Dodaj do ulubionych

Trening szybkiego czytania

03.02.23, 13:36
Warto? Czy oprocz szybszego przyswajania tekstu poprawia szybkosc kojarzenia?
Obserwuj wątek
    • kira02 Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 08:19
      Nie wiem, czy poprawia, wątpię, bo nauka polega na ogarnianiu wzrokiem coraz większych połaci tekstu. Tzn. najpierw uczysz sie czytac na raz kilka wyrazow, później całą linijke, pozniej kilka linijek, az w koncu na raz czytasz całą stronę.
      Podobno minusem jest to, ze nie umiesz później się zamyślić i zatrzymać nad danym fragmentem, czyli brak takiego "delektowania się" slowem pisanym.

A jak chcesz po prostu szybciej kojarzyć, to polecam Bacope. Umysł mam po niej jak brzytwa, do tego lekko uspokaja.
    • bazia_morska Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 09:35
      Bawiłam się w to w dzieciństwie, dobre, gdy musisz przeczytać lekturę wink
    • geez_louise Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 09:56
      Byłam w liceum na kursie szybkiego czytania, mnemotechnik i notatek strukturalnych w jednym. Dwa dni zabawy zrewolucjonizowały moją naukę. Polecam. Muszę w końcu dziubdziusia wysłać.
    • berdebul Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 11:35
      Warto. Do tej pory korzystam z metod, których mnie nauczono ponad 20 lat temu.
    • extereso Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 15:54
      Byłam w liceum na kursie, materiał z biologii pięknie wynotowalam wyślij tych zasad i nauczyłam się do matury i na wstępne z wielką przyjemnością i niewielkim wysiłkiem ( ale zawsze byłam dobra z biologii więc może i bez tego byłoby ok). Czytać szybciej się nie nauczyłam, ale ja zawsze czytałam wyjątkowo szybko. Notatki na studiach robiłam już po swojemu. Więc na krótko, ale wówczas się trochę przydało.
    • eriu Re: Trening szybkiego czytania 04.02.23, 16:46
      Pytanie jaki masz cel tego szybszego czytania?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka