Dodaj do ulubionych

Pierwsze piętro nie chce płacić za windę.

05.02.23, 12:16
Mamy następujący problem we wspólnocie. Opłata za windę to 100 zł miesięcznie. Lokatorzy z pierwszego piętra postanowili się wyłamać i powiedzieli, że oni z windy nie chcą korzystać i nie będą za nią płacić. W związku z tym zarząd wspólnoty zdecydował o tym, żeby winda nie zatrzymała się na tych piętrach. Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Czy powinno sie w tej sytuacji wyłączyć to piętro z eksploatacji windy? Co w sytuacjach awaryjnych, na przykład gdy przyjedzie pogotowie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:17
      To będzie ich znosic z 1 piętra ich problem.
    • demodee Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:22
      > Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

100PLN/mc to jest strasznie dużo, jak za windę. Może warto się przyjrzeć tej opłacie?

U nas w bloku opłata za windę jest zróżnicowana w zależności od piętra, ale nie mieszkamy w Burdż Chalifa i nikt nie płaci stówy.
    • anorektycznazdzira Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:23
      Powinno się wyłączyć z eksploatacji na tych piętrach,
      jeśli to wymaga np. przyjazdu serwisu- obciążyć I piętro kosztami tego serwisu.
      windę dobrze otabliczkować, żeby pogotowie wiedziało, że ma nie wsiadać i żeby szło na I piętro tak, jak w każdym bloku bez windy.
      BTW, uważam tych lokatorów za kretynów, ale to osobna sprawa, kretynom się czasem idzie na rękę.
      • mamawojtuska79 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:46
        Potrafisz czytać ze zrozumieniem czy tylko udajesz ? Winda ma blokadę i nie zatrzymuje się na I piętrze. I tak szczerze mówiąc to im się nie dziwię że mieszkańcy tego piętra nie chcą brać w tym udziału. Raz że 100 zł za windę to bardzo dużo a dwa - często szybciej się wejdzie po schodach to jedno piętro niż zjedzie winda.
        • anorektycznazdzira Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:56
          Podaj geniuszu jakiś cytat z którego wynika, że winda miała blokadę i nie stawała na I piętrze, ale mieszkańcy tego piętra płacili.
          Czekam w napięciu big_grin
          • mamawojtuska79 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 22:14
            Cytuję "W związku z tym zarząd wspólnoty zdecydował o tym, żeby winda nie zatrzymała się na tych piętrach". Nie chcieli bez sensu płacić to nie korzystają. Za to ty chcesz ich jeszcze obciążyć kosztami włączenia blokady. Paradne
            • anorektycznazdzira Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 07.02.23, 19:42
              big_grinbig_grinbig_grin
              Czyli nie ogarniasz, że zdecydował pod wpływem tych protestów i żądań, że nie będą płacić? Żeby nie było tak, że nie płacą, bo niby nie korzystają, ale jak trzeba wnieść szafkę, to przecież w windzie nie ma ochroniarza pilnującego, żeby korzystali tylko ci, co płacą?
              Ani tego, że jak ktoś wydziwia (wprowadza się do bloku z windą a potem nie chce windy) to ma ponieść koszty swojego wydziwiania, w tym wypadku koszty blokady. Jeszcze tego brakuje, żeby się na to składała reszta wspólnoty.
        • anka_z_daleka_1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:57
          Są powody, w których winda nawet na I p jest błogosławieństwem. Wyliczę część: bardzo ciężkie/niewymiarowe/ niewygodne do wnoszenia przedmioty, wózek z dzieckiem ( a bywają bliźniaki), uraz nogi czy choćby duży ból kolana ( niekoniecznie to dotyczy ludzi starszych, wystarczy kontuzja po nartach), stan po operacji, niepełnosprawność np. udar i poruszanie się na wózku inwalidzkim, przewlekła choroba serca, w której pokonanie 5 schodków jest na miarę Himalajów, zaawansowany wiek a więc utrudnione poruszanie się. Każdego z nas może prędzej czy później dotyczyć choć jedna z powyższych sytuacji.
          • jowita771 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:49
            No ale ileż jest takich sytuacji? I czy warto co miesiąc wydawać 100 zł, bo może nas w przyszłości boleć kolano?
            • palacinka2020 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:21
              Tak , warto.
              • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:31
                Nie, absolutnie nie warto. Nawet ubezpieczenia nie są tak drogie.
            • babcia47 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 16:01
              3 lata temu przeszłam złamanie szyjki kości ludowej zakończonego operacją ortopedyczna i scalenie stawu biodrowego przy pomocy 6 śrubki siatki stalowej. Przez pierwszy rok na piętrze własnego domu czasem nie byłam 2 miesiące a dziś gdy miała windę to uwierz mi, życie by był po niebo łatwiejsze bo wniesienie nawet narwcza prania z suszarni to dla mnie problem a juz nie mówię o cięższych rzeczach
              • ophelia78 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 16:05
                Rozumiem ze gdybys mieszkała wowczas w bloku bez windy to wyprowadziłabym się do hotelu?
                • madame_edith Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 10:02
                  Zapewne ten jeden jedyny raz po wyjściu ze szpitala by weszła z wielkim wysiłkiem i nie opuszczała mieszkania przez 2 miesiące (albo do czasu kontroli pooperacyjnej). A co niby innego miałaby zrobić?
        • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:36
          A ten fragment i blokadzie to skąd wzięłaś? Bo autorka wątku nic na ten tamat nie napisała.
      • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:52
        Jakich kreatynowe? Rozsądnie gospodarujących swoją kasa ludzi. Za kretynow to bardziej pasuje uwazac ludzi co mieszkaja na 1 i płacą 100 za windę, wyłączając ludzi niepełnosprawnych oczywiście.
        • anorektycznazdzira Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:04
          Z prostej przyczyny: czasem nawet na I piętro potrzebujesz wciągnąć coś bardzo ciężkiego,
          zdrowie i siły nie są zaś dane na całe życie i na pewno.
          Dzisiaj mają focha o windę, a jutro mogę mieć połamane nogi albo chociaż bolące plecy i duże zakupy do wniesienia. Mogą wymieniać meble, robić remont łazienki, mogą kupić sobie fajny ale ciężki rower.

Nie komentuję kwoty, bo mieszkam całe życie w budynkach bez windy, wygląda na sporą, więc może trzeba się tym zainteresować. Ale pomysł, żeby im "odpiąć" windę to znak tak ograniczonej wyobraźni, że owszem, trzeba być kretynem.
          • jowita771 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:51
            Ale jak często dźwigasz coś ciężkiego do mieszkania? Warto płacić co miesiąc stówę, bo raz na kilka lat kupujesz szafę?
            • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:06
              Ja mieszkałam i na parterze i na 2 piętrze i teraz wyżej i bez windy i nigdy nie wnioslam nic sama na to piętro. Jak coś kupuję, to z dostawą. Jak się przeprowadzam, to ludzie od przeprowadzek to noszą. Wreszcie bardziej mi się opłaca dać te 100 zł komuś raz na rok nawet za wniesienie niż 1200 rocznie za utrzymanie windy. Opłata jest wygórowana. Gdyby była rozsądna, raczej nikt by się nie migał

• anorektycznazdzira Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:16
              Dla mnie warto, dla kogoś innego nie warto.
              Jak mi pójdzie kolano, albo coś gorszego, to mi nikt nie przyleci w podskokach podłączać windy, bo się namyśliłam.
              W stówę nie wierzę, wszyscy tu piszą, że kwoty są kilkuzłotowe i mooooże całe piętro tyle płaci w sumie, a może i cała klatka.
            • taje Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:24
              Ale to nie jest kwestia tego, czy warto. Jeśli jeden z współwłaścicieli (to w końcu wspólnota) nie zapłaci, to za niego muszą pokryć różnicę inni. Bo koszt utrzymania windy nie zależy od tego, czy lokator z I. piętra z niej korzysta czy nie. To są koszty stałe, które obciążają wspólnotę (serwis, prąd, naprawy etc). Dlatego to nie jest wcale kwestia idywidualnych preferencji, jak to niektórzy przedstawiają tylko uchylania się w kosztach utrzymania części wspólnych.

Mogę uwierzyć, ze 100 zł to dla kogoś duże obciążenie (jeśli ta kwota jest w ogóle prawdziwa...) ale rozwiązaniem nie jest zwolnienie jednego lokatora z opłat i przerzucenie tego na innych.
              • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:40
                Zgadzam się z taje.
            • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:59
              jowita771 napisał:

> Ale jak często dźwigasz coś ciężkiego do mieszkania? Warto płacić co miesiąc st
              > ówę, bo raz na kilka lat kupujesz szafę?

przynajmniej raz w tygodniu każda rodzina robi takie zakupy… każdy wyjazd na weekend oznacza noszenie tobołów, zniesienie roweru jest kłopotliwe o wózkach z dziećmi nie wspominając.
              Tu przede wszystkim problemem jest idiotycznie wysoka opłata - gdyby była normalna nikt by nie protestował
              • aqua48 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 16:21
                koronka2012 napisała:

> przynajmniej raz w tygodniu każda rodzina robi takie zakupy… każdy wyjazd na we
                > ekend oznacza noszenie tobołów,

No jednak nie każda, ja nie robię takich zakupów, moje koleżanki oraz dzieci cięższe i większe zakupy biorą z dostawą, i nie wyjeżdżamy na weekend z żadnymi tobołami.
                • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 00:22
                  Aha to ty z tych co na weekend pakują stringi na zmianę, ok.

Bo normalny człowiek nawet jak jedzie w pojedynkę to jednak się pakuje w jakąś torbę, bierze buty na zmianę, aparat itp. nawet jeśli to nie jest ciężkie, to zwyczajnie nieporęczne i wygodniej jest zwieźć to windą do garażu niż tarabanić się po schodach.

Zdecydowana większość społeczeństwa robi jednak zakupy osobiście.
              • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:43
                Żartujesz? Nie każda tylko Ty masz taki tryb życia.
                Nie robię raz w tygodniu takich zakupów, w ogóle ich nie robię, zwyczajnie zamawiam.
                Nie wyjeżdżam na weekendy z zadnymi tobołami, nie noszę po schodach rowerów ani wózków. Ludzie mają różne potrzeby.
                A za windę powinien płacić każdy, kto mieszka w bloku, tak się pokrywa koszty części wspólnych.
            • hanusinamama Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:52
              Mieszkałam pół zycia na 4 piętrze bez mebli....spokojnie dałabym radę na 1 bez windy...
          • aqua48 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 16:18
            anorektycznazdzira napisała:

> Z prostej przyczyny: czasem nawet na I piętro potrzebujesz wciągnąć coś bardzo
            > ciężkiego,

To wtedy płacisz komuś 100 zł za wniesienie. I i tak jesteś finansowo do przodu.
    • zwyczajnamatka Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:25
      Sto złotych miesięcznie za windę??? Od każdego mieszkania? To jest bardzo dużo, skąd taka kwota?
      Też mieszkam w bloku z windą i to na ostatnim piętrze i takiej kwoty nie płacę.
      • ichi51e Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:27
        Może ten dom ma 3 piętra i po prostu drogo wychodzi?
      • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:45
        Z głowy trolla, naprawdę wciąż nie kojarzycie kim jest autorka wątku?
    • laura.palmer Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:29
      Skad wzięła się ta z doopy stawka 100zł od mieszkania? Bo chyba nie piszesz o kwocie za całość dla całej klatki, nikt nie jest chyba aż takim debilem, by dla oszczędności rzędu 5zł miesięcznie wyłączyć sobie możliwość korzystania z windy. Na pierwsze piętro też trzeba czasem wnieść ciężkie siaty z zakupami lub jakiś gabaryt.
      • hanusinamama Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:53
        Czesto ten gabaryt łatwiej klatką przenieść niz wepchnąc do windy.
        • laura.palmer Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:59
          Jakie często? Mieszkałam kiedyś w bloku z windą i przez te wszystkie lata tylko raz trafił się sprzęt niemieszczący się do windy.
          • ichi51e Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:17
            Zależy od windy. Są tak małe ze 4 osoby wejdą i nic więcej. Raz nawet jechałam de facto jednoosobowa.Jak w trumnie.
    • mak_z_figa Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:30
      100 zł miesięcznie to dużo. Ja płacę niecałe 8 zł. Kwota zależna od udziału, czyli od wielkości mieszkania.
      • ritual2019 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:48
        A jakie znaczenie ma w tym przypadku wielkosc mieszkania? Co to ma wspolnego z winda?
        • mak_z_figa Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 15:15
          Sprawdziłam jak u mnie są rozłożone opłaty i wygląda na to, że wszystko co dotyczy części wspólnych jest liczone od udziału, a ten jest zależny od wielkości mieszkania. Nie wiem jak jest w innych wspólnotach.
          • mysiaapysia Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 16:43
            I tak powinno być według przepisów ustawy. Sumujemy wszystkie wydatki na części wspólne i dzielimy według udziałów danego mieszkania w nieruchomości wspólnej. Finito. Doświadczony zarządca NIE rozdziela kosztów utrzymania na windę, dach itd. Po co to robić? Żeby tylko wywoływać niepotrzebne pretensje i wątpliwości? Bez sensu.
            • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:47
              Musi rozdzielić, bo ludzie mają prawo wiedzieć za co płacą i ile.
              W ogóle sobie nie wyobrażam, że dostaję hasło „części wspólne” i za to płacę, chcę wiedzieć za co płaci wspólnota i ile.
              • mysiaapysia Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 09:12
                Na wyliczeniu miesięcznych wpłat tego nie ma. Jak się dopytasz, to dostaniesz kwotę roczną na cały budynek. Powtarzam, że zgodnie z ustawą ogólne koszty rozdziela się według udziałów w nieruchomości wspólnej. Co tutaj jest trudnego do zrozumienia? Takie jest prawo.
                • pyza-wedrowniczka Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 10:07
                  Ale widzisz w rozliczeniu rocznym. Zresztą jak firma zajmująca się konserwacją windy (za kilkaset złotych miesięcznie!) jest zbyt droga, to chyba jest też możliwość jej zmiany na inną. Trzeba spojrzeć w umowę.
                  • mysiaapysia Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 10:31
                    Jeśli zarządca zebrał kilka ofert na ten sam zakres, np. włącznie z przywoływaniem awaryjnym i wybrał najtańszą ofertę, to nie ma podstaw do pretensji. I pewnie cena usługi jest niezależna od ilości pięter, zatem im mniej mieszkań, tym gorzej rozkłada się ta sama cena usługi. Przecież to oczywiste.
          • irma223 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:05
            Od ilości osób zamieszkałych.
            • irma223 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:19
              U nas za windę jest niecałe 7 zł/os./mies.
              Przy liczniejszej rodzinie czy grupie osób zamieszkałych może wyjść i kilkadziesiąt zł/mies.
              Ale jakoś ludzie płacą, nie słyszałam o protestach.
    • login.na.raz Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:34
      Czemu nie wierzę, że jakikolwiek napisany z tego loginu post to prawda? 🤔
      • ajaksiowa Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:48
        Co ma metraż do opłaty za windę?
      • forumologin Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:19
        bo to nie jest prawda.
      • panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 19:47
        Bo umiesz czytać,
    • me-lissa Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:48
      Stówa miesięcznie?? No ja też bym miała duże wątpliwości czy płacić. A jeśli stówa na całą klatkę i oni nie chcą płacić paru zł, to zablokować możliwość zatrzymywania się windy na tym piętrze, pogotowie sobie poradzi tak jak sobie radzi w blokach bez windy.
      • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:50
        Unie na klatce jest po 2 mieszkania na piętro. Nawet jakby to było na wszystkich, to wypadaloby po 50 zł, też dużo dla mnie.
        • mikams75 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:01
          ja mam w jednym bloku tez 2 mieszkania na pietrze a w drugim 3 i kwoty sa o wiele nizsze.
        • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:05
          W bloku u córki są dwa mieszkania na piętrze a koszt windy w czynszu to 14 zł od osoby
          • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 09:45
            No i jakby tyle wynosiło a nie 100, to nie sądzę, by ktoś się migał od płacenia dla zasady tylko.
    • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:49
      A co ma być gdy przyjedzie pogotowie? To samo co na 1 piętrach w blokach bez windy. Bardzo rozsądnie rozwiązane. Mieszkając na 1 piętrze też bym nie chciała placic 100 za winde.

Teraz tylko wspólnota niech monitoruje, czy Ci z 1 nie jadą na 2 i nie schodzą se schodami w sól. Wszak w dół łatwiej niż pod górę 😉
    • anka_z_daleka_1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:50
      100 zł- to chyba bardzo dużo. Moim zdaniem Wspólnota ma dwa wyjścia albo wysłać tak jak do wszystkich "zawiadomienie płatnicze" z wyliczeniem, że płacą 12345 zł /miesiąc w tym 123 zaliczki na media 345 za eksploatację 67 fundusz remontowy i 89 za windę ( oczywiście to są kwoty wzięte z powietrza i sie nie sumują). Nie płacą to mają zaległość w opłatach. Musi to byc w uchwale Wspólnoty przegłosowane.
      Druga, której jestem przeciwna , wyłączenie Ip z zatyrzymywania się windy tylko to wygeneruje problemy.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 12:53
      Kupili mieszkanie w takim a nie innym bloku mają płacic i już.
    • geez_louise Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:01
      Trollpost i cena z sufitu, ale jak mieszkałam w bloku, to tez partery i 1 piętra chciały braku opłaty. Wspólnota nadto nie pozwoliła i wrzuciła tę opłatę do stałych opłat eksploatacyjnych.

Już widzę, jak 1 piętro nie korzysta z windy z wózkiem niemowlęcym, przy dostawach ciężkich rzeczy albo jak ktoś nogę skręci.
      • ichi51e Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:05
        Zawsze tak jest - mieszkający na parterze nie chcą windy podobniez nie widza sensu w remoncie dachu.
        • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:07
          ichi51e napisała:

> Zawsze tak jest - mieszkający na parterze nie chcą windy podobniez nie widza se
          > nsu w remoncie dachu.

Mieszkam na parterze korzystam z windy regularnie, i wcale nie w celu targania szaf zwyczajnie wygodniej jak wracam niosąc torebkę, komputer i siatkę z zakupami…

• panna.nasturcja Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 20:04
            Ale chyba jedziesz z garażu? Bo jak z parteru na parter?
            Serce Ci za to nie podziękuje,
            • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 00:25
              Cóż, wolę jednak pochodzić pare km po lesie, nie wiem czemu akurat targanie siatek po schodach miałoby się szczególnie przysłużyć zdrowiu…?
              • memphis90 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 09:24
                Pośladki, kochana, pośladki! Ale to byś musiała tak na ósme się powspinać…
            • szmytka1 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 09:28
              Niektóre partery są na wysokości prawie 1 piętra bo niżej są lokale usługowe, zwłaszcza na gdańskich skarpach mowe budownictwo tak wyglada. Z garażu do 1 pietra są jakby 2.kondygnacje. z jednej
      • geez_louise Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:11
        A, u nas prezes lubił parterom przypominać, że partery są sprzątane codziennie a inne piętra raz w tygodniu, czy w takim razie uważają, że powinni płacić 5x więcej za sprzątanie
        • forumologin Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:21
          glupi argument latwy do zbicia. 5 pietro lazi po parterze a parter nie brudzi na 5 pietrze.
        • hanusinamama Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 18:55
          Przez parter przełażą im wszyscy, na sotatnie piętro dochodza tylko ci z ostatniego. Dupna logika
        • koronka2012 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 00:26
          Dziwne zwyczaje… A czemu nie sprzątają wszędzie?
          • mikams75 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 08:44
            bo zapewne przez parter wszyscy przechodza do windy, wiec parter szybko jest brudny, winda tez a na poszczegolnych pietrach brudzi sie mniej, bo chadza mniej ludzi i juz im z butow po drodze odpadlo i zostalo na parterze i w windzie.
      • 35wcieniu Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:54
        U moich rodziców od lat 1 piętro ma zablokowaną windę i nie płacą.
    • emateczka Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:05
      100 zł miesięcznie? Też być nie chciała płacić.
      Moja mama mieszka na 1. piętrze, za windę płaci połowę stawki. Nie wiem dokładnie ile, ale jest to kilka-kilkanaście złotych, na pewno nie 100!
    • mikams75 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:06
      kwota bardzo wygorowana, nie dziwie sie, ze ludzie kombinuja, jak sie wymigac od oplat. Trzeba sie przyjrzec i zredukowac te koszty.
      Mysle, ze jest wiele sytuacji awaryjnych w zyciu kiedy winda sie przydaje, wiec nie wierze w deklaracje, ze nie beda korzystac. Sama na co dzien nie korzystam z windy (2-3 pietro w zaleznosci od tego ktoredy wchodze) ale zdarzaja sie ciezkie zakupy, jakies graty wozone do i z piwnicy, goscie z wozkiem i malymi dziecmi albo starsze osoby, skrecona kostka, obtarta pieta po wedrowce, kolezanki corki mieszkajace w domkach i uwazajace winde za swietna atrakcje i nie odpuszcza, musza sie przejechac.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:07
      To przecież oczywiste, że się powinno wyłączyć pierwsze piętro.
      Drzwi windy okratować, czy zamurować, windy nie ma i już.
      Przycisk 1 w windzie zlikwidować.
      Pogotowie pójdzie sobie piechotą.
      Ludzie mieszkają na czwartym bez windy i jakoś pogotowie daje radę, jak potrzeba.
    • mysiaapysia Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:10
      Ustawa o własności lokali i orzecznictwo jasno stawiają sprawę, wszyscy członkowie wspólnoty płacą za utrzymanie części wspólnych, czyli wszystkiego, co nie należy do 1 lokalu. Chyba że będzie inna uchwała wspólnoty, a na taką uchwałę musi głosować większość. Nie ma uchwały, to pozostają ogólne zasady z uchwały. I nie ma mechanizmu wymuszającego przegłosowanie uchwały.
    • irma223 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:16
      Ta winda że złota jest?

Za co aż sto złotych?
      • irma223 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:17
        *ze złota
    • nostalgia81 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:34
      A ja nie chce placic za dach na ostatnim pietrze - nie uzywam
    • taje Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:38
      Winda to część wspólnej infrastruktury dla całej nieruchomości a nie określonego piętra i nie ma, że ktoś nie chce płacić. Równie dobrze mogliby stwierdzić, że ze wspólnego ogrodu (jeśli jest) nie będą korzystać więc za ogrodnika nie zapłacą, i funduszu remontowego też nie bo do nich przemawia estetyka faweli. Sprzątanie też nie bo oni lubią mieć brudno. No niestety, to są opłaty za część wspólną, która należy do wszystkich - jeżeli lokatorom z I p. nie podobała się wysokość opłat, mogli mieszkania nie kupować.
      • mikams75 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 08:46
        > jeżeli lokatorom z I p. nie podobała się wysokość opłat, mogli mieszkania nie kupować.

to nie takie proste, zazwyczaj oplaty sa ustalane o wiele pozniej niz zakup (w nowym mieszkaniu) a jesli to nie jest nowe to ceny sie zmieniaja przez lata.
        • taje Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 06.02.23, 15:47
          To tak jak w domu jednorodzinnym - jak się zamontuje piec gazowy to bierze się na klatę ewentualne podwyżki cen energii. I nawet jeśli są dużo wyższe niż w momencie zakupu nieruchomości, to się płacze i płaci (albo przechodzi na inny system ogrzewania). Jeśli komuś nie odpowiada model wspólnoty, w której opłaty za części wspólne rozkładają się na wszystkich członków w stosunku do udziału to można kupić dom jednorodzinny (ale vide powyższy komentarz - podwyżek mediów też się nie przewidzi). Ewentualnie szukać wspólnoty, w której zasady udziału w kosztach części wspólnych są ustalane według innego klucza.
    • jowita771 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:46
      Kasandro, zdradź, bo mnie to nurtuje, czym lokatorzy z pierwszego piętra podpadli Putinowi?
      • gama2003 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:26
        Mnie to 100 zł od mieszkania nurtuje.

Co to za apartamenty ? Mieszkam w nowiusim budynku z błyszczącą windą w sam raz do selfikow i ta rozpasana wygoda kosztuje mnie grosze.
        Troll się nie przygotował.
    • m_incubo Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 13:52
      Jak przyjedzie pogotowie, będzie to samo, co w budynkach bez windy.
    • zerlinda Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:20
      Cena faktycznie chyba duża.
      Pytanie kto mieszka na tym 1 piętrze. Bo jak mlodzi i sprawni ludzie beż dzieci, to ok. Winda im niepotrzebna. Ale bardziej podejrzewam, że mieszkają tam raczej starsi ludzie, dla których ta stówa to dużo. I za chwilę może się okazać, że Ci mieszkańcy będą prosić innych sąsiadów o pomoc. A to wnieść ciężkie zakupy, albo pomoc bo mąż się pogorszył i jest na wózku inwalidzkim. Dziwna sytuacja.
    • demono2004 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:30
      A jak wysoki to budynek?
    • woman_in_love Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:51
      czy chodzi o to, ze siedziba PiS na nowogrodzkiej jest na 1 piętrze i nie chcą płacić?

ale to jak wtedy? będą go wnosić po schodach?
      • jowita771 Re: Pierwsze piętro nie chce płacić za windę. 05.02.23, 14:58
        Akurat on ma chore kolano i pewnie jeździ windą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka