Dodaj do ulubionych

Kuchnia swiatowa

04.02.23, 20:01
Trzymacie się przepisow, czy raczej jakieś danie sztandarowe jakiejś kuchni narodowej stanowi tylko inspirację do wlasnej potrawy?

Zrobilam danie inspirowane greckim souvlaki. Z oryginalu byla przyprawa do mięsa..Pomieszalam z tzatziki i tortillą. Wyszlo coś w rodzaju #kebaba".
Bardzo dobre 😁
Polecam piec piers kurczaka w airfryerze. 20 min. w 180 stopni. Wazne by wlac ok. 1/2 szklanki wody pod koszyk. Swietna wychodzi. Wczesniej marynowalam ją klilka godzin (od rana).
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 20:28
      Quesaladilla z kimchi rez jest bardzo dobra smile
    • chococaffe Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 20:32
      Różnie, czasami wymyślam podróbę i wychodzi pysznie (np kaczka po pekinsku, coq au vin), czasami próbuję na intuicję i po takich sobie efektach karnie korzystam z przepisów (np curry)
    • kurt.wallander Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 20:33
      Czasami zmieniam. Np. jajjangmyeon (danie kuchni koreańskiej, pochodzące z kuchni chińskiej) oryginalnie jest z mięsem, a ja robię wersję wege, bo tak mi bardziej smakuje.
      Czasem podmieniam składniki dań, ze względu na dostępność i koszt.
    • shellyanna Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 21:16
      U mnie głównie polska i włoska. Trzymam się przepisów. Inaczej nie ma sensu.
      • kochamruskieileniwe Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 21:42
        Dlaczego bez sensu? Z mieszania kuchni wychodzą fajne potrawy!
        • jasnoklarowna Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 22:25
          Uwielbiam eksperymentować z przepisami.
          Zdarzyło mi się już ugotować coś z "wyglądu" zamiast z przepisu.
          Ostatnio leciała seria "Podróż przez smaki Chin", dostawałam ślinotoku jak widziałam grube kluski z dodatkiem boczku skarmelizowanego, odrobiny warzyw oblane gorącym olejem zabarwionym papryczkami chili. Wyglądało tak smakowicie że na drugi dzień robiłam z braku przepisu odtwarzając wygląd. Nie wiem na ile było podobne smakowo do oryginału, ale kuchnia i przyprawy Azji nie są mi obce więc zrobiłam jak uważałam i było pyszne.
          Polecam gruby na ok 0,5 cm gotowy makaron udon, do nabycia w Auchan, selgrosie i innych marketach, ok 4 zł za porcję na 1 osobę. I próbujcie.
    • snakelilith Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 22:16
      Ja się tylko inspiruję. Rzadko trzymam się przepisu, chyba, że coś jest smakowo całkiem nowe, ale już dawno nie zdarzyło mi się coś takiego. Nawet ciasta indywidualizuję według własneg pomysłu. Do wszystkiego też, gdzie może być na ostro dodają tunezyjską harissę - do sosów pomidorowych, do chilii, gulaszu, bigosu i innych. Mam w nosie, że w oryginalym przepisie jest coś innego. Jedynie przepisu na bajgle trzymam się precyzyjnie. Mam taki dziwny, gdzie jest 462 g mąki, czy jakoś tak. Ale za każdym razem jak chcę zaokrąglić, to bajgle nie wychodzą takie dobre.
    • arthwen Re: Kuchnia swiatowa 04.02.23, 22:19
      W ogóle rzadko trzymam się przepisów w stosunku do jedzenia. Są pewne potrawy (no, ok, głównie wypieki) w których niektórych elementów trzeba się trzymać, bo inaczej nie wyjdzie, ale to tyle wink

      Zazwyczaj jak robię coś nowego sprawdzam parę wersji przepisu i miksuję albo wprowadzam własne "poprawki".
      • eliszka25 Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 16:46
        Robię tak samo, czyli nawet jeśli gotuję coś wg przepisu, to i tak robię to „na oko” i pod swój smak. Bardzo często też miksuję kilka wersji tego samego przepisu i „poprawiam” po swojemu.
    • summerland Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 00:30
      Ja wlasnie niedawno zrobilam danie ala hinduskie. Pyszne wyszlo, troche z pamieci z jakiegos przepisu a troche sama pokombinowalam.
    • princesswhitewolf Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 09:14
      Trzymam sie przepisu danej kuchni bo inaczej nikomu nie smakuje.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 15:37
      Jak chce sobie zjeśc coś koreańskiego to staram się nie mieszać, włoskie dania też lubię w wersji włoskiej.
    • kaka-llina Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 15:42
      Jak robię coś kompletnie nowego (nie mam pojecia jak to powinno smakować) to robie ściśle według przepisu ale potem juz po swojemu jak mi coś nie do końca pasowało... Z załozenia dodaje wiecej czosnku i pieprzu...
      • lella_two Re: Kuchnia swiatowa 05.02.23, 16:13
        Ja podobnie- trzymam się przepisu tylko za pierwszym razem, zeby mieć pojęcie, co powinno powstać. Potem już hulaj, dusza- na spacerach nigdy nie wracam tą samą drogą, a w kuchni nie gotuję dwa razy identycznej potrawy.
        Jedyną rzeczą, której jeszcze nie zmieniłam, jest stek z selera w sosie cafe de Paris: na razie wydaje mi się idealny😁

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka