Dodaj do ulubionych

jak to rozegrać ?-praca

02.03.23, 12:46
Mam fuchę od roku. Przychodnia stomatologiczna. Chodzę tam na 4 h 3x w tygodniu. Doktor przyjmuje pacjentów co 15 min i on pracuje od 7:30 do 22:30 od poniedziałku do soboty, w niedzielę tylko bólowców. Umowy nie chce mi dać, stawka godzinowa, ktorej tez nie chce podwyższyc to 25zł na rękę. Problem mój jest taki,ze jak nie ma pacjentów,to puszcza mnie wczesniej i każe pozniej,to odrobić. Juz uzbierało mi się 5,5 h i zawsze jak jestem,to zawsze a to 15min do odrobienia,a to 45 min.Mogłabym go olać bo płaci tygodniówki ale ma dobre ceny i cała rodzina chodzi do niego(za 2 plomby światłoutwardzalne cena 150zł, za kanałówke 100zł x 3 wizyty).Jak to rozwiązac, z tymi godzinami?odrobić nie bardzo mam kiedy
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 12:52
      Spytać kiedy masz odrobić. Może po prostu wie że ujowo płaci i "zatrudnia" na czarno więc wysyła cię wcześniej do domu bo dobrze wie że to nie w porządku więc uznaje za jakąś tam rekompensatę.
    • conena Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 12:55
      jak on robi te kanałówki w 15 minut?
      • kk345 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 12:57
        Plomby też- pewnie na taśmę klejącą. Stąd te ceny
        • siedemkropek82 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:16
          Napisałam, że plomba jest światłoutwardzalna, materiał taki sam jak w innych gabinetach a plomba 75zl.
          • marta.graca Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:09
            Wow, gdzie takie tanie plomby?
      • siedemkropek82 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:17
        Uwierz mi, że się da. Pracowałam w niejednym gabinecie i procedura i materiały takie same. Skarg nie ma.
        • panna.nasturcja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 15:39
          Tak, na pewno. 15 minut na leczenie kanałowe zęba. Listości!
      • panna.nasturcja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 15:38
        Przecież to troll, od dawna wiadomo.
        • marion.marion Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 21:29
          Dokładnie. W dodatku lekarz pracuje 6 dni w tygodniu od 7.30 do 22.30???? I jeszcze w niedzielę jest dostępny? Ja wiem ze niektórzy lekarze naprawdę dużo pracują, ale w takie bajki nie uwierzę.
        • jednoraz0w0 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 21:57
          I to troll wielozębny. Ileż kasy ona i rodzina oszczędzają na tym dentyście, że się kalkuluje pracować z głupim rozliczeniem, byle oszczędzić, nie wiem, 25 złotych od plomby? Oni mają po sto zębów w tej rodzinie i wszystkie zepsute do szpiku kości?
    • motyllica Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:01
      nie rozumiem

płaci ci na czarno za wypracowane godziny
      czyli rozpisujesz /lub on/ ile godzin przepracowałaś w miesiącu czy tygodniu i tyle ci płaci
      • abidja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:14
        motyllica napisała:

> nie rozumiem
        >
        > płaci ci na czarno za wypracowane godziny
        > czyli rozpisujesz /lub on/ ile godzin przepracowałaś w miesiącu czy tygodniu i
        > tyle ci płaci

Bo przychodzi ma 4 h a przepracuje 2. To stracony dochod, ktory i tak jest niewielki a komplikuje caly dzien. W to miejsce mogla odpoczac, isc do innej oracy lub spedzic czas tak jak lubi. To pracodawca jest niewporzadku.
        • motyllica Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:16
          no tak, ale nie pracuje czyli dostaje mniej kasy ale idzie do domu i nie ma powodu do odpracowywania jakiś godzin
          • jednoraz0w0 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:19
            A jak jesteś na etacie w urzędzie i akurat nie ma petentów albo w sklepie i akurat nie ma klientów to tez ci obcinają kasę za ten czas?
            • marta.graca Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:26
              A idziesz sobie do domu, jak nie ma klientów, czy petentów?
              • motyllica Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:41
                ale ona dostaje stawkę godzinową a nie za siedzenie,
                tym bardziej, jak nie ma tego jak odpracować
                • jednoraz0w0 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:45
                  Ale ona nie pracuje na akord, powinna dostawać za siedzenie.
              • jednoraz0w0 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:44
                Ale ona nie „idzie sobie” tylko jest wysyłana do domu.
    • abidja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:12
      Czyli zarabiasz 300 zl tyg bez umowy i ubezpieczenia. To nie jest dobra praca.
      Dlaczego tam pracujesz? Przeciez nawet finansowo nic cie nie przywiazuje.
      • siedemkropek82 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:15
        Dorywczo do domowego budżetu.
        • waleria_bb Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:19
          Nie jesteś licealistką, żeby tak dorabiać. Ba, nawet licealiści dostają normalne umowy zlecenie gdzieś w kawiarniach itp. Przestań dawać się wykorzystywać. Jest dużo normalnej pracy dorywczej z jasnymi zasadami.
          • 35wcieniu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:34
            Jest dużo normalnej pracy dorywczej z jasnymi zasadami.

To akurat zależy gdzie.
        • abidja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:23
          siedemkropek82 napisała:

> Dorywczo do domowego budżetu.

Ale to jest wyzysk. Planujesz swoj czas pod 4 h pracy w gabinecie. A wychodzisz po 3.
          To jest skur....
          Skoro nie chce dac umowy ani podwyzki to uwazam,ze umowa na 4 h obowiazuje stale. Mimo ze przepracujesz 3 musi placic za 4 bo na tyle cie zamowil. To ty tracisz czas,swoj prywatny czas.
        • aqua48 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:49
          siedemkropek82 napisała:

> Dorywczo do domowego budżetu.

No to porozmawiaj z panem doktorem i powiedz że nie masz kiedy odpracowywać i umów się że będzie ci płacił tygodniowo tylko za przepracowane realnie godziny, a to czy będziesz siedziała dłużej niże te cztery godziny w dni gdy będzie więcej pacjentów będzie zależało wyłącznie od Twojej decyzji.
    • magda.z.bagien Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:18
      Wyleczyć zęby całej rodziny po czym spadać do lepszej pracy. Te 15 minutowe wizyty podejrzane, same przeglądy robi czy co.
    • z_lasu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:20
      1. Cała rodzina chodzi do niego, bo ma dobre ceny.
      2. Umowy nie chce dać, nie chce podwyższyć.

Jakiś związek przyczynowo - skutkowy?
      • magda.z.bagien Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:25
        Ja zrozumiałam, że deal polega na tym, że praca jest na czarno i nie wiadomo ile godzin, ale za to ma dobre ceny dla rodziny, a innych kasuje więcej. Inaczej to nie ma sensu.
      • 35wcieniu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:35
        Po znajomości robi rodzinie za lepszą cenę chyba.
        • z_lasu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 13:59
          W poście założycielskim nic nie ma na temat, że rodzina ma lepsze ceny. Wg mnie deal polega na tym, że gabinet ma konkurencyjne ceny dla wszystkich, ale z tego powodu nie może podnieść stawek pracownicy, bo się przestanie opłacać. Jak podniesie wynagrodzenie będzie musiał podnieść ceny (również rodzinie). Naczynia połączone.
          • 35wcieniu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:05
            No niby nie ma, ale jest "mogłabym go olać ale (...) cała rodzina chodzi do niego".
            Gdyby miał dla rodziny takie ceny jak dla wszystkich to dlaczego to miałoby być argumentem za nieolewaniem? Przecież może olać a rodzina może chodzić dalej, no nie?
            • z_lasu Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 15:23
              Niby logiczne. Ale ludzie nieczęsto zachowują się logicznie smile
    • zerlinda Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 14:51
      Paniszelka to jednak ty?
    • panna.nasturcja Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 15:37
      Stomatolog na pacjenta co 15 minut? Ty chyba w życiu u dentysty nie byłaś, nie mówiąc już o pracy.
      To tam kradniesz biżuterię współpracownikom?
      • zerlinda Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 17:20
        Tam albo w szpitalu gdzie jest podobno rejestratorką.
        Kradnie, pół roku pracy i robi błędy a teraz jeszcze pracuje u dentysty, który w 15 minut robi leczenie kanałowe.
        • siedemkropek82 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 18:02
          No wlasnie
      • siedemkropek82 Re: jak to rozegrać ?-praca 02.03.23, 18:02
        Ja nie byłam? Znam 5en zawód od 10 lat

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka