Dodaj do ulubionych

Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca.

03.02.23, 17:45
Które byście wybrały dla swego syna.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:46
      Żadne. Moje dziecko ma jedno imię.
      • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:47
        A sory myślałam czemuś ze pytanie o drugie. Z tych dwóch żadne ani Czesław mi nie odpowiada ani Brajan. Chociaż imieniu dziecka bliżej do Abrahama niż Czesława.
        • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:48
          Lol *Brajana nie Abrahama
        • mgla_jedwabna Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:52
          W sumie blisko do Abrahama jest kilka popularnych imion np. Adam, Jakub, Józef, Dawid, Daniel, Rafał (wszystko Stary Testament w końcu).
          • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:01
            No właśnie - w sumie przykro ze autorka dała tylko Czesława i Brajana - a przecież mogą być jeszcze starotestamentowe nowoczesne (Maks Aleks) chrześcijańskie (Michał Jerzy) tradycyjne (Wergiliusz Korneliusz) romantyczne (Roland Tristan) itd
            • ga-ti Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:12
              Kiedyś Korneliusz był na mojej liście, ale drugi syn mi się nie urodził.
            • la_bonne_cusine Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:15
              Tobie jest przykro z takiego powodu?
              Pytanie jest pokłosiem pewnej dyskusji , której wynikiem jest tak, że oba te imiona są odciachowe, a najładniejszym imieniem jest Wiktor.
              A i jeszcze proste skojarzenie z imieniem Teofil=pedofil. Tak bawią się mamusie.
              • angazetka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:18
                Cóż to za dyskusja fascynująca, że się tak nią przejmujesz?
              • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:20
                No jak zawsze nowoczesne na propsie a cała reszta obciachowa - nihil novi sub sole.
              • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:31
                Z kim ty dyskutujesz 🤦‍♀️

Najładniejsze jest Xiaomi - nawiązuje do rewolucji neolitycznej i rolnictwa oraz nowoczesnych technologii jednocześnie, zależy jak czytać 米 , w dodatku latwe do wymówienia i zapamiętania przez dużą część populacji świata.
              • nangaparbat3 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:41
                Skojarzenie Teofila z pedofilem zaiste komiczne.
                Kiedyś jakiemuś forumowiczowi imię Alma kojarzyło się wyłącznie z marketem.
                Każdy ma skojarzenia na jakie zasługuje.
                • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:46
                  nangaparbat3 napisała:

> Każdy ma skojarzenia na jakie zasługuje.

Zawsze to powtarzam. Pamiętam jak na ematce sto lat temu jedna mamcia się bulwersowala, "jak można dziecku dać imie po proszku do prania". (Nie o Cypiska jej szło, a o Ariela) 😉
          • nangaparbat3 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:39
            I Szymon - bardzo ostatnio popularny.
            • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:11
              Szymon to moje ukochanej imie ale nie dalsm żadnemu z moich synów przez jego popularność. Cały czas miałam myśl, że trzeba urodzić jednak jeszcze Szymona,bo brakuje mi w rodzinie i żałowałam, że.nie dałam, bo i co, że popularne,jam ha chce mieć Szymka, Szymusia. Szczęśliwie w tym roku moja bratowa urodziła Szymona. I pierwsza myśl głupia i irracjonalną- ukradli mi imię! Ale ureacjonalna na maxa, bo ja jestem za stara na kolejne dzieci i tego Szymona bym nie miała. Dziecinada 😅
    • marta.graca Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:47
      Żadne.
    • marzeka11 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:51
      Ani tak, ani tak. Oba imiona nie podobają mi się.
    • anorektycznazdzira Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:52
      Jedno i drugie tragedia
    • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 17:58
      la_bonne_cusine napisał(a):

> Które byście wybrały dla swego syna.

Mógłby być Czesław Brajan - albo Brajan Czesław. Oba śliczne.
      • ajaksiowa Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:07
        Czesław tak samo piękne(dla mnie)jak Leon
      • kamin Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:58
        A wiesz, że razem brzmią lepiej niż osobno smile
        • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:01
          kamin napisał(a):

> A wiesz, że razem brzmią lepiej niż osobno smile

To chyba na takiej zasadzie jak kuchnia fusion - Brian Collin albo Czesław Bogusław to zupelnie inny vibe 😉
          • kotejka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 01:37
            Razem też ładnie
            Brasław, Czejan, Braczesław, Czebraj
            • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 10:27
              kotejka napisała:

> Razem też ładnie
              > Brasław, Czejan, Braczesław, Czebraj

Z tych to chyba Brasław najlepsze 😃 Możnaby zdrabniać Brasek albo Branio. Albo swojsko - Brachu 🙃
    • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:06
      Żadne, ale jakbym musiała wybierać z tych dwóch to wybrałabym Czesława.

Raz leżałam na położniczym z kobietą która miała dwanaścioro rodzeństwa, całe to rodzeństwo było żonate (mężate) i dzieciate i to tak dość licznie (po 4-5 dzieci, on urodziła trzecie) i miała problem z wyborem imienia dla syna, żeby nie powtórzyło się imię któregoś kuzyna. Starsze dzieci miała sporo starsze, jak jeszcze pula była szersza i miały zwyczajne, popularne imiona, przy tym trzecim po kilkunastoletniej przerwie zdecydowała się na imię w stylu Czesława, bo nie było już w czym wybierać.
    • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:08
      Moje dzieci mają imiona biblijne, podobnie jak średnia wnuczka. Ja, i obie synowe oraz najstarsza i najmłodsza wnuczka - greckie, a mąż słowiańskie. Taki miszmasz.
      • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:05
        Czyli masz Jakuba i Dawida, naście lat temu.mega popularne.
        • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:58
          szmytka1 napisała:

> Czyli masz Jakuba i Dawida, naście lat temu.mega popularne.

A nie.
          • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:14
            Hehe a byłam pewna trafienia
    • taje Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:10
      Czesław. Mam słabość do Mozila.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:10
      Czesio
      • kokosowy15 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:16
        Kalikst albo Dionizy.
      • horoszuka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:23
        "Dzień dobry, nazywam się Czesio..." big_grin
        • ponis1990 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:31
          ,,,Maślana!" ;p
        • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:05
          To się zdrabnia Czesiek, moj dziadek był Czesiek 🙂
          • chatgris01 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:04
            Albo na Cesiek.
        • swinka-morska Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 11:12
          Czesiulek
    • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:21
      Jakby miała do wyboru tylko te dwa, to wolałabym, żeby dziecko było bezimienne tongue_out
    • simply_z Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:23
      Okropne oba, ale teraz ogolnie jest moda na stare imiona..jakies Staszki, Kazki, Wladki, Jozki....koszmar.
      • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:25
        Każdy kto narzeka na imię powinien jednocześnie podawać jakie uważa za ładne.
        Moja szwagierka jak wybieraliśmy imię wszystkie strasznie krytykowała na koniec w desperacji pytam a jakie jej się podoba…

Klementyna
        • miss_fahrenheit Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:40
          Klementyna - śliczne.
          • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:47
            No właśnie w tym momencie mnie oświeciło ze co kto lubi wink
          • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:48
            Bardzo mi się imię Klementyna podoba.
          • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:48
            miss_fahrenheit napisała:

> Klementyna - śliczne.

Nie. W zaden sposob nie uwazam ze Klementyna to sliczne imie. I dodam Klementyna a nie klementynka bo wiekszosc zycia spedzi jako Klementyna.
            • miss_fahrenheit Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:51
              Tobie oczywiście nie musi się podobać smile dla mnie piękne. Kwestia gustu.
              • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:08

> Tobie oczywiście nie musi się podobać smile dla mnie piękne. Kwestia gustu.

Oczywiscie ze nie musi. Kazdy ma swoj gust.
            • angazetka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:06
              A ja owszem, uważam.
            • gr.ruuu Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 08:53
              I dobrze, a przeciwieństwie do Barbary czy Zofii którym będą basiować i zosiować do późnej starości
            • niemcyy Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 17:37
              Wolałabym być 5-letnią Klementyną niż Klementynką jak mandarynką.
          • sueellen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:28

> Klementyna - śliczne.

Śliczne. U cioci do której jeździłam na ferie i wakacje była gęś Klementyna 🤣. Innej Klementyny nigdy w moim życiu nie było
            • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:09
              sueellen napisała:

> Śliczne. U cioci do której jeździłam na ferie i wakacje była gęś Klementyna 🤣.

A to prawda. Dla gaski to przesliczne imie. slodkie
              • chatgris01 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:31
                Dla gaski kultowe to Balbina tongue_out
                • eglantine Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 09:08
                  Ależ wodzu, co wódz!
              • simply_z Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:57
                Tak, ten sam sort co Balbina
                • eglantine Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 09:11
                  Wręcz element animalny.
        • lilia.z.doliny Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 06:41
          Klementyna
          Ale ze dla chłopca?!
          • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 07.02.23, 13:47
            To było na etapie kiedy jeszcze płeć nie była znana i rodzina gremialnie deklarowała swoje typy.
      • angazetka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:06
        Sama jesteś koszmar.
        • simply_z Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:58
          Corka pewnie Zocha
        • starczy_tego Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:16
          No przecież to kwestia gustu.
    • gama2003 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:24
      Żadne.
      Mam taką zasadę - kocham, nie krzywdzę.
      • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:46
        gama2003 napisała:

> Żadne.
        > Mam taką zasadę - kocham, nie krzywdzę.

To ze imie nam sie nie podoba to nie oznacza ze imie jest krzywdzace. Zadne zcttch dwoch imion nie jest osmieszajace czy krzywdzace. Jestesmy dorosle i chyba potrafimy dostrzec roznice pomiedzy czyms rzeczywiscie krzywdzacym a czyms co nam sie personalnie po prostu nie podoba.
        • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:03
          Brajan jest ośmieszające jeśli dziecko jest polskich rodziców.
          • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:33
            Dlaczego Brajan jest bardziej ośmieszający niż Wiktor?
            • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:50
              Przygotowałam sie donodpowiedzi. Wiktor nie jest ośmieszający, bo to imię znane w naszym kręgu kulturowym, w Polsce nadawane od XIII wieku, nie ma konotacji że środowiskiem patologicznym (A Brajan owszem) i nosi je kilkadziesiąt tysięcy osób. Postrzegane jest jako zwyczjne, polskie imię. Brajqn to anglosaski jakiś, obcy przeszczep, jak minie kilka kolejnych setek lat i to imię się utrwali an tyle, że kilkadziesiąt tys rodzin zdecyduje się je nadać, to przestanie być ośmieszające.
              • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:00
                Brajan ma konotacje z środowiskiem pato? Bez przesady.
                • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:27
                  W Polsce? Tak, ma.
                  • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:44
                    Bynajmniej chyba ze ktoś prostaków z patologia utożsamia…
                    • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:19
                      Ichi a wiesz, że Wiktor w polskim kalendarzu imię iny ma około 20 x? A prostacki Brajan ile? 🤔
                      • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:37
                        A co to ma do rzeczy Barbara tez tylko raz.
                        • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 22:43
                          Barbara nie ma raz, tylko 5.
                          18 kwietnia, 9 lipca, 20 września,19 listopada, 4 grudnia.
          • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:10
            szmytka1 napisała:

> Brajan jest ośmieszające jeśli dziecko jest polskich rodziców.

Chyba w prostackiej wyobrazni wciaz "aspirujacych".
            • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:17
              W prostackich rodzinach brajankow pełno, ale możesz zaklinac rzeczywistość jak xi z tym lepiej 😆
              • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:40
                Ja tylko w kwestii formalnej patologia to jednak co innego niż bycie prostym aspirującym i być może zupełnie przyzwoitym człowiekiem.
                • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 16:16
                  Prosty to nie znaczy prostak, to są podobne słowa ale o odmiennym znaczeniu
                  • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 17:33
                    szmytka1 napisała:

> Prosty to nie znaczy prostak, to są podobne słowa ale o odmiennym znaczeniu

Bardzo latwo odroznic.
                    Prostak mysli ze Brajany sa w prostackich/patologicznych rodzinach.
              • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 17:31
                szmytka1 napisała:

> W prostackich rodzinach brajankow pełno, ale możesz zaklinac rzeczywistość jak
                > xi z tym lepiej 😆

W prostackich umyslach jest tak wlasnie jak opisalas. Chocbys nie wiem jak zaklinala rzeczywistosc prostaka z prostaka nie wyplenisz a napewno nie "wlasciwym" imieniem dziecka i gardzenirm tych "niewlasciwych".
                • mgla_jedwabna Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 18:14
                  Ale przynajmniej dzieci mogłyby nie nosić imienia jak etykieta "pochodzę od takich prostaków, że mamuśce imponował świat seriali". Ludzie choć trochę obyci z kulturą nie nadają imion, z którymi zetknęli się wyłącznie w TV.
                  • taje Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 19:38
                    Tak, tak, Żywot Briana to prostacki polski serial…
                    • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:10
                      Ale dyskutujemy na polskim forum o imieniu dla polskich dzieci.
                    • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:21
                      Przecież o serialu nic nie było, że ma być prostacki i polski.
                      Było o tym, że bezrefleksyjne nadawanie dzieciom imion zasłyszanych w telewizji (serialu) świadczy o pewnym podejściu rodziców dziecka.
                      • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 17:49
                        arthwen napisał(a):

> Było o tym, że bezrefleksyjne nadawanie dzieciom imion zasłyszanych w telewizji
                        > (serialu) świadczy o pewnym podejściu rodziców dziecka.

Jako ze nie wiem co stoi za nadaniem takiego czy innego imienia przez rodzicow. Nie mam szklanej juli. Nie jestem jasnowidzem. A tak ogolnie to w ogole mnie nie obchodzi jak kto komu daje na imie. Na swiecie jest 8mld ludzi. Kazdy musi miec jakos na imie a ja mam wlasne problemy.
                        Za to odrazu wiem z kim mam do czynienia gdy slysze takie teksty. I wspolczuje.
                        Mysli taka ze jest taka super (lepsza od tych serialowych rodzicow) a prawda jest zdecydowanie bardziej zalosna.
                  • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 17:45
                    mgla_jedwabna napisała:

> Ale przynajmniej dzieci mogłyby nie nosić imienia jak etykieta "pochodzę od tak
                    > ich prostaków, że mamuśce imponował świat seriali". Ludzie choć trochę obyci z
                    > kulturą nie nadają imion, z którymi zetknęli się wyłącznie w TV.

Gorzej jak dzieci maja rodzicow ktorzy mysla tak jak Ty. To jest dopiero masakra.
    • ritual2019 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:33
      Zadne z tych. Moj syn ma imiona.
    • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:44
      Mnie nie podoba sie zadne. Jakby mi kto pistolet przystawil to wybralabym Brian (w normalnym zapisie). Z tych dwoch Czeslaw nie podoba mi sie bardziej. Ale rodzice Sami powinni zdecydowac.
    • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:49
      Zależy które bardziej do nazwiska pasuje.
      • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:56
        aqua48 napisała:

> Zależy które bardziej do nazwiska pasuje.

Uwaga bardzo sluszna. Ale i tak zawsze chyba Brian ma zawsze przewage.
        Brian Jones czy Brian Kowalski jest ok. Ale juz Czeslaw Jones jest troche dziwne.
        • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 18:59
          Tak naprawdę "dziwne" jest tylko to, z czym nie jesteśmy osłuchani. Im więcej wzmianek i skojarzeń z danym imieniem/zestawieniem imienia z nazwiskiem, tym szybciej "normalnieje".
          • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:11
            iwoniaw napisała:

> Tak naprawdę "dziwne" jest tylko to, z czym nie jesteśmy osłuchani. Im więcej w
            > zmianek i skojarzeń z danym imieniem/zestawieniem imienia z nazwiskiem, tym szy
            > bciej "normalnieje".

To prawda.
        • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:13
          Cheslav/ Stanislaus Jones lubią to!

www.linkedin.com/in/stanislaus-jones-553058163?original_referer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl%2F

natlib.govt.nz/records/44533329
        • dwa_kubki_herbaty Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 05.02.23, 17:28
          Jaki Brian, ma byc Brajan ;P
          • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 05.02.23, 18:16
            dwa_kubki_herbaty napisała:

> Jaki Brian, ma byc Brajan ;P

To juz zalezy od rodzicow w jakiej formie bedzie zapis. Jest wiele form i to w samym jezyku angielskim. Polski dolozyl swoja. Jak to zreszta przez wieki czynil z kazdym imieniem.
            • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 07:38
              Nie zależy od rodziców, tylko jest uregulowane prawnie... I teraz widzę, że słusznie, bo tępaków nie brakuje jak widać
              • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 09:12
                Obecnie możesz sobie w PL zapisać jak chcesz musu nie ma. wziawszy pod uwagę ile imion z literówkami przepuszczali co roku…
                • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 09:18
                  Najrzadsze imiona żeńskie (przy czym żeby usc je podal na liście musi je nosić więcej niż 1 osoba inaczej rodo)
                  Rosalina
                  Grenada
                  Mariia-Mariana
                  Mihalina
                  Teodolinda
                  Genovefa
                  Roksołana
                  Genowefa
                  Stalina
                  Dziewanna
                  • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 06.02.23, 09:22
                    Jak będę mieć córkę, to przemyślę opcję teodolinda 😆
                    • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 07.02.23, 13:49
                      Ja Roksolana
                      • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 07.02.23, 14:54
                        Roksolna z tureckim serialem mi się kojarzy a teodolinda co najwyżej z władca pierścieni 🤔
      • la_bonne_cusine Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:00
        Skoro wektorem jest nazwisko to podaje typy:
        Wałęsa albo Niurm.
        • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:01
          Mi tam i Brian Wałęsa i Czesław Niurm pasuje.
          • la_bonne_cusine Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:18
            Manipulacja. Biran Niurm brzmi światowo. Czesław Wałesa mniej, prawda?
            • iwoniaw Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:38
              Co rozumiesz pod hasłem "brzmi światowo"?
            • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:29
              Hmm.. imię i nazwisko mają brzmieć "światowo"?
              • jammer1974 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:34
                aqua48 napisała:

> Hmm.. imię i nazwisko mają brzmieć "światowo"?

Czytaj "praktycznie" w dobie powszechnej globalizacji.
                • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 11:18
                  W dobie globalizacji praktycznie to jest Adam a nie Brajan stygmatyzujący dzieciaka
          • ga-ti Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:48
            Ten Czesław Niurm się trochę z Niemenem kojarzy wink

I w sumie do każdego imienia, czy zestawu imię-nazwisko można się przyzwyczaić.
    • kocynder Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:16
      Ani to ani to.
      1. Mam wybrane trzy męskie imiona, od lat te same, ulubione. GDYBYM miała w planach dziecko - to właśnie z tych trzech mógłby wybierać mąż - u mnie ich kolejność zmienia się od czasu do czasu, ale ta trójka tylko "rotuje" na pierwszych miejscach.
      2. Bardzo nie lubię wszystkich imion kończących się na -sław, -mierz. Więc nie mogłabym nazwać syna ani Czesław, ani Bolesław, ani Władysław, ale też odpadają Włodzimierz, Kazimierz czy Dobromir.
      3. Brajan (niezależnie od pisowni, spolszczonej czy poprawnej Bryan) mógłby "ujść" gdybym miała męża obcokrajowca (z kręgu anglojęzycznego). Ponieważ nie mam - dla mnie to imię... Niezbyt.
      • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:19
        Boże a mi się od czasów Strasznego dziadunia tak strasznie podoba imię Kazimiera… gdybym miała córeczkę to byłaby Kazia
        • kocynder Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:26
          Ją Bronią zwali. smile
          A "Strasznego Dziadunia" czytałam około 550 lat temu i pamiętam tylko, że ów tytułowy dziadunio, opisywany przez autorkę jako mędrzec i taki w ogóle super facet - to był w moich oczach kawał... Tego... Jakby to cenzuralnie...? No nie da się! Bydlę, które dla eksperymentów manipuluje własnymi wnukami, przecież to co spotkało w życiu Wojciecha to była właśnie "zasługa" dziadka... Brrr...
          • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:01
            O tak - pamietam ze zastanawiałam sie co mnie bardziej wkurzała - ze on tak tego Hieronima ciśnie czy ze Alberta rozpuszcza. Żal zwyczajnie było tego Alberta
            • ichi51e Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:04
              A Bronia była Bronislawa Maria Kazimiera (po ojcu) tylko ze Żabie i Ruciowi nie pasowało.
              • kocynder Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:15
                Bo Maria było jakiejś babce, z którą "flirtował" ich kolega (żonie szefa?). A Kazimierę przetłumaczyli, jak jest według najpopularniejszej "wykładni": kazić - psuć, mir - pokój, czyli niszcząca pokój. Tymczasem jest mniej znana wersja "tłumaczenia" tego imienia - która w mojej rodzinie była zawsze "właściwą": kazi - każe czyli nakazuje, mir - pokój. Czyli nakazujący pokój, wzywający do pokoju. Moim zdaniem - bardziej prawdopodobne, imiona słowiańskie miały nieść wróżbę na przyszłość, a kto chciałby, żeby jego dziecko burzyło spokój i dobro?
                Kolejności imion nie jestem pewna, ale tak, Bronka miała te trzy imiona na chrzcie.
                • aqua48 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:30
                  Miałam babcię Kazimierę.
                  • kocynder Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:49
                    Ciekawe czy raczej "burzyła pokój" czy "nakazywała"? wink
    • sueellen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:24
      Nie mam syna, więc nie mam problemu a gdybym miała to i tak dostałby imię po którymś z dziadkow więc problem z głowy 😊. Dopiero 3 syn miałby prawo mieć na imię Czesław albo Brajan.
      • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:29
        O, u mnie imię po dziadkach to chyba po moim trupie bym dała tongue_out
        • chatgris01 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:33
          Moi dziadkowie mieli imiona Michal i Karol, chyba obecnie calkiem na topie big_grin (ale Michal to chyba caly czas byl dosc popularny).
          • kamin Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:43
            Michał teraz chyba właśnie bardzo rzadko spotykany jest. Nie znam, nawet ze słyszenia żadnego dzoeckao tym imieniu.
            • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 21:53
              Boom już minął, mój średni miał 6 Michałów w klasie.
              W latach 90-tych to imie było jednym z najpopularniejszych wsród chłopców.
              • bi_scotti Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 01:52
                A zaraz po Michalach byly Mateusze - w najblizszej rodzinie, wsrod kuzynow z roznych stron PL, moge sie doliczyc 5 "Mattich" (bo tak ich zdrabniaja surprised) z koncowki lat 90tych/poczatku XXI wieku, ale i tak Palm d'Or biora Julie - mam wrazenie, ze w jakims momencie wszystkie baby girls urodzone w PL badz Polakom wherever "musialy" byc Juliami - troszke crazy ... nadmiar szczescia wink Cheers.
                • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 22:45
                  To były mniej więcej te same lata - do obrzydzenia Michały i Mateusze i zaczynały się już Jakuby. Które nie odpusciły przez następne 20 lat.
              • marta.graca Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 04:05
                Różnie bywa. W mojej klasie nie było żadnego, ani w podstawówce, ani w liceum. W grupie na studiach też nie.
                • chatgris01 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 08:00
                  Ja Michalow nie znam po kilku z jednego rocznika, za to przynajmniej po jednym z kazdego pokolenia, poczynajac od pokolenia mojego dziadka. Paroletnie dzieci o tym imieniu tez mam w rodzinie.
            • angazetka Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 09:16
              Ja znam dwóch małych Michałów.
            • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 16:18
              Jest bardzo popularne u dzieci w wieku 10-17 lat. W tym przedziale znam kilku Michałów.
              • sol_13 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 17:59
                Serio? Nie spotkałam.
                Wszystkie Michały, których znam są 40+. I w każdej klasie było po paru, tak jak Piotrków i Marcinów.
                • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 22:38
                  A ja akurat znam poniżej 10 lat i takich 30+. W 10-30 jest dziura wink
                  • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 22:48
                    A w jakim wieku masz dzieci?
                    Bo to może wynikać z tego, że akurat nie znasz zbyt wielu ludzi w tym wieku, jezeli masz tylko próbke wsród dzieci rodziny i znajomych, a nie kilku roczników rówiesników dzieci.
                    Ja na przykład znam jedna Lenę, córkę bratanicy - bo po prostu nie znam dzieci ponizej 15 lat spoza rodziny.
                    • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:09
                      13 latka mam tongue_out
                      W jego klasie nie ma żadego Michała i nigdy nie było. Nie ma również w grupach na treningach (w dwóch różnych sportach). Żadne dziecko znajomych w tym wieku tez nie ma na imię Michał.
                      Natomiast wśród dzieci poniżej 10 lat - są Michały wink

A Lena w klasie akurat jest wink
                      • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:12
                        Mojnsyn ma 15, w jego klasie jest Michał. Kolejny Michał znajomy tonsyn jednej ematki, że 12 lat już ma? Kolejny mojej kuzynkin16 lat, jeszcze kolejnynto mój kuzyn coś że 24 wiosny. To na szybko przegląd znajomych mixhalow 😁
                      • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:16
                        No to możesz nie znać Michałów, bo większość jest w wieku 20-30 lat.

Za to zapewne masz próbke tego, co było popularne w latach 2008-2010.
                        • andaba Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:17
                          To do arthwen było, jakby coś.
                          • arthwen Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 04.02.23, 23:22
                            Ależ wręcz przeciwnie, znam Michałów. Tylko właśnie 30+ i poniżej 10 wink Nie znam Michałów w przedziale wiekowym 10-30 wink
    • zerlinda Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:24
      Żadne. Ale inni niech dają takie imiona jak im pasuje.
    • princy-mincy Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:28
      Żadne, imion w kalendarzu więcej do wyboru
    • heca7 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:42
      Żadne. Wszelkie imiona zakończone na -sław , po moim trupie. Oraz wszelkie imiona, które nigdy nie są używane w dorosłej, pełnej formie. A więc wszelkie Ziuty, Ole, Remki itd.
    • solarpowerprincess Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:51
      Zadne z powyzszych.
    • totutotam.org Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:54
      Bez związku z pytaniem wątku, ale od razu mi się lata młodości przypomniały. Konkurs, podwojna szkocka dla tych, które zgadną, skąd to "Czesław, wołałeś mnie?"
    • szmytka1 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 19:59
      Czesław, moj dziadek tak miał, zatem byłoby z tradycjami rodzinnymi. Nawet gdybym nie miała dziadka Czesława, to Brajanek z Dzesiką to opcja po moim trupie.
    • bi_scotti Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:05
      Moi synowie maja juz wybrane i nosza swoje bez complaints, jeden od 1987 a drugi od 1991 roku - zmieniac chyba nie planuja ale gdyby zechcieli, to w sumie jeden moze byc Czeslaw a drugi Brajan, why not?
      Nie lubie komentowania/oceniania imion - wspaniale, ze jest ich tyle na swiecie i kazdy moze swoje dziecko nazwac wedlug wlasnego (!!!) gustu - live and let live smile Cheers.
      • heca7 Re: Czesław vs Brajan czyli imię dla chłopca. 03.02.23, 20:55