Dodaj do ulubionych

Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, laktozy..

04.03.23, 09:17
Może któraś w Was ma doświadczenie w tego typu atrakcjach? Jutro mam gości, dziecko na ścisłej diecie jak w temacie. WIem, że od święta je jakieś słodkości typu deser chia na mleku kokosowym z pastą orzechową i truskawkami.
Kiedyś robiłam na ich przyjście jakieś ciasto, gdzie za cukier robiły zmiksowane daktyle i banan, ale nie mogę odnaleźć przepisu, a poza tym tamten konkretny wyszedł średnio smaczny. W necie mnóstwo tego typu rzeczy, ale nie mam wyczucia co ma szanse być zjadliwe. A na przypadkowe przepisy nacięłam się juz wiele razy.

Znacie przepisy na coś co ucieszy dziecko? Oprócz niego piątka innych młodych, czekających na słodkości, więc na stole musi być coś łęchcącego podniebienie..
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:29
      Galaretka (sama musisz smak zrobić żeby nie było cukru) z bita śmietana (Śnieżkę unikasz z mlekiem bez laktozy)
      • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:30
        Miksujesz
      • little_fish Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:54
        Wystarczy ubić śmietanę kremówkę. Po co sztuczna śnieżka.
        • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:07
          bo jest smaczniejsza i mniej tłusta wiec lepiej pasuje do galaretki. ale oczywiście mozna
          • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:16
            zaznaczę przy tym ze śmietana śnieżce i cukier i laktozę będzie mieć bo tam pewnie mleko w proszku i cukier jest w składzie. Tyle tylko ze u nas taka ilość nie na specjalnie negatywnego znaczenia.
      • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:56
        W zwykłej galaretce jest gluten.
        • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:57
          dlatego pisze ze trzeba zrobić smak samemu...
    • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:43
      Jak dla cukrzyka, to czemu bez glutenu i laktozy?
      • homohominilupus Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:56
        Moze rodzice są nawiedzeni?
      • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:28
        Chłopak jest na restrykcyjnej diecie dzięki której udaje się unikać podawania insuliny. Nawet lekarze nie dowierzają wink
        • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:31
          Czyli dzieciak z uszkodzoną trzustką wstawiony siłą zapewne na keto uncertain Aż trudno to skomentować…
          • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:41
            Z tego co wiem, to je węgle (maniok, bataty) i mimo wszystko to chyba dieta zbilansowana. Ale szczegółów nie znam i specem od diet nie jestem.
            • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:02
              Nie ma takiej opcji, żeby gluten podwyższał stężenia glukozy… Oczywiście cukrzyca I zwiększa ryzyko wystąpienia innych chorób z autoagresji np. celiakii, ale dieta bezglutenowa jako taka nijak cukrzycy nie leczy.
              • princesswhitewolf Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 12:36
                Chyba ze ma i celiakie i cukrzyce... uncertain

Ale czesciej sa to jakies.spiskose eksperymenty
              • szara.myszka.555 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 12:39
                "Nie ma takiej opcji, żeby gluten podwyższał stężenia glukozy"

Produkty bogate w gluten są z reguły bogate w węglowodany, więc to naturalne, że poziom cukru we krwi się podnosi.
                • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 14:28
                  Jeszcze raz - gluten nie podwyższa stężenia glukozy bo jest białkiem. Mąki bezglutenowe maja węglowodany tak samo, jak glutenowe… Dieta bezglutenowa nie leczy cukrzycy.
        • majenkirr Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:43
          lu_na_be napisał(a):
          > Chłopak jest na restrykcyjnej diecie dzięki której udaje się unikać podawania i
          > nsuliny
          .

Bo jest w remisji. W rozwiniętej cukrzycy i tak trzeba dać bazę, nawet jakby się nic nie jadło.
        • cosmetic.wipes Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:14
          lu_na_be napisał(a):

> Chłopak jest na restrykcyjnej diecie dzięki której udaje się unikać podawania i
          > nsuliny.

OJP
    • katie3001 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:50
      Sernik mango na mleku kokosowym. Polecam blog kucharski Olga Smile. Przepisy wlasnie dla osob na dietach wykluczajacych
      • thank_you Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:00
        To prawda, gotuję z olgasmile od kilkunastu lat i dzięki niej odkryłam dziesiątki wege przepisów. smile
        • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:25
          Ja czasem gotuje z tych przepisów, ale mam wątpliwości… W wątku o ryżu do sushi pani Olga zaleca lać wodę „dwa palce nad ryż”, a jak ktoś zwrócił uwagę, ze przecież garnki są różne, wiec ilość wody wychodzi rożna, to nie wiedziała o co chodzi, bo „w jej garnku to działa”… A mój komentarz usunęła, bo zapytałam jak sie ma rezygnacja z onigiri w restauracjach, bo „ nie dość ekologiczne” do owijania każdego domowego kawałka w metry plastikowej folii…
      • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:34
        O, dzięki, sen sernik mango fajnie wygląda. Galaretki wprawdzie są słodzone, ale może wymienię jakoś albo na agar i kjakieś słodziwo, albo znajdę jakieś gotowe galaretki bezcukrowe.
        • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:57
          Musisz kupić bezglutenowe galaretki. Zwykle mają gluten.
          • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:03
            Winiary maja serie bez glutenu.
          • katie3001 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:36
            Winiary galaretki są czyste ale mają cukier
            • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:54
              Naturalne soki tez maja cukier… W sumie jeśli weźmiesz 0.5l soku wiśniowego nie z kartonu, to będzie miał 40g cukru. Galaretka wisniowa winiary ma 10g cukru w 100g gotowego produktu, czyli finalnie niewiele więcej niż czysty sok.
    • thank_you Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 09:59
      A nie masz dostępu do jakiejś cukierni dla cukrzyków? Jeśli nie, to pamietam, ze robiłam kiedyś synowi desery typu: mleczna kanapka: jaglowska.com/2016/04/28/mleczna-kanapka-bez-cukru-maki-i-laktozy/
      To jest akurat proste i całkiem smaczne, ja tez to jadłam. smile
      • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:29
        Cukiernia dla cukrzyków kawałek ode mnie i chyba trzeba wcześniej zamawiać, nie wiem, bo sama nigdy jeszcze nie korzystałam. Ale szybciej chyba będzie mi coś zrobić niż tam jechać.
      • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:36
        Fajne, dzięki! Podpytam koleżankę jeszcze czy wszystkie składniki syn może jeść i wybiorę między tym, a sernikiem mango.
        • aguar Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:11
          Powiem szczerze, że na miejscu koleżanki, nie lubiłam czegoś takiego. Właśnie, że ktoś robi z tego aferę, wysila się, zawraca mi głowę. To generowało stres, że będzie oczekiwanie, żeby dziecko się cieszyło i przede wszystkim zjadło, a przecież go nie zmuszę. Oczywiście, jak ktoś zadzwonił z takimi pytaniami, to okazywałam wdzięczność i byłam miła, bo doceniałam intencje, próbowałam protestować, że nie trzeba, z lichą nadzieją, że ktoś to weźmie na poważnie a nie za krygowanie się...
          • black_magic_women Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 12:11
            Wiesz aguar, miałam podobnie! Do urodzenia pierwszego dziecka nie jadłam mięsa i strasznie się stresowałam kiedy ktoś "szykował coś specjalnie dla mnie". Wiedziałam , że muszę się uśmiechać i jeść, a co dopiero dziecko? I te wyczekujące spojrzenia: "czy aby na pewno przepyszne?"
            • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 14:29
              Prze-prze-przepyszny jagielnik!
    • biala_ladecka Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:03
      Kisiel
      Sok + maka ziemniaczana + akceptowalny słodzik
      Naleśniki
      Mleko roślinne + akceptowalna mąka + owoce
      Nie kombinuj za dużo. Dzieci lubią prostotę.
    • szarsz Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:04
      Ja nie piekę bez cukru, ale kupuję czasem. Więc jeśli chcesz też jakieś kupne słodycze, to polecam biszkopty w czekoladzie (i pomarańczowe i zwykle) glutenex. Bez cukru, bez glutenu, do sprawdzenia, czy bez laktozy. W netto. Netto ma w ogóle sporo bezcukrowych słodyczy. Ciastka różnego rodzaju chyba wszystkie dobre są hiszpańskie, wafelki nasze lepsze, Wawela.

Galaretki (w proszku) też widzialam niedosladzane, ale nie próbowałam.

• memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:26
        Gotowce „dla cukrzyków” z marketów nie są specjalnie zdrowe…
        • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:58
          Będą lepszą opcją niż w rzeczywistości niebezglutenowe jedzenie. A widać braki w wiedzy.
          • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:05
            Tylko jeśli dziecko ma celiakię... W przypadku „leczenia” cukrzycy dieta bezglutenową śladowe ilości tegoż w galaretce nie maja żadnego znaczenia…
            • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:53
              Można też mieć alergię na gluten i wtedy też ma znaczenie, bo można mieć bardzo skrajne reakcje.
              • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:55
                Ale nic nie wiemy o tym, żeby dziecko miało skrajnie silną alergie na gluten…
    • aguar Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:04
      Jako matka dziecka z neofobią (też mały repertuar potraw) napiszę Ci, że my zazwyczaj zabieraliśmy coś dla niego. W takiej ilości, żeby położyć na stole i było dla wszystkich chętnych dzieci. Owszem, czasem gospodarze nas pytali, co on je i chcieli coś przygotować, ale my w zasadzie nie mieliśmy takich oczekiwań (ale wiem, ludzie są różni). Nawet się obawialiśmy, że ktoś się wysili, a nasz z jakiegoś powodu i tak tego nie ruszy, i będzie niesmak.
    • triss_merigold6 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:09
      Lód w kostkach.
      • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:32
        Chyba trafiłaś najlepiej - dzieciak na hiper restrykcyjnej diecie „żeby nie trzeba było insuliny”…
        • czerwonylucjan Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:45
          A da sie tak zyc? Organizm nie potrzebuje jakiegos minimalnego poziomu insuliny?
          • ichi51e Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:54
            chyba chodzi o to żeby nie trzeba było robic zastrzyków
            • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:06
              W przypadku dzieci z cukrzyca typu I czyli uszkodzeniem trzustki bazowa insulina jest niezbędna, żeby uniknąć śpiączki ketonowej… Inaczej niż dorośli z cukrzyca II - dzieci są wysoce zagrożone kwasicą i śpiączką…
    • madami Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 10:36
      Krem czekoladowy - zmiksować banan z masłem orzechowym i kakao
      Bezy ze słodzikiem + krem z mleczka kokosowego
      • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:00
        Kakao trzeba mieć certyfikowane żeby było bezglutenowe. Bezy muszą być bez mąki robione. Przy pieczeniu jeśli autorka zechce to pamiętać, że gluten ma proszek do pieczenia też. Przyprawy niecertyfikowane mogą mieć też.
        • georgia.guidestones Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:59
          eriu napisała:

> Kakao trzeba mieć certyfikowane żeby było bezglutenowe. Bezy muszą być bez mąki
          > robione. Przy pieczeniu jeśli autorka zechce to pamiętać, że gluten ma proszek
          > do pieczenia też. Przyprawy niecertyfikowane mogą mieć też.
          >
          Właściwe wszystkie produkty musiałyby być że znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu - jest bezglutenowy proszek do pieczenia. Ryzykowne może być wzięcie losowego kakao i bakalii.
    • lauren6 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 11:03
      Poszukaj przepisu na keto deser, w sieci tego mnóstwo.
    • jeste_m_sobie Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 13:47
      Specjalnie dla Ciebie odgrzebałam plik z przepisami z czasu, gdy też byłam na takiej diecie. Może coś Ci się przyda, ale najlepiej, jak już tu radzono, skontaktuj się z matką dziecka.

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
      2 soczyste jabłka
      2 duże banany
      pełna szklanka kaszy jaglanej (niecałe 3 woreczki)
      suszone owoce (śliwki, żurawina, rodzynki, jeżeli masz w domu – daktyle)
      świeże owoce np. śliwki
      opcjonalnie:
      miód do dosłodzenia (w zależności od ilości suszonych owoców)
      cynamon do wzmocnienia smaku (jeśli lubisz)
      orzechy
      Przygotowanie:
      Jabłka i banany zblendować. Kaszę jaglaną wysypać na sitko i dokładnie przepłukać bardzo gorącą wodą. Dodać kaszę (bez gotowania!) do rozmiksowanych jabłek i banana. Wymieszaj, dodaj pokrojone w małe kawałki suszone owoce i orzechy (opcjonalnie). Jeżeli lubisz cynamon możesz dodać do wzmocnienia smaku. Wszystko przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, np. małej, okrągłej tortownicy.
      Na wierzch ułóż dowolne owoce. Ja wykorzystałam śliwki. Ale możesz użyć dowolnych, mokrych owoców np. soczyste gruszki. Całość polej łyżką miodu.
      Czas pieczenia: ok. 40 -45 minut w 170 stopniach

CIASTECZKA SEROWE
      Składniki:
      - 200g twarogu
      - 200 g mąki bezglutenowej (np. 100 g mehl farine i 100 g mix bread)
      - 150 g masła
      - 1 jajko
      - 4 łyżki cukru pudru (zamiast niego można dać słodzik)
      - jabłko, brzoskwinia, twarda marmolada, nutella lub po prostu co lubicie
      Przygotowanie:
      Mąkę z cukrem przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykroić kółkjoga, na połowie kółka ułożyć cząstkę jabłka lub brzoskwini lub co innego i złożyć. Piec ok 15- 20 min do zrumienienia w 180 stopniach.

SZYBKIE CIASTO BANANOWE

Składniki:
      2 banany (najlepiej dojrzałe)
      2 jajka
      2 łyżki kakao
      5 łyżek mąki (u mnie owsiana)
      2 łyżki masła orzechowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      dosłodzić wedle uznania
      około 100 g borówek lub innych owoców

Przygotowanie:
      Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki oprócz owoców łączmy ze sobą (można bez użycia miksera).
      Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Na wierzch wciskamy owoce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut do suchego patyczka.

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY

Składniki:
      - 3 dojrzałe banany
      - 1/3 szklanki nierafinowego oleju kokosowego
      - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      - ¼ szklanki napoju roślinnego
      - ¼ szklanki naturalnego słodziku
      - 1 ½ szklanki mąki (1/2 mąki kokosowej, ½ szklanki ryżowej, ½ szklanki mąki z pestek dyni)
      - 2 łyżki cynamonu
      - ½ łyżeczki kardamonu
      - 1 łyżeczka kurkumy
      - 1 łyżeczka goździków
      - garstka pokruszonych migdałów

Przygotowanie:
      Banany rozgnieść widelcem na gęstą masę. W misce wymieszać składniki mokre z suchymi, ewentualnie dodać słodkie przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszać. Blaszkę (o wymiarach 12x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i piec w 180’C przez ok. 50 minut. Wierzch posypać pokruszonymi migdałami.

GOFRY BEZGLUTENOWE

Składniki:
      - 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
      - 50 g mąki kukurydzianej
      - 50 g mąki ryżowej
      - 50 g mąki ziemniaczanej (można też 75 g kukurydzianej i 75 g ryżowej lub ziemniaczanej)
      - ok. 250 ml wody / mleka / mleka roślinnego
      - 3-4 łyżki oleju
      - szczypta soli
      - niecałe 1/2 łyżeczki sody
      - ew. odrobina cukru z wanilią (opcjonalnie)

Przygotowanie:
      Biała ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Dodać pianę, połączyć. Piec partiami w gofrownicy.

Ale chyba najprościej będzie pójść do cukierni dla bezglutenowców...
      • eriu Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:56
        Ciasto z kaszy jaglanej jest okropne. Suszone owoce mogą być ze śladowymi ilościami glutenu więc już nie bezglutenowe.
      • georgia.guidestones Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:01
        Pierwszy przepis odpada, jak ktoś nie wie, jak pozbyć się charakterystycznego gorzkiego posmaku kaszy, to nie wyjdzie smaczne.
      • mak_z_figa Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:10
        Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Podobnie jak banany. To samo mąka kukurydziana i ziemniaczana. To nie są produkty dla cukrzyka.
    • georgia.guidestones Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 14:19
      Gdzieś widziałam przepis na ciastka z mąki migdałowej na mleku/jogurcie roslinnym.
      • georgia.guidestones Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:24
        Kokosanki z wiórek, zalewy z ciecierzycy w puszce (aquafaba) i ze stewią/ksylitolem. Dużo białka, niski indeks glikemiczny.
        • majenkirr Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:47
          Na dużo białka też trzeba dać insulinę 😉
          • georgia.guidestones Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:02
            majenkirr napisała:

> Na dużo białka też trzeba dać insulinę 😉
            >
            Dziecko nie zje wiadra kokosanek, i nie wiemy który typ cukrzycy 😉
            • majenkirr Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:07
              Wiemy wink
              Chłopak jest na restrykcyjnej diecie dzięki której udaje się unikać podawania insuliny. Nawet lekarze nie dowierzają
    • aandzia43 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 15:59
      Normalny rzetelny sernik z serem, jajami i masłem - białko czyli niski indeks glikemiczny. Na stewii czy słodziku zamiast cukru.
      • aandzia43 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:01
        Sorry, nie zauważyłam ze ma być bez laktozy.
        • budyniowatowe Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:39
          aandzia43 napisała:

> Sorry, nie zauważyłam ze ma być bez laktozy.
          >
          Są twarogi czy sery na sernik bezlaktozowe
          • aandzia43 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:46
            No to jak są to miodzio. Sernik to wymarzony deser dla diabetyka, samo białko i tłuszcz, cukier da się zastąpić. Niestety kaloryczny, więc raczej do zjedzenia po nienatarczywie obfitym obiedzie.
            • memphis90 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:58
              No niespecjalnie - produkty bezlaktozowe to produkty z laktozà rozłożoną do glukozy i galaktozy. Czyli istna bomba glukozowa powodująca skok glikemii w kosmos - dla cukrzyka absolutnie nie!
    • kozica111 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:05
      Galaretka bez cukru, z jagodami, porzeczkami ze słodzikiem, ale generalnie masz cukrzyce nie jesz takich rzeczy.
      • majenkirr Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 16:49
        kozica111 napisała:
        >generalnie masz cukrzyce nie jesz takich rzeczy.

Bo?
        Z cukrzycą typu 1 możesz jeść WSZYSTKO.
    • mak_z_figa Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:18
      Może się okazać, że się narobisz, a będzie jakiś jeden składnik, który spowoduje, że chłopiec i tak nie będzie mógł tego zjeść.
      Przy tak dużych ograniczeniach dietetycznych to bym zadzwoniła do rodziców chłopca i poprosiła o przepis i listę sprawdzonych produktów.
      • majenkirr Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 17:40
        Przy takich ograniczeniach dzieciak powinien chodzić ze swoim prowiantem, a nie ludziom problem robić.
    • lu_na_be Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:23
      Ogormne dzięki za pomoc. Nie znalazłam odpowiednich galaretek - w okolicznych sklepach były bezglutenowe, ale za to z cukrem. Po konsultacji z mamą padło na jaglaną kanapkę mleczną, z aquafaby zrobiłam kokosanki, ale dwie minuty przed wyjęciem straciły kształt, po wyjęciu były suchymi wiórami.. coś zepsułam, ale dołożyłam je do masy w "kanapce" i wyszło super.
      Dzięki za wszystkie inne przepisy, już mam ochotę wypróbować dla moich dzieciaków smile
      • aandzia43 Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:40
        Masz w tej kanapce dużo kaszy jaglanej, sporo mąki czyli wysoki indeks glikemiczny, mleko ma średni indeks glikemiczny, to ma być dla diabetyka?
    • pepsi.only Re: Deser dla cukrzyka - bez cukru, glutenu, lakt 04.03.23, 19:41
      Znając swoje podejście do sprawy to poszłabym w coś prostego, typu pieczone jabłko z rodzynkami i masłem orzechowym.
      Albo: pucharek sorbet owocowy, plus kilka owoców do dekoracji (borówka , maliny, mandarynka)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka