Dodaj do ulubionych

butla gazowa, co robić w takiej sytuacji.

02.03.23, 15:06
Jako wspólnota mamy problem. W oficynie jest 3 rodzinny budynek, który też należy do naszej wspólnoty i niestety mieszka tam patologia. Na pozór spokojni, dzień dobry mówią, ale...czynszu od lat nie płacą ( jest to jedyne mieszkanie, które należy do gminy), czasami nie płacą też za prąd, wtedy korzystają z prądu w piwnicy, za który my płacimy dopóki nikt nie zauważy, wiemy, że handlują dragami, dlatego starają sie być cicho, zeby w razie czego nikt nie wezwał policji. Donieść nie bardzo jest jak, bo dowodów brak a poza tym istnieje ryzyko, że potem uszkodzą nam auta. od 3 lat mają nakaz eksmisji, ale pan z gminy powiedział, że są nie do ruszenia, bo na żadne proponowane mieszkanie nie chcą się zgodzić. Najbardziej niepokoi mnie to, że w domu gotują na butli gazowej, wiem, bo sąsiad widział jak niosą do domu a jak nie mieli prądu to przecież musieli na czymś gotować. Zgłaszaliśmy i była kontrola tyle, że o tej kontroli zostali uprzedzeni odpowiednio wcześniej i zdążyli się przygotować. Serio to się tak odbywa? wysyłając wcześniej informację, że będą? Gdzie powinniśmy jeszcze uderzyć w sprawie tej butli, przecież jak kiedyś to huknie to tylko raz a w domu dzieciaki? Poza tym dowodu na tą butlę jako takiego nie mamy. Do tego nie segregują śmieci i nie sprzątają po psie, ale to juz mniejszy problem. Wszyscy twierdzą, że mają związane ręce a ja chciałabym coś zadziałać.
Obserwuj wątek
    • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:08
      Dodam jeszcze, że w budynku jest gaz miejski więc nie można użytkować butli.
    • alpepe Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:23
      Zgłaszaliście, ale gdzie?
      • ajaksiowa Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:28
        Zadzwoń do Straży Poźarnej,może się zainteresują ale problem może być z wejściem do mieszkania
      • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:41
        Do gminy i przyszła pani z gminy z kimś ze straży pożarnej, ale tak jak wspomniałam, wcześniej zostali poinformowani, że taka kontrola sie odbędzie więc zapewne butlę wynieśli.
    • 35wcieniu Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:30
      Donieść nie bardzo jest jak, bo dowodów brak a poza tym istnieje ryzyko, że potem uszkodzą nam auta.

Lepiej jak zjarają okolicę?
      • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:46
        czyli gdzie byś zgłosiła i co byś powiedziała? Nie mamy dowodów, zdjęć, nagrań itp. To tak samo jak z tym, że wiemy, że sprzedają dragi. Wiemy, bo widzimy, że w różnych porach dnia i nocy podjeżdżają tu samochody, ktoś wysiada, idzie do nich na chwilę i zaraz odjeżdża, raz słyszałam jak rozmawiali na temat jakiś rozliczeń za działki, ale nawet nie wiem kim byli ci ludzie.
    • awf-33 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:30
      Zagrożenie możesz zgłosić nawet do straży pożarnej, straży miejskiej.
      A w ogóle gdzie to było zgłaszane i kto ich uprzedził o kontroli?

Odpilnowałagym i zrobiła zdjęcia. To jest zbyt poważna sprawa.
      • ajaksiowa Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:44
        Czego zdjęcia ma robić?
        • awf-33 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 18:41
          ajaksiowa napisała:

> Czego zdjęcia ma robić?
          >

Napisała w wątku startowym, że sąsiad widział, jak niosą butlę. To jak następnym razem ktoś zobaczy, niech zrobi zdjęcie.
      • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:51
        ale czego byś zrobiła zdjęcia? nie jestesmy w stanie przewidzieć kiedy pod osłoną nocy będą znowu wnosić butlę zawiniętą w koc.
    • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:43
      kto ich uprzedził o kontroli nie wie, może przepisy tego wymagają? Mam zadzwonić do straży i powiedzieć, że sąsiad widział jak w kocu niosą butlę? Ale zdajecie sobie sprawę, że oni nie muszą nikomu otwierać drzwi? Czasami odwiedza ich policja to nie otwierają.
      • ajaksiowa Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:48
        To raczej nic się nie da zrobić,pozostaje mieć nadzieję że Im jednak życie miłe i będą ostroźni 😐
      • awf-33 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 18:46
        alba27 napisała:

> kto ich uprzedził o kontroli nie wie, może przepisy tego wymagają? Mam zadzwoni
        > ć do straży i powiedzieć, że sąsiad widział jak w kocu niosą butlę? Ale zdajeci
        > e sobie sprawę, że oni nie muszą nikomu otwierać drzwi? Czasami odwiedza ich po
        > licja to nie otwierają.

No to nie macie innego wyboru, jak siedzieć w stresie. 🙄
        Mój mąż pracuje w nadzorze budowlanym i rzuca mi tu paragrafami.
        Nie wierzy, że to jest prawdziwy wątek. Nikt o zmysłach nie ryzykowałby własnym życiem i siedział w takiej bezradności.
      • awf-33 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 18:49
        alba27 napisała:

> kto ich uprzedził o kontroli nie wie, może przepisy tego wymagają? Mam zadzwoni
        > ć do straży i powiedzieć, że sąsiad widział jak w kocu niosą butlę? Ale zdajeci
        > e sobie sprawę, że oni nie muszą nikomu otwierać drzwi? Czasami odwiedza ich po
        > licja to nie otwierają.

Bzdury. Zgłaszasz do Nadzoru Budowlanego, który muszą wpuscic, a jak nie będą chcieli, to nadzór wzywa policję i wchodzą do mieszkania. Mój mąż kilka razy był na takich interwencjach. Th chodzi o życie ludzi przecież.
        • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 21:26
          Znajoma policjantka mi powiedziała, że nie ma obowiązku wpuszczać policji.
          • taki-sobie-nick Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 22:35
            Poszukałam - jet obowiązek w przypadku przeszukania.
    • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 15:52
      i jeszcze jedno, czy w jakiś sposób możemy przymusić gminę, żeby wreszcie ich eksmitowała? Mieszkania socjalne są, ale żadne im się nie podoba.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 21:45
      Ale co ci ta butla przeszkadza?
      Butla to nie bomba atomowa, jak wybuchnie, to nie rozwali wszystkiego naokoło.
      • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 02.03.23, 22:28
        Ty tak na poważnie? W moim mieście facet miał butlę w garażu, pewnego dnia zginął w wybuchu. Powiedz jego rodzinie, że to nic takiego.
        • kachaa17 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 08:25
          Ale ludzie mają przecież butle w domach, nie wszędzie jest gaz z rury no chyba, że chodzi o nielegalne podłączenie i boisz się, że tam jakiś wyciek może być.
          • virtualnie Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 08:33
            Prawidłowo użytkowana butla gazowa nie jest chyba bardziej niebezpieczna od gazu sieciowego. Po wsiach jeszcze mnóstwo domów korzysta z butli.
            • kachaa17 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 10:22
              Nie tylko na wsiach. Moi rodzice mieszkają w mieście powiatowym i tam nie ma gazu z sieci.
          • alicia033 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 10:13
            kachaa17 napisała:

> no chyba, że chodzi o nielegalne podłączenie i boisz się, że tam jakiś wyciek może być.

Nielegalne podłączenie to raczej do gazu sieciowego, bo butle do kuchenki każdy sobie wymienia i podłącza sam.
            • kachaa17 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 10:21
              Ale chyba podłączenie do kuchenki to musi zrobić fachowiec. W sensie taki wężyk się podłącza do kuchenki.
              • maniga1 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 11:07
                Tylko do gazu sieciowego. Gaz z butli do kuchenki lub grila gazowego podłącza się samemu.
        • alicia033 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 10:10
          Jakby wypadki z gazem sieciowym się nie zdarzały...
          Pewnie z połowa kraju używa od dekad kuchenek na butle gazowę i nic się nie dzieje.
          Rozumiem, że chcecie się lokatorów pozbyć ale nie ma co histeryzować z powodu kuchenki na butlę gazową.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 19:39
          Tysiące ludzi korzysta z gazu z butli. Samochody na gaz jeżdżą po ulicach, nawet autobusy. Gaz, który masz w domu też jest bardzo wybuchowy - nie boisz się, że cie zabije? A boisz się butli w oficynie?
    • ga-ti Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 03.03.23, 20:06
      Moi rodzice prawie całe swoje życie (od kiedy wyrzucili kuchnię opalaną węglem/drewnem z kuchni, lata 80.) gotują na gazie z butli gazowej. Gotowali tak mieszkając w bloku, później w domu jednorodzinnym. I chyba wszyscy na osiedlu gotowali i gotują na gazie z butli, bo ziemnego nie ma, a już od czterdziestu lat nikt na kuchni węglowej nie gotuje. Wszyscy żyją, nic nikomu nie wybuchło.
      Kuchenkę się kupuje przystosowaną na gaz butlowy albo się dokupuje (teraz to chyba większość na gaz ziemny fabrycznie) odpowiednią "końcówkę". Na wężyku z butli do kuchenki jest zawór. Jeśli ktoś ma choć troszkę oleju w głowie to butlę obsługuje (podłącza i odłącza) bezpiecznie.

A w czym ci lokatorzy tak bardzo Wam przeszkadzają? Cisi są, do kłótni i zatargów nie dążą. Po psie nie sprzątają, może trzeba stojaczek z woreczkami postawić i spokojnie przypomnieć do czego służą. Kradzież prądu można zgłaszać, fakt. A sprawa czynszu i nie segregacji śmieci to już jakby sąsiadów powinna mało interesować, niech się gmina o swoją kasę upomina.
      • alba27 Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 04.03.23, 13:01
        Jeśli chodzi o mnie to najbardziej tej butli się bałam, ale skoro piszecie, że to nic takiego to może rzeczywiście tak jest. Segregacja śmieci akurat nas dotyczy, bo jak dostaniemy mandat to zapłaci cala wspólnota 😉
        • bominka Re: butla gazowa, co robić w takiej sytuacji. 05.03.23, 21:06
          Prawo jest po Waszej stronie,ale nie ma konsekwencji w działaniu.
          Najlepiej pomyśleć o wlasnej wyprowadzce.
          Wszystkie inne podjęte działania to walka z wiatrakami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka