bo to kwestia gustu, nie zjadłabym tyle regularnie. Jednego dnia może tak, ale to jako wyjątek.
            • mid.week Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 02.02.23, 18:55
              Idz sobie poczytaj kalorycznosc roznych produktów, naprawde swiat przetworzonej zywnosci jest bogaty i nie trzeba sie stolowac tylko w mcd.
              • hanusinamama Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 06.02.23, 09:06
                Ale gusta są rózne. Ok przełóż to sobie na pizze. Da się. Jeszcze jak masz rozciagniety żołądek, bo babcia ci serwowała 3 daniowy obiadek o sporej objętości...to sie da
            • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:29
              turzyca napisała:

> >To raptem 5 drwali w McD.
              >
              > Ja bym chciała zobaczyć zdrową dorosłą osobę z normalnym łaknieniem,

Drwale to nie, bo te burgery z maca odbieram jako obrzydliwe pod każdym względem, od tekstury buły zaczynając. Natomiast 5000 kcal na dzień, co to w ogóle za problem? To raptem 3000kcal więcej niż wynosi moje zapotrzebowanie. Wysokokaloryczne dania i takież desery po każdym posiłku, do tego przekąski i jakieś kolorowe drinki. Dałabym radę bez problemu, no, ale świadoma konsekwencji, nie idę ta drogą.
              • chicarica Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 13:56
                Drinki i desery, tu jestem w stanie uwierzyć.
                • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 14:03
                  No właśnie, a to nie takie znowu rzadkie zjawisko, z obserwacji. Zwłaszcza w sytuacji urlopowej, weekendowej, imprezowej.
                  • turzyca Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 18:07
                    A jednocześnie tak 27 grudnia ludzie jęczą "ja już nie mogę patrzeć na jedzenie", jest ten moment gdy przyjemność z nadmiaru kalorii się kończy, organizm się broni. Jest trudno cokolwiek zjeść, wszystko jest obrzydliwe, wpychanie kończy się wymiotami albo biegunką. I jeśli człowiek ma inną potrzebę, którą zaspokaja jedząc, to oczywiście pokona te opory. Ale to są właśnie zaburzenia, a nie stan normalny.
                    • primula.alpicola Re: Otyłość to choroba, można ją leczyć 03.02.23, 18:19
                      A jednocześnie widzimy i słyszymy reklamy nakłaniające nie do umiaru w jedzeniu, tylko łyknięcia magicznego specyfiku na wątrobę/trawienie/nieprzyswajanie tłuszczów, i dalejże z tym bigosem i sernikiemuncertain