Dodaj do ulubionych

Petycja w obronie najstarszych drzew karpackich

07.02.23, 17:31
Podpiszcie, proszę smile smile smile
Tą petycją forumowicz adam.eu wkleił na forum kraj. Pozwolę sobie ją na tym forum wkleić, ponieważ tu jest dużo forumowiczów, którym dobro wszelakie leży na sercu.

www.naszademokracja.pl/petitions/w-obronie-najstarszych-drzew-karpackich-olbrzymow?link_id=0&can_id=0d19f34fab0acc49fb6d90b268d9334b&source=email-karpackie-olbrzymy-umieraja-w-ciszy&email_referrer=email_1804728&email_subject=przeciw-chciwosci-las_w-panstwowych
Obserwuj wątek
    • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 18:15
      Takie pytanie:

Czy te drzewa rosną na terenach jakoś chronionych, czy w lasach gospodarczych?
      • 1012ja Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 19:28
        Ale myślisz, że drzewa na obszarach chronionych należy zostawić? Resztę można wyciąć?

U mnie w lesie, obok rezerwatu, wycieli piękne buki, a na ich miejsce wyrosły krzaczory i chaszcze. Był piękny las...
        • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 19:46
          > Resztę można wyciąć?

Myślę, że tak. Ktoś 100 lat temu posadził drzewa, żeby ktoś inny mógł po 100 latach je ściąć. Tak jak z pomidorami - ktoś sadzi, żeby potem korzystać, a jak krzak się zestarzeje, to wyrwać i zasadzić coś innego.
          Uważasz, że raz zasadzony krzak pomidora ma tam tkwić w nieskończoność?
          • simply_z Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:06
            Nie porownuj starego drzewostanu z pomidorami, ktore notabene nie zyja tak dlugo ...
            • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:11
              Dlaczego nie?

To oczywiste, ze drzewa żyją dłużej niż krzaki pomidorów, nie rosną też na nich takie czerwone kulki, które można wrzucać do sałatek, ale idea uprawy jest ta sama - coś się sadzi albo sieje, żeby potem zebrać i zjeść, albo zrobić z tego stół.

(I nie pisz mi tu, że z pomidorów nie robi się stołów...)
          • woman_in_love Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:24
            Ktoś 100 lat temu posadził drzewa, żeby ktoś inny mógł po 100 latach je ściąć.

No nie, skąd wiesz że o to chodziło. Ja tam np. wiem, że 100 lat temu drzewa sadzono w celu "odbudowy lasów zdewastowanych przez zaborców". A nie, żebyście wy pisowcy, mogli je teraz wyciąć.
            • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:37
              Ale zrozum, że drzewo się sadzi, żeby sobie rosło, a po pewnym czasie (dla każdego gatunku inny), kiedy osiągnie szczyt swoich możliwości, zostało ścięte. Tak jak z pomidorami - zbiera je się w odpowiednim czasie, kiedy są czerwone i soczyste, trzymanie na krzakach "bo są ładne", trochę nie ma sensu, bo zgniją lub zaschną na krzakach. Zjedzą je robaki, grzyby lub ptaki.

Na każdego przychodzi jego kres - i na pomidory, i na drzewa i na ludzi. Wypieranie tego jest głupie. A, że, pechowo dla Ciebie, drwalami są członkowie PiSu, to naprawdę tym drzewom jest obojętne. Siekiera to siekiera...
              • woman_in_love Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:41
                Nie: nie jest tak. Część drzew się sadzi żeby rosły i dawały tlen np., a nie żebyście je wycinali.
                • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:42
                  > Część drzew się sadzi żeby rosły i dawały tlen np., a nie żebyście je wycinali.

A inne się sadzi po to, żeby dawały dwutlenek węgla?
                  • woman_in_love Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:54
                    czasami sadzi się do wycinki

ale to nie ten przypadek: tu jesteście zwykłymi złodziejami wycinającymi drewno na handel
                    • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:11
                      > czasami sadzi się do wycinki

Nawet przede wszystkim sadzi się do wycinki. Sadzi się, a po odpowiednim czasie się wycina. A oprócz tego drzewo, przez dłuższy czas swego życia daje tlen.
                      • virtualnie Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:26
                        Tylko, ze Puszcza Karpacka nie powstała z celowych nasadzeń. To w dużej części las pierwotny, z unikalnym ekosystemem. Nawet tam gdzie wcześniej mieszkali ludzie, np. w Bieszczadach, opuszczone siedliska zarastały samoistnie. Hektar zasadzonych buków, to nie to samo co hektar dzikiego lasu z kilkudziesięcioma gatunkami drzew i poszycia.
                        • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:33
                          > Nawet tam gdzie wcześniej mieszkali ludzie, np. w Bieszczadach, opuszczone siedliska zarastały samoistnie

Kto jest właścicielem terenu opuszczonego przez tych ludzi?
                          • virtualnie Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:39
                            Szeroko rozumiane państwo.
                            • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:45
                              Może teren jest na sprzedaż? Może wystąpisz o zakup tego terenu od państwa, zakupisz i będziesz sobie tam hodować las pierwotny?
                              • virtualnie Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:50
                                Park narodowy i otulina na sprzedaż? Czy ty wiesz oczym piszesz?
                                • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:55
                                  To ten teren, o którym piszesz, że mieszkali tam ludzie, ale się wyprowadzili i właścicielem jest "szeroko pojęte państwo", to teren parku narodowego? I tam wycinają lasy na deski?
                                • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:57
                                  W otulinie chyba można kupować działki pod zabudowę? Więc kup działkę i nic nie buduj, tylko niech CI ładnie lasem pierwotnym zarasta...
                                • paskudek1 Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:58
                                  virtualnie napisała:

> Park narodowy i otulina na sprzedaż? Czy ty wiesz oczym piszesz?

Założenie czy choćby delikatne przypuszczenie że demodee wie cokolwiek na temat, na który się wypowiada to daleko idący optymizm.
                                  • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 11:04
                                    Poczekaj na odpowiedź forumki virtalnie.

Bo nie wiemy, o jakim właściwie terenie pisze. Czy terenie parku narodowego, czy otuliny, czy, skoro tną tam drzewa, to może jednak jakiego innego?
                        • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:49
                          > Hektar zasadzonych buków, to nie to samo co hektar dzikiego lasu z kilkudziesięcioma gatunkami drzew i poszycia.

No widzisz. A 1012ja miała zasadzone buki, prawdopodobnie las gospodarczy, który właściciel wyciął i rozrósł się tam las pierwotny, który 1012ja nazywa z pogardą krzaczorami i chaszczami.

Nie dogodzisz ludziom, no nie dogodzisz...
                          • virtualnie Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 11:02
                            Samosiejka po wycince to już nie jest las pierwotny.
                            • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 11:08
                              No dobrze. I co zrobić z samosiejką? Wyciąć, zostawić, otoczyć parkanem i kultem?
                            • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 11:16
                              Las pierwotny to właśnie jest samosiejka (nikt go przecież nie sadził!) tyle że stara, bo właściciel terenu pozwolił chaszczom dorosnąć do etapu drzew, zamiast wykarczować, póki były młode...
            • alicia033 Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:57
              woman_in_love napisała:

> Ja tam np. wiem, że 100 lat temu drzewa sadzono w celu "odbudowy lasów zdewastowanych przez zaborców".

a teraz sięgamy po dowolne wspomnienia ziemian z okresu XXlecia międzywojennego...
              Noale skąd taka woman_na_irlandzkim zmywaku mogłaby cokolwiek o tym wiedzieć.
              • woman_in_love Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 21:05
                Np takie:

www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/transakcja-stulecia-czyli-jak-hrabia-zamoyski-uratowal-zakopane,15102.html
                • alicia033 Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 23:40
                  ale może jednak doczytaj coś więcej o Zakładach Kórnickich?
        • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 08.02.23, 10:12
          > U mnie w lesie, obok rezerwatu, wycieli piękne buki, a na ich miejsce wyrosły krzaczory i chaszcze. Był piękny las...

Wycięli Twój las bukowy! Oczywiście zgłosiłaś kradzież swej własności?
    • mid.week Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 18:20
      Podpisałam
      • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 18:23
        A ja nie podpiszę, póki tego nie ustalę.
        • mid.week Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 19:47
          Bardzo chciałam to wiedzieć!
          • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 19:52
            I co ustaliłaś? Czy tną jakieś pomniki przyrody, czy drzewa z lasów gospodarczych?
            • mid.week Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 19:55
              Nic nie ustalalam. Jest mi obojętne gdzie rosną i czy ty podpiszesz czy nie.
              • teodor-k Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 23:28
                A może warto poczytać . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dorzeczy.pl/amp/373084/lasy-panstwowe-dementuja-informacje-o-wycince-na-podkarpaciu.html&ved=2ahUKEwir2OKruoT9AhU5AhAIHbNqAc8QFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3jBU4D4IksabpOZ5ylRL0_
    • stephanie.plum Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:36
      trzęsę się, żeby podpisać z całą rodziną, ale nie ładuje mi się strona...
      • demodee Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 20:43
        Może melisy się napijcie, bo jak się ręce trzęsą, to trudno trafić w klawisze.
        • mid.week Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 21:04
          Hydrokolonoskopie lepiej, ponoc dziala na wszystko.
          • malia Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 22:03
            Myślisz, że to aż tak dogłębnie działa i jej do mózgu dotrze?
            A co będzie jak się rozpuści?
            • profes79 Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 22:07
              Nie można rozpuścić czegoś, czego nie ma...
              • teodor-k Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 07.02.23, 23:24
                Co to jest nasza demokracja .Lasy państwowe to nie tylko podkarpackie .Użytkownik adam eu nawet tu nie zagląda ,a agitkę może tam prowadzić na forum .
    • zona_glusia Re: Petycja w obronie najstarszych drzew karpacki 09.02.23, 11:10
      Podpisałam i podbijam wątek smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka