Dodaj do ulubionych

Niemiecka część wyspy Uznam

02.02.23, 15:20
Co tam jest ciekawego do "zaliczenia" w czasie wakacji w Świnoujściu?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 15:23
      Idź sobie na wycieczkę w koronach drzew w Herringsdorfie. I tam musisz uważać na takie biletomaty przy plaży, tam się płaci opłatę uzdrowiskową, musisz mieć przy sobie kwitek, bo sprawdzają.
      • aguar Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 15:56
        Dzięki.
    • droch Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 15:28
      Lidl w Ahlbeck czynny w niedziele. Bardzo popularny w ten dzień wśród mieszkańców Świnoujścia.
      • aguar Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 15:56
        smile
      • tymianek21 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 19:10
        droch napisał:

> Lidl w Ahlbeck czynny w niedziele. Bardzo popularny w ten dzień wśród mieszkańc
        > ów Świnoujścia.

A to ciekawe bo nie znam nikogo kto jeździ na zakupy do Lidla niemieckiego w niedzielę!
        Może jeśli jest przejazdem ale z pewnością nie jest popularny.

• panna.nasturcja Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 16:09
      Podepnę się pod wątek, bo też się wybieramy do Świnoujścia
    • maja0026 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 17:56
      Jeśli interesujesz się historia to na pewno peenemunde
      • teodor-k Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 18:10
        To można zobaczyć technikę Hitlera .
    • teodor-k Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 18:10
      Uznam jak Uznam nie podobało mi się DDR ,gdzieś mam zatrucia na tą nazwę .Na miejscu rower i możesz zostawić gdzie chcesz .Lepiej skocz na wyspę Wolin .
    • mava1 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 18:15
      >Co tam jest ciekawego do "zaliczenia" w czasie wakacji w Świnoujściu?

specjalnie to nic. To sa 3 uzdrowiska cesarskie. W Alhbeck to zabytkowe molo, w Heringsdorf to ładne ogrody/park nadbrzezny i najdłuższe niemieckie molo, w Bansin plaza nudystów.
      Zabytkowa i inna architektura niz Świnoujscie więc warto pooglądać.
      trochę daleko więc najlepiej jechać rowerem.
      Nie trzeba mieć opłaty uzdrowiskowej, jak przyjdzie 'sprawdzacz" to mozna uregulować na miejscu (bez kary), tak że trzeba miec przy sobie kilka euro po prostu. Ja nigdy nie płaciłam i nikt nigdy mnie sprawdzał. Może dlatego, że Niemcy po stronie polskiej nie muszą płacić więc i niemieccy urzędnicy nie sa zbyt skrupulatni.
      • teodor-k Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 18:39
        3 euro + tam dzieci i pies 1 euro .Zgadza się że nikt nie kontroluje .Rower tu można wypożyczyć www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://usedom-fahrradverleih.de/&ved=2ahUKEwiDj675r_f8AhXhsIsKHcJoCYgQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw1J31WPQVlmWEkfHxIETZoW lub po polskiej stronie www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://balticbike.pl/&ved=2ahUKEwjLoLzZr_f8AhXBs4sKHbhFC0IQFnoECEAQAQ&usg=AOvVaw05KjMFe_TaISjpUVmxw6c9
        • tymianek21 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 19:14
          Nikt nie kontroluje!
          Jestem tam bardzo, bardzo często i nigdy nie widziałam kontrolerów.
          • teodor-k Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 19:52
            No właśnie . Bujałem się tam po tej części Niemiec z firmy i zawsze mnie wzruszało podejście Ossi do internetu dokładnie wifi .Przeważnie było płatne dodatkowo 😓
    • teodor-k Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 21:08
      Fajna wiadomość dla Ciebie Według urzędu miasta w Świnoujściu zaawansowanie prac przy budowie tunelu pod Świną jest na poziomie ponad 90 proc. Tunel ma połączyć wyspę Wolin z wyspą Uznam, na której znajdują się centrum administracyjno-usługowe i dzielnica nadmorska. Otwarcie tunelu ma zakończyć problemy komunikacyjne mieszkańców Świnoujścia i turystów. Tunel ma być oddany do użytku w maju 2023 roku .www.salon24.pl/newsroom/1281112,budowa-tunelu-pod-swina-na-ukonczeniu-inwestycja-zakonczy-problemy-mieszkancow
      • tymianek21 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 21:50
        Ciekawe jakie imię dostanie tunel.
        Niestety ktoś uważa że tunel MUSI mieć patrona jakby nie mógł nazywać się po prostu np.bałtycki. Pewnie będzie Lecha K lub papieża
        • snajper55 Re: Niemiecka część wyspy Uznam 02.02.23, 22:13
          tymianek21 napisała:

> Ciekawe jakie imię dostanie tunel.

Ja widzę tylko dwie możliwości. Albo Lecha Kaczyńskiego, albo JP II.

S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka