Dodaj do ulubionych

Co napisac w usprawiedliwieniu jesli

02.02.23, 17:09
dziecko zaspało do szkoły?
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:12
      Proszę o usprawiedliwienie nieobecności dziecka na lekcji 1 i 2 (czy tam na ile się spóźnił) w dniu 2.02.2023.
      Podpis.
      • snieg19 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:14
        Nie podawać powodu?
        • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:25
          A po co?
          • kub-ma Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 19:37
            Liceum mojego dziecka wymaga podania powodu
            • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 19:41
              Jeśli wymaga, to nie pisałabym że zaspał
            • aurinko Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:18
              U nas też wymagają powodu (SP i LO), w takiej sytuacji piszę że dziecko zaspało. Córka raz na kilka mcy prosi o legalne wagary i wtedy piszę po prostu "córka nie była w szkole bo chciała zostać w domu". Wiem, idiotyczne, ale ściemniać mi się nie chce.
        • semihora Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:44
          Nie, nie musisz podawać powodu.
        • fifiriffi Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:38
          snieg19 napisała:

> Nie podawać powodu?

Aż sprawdziłam czy to nie odkopany post sprzed 10 lat .Albo i dalej 🤣
        • m_incubo Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:31
          Podaj datę urodzenia i adres zamieszkania.
          Jprdl...
    • extereso Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:15
      Ja piszę, że zaspał. Co to za tajemnica?
      • ajaksiowa Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 17:28
        Z przyczyn obiektywnych(?)
      • kamin Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:21
        Zaspanie to usprawiedliwiony powód nieobecności?
        • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:24
          Usprawiedliwiony powód? Że co proszę? Nieobecność ma być usprawiedliwiona przez rodzica. Tylko tyle. Ja taka i taka usprawiedliwiam nieobecność mojego syna na tej i tej lekcji. Z poważaniem.
          • kamin Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:46
            No i to jest ok. Albo nie podawać powodu w ogóle, albo podać jakiś sensowny.
            Usprawiedliwienie nieobecność zaspaniem czy pójściem na wagary to jednak jest sprzeczność.
            • atenette Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 07:39
              A czym usprawiedliwiać skoro to prawda? Wpisywać jakieś kłamstwa i bzdury? Ja jako rodzić usprawiedliwiam, a nauczyciel ma obowiązek to przyjąć i tyle.
              • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:03
                Nauczyciel ma obowiązek przyjąć usprawiedliwienie owszem, ale nie ma obowiązku usprawiedliwić nieobecności.
                • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:08
                  Oho. Nauczyciel bawi się w sędziego. No proszę. Cóż za poczucie władzy. A wg jakich kryteriów dokonuje osądu? Własne widzimisię. Super. A teraz na serio- dostał oświadczenie rodzica zatytułowane usprawiedliwienie? Dostał. To zmienia nieobecność z nieusprawiedliwionej na usprawiedliwioną. Nigdy nikt w szkołach moich dzieci na ten temat nie dyskutował i nie bawił się w sędziego. Zawsze moje dzieci miały usprawiedliwiona nieobecność, nawet jeśli nie wskazywałam żadnych powodów nieobecności.
                  • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:12
                    Generalnie powinno to zależeć od statutu szkoły, nie od widzimisię. Ale tak, zgodnie z przepisami nauczyciel może uznać nieobecność za nieusprawiedliwioną mimo oświadczenia zatytułowanego usprawiedliwienie.
                    • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:29
                      Nie. W żadnym przepisie prawnym ogolnoobowiazujacym nie ma uprawnienia dla nauczyciela do odrzucania usprawiedliwienia napisanego przez rodzica.
                      • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:49
                        "Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, a także ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe nie zawiera przepisów szczegółowo regulujących zasady usprawiedliwiania nieobecności uczniów w szkole. Sprawy te powinny być uregulowane w statucie szkoły. Opracowując statut należy mieć na uwadze, że występują sytuacje, kiedy z przyczyn obiektywnych uczeń nie może uczestniczyć w zajęciach szkolnych. Statut szkoły powinien dopuszczać jako usprawiedliwienie nieobecności ucznia w szkole, oświadczenie rodziców (prawnych opiekunów) o przyczynach nieobecności ucznia w szkole, a w przypadku uczniów pełnoletnich także oświadczenie samego ucznia. Oświadczenia te podlegają ocenie nauczyciela. Nie każdy z podawanych powodów obiektywnie usprawiedliwia nieobecność w szkole. Decyzja w tym wypadku należy do nauczyciela. W statucie powinien być zapis umożliwiający rodzicowi albo pełnoletniemu uczniowi zwrócenie się do dyrektora szkoły o podjęcie ostatecznej decyzji."
                        • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 10:08
                          Cytujesz jakąś interpretację, a nie przepis. No cóż, tak to jest jak nieprawnicy rzadzą szkołą i prawami ucznia nie mając nawet elementarnej wiedzy prawnej. Ze mną jako rodzicem nigdy żaden nauczyciel nie dyskutował w tej kwestii, usprawiedliwiali nieobecność dziecka niezależnie od tego czy podawałam powód i jaki powód podawałam.
                          • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 10:10
                            A to podaj proszę przepis, który wyraźnie mówi że nauczyciel ma obowiązek usprawiedliwić każdą nieobecność, z każdego powodu. Chętnie skorzystam w przyszłości.
                            • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 12:08
                              Nie nie. Jest dokładnie odwrotnie. To nauczyciel ma mi pokazać przepis upoważniający go do osądzania oświadczenia rodzica będącego .... uwaga uwaga .... usprawiedliwieniem . Przepis ogólnokrajowy, a nie jakiś tam regulamin pisany przez nauczycieli.
                  • asia_i_p Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 12:43
                    To nie jest poczucie władzy, tylko obowiązku. W Polsce jest obowiązek szkolny. Ja rozumiem, że ty zostawiasz w domu chore dziecko i nie chcesz wspomnieć, że jest chore, bo masz poczucie naruszenia twojej suwerenności jako rodzica, nie będziesz się tłumaczyć. W twoim przypadku jest to nieszkodliwe. Ale jest pan Zdzisio, usprawiedliwiający nieobecności Krzysia, który z nim razem zbiera butelki, żeby było na następne piwko. Jest pani Zosia usprawiedliwiająca jak leci nieobecności Amelki, która siedzi w pokoju i snuje myśli samobójcze. I oni też mają poczucie suwerenności jako rodziców i im też nikt nic nie będzie mówił, a nauczyciel ma usprawiedliwić i kropka.

Jako rodzice powinniśmy walczyć, żeby polska szkołą zaostrzyła politykę wobec nieobecności. Liczba dzieci wyślizgujących się systemowi jak na kraj z obowiązkiem szkolnym jest porażająca.
                    • mava1 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 15:43
                      >Ale jest pan Zdzisio, usprawiedliwiający nieobecności Krzysia, który z nim razem zbiera >butelki, żeby było na następne piwko.

"obawiam się", że pan Zdzisio ma to generalnie w doopie i na pewno nie usprawiedliwia Krzysia. A o tym, jaka jest sytuacja rodzinna Krzysia, Amelki, powinien wiedzieć wychowawca klasy. Chocby po tym, w jakim stanie pojawia sie pan Zdzisio na wywiadówkach, bądź nie pojawia od lat. Albo w jakim stanie przychodzi dziecko do szkoły i z jakim wyposażeniem.
                      Tak że przeginasz w druga stronę, moim zdaniem.
                      Nie będe informowała nauczyciela, że "Krzyś" np. rzygał cały poranek bo nie chcę "Krzysia" narażać na jakieś komentarze, w tym wypowiedziane głośno, a w efekcie i "żarty" kolegów. Informacja "ze wzgledów zdrowotnych" powinna być wystarczająca
                      • asia_i_p Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 16:08
                        No ale właśnie o taką chodzi. Ze względów zdrowotnych. A nie "Proszę o usprawiedliwienie wszystkich nieobecności mojego dziecka", bo takie też dostawałam.

Tacie Krzysia pewnie nic nie pomoże, ale już mama Amelki choćby wypisując wszystkie daty i dopisując do nich powód zdrowotny, może doznać refleksji, że jej dziecko potrzebuje pomocy.
              • asia_i_p Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 12:39
                No sorry, ale to trochę tak, jakbyś informowała szefa, że zapiłaś z kolegami i oczekiwała, że przyjmie to jako powód usprawiedliwionej nieobecności w pracy, bo doceni twoją uczciwość.
            • akn82 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 07:56
              Zaspanie jako powód to nie jest sprzeczność. To jest prawda. Rodzic wie i usprawiedliwia - informuje o tym szkołę. Zastaliśmy. Lipa, ale zdarza się.
              Dziecko nie robot może czasem zaspać. Ba może czasem chcieć mieć wolne. Dorosły może sobie wziąć dzień wolnego. A uczeń nie ma takich praw. Ma rodzica który może w tym pomóc. Ja w urodziny młodego wzięłam go z , o zgrozo, ze straszą siostrą do wesołego miasteczka. Usprawiedliwiłam nieobecność pisząc prawdę 😉 a na pewno zdarzy mi się też dzień w tygodniu gdzie ich wezmę na narty żeby było luźno na stoku.
              • akn82 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:35
                Uciekło mi. Można wtedy napisać, że z powodu wyjazdu rodzinnego/ spraw rodzinnych.
          • asia_i_p Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 12:37
            Mamy obowiązek szkolny w kraju, więc nie jest to tylko sprawa między rodzicem a szkołą.
    • jkl13 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 19:35
      Nigdy nie wpisywałam powodu nieobecności dziecka w szkole. Po co? Przy dłuższych nieobecnościach (tydzień i więcej) informowałam wcześniej wychowawczynie o powodach nieobecności (choroba, obóz sportowy), potem godziny w edzienniku usprawiedliwiam na bieżąco.
    • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 19:43
      ja napisałam ostatnio, że był u lekarza big_grin
      jak pani wrzuca na librusie swoje nieobecności to się nie pytam z jakiego powodu wiec jej tez napisałam powód z d...py big_grin

Ah i mam dziecko w 4 klasie podstawówki big_grin
      • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:01
        Ty nie pytasz, przełożony pyta. Niekoniecznie o dokładny powód, ale ogólny owszem.
        • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:07
          Czyj przełożony? Przełożony rodzica? Nie, nauczyciel nie jest przełożonym rodzica. Nigdzie w przepisach prawnych nie jest napisane, że w usprawiedliwieniu nieobecności dziecka w szkole ma być podana przyczyna nieobecności.
          • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:10
            Przełożony nauczyciela pyta o powód nieobecności. I to jemu nauczyciel musi się tłumaczyć, a nie rodzicowi.
          • slonko1335 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:11
            Jest. W przepisach oswiatowych jest zapisane ze formę usprawiedliwienia nieobecności i sposób określa szkoła w statucie. Zatem jeżeli szkoła sobie zapisze ze trzeba podać powód to trzeba. Potwierdzone przez umatle statuty i kuratorium.
            • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:16
              Jest to wymóg idiotyczny, bo skłania do pisania nieprawdy. nikt nie napisze, że zaspał, zgubił gacie, miał biegunkę ani że kot mu nasikał d butów.
              • mamalgosia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:18
                Jak to nie
              • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:23
                O biegunka. Moim dzieciom zdarzyło się kilka razy. Kiepska noc i ranek. Jakoś dochodzisz do siebie i na 3 lub 4 lekcję na ulubiony przedmiot możesz jechać.
              • slonko1335 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:30
                Ja tam pisałam że zaspal bo czemu nie?
                • kamin Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:05
                  Bo to trochę bezczelne jednak. Oczywiście można pisać nią przyszedł na lekcję bo:
                  -zaspał
                  -nie chciało mu soę-
                  -bo pani nie lubi
                  -bo lekcje są nudne-
                  -bo się nie nauczył
                  -bo pani jest brzydka i głupia
                  -etc

Te wszystkie powyższe powody mogą być jak najbardziej prawdziwymi powodami nieobecności, trudno taką nieobecność uznać za usprawiedliwioną. Rodzice powinien czuć, że pewnych rzeczy nie powinno się wypowiadać i wymyślić zgrabne kłamstwo (lub nie podawać powodu nieobecności jeśli jest taka mozliwosc).
                  • slonko1335 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:47
                    To prawdziwe po prostu a wychowawca przeciez może odmówić usprawiedliwienia gdy uzna że to nie powód.
            • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:19
              To jakiś żart? Forma a treść to co innego. Forma może być ustna, pisemna, mailowa itd. A dyskusja tutaj dotyczy treści. Nigdy nie sprawdzałam statutu szkoły moich dzieci. Zawsze pisałam usprawiedliwienie najprostsze jak się dało. Czasem wpisywałam przyczynę nieobecności, czasem nie. Nigdy nie zwrócono mi uwagi, że coś jest nie tak, że za mało informacji itd. Zawsze nieobecność miała status usprawiedliwiona w rubryce frekwencja w librusie.
              • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:25
                mnie ostatnio pani dopytywała o 0powód nieobecnosci na 1 lekcji (notabene zastepstwie wstawionym o 22 dzien wczeniej)
              • slonko1335 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:28
                Nie to nie jest zart. Taka odpowiedź z kuratorium dostala rada rodziców w szkole bo nie zgadzala sie z takim zapisem i tak samo interpretuje to stowarzyszenie umarłych statutów.
                • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:42
                  Przy takim oporze dyrekcji to faktycznie pozostaje pisać, że z przyczyn zdrowotnych, rodzinnych itp. Chcą fikcję, dostaną fikcję. Tylko po co ten głupi taniec?
                  • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:55
                    Szkolne papiery w dużej mierze opierają się na fikcji oraz dupochronach. I tyle
                  • droch Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 13:04
                    Proponuje uniwersalne „(…) z ważnych powodów osobistych ucznia”, co akurat będzie w tym wypadku prawdą. Dopytujących - odsyłać na drzewo.
      • mamalgosia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:15
        Myslisz, ze taka jestes sprytna i ze wychowawcy wierza w te wszystkie wizyty lekarskie? Srednio 10 wyjsc do lekarzy na tydzien na klasewink, a wszystkie w godzinach szkolnych. Coz za chorowita mlodziez
        • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:21
          Albo wizyta na NFZ o dzikich porach. Okulista, laryngolog, ortopeda, dentysta. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek udało mi się zapisać dzieci do lekarza na NFZ po południu. Zawsze godziny poranne albo około południa. Zdrowie ważniejsze od szkoły.
          • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:23
            wiadomo.

My mamy dentystkę za płotem, znajoma, przyjmuje prywatnie i zdarza nam się iść do niej o nietypowych porach, po prostu nas wciska kiedy jej pasuje.
          • mamalgosia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:29
            No ok, ale 10 tygodniowo? smile
            • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:31
              patrzac przez pryzmat mojego syna to niemożliwe, ale patrzac na mnie w LO big_grin mogłam robić całą szczękę big_grin
            • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:44
              Dla całej klasy? Why not. Zresztą i tak wychowawca nie ma prawa ani możliwości weryfikacji prawdziwości przyczyny podanej przez rodzica. Więc po co ta fikcja z wymaganiem wpisywania przyczyny? Rodzic usprawiedliwia i tyle.
        • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:22
          nie, po prostu nie zamierzam jej informować dlaczego moj 11 syn nie pojawił się na zastępstwie z religii na 1 lekcji big_grin
        • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:25
          A muszą wierzyć?
          Nikt im nie każe.
          Usprawiedliwienie jest? Jest.
          A akurat wszystkie wizyty zawsze sa w godzinach szkolnych. A jak ktoś ma lekcje tak jak moja córka od 9.20 do 19, to już w ogóle nie ma innej opcji.
          • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:27
            szczerze powiedziawszy gdyby moje dziecko miało jakąś nieobecność o ktorej nie wiem, wolałabym je zapytac gdzie było i co robiło w tym czasie.
          • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:27
            Od 9 do 19? a ktora klasa?
            • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:29
              2 technikum
              • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:32
                da się tak funkcjonować?
                • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:39
                  Niespecjalnie.

Też miałam lekcje w liceum od 11 do 20, ale to jednak były dwa dni w tygodniu, dwa dni miałam na rano i kończyłam o przyzwoitej godzinie, czyli o 15, ona ma tak codziennie. I tak ma dobrze, bo dojeżdza dość blisko, niektórzy w jej klasie dojeżdzaja półtorej godziny, a po 19 to w ogóle mało co jeździ, w domu są na 22, jak ich wczesniej nie wypuszczą.
          • mamalgosia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:30
            Nie musza, oczywiscie. Ale rodzice sie osmieszaja
            • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:31
              No to sobie wychowawca humor poprawi nabijając sie z rodziców i już.
              • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:32
                i rodzice myśląc, że wykiwali wychowawcę big_grin
                • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:45
                  Hehe. Wykiwali system. Chory system wymagający wpisywania przyczyny nieweryfikowalnej dla nauczycieli.
                  • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:49
                    otóz to
      • asia_i_p Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 12:36
        Z tym, że nie ma przyczyny, dla której ty miałabyś znać powód nieobecności pani - ona to musi podać swojemu pracodawcy.

Natomiast szkoła odpowiada częściowo za kontrolę realizacji obowiązku szkolnego. Jest pierwszym miejscem, które powinno zgłaszać problemy .Jak ustalimy, że rodzice nie muszą podawać powodu, to szkoła powinna informować sąd rodzinny o każdej dłuższej nieobecności lub o każdym wypadku, kiedy frekwencja ucznia spada poniżej jakiejś tam poprzeczki. Co w sumie niekoniecznie jest złym rozwiązaniem.
    • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:07
      Nic nie pisać.
      U córki niby wychowawczyni kazała podawać powód, bo przecież ona to pokazuje dyrektorowi, ale podejrzewam, że dyrektora to interesuje mniej niż ją.
    • panna.nasturcja Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:25
      Nic. Nie widzę powodu by usprawiedliwiać dziecku taką nieobecność. Chyba, że jest na tyle małe, że to Twoja wina, wtedy nic, tylko sam wniosek o usprawiedliwienie.
      • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:29
        Ja usprawiedliwiam.
        Jeżeli dziecku sie zdarza raz na pół roku to nie widzę powodu, żeby go karać konsekwencjami w postaci obniżonego zachowania za taką głupotę.
      • little_fish Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:35
        Wtedy uczciwie powinno się napisać, że dziecko się spóźniło bo rodzic nie obudził/nie wstał/ nie dowiózł na czas.
        • andaba Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:36
          Nie zawsze rodzic ma możliwość obudzić i dowieźć na czas.
    • yannefer Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:29
      matko, dyskusja się rozkręca, a ja sobie przypomnę jak na p0oczątku lat 2000 chodziłam do liceum, librus nie istniał a usprawiedliwienia pisała mi koleżanka a ja podpisywałam się za czyjąś matkę big_grin
    • taje Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:40
      Jeśli zaspał to ma nieusprawiedliwioną nieobecność, proste. Jak niby miałabym to usprawiedliwić? Zdarza się, trudno.
      • szeptucha.z.malucha Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 20:59
        Ja rozumiem w takiej sytuacji, ze rodzic zna powód nieobecności i nie są to zamierzone wagary. Usprawiedliwiam, bo teraz uczniowie są rozliczani z takich pierdół, o jakich nam się w przeszłości nie śniło. Zaspanie może wiązać się z samopoczuciem, zmęczeniem, dla mnie więc powodem nieobecności jest potrzeba wypoczynku, czyli nieobecność z powodu samopoczucia. Szczególnie, ze porę rozpoczynania lekcji w wypadku mojego dziecka o 7.30 i to dzień w dzień, kiedy jest typem sowy, uważam za barbarzyństwo.
        • taje Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:09
          No jednak nie. Jak dla mnie zaspanie to ewidentny przykład nieusprawiedliwionej nieobecności. Chyba, że mówimy o małym dziecku, gdzie rodzice mogą wziąć na siebie odpowiedzialność (pewnie tak max do 12 roku życia). Świat się chyba nie kończy z jedną nieusprawiedliwioną nieobecnością na jednej lekcji.

Mogę usprawiedliwiać nieobecność, którą sama uważam za usprawiedliwioną czyli nie wiąże się z niedbałością albo zaniedbaniem obowiązków szkolnych, np. typu wyjście do lekarza albo jakieś ważne spotkanie rodzinne. Albo wypadek typu samochód/autobus się zespuł podczas podwózki do szkoły.
          • szeptucha.z.malucha Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:15
            Cóż, każdy ma swój system wartości. Dla mnie zasada usprawiedliwień ma zapobiegać lekceważeniu szkoleni wykryciu wagarów, o których rodzice nie mają pojęcia.
            • ga-ti Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:18
              Też tak pojmuję, rodzic wie, że dziecko w szkole nie było.
          • mava1 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:28
            Mogę usprawiedliwiać nieobecność, którą sama uważam za usprawiedliwioną

ale to, ze dziecko zaspało to wina rodzica poniekąd bo to rodzic odpowiada za dziecko. I nie do 12 rż a do jego pełnoletności. I w gestii rodzica jest dopilnowanie dziecka, żeby ono 'wypełniło obowiazek szkolny".
            Ja w takich sytuacjach pisałam, ze dziecko nie mogło być w szkole 'z powodów rodzinnych". Nikt nigdy nie dopytywał, jakie to powody rodzinne bo pojęcie na tyle szerokie, że może wchodzić w zbyt intymne szczegóły. A dla mnie znaczyło tylko tyle, że wiem o nieobecności dziecka.
            Nie będę pisała w usprawiedliwieniu, że dziecko zaspało albo że miało biegunkę bo to nie sprawa nauczyciela i szkoły.
            • mysiaapysia Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:32
              Powody zdrowotne jako ogólne pojęcie i tyle. Żadnych szczegółów. To są zresztą wrażliwe dane, jeszcze lepiej chronione niż zwykle dane osobowe. Nauczycielowi nawet nie wolno dopytywać szczegółów zdrowotnych. Szkoły niby tak przeszkolone w sprawie rodo, a takie podstawowe sprawy trzeba im tłumaczyć...
      • mikams75 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 22:58
        Usprawiedliwic wlasnie tym, ze zaspal. Wg mnie te usprawiedliwienia sa po to, zeby dla szkoly bylo jasne, ze rodzic wie, ze dziecka w tym czasie w szkole nie bylo.
    • ga-ti Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 02.02.23, 21:16
      Ale dojechało, czy w ogóle nie poszło? Bo jak dojechało na którąś tam lekcję to pisałam "z powodu trudności komunikacyjnych", wychowawca wie, że dziecko dojeżdża, a na trasie często są wypadki, korki. Jeśli nie było wcale to "z powodu złego samopoczucia" - taki pojemny powód wink
      Albo po prostu, że zaspało, no zdarza się.
    • wilowka Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 08:09
      Z powodów zdrowotnych.

W końcu sen to zdrowie.
    • drilka Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:55
      U syna trzeba podawać powód. Nie jest to dla mnie problemem. Syn nie choruje więc frekwencja jest ok. Przy spóźnieniach piszę, że się spóźnił na autobus (ma raz na pół godziny) albo " z powodu problemów z komunikacją" (też się zdarzają). A dlaczego się spóźnił to nie wnikam, pewnie też z powodu zaspania.
      Czasami nie ma ochoty iść do szkoły więc piszę "z powodu złego samopoczucia", "z powodów rodzinnych".
      Wychodzę z założenia, że to pokolenie w dobie dzienników elektronicznych ma i tak przewalone. Nie przypominam sobie, żebym ja informowała moją mamę o każdym fakcie, że nie chce mi się iść do szkoły. Po prostu nie szłam a ona nie wiedziała o tym.
      • drilka Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 09:59
        Ale zaspanie to dla mnie też akceptowalny powód (byle nie często). Gdy mieszkaliśmy w poprzednim miejscu i tam tramwaj był co kilka minut to też zdarzało mi się w ten sposób usprawiedliwiać spóźnienia.
    • mama766 Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 10:08
      ja piszę z powodu spraw rodzinnych, nie ma obowiązku się szczegółowo tłumaczyć.
    • magata.d Re: Co napisac w usprawiedliwieniu jesli 03.02.23, 11:04
      Napisać, że dziecko zaspało. W czym problem?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka