Dodaj do ulubionych

Po co tworzyć tzw.otwarty związek ?

03.02.23, 20:42
Dla dzieci aby miały obrazek "one big happy family" ?
Nie lepszy rozwód ?
Obserwuj wątek
    • purcari Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 20:49
      Bo człowiek nie jest monogamiczny ..I jeśli jest otwartość i akceptacja z obydwu stron,why not?
      • milva24 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 20:53
        Zgadzam się.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:54
        Człowiek jest statystycznie seryjnym monogamistą, "związek otwarty" to nie związek.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:05
        To, że ty nie jesteś monogamiczna, nie znaczy, że wszyscy inni też nie są.
        Ale z resztą się zgadzam: jeśli dwojgu ludzi otwarty związek odpowiada, to niech sobie żyją, jak im pasuje.
        • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:09
          Pod warunkiem, że nie mają dzieci.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:07
            A co do tego mają dzieci?
            • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:12
              Nie należy ich demoralizowac i prezentować aberracji jako normy.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:30
                Dzieci nie muszą o niczym wiedzieć.
                Ty się dzieciom z seksu spowiadasz?
                • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:34
                  Otwarty związek nie polega na ukrywaniu się.
                  • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:14
                    triss_merigold6 napisała:

> Otwarty związek nie polega na ukrywaniu się.

Kolejna. Otwarty zwiazek to trojkat, czworokat itp. To okazjinalny seks. Nie ukrywasz sie przed partnerem. Natomiast z dziecmi nie dzielisz sie doswiadczeniami ze swojego zycia seksulanego. Gdy pojdziesz z partnerem do swinger club raz w roku to mowisz o tym dzieciom?
                    • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:27
                      Nie powaliło mnie, żeby iść do swinger klubu.🤢
                      • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:37

> Nie powaliło mnie, żeby iść do swinger klubu.🤢

Mnie nie interesuje czy chodzisz czy nie, to przyklad. Gdyby cie powalilo i bys poszla to podzielilabys sie ta informacja z dziecmi? A gdybyscie zaprosili znajomego albo znajoma albo pare do wielokata na jakas noc to dzieci bylyby w domu? Odpowiedzi sa oczywiste.
                      • sundace46 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:02

> Nie powaliło mnie, żeby iść do swinger klubu.🤢

Za to powaliło cie na tyle żeby uznać, ze w każdym wątku masz coś mądrego do powiedzenia. Otóż nie masz.
      • cojapaczem Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:26
        to po uj w ogóle tworzyć związek ?
        • szara.myszka.555 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 22:26
          "to po uj w ogóle tworzyć związek ?"

Eeee... bo się kogoś kocha i chce się z nim spędzić życie? Co często nie wyklucza pociągu seksualnego to innych osobników?

Osobiście nie praktykuję, ale jestem w stanie "otworzyć głowę" i zrozumieć, czemu ludziom taki układ pasuje.
        • m_incubo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 19.02.23, 23:46
          Bo tak pasuje zainteresowanym.
          Z wielu powodów bycie w związku może być dla nich opłacalne, wygodne i przyjemne.
          Dokładnie tak samo, jak w związku monogamicznym. A może i częściej, jeśli zakładamy otwarcie związku całkowicie dobrowolną i zamierzoną z obu stron, podczas gdy monogamia bywa często wymuszona. Lub teoretyczna.
      • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:11
        >Bo człowiek nie jest monogamiczny ..I jeśli jest otwartość i akceptacja z obydwu stron,why not?

Czlowiek jest rozny. Monogamiczny i nie. Nie nalezy przykladac swojej miary do wszystkich
    • angazetka Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 20:51
      Ale po co rozwód, jeśli ludziom jest dobrze w formule związku otwartego? A czasem chyba jest, znam dwa takie układy.
    • demono2004 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 20:53
      Po to, zeby skakać z kwiatka na kwiatek, za "przyzwoleniem" drugiej strony. Znałam kiedys takie malzenstwo i wcale na dobre im to nie wyszło. Ona zaszla z innym w ciaze, potem maz to dziecko wychowywal, wyrzygiwal jej zdrade, choc sam na boku mial panienki. Procz tego mieli jedno wspolne dziecko.
      Gdy dzieci dorosły, rozstali sie.
      • jednoraz0w0 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:15
        Ja też znałam takie małżeństwo, pan z paniami, pani z paniami i z panami plus trójkąty, ale nie przetrwało próby czasu bo pani się nie spodobało ze pan bzyknął tę panią co ona, to odeszła, zostawiajac go z czwórką bombelków.
    • cegehana Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:03
      Po to samo co się tworzy zamknięty.
    • nevertheless123 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:07
      Ale czemu akurat wyjeżdżasz z dziećmi i rozwodem? Znam takich, którzy nigdy się nie doczekali potomstwa, a żyli w trój-, czworo- i wielokątach wink, a ślubu też nie mieli. Tłumaczyli taki układ szczerością wobec partnera. Czy długo w tym wytrwali - no nie, zazwyczaj ktoś prędzej czy póćniej wymiękał w takim układzie.
    • primula.alpicola Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:13
      W otwartym nie ma całego tego stresu z ukrywaniem romansów, może o to chodzi.
      • nevertheless123 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:18
        Ale są stresy innego rodzaju - trzeba sobie zorganizować życie, uwzględniając wielu partnerów i ich potrzeby. To też jest bardzo męczące.
        • primula.alpicola Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:20
          O tym nie pomyślałam. To ja się nie nadaję, mój zapas energii skierowanej na zaspokajanie cudzych potrzeb jest wyczerpany na męża, dzieci, psa i dwa koty.
          • nevertheless123 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:32
            Same here. Zupełnie nie wiem, jak ci ludzie sobie to organizują, niezależnie, czy mają otwarty związek, czy kogoś na boku. Przecież do takich układów potrzeba świetnej logistyki, organizacji i mnóstwa energii. To nie na moje siły, nie lubię sobie komplikować życia. Mnie się wydaje, że ci ludzie zachłystują się na samym początku zakochaniem i seksem, a wiadomo, że prędzej czy później wejdą zobowiązania, płacenie rachunków, obowiązki domowe i po prostu zwykła codzienność.
            • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:16
              Bo to trzeba sobie znaleźć kogoś (na trzeciego), kto ma taką potrzebę, żeby zaspokajać Twoje potrzeby… I koniecznie jednego lubiącego upodlenie, żeby można było raz w tygodniu dla zdrowia psychicznego opier…ć od góry do dołu, trzaskając bacikiem i na koniec zarekwirować kartę kredytową. I może jednego feedersa, żeby karmił lodami i czekoladą w she-shread- days…
              • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 12:34
                Ostatnio widziałam ogłoszenie faceta - ideału. Chce żeby go upokarzać sprzątaniem
                • langsam Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:42
                  Matko boska, dawaj!
                  • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:48
                    Widziałam tylko screen bez kontaktu, ale jak go znajdę to się podzielę, im więcej upokorzeń tym lepiej
                    • milva24 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:57
                      Też bym go przygarnęła, dziś to chyba nawet mąż by go przygarnąłbig_grin
                    • daisy Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 19.02.23, 23:32
                      Poupokarzałabym.
            • allegropajew Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 19.02.23, 22:12
              Mylicie poliamorię ze zwykłym yebankiem.
              Imprezy alkoholowe to też wielka logistyka? Opiekunka na wieczór, kilka małżeństw w umówionym miejscu i "w szyję". A swingersi "w dupcię".

Gościula
        • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:23
          Uwzglednic potrzeby partnerow? 🤣
          W zwiazku otwartym chodzi o seks, glownie okazjonalny, dla przyjemnosci. Nie musi byc wielu partnerow a juz na pewno nie ma sie wobec nich zobowiazan i nie uwzglednia ich potrzeb.
          • nevertheless123 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:36
            Tu akurat mam inne doświadczenia (nie osobiste), ale to wszystko zależy od tego, co sobie ludzie ustalą. Ja akurat znałam pary, gdzie jedno stwierdzało, że kocha i Julię i Marię i z żadnej nie chce rezygnować. Na co Julia, że w sumie chciałaby spróbować z Sebastianem, bo od dawna jej się podoba. I próbowali zaspokajać potrzeby wszystkich w takim układzie, co rzecz jasna było z góry skazane na porażkę.
            • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:41
              Bo ludzie nie rozumieja na czym polega zwiazek otwarty. To nie jest zeiazek z kims innym jako trojkat, czworokat czy co tam, ze wspolnym mieszkaniem itd wiec zadnych potrzeb sie nie zaspokaja, nie trzeba tez nie wiadomo ile czasu czy energii. To jest okazjonalny seks, kiedy ma sie czas i ochote. I faktycznie, to relaksujace i fajne bo nie trzeba niczego ukrywac ani czuc sie winnym, zazdrosnym itp. Jednak to dla nielicznych.
              • nevertheless123 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:48
                Polega dokładnie na tym, na co się umówią. Jeśli się umówią, że mają stałych partnerów, z którymi dzielą więcej niż tylko seks, to na tym właśnie polega ich związek.
                • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:52
                  Jednak nie.
                  • angazetka Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:02
                    bo ty tak mówisz?
                    • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:03
                      Dokladnie tak.
    • arthwen Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:21
      Dla niektórych pewnie lepszy, ale przecież to osobisty wybór, więc co za problem?
      Jesli komuś pasuje i się wszyscy w takim układzie odnajdują, to chyba dobrze?
    • zielonyjeziorak Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 21:52
      Ludzie, którzy są w otwartym związku, nie chcą się rozwodzić. Po prostu dają sobie przyzwolenie na przygodny seks. Znam jedno takie, bardzo dobre, małżeństwo.
      • teodor-k Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:01
        I wiesz na pewno że jest takie idealne ?
        • zielonyjeziorak Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:48
          Nie jest idealne, ale żaden związek nie jest. Wiem, ze się szanują, dużo i szczerze rozmawiają, są dla siebie wsparciem.
    • teodor-k Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:00
      Otwarty związek bez zazdrości .I wieczorem jak było kochanie bosko ,a u Ciebie nie za bardzo .Ale za tydzień robimy swingers party.
    • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:01
      Żeby na zewnątrz wyglądało to lepiej niż przyznanie się, że facet wali w rogi, a pani trzyma się go kurczowo, bo jest głupia.
      • angazetka Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:03
        A to pani nie może też walić w rogi?
        • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:07
          Bardzo rzadko spotyka się do tego stopnia zidiociałych lub tchórzliwych facetów, którzy akceptują, że pani lubi urozmaicenia, a sami nie korzystają. Wyjątek - bardzo starzy, bardzo chorzy lub tacy, którym małżeństwo jest potrzebne pro forma, a od małżonki oczekują dyskrecji w zaspokajaniu swoich potrzeb.
          Masz dziecko, nie rób mu wody z mózgu durnotami.
          • angazetka Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:16
            W znanych mi związkach otwartych prawo do "otwartości" mają obie strony i obie korzystają.
            • triss_merigold6 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:18
              To zmień towarzystwo.
              • teodor-k Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:27
                Piszesz bzdury .Większości to młodzi ludzie ,a nie starzy .Ci szukają seks ogłoszenia .
              • angazetka Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:31
                Ale... po co? big_grin
                • teodor-k Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:02
                  By urozmaicać związek nudny i nikomu na niczym nie zależy😫
              • langsam Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:44
                Ma zmienić towarzystwo, żeby tobie się arogancko prezentowane wizje świata nie psuły?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:02
              Skąd wiesz? Siedzisz im pod łóżkiem?
          • vessss Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:45
            Will Smith np., uzależniony o żony. Mógł się nie zgodzić i mieć rogi lub "zgodzić" i mieć rogi😁
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:01
          Jakoś dziwnym trafem nie znam żadnego „związku poliamorycznego” (które (nie) istnieją tak samo jak „związki otwarte”), który składałby się z dwóch facetów i kobiety. PSZYPADEG?
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:04
            A słynna Erbel?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:04
              Prooooooszę Cię.
              • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:07
                No co? Chodzi Ci o to, że ona jedna a ich dwóch i są jej wierni czy o jaki układ?
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:12
                  No prooooooszę Cię.
                  • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:23
                    Nie możesz napisać wprost, co masz na myśli?
          • triismegistos Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:30
            Ja znam dziewczynę która ma dwóch facetów.
            • shmu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 20.02.23, 14:05
              Ja przyjaźnie się z dziewczyną, która miała dwóch ojców. Ona żyje z jednym mezczyzna, ale na razie, w wieku prawie 40 lat nie poszła w żadne ekstremum - mają dzieci, nie pobrali się, nie mają otwartego związku i oficjalnie się nie zdradzają (nie wiem jak nieoficjalnie, bo materacem nie jestem).
          • sumire Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:35
            Dla kobiety, zwłaszcza otoczonej konserwami, przyznanie się temu otoczeniu do posiadania więcej niż jednego partnera seksualnego jest równoznaczne z przyznaniem się do bycia qrwą. I to jest powód, dla których takich kobiet "nie znasz". Taki sam mechanizm jak u gejów, którzy, wyczuwszy, że mają do czynienia z homofobem, grają w grę pt. "jestem hetero singlem".
          • kanna Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 20.02.23, 10:32
            P. Jędrusik z mężem i kochankiem, w jednym mieszkanku.
            Choć pan mąż też chadzała na randki, więc nie wiem, czy to spełnia kryteria...
      • triismegistos Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:21
        Gee, byłam w otwartym związku i głównie ja korzystałam.
      • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:23
        Dla mnie tzw " otwarty zwiazek" to eufemizm na puszczalstwo. Glorifikujaca nazwa na nieumiejetnosc bycia w malzenstwie. Po to ludzie przysiegaja by byc monogamicznym.

Chcesz sie puszczac ( ogolnie mowie) - nie zen sie
        • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:37
          Ludzie sa rozni i maja rozne potrzeby. Na szczescie obecnie ludzie moga zyc jak chca choc niestety nie wszedzie. Nie ma przymusu zawierania malzenstw, to jest dobrowolne. Dwoje ludzi ustala zasady pomiedzy soba i nikomu nic do tego. Ktos monomagiczny nie zwiaze sie z kims kto deklaruje inaczej i prefereju zwiazki otwarte i na odwrot. Wazne zeby otwarcie mowic o swoich potrzebach seksulanych.
        • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:24
          Puszczalstwo, puszczać się, wyłącznie monogamia w małżeństwie - jak to człowiek może wyjechać z katopislandii i udawać obywatela Europy, a katopislandia nadal twardo w nim siedzi….
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 12:39
            Akurat pisowcy to się równo puszczająbig_grin
            • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:45
              No weśśśś, ale przecież nie oficjalnie!
              • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:50
                Jak nie, przecież potem są medialne kolejne śluby.
                • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 21:43
                  Eee, skoro KK może twierdzić, ze małżeństwo istniejące 20 lat nigdy nie istniało, to na pewno jest w stanie równie logicznie dowieść, ze to nieistniejące tak naprawdę istnieje od 20 lat, wiec puszczalstwa nie było.
        • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 12:36
          Ale co przysięgają? Na ślubie cywilnym nie ma słowa o monogamii i wierności. A celem małżeństwa może być na przykład wspólne rozliczenie, dziedziczenie czy inne kwestie prawne.
        • alpepe Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:34
          Princess, może doedukuj się na temat INSTYTUCJI małżeństwa, bo z wiernością to ma to niewiele wspólnego w dobie badań genetycznych, kiedy można bez pudła udowodnić, czy dziecko jest biologicznie męża, czy nie.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:04
          Dla mnie „związek otwarty” to związek dwojga ludzi, z których jedno jest nałogowym zdradzaczem, a drugie ma na tyle zaburzoną samoocenę, że się na to godzi.
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:07
            Wykluczasz parę nałogowych zdradzaczy, jak to nazywasz?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:12
              Para nałogowych zdradzaczy to w ogóle nie jest żaden związek.
      • sumire Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:27
        W ustach podwójnej rozwódki zgorszenie brzmi nader smakowicie. Dziwi, że nie pojawił się tu jeszcze twój wzmożony moralnie ("mnie wolno ruchać co popadnie, ale kobietom nie") kumpel rychu.
        • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:32
          Uwielbiam ten dysonans - wygląda na to, że wraz z liczbą partnerów seksualnych następuje wzrost konserwatyzmu big_grin Jeszcze Figa "ja eksperymentowałam a inni się puszczają i nie szanują" przylezie i będzie komplecik
    • ichi51e Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 22:03
      No to sobie sama napisałaś ze dla dzieci przecież.
      Generalnie otwarte związki są dla strony która ma rodzine i partnera w D i z drugiej strony dla kogoś kto ma tak niskie poczucie własnej wartości ze się na to godzi. Są miszczowie którzy potrafią to zracjonalizować dla dzieci dla pieniędzy bo co ludzie powiedzą bo oni to są tacy nowocześni bo oni AZ TAK kochają…
    • majenkirr Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:07
      Dla mnie to obleśne (wiem, nikt nie pytał big_grin) tak samo jak te wszystkie sister wives.
      • niemcyy Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:13
        Dla mnie też.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:08
      Po co?
      Chyba po to, żeby mieć i nie mieć jednocześnie.
    • sueellen Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 03.02.23, 23:12
      Kiedyś to był standard w rodzinach arystokratycznych. Każdy z każdym za przyzwoleniem męża i żony bo małżeństwo było wyłącznie kontraktem biznesowym.. w sumie dobrze gdyż w przeciwnym wypadku te rodziny by padły z powodu chowu wsobnego.
      • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:13
        Raczej mezczyzni. Rownouprawnienia w arystokracji nie bylo
        • arthwen Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 22:58
          Żony również, rzadziej, ale jednak. Tyle, że najpierw miały urodzić dziedzica albo dwóch i tu nie mogło być wątpliwości co do ojcostwa. Potem bywało, że miały swobodę, o ile zachowywały pozory.
          • ichi51e Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 23:27
            To jest zupełnie inna sytuacja kiedy wchodzi się w nierozerwalny układ handlowy a zupełnie inna kiedy wierzy się w miłość wierność i uczciwość małżeńska. Nawet jeśli dziecko było cudze nie miło to żadnego znaczenia bo i tak było męża matki.
            • m_incubo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 20.02.23, 00:01
              Ale rozumiesz, że to jest tylko kwestia umowy, dokładnie tak samo, jak ta twoja "wierność małżeńska"?
              Nie ma żadnych magicznych pasów cnoty, które ją gwarantują, tym bardziej obrączka nie ma takiej mocy, trzeba sobie to narzucić samemu.
              Są ludzie, dla których wierność seksualna nie jest kluczowa w związku. Podobnie jak są małżeństwa, które sypiają w osobnych łóżkach i mają rozdzielność majątkową.
              🤷🏻‍♀️
    • eagle.eagle Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:34
      Rozmawiałam kiedyś z facetem, mężem, był w otwartym związku. Mówił że to uratowało ich małżeństwo. Mają dzieci i nie mogli sobie zbytnio pozwolić aby spędzać czas tylko razem, wychodzić na randki. Zero seksu. Umawiają się osobno ale i też razem się bawią w większym gronie.
      • sueellen Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 09:39
        Problem jest tylko wtedy gdy jedno z małżonków ma "branie" a drugie nie za bardzo i wbija się klin w postaci zazdrości, że jedno się bawi i ma przyjemności, a drugie nie 😉.
        • eagle.eagle Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:01
          Jak jest zazdrość to otwarty związek nie jest dobrym rozwiązaniem.
      • kk345 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:18
        eagle.eagle napisała:

> Rozmawiałam kiedyś z facetem, mężem, był w otwartym związku. Mówił że to uratow
        > ało ich małżeństwo. Mają dzieci i nie mogli sobie zbytnio pozwolić aby spędzać
        > czas tylko razem, wychodzić na randki. Zero seksu. Umawiają się osobno ale i te
        > ż razem się bawią w większym gronie.

Nie mają czasu na randki we dwoje, więc znajdują czas na randki z innymi i bzykanie się w większej grupie. Nie widzę luk w tej logice🤣
        • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:22
          Jesli maja bardzo mlode dzieci, to jest to logiczne, opiekuja sie dziecmi na zmiany randkujac z innymi. Seks w wiekszej grupie to pewnie rzadkosc, raz w roku jak wakacje.
          • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:25
            Najma ale to nie jest wtedy malzenstwo czy zwiazek tylko relacja opieki nad dziecmi
            • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:27
              ???
              • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:29
                Opieka naprzemienna nad dziecmi to nie synonim zwiazku czy malzenstwa. A ty tak to przedstawilas.
                • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:38
                  Ludzie maja rozne wizje zwiazkow, ty tego najwyrazniej nie pojmujesz.
                  • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:17
                    Alez pojmuje ze ktos przysiega wiernosc na slubie by sie puszczac. Sa i tacy ludzie.

Ja tlumacze ci ze jak jest opieka naprzemienna to nie jest to zaden zwiazek. Opieka naprzemienna dotyczy zwiazkow ktore sie rozpadly. Moze Pani is in denials i twierdzi ze to zwiazek ale nie jest.
                    • ritual2019 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:42
                      princesswhitewolf napisała:

> Alez pojmuje ze ktos przysiega wiernosc na slubie by sie puszczac. Sa i tacy lu
                      > dzie.
                      >

A skad zalozenie ze ktos skladal taka przysiege?

• arthwen Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 22:52
                      Ale w oświadczeniu stron, a nie zadnej przysiędze, mowy nie ma o wierności.
                      Jest: uczynię wszystko, aby nasze małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe.
                      Jeśli do szczęścia i trwałości nie potrzebuje się wierności, to co za problem?
                      Ja potrzebuję, tak się z mężem umawiałam, ale naprawdę nic mi do ustaleń innych ludzi.
                • eagle.eagle Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:45
                  Znam dużo małżeństw które przy małych dzieciach muszą się mijać ze zmianami w pracy.
                  • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:19
                    >Znam dużo małżeństw które przy małych dzieciach muszą się mijać ze zmianami w pracy.

Ja tez. Ale nie mijaja sie przy malych dzieciach by randkowac z innymi. Zdziebko roznica. To sie nie nazywa małżeństwwem ani stalym zwiazkiem wtedy
          • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:48
            Maja „bardzo małe dzieci”, „nie mogli sobie pozwolić by spędzać czas tylko razem”, wiec spędzanie gl osobno i seks z innymi „uratował ich małżeństwo”? Czyli co - facet nie mógł usiedziec przez 6 tyg połogu…?

Niech zgadnę - ten znajomy to maz młodej Gesslerowej?
            • eagle.eagle Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:53
              Nie przez 6 tyg tylko 4 czy 5 lat
              • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:57
                5 latki to nie są „bardzo małe dzieci”, które nie mogą zostać z opiekunką na czas randki rodziców albo które uniemożliwiają seks małżeński…
        • eagle.eagle Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 10:43
          Już dokładnie nie pamiętam jak to było dokładnie. Wiem że trwało już parę lat więc i dzieciaki też podrosły. Sąsiadkę mieli co im dzieci pilnowała. On dodatkowo na same nocki pracuje.
          • marzeka11 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:02
            Jakoś mało wyzwoleńczy wydaje się otwarty związek u pary, która przecież jakiekolwiek tradycje odrzuca. Którą z emam wrzuciła ten wpis z bloga tej kobiety z GW, która o tych walorach bycia prostytutką tekst wyprodukowała- no, nie byli mono, dozwalali otwartość, a wyszło, jak wszyło
            szymonzdradzalmnieprzezrok.wordpress.com/2021/07/23/szymon-rodzen-przez-rok-zdradzal-agate-polcyn-mimo-ze-byli-w-otwartym-zwiazku-zobacz-jak/
            • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:19
              O to to... Marzeka. Te otwarte zwiazki to bzdura na resorach i nivdy w praktyce to nie funkcjonuje
              • marzeka11 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:38
                No i zawsze może być tak- uwielbiam na TT Erica- wyłapuje z socjal mediów tego typu wpisy big_grin
                twitter.com/Eric00001989/status/1621819508464697345?s=20&t=nG_FgR-cEM7EGXuUv6ir0g
          • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:48
            Aha, czyli sąsiadkę do pilnowania dzieci w czasie seksow mieli, ale żeby wyjść na randkę, to już nie mieli?
    • shmu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 11:27
      Seks to tylko jeden aspekt związku.
    • black_halo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 12:33
      Otwarcie zwiazku to taka nowomoda na to kiedys bylo schorzeniem kregoslupa (moralnego) i nazywalo sie "dupa na boku".
      • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 12:38
        Akurat największymi przeciwnikami otwartych związków są ci co lubią na boku z kimś innym, co dobrze wychodzi jak jest ten temat na forum big_grin
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:09
          Nigdy nie miałam romansu na boku "z kimś innym". Ba, uczciwie zakończyłam jeden związek na długo przez zaczęciem kolejnego.
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:34
            Ja też i zupełnie nie przeszkadzają mi zasady w cudzych związkach.
      • sumire Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:32
        Ale właśnie w tym rzecz, że to nie jest dupa na boku, bo ludzie w otwartych związkach nie ukrywają jednego partnera przed drugim.
        • black_halo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:40
          W tym rzecz, ze kiedys tez byli ludzie nie ukrywajacy specjalnie, ze maja dupy na boku. Tyle, ze nie bylo to reklamowane jako sposob na malzenska nude, brak seksu czy po prostu chec poruchania na boku.

Dzisiaj okazuje sie, ze jak nie chcesz sie zgodzic otwarcie zwiazku czyli defacto pozwolic partnerowi bzykac na boku, to jestes zacofana i chcesz jego/ja zawlaszczyc dla siebie.
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 13:56
            Nie. To oznacza tylko że macie niekompatybilne potrzeby
            • black_halo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:37
              Jesli bierzesz slub i jakos tak w tej przysiedze idzie "milosc, wiernosc i uczciwosc" przysiegasz to raczej masz prawo zakladac, ze wasze potrzeby sa kompatybilne. Natomiast jesli jedna strona oswiadcza, ze chce otworzys zwiazek to tak, zgadzam sie, ze potrzeby nie sa juz kompatybilne. I w tym momencie ta druga strona ma prawo powiedziec "nie zgadzam sie na to" i nie ma w tym nic zacofanego.
              • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:42
                Dopuszczasz do świadomości fakt, że nie każdy jest katolikiem? I nie każdy bierze ślub kościelny? Ja przecież nic nie piszę o zacofaniu, to Ty używasz takiego słowa - piszę tylko o niekompatybilności potrzeb, jak chcesz robić karierę w korpo w Warszawie, a chłop chce hodować owce w górach to też macie sprzeczne potrzeby. I oczywiście, że niekompatybilność potrzeb, jeśli pojawia się w trakcie związku, jest powodem do jego zakończenia.
                • black_halo Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:46
                  Dawno nie bylam na zadnym slubie, tez nie jestem katoliczka i wlasnie sobie wygooglalam tekst przysiegi cywilnej:
                  "Świadomy/a praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny, uroczyście oświadczam, że wstępuję w związek małżeński z (imię partnerki/partnera) i przyrzekam, że uczynię wszystko, aby nasze małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe."

W sumie jesli otworzenie zwiazku ma wspomoc trwalosc malzenstwa, to niech sobie ludzie otwieraja.
                  • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:59
                    I dokładnie o to chodzi - niech ludzie żyją tak, jak im pasuje, a nie jak chcą sąsiedzi czy obcy ludzie na forum.
                    • princesswhitewolf Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:08
                      No ale nie piszemy tutaj o nikim konkretnym gruu tylko ogolnie rozmawiamy
                      • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:20
                        No więc ja piszę bardzo ogólnie: dorośli ludzie powinni tworzyć relacje na takich zasadach, jakie im pasują. Kompletnie nie czuję potrzeby, żeby zasady i wartości ważne dla mnie były obowiązujące dla całego świata. Może dlatego, nigdy nie pociągały mnie religie smile Na przykład niektóre z opisywanych tu związków forumek wywołują u mnie dreszcze na samą myśl, że mogłabym w czymś takim być, zapewne mój związek u niektórych budzi identyczne odczucia. Ale to nie znaczy, że ta rzecz jest zła. Jest po prostu nieodpowiednia dla mnie.
                        • ichi51e Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:25
                          Tyle ze związku często się zdarza ze ludzie nie są na równych zasadach tylko np jednej zależy bardziej. A jak się rozdaje karty to powinno się to odbywać uczciwie a nie tobie 2-7 mnie asy króle i jokery.
                          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:49
                            Ale to może dotyczyć dowolnej kwestii, nawet samego zawarcia małżeństwa, wyboru miejsca zamieszkania, kwestii dzieci, stylu życia, finansów...
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:10
          Jawna dupa na boku nie jest w żadnym stopniu mniej dupą na boku.
          • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:22
            Jest fundamentalna różnica między darowizną a kradzieżą, mimo że w obu przypadkach jest transfer środków
          • sumire Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 14:26
            I? Jeśli żadna z dramatis personae nie ma z tym problemu, to z czym ty masz?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:27
              Z normalizacją nienormalności. Z promowaniem narracji, że „związki poliamoryczne”, „związki otwarte”, zachowania promiskuitystycznego to coś zwyczajnego, normalnego, nie ma o czym mówić.

W tym wszystkim nie ma niczego normalnego, homo sapiens jest statystycznie seryjnym monogamistą i to jest jego strefa komfortu.
              • sumire Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:40
                Ale to nie jest nienormalne. Nie ma co ściemniać, w czasach studenckich raczej większość niż mniejszość zaliczyła dłuższe lub krótsze epizody promiskuityzmu. Poza tym nie każdy traktuje seks jako akt wyłącznie miłosnego oddania.
                A wreszcie to statystycznie człowiek i pies mają po trzy nogi.
              • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:49
                A najlepiej to zakazać - tfu! - rozwodów big_grin
                • snajper55 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 16:34
                  gr.ruuu napisała:

> A najlepiej to zakazać - tfu! - rozwodów big_grin

Zostawiając unieważnianie małżeństw.

S.
              • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 15:54
                „Takiej wizji ludzkiej natury przeczą jednak klasyczne dane zebrane przez antropologów. Najczęstszą formę poligamii określaną jako poligynię (jeden mężczyzna posiada kilka partnerek) zdaniem niektórych badaczy możemy zaobserwować u 85 procent znanych antropologii społeczeństw. Według danych zgromadzonych przez antropologa Clellana Forda i etologa Franka Beacha monogamia występowała zaledwie wśród 29 ze 189 przebadanych kultur. Z kolei według klasycznego atlasu antropologicznego George’a Murdocka 850 ze 1170 kultur miało charakter poligyniczny. Nawet te kultury, które antropolodzy uznają za monogamiczne, nie zostałyby określone jako monogamia przez mieszkańców Europy. Np. w boliwijskiej kulturze Siriono powszechne jest odbywanie stosunków seksualnych z… krewnymi małżonka.„
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 16:15
                  Nie żyjemy w kulturze Sirono ani w wiosce Szoszonów, w naszej kulturze standardem jest monogamia (niech będzie, że seryjna).
                  • gr.ruuu Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 16:20
                    Homo sapiens się różni w zależności do kultury?
                    • memphis90 Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 04.02.23, 21:47
                      Nie, ona sama nie ogarnia swoich „argumentów”…
                  • 21mada Re: Po co tworzyć tzw.otwarty związek ? 20.02.23, 00:08
                    Statystyki mówią co innego. 🤭