Dodaj do ulubionych

komu, komu ? 55 mln dla ...

03.02.23, 11:44
Facet 30 lat zaklada firme - typu jednoosobowa działalność, rejestruje ja u siebie w domu, po 10 dniach wystepuje z wnioskiem o dofinansowanie do Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, dostaje marne oceny za projekt i.... BINGO - 55 mln do kieszeni. Projekt pasjonujący, innowacyjny taki co zmieni oblicze polskiego przemyslu - temat bowiem to 'śledzenia towarów w łańcuchu dostaw'.
Kolezanka - twardy elektorat PIS ma jeden komentarz - za PO tez kradli, ciekawa jestem jak inni zwolennicy PIS to wytłumaczą wink
ps ten szczęśliwiec z 55 mln to kuzyn ....?
next.gazeta.pl/next/7,151003,29427376,30-latek-zalozyl-firme-a-po-10-dniach-dostal-55-mln-zlotych.html#do_w=52&do_v=478&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg2
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 11:47
      Myślę, że to syn leśnika, mieszkając w domku pszczelarza. Czy cuś.
      • bajgla Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 11:55
        Z Albanii na nartach.
    • pade Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 11:52
      A przejdzie projekt pt. "śledzenie mrówek na trasie trawnik - kopiec"? Bo ja jestem chętna jakby co.
      • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 11:54
        jak wydluza termin skladania wnioskow jak dla tego pana i jestes bliska znajoma ministra to chyba nawet mniej naukowy temat z uzasadnieniem 'dajcie 55 mln' przejdzie
        • daniela34 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:00
          To ja poproszę na projekt "Zawartość cukru w cukrze a kolor pieczonej bezy" bo mam nadmiar białek od chrustu i chyba muszę tort bezowy upiec.
          • arthwen Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:10
            Tort bezowy zawsze na propsie!
          • marta.graca Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 17:55
            Musisz zadeklarować, że będziesz śledzić drogę tego cukru w łańcuchu dostaw, począwszy od pola z trzciną smile
        • pade Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:28
          sad smuteczek, nie znam żadnego pana ministra, jedynie przechodziłam koło ministerstwa
          • malaperspektywa Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:33
            Ja nawet na Żoloborzu nie mieszkam.
      • spirit_of_africa Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:19
        W razie czego służę badaniami nad podróżami populacji faraonek big_grin
        • pade Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:53
          O, dziękujęsmile To może jeszcze ktoś się dołączy i poprzyglądamy się mrówkom na całym świecie? Trzeba będzie oczywiście wyjeżdżać w delegacje, dookoła świata. Która chętna?
    • vivi86 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 11:54
      Libki otwierają szampana - zaprawdę powiadam wam założenie firmy otwiera niebo i banknoty się sypią tonami.
      O co szanowne środowisko ma wąty suspicious ?
      • marta.graca Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 17:56
        Otwiera niebo tylko jak się jest z PiS. Ja nie jestem, więc nic się nie sypie.
    • gama2003 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:07
      To musi byc pomyłka. Błąd ludzki.
      Pan z pewnoscią juz wyjaśnił, że nie zasługiwał. Pieniądze oddał.
      Tak jak inni, do których dziennikarze nie dotarli.
      Zawsze tak uczciwi ludzie robią przecież.
    • asia.sthm Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:10
      Oni teraz najwyrazniej chca wyrownania za te slawne osmiorniczki, co to nadal sa nie do wybaczenia ni zapomnienia. Trzeba sie odegrac i juz big_grin
      • pade Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:29
        Chyba za ocean ośmiorniczek.
      • la_mujer75 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:48
        Chciałm przypomnieć, że to ośmiorniczki ( a nawet cały ocean ośmiorniczek z krewetkami, a nawet ostrygami) to juz przeżarte i wydalone...I chyba jednak za trochę mniejszą sumę?
      • jednoraz0w0 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:33
        PO powinno ośmiorniczki przekuć na swoją kampanie, podobnie jak trump zrobił z „basket of deplorables”.
    • woman_in_love Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:37
      Kolezanka - twardy elektorat PIS ma jeden komentarz - za PO tez kradli,

Na boga. Może i kradli, ale nie na taka skalę. Zegarek za 30 000 ukradli a nie 55 mln.
      • arthwen Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:11
        Gwoli ścisłości, to zegarka też nie, tylko nie wpisali go w sprawozdaniu tongue_out
        • zosia_1 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 05.02.23, 18:22
          I nie był za 30 tyś. Zł tylko za 10 tyś. Zł
    • evening.vibes Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:40
      Czepiasz się - oni urzeczywistnili w Polsce marzenie 'od pucybuta do milionera'! big_grin
      • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:45
        a ten co dostal te55mln to pewnie polski Bill Gates albo Steve Jobs, ale zaraz ... oni chyba biznesy jednak za swoje rozkrecali
    • la_mujer75 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 12:50
      Wiecie co mówią?
      Za PO kradli, ale ci kradną i się dzielą, bo biednym dzieciom (500+) się poprawiło!
      O, tak mówią.
      Tak słyszałam od kilku osób, nie powiązanych ze sobą, nie mających wspólnego mianownika w postaci pochodzenia, dochodu, wykształcenia.
      Pewno im taki podprogowy przekaz ślą, że wszystcy to samao pierdolą.
      • evening.vibes Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:01
        la_mujer75 napisała:
        > Za PO kradli, ale ci kradną i się dzielą, bo biednym dzieciom (500+) się poprawiło!

Tylko dla wielu to niestety jest prawda. Kosztu nie widzą ale jak każdy - myślą o sobie.
        • iwles Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:03

I jeszcze mówią: taaaaka inflacja, dobrze, że jest 500+, to chociaż pokryje podwyżki.
          • evening.vibes Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:11
            iwles napisała:
            > I jeszcze mówią: taaaaka inflacja, dobrze, że jest 500+, to chociaż pokryje pod
            > wyżki.

Wiesz - jak się otwiera liberalne media i jeden z drugim mundy jako sposób na walkę z inflacją proponują zamrożenie płacy minimalnej do ja się nie dziwię, że ludzie biegusiem lecą głosować na PiS...
      • spirit_of_africa Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:21
        A słyszałaś tez ze jak wygra opozycja to „pincet zabiorom”? Bo u teściów to ostatnio gorący temat, zdaje się w TVP teraz mocno grany.
        • sol_13 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 05.02.23, 17:59
          Dziś na TVP info widziałam gruby czerwony pasek: TUSK ZNACZY BIEDA
          😂
          • pepsi.only Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 05.02.23, 18:31
            W tvp?
            trolle takie coś walą dziś na oślep w komentarzach na FB , niezależnie czego dotyczy wpis,
            np pod wpisem o Fundacji Gajusz która właśnie obchodzi swoje 25lecie.
            Szlag mnie trafia jak to widzę od rana w różnych miejscach.
            Musieli sukinsyny sypnąć pieniądzem, że trolle aż tak uaktywniły się.

I nie wiadomo, czy zgłaszać taki komentarz jako spam, czy stawiać reakcję 🤬, czy ignorować ....co nie zrobisz źle, bo to tylko trollom woda na młyn
            • paskudek1 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 16:44
              pepsi.only napisała:

> W tvp?
              > trolle takie coś walą dziś na oślep w komentarzach na FB , niezależnie czego do
              > tyczy wpis,
              > np pod wpisem o Fundacji Gajusz która właśnie obchodzi swoje 25lecie.
              > Szlag mnie trafia jak to widzę od rana w różnych miejscach.
              > Musieli sukinsyny sypnąć pieniądzem, że trolle aż tak uaktywniły się.
              >
              > I nie wiadomo, czy zgłaszać taki komentarz jako spam, czy stawiać reakcję 🤬, c
              > zy ignorować ....co nie zrobisz źle, bo to tylko trollom woda na młyn
              >

Ja zazwyczaj klikam ukryj komentarz 🤣. Podobno to najlepiej działa
    • pitupitt Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:14
      Przekaż koleżance, że to co robiło PO to jest maleńki pikuś w porównaniu z bezczelnym złodziejstwem piździrów. Mogliby udzielać korepetycji jak zayebać miliardy z uśmiechem i pieśnią na ustach, żeby jeszcze elektorat radośnie przyklaskiwał tym działaniom....
    • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:21
      Tosia, a to nie ty tutaj kiedyś stawałaś w obronie uczciwości ocen i dofinansowywania przez NCN i NCBiR?
      • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:51
        pewnie nie zauwazylas ale na poziome panelu projekt oceniono jako slaby. Jak widac slaba ocena ekspertow nie zawsze oznacza brak finansowania.
        ps ja w NCN czasami ocenialam wnioski, nie wiem jak wygladaja panele w NCBiR, wydaje sie jednak ze podobnie jest to grupa kilkunastu a czasami nawet kilkudziesieciu naukowcow, na poziomie panelu trudno te kilkanascie osob zmanipulowac ale pewnie wiesz cos wiecej niz ja wink
        • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:01
          A jakby był słaby a oceniony jako dobry to by to było uczciwe? Inaczej nieuczciwe? Nie wiem kogo i ile osób można zmanipulować, i nie ważne na jakim poziomie są "przekręty", ważne jest to że, takie rzeczy się dzieją.
          • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:04
            A nie powinny. Od dawna finansowanie z tych instytucji wzbudza kontrowersje.
            • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:04
              Jak widać, pozwalają sobie na coraz więcej.
          • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:28
            Jeszcze raz - ja wiem jak to dziala (a wlasciwie dzialalo kilka lat temu) w NCN. Na pierwszym etapie projekt czyta kilku ekspertow i ocenia, o tym czy projekt wyslac do dalszych recenzji czy nie decyduje caly kilkunastoosbowy panel. Po wstepnej pozytywnej ocenie (dostaje ja ok 50% projektow) projekt idzie do dalszych recenzji (zwykle zagranicznych) wraca z ocenami i to w duzej mierze one decyduja o dalszym losie projektu, tylko te z pozytywnymi ocenami podlegaja dyskusji w czasie panelu. Nie jest latwo te wyniki zmanipulowac i dobry projekt ocenic jako slaby i odwrotnie Warto tez zauwazyc ze jednym z kryteriow przy duzych projektach sa nie tylko plany badawcze ale tez 'dorobek naukowy'. Jaki dorobek moze miec 26 letnia osoba?
            W NCBiR to pewnie dziala troche inczej bo projekty powinny byc bardzie ukierunkowane na 'produkt' Ale znowu pytanie jaki produkt moze oferowac dopiero co zalozona firma? Zastanawia mnie tez ta 'szybka sciezka' finansowania, co pewnie oznacza ze projekty nie przechodza pelnej oceny.
            • vivi86 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:30
              jak to jaki????? #zaUszfirme
            • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 17:49
              Tosia, nie musisz tego opisywać, bo ja to wiem. Były kiedyś (nie wiem czy teraz też są) w NCN tzw. projekty dla młodych naukowców, ludzi rozpoczynających karierę naukową. Moja koleżanka w uzasadnieniu odrzucenia finansowania wniosku dostała informację, że ma brak dorobku naukowego wink Można? Można.
              • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 18:01
                Preludium tez wymaga i wymagało jakiegoś dorobku naukowego, tyle ze skromniejszego znacznie niż przy np Maestro. Jak kolezanka nie miała żadnego dorobku to nic dziwnego ze nie dostała. Niby co miałoby gwarantować jej umiejetnosci realizacji projektu? To ze ma pomysł? To trochę mało.

Inna rzecz ze idea grantów dla ludzi przed doktoratem jest sama w sobie dość głupia, w wiekszosci krajów to promotor dostaje grant by zatrudnić doktorantow, on musi się z projektu rozliczyć etc. Dopiero jak udowodnisz ze cos umiesz i , zrobisz ten doktorat to możesz aplikować o własne projekty.
                • magata.d Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 18:24
                  71tosia napisała:

> Preludium tez wymaga i wymagało jakiegoś dorobku naukowego, tyle ze skromniejsz
                  > ego znacznie niż przy np Maestro. Jak kolezanka nie miała żadnego dorobku to n
                  > ic dziwnego ze nie dostała. Niby co miałoby gwarantować jej umiejetnosci realiz
                  > acji projektu? To ze ma pomysł? To trochę mało.
                  >
                  No widzisz Tosia, jak wszystko da się na swoja stronę uzasadnić. Pięknie to zrobiłaś, a dobrze wiesz, że nie mogła nie mieć żadnego, chociażby dlatego, że trzeba wypełnić rubrykę w formularzu, żeby była możliwość wysłania wniosku.
                  • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 18:33
                    Przecież sama to napisałaś ze uzasadnienie miała „brak dorobku”? Skoro miała i to znaczący to dlaczego się od decyzji nie odwołała?
                    Ps ja recenzowałem dziesiątki projektów (także europejskich i amerykańskich) sama tez ich wiele napisałam, tez mi się zdarza nie dostac finansowania i co i nic. Zdarza się, może inni byli lepsi może ktoś cos przeoczył w mojej aplikacji. Nie szukam spisku, chyba ze widzę projekt za 55 mln ”na start” smile
    • anglofillka Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 13:23
      Lat podobno 26, imię i nazwisko krąży w komentarzach na gazecie.
      Musi młody, zdolny...

Jak już kraść, to miliony, c'nie?
      • asia.sthm Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:03
        wszedzie juz jest. Mozna bedzie monitorowac

Kacper Wiśniewski, lat 26. Spółka założona pod koniec października 2022 r.
        Qvetta Sp zo.o. Sp.k. Sp.zo.o. S.k P.S.A.
        • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:56
          Nawet Jezeli chłopak jest uczciwym geniuszem to cos jest mocno dziwnego w tym ze ncbir daje 55mln grant jednoosobowej firmie bez dorobku.
          • asia.sthm Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 15:07
            Ha ha, ludzie sie domyslaja.
            Wystarczy wcześniej wstawać. Wy sobie śpicie do 6 i pracujecie w jakiś tam firemkach. A tutaj gościu 26 lat wstawał przed 5 i wziął sprawy w swoje ręce.

Może i wstawał, ale tylko przez 10 dni.

big_grin
        • jasnoklarowna Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 13:07
          Nie ma w KRS spółki o takiej nazwie
          • marta.graca Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 14:23
            A nawet gdyby była, to niezła fantazja w nazwie. Nie mogli się zdecydować, jaka to ma być spółka?
      • arthwen Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:08
        Imię i nazwisko krąży, ale brak informacji czyj to kuzyn, bratanek czy zięć.
        • la_mujer75 Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:28
          Może jakiś protegowany Macierawicza?
        • asia.sthm Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 14:56
          To moze byc po prostu Opiekun kota.
          • karpie_gdyjem Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 18:29
            No ba, któż inny nazwałby firmę 'Kuweta'...
            • 71tosia Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 03.02.23, 18:34
              Fakt, oryginalnie smile
            • pepsi.only Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 05.02.23, 18:32
              karpie_gdyjem napisała:

> No ba, któż inny nazwałby firmę 'Kuweta'...

Właśnie!
            • trampki_w_kwiatki Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 15:32
              karpie_gdyjem napisała:

> No ba, któż inny nazwałby firmę 'Kuweta'..

Ej, serio 😜😂😂😂😂
          • marta.graca Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 16:19
            Opiekun kota występuje o dotację do Ministerstwa Edukacji na projekty związane z dziećmi i młodzieżąbig_grin
    • primula.alpicola Re: komu, komu ? 55 mln dla ... 07.02.23, 15:35
      Nie wytłumaczą, nie widzą powodów do tlumaczeń.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka