Dodaj do ulubionych

Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta

03.02.23, 18:29
Teoretycznie, ktoś się musi przeprowadzić poza swoje województwo w trakcie 8 klasy bąbelka. Albo w wakacje po 8 klasie. Młode napisało egzamin i wpisuje szkoły średnie. Czy w mieście A, w którym ma podstawówkę, może wpisać liceum w mieście B, do którego się przeprowadzi? Czy musi dostać się do szkoły średniej w mieście A i dopiero potem kombinować?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:34
      Wpisuje te co go interesują nie ma przecież rejonizacji
      • dni_minione Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:37
        W całej Polsce? Dziś dzwoniłam do kuratorium i nikt nie wiedział. Nie wiem, co te baby. One nie mają pojęcia i przełącza mnie do kogoś, kto wie. A ten ktoś nie odbierał xx razy.
        • bominka Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:46
          W ub roku moja córka tak miala. Zmienialiśmy miejsce zamieszkania i w kwestionariuszu wpisywałyśmy szkoly w innym mieście niż wtedy aktualne. Nie stanowi to żadnego problemu.
          • dni_minione Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:51
            O, super, dzięki za odpowiedź smile
    • jakis.login Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:56
      Oczywiście ze może wpisać szkoły z miasta B, przecież sporo dzieciaków uczy się w szkołach poza swoim miejscem zamieszkania i nie, nie musieli kombinować.
      • kurt.wallander Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 18:58
        A jak to praktycznie wygląda? Pamiętam, że gdy wypełnialiśmy formularze rekrutacji elektronicznej, to wyświetlały się nam tam tylko szkoły z naszego województwa.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 19:23
          U nas tak samo. I to nie z całego, niektórych miast w nim nie było (widocznie miały jakiś własny system).
          Żeby rekrutować gdzieś indziej trzeba chyba sobie załatwić dostęp do systemu rekrutacyjnego w danym województwie.
          • ga-ti Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 19:57
            Nie wiem, ale może dlatego, że różne województwa mogą mieć różne zasady rekrutacji, np. ilość wyboru szkół. A niektóre szkoły nie biorą udziału w elektronicznej rekrutacji.
            Natomiast z miastem (w obrębie tego samego województwa) problemu nie ma żadnego.
        • sabek81 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 22:34
          Dokladnie nie pamietam, ale wybieralysmy opcje dzieci z poza regionu, musiała sie jak gdyby dopisac do warszawskiego systemu bo wy z automatu juz tam byliście i normalnie wybierala szkoly, dodam, ze w naszym „starym wojewodztwie” mozna bylo wybrac 3 szkoly a w Warszawie nieograniczona ilość.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 00:03
            My nie byliśmy z automatu, bo moje córki chodziły do gimnazjum/SP w miejscowości podwarszawskiej. Więc wszystko wprowadzaliśmy sami, ale w ramach podanego adresu www do rekrutacji widzieliśmy tylko szkoły z województwa (te które były w systemie elektronicznej rekrutacji). Tak więc, w ramach województwa owszem, ale chyba pomiędzy województwami jakoś inaczej musi sie to odbywać.
    • katriel Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 19:54
      > Młode napisało egzamin i wpisuje szkoły średnie.

Gdzie wpisuje? W formularz systemu rekrutacji, jak mniemam. No to przecież skoro chce chodzić do liceum w mieście B, to musi się zarejestrować w systemie rekrutacji miasta B i tam wpisać. W systemie miasta A nie będzie szkół z miasta B (chyba że to pobliskie miasta i mają wspólną rekrutację).
      Jak to technicznie zrobić, to zależy od konkretnego miasta B: we Wrocławiu rodzic loguje się profilem zaufanym, system rekrutacyjny z Vulcana (używany na przykład w Gdansku) ma zakładkę "zgłoś kandydaturę" i bąbelek może sam się zarejestrować, gdzie indziej może być jeszcze inaczej. Generalnie trzeba to zrobić samodzielnie (a gdyby nie przeprowadzka, to być może konto w systemie rekrutacyjnym założyłaby bąbelkowi szkoła podstawowa), ale to nie powinno być znacząco trudniejsze niż założenie jakiegokolwiek innego konta w jakimkolwiek innym systemie.
    • bazia_morska Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 20:05
      My robiliśmy taki manewr 3 lata temu, wszystkie szkoły wybieraliśmy w miejscu docelowego zamieszkania.
    • slonko1335 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 20:08
      Przyjaciółka mojej córki była w takiej sytuacji rekrutowała się w obu miastach bo nie byli pewni kiedy docelowo się przeprowadza.
      • dni_minione Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 21:18
        No ale skoro dostała się na pierwsze czy tam kolejne od góry miejsce, to już była do niego przypisana. I co dalej, jeśli jednak się przenieśli/zostali? Rekrutacja uzupełniająca?
        • slonko1335 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 21:25
          Dostala się w obu miastach. Każde miało swój system rekrutacyjny i w kazdym z nich brala udzial. Ostatecznie zwolniła miejsce u nas (nie potwierdziła woli przyjecia) bo mogli przeprowadzić się na początku września.
    • abecadlowa1 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 21:41
      Miasta mają odrębne systemy rekrutacyjne.
      Uważaj tylko na punkty za konkursy kuratoryjne. Niestety punkty z konkursów wojewódzkich z innego województwa nie są brane pod uwagę.
      • dni_minione Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 22:21
        O tym nie pomyślałam... Ale to w sumie logiczne sad
        • bazia_morska Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 10:14
          U nas były brane. Konkurs z języka obcego.
      • mamamisi2005 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 11:58
        Tytuł laureata jest respektowany.
        • abecadlowa1 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 13:57
          mamamisi2005 napisała:

> Tytuł laureata jest respektowany.

Znasz takie przykłady w praktyce?
          Bo ja się zderzyłam z czymś odmiennym. I uważam, że to ku...ewsko niesprawiedliwe. Mamy.przecież w całym kraju jeden system oświaty.

Tu fragment uzasadnienia:
          "Komisja rekrutacyjna w danej szkole ponadpodstawowej jest związana wykazem ogłoszonym w swoim województwie przez danego kuratora na podstawie art. 148 prawa oświatowego jako właściwego organu. Komisja może więc przyznawać punkty wyłącznie za zawody wiedzy, artystyczne i sportowe objęte wykazem obowiązującym w województwie, w którym ta szkoła ma siedzibę ; nie ma podstawy prawnej do przyznawania punktów za konkursy wymienione w świadectwie ucznia, które się nie znalazły z ogłoszeniu danego organu tylko innego kuratora z innego województwa".
          • mamamisi2005 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 15:52
            Tak, kolega syna rekrutował się do Warszawy ( jednej konkretnej klasy) i do szkoły w swoim mieście. To były 2 niezależne nabory, dostał się i tu i tu.
            W szkole moich dzieci są uczniowie spoza województwa, z pewnością uznają im osiągnięcia, bo inaczej by ich nie przyjęto.
          • mysiaapysia Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 15:55
            Ten cytowany przez Ciebie artykuł dotyczy listy konkursów innych niz kuratoryjne, dających pojedyncze punkty w rekrutacji. Czym innym są konkursy przedmiotowe kuratoryjne, z których tytuł laureata daje bezwzględne pierwszeństwo w rekrutacji.
            • abecadlowa1 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 16:00
              Ok, dzięki
          • mamamisi2005 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 15:58
            A, tu piszesz o wykazie tzw zawodów wiedzy, artystystycznych i sportowych. Ja pisząc o laureacie stricte odniosłam się do tytułu laureata konkursu kuratoryjnego
      • mysiaapysia Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 13:50
        Przepisy są jednoznaczne. Laureat konkursu kuratoryjnego ma bezwzględne pierwszeństwo. W ustawie nie jest dopisane, że tylko w danym województwie. Zatem system i szkoła musi respektować taki tytuł.
    • sabek81 Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 03.02.23, 22:28
      Od razu wybiera miasto B, przerobiłyśmy to rok temu.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rekrutacja a przeprowadzka do innego miasta 04.02.23, 14:01
      Tylko pamiętaj, że zasady rekrutacji obowiązują z miejsca docelowego, jeśli w Warszawie mogłes wpisać 300 profili to we Wrocku chyba 4 lub 6.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka