Dodaj do ulubionych

Uporczywy zajad

02.02.23, 22:26
Leki z metforminą skutecznie wypłukują że mnie witaminy B i od wielu tygodni mam zajady, szczególnie 1 mnie wkurza. Smaruje maścią tribiotik, na grzybicę i biorę kompleks wit.B na zajady. A dziadostwo trochę się kurczy i pęka na nowo. Jak to kurde zwalczyć?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Uporczywy zajad 02.02.23, 22:42
      Dlaczego podejrzewasz o to metforminę?
      Biorę metforminę w ilości 3 razy dziennie po 1000, od 10 lat tak biorę, Zajadów nigdy nie miałam i nie mam.

A jesz dużo jabłek?
      Jabłka lubią robić zajady.
      • keep.sweet Re: Uporczywy zajad 02.02.23, 22:54
        1 jabłko na 2 tyg. Dietetyczka mi powiedziała, że to może być od metforminy
    • zielonyjeziorak Re: Uporczywy zajad 02.02.23, 22:57
      A ile tego kompleksu bierzesz? Moja córka kilkuletnia kiedyś miała i lekarz kazał takie (wg mnie) konskie dawki łykać: po kilka tabletek kilka razy dziennie.
      • 35wcieniu Re: Uporczywy zajad 14.03.23, 21:20
        Ja też tak zawsze robię jak już się trafi taką przypadłość. Nie tabletka dziennie tylko kilka na raz. Jeszcze się nie zdarzyło żeby nie pomogło.
        • 35wcieniu Re: Uporczywy zajad 14.03.23, 21:22
          A dobra, miesięczny wątek to już raczej nieaktualny.
    • koronka2012 Re: Uporczywy zajad 02.02.23, 22:59
      Ja zawsze jak tylko zaczęło coś się dziać przykładam cebulę - mijało bezpowrotnie
    • jdylag75 Re: Uporczywy zajad 02.02.23, 23:54
      Smaruje tormentiolem, bez recepty.
    • berdebul Re: Uporczywy zajad 03.02.23, 02:26
      Antybiotyk na grzybice to słaby pomysł.
      • marta.graca Re: Uporczywy zajad 03.02.23, 04:19
        Tam jest przecinek. Ja zrozumiałam, że ma tribiotic, drugi na grzybicę i jeszcze Wit.B.
    • gulcia77 Re: Uporczywy zajad 03.02.23, 02:34
      A na grzybicę to nie lepszy clotrimazol??? Jeszcze nie słyszałam o leczeniu grzybków tribioticiem. Sama go używam, bo mnie w szpitalu zakażono wredną bakterią i mi się czasem wrzody robią.I wtedy tribiotic pomaga.
      • tymianek21 Re: Uporczywy zajad 03.02.23, 05:18
        Ja niestety od lat borykam się z tym problemem tzn zajady wracają co kilka miesięcy ale nie mam żadnego problemu z wyleczeniem. Od lat piszę o tym zestawie bo co jakiś czas ktoś ma podobny problem.
        Proszę kup w aptece:
        Neomecynę to malutka tubka ale błyskawicznie pomaga
        Witaminę B2 nie żaden complex nie B 12 ale B2
        I to wszystko.
        Pozdrawiam
        • alfa36 Re: Uporczywy zajad 14.03.23, 21:10
          Smarować neomecyną? Po słodkimi (znaczne ilości domowego ciasta) synowi robią się zajady.
          • tymianek21 Re: Uporczywy zajad 14.03.23, 23:04
            alfa36 napisała:

> Smarować neomecyną? Po słodkimi (znaczne ilości domowego ciasta) synowi robią s
            > ię zajady.

Tak posmarować tą maścią. Maść neomycyna to atybiotyk kupuje się ją bez recepty. Neomycyna działa bakteriobójczo jak kilka innych maści antybakteryjnych ALE mi pomaga tylko neomycyna a nie np.tribiotyk.
            Kup też w aptece witaminę B2 nie complex czy B6 tylko B2.
            Nie wiem czy zajady robią się po słodkim ale mi najczęściej po .... piciu z butelki plastikowej latem.
    • enigma81 Re: Uporczywy zajad 15.03.23, 09:18
      Suplementuj vit B12 w dużej dawce, najlepiej 1000 µg (pod kontrolą lekarza, bo to dość dużo).

Ja miałam problem z zajadami z powodu leków na żołądek, nikt mi nie powiedział, że tak się może dziać i męczyłam się ze 2 lata. Aż trafiłam na dobrego gastrologa.
      • zerlinda Re: Uporczywy zajad 15.03.23, 09:25
        Akurat b12 jest wydalana z moczem no trudno przedawkować nawet te straszne 1000uq.
        • enigma81 Re: Uporczywy zajad 15.03.23, 09:44
          Tym bardziej warto.
    • hanusinamama Re: Uporczywy zajad 15.03.23, 09:57
      Przede wszystkim nie b-kompleks tylko czystą B2. W dużej ilości ( nadmiar się brzydko mówiąc wysika).
      Nie smarowałabym żadnymi maściami.
    • jasnoklarowna Re: Uporczywy zajad 15.03.23, 14:27
      Zwykłą b2 z apteki bez recepty. Z córką mamy ten problem bo słabo przyswajamy . Jak zajady się pojawiają to przez kilka dni bierzemy po kilka tabletek b2 dziennie, plus za radą pani z apteki przegryzamy witaminę i tą połówką pocieramy kącik ust. Pomaga.
      Nie smarujemy żadnymi maściami z antybiotykami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka