Dodaj do ulubionych

Odmowa awansu - czy to mobbing?

08.02.23, 15:08
Dla koleżanki pytam, a dokładniej o męża koleżanki. Wczoraj przegadałyśmy pół wieczoru i nie wiem, co dziewczynie doradzić. Uprzedzam, że będzie bardzo ogólnie, bo sytuacja mocno charakterystyczna.
Otóż mąż koleżanki od lat pracuje w pewnej dużej firmie, branża (oczywiście) bardzo wąska, ale na rynku jest kilka podobnych firm. Najwyższym szczeblem kariery są w tej branży samodzielne stanowiska, na które ten mąż aplikował już wiele razy i zawsze spotykał się z odmową, ale nigdy nie dostał konkretnej odpowiedzi, czemu mu odmawiają, raczej spotyka się z wykrętami typu że ma nie taki charakter, że jeszcze nie teraz itd. Specjalistą w swoim fachu jest bardzo dobrym i kwalifikacje ma. Poszedł na rozmowę do innej firmy i wzięliby go od razu, ale sek w tym, że w obecnej firmie ma najlepsze możliwe warunki finansowe i socjalne, bo to największy gracz na rynku. Zmiana pracy to pobory mniejsze nawet o 40% i dużo gorsze warunki pracy. Na to ich nie stać, bo spłacają kredyt na dom i mają niepełnosprawne dziecko, które wymaga sporych nakładów finansowych. Pan czuje się poniżany i rozżalony, odmowę tlumaczy sobie tym, że kiedyś naraził się niechcący ważnej osobie w firmie i teraz ta osoba sabotuje jego karierę (brzmi to prawdopodobnie, bo akurat znam inną osobę z tej firmy, która potwierdza tę wersje). Pan zbliża się do 50tki, awanse dostają na te same stanowiska 30-parolatkowie, stąd poczucie depresji i niezrealizowania, co odbija się na życiu całej rodziny, ale też na zdrowiu tego męża i koleżanka martwi się bardzo. Ostatnio zaczął coś mówić o mobbingu, szukaniu prawnika i pójścia z tym do sądu, itd. Dodam, że kiedyś myślał o zmianie pracy, ale przez te problemy z dzieckiem i inne sprawy zaniedbał to, zwłaszcza że w bieżącej firmie pracuje mu się naprawdę dobrze i gdyby nie ten brak awansu, wszystko byłoby ok. Teraz czuje się już za stary na zaczynanie wszystkiego od nowa, w dodatku te kwestie finansowe, no i tak tkwi w tej sytuacji. Pytanie brzmi, czy rzeczywiście warto iść do tego sądu i ponosić wszystkie związane z tym koszty? A może wymóc na panu pójście na terapię i uporanie się ze stresem? (jak możecie zgadnąć, ta propozycja nie spotyka się z entuzjazmem). Co robić w takim sytuacji?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:19
      1. Nie zmieniałabym pracy, gdybym na stanowisku podrzędnym zarabiala o 40% więcej niz konkurencja jest sklonna dać na kierowniczym - toż to bylby bezsens.
      2. Co to za firma, że bedąc największym graczem w branży na rynku nie ma jasnych reguł awansu ani konkretnych rozmów okresowych, uscislajacych, jakie pracownik ma plany na przyszlość w firmie i co w zw. z tym powinien zrobic i jak to będzie mierzone?
      3. Niech sie ten mąż zastanowi, o co mu chodzi - o większą kasę, o ładniejszą nazwę stanowiska, czy żeby sąsiadowi krowa zdechła (znaczy żeby 30-letnich smarkaczy nie ustawiano wyzej w hierarchii)? Przy dwoch pierwszych opcjach niech działa w pracy, przy trzeciej - w gabinecie psychiatrycznym.
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:26
        2. Nie ma procedur, awanse przyznawane są uznaniowo. Też mi ciężko było w to uwierzyć, ale tak jest. Procedury są na niższe stanowiska, a na wyższe awans jest wyłącznie wewnętrzny.
        3. Myślę, że chodzi mu o to, co kobietom trudno zrozumieć, tzn zwienczenie kariery, kasa nie jest dużo większa niż dostaje teraz. To jest bardziej kwestia ambicji, w tej branży wręcz oczekuje się, że zajmiesz określone stanowisko i do tego się dąży. Naprawdę nie mogę tego wyjaśnić bardziej szczegółowo smile
        • iwoniaw Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:04

> 3. Myślę, że chodzi mu o to, co kobietom trudno zrozumieć, tzn zwienczenie kari
          > ery, kasa nie jest dużo większa niż dostaje teraz.

No, skoro gość cierpi na dolegliwośc ego, którą "kobietom trudno zrozumieć", to chyba szukasz porady w nieodpowiednim miejscu. Ty i zona zreszta z trgo samego powodu powinnyscie zostawić temat, pan stworzenia musi sam sobie z tym potadzić, damskie nierozumne analizy tu na nic.
          • panna.nasturcja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:12
            Nie wiadomo czy pan na to cierpi czy autorce się wydaje, że kobieta to głupia gęś, która męskiego świata nie rozumie. Raczej to drugie bym tu podejrzewała.
        • anorektycznazdzira Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:14
          " Myślę, że chodzi mu o to, co kobietom trudno zrozumieć, tzn zwienczenie kariery, (...) To jest bardziej kwestia ambicji,"
          ty to serio napisałaś???
          big_grin
        • asfiksja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:00
          >chodzi mu o to, co kobietom trudno zrozumieć
          Taaaak, od pierwszego postu pomyślałam, że to musi być właśnie to.
        • atenette Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 07:16

> 3. Myślę, że chodzi mu o to, co kobietom trudno zrozumieć, tzn zwienczenie kari
          > ery, kasa nie jest dużo większa niż dostaje teraz. To jest bardziej kwestia amb
          > icji, w tej branży wręcz oczekuje się, że zajmiesz określone stanowisko i do te
          > go się dąży. Naprawdę nie mogę tego wyjaśnić bardziej szczegółowo smile

Chyba o sobie piszesz? Nie wypowiadaj się proszę w tak obraźliwy sposób o kobietach, jeżeli sama nie masz ambicji i kariera nie jest dla Ciebie ważna.
    • sueellen Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:27
      W UK biały facet nie ma już szans na awans, sorry, nie te czasy. W każdym razie nie w mojej firmie. Awansują tylko wyłącznie kobiety, w pierwszej kolejności kobiety o innym kolorze skóry niż biały. Nazywa się to "równe szanse" ale już widzę wyraźną frustracje u panów.
      • glasscraft Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:42
        A no jak tak jest w twojej firmie, to w calym UK tez tak samo. Kolejny bzdet spod koca.
        • 1012ja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 21:00
          Była cała medialna drama, że w brytyjskim wojsku są odgórnie wytyczne awansu dla kobiet i kolorowych aby uzyskać odpowiednie wskaźniki różnorodności etnicznej z pominięciem wiedzy merytorycznej.
          • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 21:50
            I nie są ani pierwsi ani ostatni
      • sol_13 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:36
        sueellen napisała:

> W UK biały facet nie ma już szans na awans, sorry, nie te czasy. W każdym razie
        > nie w mojej firmie. Awansują tylko wyłącznie kobiety,

U mnie dokładnie to samo, też korpo zachodnioeuropejskie. Przez ostatnie kilka lat były trzy zmiany dyrektora obszaru, zawsze kandyduje mój dyrektor, który od lat kieruje jednym z departamentow tego obszaru i ma naprawdę duża wiedzę w temacie. Nic z tego-za każdym razem awansowana jest dyrektorka innego departamentu spoza naszego obszaru, czyli nie mająca żadnej wiedzy w temacie i uczy się od nowa od nas. Juz taką trzecią mamy. Do zarządu też wprowadzono kobiety, choć jeszcze kilka lat temu były tam same leśne dziadki. Widać, że jest ciśnienie.
        • arwena_111 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:46
          Szkoda, że nie liczą się kompetencje tylko płeć/rasa. Zaczyna być przegięcie w drugą stronę.
          • jednoraz0w0 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 23:19
            Odwrotnie arweno, do tej pory się nie liczyły kompetencje tylko płeć (męska) i rasa (biała). Jasne, że ponieważ takie osoby awansowały i były wysyłane na szkolenia, to miały większa szanse na nabranie wiedzy i doświadczenia n wyższych stanowiskach, dlatego teraz stwarza się możliwości dla tych dotychczas pomijanych. Nierzadko są i tak od kopa lepsi od białych facetów, a jak nie są No to właśnie mają szanse nadrobić, tak, żeby rzeczywiście można było potem wybrać według kompetencji, ale najpierw trzeba wyrównać szanse żeby te kompetencje moc realnie porównać.
            • arwena_111 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 23:36
              No czyli przegięcie w drugą stronę. Biały facet i do tego hetero może mieć mega kompetencje - ale awansu nie dostanie.
              A może powinno się robić testy kompetencyjne, tak zaszyfrowane, że dopiero po wybraniu najlepszego - wiadomo kto go napisał?
              • jednoraz0w0 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 23:50
                No a do tej pory niebiałkowy laska mogła mieć mega kompetencje i awansu nie dostawała. Nie zauważyłam, żebyś się kiedykolwiek pluła z tego powodu. Dlaczego?
                • arwena_111 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 10:37
                  Nie wiem gdzie pracujesz, ale wszystkie firmy, które znam awansują za kompetencje a nie płeć. A nie wróć - w latach 90 jedna awansowała "za wygląd". Dopóki się nie przejechali i nie okazało się, że panna poza wyglądem nie reprezentuje sobą nic. A jak ukończyła studia i uzyskała stopień magistra na studiach X ( nie łatwych ) do dziś pozostaje dla wszystkich zagadką. Od tamtej pory przy rekrutacji robią bardzo skomplikowane testy.

Do tego nie wydaje mi się, że wszędzie są te parytety. Mój syn przeszedł w zeszłym roku 5 stopniową rekrutację na tygodniowy staż do jednej z największych angielskich firm prawniczych. Do rekrutacji stanęło 3500 osób. Na staż przyjęto 40. Po tym stażu ( to taki próbny staż, żeby sprawdzić w realu wybrane osoby ), dwóm chłopakom ( w tym mojemu synowi ) zaproponowano dwuletni staż ( o to właściwie była walka w całej rekrutacji ) od września 2024, pozostałe zaczynają staż od marca 2025.
                  Już w tej chwili firma wypłaciła mojemu synowi stypendium, żeby tylko się uczył a nie pracował do końca magisterki, oraz spłaci mu studia i kurs prawniczy.
                  Mój syn mówi, że tylko 4 osoby przyjęte na ten staż ( z 40 ), nie kończyły licencjata z prawa na londyńskich uczelniach.
                  Muszę się go zapytać ilu było białych facetów, ile kobiet czy innych ras.
                  • jednoraz0w0 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 13:20
                    Tak, tak. Statystyki prowadzone od lat na świecie jakoś nie chcą potwierdzić tego, co sobie ćmisz jako żona przy mężu, co począć.
                  • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 14:21
                    Bratki dla niego. Ale też znam formy awansujący po linii diversity, s nie kompetencji. Cześć skończyła marnie, ale ochotników nie brakuje.

A propos UK wiesz, że tam było kiedyś ogłoszenie gdzie wprost napisali, że białym dziękują? Do TV
                  • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 14:22
                    Gratki dla niego. Ale też znam firmy awansujące po linii diversity, a nie kompetencji. Cześć skończyła marnie, ale ochotników nie brakuje.

A propos UK wiesz, że tam było kiedyś ogłoszenie gdzie wprost napisali, że białym dziękują? Do TV.
                  • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 14:34
                    Była też sprawa niedoszłego studenta Yale l, który wykazał, że dostał by się gdyby tylko zmienić jeden jedyny parametr. Kolor skóry.
      • princesswhitewolf Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 01:05
        Nie zauwazylam aby w szczegolnosci awansowaly kobiety albo kolor skory mial cos do rzeczy.
        • sueellen Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 07:54
          Patrz na dwóch ostatnich premierów 😜

Piszę o korpo z tysiącami pracowników. Nie widzę awansów białych mężczyzn w ostatnich latach. Na kierowniczych stanowiskach są ci, którzy na nich są już od lat.
    • ritual2019 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:29
      Jesli jest taki super gracz to konkurecja wzielaby go z 40% podwyzka a nie strata.
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:43
        Już wytłumaczyłam niżej, jak wyglądają warunki finansowe w tych firmach.
    • panna.nasturcja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:32
      A bierzesz w ogóle pod uwagę, że pan się na to wyższe stanowisko zwyczajnie nie nadaje? Że inni są lepsi? Mają umiejętności miękkie, których panu brakuje? Nie boją się podejmować decyzji, ryzykować, a pan tak? I że przełożeni to widzą.
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:42
        Tak, ale w tym momencie firma powinna chyba wypunktować, w których obszarach pracownik radzi sobie słabiej, jakoś uzasadnić, wytłumaczyć. A tam jest tak, że on przechodzi rozmowę pozytywnie, a następnie dostaje telefon z hr, że jednak nie i w podtekście jest, że tzw góra nie wyraża zgody na awans (przy czym aluzja jest do jednej konkretnej osoby, której właśnie pan się kiedyś naraził - bo nie siedział cicho,.kiedy tego oczekiwano, i w wyniku tego protegowany szefa szefów musiał się grubo tłumaczyć z zaniedbań).
        • ritual2019 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:54
          To brzmi absurdalnie. Albo facet pogodzi sie ze nie awansuje bo ta jakas tam osoba ktorej sie narazil zawsze zablokuje albo przejdzie do konkurencji. A moze potrafi robic cos innego pokrewnego w innej firmie jednak nie tracac 40% pensji?
        • panna.nasturcja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:13
          I pan nie umie zapytać osoby z hr, która do niego dzwoni co stoi na przeszkodzie by dostał awans, tak?
          • triss_merigold6 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:56
            Może nie jest dorosły.
            • emateczka Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 20:34
              To mamę niech wyśle!
          • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 07:05
            I gr na pewno szczerze i wyczerpująco odpowie 😅 you made my day
    • extereso Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:34
      Ale w tej drugiej firmie te 40 procent niższe pobory za stanowisko wyższe??
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:37
        Tak, startuje się z najniższego pułapu, który jest na tym samym poziomie, co bieżące pobory tego męża. Jego firma płaci najlepiej, są bonusy, premia od zysków itd.
        • panna.nasturcja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:15
          Nie chce mi się w to wierzyć.
          Jesteś pewna, że pan jest takim super specjalistą, za jakiego się podaje?
          Takim się raczej dobrze płaci, zwłaszcza jeśli się ich chce mieć u siebie.
          • yannefer Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 20:31
            Na bank nie jest, albo jest zajebistym specjalista we własnym mniemaniu
            • muireade Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 19:56
              Obstawiam właśnie to drugie.
    • szafireczek Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:38
      W takiej sytuacji - skoro reguł nie ma, a wewnątrz nie jest promowany - to ambicje powinien odłożyć, skoro ma kredyt i niepełnosprawne dziecko. W wolnym czasie może pisać eksperckie artykuły w branżowych czasopismach, to może jakoś zaspokoi jego ego.
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:46
        Też tak myślę, ale żal mi koleżanki, bo frustracja męża staje się ciężka do wytrzymania i w dodatku źle wpływa na jego zdrowie (ma wrzody na żołądku, i jeszcze jakieś inne problemy). Myślę, że on musi sobie to po prostu wewnętrznie przepracować, ale może jest jeszcze jakieś działanie, które może podjąć i które mu pomoże?
        • szafireczek Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:53
          Taka frustracja własnie do niczego nie prowadzi - musi przeczekać niesprzyjajacy układ w pracy i/lub przekierować swoje ambicje na inne pole, albo miejsce - może jakieś stowarzyszenie branżowe, w którym mógłby się realizować? może eksperckie zlecenia (tu musiałby ich poszukać), generalnie niech się da poznać, jako fachowiec, poza pracą.
        • jednoraz0w0 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 20:19
          Ubić tego protegowanego, który mu bruździ?
    • mia_mia Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:49
      Jeśli nikt nie chce mu zapłacić więcej, to na rynku jego usługi usługi nie są warte więcej, a na awans nie ma kwalifikacji, bo sam staż to za mało.
      • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 15:58
        albo nie ma pleców. Różnie z tym bywa. W każdym razie z niepełnosprawnym dzieckiem i kredytem nie zamieniła bym pracy na gorszą socjalnie i finansowo nawet o 40% w imię ładniejszej nazwy stanowiska na pieczątce.

może lekkie przekwalifikowanie, coś mocno pokrewnego?
    • woman_in_love Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:06
      Trochę ściema z tym, ze inni płacą aż o 40% mniej.
      • snajper55 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 21:49
        woman_in_love napisała:

> Trochę ściema z tym, ze inni płacą aż o 40% mniej.

Jeśli jest jedna firma dominującą na rynku a konkurencja to jakieś ledwo wiążące koniec z końcem firemki, to jest to możliwe. Dokąd może odejść pilot pracujący w PLL LOT?

S
    • extereso Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:07
      Gdyby dotyczyło to mnie to może weszłabym w jakieś hobby i tam ambicje realizowała ( gdyby mnie stanowiska obchodzily).
      • hanusinamama Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 20:39
        Pomyślałam to samo. Szczególnie, ze 40% wyższa pensja za niższe stanowisko, nie kierownika...to akurat super pozycja.Ale to pisze ja, traktująca swoją robotę jak coś co mi daję kasę. Fajną mam pracę ale bez przesady...I tez mogłabym robić co robie na jakoś fikuśnie-brzmiącym stanowisku w jednej z firm, którym wystawiam za to samo faktury...ale wole robić na siebie, u siebie, zarabiając więcej i mając wiecej decyzyjności ile i kiedy robię.
        • extereso Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 20:56
          Rezygnować z pozycji pełnej samodzielnosci na rzecz stanowiska to już wyższy poziom abstrakcji dla mnie...
          • hanusinamama Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:04
            No u mnie to "stanowisko" wiązałoby się z dochodami sporo mniejszymi. Co prawda miałabym takie bonusy jak płatne zwolnienie chorobowe czy urlop płatny (teraz jade= nie robię= nie zarabiam)...ale nadal musiałabym upaść na głowę
    • jasnozielona_roslinka Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:07
      "raczej spotyka się z wykrętami typu że ma nie taki charakter," a bierzesz pod uwagę że to nie wykręt tylko pan rzeczywiscie jest trudny, tym bardziej ze opisujesz ze ma problem z tym ze młodsi maja podobne stanowiska i on jest w stanie chodzic po sądach bo nie awansuje (???), myśli o zmianie pracy na słabiej płatną o 40% przy byciu rodzicem dziecka z niepełnosprawnoscia...
      Co robić? Frustracja pana jest niedobra i moze mocno twojej koleżance zatruc życie. Natomiast jak pan sam nie zechce coś z tą swoja frustracja zrobić to nic mu nie pomoże
      • panna.nasturcja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:16
        Dokładnie tak.
      • eriu Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:07
        I jeszcze do tego nie chce na terapię żeby zostać w firmie. Co opcja to źle.
    • biala_ladecka Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:11
      Czy chodzi o srodowisko naukowe?
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:14
        Nie.
    • black.emma Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:11
      Brzmi znajomo, znam takiego kolesia. Już w kolejnej firmie pracują „sami debile, którzy maja plecy” a on biedny nie może się przebić. Tymczasem specjalista z niego o tyle o ile, wiedzę ma ale wykorzystuje ją głównie do niekończących się dyskusji, udowadniając błędy wszystkim wokół. Kompetencji miękkich żadnych, charakter paskudny. Nie pracowałabym z nim przez minutę. No, ale on tez doskonale wie, ze komuś się naraził tym, ze nie siedział cicho… 🤦‍♀️
      • paola.brunetti Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:14
        Może i tak jest, chociaż prywatnie to człowiek do rany przyłóż. Może służbowo ma inne oblicze.
        • profes79 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 17:42
          Oj, tu akurat tak bywa. Znałem człowieka który służbowo był kawałem chama, prostaka i sk.syna. Jak go zdegradowano i przeniesiono do nas na szeregowe stanowisko to nagle sie okazało, że da się z nim i pracować i pogadać podczas gdy wcześniej na stanowisku kierowniczym raczej go omijaliśmy jak się dało.
        • anorektycznazdzira Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 07:30
          Chciałabym uprzejmie zwrócić uwagę, że pan NIE jest do rany przyłóż, skoro żona zaczyna nie wyrabiać z jego frustracjami i żalami do życia. Pan może jest do rany przyłóż, jak na 2 godziny wpada koleżanka żony na kawę. Poza tym pan jest raczej ciężkiego charakteru, tylko że dla znajomych woli być miły.
      • eliksir_czarodziejski Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 14:41
        black.emma napisała:

> Brzmi znajomo, znam takiego kolesia. Już w kolejnej firmie pracują „sami debile
        > , którzy maja plecy” a on biedny nie może się przebić. Tymczasem specjalista z
        > niego o tyle o ile, wiedzę ma ale wykorzystuje ją głównie do niekończących się
        > dyskusji, udowadniając błędy wszystkim wokół. Kompetencji miękkich żadnych, ch
        > arakter paskudny. Nie pracowałabym z nim przez minutę. No, ale on tez doskonale
        > wie, ze komuś się naraził tym, ze nie siedział cicho… 🤦‍♀️

Jesoo, doskonale opisalas moich dwóch "kolegów" z nowego zespołu. Niestety jest kumulacja i mam takich aż dwóch... 😒 Awans dostał kolega z o niebo wyższymi kompetencjami miękkimi i twardymi i jest teraz hejtowany...
        • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 14:50
          Z kultem kompetencji miękkich nie należy przesadzać. Ważniejsze co ktoś wie i umie. Znam takiego - czarujący człowiek, ale wiedzą miasta. I nie trzymają go kompetencje miękkie choć ma tylko plecy
    • mamamisi2005 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 16:13
      Może i sprawa osobista, ale to raczej trudne / niemożliwe do wykazania, skoro jasnych procedur awansu brak. A może to jednak brak kompetencji, w tym wypadku pewnie miękkich, bo wymagane kwalifikacje pan ma. Niezależnie, czy opcja 1 czy 2, pan powinien wybrać czy zostać czy nie i przełknąć konsekwencje, a nie miotać się jak katolik, który koniecznie chce, by KK w końcu uznał, że antykoncepcja nie jest grzechem (czyli chce zostać w strukturach, ale niech będzie po mojemu 😉).
      A tutaj pan chce koniecznie u tego pracodawcy i koniecznie po jego myśli, bo inaczej to mobbing. Być może tak jest, ale jednak trochę zastanawiające
    • misiamama Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 17:26
      A jak on sobie w ogóle wyobraża tę sprawę w sądzie? pomijam czy ma jakiekolwiek podstawy prawne (mobbing to chyba coś innego niż brak awansu, który na milion procent firma pięknie uzasadni w razie konieczności). Ale w sądzie on musiałby pozwać pracodawcę, sąd wezwie świadków, będzie wnikać dlaczego awansowali xsinski i zetowska, pozwany pracodawca (szef? bezpośredni przełożony?) będą musieli opowiedzieć że powód nie ma kwalifikacji i dlaczego uważają, że się nie nadaje. Serio, po tym wszystkim on mógłby nadal współpracować z tymi ludźmi? nie wiem jaka to branża, albo może ja jakaś dziwna jestem, ale kompletnie tego pomysłu nie rozumiem.
      • eriu Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:09
        Dostałby w końcu szczery brutalnie Feedback.
    • ichi51e Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 17:29
      Ja tak obserwuje i niestety w wielu wypadkach jest tak ze dochodzisz do pewnego pułapu i wyżej cię za Chiny nie awansują. Jedyne rozwiązanie to zmiana pracy - znam przypadki ze ktoś potem wrócił jako szef swojego szefa ale tamten by go w życiu nie popchnął wyżej.
    • hrabina_niczyja Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 17:31
      Facetowi zwyczajnie odklepalo. Ustawić do pionu i wyjaśnić dobitnie, że może pracować za 40% mniej ale na wyższym stanowisku albo schować nazwę stołka do kieszeni i zarabiać godziwie.
    • bialyhenio Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:03
      musi pan dbać o relacje z ludzmi w ten firmie - awansuje jak go ktos pociągnie w górę
    • arwena_111 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:16
      paola.brunetti napisała:

> Dla koleżanki pytam, a dokładniej o męża koleżanki. Wczoraj przegadałyśmy pół w
      > ieczoru i nie wiem, co dziewczynie doradzić. Uprzedzam, że będzie bardzo ogólni
      Zmiana pracy to pobory mniejsze nawet o 40% i
      > dużo gorsze warunki pracy. Na to ich nie stać, bo spłacają kredyt na dom i maj
      > ą niepełnosprawne dziecko, które wymaga sporych nakładów finansowych.

Pytanie za 100 punktów - czy pracodawca o tym wie, że pan nie rzuci papierami i nie pójdzie do konkurencji - bo potrzebuje kasy.
      Pan ma 50 lat - więc raczej już awansu nie dostanie. O to powinien zawalczyć 10-15 lat temu, nawet jeśli wiązałoby się to z mniejszą kasą. Bo miałby szansę się rozwinąć i w efekcie zarobić więcej.

Może być też tak, że pan rzeczywiście nie ma cech potrzebnych na wyższym stanowisku.
    • jamnik.ryszard Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:30
      Byłam w takiej sytuacji, z tym, że miałam 30 lat nie 50. Pracowałam w firmie, w której preferowany był biały i młody absolwent Oxford/Cambridge. Silą woli awansowałam na managera, ale nawet wtedy nie dostałam porównywalnych obowiązków i możliwości. Przeżywałam to tak, że zapadłam na zdrowiu, stałam się koszmarem w życiu osobistym, aż w końcu poszłam na terapię (nie śmiać się smile). W międzyczasie rzuciłam firmę i zagrałam trochę va banque aplikując do innej firmy z innej branży.
      Terapeuta wyjaśnił mi w prostych żołnierskich słowach, że mam robić w życiu to co mi się opłaca, a nie to co mi podpowiada fantazja. Wtedy opłacało mi się wtedy być tym psedumanagerem, bo pensja była dobra, a pracy niedużo - trzymaliby mnie długo, miałabym przyjemne życie osobiste.
      Trzymam się tej rady w nowej pracy i tego też życzę temu panu.
      • li_lah Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 23:58
        Dokładnie tak. Amen. smile
    • kozica111 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:33
      Ego cierpi, mimo iż ma spory bonus....musi byc dyrektorem jak nic by się zrealizować...Pytanie do rodziców, co poszło nie tak...
    • b.bujak Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:39
      a może to inna strona medalu:
      może pan jest tak dobrym specjalistą, że firma woli, żeby robił to, co robi, niż przesuwać go na stanowisko kierownicze, gdzie jego aktualne umiejętności rozmienią się na drobne, bo będzie musiał się zająć sprawami organizacyjnymi i pracowniczymi;
      słyszałam opowieści o firmach, które bardziej doceniają specjalistów (finansowo, benefitowo), niż kierownictwo, bo jednak pula kandydatów na kierownicze stanowiska jest większa;
      słyszałam też opowieści, że rynek pracownika się zmienia - awanse i stanowiska kierownicze jako objaw prestiżu i docenienia to się robi przeżytek; teraz prestiżem robi się właśnie bycie wąskim specjalistą, tylko nie wszystkie firmy dorosły do tego, żeby takiego pracownika należycie zmotywować i sprawić, żeby rzeczywiście czuł się doceniany;
      miałam kiedyś fantastycznego szefa; pamiętam czas, kiedy gość pracował na stanowisku specjalistycznym, szczególnie w tamtym czasie potrzebnym firmie - to był taki przypadek, że (w mojej ocenie) firma straciła awansując go na kierownika (choć tę robotę też robił świetnie)
      • vivi86 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 18:46
        Słyszałam o numerantach, znam ofiary tego systemu. Co do reszty tego co piszesz się nie zgadzam. Tacy trzymani specjaliści mają benefity sute, ale i tak poniżej kierowników. Zarabiać więcej też nie mogą -to już jawnie regulują przepisy firmy. Efekt? Zawijają się gdzie indziej. Aktualna znana mi ofiarą intensywnie rozsyła CV i jest sfrustrowana na maksa.
      • volta2 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 17:23
        chyba mojego męża coś podobnego spotkało,
        zarabiał najlepiej w firmie, może poza szefem polskiego oddziału, ale był jedyny od roboty, za którego klienci płacili dużo i byli zadowoleni, z innymi było różnie.
        i nikt go nie chciał awansować, bo kto by robił? no ale żeby nie odszedł - to kasę dostawał i jeszcze na wizytówce mu pisali jakieś fikuśne stanowisko. no i benefity były, typu od jutra pracujesz na drugim końcu warszawy, to masz tu parę tysi podwyżki za taką poniewierkę, jakby ktoś pytał, to na benzynę ci dajemy(a mąż jeździł półtorej godziny w jedną stronę zbiorkomem i wszyscy o tym wiedzieli)

• jednoraz0w0 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 19:27
          Spędzał 15 godzin tygodniowo w zbiorkomie mając inne opcje? Chyba bardzo chciał się wyrwać z domu.
      • snajper55 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 22:01
        b.bujak napisała:

> a może to inna strona medalu:
        > może pan jest tak dobrym specjalistą, że firma woli, żeby robił to, co robi, ni
        > ż przesuwać go na stanowisko kierownicze, gdzie jego aktualne umiejętności rozm
        > ienią się na drobne

Tu nie chodzi o stanowisko kierownicze.

S.
    • anorektycznazdzira Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:06
      Zasadniczo samo nieawansowanie kogoś nie jest mobbingiem i w ogóle pomysł, że mogłoby być z jednej strony ociera się o egzotykę a z drugiej o paranoję. Mobbingiem oczywiście może być forma, w jakiej się to nieawansowanie "załatwia", jak się o tym informuje i tak dalej. Ale póki co NIE ma obowiązku prowadzenia każdego pracownika od dołu do samej góry w celu zwieńczenia kariery. Jezu...

Rzuca mi się w oczy, że pan otrzymał konkretną informację co do uzasadnienia tej decyzji: nie ma predyspozycji psychicznych. Ja nie wiem jak mu to powiedziano, może właśnie tu ten mobbing, może to było poniżające i oderwane od czegokolwiek. Jednak brak predyspozycji JEST realnym powodem, jaki może leżeć u podstaw odmownej decyzji menadżmentu. Ja nie wiem oczywiście skąd ta opinia, czy menadżment ją powziął kompetentnie, a także, jak już pisałam, JAK panu zakomunikował. Jednak sam powód jest realistyczny.

Osobną sprawą jest, że się pan z tym powodem ani nie zgadza ani nie może pogodzić. No nie byłaby to pierwsza osoba, która uważa, że się do czegoś idealnie nadaje, tylko, że nie...
      Nie wiem co doradzić, ale najbliżej byłabym tej terapii pana. To dlatego, że zmiana pracy na ok. połowę gorzej płatną bo stanowisko prestiżowsze, to jakiś kosmos. Prawnik od mobbingu to tylko, jak to naprawdę był mobbing (ja roboczo założyłam, że nie). Zostaje więc terapia, chociaż jestem sceptyczna, bo facet jest z roczników, które w lwiej części na terapię nie chodzą i tego rozwiązania nie poważają.
      Może po prostu jakieś ziółka uspokajające dla żony, żeby ze sfrustrowanym panem jakoś wytrzymała?
    • jeziorowa Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:40
      Naprawdę wierzysz, że firma, która osiągnęła ogromny sukces na rynku zostawiając konkurencję daleko w tyle zarządza ludźmi kierując się prywatnymi niesnaskami, które miały miejsce 10 lat temu między pracownikami?😳😳😳 prawdopodobnie wyjaśnienie jest bardzo proste: jeśli może awansować w danym czasie tylko kilka osób to zawsze ktoś jest od niego lepszy albo jeśli może awansować dowolna liczba osób to on się do tego nie nadaje. Nie każdy nawet mając olbrzymią wiedzę i umiejętności fachowe nadaje się do zarządzania (czyli na stanowisko kierownicze) lub do pracy bez zarządcy (samodzielne stanowisko). Dlaczego nie wypunktują mu powodów odmowy awansu? Widocznie nie chcą się z nim użerać i udowadniać, że nie jest wielbłądem. Istnieją ludzie, którzy nie przyjmą krytyki lub nawet braku zachwytu nad sobą. Może to ten typ?
    • princy-mincy Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:40
      Udowodnić mobbing jest bardzo trudno, więc życzę panu powodzenia w sądzie pracy.
      Ja rozumiem frustrację, brak konkretnego feedbacku, dlaczego nie został awansowany, ale z drugiej strony nie poszłabym pracować na wyższym stanowisku za 40%wynagrodzenia mniej.
      • berber_rock Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 19:57
        O to to ...

W mojej "firmie" wszyscy kombinuja, jak tu sie ustawic na mniej prestizowym stanowisku za 40% wiecej i uwazam to za bardzo sluszna strategie (oczywiscie pod warunkiem ze sie nie ma zwichnietego ego).
        Co ciekawsze - niektorym sie udaje ...
        • triss_merigold6 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 21:54
          To jest najlepsze ustawienie się ever - samodzielne stanowisko z brakiem odpowiedzialności kierowniczej.
          • profes79 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 21:57
            Też tak uważam - główny specjalista to idealna nisza - cokolwiek wyżej to skokowy zakres obowiązków absolutnie nie współgrający z finansami.
            • triss_merigold6 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:02
              Jeszcze lepszą niszą jest radca ministra.
            • sol_13 Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 08.02.23, 22:45
              Dokładnie. Bycie kierownikiem to użeranie się z ludźmi za niewielką dopłatą.
          • eliksir_czarodziejski Re: Odmowa awansu - czy to mobbing? 09.02.23, 15:05
            triss_merigold6 napisała:

> To jest najlepsze ustawienie się ever - samodzielne stanowisko z brakiem odpowi
            > edzialności kierowniczej.

Podpisuje sie obiema rękoma i nogami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka