Dodaj do ulubionych

Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej

01.03.23, 19:54
Kto tu ma rację?

Taka sytuacja
Wydarzenie miało miejsce w szkole podstawowej 84 w Poznaniu .

1.Wersja rodziców

Do redakcji gazety zgłosili się rodzice chłopca, którego nauczycielka miała złapać za nadgarstek i szarpiąc wyprowadzić na korytarz. Mieli nagranie dźwięku całego zajścia. Słychać na nim nauczycielkę, która mówi m.in.: "Chcę zobaczyć twój tyłek, pokażesz mi?", "Umiesz mówić?", "Mam ci ściągać gacie?", "Szlag mnie trafi!", "Jak ty do mnie mówisz? Kim ja dla ciebie jestem?"

2. Wersja nauczycielki

Nauczycielka, której dotyczy cała sprawa, wyjaśniła, że chodziło o jej rozmowę z uczniami, którzy byli świadkami niewłaściwego zachowania jednego z uczniów wobec innych dzieci i nauczycieli i nie reagowali:
"Zaprzeczał, że wyrządzał dzieciom krzywdę również we wtorek podczas pobytu w świetlicy. Wyrzucał dzieciom śniadanie przez okno, dokuczał, przezywał, psocił"

"Wydaje mi się, że to właśnie wtedy podniosłam głos i pytałam, czy ja mam tak zachowywać się i robić, jak on zachowuje się wobec innych dzieci"- wyjaśniła.

Sprawa trafiła do Rzecznika Dyscyplinarnego dla Nauczycieli.
Początkowo rzecznik obwinił nauczycielkę o naruszenie praw dzieci, ostatecznie jednak wycofał zarzuty i umorzył sprawę. Stwierdził, że nagranie jest niewiarygodne, niewyraźne i nie ma pewności, że dotyczy właśnie tego zajścia. Rodzice zgłosili więc sprawę do Ministerstwa Edukacji i Nauki.

W wyniku kontroli ( Ministerstwa) potwierdzono, że "nie zapewniono bezpieczeństwa dziecka, naruszając przy tym jego prawo do poszanowania godności".

Kto Waszym zdaniem ma rację?

Obserwuj wątek
    • gr.ruuu Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 19:57
      Nie ma absolutnie żadnego kontekstu, który usprawiedliwiałyby takie wypowiedzi nauczyciela do ucznia.
      • grey_delphinum Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 19:59
        Wypowiedzi nauczycielki o tyłku i ściąganiu gaci absolutnie niedopuszczalne.
        • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:06
          Chyba, że byłyby cytatem wypowiedzi ucznia. Ale to chyba nie ten przypadek.
          • asia_i_p Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:44
            To raczej były cytaty z tego ucznia, próbowała stworzyć sytuację "A jak ty byś się poczuł . . .?", tyle że to, nawet jeśli pominiemy fakt, że ze względu na etykę zawodową niedopuszczalne, jest kompletnie przeciwskuteczne. Nie da się zapanować nad sytuacją, tracąc panowanie nad sobą, a zamiast komunikatu "jak ludzie tak mówią, to jest ci przykro" powstaje komunikat "pani też tak mówi". Bez sensu kompletnie.
          • janja11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:45
            little_fish napisała:

> Chyba, że byłyby cytatem wypowiedzi ucznia. Ale to chyba nie ten przypadek.

No, właśnie to chyba ten przypadek.
            • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:29
              Tak, później doczytałam, że to może być to.
    • ichi51e Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 19:58
      Najbardziej to mnie zastanawia mnie ze są rodzice którzy tak nagrywają swoje dziecko - jak widać slusznie
      • gr.ruuu Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:04
        Z opisu nie wynika, że nagranie zrobili rodzice. Przypuszczam, że nagrywał ktoś ze świadków zajścia
    • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:01
      Nauczycielka powinna wysłać dzieciaka do pedagoga czy innego psychologa, a nie szarpać.

Co do reszty, to za mało elementów, żeby odpowiedzieć.
      • gr.ruuu Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:05
        Nauczycielka, która molestuje dziecko to sama powinna być w trybie pilnym odsunięta od dzieci o wysłana do psychologa. Wyobrażasz sobie aferę, gdyby nauczyciel płci męskiej powiedział do uczennicy: chce zobaczyc twój tyłek, czy mam ci ściągnąć gacie?
        • arthwen Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:07
          Z wypowiedzi nauczycielki rozumiem, że to były cytaty z tego dziecka - tzn ono się tak zwracało do kolegów.
          Nadal - słabo świadczy o jej umiejętnościach pedagogicznych taki sposób "pouczania" dziecka, ale nie znaczy to też, że to było molestowanie.
          • asia.sthm Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:26
            > że to były cytaty z tego dziecka

Tak chyba bylo. Ponioslo kobiete i zrobila mu zwierciadlo jego tekstow.
            • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:30
              Cokolwiek jej się stało, nie miała prawa go dotknąć, a już na pewno nie szarpać za nadgarstek. Pewnie pani wazy dwa razy tyle co on, niech się mierzy z własna kategoria wagową.
              • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:44
                Ale zdaje się nie mamy informacji w jakim wieku to dziecko jest. Bo inna kategoria "fizyczna" siedmiolatek, a inna jeśli ósmoklasista po dwóch "spadochronach", czyli de facto siedemnastolatek.... Oczywiście szarpania nie usprawiedliwiam, ale w kwestii zmierzenia ze swoją kategorią wagową... Ogólnie zdecydowanie za mało danych by jednoznacznie ocenić sytuację.
                • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 08:23
                  Dziecko świetlicowe.
                  • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:28
                    A to, że świetlicowe nic nie mówi ani o wieku ani o gabarytach. Bo regulamin świetlicy jest różny w różnych szkołach. Znam takie, że świetlica jest tylko dla dzieci z klas 0 - 3, a znam i takie, że jest dla wszystkich uczniów, którzy np czekają na zajęcia pozalekcyjne typu SKS, dodatkowy angielski, mają "okienko". Wiesz jak jest w tej konkretnej szkole? Bo ja nie...
                    • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:22
                      Z pewnością nie miał 17 lat i nie ważył tyle co nauczycielka - to logiczne,ze miała dużą przewagę fizyczną, inaczej nie dałaby rady go wyprowadzić siłą.
              • janja11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:51
                marinella napisał(a):

> Cokolwiek jej się stało, nie miała prawa go dotknąć, a już na pewno nie szarpać
                > za nadgarstek. Pewnie pani wazy dwa razy tyle co on, niech się mierzy z własna
                > kategoria wagową.

Dokuczał innym dzieciom.
                Rozumiem, że jeżeli ofiarą przykrego ucznia będzie Twój dzieciak, to nadal utrzymujesz wersję, że nauczyciel ma tylko prawo się przyglądać i grzecznie prosić, aby nadpobudliwy dziubdziuś nie ściągał koledze gaci.
                • asia.sthm Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:59
                  Zdaje sie ze zlapanie za nadgarstek jest jedynym dopuszczalnym rodzajem fizycznego przymusu w celu powstrzymania czy wyprowadzenia ucznia z pomieszczenia.
                  • elenelda Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:15
                    asia.sthm napisała:

> Zdaje sie ze zlapanie za nadgarstek jest jedynym dopuszczalnym rodzajem fizy
                    > cznego przymusu w celu powstrzymania czy wyprowadzenia ucznia z pomieszczen
                    > ia.
                    >
                    >

Jeżeli uczeń swoim zachowaniem stanowi zagrożenie dla innych i siebie jak najbardziej można go unieruchomić łapiąc nie tylko za nadgarstek. Dziecko, które kopie, wyzywa, rzuca krzesłami w dzieci i okna nie da się unieruchomić wyłącznie złapaniem za nadgarstek.
                    • asia.sthm Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:14
                      > nie da się unieruchomić wyłącznie złapaniem za nadgarstek.

Oczywiscie, ze nie. Tu w opisanej sytuacji wystarczyl nadgarstek.
                      Procedury dokladnie okreslaja dopuszczalnosc kontaktu fizycznego nauczyciela z uczniem. Mozna to latwo sprawdzic.
                      sptargowiska.edupage.org/about/?eqa=dGV4dD10ZXh0L2Fib3V0JnN1YnBhZ2U9MQ%3D%3D

stanowcze interwencje wychowawcze prowadzone w bezpośrednim kontakcie fizycznym są dopuszczalne w sytuacjach zagrożenia życia i zdrowia dotyczących:

konfliktów pomiędzy podopiecznymi (rozdzielenie zwaśnionych, przytrzymanie, obezwładnienie)

Niedopuszczalne są intencjonalne zachowania wzbudzające poczucie zagrożenia lub noszące znamiona:

przemocy fizycznej (np. popychanie, uderzanie, wykręcanie rąk, duszenie, kopanie, szarpanie, spoliczkowanie, itp),
                  • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:19
                    Zdaje Ci się.
              • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:39
                Tak serio nie ma prawa? Jak on komuś sciaga gacie? Jak maca kogos? Nie ma prawa go wyprowadzić? Ma do niego mowić a on w tym czasie ma dalej macać dzieci?
                • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:23
                  Gdzie wyczytałaś, ze akcja z miała miejsce podczas ataku na kogoś i nauczycielka zastosowała obronę konieczną ?
        • marinella Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:19
          nagranie jest niewiarygodne, niewyraźne i nie ma pewności, że dotyczy właśnie tego zajścia
        • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:18
          Jakie molestuje? To wygląda na cytaty z dziecka i przytoczenie jego zachowań.
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:37
          Grruuu ona tam raczej cytowała co on mówi do innych dzieci. On mowił o sciaganiu gaci i zaglądaniu w majtki
    • malenka9 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:07
      , "Mam ci ściągać gacie?",

Oto mozliwy kontekst

Uczeń dmówi do nauczycielki

Ściągnij mi gacie, stara ruro

Nauczycielka

, "Mam ci ściągać gacie?",
      • malenka9 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:08
        Mnie unteresuje, co zostalo wyciete z tego nagrania
    • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:18
      Biedny chłopak, cały czas w stresie.
      Niech idzie na stałe na edukację domową, tam dozna ukojenia wink
      • gr.ruuu Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:22
        Coraz wiecej dzieci z tego korzysta
        • ga-ti Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:39
          Szkoda tylko, że na nauczanie domowe "uciekają" te spokojne dzieci, często ratując się przed agresorami uncertain a agresorzy są nie do ruszenia.
          • pierwszykot Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:17
            ga-ti napisała:

> Szkoda tylko, że na nauczanie domowe "uciekają" te spokojne dzieci, często ratu
            > jąc się przed agresorami uncertain a agresorzy są nie do ruszenia.
            Z takim bachorem rodzic nie będzie siedzial. Niech placówka sie zajmie 😀
        • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:20
          I coraz więcej będzie niezsocjalizowanych, bez elementarnych kompetencji społecznych i depresyjnych, no ale rodzice będą twierdzić, że mają w domu introwertyka.
          • waleria_bb Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 00:05
            Ciężki temat, ale tak może być. Jeśli rodzice machną ręką i zaakceptują, że dziecko 'tak ma' i nie zaprowadzą do terapeuty, psychiatry. Podczas gdy 'tak ma' to będą w rzeczywistości fobie, lęki, może depresja.
    • asia_i_p Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:36
      Moim zdaniem chodziło najprawdopodobniej o sytuację, w której uczeń wyjaśnił, że ściągał koledze spodnie/ prosił go o ściągnięcie, bo chciał zobaczyć jego tyłek. Więc nauczycielka postanowiła zadać mu to światłe pytanie oczekując, że doprowadzi do wnioskowania "Ojej, nie podoba mi się, jak pani do mnie tak mówi, więc koledze się pewnie nie podobało, jak tak do niego mówiłem/ ściągałem mu spodnie". Nie do końca wiem, jak adekwatnie skomentować to oczekiwanie.

Definitywnie konkluzja Ministerstwa jest słuszna, nie mam pewności, że akurat w odniesieniu do tego dziecka, a nie do dziecka, któremu spodnie pierwotnie ściągano, ale pod taką fachową opieką bezpieczeństwo na pewno nie jest zapewnione. Niczyje.
      • panna.nasturcja Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 00:42
        Gdyby tak było to nauczycielka nie używałaby frazy "wydaje mi się, że to było..."
        Jeśli jej wypowiedź przytoczona dosłownie to ona naprawdę tak do dzieciaka mówiła i to nie raz, nie jest pewna co nagrano.
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:48
          A nie sądzisz, ze to jej wydaje się ze tak było dotyczy tego, ze nie wiadomo co było nagrane? Uznano, ze nagranie nie określa jednoznacznie sytuacji. Jezeli dzieciak regularnie sciągał spodnie kolegom, to jej sie mogło wydawać ze wtedy mogła podnieść głos.
          Inni rodzice mówią ze sytuacja z tym chłopcem była cały czas taka. Nagranie moze byc kompilacją kilku nagrań.
    • ga-ti Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:36
      Ale to ten chłopiec, którego nauczycielka według rodziców złapała za nadgarstek i wyprowadziła z sali, we worek w świetlicy wyrzucał innym dzieciom śniadanie przez okno, przezywał inne dzieci, dokuczał im (ciekawe jak?), psocił?
      Gdyby to wyrzucone śniadanie było mojego dziecka, gdyby przezywał i dokuczał mojemu dziecku, to tak, oczekiwałabym od nauczyciela, że zapewni bezpieczeństwo mojemu dziecku i wyprowadzi agresora, odseparowując go od grupy i mego dziecka. Nawet jeśli wyprowadzenie wiązałoby się ze złapaniem delikwenta za nadgarstek (podejrzewam, że nie zareagował na prośbę "Jasiu, zapraszam cię na korytarz").

Słowa nauczycielki o ściąganiu dziecku gaci i pokazywaniu tyłka są absolutnie nie na miejscu. Ciekawe tylko, w jakim kontekście zostały wypowiedziane. Jeśli jako groźba, to nie, nie powinny paść.
    • janja11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:40
      Jest jeszcze wersja innych rodziców.
      Dziecko wielokrotnie dokuczało innym uczniom , m in. niszcząc ich rzeczy i ściągając im spodnie .

Ani dyrekcja, ani nauczyciele ze świetlicy, ani rodzice pozostałych dzieci nie potwierdzili wersji rodziców.

Jest nagranie "niewiarygodne, niewyraźne i nie ma pewności, że dotyczy właśnie tego zajścia"
      • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:27
        Miałam nieszczęście poznać ten typoszereg rodziców.
      • mamamisi2005 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 05:59
        Jejku, jakbym czytała o M. Wg rodziców niemal do skończenia SP był tak malutki, że nie rozumiał, co robi, a chłopcem był dobrym. Jak raz dostał śnieżka, była wielka afera.
    • primula.alpicola Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 20:41
      Wygląda na to, że nauczycielkę poniosło i cytowała bombelkowi jego własne słowa kierowane do innych dzieci.
      Nie powinno było się tak stać, ale, cóż... 🤷‍♀️
      • milva24 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 22:07
        primula.alpicola napisała:

> Wygląda na to, że nauczycielkę poniosło i cytowała bombelkowi jego własne słowa
        > kierowane do innych dzieci.
        > Nie powinno było się tak stać, ale, cóż... 🤷‍♀️

Też mi na to wygląda.
    • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:22
      Jestem dziwnie pewna, że rodzice mają bombelka z gatunku wrzód na dupie i sami również nie mają ciepłych relacji z nikim z otoczenia.
      • janja11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:30
        triss_merigold6 napisała:

> Jestem dziwnie pewna, że rodzice mają bombelka z gatunku wrzód na dupie
        > i sami również nie mają ciepłych relacji z nikim z otoczenia.

No , ale za to mają poparcie "specjalistów" ministra czarnka.
        • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:32
          Dyrektor szkoły powinien wnieść zastrzeżenia do projektu wystąpienia pokontrolnego.
      • niemoralna Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 00:48
        To moja pierwsza myśl.
        Druga ,że walka rodziców o dziubdziusia prawa absolutnie nie miała charakteru ,ze im tak szkoda syneczka, jaki on realnie pokrzywdzony, tylko wszystko robią, żeby czasem tego wlasnego wrzoda nie wrzucić w edukację domową , bo sami doskonale wiedza po cichu co wyhodowali i żadnemu z nich nie uśmiecha się użerac z tym pajacem , bo po co ,przecież lepiej niech obce osoby poza domem do szalu doprowadza .
        • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 06:08
          O toto. Chodzi o utrzymanie bachora w systemie oświaty masowej za wszelką cenę. Niepubliczna droższa, do tego szybko mogą podziękować, a w edukacji domowej czy nauczaniu indywidualnym musieliby sami uzerać się że skarbem.
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:50
          Tylko weżcie pod uwage, ze im bocian dziecka 10letniego nie podrzucił. Co sie musi dziać w domu tego dzieciaka ze jest agresynwy, wyrzuca kanapki kolegów przez okno, zdejmuje im spodnie i chce oglądać ich majtki
          Nikt nie wpadł na to ze tą rodzine trzeba sprawdzić? takie zachowania nie biorą się z powietrza
          • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:59
            Owszem, pewnie jest niewychowany. Po prostu, tak zwyczajnie nieulozony, chowany bez wymagań i granic, bez wdrażania do bardziej złożonych relacji społecznych niż mikrorodzina.
            • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:04
              I ściąga spodnie kolegom??
              • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:12
                Wystarczy, że raz spróbował i spodobała mu się uwaga, jaką ściąga na siebie. Piski, śmiechy, zawstydzenie, złość, uzyskanie uwagi nauczyciela etc. są gratyfikacja.
                • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:55
                  Ale tego nie wiesz. Gdybasz. prawda jest taka ze nawet usuniecie ze szkoły nie załatwi sprawy. Moze isc ulicą i rzucic sie na twoją córkę.
          • berdebul Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:04
            Może być adoptowany, w rodzinie zastępczej, po przejściach. Ściganie majtek i wyrzucanie śniadań, to jednak coś więcej niż pokazywanie komuś języka i bycie wrednym.
            • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:13
              Po żadnych przejsciach, to po prostu poczucie bezkarności i nagroda w postaci bycia w centrum uwagi.
              • szeptucha.z.malucha Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:41
                Dokładnie. Nie zawsze stoi za tym dramat. W znanej mi klasie był uczeń, którego można określić mianem "dzikiego dziecka", wychowywanego w wolności i podążaniu za nim. Wiem, bo miałam okazje poznać założenia wychowawcze rodzica. Za takie beztroskie podejście jego zachowanie jest rozpatrywane teraz przez policję i sąd. Dyscyplinarnie zmienił też oddział.
                • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:53
                  Nie zawsze co nie znaczy ze nie trzeba sprawdzić.
                  • szeptucha.z.malucha Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:54
                    Oczywiście, ze należy sprawdzić.
              • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:54
                Tego nie wiesz, nie znasz dziecka.
            • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:46
              No tez o tym piszę. Ze tu trzeba się przyjrzeć rodzinie.
    • szeptucha.z.malucha Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:31
      Prawdopodobnie nauczycielka wybrała najmniej opresyjny sposób opanowania dziecka. Mogła przecież zawiadomić policję i pogotowie, ze dzieciak zagraża i molestuje. Gdyby mu założono kaftan nie byłoby łapania za nadgarstek🙄 Zaprowadzenie do psychologa/pedagoga nie zawsze jest możliwe, bo raz, ze taki ktoś nie obstawia całego dnia, dwa zwykle prowadzi zajęcia/interwencje w innym miejscu. Niedługo w szkołach będą niezbędne oddziały szybkiego reagowania z uprawnieniami łapania za nadgarstek w celu powstrzymania agresji😯. Rodzice powinni mieć wgląd sądu a nie robić afery.
      • marion.marion Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:44
        Niedługo to w szkole zostaną sami uczniowie i ich rodzice. Nie wiem jak w innych miejscowościach ale u mnie (miasto z 50 tys. mieszkańców) jest dramat. Brakuje ludzi do pracy, , wiszą wakaty, nauczyciele nie chcą brać zastepstw, bo to śmieszne pieniądze (ja dostałam ostatnio niecałe 35 zł za godzinę, podczas gdy na korkach zarabiam ponad 2 razy więcej). Zastępstwa biorę tylko w okienkach, po lekcjach odmawiam i koniec. Aktualnie obstawiam 3 szkoły, z conajmniej jednej (tam gdzie rządzą rodzice) rezygnuję od września. Niech się martwią. Ogólnie szkoły łapią emerytów, którzy jeszcze mają siłę popracować, ale to nie będzie trwało wieczność. Załamka, co się dzieje.
        • marion.marion Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:46
          Aaaa, te 35 zł za godzinę dostałam jako nauczyciel dyplomowany z tytułem magistra, nie zaś początkujący.
        • marion.marion Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:48
          Sorki za błędy, np. co najmniej. Pisałam w pośpiechu na telefonie.
        • majaa Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:56
          A no właśnie. To są konsekwencje przegięcia pały w drugą stronę. Przegięcia w kwestii wychowania w domu i szkole. Najpierw było "dzieci i ryby głosu nie mają", a nauczyciel to car i bóg. Teraz z kolei pajdokracja i "róbta co chceta", a carami i bogami w szkole są bombelki i ich rodzice, zwłaszcza ci najbardziej bezczelni i wyszczekani. Buta, brak szacunku i roszczeniowa postawa - tak teraz wygląda "współpraca" ze szkołą, jaką prezentuje wielu rodziców i jakiej uczą swoje latorośle.
      • black.emma Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:08
        szeptucha.z.malucha napisała:

> Prawdopodobnie nauczycielka wybrała najmniej opresyjny sposób opanowania dzieck
        > a. Mogła przecież zawiadomić policję i pogotowie, ze dzieciak zagraża i molestu
        > je. Gdyby mu założono kaftan nie byłoby łapania za nadgarstek🙄

I trzeba było tak zrobić. Wybrała najgłupszą opcję.
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:53
          Tylko zanim ona zadzowni na policje i ta przyjedzie to innemu dziecku dzieje się krzywda. Nie reagować? czekać?
          • black.emma Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 12:11
            Reagować, czy piszę, że nie? Jakby szkoła jednocześnie zawiadomiła policję to by teraz nie miała problemów i problem by się szybciej rozwiązał.
      • pierwszykot Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:23
        Jeszcze kilka takich afer i może nauczyciele pójdą po rozum do głowy i właśnie wezwą policje/ karetkę do takiego agresora co by się nie narażać na konsekwencje " łapania za nadgarstek".
        Plus całej sytuacji jest taki że pozbyli się go ze szkoly
        • raczek47 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 06:35
          pierwszykot napisała:

> Jeszcze kilka takich afer i może nauczyciele pójdą po rozum do głowy i właśnie
          > wezwą policje/ karetkę do takiego agresora co by się nie narażać na konsekwencj
          > e " łapania za nadgarstek".
          > Plus całej sytuacji jest taki że pozbyli się go ze szkoly

Nie;nie pozbyliby się.
          Nie masz pojęcia jak system chroni patologię.
          Patus będzie tam chodził do ósmej klasy,bo szkoła ma obowiązek go socjalizować a nie pozbywać się. Ale szkoła g...o zrobi bez współpracy z domem dzieciaka,a tej współpracy w takich przypadkach po prostu nie ma.Więc życie jest takie,że patus wszystkich dręczy i wszyscy przyzwyczajają się do tego a czas mija.
          Dopiero,gdy patus kończy 18 lat ,jest to już w branżówce,w drugiej klasie,wyrzuca się go ,ponieważ zazwyczaj się nie uczy i nie chodzi na praktyki.
          • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 06:38
            Jeszcze gorzej, jeśli patol ma orzeczenia, bo rodzice przy zerowym wkładzie własnym mogą szarpać szkołę żądaniami szczególnej troski nad ich skarbem.
    • janja11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:37
      Ja widzę aspołecznego dzieciaka i rodziców pogłębiając problem poprzez obwinianie całego świata.
      A tak naprawdę to jest wypieranie problemu dzieciaka, bo trzeba by się przyznać porażki do własnej wychowawczej.
      • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 21:59
        Dokładnie.
    • tokyocat Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 22:04
      Nagranie bez zgody nie ma zadnej podstawy prawnej i final.
    • ninanos Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 22:08
      Zachowanie nauczycielki nie profesjonalne, nie powinna w takich slowach zwracac się do ucznia. Ale nauczyciel też czlowiek, wydaje mi się, że to było w emocjach mówione, kobieta straciła nad sobą panowanie. Jeśli prawdą jest to, że chłopiec stwarzał duże problemy wychowawcze to prawdziwym problemem nie jest nieadekwatna reakcja nauczycielki tylko system w którym to pozostałe dzieci i nauczyciele są praktycznie bezsilni wobec agresora. Takie dzieci powinny być odseparowane, albo każdorozowy atak na inne dziecko zgłaszany na policję.
    • po_godzinach_11 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 22:08
      Tak naprawdę to nauczycielki nie mają żadnych narzędzi do pacyfikowania nadpobudliwych uczniów. Współczuję.

Takie dziecko powinno zostać odseparowane i oddane rodzicom. Telefon do rodzica, żeby w ciągu godziny odebrał dziecko że szkoły.
      • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:57
        po_godzinach_11 napisała:

> Tak naprawdę to nauczycielki nie mają żadnych narzędzi do pacyfikowania nadpobu
        > dliwych uczniów. Współczuję.
        >
        > Takie dziecko powinno zostać odseparowane i oddane rodzicom. Telefon do rodzica
        > , żeby w ciągu godziny odebrał dziecko że szkoły.

To samo chciałem napisać. Uczeń robi zadymę, to powinien ktoś po niego przyjść i zabrać z klasy, potem telefon do rodziców, a oni niech sobie radzą.
        U nas, są wymagania względem nauczyciela, ma sobie poradzić, wszyscy tego oczekują, a jakiś pedagog zajmie się sprawą trzy dni później, gdy będzie miał dyżur. Nauczycielom puszczają nerwy, powinni wtedy iść na zwolnienie na tydzień, dyrekcja niech sobie radzi sama, jeśli nie daje pełnego wsparcia.
        • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 08:09
          "Uczeń robi zadymę, to powinien ktoś po niego przyjść i zabrać z klasy,"
          Pytanie pierwsze - kto ma przyjść? Woźny?
          Pytanie drugie - jak ma go zabrać z klasy? Sądzisz, że bombelek posłucha grzecznej prośby? Już jest afera o złapanie za nadgarstek...
          • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 08:49
            little_fish napisała:

> "Uczeń robi zadymę, to powinien ktoś po niego przyjść i zabrać z klasy,"
            > Pytanie pierwsze - kto ma przyjść? Woźny?

Nauczyciel dyżurny, który ma dodatkowe kursy i jest przygotowany do tego. Pedagog, psycholog, w ostateczności, dyrektor. Jeżeli mają takie problemy, niech sobie zatrudnią komandosa.

> Pytanie drugie - jak ma go zabrać z klasy? Sądzisz, że bombelek posłucha grzecz
            > nej prośby? Już jest afera o złapanie za nadgarstek...

Spokojnie, że posłucha. Jest wyprowadzany, oddawany rodzicom. Kilka takich akcji daje efekt. Na niektórych nic nie działa oprócz tresury. To działa na krótko, ale działa.
            Ja wiem, że szkoła nie ma na to środków, ale mnie to nie obchodzi. Jeżeli dyrektor i organ prowadzący mają działalność resocjalizacyjną, to niech naciskają na takie pieniądze.

Myślałem kiedyś, żeby poprowadzić fajne zajęcia w branżówce, ale gdyby pojawiła się osoba robiąca zadymę, to ona wychodzi albo ja kończę. Trzeba mieć szacunek do siebie i innych.
            • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 09:42
              "Nauczyciel dyżurny, który ma dodatkowe kursy i jest przygotowany do tego. Pedagog, psycholog, w ostateczności, dyrektor. Jeżeli mają takie problemy, niech sobie zatrudnią komandosa."
              Nie ma czegoś takiego jak "nauczyciel dyżurny" nie prowadzący lekcji. W żadnej szkole. Pedagog/psycholog jeśli w ogóle to przychodzi na kilka godzin, trudno żeby dostosowywał te godziny do sytuacji. Dyrektor, w KAŻDEJ szkole jaką znam jest także nauczycielem i w czasie lekcji nie siedzi w swoim gabinecie a po prostu uczy. Zwróć się do ministra, że jest konieczność zatrudnienia w szkołach na etat komandosów. Czarnek się ucieszy i na pewno to przepchnie, przy bzdurach jakie robi możecie w jedną parę...

"Spokojnie, że posłucha. Jest wyprowadzany, oddawany rodzicom".
              Rozmawiałeś kiedyś z agresywnym 14 - 16 latkiem? Bo chyba nie. Siedzi na tyłku. Mówisz "Wstawaj". A on ci na to "A chooja mi możesz!". Koniec "słuchania". I? Co dalej? Wezwanie rodziców jest oczywiste, ale na razie rodziców nie ma/ewentualnie nie można się z nimi skontaktować. Ty musisz działać "na już". Co robisz? Ale konkretnie, nie "posłucha". Bo właśnie zakładamy, uwaga, że smarkacz NIE JEST posłuszny i nie ma zamiaru posłuchać. Chętnie się dowiem jak go wyprowadzasz, jeśli siedzi na zadku, gada, kpi z ciebie, klnie itd. Bez środków przymusu bezpośredniego, oczywiście.

" gdyby pojawiła się osoba robiąca zadymę, to ona wychodzi albo ja kończę".
              Fajnie brzmi, ale nie wykonalne dla nauczyciela. Taka mała niespodzianka: nauczyciel wychodzi z klasy "bo trzeba mieć dla siebie szacunek". W tym czasie zbuntowany szczeniak rzucił się na siedzącego w drugiej ławce Jasia i wybił mu dwa zęby, wyrzucił za okno torbę z ksiązkami Antosia i wepchnąwszy do kąta odbmacał Zosię, częściowo rozbierając ją przy klasie. Zgadnij kto będzie za to odpowiadał?
              • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 09:54
                kocynder napisała:

> "Nauczyciel dyżurny, który ma dodatkowe kursy i jest przygotowany do tego. Peda
                > gog, psycholog, w ostateczności, dyrektor. Jeżeli mają takie problemy, niech so
                > bie zatrudnią komandosa."
                > Nie ma czegoś takiego jak "nauczyciel dyżurny" nie prowadzący lekcji. W żadnej
                > szkole. Pedagog/psycholog jeśli w ogóle to przychodzi na kilka godzin, trudno ż
                > eby dostosowywał te godziny do sytuacji. Dyrektor, w KAŻDEJ szkole jaką znam je
                > st także nauczycielem i w czasie lekcji nie siedzi w swoim gabinecie a po prost
                > u uczy. Zwróć się do ministra, że jest konieczność zatrudnienia w szkołach na e
                > tat komandosów. Czarnek się ucieszy i na pewno to przepchnie, przy bzdurach jak
                > ie robi możecie w jedną parę...

Dyrektor jest odpowiedzialny za całość. Niech sobie radzi.
                Siedzisz po uszy w systemie i tłumaczysz jak system. Zobacz jednak, że nie wszędzie tak jest. Są kraje, gdzie działa się inaczej, można. Jeżeli wszyscy będą mówić, że się nie da zmienić, to zmian nie będzie. Trzeba naciskać na organ prowadzący, niech dadzą pełen etat pedagoga.

> "Spokojnie, że posłucha. Jest wyprowadzany, oddawany rodzicom".
                > Rozmawiałeś kiedyś z agresywnym 14 - 16 latkiem? Bo chyba nie. Siedzi na tyłku.
                > Mówisz "Wstawaj". A on ci na to "A chooja mi możesz!". Koniec "słuchania". I?
                > Co dalej? Wezwanie rodziców jest oczywiste, ale na razie rodziców nie ma/ewentu
                > alnie nie można się z nimi skontaktować. Ty musisz działać "na już". Co robisz?

Czasami można wezwać policję. Policja sobie poradzi. Wiem, wszyscy się tego boją, bo co powie kuzyn męża brata szwagierki, gdy się dowie. Ludzie i tak wszystko wiedzą.

> " gdyby pojawiła się osoba robiąca zadymę, to ona wychodzi albo ja kończę".
                > Fajnie brzmi, ale nie wykonalne dla nauczyciela. Taka mała niespodzianka: naucz
                > yciel wychodzi z klasy "bo trzeba mieć dla siebie szacunek".

Ja nie pisałem o pracy nauczyciela. Pisałem o lekcji grzecznościowej u znajomego nauczyciela. Wtedy wychodzę, gdy się uczniom nie podoba.
                Gdybym sam miał zajęcia, jako nauczyciel, domagałbym się od dyrekcji pracy, nie zwalania wszystkiego na nauczycieli.

Wiem, nie da się. wink
                • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:11
                  Dyrektor niejednokrotnie naciska. A kuratorium odkopuje "nie damy etatu bo nie mamy" i co dyrektor ma zrobić? Z własnej kieszeni opłacać etat? Psycholog/pedagog ma robić za darmo, dla idei? Oczywiście, dyrektor musi monitować itd. I to robi. I może kiedyś przyniesie skutek. Na razie nie przynosi. Więc dyrektor MUSI radzić sobie z tym co ma. Już abstrahując od tego, że mając etat woli zatrudnić matematyka niż panią pedagog, bo na razie lekcje matematyki dla klas IV i V prowadzą chemiczka i W-Fista, bo jeden matematyk przygotowuje starszych do szkoły średniej, a drugiego matematyka nie ma...

Załóżmy, że policja jest wezwana, zresztą uważam, że powinna być wzywana za każdym incydentem z takim "dziubdziusiem". Ok, jest wezwana, jedzie. Nie posiada teleportu, przyjedzie za pół godziny, 45 minut, zwłaszcza, że nie ma w tym przypadku zagrożenia życia. JAK zmuszasz smarkacza do "posłuchania". Ty sam napisałeś, że "posłucha". No to czekam na to jak to sprawisz...

No to jak ma "się szanować" nauczyciel w takim przypadku? Bo rozmowa jest nie o jakichś "kursach dla dorosłych" czy "lekcji u znajomego", a o szkole. No to czekam na twoje propozycje. Ale konkretnie proszę.
                  • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:29
                    kocynder napisała:

> Dyrektor niejednokrotnie naciska. A kuratorium odkopuje "nie damy etatu bo nie
                    > mamy" i co dyrektor ma zrobić? Z własnej kieszeni opłacać etat? Psycholog/pedag
                    > og ma robić za darmo, dla idei?

Sytuacja jest krytyczna, więc dyrekcja konkretnie naciska na organ prowadzący. Ogranicza inne wydatki, byle mieć tego pedagoga stale. Wtedy pedagog wyciąga ucznia z zajęć. Uczeń z czasem się nauczy, że się nie opłaca.
                    Oczywiście, informacja do rodziców, może z czasem do sądu rodzinnego.
                    Ten matematyk jest potrzebny, ale jeżeli lekcje są rozwalane, to taki wydatek jest drugorzędny.

> Załóżmy, że policja jest wezwana, zresztą uważam, że powinna być wzywana za każ
                    > dym incydentem z takim "dziubdziusiem". Ok, jest wezwana, jedzie. Nie posiada t
                    > eleportu, przyjedzie za pół godziny, 45 minut, zwłaszcza, że nie ma w tym przyp
                    > adku zagrożenia życia. JAK zmuszasz smarkacza do "posłuchania". Ty sam napisałe
                    > ś, że "posłucha". No to czekam na to jak to sprawisz...

Policja ma świetnie przygotowanych ludzi od demoralizacji, trzeba się skontaktować i złapać kontakt.
                    Oni już to sami poprowadzą. Widziałem takiego gościa w akcji. "Cwaniakom" zrobiło się nieciekawie, mocno komentowali między sobą.
                    Lepiej zapobiegać, niż leczyć wink

> No to jak ma "się szanować" nauczyciel w takim przypadku? Bo rozmowa jest nie o
                    > jakichś "kursach dla dorosłych" czy "lekcji u znajomego", a o szkole. No to cz
                    > ekam na twoje propozycje. Ale konkretnie proszę.

Ja mówię o lekcji przyjacielskiej. Gdyby jednak chodziło o nauczyciela na etacie, to stawiam ultimatum dyrekcji i organowi prowadzącemu i zwalniam się, jeśli nic się nie zmieni. Ale ja mam taki wybór, bo mógłbym pracować w trzech różnych zawodach, dużo lepiej płatnych.
                    Nie naciskacie, więc tak macie.
                    • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:45
                      "Wtedy pedagog wyciąga ucznia z zajęć." - 98 % absolwentów pedagogiki to kobiety. Jak mają "wyciągnąć" opornego delikwenta? Pomijam już fakt, że za nadgarstek złapać nie można. Mogą go postraszyć. Z pewnością się przejmie....
                      • asia.sthm Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 12:33
                        > Pomijam już fakt, że za nadgarstek
                        > złapać nie można.

Nie powtarzaj bzdur. Można wiele wiecej w razie potrzeby.
                        Wkleiłam link, wszystko tam jest precyzyjnie sformułowane.
                        • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:41
                          Nie powtarzam bzdur, tylko odnoszę się do tego co zaszło w tej sytuacji. Nauczyciel musi się gęsto tłumaczyć, a zarzutem jest mi. in. to, że naruszył cielesność ucznia. Kto będzie się chciał na takie atrakcje narażać
                          • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:53
                            little_fish napisała:

> Nie powtarzam bzdur, tylko odnoszę się do tego co zaszło w tej sytuacji. Nauczy
                            > ciel musi się gęsto tłumaczyć, a zarzutem jest mi. in. to, że naruszył cielesno
                            > ść ucznia. Kto będzie się chciał na takie atrakcje narażać

Tak jest, jak piszesz. Ale, z drugiej strony, brakuje systemu i konsekwencji.
                            Uczeń złośliwie przeszkadzający w zajęciach musi mieć pewność, że zostanie wyprowadzony z zajęć, rodzice będą zmuszeni do reakcji, a nawet zajmą się nim służby. Tak jest w Niemczech i jest normalniej. Ale tam też się pogorszyło i brakuje 30% kadry, nauczyciele rezygnują z pracy.
                          • asia.sthm Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 14:32
                            > Kto będzie się chciał na takie atrakcje narażać

Chyba tylko ten kto pozna swoje prawa i obowiazki. Mozna zalozyc ze kazdy nauczyciel je zna.

Wklejam jeszcze raz bo jak widac utarlo sie jakies dziwne przekonanie o nietykalnosci ucznia.
                            to akurat ze szkoly podstawowej w Targowiskach ale kazda inna szkola taki dokument posiada.

sptargowiska.edupage.org/about/?eqa=dGV4dD10ZXh0L2Fib3V0JnN1YnBhZ2U9MQ%3D%3D
                            • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 17:06
                              A czy ten dokument jest zgodny z obowiązującym prawem? No wiesz, wiele statutów nie jest...
                    • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:55
                      "Sytuacja jest krytyczna, więc dyrekcja konkretnie naciska na organ prowadzący."
                      Naciska. Ale etatu "na dziś" to nie da. I kropka. Kuratorium nie ma szuflady z wolnymi etatami, jeszcze do tego płatnymi. A na wolontariat pani pedagog odpowiednio przygotowanej bym nie liczyła...

"Policja ma świetnie przygotowanych ludzi od demoralizacji, trzeba się skontaktować i złapać kontakt.".
                      Owszem. Ale policji NIE MA w tym momencie. Przyjedzie za pół godziny - 40 minut. A ty jesteś TERAZ. Co robisz, żeby cię posłuchał? Twierdziłeś, że posłucha, więc czekam - jak to sprawisz?

"Ja mówię o lekcji przyjacielskiej. Gdyby jednak chodziło o nauczyciela na etacie, to stawiam ultimatum dyrekcji i organowi prowadzącemu i zwalniam się, jeśli nic się nie zmieni.".
                      W tym wątku nie chodzi o "lekcje koleżeńskie", spotkania na grillu ani o osoby, które goowno wiedzą o pracy w szkolnictwie ale mają zdanie. Chodzi o nauczyciela pracującego na etacie. Rada typu "zwolnić się" jest zajefajna. Ale (ofkors, poza tobą, bo wszak ty jesteś miszczunio!) większość nauczycieli ma, niespodzianka, wykształcenie pedagogiczne i niema za bardzo opcji pracy w pięćdziesięciu innych zawodach za dużo lepszą kasę.

Sorry, ale ostatnim sw3oim wpisem pokazałeś, że jesteś typem "goowno wiem,a le wiem lepiej!" więc to nie poziom do rozmowy. I nie, nie jestem nauczycielką.
                      • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:28
                        kocynder napisała:

> Naciska. Ale etatu "na dziś" to nie da. I kropka. Kuratorium nie ma szuflady z
                        > wolnymi etatami, jeszcze do tego płatnymi. A na wolontariat pani pedagog odpowi
                        > ednio przygotowanej bym nie liczyła...

To dyrektorka niech się zwolni. Nie da się pracować bez niezbędnych narzędzi. Trzeba zaprotestować, a po braku reakcji, odpuścić sobie i zmienić pracę.

> Owszem. Ale policji NIE MA w tym momencie. Przyjedzie za pół godziny - 40 minu
                        > t. A ty jesteś TERAZ. Co robisz, żeby cię posłuchał? Twierdziłeś, że posłucha,
                        > więc czekam - jak to sprawisz?

Jeżeli dyrektor i nauczyciele są konsekwentni, to efekty są i jest autorytet. Mówi się, żeby wyszedł na rozmowę i on wychodzi. Nie wychodzi, gdy sytuacja jest zabagniona i przez długi czas nie było żadnej konkretnej reakcji.

> W tym wątku nie chodzi o "lekcje koleżeńskie", spotkania na grillu ani o osoby,
                        > które goowno wiedzą o pracy w szkolnictwie ale mają zdanie.

Piszesz o sobie.

> Rada typu "zwolnić się" jest zajefajna. Ale (ofkors,
                        > poza tobą, bo wszak ty jesteś miszczunio!) większość nauczycieli ma, niespodzia
                        > nka, wykształcenie pedagogiczne i niema za bardzo opcji pracy w pięćdziesięciu
                        > innych zawodach za dużo lepszą kasę.

Przecież coś potrafią. Nie wierzę, nie nie mają lepszych opcji, może nie od ręki, ale po krótkim przeszkoleniu na pewno tak

> Sorry, ale ostatnim sw3oim wpisem pokazałeś, że jesteś typem "goowno wiem,a le
                        > wiem lepiej!" więc to nie poziom do rozmowy. I nie, nie jestem nauczycielką.

Piszesz o sobie. Nie mam żalu, ale nie unoś się. To jest bez sensu
                    • triss_merigold6 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:00
                      Ech, te bajki typa od łopaty na temat organizacji oświaty.
                      • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:34
                        triss_merigold6 napisała:

> Ech, te bajki typa od łopaty na temat organizacji oświaty.

Niewiele potrafisz, więc musisz sobie poprawić samoocenę wyśmiewając innych
              • 35wcieniu Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:13
                Wszystko prawda.
                Nauczyciele generalnie nie są przygotowani do ogarnięcia takich uczniów, zresztą kwestia czy w ogóle miejsce takich uczniów powinno być w zwykłej szkole.
                Bywałam jako studentka wychowawcą na koloniach/obozach i spotykałam się z takimi przypadkami jak ten opisany przez Ciebie. To jest generalnie sytuacja, w której masz związane ręce - argumenty nie docierają, rozmowa nie ma sensu, grupa jest na wiele sposobów rozwalona (w przypadku szkoły będzie to klasa), przemocy nie użyjesz, raz że nie możesz, dwa że nie będziesz się szarpać z nastolatkiem często większym od ciebie, zresztą to bezcelowe, zostawić go samemu sobie też nie możesz, dzwonisz po rodziców i masz nadzieję że odbiorą i przyjadą. No, jak agresja uzasadnia wezwanie służb to jeszcze to możesz zrobić.
                • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:32
                  35wcieniu napisał(a):

> Wszystko prawda.
                  > Nauczyciele generalnie nie są przygotowani do ogarnięcia takich uczniów, zreszt
                  > ą kwestia czy w ogóle miejsce takich uczniów powinno być w zwykłej szkole.

Co mogą zrobić, jeżeli dyrekcja i inni mają wy..ebane i nic nie robią?
              • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:08
                Bo ludzie przekłądają to na zwykłe dzieci. Przeciętny Krzyś czy Kasia jak nauczyciel powie wstań - wstanie i wyjdzie z nauczycielem. Jak nauczyciel powie, ze ma być cicho - będzie cicho.
                Agresor szkolny ma wyjebane i wie ze wuja mu można zrobić.
                Jakoś tak mało się słyszy, ze badana jest rodzina. Bo gdzieś ten dzieciak widział ściaganie spodni i macanie innych
    • borsuczyca.klusek Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:24
      Dzieciak dokucza kolegom i rzuca rzeczami, ale to nauczycielka która odważyła się na bardziej stanowczą interwencję jest problemem 🙄
      • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:56
        Dodajmy sciaganie spodni dzieciom. Tu nalezy zbadać rodzine, takie zachowania u dzieci nie biorą sie z powietrza. Rodzice chyba bardzo starają sie odwrócić uwage od samych siebie
    • woman_in_love Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:31
      Winna nauczycielka. Gdyby była niewinna, to by:

1) sama nagrała niegrzecznego chłopca i upubliczniła nagranie - nie ma problemu wrzucić takie coś na YT jako janja11 i nikt nam nic nie zrobi
      2) a w międzyczasie wezwałaby policję
      • raczek47 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 01.03.23, 23:53
        No i macie przykład,co spotyka nauczyciela który dotknie cudze dziecko. Niedawno był wątek na temat tego,ze nauczycielka nie reagowala przytrzymaniem czy odciągnięciem od dzieci podobnego niewychowanego gnoja agresora,pełen oburzenia na ową nauczycielkę za brak reakcji.
        W tym przypadku jest reakcja.
        Jaki jej skutek ?
        Współczuję kobiecie z całego serca.
        Wiele z was niech weźmie sytuację tej osoby pod uwagę,gdy następnym razem zacznie wymagać od nauczycieli zdecydowanej reakcji,bo tak naprawdę poza błagalnym:" Jasiu nie wyrzucaj Kasi śniadania przez okno i nie pokazuj swojego fiuta innym dzieciom " nauczyciel nic nie może,by nie narazić się na oskarżenia.
        • kocynder Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 12:10
          A nawet jak powie, to się spotka z wiadrem pomyj na łeb, bo nie powinien patrzeć na obnażonego ucznia ani interesować się jego fiutem. Powinien patrzeć mu w oczy, czyli nie widzieć tegoż fiuta. Bo jeśli widzi to ma skłonności pedofilskie.
    • panna.nasturcja Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 00:39
      Gdyby nauczycielka mówiła prawdę to nie padłoby "wydaje mi się, że wtedy podniosłam głos".
      Ona zachowuje się tak wobec dzieci często i doskonale wie, że była szansa, by ją nagrać, kiedy coś takiego mówiła.
      Sprawa nie poszła dalej, bo dziecka mały (skoro chodzi do świetlicy) nagrał słabo i nagranie się nie nadaje do niczego.
      • raczek47 Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 06:23
        Znaczy jak się zachowuje? Powstrzymuje patusów przed dręczeniem tych normalnie wychowanych dzieci,tak ? I to jest wg Ciebie nieodpowiednie?
      • bistian Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 07:53
        panna.nasturcja napisała:

> Gdyby nauczycielka mówiła prawdę to nie padłoby "wydaje mi się, że wtedy podnio
        > słam głos".
        > Ona zachowuje się tak wobec dzieci często i doskonale wie, że była szansa, by j
        > ą nagrać, kiedy coś takiego mówiła.

Babka ma takie jazdy z trudnymi uczniami cały czas i już nie wytrzymuje presji, zdaje sobie z tego sprawę. Powinna już zmienić pracę, bo w tej już się wyczerpała. A łebka wypada się pozbyć, niech rodzice walczą. Niestety, nie ma takich możliwości, raczej wykorzystuje się inne dzieci do pracy nad przygłupem i socjalizacji
      • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:44
        To jest dosć. specyficzna szkoła. Poza tym w przypadku ucznia, który czesto atakuje innych, ściąga im spodnie...faktycznie mogła podnieść głos. Ja uwazam, ze mogła go tez wyprowadzić trzymając za nadgarstek, skoro dopuszczał sie zdejmowania spodni dzieciom.
    • conena Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 08:18
      to akurat jest jedna ze słabszych szkół w Poznaniu. dziecko znajomej regularnie bylo okradane i zastraszane na świetlicy.
      teraz znajoma opowiada o znęcaniu się nad biedniejszymi dziećmi, które noszą buty z daichmanna, a na początku roku szkolnego jedno dziecko podjęło próbę samobójczą w szkolnej toalecie.
      rotacja nauczycieli jest ogromna.

racje mają ci, którzy trzymają się od tej szkoły z daleka.
    • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:43
      Nie zgodzę się, ze nauczyciel nie ma prawa wyprowadzić za nadgarstek gagatka. Inni rodzice mowią wprost, ze on był agresywny, dokuczał i ściagał spodnie dzieciom. jakby mojemu dziecku inne ściagneło spodnie to oczekiwałabym reakcji - czyli wyprowadzenia delikwenta. Jakoś nie widzę aby taki łobuz grzecznie posłuchał. Nauczyciel nie zrobiła mu krzywdy, wyprowadziła go trzymajać za nadgarstek. Cytowała co mowi do innych dzieci.

Dość częste ze rodzice takich dzieci, robią z agresora ofiarę. Przy czym sprawa nadaje się do sprawdzenia- czemu dzieciak ściaga spodnie kolegom i chce im zaglądać w majtki. Tu raczej nalezy sie rpzyjeć rodzicom tego dziecka.
      • little_fish Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 10:47
        Ma prawo/nie ma prawa. Dostanie pochwałę albo naganę. Sprawa się obija o kuratorium. Piszą o niej media. Przez część osób nauczycielka już została osądzona i zmieszana z błotem. I dziwić się, że tłumów do tej roboty nie ma....
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:11
          No i bedzie tylko gorzej. A takich dzieci jest wiecej. Za chwile będzie strach dziecko do szkoły puścić.
        • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 11:19
          Dodam, ze dziewcyzna która była w skzole córki była bardzo agresywna. Matka zgłaszała "prześladowanie córki" gdzie mogła. U nas reagował ostro dyrektor albo pedagog. Sama widziałam jak nauczyciel fizyki przyszedł, ze Milena znowu uciekła, kopie ławki na piętrze. On miał zakaz reagowania.
          Dochdozi do paranoi, że wszyscy chodzą wokół agresora na plauszkach.
          Panna pryzszła napruta (13 lat) do szkoły, została wezwana policja. Matki wersja - ktoś w szkole dał jej alkohol...
          • yadaxad Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 12:35
            Głupie jest gadanie mu o pokazywaniu własnego tyłka, by mu uświadomić, że to "nieprzyjemne", bo robił to właśnie dlatego, że to wie. Interwencja fizyczna dla powstrzymania fizycznej agresji nie może być nieadekwatna, a na złapaniu niegrzecznego dziecka za rękę, która -źle czyni- i wyprowadzenie z miejsca, w którym się wyżywa nie adekwatne nie jest. Nawet gdyby się szarpał. Wykształcenie psychologiczne się kłania, że nie wiedziała co w takiej sytuacji mówić, tylko ględziła o jego tyłku i spodniach. Fizyczna napaść z jej strony by była, gdyby ściągała mu też spodnie, ciągnęła za uszy, czy inaczej fizycznie ubliżała.
            • borsuczyca.klusek Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:48
              No to co proponujesz? Co nauczycielka powinna była zrobić i skąd wiesz, że wcześniej takich prób nie podejmowała?
              • asia_i_p Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 14:35
                W takiej sytuacji - krótko i bez nerwów. Wyprowadzasz za rękę, jeśli trzeba, jak mantrę powtarzasz spokojnym tonem, że ma nie dotykać teraz kolegów, usiąść tu i się uspokoić, i dzwonisz po rodzica. Jeżeli dziecko wyrywa się i nie chce wyjść, dzwonisz po rodzica od razu, nie szarpiesz się, blokujesz tylko sobą możliwość zaatakowania innych i też dzwonisz do rodzica, żeby zabrał. W ostateczności dzwonisz do dyrektorki, żeby przysłała kogoś, żeby tych grzecznych zabrał do innego pomieszczenia.

Nie szarpiesz się, nie podnosisz głosu, po pierwsze żeby nie nakręcać dziecka (albo ma jakiś rodzaj zaburzenia i wtedy i tak się samo nie kontroluje i nie ma co gadać, dopóki się nie uspokoi, albo, co dużo bardziej prawdopodobne, jest rozwydrzone, i wtedy i tak ma w pompie to, co mówisz, a twoja utrata panowania nad sobą go bawi), po drugie dla własnego dobra (generalnie jako nauczyciel musisz się zachowywać i mówić tak, żeby broniło się nie tylko całe twoje zachowanie, ale i wycięte z niego dziesięć sekund). Potem rozmowa z rodzicami i pedagogiem oraz dyrekcją jeśli to był pierwszy raz. Jeśli rodzice nie współpracują pozostaje zgłoszenie do sądu rodzinnego.
                • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 18:37
                  U nas matka nie odbierała. Tak zwyczajnie. głoszenie do sądu działa niestety tak...ze się czeka adzieciak dalej chdozi do tej szkoły i dalej atakuje innych....
                • borsuczyca.klusek Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 03.03.23, 00:35
                  asia_i_p napisała:

> blokujesz tylko sobą możliwość zaatakowania innych

No tak jeszcze doczekamy czasów, w których zadaniem nauczyciela będzie robić za żywą tarczę lub/i worek treningowy 🙄
                  • fogito Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 03.03.23, 07:32
                    U mnie w szkole już tak jest. Kilkakrotnie zostały pobite nauczycielki przez agresywnych uczniów. Ja jestem wysoka i zdecydowana, wiec do mnie nie podskoczą.
            • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 14:32
              Wiesz co wychdozi na to ze jako jedyna zaregowała na krzywdę innych dzieci. osobiscie mam w dupie co mu mówiła. Nagranie nie uznano za wiarygodne, równie dobrze mogło być komilacją dłuższego nagrywania. Kazdą twoją wypowiedz mozna tak przyciąć ze wyjdzie zupełnie co innego.
              Inni nauczyciele i dyrektor nie reagowali i nic im sie nie dzieje
              Jedna nauczycielka zareagowąła i oberwała.
              Trudno sie dziwić jak teraz wszyscy inni oleją przemoc w szkole
    • konsta-is-me Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:44
      Współczuję nauczycielce codziennej udręki z uczniami którzy atakuja, biją, wyzywają czy molestują innych uczniów.
      Bo jednocześnie właściwie takiemu nie można nic zrobić.
      Można najwyżej grzecznie go poprosić słodziutkim tonem.
      Dlatego bronilam się rękami i nogami przed pracą w szkole ...
      • yadaxad Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 13:54
        Naruszanie cielesności nie występuje w przypadku interwencji. To nie jest zakaz dotyku ucznia, który swoją -cielesnością- chce ubliżyć drugiemu.
        • asia_i_p Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 14:38
          To prawda, tym niemniej przy nakręconym dziecku dotyk fizyczny jest praktycznie gwarancją awantury i jeśli da się poprowadzić interwencję bezdotykowo (odgrodzić sobą agresora od grupy, wezwać kogoś, kto zajmie się grupą i zostać z agresorem w pustym pomieszczeniu), to warto.
          • yadaxad Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 16:27
            Jak dziecko chce drugiemu wbić ołówek do oka, to łapać za telefon i czekać na osoby trzecie, nie łapać dziecka za rękę z ołówiem.
            • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 18:41
              Zacznijmy od tego, ze rodzice małych garesorów wszystko uznają za atak. Kazde zachowanie nauczyciela za prześladowanie.
          • hanusinamama Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 18:39
            Ale mowisz z doświadczenia czy teoretycznie. Bo teraz wyobrź sobie ze ten dzieciak tak codziennie się zachwuje. Ja twoje słowa potrafi powiedzieć "a chooj cie to obchodzi" albo też "choooj mi mozesz zrobić" i ściaga dzieciom spodnie dalej .
            W sumie ma szczescie, ze nauczycielka wyprowadziła a nie tatuś poszkodowanego go nie dorwał pod szkołą.
    • livia.kalina Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 18:48
      Dziecko molestujące inne dzieci to jest z pewnością bardzo niepokojące bo takie dziecko z dużym prawdopodobieństwem samo jest ofiarą przemocy seksualnej i co zrozumiałe wymaga fachowej szybkiej pomocy. Tylko ta fachowa pomoc nie może polegać na molestowaniu przez nauczycielkę na szkolnym korytarzu.
      • ga-ti Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 23:19
        Ok, dzieciak potrzebuje pomocy, ale ta pomoc będzie (jeśli będzie) długofalowa i jej efekty też po dłuższym czasie. A moje zdrowe i potrafiące się zachować dziecko potrzebuje ochrony przed agresorem tu i teraz. Co memu dziecku z zapewnienia, że 'Jasiu dostanie wsparcie wielowymiarowe, bo jest ofiarą przemocy w rodzinie', jeśli moje dziecko doświadcza przemocy od Jasia dzień w dzień?
        • livia.kalina Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 02.03.23, 23:54
          Ale myślisz, że po tej akcji nauczycielki problem zniknął i Jaś już nie molestuje innych dzieci?
          • ga-ti Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 03.03.23, 00:00
            Jaś dostał konkretny sygnał, że nauczyciel się nie zgadza na takie zachowanie, że wie, widzi i reaguje skutecznie (skutecznie dla zdrowych dzieci, zaburzone powinno dostać wsparcie od specjalistów). Tu i teraz można i trzeba tyle zrobić, a nie załamywać ręce, prosić Jasia by przestał, a najlepiej to sprawę zamieść pod dywan, bo rodzice Jasia są upierdliwi, a wszczęcie procedur będzie wymagało zaangażowania specjalistów i dyrekcji.
            Nie rozwiązuje to problemów Jasia, ale ogranicza dyskomfort pozostałych dzieci.
            • livia.kalina Re: Nagrali nauczycielkę ze szkoły podstawowej 03.03.23, 16:22
              Siostry boromeuszki, w prowadzonym przez siebie domu dziecka, tak "wychowywały" dzieci- za karę kazały starszym molestować i gwałcić młodsze dzieci. W ten sposób zakonnice wyprodukowały kolejnych morderców i gwałcicieli- zresztą tak w ogóle cała sprawa tej katowni siostry Bernadetty wyszła na jaw- kiedy ich wychowankowie dorośli, wyszli z domu dziecka i zaczęli mordować i gwałcić.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka