Dodaj do ulubionych

Kopalnia złota i inne atrakcje

05.02.23, 13:07
Będę tydzień w Polsce. Kwiecień a więc pewnie dobra pogoda, ale do końca nie wiemy. Chciałabym dzieciom 11 i 13 lat pokazać kopalnię złota w Złotym Stoku - pytanie czy macie jakieś doświadczenia, wrażania, rady, ostrzeżenia. Warto czy jesteście rozczarowane. A może to zły pomysł?
Marzy nam się jeden a może dwa zamki w okolicy. Które? Książ? Czocha? Bolków? a może inny.
Czy jeszcze coś , a jeżeli to co, w okolicy.
Czy macie fajną i sprawdzoną bazę na 1 noc max 2 . Możemy być tam najwyżej 2 pełne dni.
Dzieci zaprawione w zwiedzaniu, ciekawe świata, bezproblemowe.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 13:47
      Odnośnie kopalni złota się nie wypowiem ale odnośnie zamków: Czocha warto zobaczyć ale to krótki temat (jesli dobrze pamietam zwiedzanie ok 1,5 h tylko z przewodnikiem) natomiast Książ warto jeszcze bardziej a to już właściwie akcja na cały dzień jeśli chce się na spokojnie. W zamku Czocha można nocować ale my nie próbowaliśmy.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 13:50
        Dziękuję, bardzo cenna informacja. Postaram się "pożenić" Książ z czymś jeszcze- dzieci kusi kopalnia złota.
      • dziadumila Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:59
        Dla mnie Książ beznadziejny, naprawdę te puste sale, zero klimatu tamtych lat. W Wielkopolsce są piękne dworki, zamki i ten się chowa.
        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:13
          Które zamki w Wielkopolsce? To może pomysł na jesień.... Na razie planujemy Dolny Śląsk.
          • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:27
            anka_z_daleka_1 napisała:

> Które zamki w Wielkopolsce? To może pomysł na jesień.... Na razie planujemy Do
            > lny Śląsk.

zapomnij o Wielkopolsce - po dwóch dniach na Dolnym Śląsku gwarantuję poczucie niedosytu smile
            a jesień tu też jest piękna
            • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:30
              Wielkopolska na zupełnie inny pobyt. Obawiam sie, ale równocześnie cieszę, że na Dolnym Śląsku jest tyle rzeczy do zobaczenia.
        • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:24
          dziadumila napisała:

> Dla mnie Książ beznadziejny, naprawdę te puste sale, zero klimatu tamtych lat.
          > W Wielkopolsce są piękne dworki, zamki i ten się chowa.

przy zwiedzaniu warto rozmieć historię obiektu / regionu; to zmienia odbiór (a przynajmniej powinno);
          jak ktoś bezrefleksyjne ogląda to, co jest tu i teraz to potem robi durne porównanie Wielkopolski z Dolnym Śląskiem

nie chcę ujmować wielkopolskim dworkom, ale to po prostu inna historia (nomen omen)
          • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:27
            tam teraz nie ma przewodnika. jest tylko mega nudy audioguide. nawet nie pokazują piwnicy na 3 piętrze...
    • marta.graca Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 13:50
      Książ i Czocha są bardzo fajne. Jest jeszcze Jelenia Góra, zamek Chojnik, Szklarska Poręba, szlak na Samotnię.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 13:52
        Ale ja mam ograniczony czas max 2 noclegi ( pewnie Książ) i co jeszcze. ....
        • unikotka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 13:59
          Co do noclegów, to my nocowaliśmy w hotelu Przy oślej bramie (to jest praktycznie na zamku) i byliśmy zadowoleni. Książ zdecydowanie wart zwiedzenia.
        • mak_z_figa Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 15:23
          Jak Książ, to warto wejść też do podziemi z II wojny. O ile na zamek kupisz bilety bezpośrednio przed wejściem, to na podziemia trzeba kupić kilka dni wcześniej. Można zwiedzić pobliską palmiarnię, podobno warto, ja nie byłam. No i sam spacer po parku dookoła zamku. Można przejść na stary zamek. Wtedy na Książ zejdzie cały dzień.
          • trampkoss1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:02
            Palmiarnia bardzo fajna, ale zaraz obok zamku Książ (odległość spacerowa w bardzo przyjemnym lesistym terenie) - jest stadnina koni i tez można zwiedzać - świetne miejsce - Tekst linku
            • unikotka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:49
              O tak, stadnina jest świetna. Palmiarnia też ok. Jednak lichy nas rozczarowały. Czuło się bardzo, że przede wszystkim chodzi o zysk. Przewodnik poganiał. Jakiś nie do końca to wyszło.
              • unikotka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:49
                Lochy, sorry.
            • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:56
              trampkoss1 napisał(a):

> Palmiarnia bardzo fajna, ale zaraz obok zamku Książ (odległość spacerowa w bard
              > zo przyjemnym lesistym terenie) - jest stadnina koni i tez można zwiedzać - św
              > ietne miejsce - [url=http://www.stadoksiaz.pl/oferta/zwiedzanie]Tekst linku[/ur
              > l]

jedna z dróg na zamek zaczyna się przy tej bramie, wtedy stadnina jest po drodze

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271809211_4997896360277572_5697342789790237277_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=P3nsjUqzO5IAX8dgRhG&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfDmu1xHH2OonZghhyqV72zEDTEpp4tE6Gf4KR3ChUfEsg&oe=63E4B4D7
              • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:57
                w ogóle fotki Adriana nieustannie mnie zachwycają i pokazują piękno okolicy;
                polecam
                www.facebook.com/asitkofoto/photos
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:15
            Dzięki. Super. To mamy pomysł na jeden dzień .
      • biala_ladecka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:44
        Spory masz rozrzut.
        Zloty Stok a Szklarska to prawie trzy godziny jazdy.
        DO Samotni.
        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:15
          To, niestety, zrezygnujemy, bo 3 h to za dużo.
    • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:09
      weź mapę i zobacz, że Czocha i Złoty Stok są dość daleko od siebie;
      zamków ci u nas dostatek; Książ, Czocha i Bolków to taka klasyka w tym regionie; każdy na swój sposób wyjątkowy;
      osobiscie lubię zamek Grodno (pól godziny drogi od Książa) - pięknie położony, nad jeziorem zakończonym zaporą wodną (słynnej w świecie z powodu osiołka IO);
      jeśli chodzi o atrakcje podziemne to niedaleko kopalni złota masz jaskinię Niedźwiedzią (uchodzącą za najładniejszą w PL, choc wg mnie nie tak atrakcyjną, jak jaskinie słowackie);
      w tamtych stronach masz tez zamek w Kamieńcu Ząbkowickim (jeden z moich ulubionych, ale dawno nie byłam, nie wiem, czy jest udostępniony dla zwiedzających i w jakim jest obecnie stanie);
      warto na listę wycieczkową wpisać tez Twierdzę Kłodzką;
      wracając do atrakcji podziemnych polecam któryś z obiektow Riese (okolice Wałbrzycha); są tez obiekty pokopalniane (Nowa Ruda, Kamienna Góra)
      • gaga-sie Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:19
        Albo twierdzę w Srebrnej Górze.
      • runny.babbit Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:25
        A propos jaskini niedźwiedziej to polecam kupić bilety dużo wcześniej, by mieć pewność że wejdziesz. To popularna atrakcja.
        • milva24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:35
          Z zamkiem Książ jest podobnie ale w kwietniu nie powinno być problemów.
          • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:37
            juz tak nie ma od covida. jest audioprzewodnik i nie ma problemu z biletami. tylko na podziemia trzeba rezerwować, ale generalnie jak sie nie kupi to lepiej obejrzeć dolinę wokół zamku.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:16
        Bardzo dziekuję.
    • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:30
      nie patrz na mapę bo tam 100 km to się długo jedzie. drogi wąskie, zakręty. z kopalni do czocha będzie kilka godzin. a po drodze jest moc bliższych atrakcji.
      tam jest tyle atrakcji, że 4 tygodnie ci nie wsytarczy.
      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:41
        bib24 napisała:

> nie patrz na mapę bo tam 100 km to się długo jedzie.

google podaje też czas podroży smile
        • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:09
          chyba myslimy o innej kopalni zlota w takim razie zloty stok czocha pokazuje 2.53 w jedną stronę
          • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:18
            bib24 napisała:

> chyba myslimy o innej kopalni zlota

dlaczego tak myślisz - to co ja piszę wcale się nie wyklucza z tym, co ty piszesz...

chociaż jest też kopalnia w Złotoryi (nie wiem, jak z dostępnością)
            • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:20
              no tale 3 godziny w jedną stronę jak tam są setki atrakcji w dużo bliższej odleglości i na naprawdę wysokim poziome to chyba bez sensu nie?
              przynajmniej dla mnie. to sumarycznie 6 godzin jazdy, w czasie ktorych mozna zobaczyć sporo faknych miejsc.
              • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:43
                bib24 napisała:

> no tale 3 godziny w jedną stronę jak tam są setki atrakcji w dużo bliższej odle
                > glości i na naprawdę wysokim poziome to chyba bez sensu nie?
                > przynajmniej dla mnie. to sumarycznie 6 godzin jazdy, w czasie ktorych mozna zo
                > baczyć sporo faknych miejsc.

czytałaś w ogóle mój wpis:
                napisałam, że Czocha i Złoty Stok są daleko od siebie i zaproponowałam listę bliżej zlokalizowanych atrakcji

ale to jest nasza ocena, niech sobie autorka wątku sama zdecyduje co jest dla niej bardziej sensowne;
                nie wiemy, skąd jedzie, jakim środkiem lokomocji, jak jedzie np autem z kierunku pd- zach to Czocha jet po drodze; jak leci samolotem do Wroc. i wypożycza auto to też inaczej....
                • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:45
                  wogóle przyjeżdzanie tam na 2 dni to troszkę absurd, jak tam jest kosmos atrakcji.
                  • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:56
                    może nasze wpisy zainspirują autorkę do innego spojrzenia na tę wycieczkę;
                    ja tu mieszkam ponad 40 lat - to nadal za krótko na ten kosmos atrakcji smile
                    • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:01
                      ja byłam w sumie juz chyba 5 tygodni i nawet w tym wątku sa trakcje, których nie widzieliśmy. a zwiedzamy zawsze bardzo intensywnie.
                      też na początku patrzyłam na mapę i myślałam że jeżdżenie daleko ma sens. ale nie ma. za dużo jest atrakcji blisko a odległości ssą duże a drogi kiepskie. przecież są jeszcze atrakcje po czeskiej stronie. chociażby zoo safari. szpital kuks. zamek opoczno.
                      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:16
                        miałam pisać, że jak się rozszerzy region o drugą stronę granicy to i lista atrakcji się podwaja smile
                    • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:21
                      Pewnie że zainspirują. Jestem Wam bardzo za nie wdzięczna. Wszystkim razem i każdej osobno.
                      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:33
                        poczytaj to, co masz w tym wątku; jak już będziesz miała bliżej zarysowany plan wycieczki to napisz, może dorzucimy jeszcze parę dodatkowych smaczków;
                        napisz, skąd jedziesz, co was najbardziej interesuje
                        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:44
                          Jutro zabieram się do dzieła. Bedę z dziećmi 11 i 13 lat i rodzicami 70+ w dobrym stanie, zdrowi, nastawieni na turystykę. Tyle atrakcji, że może dorzucimy do naszych planów dodatkowy dzień może dwa. Niestety przylatujemy na 8 dni więc więcej sie nie da.
                  • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:20
                    Wiem, ale w Polsce bedę 8 dni. Mało.
                • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:19
                  Autorka bardzo, ale to bardzo dziękuje za wszelkie pomysły, sugestie, rady i ostrzeżenia.
                  • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:24
                    zobacz jeszcze adrspach smile
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:17
        Niestety mamy max 3 dni ( 2 noclegi), ale wpisuję na listę rzeczy do zobaczenia. Życie sie nie kończy.
    • nenia1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:44
      Zwiedzałam kopalnię złota w Złotym Stoku, mnie się bardzo podobało, jest klimat, trafił się ciekawie opowiadający przewodnik, bardzo zabawny, można było potrzymać w rękach sztabki, żeby poczuć ciężar, ogólnie bardzo fajnie wspominam. Zwiedzenia kopalni połączyliśmy ze znajdującym się niedaleko pięknym pałacem z ciekawą, trudną historią, mam na myśli pałac Marianny Orańskiej w Kamieńcu Ząbkowickim. Było to parę lat temu, nie wiem jak obecnie to funkcjonuje, wtedy pałac był odnawiany przez prywatnego właściciela, ale dostępny dla zwiedzających. Pałac jest przepiękny, ale niestety przez różne koleje losu mocno zniszczony w niektórych częściach, wyrywano i wywożono z niego po wojnie np. marmury do Pałacu Kultury w Warszawie i tym podobne przykre historie, niemniej jest to bardzo ciekawe miejsce i bardzo ciekawą, nieco mroczną historią.
      Na pewno Książ jest większy i bardziej reprezentacyjnym, zdecydowanie warto odwiedzić, ale jest dalej od Kolapni Złota niż pałac Marianny. My w tym czasie nocowaliśmy w Kudowie Zdrój, bardzo ładne małe miasteczko, z parkiem uzdrowiskowym, w pobliżu również ładne Duszniki i Polanica Zdrój. Zamek Czocha to już wyprawa z tych okolic, też ciekawy, ale zwiedzaliśmy podczas pobytu innego pobytu, w Świeradowie-Zdroju mieliśmy bazę wypadową.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:22
        To też cenna wiadomość. Dzieki.
    • srubokretka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 14:54
      Ja planuje z dzieciakami obejrzec kilka domow przyslupowych charakterystycznych dla tego regionu. Do niedawna nie wiedzialam o ich istnieniu.
      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 15:13
        właśnie chciałam podlinkować propozycję noclegu w takim budynku (tak myślę)
        hotelcamelot.eu/

sama nie korzystam, ale moi służbowi goście rezerwują tu noclegi regularnie;

fajnym miejscem jest też Jedlina Zdr:
        hoteljedlinka.pl/pl/

oprócz hoteli duży wybór pensjonatów, np willa tuz obok parku linowego i toru saneczkowego
        www.nocowanie.pl/noclegi/jedlina-zdroj/willa/83141/
        • srubokretka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:35
          Super, dziekuje bardzo. Napewno adresy sie przydadza.
          Browar tez odwiedzimy. Lubimy cos lokalnego sprbowac. smile
      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 15:40
        srubokretka napisał:

> Ja planuje z dzieciakami obejrzec kilka domow przyslupowych charakterystycznych
        > dla tego regionu. Do niedawna nie wiedzialam o ich istnieniu.

jak już widziałaś główne atrakcje regionu i masz ochotę na smaczki, to polecam wrzucić w ulubione stronę tego pana (tu akurat post o domu przysłupowym)
        www.facebook.com/UpartyRaubritter/posts/pfbid0rupSmK2MkqmyaP3xTNwkb6fUcXyrMLP9N7NnF352YoYaJ3SiwKTvUiixvbhAGqiol
        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:23
          Jesteście na, nomen omen, wagę złota.
          • srubokretka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:36
            www.youtube.com/watch?v=w-teK78dwfg

ten filmik juz ze 3 razy ogladalam.
          • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:26

> Jesteście na, nomen omen, wagę złota.

chciałaś kopalnię złota a masz kopalnię pomysłów i atrakcji smile
            • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:29
              b.bujak napisała:

> anka_z_daleka_1 napisała:
              >
              > > Jesteście na, nomen omen, wagę złota.
              >
              > chciałaś kopalnię złota a masz kopalnię pomysłów i atrakcji smile

a propos złota - pamiętajcie, że gdzieś tu jest złoty pociąg.... znam takich, co twierdzą, ze wiedzą gdzie smile
              • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:30
                to nie pod walbrzychem ma być?
                • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:01
                  bib24 napisała:

> to nie pod walbrzychem ma być?

a czy ja napisałam, że NIE pod Walbrzychem ?
                  • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:05
                    znasz dokladną lokalizację?
                    • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:12
                      bib24 napisała:

> znasz dokladną lokalizację?

ja nie znam, ale znam takich, co znają smile
                      • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:15
                        jakby znali to by dawno wyjeli złoto smile chyba że wiedzą gdzie jest pusty zloty pociąg.
                        • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:38
                          bib24 napisała:

> jakby znali to by dawno wyjeli złoto smile chyba że wiedzą gdzie jest pusty zloty
                          > pociąg.

nie, nie, nie... to nie takie proste;
                          wg lokalnych legend próby dostania się do pociągu jaki próby zdradzenia tajemnicy źle się kończą dla śmiałków
            • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:50
              I to chyba cenniejsze niż złoto. Mówię to jako....chemik.
    • littlesquirrel Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 15:47
      Wiele miejsc już zostało podanych, więc nie będę dublować. Dodam tylko zamek Grodziec, kompleks Riese i kopalnię węgla w Nowej Rudzie.
      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:35
        littlesquirrel napisała:

> Wiele miejsc już zostało podanych, więc nie będę dublować. Dodam tylko zamek Gr
        > odziec, kompleks Riese i kopalnię węgla w Nowej Rudzie.

lista atrakcji regionu jest nieskończona smile
        dodam jeszcze obiekty
        - sakralne: kościoły Pokoju, sanktuarium w Krzeszowie, Bardo, Wambierzyce
        - techniczne: lokomotywownia, przejazdy zabytkowymi składami z parowozem, młyn w Dzierżoniowie, dwór w Piotrowicach, muzeum walbrzyskiej ceramiki, ktora na naszych oczach przechodzi do historii; o licznych obiektach pokopalnianych i poniemieckich sztolniach już pisałam;
        - przyrodnicze: skałki, górki, jeziorka, wodospady, trasy spacerowe, wieże widokowe
      • droch Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:12
        Z kopalni to ja jeszcze polecę również Starą Kopalnię w Wałbrzychu.
    • biala_ladecka Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:50
      Złoty Stok jest spoko, ale kopalnia węgla w Nowej Rudzie jest niegorsza, tylko mniej rozreklamowana. W tamtej okolicy warto zobaczyć Twierdzę Srebrnogórską lub Kłodzką. Jaskinia Niedzwiedzia to klasyk. Kopalnia uranu też w Kletnie.
      Można skoczyć w Stołowe - Błedne Skały plus Szczeliniec to temat na kilka godzin, a potem obiad i spacer w którymś z uzdrowisk.
      • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:59
        biala_ladecka napisała:

> Można skoczyć w Stołowe - Błedne Skały plus Szczeliniec to temat na kilka godzi
        > n, a potem obiad i spacer w którymś z uzdrowisk.
        >

w tych okolicach jeszcze kaplica w Czermnej - pozostaje w pamięci na zawsze
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:25
        Dzięki, to chyba jeden z najciekawszych regionów Polski. Skopiuję wątek, zeby mi nie uciekł na teraz i na za jakiś czas...
        • nenia1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:49

> Dzięki, to chyba jeden z najciekawszych regionów Polski. Skopiuję wątek, zeby m
          > i nie uciekł na teraz i na za jakiś czas...

wschód Polski też jest bardzo ciekawy, ale fakt, że dolnośląskie na dwa dni to bardzo mało.
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:54
            Niestety, znam słabo Polskę. To znaczy znam dobrze Warszawę, Kraków, mniej okolice Gdańska, ale to też nie kompromitacja. Byłam w kilkunastu większych czy mniejszych miastach, ale czuję niedosyt. Ale nic straconego. Bywam w Polsce, krótko, niestety, ale 4-5 razy w roku, więc będę nadrabiała braki. No i przecież tu kiedyś wrócę.
            • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:10
              polskie zamki zostały wielokrotnie rozgrabione. przez Niemców ale też przez Rosjan. w Książu w wielu salach oryginalny jest tylko sufit. czasem kominek albo kawałek podłogi. w czochu spalili caly księgozbiór, to co tam teraz stoi to jakieś zapchajdziury w stuli poradnik filatelisty z lat 70tych. dlatego nie są tak lądne jak się człowiek nastawia. przyroda, jaskinie, kopalnie mogą być czasem lepsze.
    • dziadumila Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 16:58
      Kopalnia w Zlotym Stokum mnie i męża rozczarowała, nudni przewodnicy, za długo i strasznie zimno a było lato.
      Ale ☝️ bardzo, bardzo, bardzo polecam Zamek Czocha. Uwielbiam! Byłam dwa razy. Drugi raz z córką lat 13,była zachwycona. Ja zwiedzałam dwa razy, różni przewodnicy ale zawsze ciekawie, zabawnie, z zainteresowaniem. Polecam też tam nocleg. I nocne zwiedzania zamku. Pyszne śniadanie. A z Zamku Czocha blisko na dwie piękne, wielkie tamy. Warte zobaczenia.
      Zamek Książ też wielkie rozczarowanie.
      Do Czocha jeszcze chcę wrócić.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:26
        Dzięki.
    • rikitikibu Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:03
      Zamki bardzo fajne. Polecam. Natomiast kopalnią w Złotym Stoku byłam bardzo rozczarowana. Bardzo denerwowały mnie suchary przewodników. Po za tym klepali wszystko jakby na pamięć. Bardzo blisko Książa jest kompleks Osówka. Byłam tym miejscem zachwycona. Nie wiem czy zimą jest to miejsce dostępne dla zwiedzających. Jaskinia niedźwiedzia jak najbardziej ok.
      • dziadumila Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:05
        No mam to samo zdanie o kopalni. Nie zwiedzaliśmy do końca, uciekliśmy 😁
    • malaperspektywa Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:13
      Kopalnia złota zajmuje dużo czasu ale bardzo się dzieciom podobała.
    • droch Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:23
      Jeżeli dzieci lubią takie atrakcje, to niedaleko kopalni złota w Złotym Stoku jest park liniowy. Ciekawy, z taaaką tyrolką.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:27
        Przy tej ilości atrakcji park linowy zostawiam na koniec, ale dziekuję bardzo.
        • asia_i_p Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:53
          Ale tam jest podobno najdłuższa tyrolka w Europie.
          • droch Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:33
            I poprowadzona naprawdę efektownie.
    • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:26
      i nie wiem skąd będziesz jechac ale jak po drodze jest zamek moszna to koniecznie tam pojedz
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:27
        Będę jechała z Warszawy albo z Krakowa.
        • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:30
          zobacz koniecznie zdjęcie i gdzie jest na mapie. możliwe, ze to będzie po drodze z krakowa.
          najlepiej wygląda z zewnatrz.
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:32
            Muszę ściagnąć możliwie dokładną mapę i , dzięki Waszym sugestiom, opracuję trasę. Pewnie będzie niedosyt, może trochę zmodyfikujemy program pobytu w Polsce. Ja juz sie ciesze.
            • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:34
              tylko zobacz teraz zdjęcie z google i napisz mi co sądzisz. bo większość ludzi to nie wierzy, że takie cuda w polsce.
            • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:36
              albo taki pałacyk ala disney land, tam mozesz nocować.
              www.google.com/search?q=pa%C5%82ac+wojan%C3%B3w&rlz=1C1AVFC_enPL1031PL1032&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj3kLSO6P78AhUL16QKHe80CkcQ_AUoAnoECAIQBA&biw=1680&bih=907&dpr=1
            • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:38
              albo taki piekny oryginalny zamek hotel

www.google.com/search?q=zamek+karpniki&tbm=isch&ved=2ahUKEwiA_ZiQ6P78AhWBTuUKHWpxBc8Q2-cCegQIABAA&oq=zamek+karpniki&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgcIABCABBAYMgcIABCABBAYMgcIABCABBAYMgcIABCABBAYMgcIABCABBAYOgQIABBDOgcIABANEIAEOgcIABCxAxBDOggIABCABBCxAzoGCAAQCBAeULAGWKQfYLsiaABwAHgAgAGwAogB3w6SAQgzLjExLjAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=6NrfY4DpHoGdlQfq4pX4DA&bih=907&biw=1680&rlz=1C1AVFC_enPL1031PL1032
              • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:51
                Jesteś nieoceniona. Już wiem co wybiorą moje dzieci i gdzie będziemy nocować.
                • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:53
                  któy wybraliście? a swoją drogą w książu też można spać. tam te maki i pałącyki są pieknie odrestaurowane i w wielu zrobione super restauracje i hoteliki, często nastwione na gości z niemiec (inny standard niż dla nas). te dwa wyżej to są male ale piękne obiekty. ale jak poszukasz to takich jest więcej.
                  • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:56
                    W Wojanowie. Córka się zachwyciła a ja skapitulowałam i...też się zachwyciłam. Syn nie oponował, a mąż żałuje, że nie przyleci z nami.
                    • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:05
                      tylko to jest po drugiej stronie od kopani zlota. bliżej czocha chociażby. czy śnieżki. popatrz dobrze na mapę.

w wojanowie jak dobrze pamiętam jest nawet basen schowany w starej stajni smile
                      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:16
                        Tak, dlatego muszę wziąć dobrą papierową mapę i zaznaczyć drogę, noclegi, atrakcje. Pewnie trochę zmodyfikujemy początkowe plany, bo nie da sie wszystkiego pogodzić. Nocleg w taaakim miejscu też jest atrakcją.
                    • kurt.wallander Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:32

> W Wojanowie. Córka się zachwyciła a ja skapitulowałam i...też się zachwyciłam.
                      > Syn nie oponował, a mąż żałuje, że nie przyleci z nami.

Blisko Wojanowa jest też ciekawy pałac w Łomnicy, warto zajrzeć, moim zdaniem. palac-lomnica.pl/wizyta-w-muzeum

I jeszcze warto spojrzeć sobie tu szlakzamkowipalacow.eu/ i przemieszczanie się pomiędzy atrakcjami zaplanować tak, by przejeżdżać obok, i chociaż z daleka popatrzeć.
                      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:51
                        Dziękuję bardzo, zaraz zobaczę Twój link
                  • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:16
                    bib24 napisała:

> któy wybraliście? a swoją drogą w książu też można spać. tam te maki i pałącyki
                    > są pieknie odrestaurowane i w wielu zrobione super restauracje i hoteliki, czę
                    > sto nastwione na gości z niemiec (inny standard niż dla nas). te dwa wyżej to s
                    > ą male ale piękne obiekty. ale jak poszukasz to takich jest więcej.

dorzucam jeszcze to
                    www.uroczysko7stawow.pl/hotel/o-hotelu
                    ciekawa jest też Morawa, ale tu standard "młodzieżowy", ale za to piękny park i architektura (dodam, że spotkania z właścicielką to niesamowita historia)
                    www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/226/Morawa/
        • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:04

> Będę jechała z Warszawy albo z Krakowa.

jeśli samolotem to weź też pod uwagę lotnisko we Wrocławiu albo w Pradze
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:51
            Nie, autem.
        • kafana Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:44
          Moszna po drodze z Krk - fajnie/ warto zjechać na kawę
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:52
            Wpisuję do kajetu. Dzieki.
    • anorektycznazdzira Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:54
      Złoty Stok- dla dzieci w tym wieku powinien być spoko, szczególnie jeśli weźmiesz spływ podziemny łodzią. Bo tak ogólnie to nie jest jakaś atrakcja, że klękajcie narody, dorośli mogą się nieco ponudzić.
      Zamki- Bolków bez sensu, Książ piękny z zewnątrz i jak zaczynają opowiadać o tajnych przejściach nazistów, ale sale wystawowe to nuda nawet dla mnie. Zamek Czocha- uważam, że fajny.
      Niezłym strzałem może być kompleks Riese, to też jest pod ziemią. Z naturalnych tworów podziemnych, by się trzymac tematusmile jaskinia Niedźwiedzia.
      No i masz Wrocław blisko, tam tydzień to mało czasu...
      • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:56
        w riese bylismy w wakacje, w jednym z trzech obiektów w rzeczce. potwornie przygnębiający. gorzej niż oświęcim.
        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:00
          Nie, dzieci są za małe na przygnębiające "atrakcje". Nie twierdzę, że nigdy, pewnie kiedyś, ale teraz nie czas na to.
        • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:21
          elementem tej historii są też lokalne obozy:
          www.gross-rosen.eu/historia-kl-gross-rosen/
          • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:25
            dla mnie już to jest atrakcja o ujemnej atrakcyjności. nie ma co się aż tak dołować.
            • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:54
              Tak, ale chciałabym, żeby moje dzieci, jak dorosną, zobaczyły i tę stronę historii. Tragicznej, ale historii.
          • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:53
            Za informację dziękuję. Mam ja z tyłu głowy, ale to nie dla dzieci w wieku moich. Później - na pewno , ale odczekajmy.
        • anorektycznazdzira Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:30
          To chyba kwestia indywidualna. Zwiedzaliśmy Riese z dziećmi w tym wieku więcej niż raz i nikt się nie przygnębił. A do obozów nawet nie zaglądam, w okolicy jest Grossrozen i w głowie mi nie postało, żeby tam jeździć, bo wiem, że bym to źle zniosła.
          • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:00
            to jest kilka obiektów. znajomi byli w innym i tez byli zadowoleni. w rzeczce jest inscenizacja rozstrzeliwania żydów. i wystawa wstrząsających rysunków z obozu.
            • b.bujak Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:16
              bib24 napisała:

> to jest kilka obiektów. znajomi byli w innym i tez byli zadowoleni. w rzeczce j
              > est inscenizacja rozstrzeliwania żydów. i wystawa wstrząsających rysunków z obo
              > zu.

przypominam, że podziemia Książa też są elementem obiektów Riese
              • bib24 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:20
                wiem. i tam nie ma nic przygnębiającego. ale rzeczka okropna.
                • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:58
                  Historia Polski to także tragiczne dzieje. Nie wiem czy oglądanie miejsc związanych z dramatem ludzi , którym przyszło żyć w tamtych okropnych czasach przez dzieci jest dobrym pomysłem, ale chcielibyśmy, żeby nasze dzieci w wieku 16-18 lat poznały i TO. Za 3-5 lat, ale nie teraz.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 17:58
        Oj, nabieram coraz większej ochoty... Wrocław, niestety, nie na teraz. Jestem Wam bardzo wdzięczna za podrzucenie tylu pomysłów i atrakcji.
    • koronka2012 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 18:28
      Kopalnie w złotym stoku zwiedzałam dobre 15 lat temu i miałam szczęście trafić tam na najlepszego przewodnika którego w życiu spotkałam. Sama kopalnia nie jest zbyt bogata w eksponaty natomiast opowieść o jej historii i funkcjonowaniu była fenomenalna i słuchałam z zapartym tchem, nie przeszkadzalo mi nawet że tak naprawdę nie było tam specjalnie co oglądać 😉. Jeśli wylądujecie gdzieś w okolicach Wałbrzycha to polecam jako must see kościół Pokoju w Świdnicy
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:58
        Jeśli uda nam sie dotrzeć do Świdnicy to na pewno. Dzieki za podpowiedź.
    • erdasa Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 19:42
      Złotego Stoku nie polecam.
      To taki "disneyland" z pseud przewodnikami opowiadającymi suche dowcipy i silącymi się na bycie cool.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:59
        Dzięki.
    • kafana Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:41
      Kopalnia super. Plus tyrolki dookoła. Cudne miejsce na nocleg to złoty stok. Te zamki co wymienialas wcele nie są w okolicy - tylko tak ze 2 h drogi mimimum. Blisko masz twierdze kłodzka, jaskinie niedźwiedzia. Fajne szczyty z punktami widkowymi- Trojak albo Borowkowa. Z bardziej ambitnych snieznik. Jeszcze miedzygorze i wodospad.
      • kafana Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:41
        Cudne miejsce na nocleg to Złoty Jar. Fajna jest tez willa Marianna Lądek Zdrój
        • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 21:00
          Super. Dziekuje.
      • kafana Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 20:52
        Całkiem efektowny zamek jest w czeskim Javorniku.
      • anka_z_daleka_1 Re: Kopalnia złota i inne atrakcje 05.02.23, 21:00
        Dziękuję za pomysły i podpowiedzi. Dzieci piszczą na mysl o Jaskini Niedźwiedziej. Muszę doczytać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka