kasandra33 05.02.23, 19:54 Czy macie jakieś smaki które kojarzycie z dzieciństwa, a teraz już tego nie spożywacie? ja mam np: frytki ze śmietaną, herbata z mlekiem, pomidor z cukrem, mortadela w panierce z bułki jako kotlet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silenta Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 19:55 Dziwnie jecie w tej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra33 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:03 To wspomnienia z PRL lata 80te, nie z Rosji. W Rosji byłam tylko raz przez 3 dni i jadłam europejskie dania w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 19:55 Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:09 Tez placki z cukrem. I mleko z pokruszona bulka. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:12 Zapomniałam o tym wykwintnym daniu: czerstwa bułka zalana gorącym mlekiem z kożuchem i cynamonem. Chyba zrobię sobie jutro na śniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:20 Z cynamonem to już elegancko Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:33 Moja babcia ja czesto na sniadanie jadla i ja tez czasem , bulka lub chleb z mlekiem, snelka na to mowila. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 07:55 akseinga1975 napisała: > Tez placki z cukrem. I mleko z pokruszona bulka. O tak, mleko z bułką i cukrem! Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 20:25 Tak, mój dziadek mówił na to mleko z bułką :drobionka. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 13:43 Nie wiem.co w tym.dziwnego, jak jem placki, to tylko z cukrem. Wszelkie placki to u mnie dania na słodko, deserowe. Ziemniaczane także Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:12 Mleczko w tubce :p uwielbiałam jeszcze jako nastolatka a jak niedawno kupiłam to bleeee:p Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:26 Ja kupuje zawsze jak jestem w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:31 Mleczko w tubce jest zawsze super 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 08.02.23, 15:29 Mnie to czeskie mleko w tubce smakowało takie kawowe Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:12 Mleczko gostyńskie w tubce ma dokladnie taki sam smak jak lata temu. Ostatnio spożyłam tubkę kakaowego dla komfortu psychicznego, zawsze pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:23 Białe u mnie na trzecim miejscu, na drugim jest karmelowe😎 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 07:58 koko8 napisała: > Mleczko gostyńskie w tubce ma dokladnie taki sam smak jak lata temu. Może nie chodzi o skład tylko o zmianę preferencji? Ja też jako nastolatka delektowałam się takim mleczkiem a teraz jest dla mnie po prostu za słodkie. Ograniczam słodycze i cukier jak tylko mogę i wiele rzeczy które kiedyś mi smakowało, np "ciepłe lody" są dla mnie teraz za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:00 Dokładnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:00 Prawdopodobnie to nie była wina mleczka, tylko mój smak się zmienił inie jestem już w stanie zjeść czegoś tak słodkiego i ukleistego:p U mnie na pierwszym miejscu było karmelowe, potem białe a kakaowe tylko z braku laku :p Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:02 Jeszcze kawowe kiedyś było 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:03 Kawowego chyba nigdy nie widziałam. Za to cukierki kopiko bardzo lubiłam :p Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:16 Gostyn nie robił kawowego. Może inna firma ale też nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 10:20 mleko w tubce bylo pycha, takie w proszku wyjadane obslinionym palcem albo lyzka tez bylo super. Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 10:58 W proszku? O matko, jak ja się tym kiedyś zatrułam... Do dziś mi niedobrze na samą myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 11:02 Ja lubiłam śmietankew proszku do kawy wyjadać :p Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:16 Chleb z maslem i cukrem, chleb z koncentratem pomidorowym i cebula w plasterkach oraz placki ziemniaczane z cukrem albo dzemem (fuj). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:47 Chleb z koncetratem i cebulą - mniam 😌. Placków ziemniaczanych nie da się zjeść inaczej niż z cukrem 🙄. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 13:45 Z plackami 100% zgoda. I akropol, nie rozumiem koncepcji wytrawnych naleśników Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 22:19 szmytka1 napisała: > Akropol No jest takie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:35 Nie rozumiem koncepcji czegokolwiek na słodko. Poza deserami. Do smaków dzieciństwa dorzucam cebulę pokrojoną w talarki, posoloną i polaną olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 16:04 Przecież placki to deser Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:03 A ja lubiłam chleb z masłem, koncentratem i cebulą . Albo z masłem i cebulą z solą. Albo tona koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:23 Mysle, ze chleb z koncentratem i cebula zjadlabym ze smakiem. Fuj, to placki ziemniaczane z cukrem albo dzemem,teraz jem je z gulaszem albo z gesta smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 19:15 Ja też z gulaszem placki zjem - chociaż najbardziej lubię tylko posolone. Po co zabijać cudowny smak placka jakimś tam gulaszem? Placki z cukrem jadłam w dzieciństwie, ale teraz teżby nie przeszły - po co zabijać smak placka cukrem? Już nie mówiąc o śmietanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:25 Chałka zalana ciepłym mlekiem, makaron zalany mlekiem (z cukrem u mnie, na słono u mojego M), lane kluski na mleku, kasza manna z jagodami w syropie i cynamonem, plasterki ziemniaków przypiekane na płycie opalanej drewnem. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:35 Te plasterki ziemniaków... Wszystko można, wszystko się da, ale tego już nie ma jak, chlip. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:38 U nas mówiło się talarki. Niestety smak odszedł na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:13 Robimy talarki na patelni Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 13:48 Wszystkie wymienione zupy.mleczne to absolutny standard i nie widzę w tym nic dziwnego, może tylko tyle, że.makqron.powinien ugotować się w.mleku, a nie być zalany. Do tej pory standard w każdym szpitalu. A kaszę manną mannę? Nie wiem jak odmienić, jadam z jagodami, truskawkami, wiśniami, zależy jakie przetwory stary z piwnicy przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:20 Dla mnie to nie standard, poza dzieciństwem nigdzie u nikogo nie trafiłam na takie zupy mleczne. Mój mąż też je jadł tylko za dzieciaka ale nie na słodko tylko wszystko na słono. W żadnym szpitalu też nie trafiłam, a szkoda lepsza mleczna z makaronem niż suchy chleb z mortadelą Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 16:06 W każdym szpitalu w jakim byłam śniadania lub kolację to zupa mleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 23:34 Ja trafiłam tylko owsiankę i kleik ale na wodzie. Kilkanaście pobytów i jakoś szczęścia nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 01:58 W barach mlecznych były ( są?). Na stołówkach wakacyjnych codziennie była zupa mleczna z ryżem ( lubiłam). Moja ciotka takie zupy gotowała. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 10:00 Ja z makaronem to odruch wymiotny, ale owsiankę lubię i kaszę mannę na gęsto z owocami właśnie i jeszcze.kluski na.mleku zjem. Moja matka katowała nas codziennie zupami mlecznymi na kolację, to koszmar mój. Pamiętam jak siedzę i płaczę i nie chce tego jeść. Teraz myślę, że po prostu nie miała kasy na lepsze rzec,y i zupy mleczne były tanim i jakimś ciepłym.i w.miare pożywnym.posilkiem, jaki.mogla.nam.przygotowac Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:40 To było moje marzenie, raz mi kupili i czar prysł. Do tej pory pamiętam ten mdląco-słodki chemiczny posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:29 Odpadła największa trauma z dzieciństwa czyli grysik z szynką. Szalony pomysł mojej mamy. Z rzeczy, które mi smakowały w dzieciństwie, nie jem: chleba ze śmietaną posypaną cukrem, kogla - mogla zwykłego i w odmiania z kakao, galaretek z bitą śmietaną, oranżady w proszku, vibovitu, serków homogenizowanych i odpustowych maszketów. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 21:23 alina460 napisała: > Co to są maszkety? Słodkie rzeczy, dobroci... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:30 Chleb z masłem i cukrem, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, zupa mleczna na ciepło - teraz dobrowolnie bym do ust nie wzięła. W ogóle nie wiem jak przeżyłam dzieciństwo w domu, gdzie wszystko się słodziło. Za to z wielką chęcią zjadłabym znowu rydze i gołąbki pieczone na blasze (ten soczek, mniam) i móżdżek cielęcy (tak, wiem dla wielu fuj). I kanapkę z domowego chleba z domowym białym serem i domowym miodem (wszystko u mojej babci) - mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:35 Mleko w proszku! Zjadlabym teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:37 Chleb z masłem i jabłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:49 Rany, ile ja tego mleka zeżarłam na sucho! Moje ulubione to Bebiko 2 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:08 Ja łyżkę z mlekiem zawsze do podniebienia doklejalam Odpowiedz Link Zgłoś
akacja06 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 20:54 majenkirr napisała: > Rany, ile ja tego mleka zeżarłam na sucho! Moje ulubione to Bebiko 2 😂 > A Ile ja tego zeżarłam🙉,Bebiko2 bylo przepyszne.... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 20:57 O tak. Też podkradałam mleko w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:36 Ta mortadela w panierce plus jajko na twardo w sosie chrzanowym to koszmar stołówek mojego dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:50 Motradela à la schab była przepyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:22 Jajko w sosie chrzanowym było pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 14:53 kafana napisała: > Ta mortadela w panierce plus jajko na twardo w sosie chrzanowym to koszmar stoł > ówek mojego dzieciństwa Mięsa juz dawno nie jadam, ale ta mortadela była pyszna😃 A jajko , ziemniaczki i sos z tym, że musztardowy zamarzyły mi sie 3 dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:44 Potwierdzam, że mortadela i jajko w sosie musztardowym czu charzanowym to pyyyyycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 11:01 U nas w koperkowym... Już nikt takiego nie zrobi 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:37 Z mamy kuchni: zacierki z dynią na mleku, prażuchy, kogel-mogel z całego jajka (osobno utarte żółtko i ubitą piana, wymieszane) - nigdy jako dorosła już tego nie jadłam. W dzieciństwie często. Z kolei z wiejskimi wakacjami u babci głównie kojarzą mi się zupy podawane z ziemniakami okraszonymi skwarkami - biały barszcz był ok, natomiast barszcz z jabłek, polewka z serwatki czy garus (że śliwek) były ohydne 🫤 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:44 Oh, kogel mogel, z kakałkiem Mniam! Spróbowałam killa lat temu, w wersji z i bez kakao, nie smakowało mi już. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 10:23 a ja ostatnio wrocilam do tego - corka zachwycona, mnie tez smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:40 Frytki ze śmietaną właśnie... Chleb zalany gorącym mlekiem z cukrem i masłem. Makaron smażony z cukrem na chrupko ( skarmelizowany). Frytki popijane zimnym mlekiem. Vibovit i jeszcze było coś innego, takie bardziej cytrusowe- jak to się nazywało? Mleko skondensowane słodzone z puszki u mojej babci. Radziecka czekolada na kilogramy ( takie wielkie bryły). Żelki owocowe ( bleee dziś). "Ciepłe lody" truskawkowe i były ohydne i nie wiem czemu je jadłam, pewnie dlatego że się nazywały "lody". Galaretki w cukrze ( ble) Ciasto z jagodami i kruszonką od Spychały we Wrocławiu. Lizaki sprzedawane obok Zoo. Guma Donald i "cukierki czekoladopodobne" się liczą? Za to nigdy nie jadłam chleba z cukrem, jak większość Polski ,mam wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
iliri Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:01 Tak, Visolvit. W proszku,a nie rozpuszczony. Oboje z bratem wspominamy do dziś😄. On lubił też mleko w proszku, kaszki dla dzieci w proszku i bananową pastę do zębów. Tą ostatnią zajadali się razem z naszą kuzynką. I jeszcze przypomniały mi się gumy do żucia- kulki, donaldy i turbo. Poza tym nic dziwnego nie jedliśmy. Bo wspominane placki ziemniaczane z cukrem i ewentualnie śmietaną są dla mnie zupełnie normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:56 Haha, vibovit i visolvit! I oranżada na sucho! Kiedyś koleżanka sobie kupiła (ja nie miałam pieniędzy), pozwoliła mi tylko palec umoczyć, chytuska jedna. Kwaśne jak cholera,nic jej nie powiedziałam i ta cały kwasek cytrynowy (bo to kupiła) wsypała sobie do gęby 👹😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dorgaj1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 20:57 Vibovit, a to drugie to Visolvit... Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 11:02 Galaretki w cukrze albo czekoladzie mi nie przeszły 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 20:57 Chleb z masłem i cukrem czy śmietaną i cukrem. Mogłabym sobie zrobić, no ale jednak nie 😉. Ze smaków, które już nie wrócą i pewnie nigdy już nie posmakuję, to świeżo zebrane pieczarki lub kanie pieczone tak po prostu na płycie westfalki. Kładło się blaszkami do góry, posypywało solą i czekało aż się upiecze. Boże, jakie to było dobre! Podobnie ziemniaki prosto z parnika, buraki cukrowe pieczone w ognisku jesienią i to, czego mi najbardziej chyba żal, to pieczona kaszanka. Od razu po świniobiciu pierwszą porcję kaszanki mama układała na blasze i piekła w opalanej drewnem westfalce. Zjadaliśmy całą blachę na kolację, takie dobre to było. Moi rodzice nie mają już ani świń ani westfalki i raczej nigdy w życiu już nie zjem czegoś takiego. A szkoda ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
iliri Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:03 A my takie grzybki jadamy, jak jesteśmy na działce😋 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:05 No ja nie mam nigdzie takiego pieca, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:17 iliri napisała: > A my takie grzybki jadamy, jak jesteśmy na działce😋 Łysiczki? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:04 I jeszcze mi się przypomniało! Wrażliwe nie czytać! Zjadanie piany z takiego dopiero co nadojonego, jeszcze ciepłego mleka. Czasem jeszcze w trakcie dojenia mamie tę pianę z wiadra podkradaliśmy. Okradaliśmy też cielaki, czyli wyjadaliśmy mlekopan - mleko w proszku dla cieląt. Tata przywoził to w 50-kilowych workach i jak otworzył worek, to wyjadaliśmy. W sumie, jak sobie teraz pomyślę, to mleko w proszku dla cieląt, które żyją w gospodarstwie razem ze swoimi matkami, to dość kuriozalny pomysł 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:34 My czekaliśmy aż wujek wyjmie ziemniaki dla świń z parownika i się częstowaliśmy, ciepłe mleko od krowy też lubiłam i rzeczywiście palcem się wyjadało też piankę z pieluchy przez którą przelewano mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 12:20 Nie mniej kuriozalny, niż mleko w proszku dla niemowląt, które w ogromnej większości też mieszkają ze swoimi matkami 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 23:15 No niezupełnie, bo mleko w proszku niemowlak dostaje, gdy jego matka z jakiegoś powodu nie może lub nie chce karmić. Natomiast krowę doiło się tak czy tak, tylko mleka nie dostawały cielęta, bo było odstawiane do mleczarni, a dla cieląt kupowany był mlekopan. To tak, jak by kobieta po urodzeniu dziecka odciągała swój pokarm i go sprzedawała, a dla swojego dziecka kupowała mleko w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 15:58 Zielone truskawki, zielone owoce wszelkie, owoce w ogóle. Kogel mogel, placki zimiaczane ze śmietaną solone, budyń z syropem owocowym, marchewka starta na tarce razem z jabłkiem. To te dobre smaki dzieciństwa. Wszystko z mlekiem, wszystko co dosładzane, kisiel, łęty w zupach - fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 23:37 Budyń waniliowy z syropem malinowym - obecny ulubiony deser mojego syna, a córka jest fanką kogla-mogla, który kręci co najmniej raz w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:11 Zacierka na mleku. Mogłabym zrobić ale nie chce mi się tego skubać. Guma do żucia Donald. Oranżada w proszku Cukierki kulki w przekręcanym pudełeczku z dziurką - smak mojego dzieciństwa. Właściwie żadnych cukierków nie jadam. Pasta do zębów o smaku owocowym dla dzieci ze zwierzątkami na tubce. Niedawno wspominaliśmy z mężem że jadło się to z lubością. Podobnie klej roślinny Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:19 aqua48 napisała: > Pasta do zębów o smaku owocowym dla dzieci ze zwierzątkami na tubce. Niedawno w > spominaliśmy z mężem że jadło się to z lubością. Jak mnie ciągnęło do tej pasty w ciąży! Śnił mi się ten smak Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:26 jednoraz0w0 napisał(a): > Jak mnie ciągnęło do tej pasty w ciąży! Śnił mi się ten smak Myślę, że ona uzależniła całe pokolenie Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 23:01 Biały ząbek. Ja zamiast myć zęby to ją jadłam 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 10:12 joann_80 napisała: > Biały ząbek. Ja zamiast myć zęby to ją jadłam 😆 > Nieeee Ta ze zwierzatkami to byla Bambino, pamietam jak dzis Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 11:18 Cukierki - czarna perełka! Oj - tez tęsknię. Aczkolwiek opaskę pamietam nieco inną - fioletową. Prawdopodobnie zalezało to od lokalnego Społem Pasta do zębów tez mi się dobrze kojarzy ta na dole po lewej stronie Lubiłam jeszcze: wawel (chyba) miał takie czekoladki w kształcie kart oraz cukierki amico, potem zmieniona nazwa na alamico. niestety, zniknęły na w pierwszych latach obecnego wieku. wedel - czekoladki na wagę imitujące tabliczki czekolady. I irysy w pomarańczowo-żółtych papierkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 20:53 O to to! Takie cukierki i pasta - ta na samym dole. Czekoladki w kształcie kart do gry też były pyszne, chyba o smaku pomarańczowym. Cukierki kukułki, nie wiem czy jeszcze są, do niedawna widywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 21:59 Kukulki tylko. z Pszczolki. I Coffeamo. Tez z Pszolki. Dzisiaj sie zlamalam i kupil 10 dag. Zjadlam wszystki. Trudno. Cukier wystrzelil w losmos. Ale generalnie trzymam doete i cukier mam ok. Dziziaj mocno zgrzeszylam3🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 02:03 Kukułki i "Raczki," można u mnie kupić na pocztach ( chyba każdej). A jeszcze były "kapitańskie" draże albo cukierki. I "maczki"- czekoladki posypane takim słodkim konfetti czy jak to się nazywa, takie małe kuleczki - uwielbiałam ! O i toffi z makiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 05:23 Kapitanskie ostatnio probowalam. No coz... Okropne dla mnie. A w dziecinstwie lubilam. Irysy z maczkiem sa madal dostepne. Ale takie sobie sa teraz. Oczywiscie dla mnie. Na pocztach dostępne są wlasnie kukulki z firmy Pszcczolka Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 05:24 Te czekoladki z kuleczkami namierzylam w Kauflandzie. Sa takie jak dawniej Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 18:51 Czekoladki z kuleczkami oczywiście! Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 07.02.23, 20:25 Czasem w sieci "Społem" bywają,na dziale ciast na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra33 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:14 A i jeszcze była oranżada w woreczku foliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:31 Na festynie z okazji 1 maja Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:17 W cyrkach albo wesołym miasteczku też bywała.Ze słomka. A w ogóle to przez lata tęskniłam za woda z sokiem z saturatora 😆 ( tak, wiem, higiena...). Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 21:36 To, co wymieniłyście wcale nie jest dla mnie dziwne, a placki ziemniaczane z cukrem jem i teraz. Lubię zupy mleczne, klusek lanych nie robię, bo nie potrafię, ale zjadłabym, czemu nie, za to makaron niteczki z mlekiem, mniam. Bułki z mlekiem nie jem jakoś, ale mogłabym. No i wszystko to, co wymieniłyście jest też moimi smakami z dzieciństwa Jedyne, co by mi przez gardło nie przeszło to kogiel-mogiel, surowe jajko, blee. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:13 Grysik na mleku z cukrem i surowym żółtkiem. Uwielbiam. Zdarza mi się jadać raz na rok/dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:20 U mnie to był grysik na mleku z masłem, cukrem, dżemem truskawkowym i posypany kakao. Wyglądał jak tort. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:43 Uwielbiałam to danie. Z kategorii desery PRL-u było jeszcze takie coś: chałka przekładana warstwami budyniu i agrestem z kompotu. Nie wiem, czy to był oficjalny przepis czy wynalazek moich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:52 moja babcia robiła grysik z palonym masłem, cukrem i cynamonem. W prodiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 05.02.23, 22:43 No to jeszcze ryż z posłodzoną śmietaną! Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 08.02.23, 12:55 I cynamonem albo truskawkami. Dobry pomysł, zrobię dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:03 Oprócz wspomnianej bułki/chleba z mlekiem jadłam "mylkę"(tak to nazywali moi dziadkowie)- było to mleko zagęszczone mąką pszenną. Konsystencją przypominała sos. Dziadek dodawał do tego płatki, ja jadłam bez dodatków lub z makaronem "zacierką". Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:53 Mleko w proszku, mleko skondensowane, vibovit, visolvit, oranżada w proszku, domowy napój z rozpuszczonych landrynek, gumy do żucia, chińskie słodycze, takie tłuste prażynki, które kiedyś udawały chipsy, serki topione, sery hochland (takie, gdzie każdy plasterek jest pakowany oddzielnie), 3/4 słodyczy, np. torcik wedlowski, landrynki, woda gruźliczanka, mleko z makaronem, mleko z ryżem, kasza manna z kakałkiem jedzona z kajzerką z masłem, szynka konserwowa w puszce Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 08:57 I jeszcze dziadek nas rozpijał, jak otwierał piwo i była pianka, to posypywał ją cukrem i pozwalał ją wyjadać😀 Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 09:05 pomidory ze śmietaną i cukrem. i cebulą- tego już bym nie tknęła tak samo mleko świeżo udojone- piłam, lubiłam, teraz nie tknęłabym podobnie z móżdżkiem- mama robiła, smakowało mi królika nie zjadłabym. Dziadek miał i dostawaliśmy bardzo często, w zasadzie nigdy nie smakował mi, ale jadłam, bo kazali. Teraz nie ma mowy, lubię je żywe. o, jeszcze gulasz z płucek. Masakra jakaś, na szczęście płucka zaczął dostawac pies, nikt w domu tego nie chciał. ale zjadłabym np. mak niedojrzały z takiej zielonej makówki- pamiętam ten smak i zapach! I groszek świeżo z krzaka (nie mam skąd), marchewkę z ziemi .. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Dziwne smaki z dzieciństwa 06.02.23, 12:05 Granulofosfat. W takich dużych torebkach. Chyba miało to mieć jakieś właściwości lecznicze. Było nieziemsko dobre, więc wyżerałam. Odpowiedz Link Zgłoś