Dodaj do ulubionych

Zablokowana Warszawa nosz k...

22.02.23, 17:32
Tak wiem, można było przewidzieć i zaplanować. Ale akurat miałam wczoraj i przedwczotaj całodniowe warsztaty, nie oglądałam newsów. I co? Od godziny stoję na wyłączonym silniku na Mokotowie, ruszyłam się moze o 500m. I się zastanawiam. Ja rozumiem że prezydent USA jest dla nas ważny. Ale serio nie dało się zaplanować przejazdu jakoś nie przez kurna całe miasto albo w innych godzinach niż godziny szczytu kiedy to wiele ludzi wychodzi z pracy i jedzie do domów? Komunikacja miejska masakra, czytam co ludzie piszą. Gdyby nie znajoma moja córka nocowalaby na półkoloniach bo odbiór był do 17:00....I tak się zastanawiam gdzie jest ta granica że owszem, ważna osoba nas odwiedza i tak dalej, trzeba ponieść jakieś poświęcenia a gdzie jednak stolica miasta i tysiące ludzi mają ogromne problemy bo akurat gość musi przejechać przez same centrum w godzinach szczytu...
Obserwuj wątek
    • bialyhenio Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:33
      takie życie stolicy
      za to mogliście sobie na Bidena na placu popatrzeć
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:44
        Nie mogłam. Pracowałam. Nikt mi kasy za free nie daje🤷
        • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:50
          Przwmówienie miał po południu...
          • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:07
            Dokładnie
      • taki-sobie-nick Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:22
        Ty to chyba Bidena kochasz, więc o co chodzi?
    • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:38
      Nie no, niech Biden przemyka opłotkami, a spotkanie z Dudą ma w Łomiankach. Wizyta na takim szczeblu to nie jest codzienność, można się przemęczyć.
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:41
        Jak to kurna tu. Albo zero albo jeden. Wystarczyłoby żeby przejechali o 14-15. Można? No sorry ale żadne wielkie halo pewnie. Albo o 18-19.
        Chyba nie wiesz co się tu dzieje, metro nie daje rady, miasto stoi na wyłączonych silnikach. Jeśli nie masz różnych zobowiązań to spoko, nie każdy ma ten komfort
        • krolewska.asma Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:42
          A gdzie jest prezydent ?
          zamiast być z Wami w tych trudnych momentach on się obściskuje wuje z Bidenem
        • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:53
          LOL, piszesz mi, że chyba nie wiem, co się dzieje - ale to ty nie ogarnęłaś, że Biden przylatuje.
          Przeżyłam już w Warszawie parę wizyt prezydentów USA, maratonów, protestów górników etc. Taki lajf w stolicy, no.
          • jakis.login Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:05
            angazetka napisała:

> Przeżyłam już w Warszawie parę wizyt prezydentów USA, maratonów, protestów górn
            > ików etc. Taki lajf w stolicy, no.

Wychodziłaś dziś z domu w ogóle? Bo wiesz, ja tez pare wizyt i demonstracji przeżyłam, ale takiego pierdolnika jak dzis i wczoraj jeszcze nie było. Tak, sprawdzałam przed wyjściem z pracy, co i kiedy będzie zamknięte i nie, nic to nie miało wspólnego z rzeczywistością. Obsługa transportu miejskiego nie wiedziała dokładnie nic. Słyszałam, jak jeden pan nakazywał grupie osób przemieścić się z przystanku tramwajowego przy placu Politechniki na trase lazienkowska i tam jechać autobusem. Pech, ze państwo akurat stamtąd przyszli, bo im powiedziano, ze nic tamtędy nie będzie jechało i żeby próbowali tramwajem. Było to na kilka godzin przed odlotem prezydenta.
            • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:33
              To widać krotko tu mieszkasz.

• majaa Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 11:35
              Też przeżyłam niejedno tego typu doświadczenie i uważam, że akurat przy okazji tej wizyty nie było wcale tak źle. Pracuję przy Krakowskim Przedmieściu, a mimo to dotarłam do pracy i z pracy do domu całkiem sprawnie, korzystając z metra i autobusów. Tylko najpierw po prostu ogarnęłam, co i jak się będzie w mieście działo i dopasowałam sobie najlepsze opcje. Da się.
          • mizantropka_20 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:10
            W końcu to nie interior a noblesse oblige. Noblese w kontekście poczucia wyższości mieszkanek stolicy nad prowincjonalnym plebsem.
            • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:15
              Pudło, jestem mieszkanką stolicy i plebsem z interioru zarazem.
              • mizantropka_20 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:21
                To nie było do ciebie, tylko do youngagain, przepraszam, źle się podpięłam.
                • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:06
                  Ale ja mam jakąś stolicowa wyższość? Ja, słoik z prowincji? Niesamowite ile sobie dopisujecie
        • m_incubo Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 08:44
          Jak zwykle Marceli Szpak szoknięty światem.
          Mam wrażenie, że głowę też masz przez większość czasu na wyłączonym silniku 🤦🏻‍♀️
        • martini_n Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:17
          > Chyba nie wiesz co się tu dzieje, metro nie daje rady,
          > miasto stoi na wyłączonych silnikach.

Jechałam metrem i jakoś nie zauważyłam, żeby nie dawało rady.
          • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:26
            Metro poza chwilowym porannym wylaczeniem 3 stacji na Ursynowie działało wczoraj normalnie.
            Trafilam wracajac na korek ba trasie Łazienkowskiej, wiec wysiadłam z autobusu i się przeszłam kawałek do metra.
            Nie rwę włosów z głowy jak są korki. Wystarczy, ze deszcz pada a utrudnienia bywają gorsze niż wizyta Bidena, bo ludzie nagle zapominają jak się jeździ.
        • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:30
          Widzisz jeszcze dodam, że mając dzieci i mieszkając w Warszawie trzeba miec plan awaryjny, ba wypadek awarii, czy wypadkow drogowych.
          W normalnym funkcjonowaniu miasta zdarzają się sytuacje, że zamiast wracać 30 minut jedziesz 1,5h (wystarczy większy wypadek blokujacy któryś z mostów, awaria wodociągowa uniemożliwiająca przejazd jakąś arterią - jakis czas temu na Grochowskiej).
          I żeby odebrać dzieci z placowki warto być dogadanym z kimś z rodziny, kto mieszka blisko, z koleżanką, sąsiadką, którymś z rodziców z grupy czy klasy.
          Uważam, że grubo przesadzasz z pretensjami do świata.
        • arthwen Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 23:53
          Ua, to wy w Warszawce macie takie małe korki, że o 14-15 jeszcze miasto nie stoi?
          U nas, żeby nie kolidowało z normalnymi korkami w mieście, to musiałby przejeżdząć o 2-3 tongue_out
      • efka_454 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 14:20
        angazetka napisała:

> Nie no, niech Biden przemyka opłotkami, a spotkanie z Dudą ma w Łomiankach. Wiz
        > yta na takim szczeblu to nie jest codzienność, można się przemęczyć.
        >

Miałby problem z dojazdem big_grin
        i nie ważne czy od strony Warszawy czy od Nowego Dworu - Łomianki wiecznie zakorkowane tongue_out
    • krolewska.asma Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:41
      Myślę że rozwiązanie jest takie że powinnaś głosować na PO

jak do władzy dojdzie Donek to nikt nie będzie do nas przyjeżdżał

Przecież Biden przyjeżdża już chyba drugi raz w roku to jest trochę przesada
      Za PO nigdy stopa amerykańskiego prezydenta nie stanęła na polskiej ziemi
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:47
        Myślę że próbujesz włączyć politykę do wątku niepolitycznego. Nie kwestionuje przyjazdu Bidena. Zastanawiam się czy jeśli jest jakaś ważna wizyta, czy to prezydenta USA czy kogokolwiek innego - to jednak można by było spróbować zorganizować to tak żeby nie paraliżować życia tysięcy ludzi, jeśli właśnie wystarczyłoby jechać w innych godzinach niż godziny szczytu. Taki crazy pomysł
        • droch Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:55
          Zdradzę tobie sekret: harmonogram wizyty prezydenta USA w najmniejszym stopniu nie zależy od władz Warszawy.
        • default Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:57
          Faktycznie crazy 🫤
          Od co najmniej tygodnia trąbią wszędzie że będą utrudnienia, żeby unikać jeżdżenia samochodem do Centrum, są mapy z zaznaczonymi ulicami, które będą zamknięte. Był czas sobie obmyślić plan na te dni.
        • panna.nasturcja Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:20
          A Tobie się wydaje, że to włodarze warszawscy decydują o harmonogramie wizyty głowy zaprzyjaźnionego mocarstwa?
          • krolewska.asma Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:03
            No bez przesady
            Rafał nie jest takim zwykłym włodarzem on zna biegle francuski i angielski studiował na Zagranicznych uniwersytetach, Ma aspiracje żeby w Brukseli negocjować fundusze europejskie więc nie jest byle Chłystkiem i rozumiem że plany wizyty negocjuje
            • iwles Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:08

Urzekły mnie twoje wielkie litery, asma 🤣
              • teodor-k Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:13
                Piszesz o sygnaturce ? Też mi się podoba .
            • lodomeria Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:11
              Źle rozumiesz.
        • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:32
          Znaczy czekaj, Ty myślisz że władze miejskie mają tu jakieś pole do uzgodnień? Władze miejskie. W kontekście wizyty prezydenta USA. Tak? mamy jasność o czym mówimy?
          Że mogą poznawszy harmonogram prezydenta USA powiedzieć "oj nie, o 14 ludzie z pracy wracają, o 15 też, no do 17 przynajmniej... Może niech pan prezydent będzie jakoś wieczorem, przemawia w nocy i wraca skąd przybył zanim nasi mieszkańcy zaczną pracę, ok?"?
          • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:35
            A jak jest? Skąd wiesz jak to się dzieje? Czy po prostu komunikujesz każdemu miastu i tam przyjeżdżasz? No ja nie wiem, podaj jakieś źródło albo materiał jak to się odbywa. Ciekawa jestem. Mamy jasność?
            • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:44
              Jak "komunikujesz miastu"? O czym ty w ogóle mówisz? Masz w ogóle jakikolwiek kontakt ze światem zewnętrznym? Nigdy nic nie czytałaś ani nie oglądałaś o tym jak przebiegają tego typu wizyty? Wszystkie dotychczasowe umykały ci tak jak dzisiejsza?
            • martini_n Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:48
              youngagain napisała:

> A jak jest? Skąd wiesz jak to się dzieje? Czy po prostu komunikujesz każdemu mi
              > astu i tam przyjeżdżasz? No ja nie wiem, podaj jakieś źródło albo materiał jak
              > to się odbywa. Ciekawa jestem. Mamy jasność?

Ok, ty chyba nie udajesz głupiej.
          • sol_13 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:14
            35wcieniu napisał(a):

> Że mogą poznawszy harmonogram prezydenta USA powiedzieć "oj nie, o 14 ludzie z
            > pracy wracają, o 15 też, no do 17 przynajmniej... Może niech pan prezydent będz
            > ie jakoś wieczorem, przemawia w nocy i wraca skąd przybył zanim nasi mieszkańcy
            > zaczną pracę, ok?"?

I w ogóle po co go w tym Marriotcie kwaterowali, tyle zamieszania i korków w samym centrum. Było go dać gdzieś na Białołękę do motelu.
      • irma223 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:07
        Nie wiem, czy nie zauważyłaś, ale za PO panował generalnie spokój w naszej części świata i nie było powodu do tak częstych wizyt prezydenta USA w Polsce.

Niestety, rok temu pewnemu idiocie przyśniło się, że będzie nowym Stalinem i wskrzesi ZSRR i zrobiło się w tej części świata nerwowo.

Wizyty prezydenta USA nie mają nic wspólnego ze światłymi rządami PiS.
        • teodor-k Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:09
          Haha ale bzdury .Dlatego zginął Lech Kaczyński i był najazd Rusków na Gruzję .A politycy klepali Putina po plecach .Proszę Cię Irma .
          • irma223 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:19
            Lech Kaczyński zginał, bo nie potrafił pogodzić się z faktem, że nawet głowa państwa i zwierzchnik sił zbrojnych musi czasem ustąpić wobec głupiej mgły.
            A co do Gruzji: czy to nie Gruzja rozpoczęła wówczas działania zbrojne?
          • komorka25 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 27.02.23, 12:57
            L. Kaczyński zginął z powodu własnej indolencji - nie potrafił samodzielnie podjąć decyzji i skończyło się tak, jak wiemy, że się skończyło. Za dużo kombinowania, za mało myślenia.
    • semihora Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:41
      >>>akurat miałam wczoraj i przedwczotaj całodniowe warsztaty, nie oglądałam newsów.

Co możemy poradzić na to, że w żaden sposób nie przebiły się do ciebie informacje o Bidenie?
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:52
        Ależ to nie o tym wątek
        • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:53
          No owszem, o tym.
          • stephanie.plum Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:57
            nie zrozumiałaś, chodziło o to, żeby zgodnie ponarzekać, a tu zonk.
        • panna.nasturcja Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:21
          Ależ dokładnie o tym.
          Zaskoczyło Cię jak zima drogowców.
    • starczy_tego Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:47
      Ale w ogóle nic nie kojarzyłas, ze Biden jest w Polsce?
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:51
        Kojarzyłam. Ale miałam warsztaty wczoraj i dziś i musiałam być w biurze, rano porozwozic dzieci na półkolonie. Nie mam nikogo na miejscu do pomocy.
        • feniks_z_popiolu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:58
          I sami tacy niezorientowani wokół Ciebie? Radio w samochodzie wysiadlo? Aż trudno uwierzyć. A życie w stolicy niestety tsk wygląda zawsze jakieś wydarzenia na ulicy stolicysmile
        • starczy_tego Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:08
          Trzeba się bardzo postarać, żeby nie uzyskać nawet mimochodem żadnych informacji. Radia w aucie nie masz
    • chococaffe Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:52
      Jak Mokotów to dzisiaj była demonstracja (prawa lokatorskie?) od chyba trzeciej do piątej? Szli od Ujazdowskich do Nabielaka
    • profes79 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:54
      Ja powiem więcej - całkowitego armageddonu nie były tylko i wyłącznie dlatego, że mamy ferie.
    • stephanie.plum Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:55
      nosz k.... chciałam sobie posłuchać radia, a tu trąbią w kółko, w każdych wiadomościach, gdzie w Warszawie będą blokady ulic i kiedy, nie mieszkam w Warszawie a i tak musiałam tych głupot słuchać, no ja rozumiem, że ważna persona odwiedziła stolicę, ale nie każdy jest kierowcą, i czy naprawdę nie było innych tematów, tylko które ulice będą wyłączone z ruchu i w jakich godzinach? cóż za monotematyczność, doprawdy, tysiące ludzi musiały tego wysłuchiwać.
    • kasandra33 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 17:57
      Na niebezpiecznej Ukrainie chodził sobie po Kijowie, gdzie groziły my ataki, jechał sobie pociągiem. A w bezpiecznej Warszawie trzeba wszystko zamykać.
      • emateczka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 07:53
        "Chodził sobie", "jechal sobie"... I myślisz, że tak luzem sobie chodził i jechal? Że tam nic nie zamykali, żeby on sobie mógł pojeździć? 🤔
      • alessa28 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:14
        kasandra33 napisała:

> Na niebezpiecznej Ukrainie chodził sobie po Kijowie, gdzie groziły my ataki, je
        > chał sobie pociągiem. A w bezpiecznej Warszawie trzeba wszystko zamykać.

ale to nie kojarzysz ze to byly pozory luzu?serio myslisz ze tak sobie chodzil gdzie chcial?xd
        nawet jesli ironizujesz to wyszlo slabo.
        • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:23
          Lol, przecież to kasandra big_grin
    • simply_z Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:01
      No tak lajf. W Krakowie za to czasami organizuja bieg korposzczurow, maraton gdzie czesto jakis szczurek slabnie , bo nie nawykl do biegu. Cel rzekomo charytatywny ale miasto zablokowane przez weekend.
      • ga-ti Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:05
        W wakacje załapałam się na tour de pologne w Krakowie! Przejeżdżali koło hotelu, wszyscy obecni goście wylegli kibicować smile
        • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:14
          Jak w mieście gdzie pracuję jest tour de pologne, to pół miasta jest wyłączone z ruchu. Nie kibicuję, a i tak mnie to dotyka. Muszę jakoś z tym żyć.
        • simply_z Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:37
          Tour jest akurat fajny, jezdza profesjonalisci, cos sie dzieje, a nie chaotyczny tlum amatorow.
          • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 08:39
            Ja się w ogóle nie interesuję sportem, nawet uprawianym przez profesjonalistów i nie robi mi różnicy, przez kogo miasto jest zablokowane.
      • leosia-wspaniala Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:34
        >W Krakowie za to czasami organizuja bieg korposzczurow, maraton gdzie czesto jakis szczurek slabnie

Business Run nazywasz maratonem big_grin ???
        • simply_z Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:37
          oni to tak nazywaja miedzy soba.
      • sumire Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:44
        simply_z napisała:

> No tak lajf. W Krakowie za to czasami organizuja bieg korposzczurow, maraton gd
        > zie czesto jakis szczurek slabnie , bo nie nawykl do biegu. Cel rzekomo charyta
        > tywny ale miasto zablokowane przez weekend.

To bardzo ciekawe, co piszesz. Business Run trwa jeden dzień i w ubiegłym roku jego trasa biegła... wokół Błoń.
        • simply_z Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 14:44
          ah no popatrz, nie sledzilam tak dokladnie. Dobrze wiedziec
    • ga-ti Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:03
      Nie przyzwyczaiłaś się jeszcze? Akurat Biden, ale w stolicy jak nie prezydent to premier, a to delegacja, a strajki i blokady, demonstracje, protesty, to znowu pochody wszelakie, na biegach i wyścigach różnorakich kończąc. Takie życie w stolicy.
      I jakoś na prawdę trudno mi uwierzyć, że żyłaś do dziś do 17. w błogiej nieświadomości, zazdroszczę. Ja nie z Warszawy, a wiadomości o utrudnieniach w ruchu poznałam.

No mógł wieczorem, czy rano odlecieć albo w samo południe, ale myślę sobie, że na jego godziny wylotu ma wpływ wiele składowych.
      • profes79 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:09
        Akurat na ogół i strajki, i blokady i przemarsze czy przejazdy to ułamek tych uciążliwości jakie były przez ostatnie dwa dni. Jakby tak zablokował Waszyngton to by go Amerykanie na taczkach wywieźli i do Potomaku wrzucili.
        • al_sahra Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:00
          profes79 napisał:

> Jakby tak zablokował Waszyngton
          > to by go Amerykanie na taczkach wywieźli i do Potomaku wrzucili.

Jeśli prezydent udaje się gdzieś samolotem, to na lotnisko w bazie Andrews jest zabierany helikopterem. Jeśli przejeżdża przez miasto, to Secret Service stara się tak koordynować z policją, żeby zamykać i otwierać kolejne odcinki na trasie przejazdu, blok po bloku, a nie całą trasę przez dłuższy czas. Zwykle to idzie bardzo sprawnie, tzn. poszczególne skrzyżowania mogą być wyłączone z ruchu przez kilka minut. Ale w dalszym ciągu, jeśli się weźmie pod uwagę, że specjalna ochrona przysługuje nie tylko prezydentowi, ale Pierwszej Damie, wiceprezydentowi i częstym gościom zagranicznym, to trochę się tego uzbiera. Ciągle to generuje mniej problemów niż bezczelni dyplomaci-święte krowy z ONZ w Nowym Jorku, którzy parkują gdzie chcą, z reguły nie płacą mandatów i potrafią nawet jechać pod prąd.
          • profes79 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:23
            Dyplomaci to sa problemem wszędzie - także w Polsce. Jak miałem zajęcia z protokołu to prowadzący mocno na to narzekał, że immunitet dyplomatyczny pozwala praktycznie na bezkarność i unikanie mandatów.
    • panna.nasturcja Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:18
      Nie ma obowiązku mieszkania w stolicy.
      To norma, że w stolicy są tego typu utrudnienia, a jeszcze u nas, gdzie z centrum na lotnisko trzeba przejechać przez pół miasta.
      A trąbione było wszędzie.
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:09
        KOCHAM. "Nie ma obowiązku" to mój ukochany argument, taki pięknie pasywno agresywny
        • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:16
          Ale właściwie czego byś oczekiwała? Pogłaskania po głowie i zapewnienia, że forum zorganizuje, by żadnych utrudnień w stolicy więcej nie było, a jako rekompensatę doda bon do Złotych Tarasów?
          • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:37
            Nie, zbędny sarkazm. Rzuciłam temat do rozważań który w ogóle nie został podjęty tylko standardowo pojazd po mnie.
            • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:46
              Nie wiem czy standardowo ale jeśli faktycznie dzieje się to cyklicznie to może warto rozważyć powiedzenie o koniu i siodle?
            • niemcyy Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:25
              youngagain napisała:

> Nie, zbędny sarkazm. Rzuciłam temat do rozważań który w ogóle nie został podjęt
              > y tylko standardowo pojazd po mnie.

Forum jest rzadko jednomyślne, a jeśli już jest, to z jakiegoś powodu.
            • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:36
              Ależ został. Część ma na niego wyjebongo, bo Warszawa, część podziela twój oburz. Pojazdu (hehe, nomen omen) po tobie nie zauważyłam.
              Na pocieszenie mogę zaś rzec, że wczoraj w osiedlowym spozywczaku babki też na Bidena i zamknięcie ulic narzekały.
    • kozica111 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:19
      Kuźwa a w Sudanie nie maja na pol kg ryżu..
      • kozica111 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:19
        Dzieci umierają lala...z głodu, kumasz?
        • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:10
          Nie mają też tam internetu z którego korzystasz pisząc te bzdury
          • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:18
            Niektórzy mająsmile data.worldbank.org/indicator/IT.NET.USER.ZS?locations=SD
      • triss_merigold6 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:29
        #nikogo
    • heca7 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:20
      Do męża wczoraj dzwoni policja...
      Przedstawiają się- bo wie pan, my tu siedzimy już parę godzin. Na ostatnim piętrze budynku.
      Mąż- no wiem wink
      Policja- bo stąd mamy widok na prezydenta.
      Mąż- tongue_out poważnie?
      Policja- ale tutaj jest kotłownia i jest straaasznie gorąco. A jakby ktoś nam drzwi otworzył to może zrobiłoby się chłodniej?
      Mąż- a jakbyście się tak rozebrali? tongue_out
      Policja- nie no! panie my na służbie jesteśmy!
      Mąż- jak otworzymy kotłownię będzie jeszcze gorzej. Tam jest jak w piecu...

Skończyło się na instrukcji uchylenia włazu na dach...
      Tak ,że nie tylko ty cierpisz z powodu przyjazdu Bidena wink
      • krolewska.asma Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:16
        Mąż- a jakbyście się tak rozebrali? tongue_out

Ani śmieszne ani mądre

Za takie pyskowanie mógł spokojnie mandat dostac

Ja bym na 100% mu wlepiła
        • simply_z Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:38
          bosh ale ty za grosz nie masz poczucia humoru.
    • gorzka.gorycz Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:28
      youngagain napisała:

> Tak wiem, można było przewidzieć i zaplanować. Ale akurat miałam wczoraj i prze
      > dwczotaj całodniowe warsztaty, nie oglądałam newsów. I co? Od godziny stoję na
      > wyłączonym silniku na Mokotowie, ruszyłam się moze o 500m. I się zastanawiam. J
      > a rozumiem że prezydent USA jest dla nas ważny. Ale serio nie dało się zaplanow
      > ać przejazdu jakoś nie przez kurna całe miasto albo w innych godzinach niż godz
      > iny szczytu kiedy to wiele ludzi wychodzi z pracy i jedzie do domów? Komunikacj
      > a miejska masakra, czytam co ludzie piszą. Gdyby nie znajoma moja córka nocowal
      > aby na półkoloniach bo odbiór był do 17:00....I tak się zastanawiam gdzie jest
      > ta granica że owszem, ważna osoba nas odwiedza i tak dalej, trzeba ponieść jaki
      > eś poświęcenia a gdzie jednak stolica miasta i tysiące ludzi mają ogromne probl
      > emy bo akurat gość musi przejechać przez same centrum w godzinach szczytu...

O tym, ze Biden będzie w Warszawie wiadomo nie od dwóch dni, tylko trochę dłużej...
    • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:49
      Piękny wątek. Pięknysmile
      Dziękuję
    • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:54
      Właśnie, niech to szlag siedzę od dwóch godzin w centrum handlowym (nie znoszę centrów handlowych) po tym, jak przejechanie trasy, która zajmuje kwadrans zajęło mi godzinę. Przeczekuję, a bardzo chciałabym być w domu. W dodatku nie mają gofrów i łzy topię w herbacie. Co z tego, że dobrej.
      • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:18
        Problemy pierwszego świata ❤️
        • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:38
          Błagam Cię, jesteśmy na forum gdzie laski narzekają że wieje i że spać im się chce. Paraliż miasta przy tym to realny problem
        • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:20
          Jasne, bo ty ich nie masz, juz lecę wierzyć.
          • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:28
            Na tego typu sytuacje, o ktorych wiadomo od pewnego czasu, mozna się przygotować.
            Buden nie zmaterializował się nagle w dniu wczorajszym w Warszawie.
            • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:28
              *Biden
              • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:31
                Mi Bidena telefon uparcie przerabia na Biedaka. Przypadek?
            • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:30
              Przygotował się bardzo starannie. Tego, jak wyjaśniła mi miła pani z informacji miejskiej, nie przewidział nikt.
      • ophelia78 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:55
        Skoro jedziesz kwadrans to idź piechotą. W godzinę dojdziesz.
        • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:58
          big_grin spoko przelicznik.
          • ophelia78 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:02
            W mieście? Oczywiście!
            • 35wcieniu Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 09:26
              W każdym? Yyyy... Nie sądzę, albo moje jakieś dziwne. big_grin
          • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:27
            Standardowy na warunki miejskie.
        • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:21
          Jechałam z jednego końca Wawy na drugi. Na piechotę zajęłoby to mi jakieś skromne 12 godzin. Z tobołami. Ale dzięki za pomoc
          • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:26
            A nie mogłaś wybrać innej trasy z pominięciem ścisłego centrum?
            • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:33
              Ależ właśnie, o ironio, wybrał. Z całkiem pominiętym centrum.
              • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:35
                * wybrałam

Służby miejskie nie przewidziały tego problemu. Tak całkiem po prostu.
              • anilorak174 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:11
                W okolicy lotniska czy jak?
                Przejazd prawym brzegiem Wisły był całkiem sprawny.
          • krolewska.asma Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:57
            Czemu Zorganizowałaś sobie życie które jest koszmarem ????

gdybyś miała pracę obok mieszkania to nie musiałabyś zakładać dramatycznych wątków

na własne życzenie wpędzasz się w problemy a potem żebrzesz o litość
          • marta.graca Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 08:42
            I nie macie tam żadnego zbiorkomu na tym odcinku?
    • bazia_morska Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:55
      Ojojać cię? Bo wiesz, ostatnio bez zapowiedzi przyszło trzesienie ziemi, a chwilę wczesniej wojna.
      • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:58
        Yhyyy. Bo nie można ponarzekać jak boli głowa, gdyż niektórym głowę urwało i mają gorzej.
        • bazia_morska Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:49
          Eeee bo wiesz, ta wizyta jest tak nierozerwalnie związana z wojną, że do głowy mi nie przyszło, że można wyprodukować wątek wyżalny.
          • sol_13 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:53
            Super, ale jakby ta wojna nie jest u nas.
            • leosia-wspaniala Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:01
              Ale jakby bardzo nas dotyczy. Aż dziwne, że niektórym wciąż trzeba to tłumaczyć.
              • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:27
                Ale poważnie dobra organizacja wizyty to byłby grzech, bo w Ukrainie wojna? Błagam.
                • leosia-wspaniala Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:37
                  Czytasz drzewko czy nie bardzo? Odniosłam się tylko do stwierdzenia "wojna nie jest u nas" - to raz. Dwa - dobra organizacja, czyli jaka? Z listem poleconym do autorki wątku, która żyje odcięta od mediów i nie sprawdzi, gdzie jej ulice zamykają
                  • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:53
                    Ja sprawdzałam, nic z tego nie wynikło. O to mam pretensję.
                    Wojna tu nie ma nic do rzeczy przecież.
                  • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:09
                    Ej czytaj kurna czytaj co tu piszę ja i Bene. Mimo sprawdzania co chwila była dezinformacja i chaos, brak info. Czy można poddać krytyce cokolwiek czy trzeba być taka owca której wsyzstko się podoba bo wszyscy tak mówią? Nie mam już siły do tej ematki.
          • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:17
            Ja się bardzo cieszę, że Biden wygrał wybory, że odwiedził tę część Europy itd. Co nie zmienia mojego wkurwia na kiepska organizacje. Zastaw się, a postaw się. Boso, ale w ostrogach. 57 minut na przystanku, bo tak
    • leanne_paul_piper Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:57
      No, też się wkurzyłam. Na szczęście udało mi się przedostać przy Sobieskim, ale chyba cudem, albo jeszcze przed przejazdem szanownej osoby, bo inaczej pewnie do tej pory bym tam stała.
    • teodor-k Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 18:59
      Zaciekawił mnie ten wątek ile jest w Warszawie schronów przeciwatomowych ? Wiadomo stolica ,wojna .
      • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:06
        Jeden jest pod instytutem naukowym na Ochocie. Wiem, że muszą na cześć etatu zatrudniać emerytowanego wojskowego, żeby pilnował stanu schronu. Wiem też, że od lat nikt tam nie sprzątał ani nic.
        • teodor-k Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:26
          Jak czytam to jedynie warszawiacy w razie czego muszą uciekać do metra .Bo nie ma ,a te co są to wartość muzealna.
          • bene_gesserit Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:26
            W metrze nie zmieści się milion siedemset tysięcy. Parę procent, najwyżej.
    • berdebul Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:00
      Podziękuj baranom od zwężanie drog i braku alternatywnych przejazdów. Przez Warszawę nie da się inaczej przejechać + prezydent USA jest zabezpieczany przez ichniejsze służby.

• profes79 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 21:26
        Alternatywne przejazdy to są, Ale jak w jednym momencie zamykane są:
        Krakowskie Przedmieście (od ul. Senatorskiej do ul. Świętokrzyskiej) [co ma znaczenie głównie dla komunikacji miejskiej]
        al. Jerozolimskie (na odc. Pl. Zawiszy – rondo Waszyngtona)
        ul. Marszałkowska i Andersa (na odc. pl. Zbawiciela – Stawki)
        ul. Raszyńska, Żwirki i Wigury (na odc. Lotnisko Chopina – pl. Zawiszy)
        ul. Wawelska (na odc. Grójecka – al. Niepodległości)
        al. Jana Pawła II (na odc. Rondo ONZ – GUS).
        To można sobie pogwizdać. Albo jechać przez Pragę. Ja mam to szczęście, że jestem w stanie ograniczyć poruszanie się do linii metra ale nie każdy ma to szczęście.

Pominę już fakt, że skoro można przytrzymać ruch kołowy np. przy jakiejś manifestacji itd. dopóki nie przejdą to może i ruch na warszawskich ulicach możnaby zatrzymywać na kwadrans bo akurat gość przejeżdża; dać mu wolną drogę i heja.

Swoją drogą, ciekawe czy Kijów też dla niego tak zamknęli.
        • berdebul Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:38
          Gdyby istniały alternatywne przejazdy, które nie spowodują większych korków, to możliwe byłoby zablokowanie centrum Wwy dla prywatnych osobówek z wyłączeniem mieszkańców. Nie da się. Dlatego wyłącznie kilku odcinków powoduję korkowanie się całości.
          Dodajmy do tego boordel z okazji tramwaju na Wilanow, prace na Woli (tramwaj na Kasprzaka) i stoi wszystko.
          • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:14
            Nawet mi nie mów o tym tramwaju na Kasprzaka ..Ja tam mam dużą wyrozumiałość dla remontów bo przecież to dla mieszkańców będzie, chwilowo ciężej ale potem lepiej. Ale to żeby nie skoordynować przejazdu jednego człowieka i jego świty i zablokować całą Warszawę to nie wiem, no mam prawo chyba być trochę na "nie"
    • majenkirr Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:06
      Takie są uroki miasta wink. Dlatego właśnie lubię prowincję - do nas żaden prezydent nie przyjedzie big_grin.
      • angazetka Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:19
        Rzeszów też tak myślał i co? wink
        • majenkirr Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 20:34
          Rzeszów dla mnie to metropolia 😂.
    • atoness Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:18
      Współczuję, naprawdę. I jeszcze bardziej doceniam swój rower. Pojechałam i wróciłam jak zawsze.
      • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:30
        Tak. Ja mam dzieci i na pewno mogłabym je rano rozwozić komunikacja, wiem że wszystko się da. Ale musielibyśmy wstawać o 5:30 chyba
        • atoness Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:42
          Nie twierdzę, że rower to rozwiązanie dla wszystkich. Swoje dziecko woziłam, gdzie było trzeba, na rowerze, i wstawałam o tej, o której musiałam. Jak większość pracujących ludzi.
          Swoją drogą: czasem chodzę do pracy pieszo. Zajmuje mi to 42 minuty. Dwoje moich współpracowników mieszka bardzo blisko mnie i raczej się jutro nasłucham o tym, jak stali w korku. Zapewne szybciej by doszli pieszo. Mam nawyk takiego kombinowania. A niektórzy nie mają.
          • sol_13 Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:46
            Oho, zaczyna się.
            • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:21
              Nie, no nie trzeba udowadniac że się da. Są różni ludzie, mają różne okoliczności życiowe, różne odległości do pracy, różny rodzaj pracy. Ja tam nie oceniam czy ktoś w aucie czy na rowerze bo nie znam okoliczności. Niezmiennie bawi mnie mój bezdzietny kawaler kolega w pracy, który zawsze radzi mi jeździć komunikacja bo on jeździ. Ciekawe jakby ogarnął rozwożenie rano dzieci, potem szybka trasę powrotną na moją dzielnice żeby dzieci odebrać i zawieźć na zajęcia dodatkowe...Eh eh
              • atoness Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:46
                Toteż i ja nikomu nie doradzam ani nie oceniam. Gdybym miała stać pewnie ponad godzinę w korku (spójrzmy na to inaczej: robić korek), wolałabym iść te 40 minut. Oni nie wolą. Są też tacy, którzy nie mają wyboru.
                • youngagain Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 22:51
                  Sure. Ale każdy jednak dokonuje wyboru rozważając za i przeciw więc pewnie z jakiegoś powodu im się opłaca. Bo może stoją w korku te 40 min ale potem musza mieć auto właśnie chociażby z powodu rozwożenia dzieci, pojechania gdzieś dalej etc. To tak jak ja dziś. Myślałam żeby zostawić auto i się przesiąść w komunikację. I może nawet znalezienie miejsca do zostawienia auta, przesiadka byłyby szybsze niż moje stanie w korku - to potem musiałam jeszcze jechać po córeczkę do tej znajomej co mi ją odebrała z polkolonii. I znowu komunikacja. Nie wspomnę ze dziś akurat wyjątkowo byłam na obcasie i bym szła w tempie wolniejszym niż normalnie. I tak dalej. Więc moim zdaniem trzeba cały obrazek poznać. Ludzie lubią szybko oceniać, nakładają swoje filtry - nie analizując
                  • atoness Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 23:25
                    Oczywiście, zgadzam się. Ci dwoje akurat nie mają dzieci. Ale to obojętne, mogą nienawidzić chodzić, i tyle.
                • boogiecat Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 23.02.23, 20:42
                  atoness napisała:

> Gdybym miała stać pewnie ponad
                  > godzinę w korku (spójrzmy na to inaczej: robić korek), wolałabym iść te 40 minu
                  > t.

Z obowiazku w krzewieniu zdrowotnosciowego kruzganku, wklejam reklame z mojej ulubionej serii Federacji Kardiologow Francuskich, pod haslem « Nie kazdy ma szczescie spedzic tak zly dzien »😉

Szi bum, szi bum, yalalalala- z dedykacja dla Warszawianek ogarniajacych prezydenckie bordello:
    • wkswks Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:20
      Ja wam strasznie współczuje. Jak nie maratony, to marsze, a jak nie marsze to politycy.
      • teodor-k Re: Zablokowana Warszawa nosz k... 22.02.23, 19:30
        W Berlinie centrum też czasami nie jest lekko .