Dodaj do ulubionych

Silne bole jak na okres nie tylko przy miesiaczce

05.02.23, 01:00
Po drugim porodzie zaczelam miec dziwne bole. Jak w zegarku 2-3 dni w okolicach owulacji i potem 2-3 dni tuz przed okresem. Bol jest silny, skurczowy, przypomina mi bardzo ten porodowy, przy rozwieraniu sie szyjki macicy, ktora rodzila, wie jaki to fun uncertain Jade wtedy na paracetamolu, bo bez nie jestem w stanie funkcjonowac, czasem potrzebuje nawet 1g + termofor, zeby bol ustal. Przedtem moje dolegliwosci przy okresie to bylo tylko takie tam mocniejsze cmienie. Ginekolog rozklada rece, porobil mi przerozne badania, usg w porzadku, marker odpowiedzialny za stany zapalne w jamie brzusznej i tez za np endometrioze wychodzil mi jakis czas podwyzszony, ale teraz od dawna jest w normie. Najdziwniejsze dla mnie jest to pojawianie sie tak silnego skurczowego bolu miesiaczkowego w okolicach owulacji. Bujam sie tak juz piaty rok, co 14 dni sad Ktoras tak miala? Co to moze byc i jak sobie pomoc?
Obserwuj wątek
    • trzebasiebawic Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 09:53
      Idź do specjalisty od endometriozy. Nawet jeśli Ci ją wykluczy, to może znaleźć przyczynę Twoich dolegliwości gdyż oni widzą więcej niż zwykli Ginekolodzy. Myślę, że szybsza, łatwiejsza i skuteczniejsza droga niż szukanie po omacku. Nawet jeśli terminy są odległe a koszta wysokie to wydaje mi się, że i tak będzie szybciej i taniej.
    • karotka_plus Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 10:16
      Tak. Miałam tak lata temu. Endmetrioza tak mi się objawiała. Guzek wycięto. Po 8 latach od operacji mam kolejnego guzka, w innym miejscu, póki co takich bóli nie mam jak w tedy ale jestem też pod opieką ginekologa.
      Z tym że mój pierwszy guzek był w bliźnie po cesarce. Po latach kolejny jest na lewym jajniku. Czytałam różne artykuły o edno. Niekoniecznie guz/guzy musza być w macicy. Mogą być gdzieś indziej w ciele. Szukaj dobrego specjalisty od endo. Pięć lat to długo, wierze jak cierpisz. U mnie to trwało rok nim mnie zdiagnozowali, zdecydowali się na operację. Trzy razy lądowałam na sorze z bólem bo nie dawałam rady funkcjonować.
    • arabelax Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 10:47
      Moze to jednak endometrioza?
      Poszlabym tez do innego lekarza.
      • szalik_w_paski Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 14:01
        Byl taki moment na poczatku, ze gin podejrzewal adenomioze, taki wariant endometriozy, na podstawie obrazu usg scian macicy, tego markera i moich objawow, ale potem usg i marker juz wychodzily normalnie. Bol tez mi sie nieco ustabilizowal, przez pierwsze pol roku byl o wiele wiele czestszy, teraz tak jak pisalam, przy owu i okresie, poza tym nic.
        Czy rodzaj antykoncepcji moze wplynac na nasilenie objawow?
        W marcu bede miala termin u gina na przeglad, docisne o dokladniejsza diagnostyke.
        • arabelax Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 15:07
          Ale marker i usg to nie jest wystraczajace, zeby stwierdzic endometrioze. Ja mam marker ok zawsze, a robilam regularnie, kiedy torbiele byly obserwowane i test roma robilam.
          Idz do lekarza, ktory specjalizuje sie w endometriozie. Szkoda, zebys tak sie meczyla.
        • swinka-morska Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 06.02.23, 15:21
          Endometriozy z reguły nie widać na USG.
          Marker też może być zawodny.
          Może przydałaby się laparoskopia zwiadowcza?

A próbowałaś pobrać pigułki antykoncepcyjne? Jeśli po nich byłoby inaczej to też jest jakiś trop.
    • andaba Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 14:06
      Moja córka tak ma. Ból owulacyjny, 2-3 dni spokoju i 10 dni bólu do miesiączki, potem jeszcze 1-2 przy miesiączce i półtora tygodnia spokoju. Nie rodziła, więc bez związku z porodem. Ma dość i się nie dziwię.
      • kira02 Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 07.02.23, 14:38
        Tez może mieć endometrioze. Lekarze nie potrafią jej wykrywac, brakuje specjalistów od tej choroby.
    • la_mujer75 Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 14:23
      Ja tak mialam.
      Tzn. 2-3 dni przed owulacją już mnie brzuch bolał, brzuch napięty, w dniu owulacji kilku godzinny ból, na ktory brałam ibuprom (nie mogę paracetamolu), plus nospa. Przed okresem to samo. Potem miałam tak, że dokłądnie tydzień przed okresem dostawałam "normalnych bóli, jak przy okresie. Gdy przychodził okres, raz było gorzej, raz podobnie.
      W sumie cały czas coś mnie bolalo, wrrr...A cykle miałam 25 dniowe. Najpierw okres (fakt, że stosunkowo krótkie - do 5 dni, w tym pierwsze 3 trudne), potem chwila przerwy, potem zbiżały się dni płodne, więc cierpiałam, potem chwila przerwy, a potem nadchodził okres. Beznadzieja.
      Badania nic nie wykazaly. Taka moja psia mać, uroda.
      Hormony pewno by pomogły, ale ja nie chciałam brać, bo jakoś ich dobieranie nie wychodziło, a biorąc je, libido miałam poniżej zera.
      Teraz mam spokj, bo jestem blisko menopauzy. Okresy coraz rzadziej, podejrzewam, że nie mam dni płodnych (niby na USG jeszcze mam rezerwę). ALe bujam się z uderzeniami gorąca.
      • linkaalinka Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 06.02.23, 14:31
        Zmniejszyć objawyt menopauzy można również dietą. O ytym jak dieta wpływa na menopauzę można dowiedzieć się stad www.menopauza.pl/jak-powinna-wygladac-dieta-w-menopauzie/ naprawdę ciekawa i pomocna lektura
        • ritual2019 Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 07.02.23, 16:25
          Naprawde? To czego powinno sie unikac podczas menopauzy powinno sie unikac ogolnie, to co nalezy jest nalezy jesc normalnie.
    • marta.graca Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 14:31
      Jak wykluczysz endometriozę, spróbuj się skonsultować z fizjoterapeutą uroginekologicznym.
    • snakelilith Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 05.02.23, 15:34
      Jeżeli bóle są skurczowe, to endometrioza może być poza macicą, np, gdzieś przy jelitach. Skurcze jelit potrafią być bardzo bolesne.
      Warto też jeszcze sprawdzić metodą histeroskopii, czy nie masz w macicy czegoś małego, dobrze ukrytego, np. małych mięśniaków rosnących w stronę śluzówki. One są czasem na szypułkach i jak te się skręcają, to powodują dosyć parszywe bóle, nieadekwatne do swojego rozmiaru.
      A trzeci trop, to napięcia mięśni dna macicy - też mogą być związane z cykliczymi zmianami hormonalnymi. Tu może pomóc terapeuta, który zna się na czymś takim, czasem też położne mają taką specjalność.
      • pulcino3 Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 06.02.23, 20:35
        Ja też bym szukała w kierunku jelit. Sama mam problemy z nimi, byłam u gastrologa. Ostatnio w nocy dostałam tak silnych boli i skurczy z niczego , jakbym rodziła, aż poty zimne mnie oblewały, nie mogłam przejść się ani kawałka ,Z tym że u mnie to jelita, nie miesiączka . Biorę często osłonkę gastro .
        • szalik_w_paski Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 07.02.23, 06:31
          U mnie bol jest skoncentrowany na wysokosci macicy, tuz nad spojeniem lonowym i nieco bardziej z prawej strony.
          Bede szla Waszym tropem endometriozy, dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
    • mel_de_tilia Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 06.02.23, 20:14
      Zespół biernego przekrwienia miednicy? Usg Doppler u flebologa, który zajmuje się również miednicą, nie tylko nogami (Warszawa, Lublin, Gorzów Kraków, Bydgoszcz).
    • turzyca Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 07.02.23, 09:07
      Na bóle skurczowe wypróbuj buscopan. W przeciwieństwie do nospy on faktycznie działa. Można zredukować środki przeciwbólowe, też przecież nieobojętne dla zdrowia.
      Poszukaj też plastrów rozgrzewających. Działają jak termofor ale mieszczą się pod ubraniem, można z nimi normalniej funkcjonować.
    • ritual2019 Re: Silne bole jak na okres nie tylko przy miesia 07.02.23, 09:43
      Laparoskopia jest jedynym badaniem ktore moze wykluczyc endometrioze. Masz jakies inne symptomy? Jaka antykoncepcje stosujesz?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka