wali-glov 07.02.23, 19:24 pytam, bo weszłam w ikp i tam jest opis wizyty z przedwczoraj Zastanawia mnie po co lekarka to zamieściła i czy inni lekarze widzą historie mojej choroby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:30 to mam już swojego kata?Dobrze, że tylko internetowy Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 21:54 Nie mówi się mam swojego kąta, tylko mam swój kąt Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 08:19 Ale ona nie ma kąta, ona ma kata. Pewnie mistrza z Francji. Pozazdrościła Annie Boleyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:31 Zeby sobie wszyscy czytali co ci dolega. Larngolog z Kielc z geriatra z Bielska otwieraja IKP na imprezach i maja ubaw z kumplami. Tak jest, nic nie kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:34 W przychodni mi powiedziano, że nie mają wglądu do IKP. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:42 Bardzo dobrze, że widzą. Bo zataisz/ zapomnisz jakie dragi dał pierwszy lekarz i drugi da swoje - ubijające na miejscu w połączeniu z pierwszymi. Życie może być ocalone, do tego drugiemu się skojarzy coś ważnego ( na podstawie choroby nr 1 ) i pośle pacjenta dalej. Ratując przed czymś tam kolejnym. Tak powinno być w systemowym leczeniu, wersja idealna. Ale pewnie jest jak Mid pisze. Odpalają system na imprezach, wszak o niczym innym gadać nie potrafią. A tu jeden się pochwali hemoroidami jakich świąt nie widział, drugi - przebijam ! Mam gostka z większymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:54 Ta jest!! W ogole to profile lekarzy maja wieksze uprawnienia i mogą sobie zdjecia dodawać. Haszują je nazwami chorób i potem im latwiej te hemoroidy i inne przeglądać. To dziala jak Tinder troche: szurają na prawo jak choróbsko spektakularne jest, ropa sie leje albo macica wypada, a na lewo jak zwykle migdalki troche powiekszone widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:25 Niestety, ale nie widzą. Nawet jeśli lekarz może opisać wizytę swojego pacjenta to nie znaczy, że może przeczytać co piszę inni. A powinien mieć dostęp do opisu każdej wizyty, wyników badań, wystawionych skierowań, recept wypisanych i zaznaczenia czy wykupiono czy nie. Wiem, rozmarzyłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 07:16 Nie rozmarzaj się, bo to byłoby upiorne, jakiś milion osób, czyli lekarze, ich sekretarki, TU i nie wiem kto jeszcze wiedziałby o każdym Twoim pryszczu w okolicach intymnych, wizycie u psychiatry, poronionej ciąży. W 99,999% nikogo to nie interesuje, ale jeśli w życiu choćby raz ktoś wykorzysta to przeciwko Tobie to już nie warto. Ludzie ze wstydliwymi problemami, chorobami psychicznymi i innymi problemami zwyczajnie przestaliby chodzić do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 08:04 Nie, nie przestanę chodzić do lekarza z problemami psychicznymi i innymi, bo ważniejsze jest dla mnie własne zdrowie, niż co sobie o mnie pomyśli sekretarka w przychodni, czy biurwa w TU. I uważam, że bez sensu jest chwalić się IKP, jeśli muszę i tak pojechać do mojej psychiatry po świstek, że od lat biorę leki i w zębach przynieść ten świstek lekarzowi POZ, żeby wiedział, że się leczę i na co. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 11:06 Nie chodzi o konkretne osoby, a o ogół. Jest w IKP opcja udostępnij konto czy coś takiego i to rozwiązanie optymalne, chcesz to udostępniasz, nie chcesz to nie. W innym przypadku do wszystkich informacji w praktyce miałby dostęp każdy adwokat, pracodawca i wścibska sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:32 Ale wiesz, że obowiązują przepisy o ochronie danych osobowych, w tym wrażliwych? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:43 Przepisy są, ale nie oznacza to, że ludzie ich nie łamią, teraz wścibska rejestratorka może sobie co najwyżej poprzeglądać karty ze swojej placówki, umieszczenie wszystkiego w sieci i danie dużej grupie ludzi uprawnień do zaglądania tam jest ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:52 Ależ wszystko w sieci już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:55 Jest (chociaż u mnie jeszcze nawet sama nie widzę dokumentacji na koncie), tylko na dostęp kogokolwiek trzeba wyrazić zgodę i tak, moim zdaniem, jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 11:06 Ale czemu sekretarki mają to widzieć? Mowa tylko o lekarzach, których obowiązuje tajemnica. A ponieważ organizm to system naczyń połączonych, to często jedne dolegliwości mają powiązania z innymi, choroby lubią wychodzić poza jedną specjalizację. Mnie by nie przeszkadzało, że ginekolog widzi co do powiedzenie o moim stanie zdrowia ma endokrynolog, może mu to bardzo pomóc w ewentualnej diagnozie problemów ginekologicznych. Wizyty u psychiatry też są ważną informacją dla lekarza innej specjalności, bo może dolegliwości somatyczne, wynikać z kondycji psychicznej pacjenta. Oczywiście, może to podziałać inaczej, że lekarz zbagatelizuje coś, bo pacjent się leczy psychiatrycznie, więc to pewnie kwestia psychiki, no ale to jakby zależy już od zaangażowania i kompetencji danego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:39 Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest zgoda, kto chce informuje, kto chce to nie. Już teraz ludzie szukając pomocy we „wstydliwych” sprawach jeżdżą do innego miasta, jeśli się tego nie da ukryć, to z leczenia zrezygnują. Są też zupełnie inne sytuacje, ja byłam u lekarza z wynikami badań, zaproponował mi żebym poszła do kolegi nie informując go o tych wynikach, żeby zrobił to samo badanie bez patrzenia w nie, bo jemu ufa najbardziej, a nie chciałby, żeby się czymś sugerował. Czasem ktoś potrzebuje drugiej czy trzeciej opinii i nie chciałby, żeby lekarz o tym wiedział. Są różne sytuacje, gdzie ludzie nie chcą informować lekarza o całym swoim leczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 12:56 panna.nasturcja napisała: > Niestety, ale nie widzą. Widzą! Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:43 Wiem, że w ramach jednej przychodni lekarze różnych specjalnosci mają wgląd w calą karte. Tak wiem, to nie jest odp na to pytanie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:50 Mają, jeśli się im da. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 19:58 Ja ostatnio odkryłam że mam wpisaną wizytę u lekarza na której nie byłam.Wizyta potwierdzona przez panią pielęgniarkę, imieniem i nazwiskiem tej pani...I zastanawiam się czy robić dym w mojej przychodni.... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:23 Robić, bo w ten sposób wyłudzane są nasze wspólne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 21:43 Nie mają. Po to np. musisz przynieść od specjalisty informację o przepisywanych lekach, bo lekarz POZ tego nie wie, a na piękne oczy ci nie przepisze. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 07.02.23, 21:48 co to znaczy opis wizyty? w której zakładce? ja mam tylko skierowania i recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 05:42 W zakładce Historia leczenia jest m.in. historia wizyt Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:34 Chcecie pogadać o katach??? Biczes, pls, nie macie pojęcia, co jest fancy. Pff. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasil Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:42 Mają po to zeby sugerować sie tym, co tam inny lekarz wpisze. NFZ otworzylo dostep, prywatne jeszcze sie trzymują. Warto o tym mowic, bo to granda zeby mieli tak ułatwiony dostęp. Nie daj boze jestes psychiczna, to od razu skreslają i proponują psychoterpie Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:45 Mamy, mamy, dusidło się zamawia Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 00:46 Ale czy z Fhhhancji. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 03:29 Nie, z Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 13:10 Mistrz z Francji jest so last year... Dusidła od Danieli dodadzą dystynkcji damom i dżentelmenom. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 15:02 Dowolnie dopimpują, dyskretna dostawa, dopasowane dla dysfunkcyjnych duszących! Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 03:57 Nie mają dostępu do twojego konta. Ale mają ma pewno dostęp do jakiejś historii chorób i przepisywanych lekach, aczkolwiek nie wiem jak to dokładnie wygląda. I more mam pojęcia czy każdy lekarz i od czego to zależy. Ale miewają na pewno, że 3 lata temu na świątecznej pomocy ( w szpitalu a nie przychodni do której należałam) zetknął w ekran i powiedział coś w stylu "o,widzę że ma pani Hashimoto". Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 05:59 No chyba mają. W przychodni specjalistycznej X wiedzą, że w przychodni specjalistycznej Y robiłam coś tam. Tak ot wiedzą, nie ta sama specjalność, ale patrzą w komputer i mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 06:12 Mają wgląd i pisze jak byk w necie . Wybrani przez Ciebie: lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ), pielęgniarka POZ, położna POZ i przychodnia POZ mają dostęp do Twojej dokumentacji. Każdy lekarz ma też dostęp do dokumentów, które sam Tobie wystawił. Co w przypadku, kiedy korzystasz z usług innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 08:05 Ale w POZ już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: czy lekarze maja dostęp do internetowego kata 08.02.23, 08:15 .Obecnie jest tak, że każdy lekarz ma dostęp do informacji, które sam wpisywał. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, którego wybrałeś/aś, może uzyskać dostęp do informacji zawartych na Twoim Internetowym Koncie Pacjenta, m.in. o wystawionych Ci receptach. To z neta . Odpowiedz Link Zgłoś