Dodaj do ulubionych

Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrzenia

03.02.23, 11:59
Nie wiem o co chodzi, ale czesto, wchodzac w nowa grupe doswiadczam zjawiska niecheci od jakiejs osoby.
Zwykle jest nastepujaco, nowe srodowisko I jakas osoba (zazwyczaj kobieta, ale nie zawsze) od samego poczatku, od pierwszej interakcji jest uprzedzona. Zaczynaja sie roznego rodzaju dzialania, wieczne poirytowanie w moje obecnosci, czepianie sie wszystkiego lub przeciwnie total ignor, unikanie, umniejszanie, proba wykluczenia z grupy.
Ta niechec jest odczuwalna przeze mnie I przez osoby postronne (slyszalam komentarze).
A osoby, ktore mnie nie cierpia, uchodza z kolei za bardzo sympatyczne I mile dla innych.
A ja, w zasadzie jestem neutralna osoba, nie wybijajaca sie w zadnej dziedzinie, w pierwszym kontakcie jestem mila, spokojna.
O co moze chodzic? Czy macie takie silne antypatie od pierwszego wejrzenia? Bo ja to moge zrozumiec jeszcze w przypadku osoby, ktora od poczatku zadziwia swoim chamstwem, butnoscia czy jakas niezwykle irytujaca manierycznoscia, ale nie zwyczajny czlowiek.
Obserwuj wątek
    • alexa0011 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:10
      Może jesteś wkurwiająca?
      • krwawy.lolo Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:12
        Sam wpis jest nijako odpowiedzią na pytanie. big_grin
        • krwawy.lolo Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:12
          niejako
      • definitely.not.me Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:16
        No, na to wyglada.
        Tylko ja jestem tam zwyczajna z zachowania, ze nie wiem co moze denerwowac
      • ajaksiowa Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:17
        Może się komuś Twoja aparycja nie podoba?może masz wredną gębę?Ja tak mam..wzbudzam niechęć ..i olewam to 😄 👍👍👍
        • danaide2.0 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:52
          Może ostre rysy? Może niepewność (psy wyczuwają w ludziach strach - na węch. Może niektórzy ludzie podobnie)? Może wręcz przeciwnie, masz seksapil albo nogi do samej szyi? Jakie masz BMI?
          • alexa0011 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:59
            Może być seksapil, może być cos "podobnego". Mamy w pracy koleżankę, która przewraca oczami, gładzi się po włosach, gładzi mimochodem szefa po ramieniu, patrzy sarnim spojrzeniem, wydyma usta, mówi z taką cudowną manierą i takie rzeczy typu habemus papam, ze wszyscy słuchający maja ochotę jej przyp@345w łeb. A jednocześnie na pewno jest przekonana, że jest merytoryczna, spokojna, delikatnie asertywna, ale zarazem kobieca. Zatem taka niechęć może mieć najróżniejsze imiona zapewne.
    • pani_tau Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:22
      Może wyczuwają, żeby mogą na tobie wyładować frustrację. Dla innych sa miłe, bo wiedzą, że poniosłyby konsekwencje.
      • ajaksiowa Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:31
        Może tak być
        • definitely.not.me Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:35
          W sensie, ze za miekka jestem, wyczuwaja, ze nic nie zrobie?
          • ajaksiowa Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:39
            Tak czy siak OLEJ ICH i bądź sobą ☝️☝️☝️
          • simply_z Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:42
            Moze tak byc, mozesz byc za empatyczna. To one maja problem nie ty. Niestety swiat jest pelen beznadziejnych ludzi
            • lumeria Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 15:01
              Na forum Kobieta działa forumka Brawurka, takie same wpisy. Przekonana, ze ona delikatna i empatyczna, ale z jakiegoś powodu ludzie sa wobec niej agresywni.

Wygląda na to, ze tutaj przyszła zadawać te same pytania. Ona dobra, inni zli.
    • asiairma Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 12:52
      Może jesteś zajebista?
      • definitely.not.me Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 13:07
        Jestem zwyczajna osoba w sumie
    • tanebo001 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:13
      Też tak mam. I zawsze jest to kobieta.
      • teodor-k Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:25
        Serio Tanebo ? Ja czuję wzmożoną sympatię .Kobiety są takie urocze są dla mnie jak siostry 😊
        • tanebo001 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 15:32
          I 99,999% takich jest ale czasami trafi się jedna...
    • m_incubo Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:27
      Tak, miewam silne antypatie od pierwszego wejrzenia. I nigdy jeszcze przez ponad 40 lat nie okazało się, że to było mylne i niesłuszne wrażenie.
      Tyle że nie uprawiam niczego, co opisałaś - uszczypliwe uwagi, umniejszanie, ignory czy próba wykluczenia z grupy.
      Jestem uprzejma, natomiast jak najbardziej staram się unikać i nie wchodzić w interakcje.
      • nevertheless123 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:50
        Z drugiej strony może być to samospełniająca się przepowiednia. Czujesz do kogoś silną antypatię od pierwszego wejrzenia, nastawiasz się negatywnie, druga strona to czuje i i po prostu staje w swojej obonie, a Tobie się wydaje, że masz fenomenalną intuicję.
        • m_incubo Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 16:21
          To byłoby oczywiście możliwe.
          Ale raczej nie ma wielu okazji, żebyśmy sobie z tą do tego stopnia nielubianą osobą mogli wymieniać negatywne fluidy i się wzajemnie nakręcać. Jeśli to znajomy znajomych, to po tym pierwszym spotkaniu będę po prostu unikać spotkań czy wyjść w jego towarzystwie.
    • imponderabilia22 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:27
      Może za ładna jesteś
      • ajaksiowa Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:34
        Była kiedyś taka bajka o dziewczynce którą wszyscy bili po twarzy (na sam widok)ale nie pamiętam jaki był z niej morał
    • nevertheless123 Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:39
      A o jakie grupy chodzi? Bo różnie wypadnie odpowiedź w zależności od tego, czy szukasz grupy potencjalnych przyjacół, czy może masz na myśli przyszłych współpracowników w firmie, a może chodzi o jednorazową wycieczkę grupową?
      Czasem ludzie są po prostu zazdrośni albo czują się zagrożeni, szczególnie kiedy widzą, że nowa osoba jest bardzo atrakcyjna, elokwentna, drożej ubrana, itp. Nigdy nie wiesz, jaki trigger w kimś uruchomisz. Nie masz wpływu na to, do czego ktoś się może przywalić, ale może powinnaś zaakceptować fakt, że inni ludzie mają po prostu prawo Cię nie lubić smile?
    • lumeria Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:54
      >A ja, w zasadzie jestem neutralna osoba, nie wybijajaca sie w zadnej dziedzinie, w pierwszym kontakcie jestem mila, spokojna.

W tych wszystkich sytuacjach jest jeden wspólny element - TY.

Są takie "spokojne i miłe" osoby, które potrafią idealnie prowokować, A potem z niewinną miną pytać "ale czy im wolno mnie atakować?"
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wrogowie w grupie/niechec od pierwszego wejrz 03.02.23, 14:55
      Jwztem obserwatorem, min wypowiem coścwięcej niż dzień dobry muszę poobserwować ludzi, poczuć ich klimat.
      Potem wybieram osoby podobne sobie i z nimi nawiazuje kontakty, reszta się dzieli po jakims czasie na tych co mozna z nimi zamienić 2 slowa o porannym śniadaniu i na tych co nie mówisz im pierwszym czesć.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka