Dodaj do ulubionych

Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie?

05.02.23, 12:02
Ja właśnie pierwszy raz, nie tyle odmówiłam co uprzedziłam rozwój wypadków.
Koleżanka napisała o problemach finansowych z powodu choroby dzieci, musieli wydać dość sporo w ostatnim miesiącu na lekarzy. Wiedziałam do czego to zmierza, więc od razu ucięłam temat pisząc że rozumiem, bo też mam obecnie problemy finansowe (nie mam). Niestety jakiś czas temu pożyczyłam jej dość znaczną sumę pieniędzy, połowy której do tej pory nie zobaczyłam. Kilka lat temu innej pożyczyłam 700 zł na tamte czasy to była spora część mojej wypłaty. Nie zobaczyłam kasy do dziś. To nauczyło mnie pożyczania tylko drobnych sum, których braku nie odczuję. Tak 3 miesiące temu pozbyłam się 70 zł. Więc niestety tym razem postanowiłam być asertywna... choć jest mi przykro bo wiem, że faktycznie ma problemy finansowe. Niestety częściowo z własnej winy. Ale żeby nie było mam też i taką koleżankę, której zdarzyło mi się pożyczyć duże sumy i odzyskać w terminie big_grin
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:05
      Tylko najblizszej rodzinie.
    • milva24 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:07
      Znajomym nie pożyczam, rodzinie kwoty, których strata mnie nie zaboli.
    • imponderabilia22 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:07
      Nie pożyczam, nawet drobnych sum, bo nie mam ochoty upominać się o własne pieniądze. A tak się zdarzało. Tylko najbliższej rodzinie, ale oni na szczęście nie potrzebują pożyczać.
    • eagle.eagle Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:07
      Tylko wybranym koleżankom.

Mam koleżankę której wprost powiedziałam że nie wezmę dla niej pożyczki, bo były takie prośby. A na pytanie o pożyczkę mówię że nie mam.
    • kropkacom Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:08
      Nie mam stety/niestety pieniędzy na pożyczanie znajomym. Uważam, że dzisiaj jeśli ma się dochody, można nie musieć prosić znajomych o pożyczki. Od tego są banki i karty kredytowe.
      • sol_13 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 17:17
        Od tego są banki i karty kredytowe.

Dokładnie. W ogóle nie rozumiem idei pożyczania po ludziach.
        • car_fox Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 07.02.23, 02:21
          Sa dwie grupy ludzi pozyczajacych "od ludzi" - ci cwani (ktorzy ni emaj zamiwru oddawc) i ci naprawde bez wyjscia ktorzy byc moze nie beda w stanie oddac .
    • tt-tka Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 12:22
      Zdarza sie, choc nieczesto.
      Ale tylko takie kwoty, bez ktorych moge sie obejsc jakby co tongue_out
    • ruscello Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 13:09
      Zdarza mi się pożyczać kasę na lunch w pracy czy drobne kwoty w przedszkolu, jak któryś rodzic nie doczytał o składce, ale to bez znaczenia. Większe kwoty tylko przyjaciółce od dzieciństwa, siostrom i rodzicom. Przy czym, jeśli zaszłaby taka potrzeba, starałabym się im po prostu chociaż część kasy dać w prezencie.
      • sol_13 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 05:12
        Zdarza mi się pożyczać kasę na lunch w prac

Z ciekawości, dlaczego nie mają na lunch?
        • madame_edith Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 10:35
          Pomijając co cie to obchodzi… Może można płacić wyłącznie gotówka? Może zapomnieli portfela z torebki/samochodu?
          • sol_13 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 20:32
            To forum, to chyba można dowolne pytania zadawać? Ciągle tak zapominają?
    • gr.ruuu Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 13:12
      Tak, pożyczam. Nawet jednej forumce kiedyś pożyczyłam smile Wszyscy oddali co do grosza.
    • alina460 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 14:47
      Tak, czasem pożyczam, ale nie są to wielkie kwoty. Kilka razy w życiu pożyczyłam bardzo duże jak dla mnie kwoty. Wszystko zostało mi zwrócone.
    • cisco1800 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 14:49
      Trzy miesiące temu pożyczyłam znajomemu z pracy (celowo nie piszę koledze bo kolegą już nie jest) pieniądze na trzy dni. Do dziś nie zobaczyłam zwrotu, mimo że nauczyłam się już upominać bez uczucia żenady i upominam się regularnie. Więcej nie pożyczę, albo dwa razy zastanowię się komu warto.
      • imponderabilia22 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 18:03
        Upomnij się przy wszystkich. Będzie mu glupio
        • cisco1800 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 00:35
          Problem w tym, że pracujemy zdalnie. Bo dawno bym to zrobiła
          • kitty4 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 12:19
            Napisz na jakimś ogólnym firmowym kanale teams'a.
    • yannefer Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 18:25
      Raczej nie pożyczam, a gdy ktoś mi nawija makaron na uszy, że jest mu ciężko i ma kłopoty to zaczynam też wymyślać a to min zepsuło mi się auto, a to musiałąm dziecku zaliczkę na obóz wpłacić i czekam z utęsknieniem na wypłatę itd.
    • la_felicja Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 05.02.23, 18:49
      Nie.
      Kiedyś koleżanka z pracy po wypadku miała problemy finansowe i postanowiliśmy z resztą zespołu zrobić zrzutkę i po prostu dać jej pewną kwotę, ale to nie była pożyczka, tylko podarek, bo po pierwsze, nie prosiła, a po drugie, nie oczekiwaliśmy zwrotu.
      Bliskiej rodzinie, gdyby była potrzeba, też bym nie pożyczała, ale dała pieniądze.

Natomiast całej reszcie - nie.
      Ja nie bank.
    • princesswhitewolf Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 00:44
      Nie mam znajomych ktorzy maja potrzebe pozyczac. Wszyscy chodza do pracy i maja kontow banku i zdolnosc kredytowa
      • car_fox Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 01:10
        I sa na tyle "glupi finansowo" ze zyja za swoje?
        • teodor-k Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 04:53
          Byli by głupcami gdyby żyli za pożyczone .Bo trzeba by idiotą by brać kredyt w tych czasach.
          • princesswhitewolf Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 11:14
            prawda, ale moja odpowiedz dotyczy tego ze gdyby ktos potrzebowal pieniedzy i ich nie mial to od tego sa kredyty w banku a nie znajomi
            • car_fox Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 23:39
              Tylko ze banki po pierwsze maja wysokie wymagani jesli chodzi o mozliwosci splaty a po drugie nie maja litosci w odzyskaniu swoich dlugow.
              • kropkaa Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 07.02.23, 00:24
                car_fox napisał(a):

> Tylko ze banki po pierwsze maja wysokie wymagani jesli chodzi o mozliwosci spla
                > ty a po drugie nie maja litosci w odzyskaniu swoich dlugow.

No właśnie... My takich możliwości nie mamy.
          • car_fox Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 23:37
            To ty jeszcze nie pojmujesz ze najszybsza droga do osiagneicia bogactwa to OPM?
    • car_fox Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 00:44
      Tak, ale traktujemy to jako donacje bo najczesciej nikt nie oddaje. smile Tak ze mamy dookola duzo ludzi ktorych sumienie powinno gryzc ale najwyrazniej ono ich laskocze smile
    • minerallna Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 01:07
      Nie. Już nigdy i nikomu, nawet najbliższej rodzinie.
      Ileż miesięcy/ lat można przypominać że chyba nadszedł czas na zwrot kasy mimo że para radośnie latała na kolejne wakacje. Ale udało się odzyskać choc nie całość kwoty.
      Inna osoba wypomniała nam że nie wykupiliśmy full wypas ubezpieczenia na wspólny wyjazd po tym jak na pustym leśnym parkingu wpieprzyła się autem w jedyne stojące tam drzewo. Nas jako pasażerów miało nieco pomiotać w środku tak dla zabawy bo taki był zamysł kierującego. No zabawnie nie było i drogo się skończyło. Nigdy nie dostaliśmy tych pieniędzy za tę radosną zabawę kierującego.
      A nawet był tekst: czemu nie wykupilście ubezpieczenia full wypas bo przecież was stać. No kurtyna.
      Dawno się z tej głupoty zwanej pożyczką wyleczyłam.
      Rodzicom czy teściom nie dajemy pożyczek. Po prostu kupujemy/ dopłacamy do ich bieżących potrzeb.
      • teodor-k Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 04:55
        Pieniądze deprawują .Ciężko bez nich żyć ,ale też szczęścia jako w sobie nie dają .
    • srubokretka Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 05:28
      hehe ostatnio pozyczylismy pieniadze ....milionerce. Nie ma nic bardziej ponizajacego niz upominanie sie o swoje pieniadze w takiej sytuacji. Wzdrygam sie na sama mysl.
      Nie pozyczam osobom palacym regularnie trawke lub na tabletkach "rozluzniajacych".
    • szarmszejk123 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 05:51
      Od wielu lat nikt mnie nie prosił o pożyczkę,więc w sumie cieżko mi się wypowiedzieć. Na pewno zależałoby to głównie od tego, komu miałabym pożyczyć i jaka byłaby to kwota.

Kiedyś zdarzało mi się pożyczać, część odzyskałam, części nie.
    • irma223 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 09:14
      Jeśli możemy sobie pozwolić na pożyczenie komuś danej sumy, to pożyczamy. Zwrot najczęściej w terminie, a nieraz i przed deklarowanym terminem. Ale kiedyś była sytuacja z długoletnią znajomą, która pożyczyła na 2 tygodnie, a problem był z odzyskaniem nawet i po roku. W międzyczasie znajoma z rodziną nawet i na urlop zagraniczny w kraju atrakcyjnym turystycznie dla całej rodziny miała, a na oddanie nam długu - nie.
    • awf-33 Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 14:40
      Nie pozyczam, bo mnie nie stać na podarowanie.Mogę jedynie pożyczyć na przysłowiowy chleb.

Sama nigdy od nikogo nie pożyczałam i nie mam w zwyczaju.
    • niebieskie_korale Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 15:18
      Nie, nie pozyczam bo wiem. ze tam gdzie sa pieniadze tam konczy sie przyjazn.

Natomiast co czesto robimy w grupie znajomych jesli np jedziemy gdzies to kazdy z nas jest odpowiedzilany za kupno innej rzeczy (dom/hotel, samochod), jedna osoba placi tylko za restauracje, inna np za wstepy gdzies tam. Pozniej to wszystko sumujemy, rozliczamy na czesci i skladamy sie.
    • myelegans Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 20:37
      nie, nie pozyczam nikomu.

jak ktos jest w duzej potrzebie zyciowej to daje na ile mnie moge.... nie liczac na oddanie, niezaleznie od tego jak mnie "pozyczajcy" zapewnia
    • trampki_w_kwiatki Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 06.02.23, 21:08
      Wyleczyłam się z pożyczania w liceum będąc. Nie stać mnie na pożyczanie. Ludzie tego prawie nigdy nie oddają.
      Też rżnę głupa, że nie mam kasy, bo nie chce mi się tłumaczyć dlaczego nie pożyczam. Nie i już.
    • iberka Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 07.02.23, 00:15
      Nie
    • konsta-is-me Re: Pożyczacie pieniądze znajomym, rodzinie? 07.02.23, 03:06
      Tak, w dwie strony.
      Zawsze zwracam i zwracają mi.
      Generalnie nigdy nie miałam większych problemów.
      Natomiast nie laczylabym żadnych interesów / układów itp.z przyjaciółmi w sensie "zrobię ci coś po kosztach " itd.To ZAWSZE przynosiło mase problemów i kłopotów i kończyło przyjaźń.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka