Dodaj do ulubionych

Dobre rady na wakacje na Cyprze

04.02.23, 11:47
Ematka na pewno już była. Chętnie przyjmę dobre rady i polecajki na krótki wyjazd dwojga dorosłych w kwietniu. Szczególnie interesują nas miejsca piękne przyrodniczo oraz lokalne bary i restauracje, czyli dobre jedzenie.

Jaką miejscowość polecacie na nocleg? Warto korzystać z komunikacji autobusowej czy konieczne jest wynajęcie samochodu?

Co koniecznie trzeba zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 11:53
      A co chcesz oglądać?

Komunikacja autobusowa jest OK, w regionie Pafos nawet więcej niż OK, ale jeśli chcesz jechać w góry, to już raczej samochodem - ale pamiętaj, że ruch jest lewostronny, a drogi w górach kręte i strome wink.
    • asia_i_p Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 11:56
      Ja tylko ostrzeżenie na postawie doświadczeń naszych Erasmusowców. Jeżeli będzie potrzebna gotówka, uważajcie na bankomaty w hotelach i przy hotelach. Naliczają (a przynajmniejj 5 lat temu naliczały) prowizję dla hotelu nie informują o tym przed transakcją.
    • aqua48 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 12:16
      Przycupnę. Cypr jest moim marzeniem od paru lat.
      • koko8 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 12:50
        Ja też. Co prawda jadę za tydzień, przelot i dom już mam. Chętnie poczytam o atrakcjach i ciekawostkach.
        • simply_z Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 12:56
          Szczerze? A troche pojezdzilam...nic specjalnego.
        • mdro Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 12:58
          Gdzie będziesz mieszkać?
          • koko8 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 13:02
            W Larnace, wydała nam się dobrą bazą wypadową. Mamy samochod z ubezpieczeniem obejmujacym część turecką.
            Dzięki za zalinkowany watek!
            • nangaparbat3 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 14:37
              W Karnację meczet suficki, obok jezioro gdzie w kwietniu może będzie jakaś woda i flamingi, a jeszcze bliżej schronisko dla wolnych kotów, wspaniałe.
              • nangaparbat3 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 14:37
                W LARNACE
            • mdro Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 16:53
              To o Larnace i okolicach już sporo tam napisałam. Bardzo polecam wycieczkę na turecką stronę do Famagusty, powenecka stara część jest niesamowita, a teraz zdaje się i "Miasto Duchów" jest w jakiejś części udostępnione do zwiedzania. Cypr nie jest mały, więc przy planowaniu mierz odległości wink, ale z Larnaki jest dość blisko także do Nikozji, można też zrobić wypad w okolice gór Trodos (może Lefkara? nie byłam, ale to region koronkarsko-winiarski), do starożytnego Kurionu (już za Limmasol), Pafos czy Kuklia już są sporo dalej i podróż zajmie więcej czasu (a podobno należy unikać przekraczania dozwolonej prędkości, zwłaszcza na tych lepszych drogach wink).
              • summerland Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 17:00
                Fajna stopka 😀
              • koko8 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 17:16
                Dzięki. Planujemy i Troodos, i Pafos, google pokazuje ok. 1,5 h w obydwa miejsca, dla nas spoko odłegłość. I na winnice, moze nawet dwiewink, znajdzie się czas.
    • mdro Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 12:40
      A, spójrz na moje (i nie tylko moje) wpisy w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,169074238,169074238,Prezent_od_meza.html
    • homohominilupus Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 13:19
      Okolice Paphos są super i plw Akamas.

Koniecznie spróbujcie hallumi 🤩
    • kaki11 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 16:01
      My spaliśmy w Larnace. Nie pamiętam oczywiście nazwy hotelu, ani restauracji do których chodziliśmy bo wybieraliśmy zawsze coś spontanicznie. Miasto o tyle fajne, że jest tam lotnisko, i jak ja tam byłam to leciały tam tanie linie.
      Dla nas samochód był potrzebny. Mieliśmy wynajęty na 3 dni, i rozplanowaliśmy sobie to zwiedzanie mniej więcej tak: jeden dzień na zwiedzanie okolic wybrzeża do Pafos, drugi na Cypr Północny i trzeci na Góry Troodos. Dla mnie jeżeli coś jest tam najbardziej warte zobaczenia to właśnie wycieczka w góry. Byliśmy też w Ayanapie ale tam dojechaliśmy autobusem. Miejsce o tyle fajne, że bardziej rozrywkowe i tam korzystaliśmy z jakiś wodnych atrakcji takich typowo turystycznych - przy czym my byliśmy latem.
    • kura17 Re: Dobre rady na wakacje na Cyprze 04.02.23, 20:13
      bardzo polecam muzeum aecheolgiczne w Nikozji - piekna kolekcja i dobrze opisala.
      historia cypru jest bardzo dluga.

oprocz tego polecam wszelkie owoce morza oraz ichniejsze oliwki i oliwe.
      mieso mi tam mniej smakowalo - jakos dziwnie przyprawiane bylo, wg mnie cynamomen.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka