Dodaj do ulubionych

Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji

04.03.23, 20:07
Wyobrazcie sobie taką sytuację.

Macie córkę, inteligentną, dość przebojową 12-latkę. Lubiana w klasie, ma status tej popularnej, wokół siebie grupkę koleżanek, chłopcy też ją lubią. Dziewczynka dobrze się uczy, odnosi sukcesy sportowe. Jak na warunki lokalne powodzi Wam się całkiem dobrze. Córka nie sprawia problemów.

W klasie jest tez inna dziewczynka, mniej popularna, bo cicha i nieśmiała, wychowująca się w niepełnej rodzinie, z problemami finansowymi, w dodatku prymuska, więc nie jest to dziecko, z którym "wypada" się przyjaźnić, choć z tego, co ją kojarzycie, to miła dziewczynka. Córka też nigdy nie mówiła, żeby tamta jej dokuczała. Po prostu nie kolegują się.

Twoja córka i ta druga rywalizują w nauce (obie ambitne), ale tamtą wypada trochę lepiej.

Nagle dowiadujecie się, że wasza córka zorganizowała akcje szczucia na tamtą drugą. Nastawiła pół klasy, by tamtą wysmiewali, przeżywali, dokuczali, że jest biedna, że ma stare ubrania, że nie ma taty.

Dowiadujecie się o tym, gdy dzwoni do Was nauczycielka, która zauważyła, że dzieci kopią plecak tej drugiej i między sobą śmieją się, że śmierdzi i się zarażą. Od dzieciaków wyciąga, że to wasza córka im kazała. Akcja trwa krótko, około tygodnia, ale intensywnie.

Zalóżcie, że córka zapytana o sytuację nie zaprzecza, ale tłumaczy, że to takie żarty tylko, bo tamtą jest dziwna. Obiecuje przestać, ale zasadniczo nie widzi problemu.

Co robicie - wobec córki i w szkole (macie się zgłosić do wychowawcy)

Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:10
      prymuska, więc nie jest to dziecko, z którym "wypada" się przyjaźnić, choć z tego, co ją kojarzycie, to miła dziewczynka.

Możesz rozwinąć swoja światła mysl
      wypada się tylko przyjaźnić z tymi z którzy wylądują w poprawczaku?
      • 7katipo Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:47
        Tam był cudzysłów, zauważyłaś?
        Widziałaś kiedyś jakieś dziecko z bliska? 🙄
        Ja zrozumiałam - chyba - o co chodziło Autorce.
        • dni_minione Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:54
          Taki Ananiasz moze jest z tej dziewczynki.
          • stephanie.plum Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:18
            a ty masz szklaną kulę?

jak taki Ananiasz to kopanie plecaka i wyzywanie od śmierdzieli malo, powinni zacząć ją bić, co nie?

:~O
          • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:30
            dni_minione napisała:

> Taki Ananiasz moze jest z tej dziewczynki.
            Ostro przedawkowalas przygody mikołajka, mowa o dzieciach 4-5lat starszych - ananiaszem byłaby właśnie latami, zmieniając rok do roku szkoly, a nie nagle, w ciągu ostatniego tygodnia.
        • irma223 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 01:15
          A ja nie.
          Opisana w wątku córeczka dobrze się uczy i jest lubiana.
          Inna dziewczynka, która jeszcze lepiej się uczy, z definicji nie może być lubiana.

• danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:05
        Przecież "prymuska" to tylko wisienka na torcie. Zasadniczym felerem jest niepełna rodzina i jej problemy finansowe, czyli sprawy w pełni zawinione przez dziecko.
        A nie, czekaj.
        Do tego zachowanie - nikomu nie szkodzące, ale co to szkodzi.

Najważniejsze, że oficjalnie nikt nie sekuje samotnych rodziców, a tym bardziej ich dzieci. Rzyg.

• puella_174 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:49
        Jak już odpisałam niżej. Z perspektywy 12-latka sympatyzowanie z mało popularnym kujonkiem, podczas gdy po drugiej stronie jest przebojową gwiazda klasowa, to czasami proszenie sie o kłopoty.

Chyba oczywiste, że nikt normalny tak nie uważa? Serio musiałam to dodawać?
        • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:54
          Trzeba bo na tym forum są matki, które tak wychowują dzieci. Niewiele mnie zdziwi.
        • vivi86 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 08.03.23, 22:48
          Z efektami twojego wychowania owszem...
      • princesswhitewolf Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:59
        Dokladnie asma. Strzal w dziesiatke
        • puella_174 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:22
          Wyjaśnienie wyżej i niżej. Serio trzeba dodawać, że to przytoczenie perspektywy 12-latka,ktorego myślenie bywa jeszcze durne?
          • princesswhitewolf Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 08:47
            12 latek powinien.juz miec jakis system wartosci. I powinien wiedziec ze nie nalezy byc okrutnym.
            • kocynder Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:48
              Taaa... A jedenastolatek w sali zabaw powinien sam z siebie porzucić ściankę wspinaczkową i kuć matematykę. Tu ematka! Zapraszamy do realnego świata! big_grin
              • turbinkamalinka Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 11:12
                No jak nigdy zgodzę się z princess. 11-12 latki powinny wiedzieć już, że umniejszanie, wyśmiewanie, kopanie plecaka, wyzywanie, nie jest fajne i nie są to żadne żadne żarty.
                • kocynder Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:16
                  Miałaś kiedyś do czynienia z czymś takim jak "grupa"? I owszem, większość dzieciaków w tym wieku WIE, że to jest złe, ale pod presją grupy robi różne rzeczy. Czasem złe. I to pomimo wiedzy na ten temat.
                  Tak samo w jednym z wątków jedna forumka twierdziła, że jedenastolatek zabrany przez ojca do centrum zabaw powinien pamiętać, że nazajutrz ma klasówkę i musi się pouczyć. Ano powinien. I zapewne WIE, że zawalenie klasówki to nie dobra sprawa, ale trzeba być kretynem, żeby oczekiwać, że jedenastolatek sam z siebie powie tatusiowi "Nie, ojciec, nie pójdę na ściankę wspinaczkową, bo będę kuł matmę.".
                  • turbinkamalinka Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:26
                    Tylko, że tu nie ma pójścia za grupą. Tu jest małą prowodyrka, która grupę nakręca.
                    Z tamtym dzieckiem to trochę inna sytuacja. Szczerze nie znam 11 latka, który naukę do klasówki postawi wyżej od zabawy, szczególnie przy akceptacji rodzica.
                    • kocynder Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:29
                      To miało tylko zobrazować, że nie żyjemy w bańce świata idealnego. I tak, wiara, że jedenastolatek, który WIE iż powinien się pouczyć, przedłoży to nad zabawę jest równie głupia, jak przekonanie iż dwunastolatek, który WIE, ze coś jest złe nie pójdzie za grupą i tego "złego" nie zrobi.
                    • kocynder Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:32
                      I tyczy "dworu gwiazdeczki", który to dwór, podszczuwany przez młodocianą sadystkę znęcał się nad koleżanką.
                    • kocynder Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:33
                      Zauważ bowiem, że nie ma ANI SŁOWA, by gwiazdeczka sama cokolwiek robiła, ona ma "czyste rączki".
                      • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 06.03.23, 12:43
                        W sumie to w ogóle jakoś temat pomagierów nam umknął.
      • bluea.nne Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 18:55
        Też zwróciłam na to zdanie uwagę.
        I ten post jest tak napisany, że przypomniało mi się powiedzenie " niedaleko pada jabłko od jabłoni". Jeżeli odniosłam mylne wrażenie, przepraszam.
        A co do pytania, to mi by było wstyd, że tak wychowaliśmy dziecko.
        • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 20:08
          Może jeszcze jedną rzecz dodam - w poście założycielskim jest napisane, że dziewczynka nie sprawia problemów. Jednak w tym wieku - nawet we wcześniejszym - widać już pewne cechy osobowości. Zdolności przywódcze czy gwiazdorzenie to nie jest coś, co takie dzieci ukrywają, to po prostu widać. I nawet jeśli same w sobie te cechy nie są problemem i mają w sobie potencjał, to jednak problemy mogą generować. W tym kontekście zaskoczenie matki - puelli czy nie puelli - trochę mnie dziwi.
    • krypteia Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:13
      Robię córce z dupy jesień średniowiecza
      • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:25
        krypteia napisała:

> Robię córce z dupy jesień średniowiecza

Ja to samo. Na szczęście moje dziecko nie wpadłoby na taki pomysł. Kwestia wychowania.
        • asiairma Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:01
          Ja za siebie nie ręczę- tyle co mnie sprawdzono, choć mam nadzieję, że jestem dobrym człowiekiem. A co dopiero za inną osobą. Abyś nigdy nie musiała cofnąć górnolotnego "Kwestia wychowania".
          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:19
            Nie muszę. Jedno dziecko już dorosłe i jest bardzo porządnym człowiekiem. Drugie też nie przejawia tendencji do bycia gnojem. Empatii ma jeszcze więcej niż starszy, słynie z tego że się wstawia za innymi i jest rozjemca w sporach a ma juz 13 lat.
            • asiairma Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:19
              Chciałaby być pewna siebie i swoich zachowań, tak jak Ty niezawodności i idealności swoich dzieci. I to wszystko dzięki twojemu wychowaniu.
              Tak, ironizuje. Bo albo masz słabą wyobraźnie, albo klapki na oczach.
              • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:22
                No jakos jestem pewna bo je wychowywałam i obserwuję kim są i jak traktują ludzi. Nie jestem ślepo wpatrzona mamuśka jak niektóre ematki. Od dzieci tez wymagam a nie tylko holubie.
        • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:02
          Mówili wszyscy rodzice szkolnych oprawców zanim się dowiedzieli, co ich dzieci wyczyniają.
          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:14
            E tam bzdura. Zwykle nasiąkamy wartościami domu. U mnie dzieci wiedzą, że to najgorsza rzecz jaką by mogli zrobić - przemoc, dręczenie czy wyśmiewanie kogoś. Zero tolerancji dla takich zachowań.
            • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:17
              I wprowadziłaś te wartości we własnym domu po tym, jak ematki pokazały ci na forum, że pewne zachowania nie są tolerowane czy przed tym?
              • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:22
                Ja miałam zawsze takie zasady smile Sama nie atakuje natomiast się bronię a nie nadstawiam drugi policzek. I to może być bolesne dla innych.
                • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:24
                  Pozwól, że nie skomentuję.
                  • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:27
                    danaide2.0 napisała:

> Pozwól, że nie skomentuję.

Ja też nie, np. krytykowania koleżanki, ze kupiła brzydką marchewkę.
                    • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:36
                      Jednak skomentowałaś.

To się feedback na życzenie nazywa. Skoro milczenie niektórym nie wystarcza.

Nie, berga, ty się nie zmienisz.
              • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:26
                Ematki to akurat mają w większości sporo za uszami.
            • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:29
              To dobrze, że nawet by im nie przyszło do głowy naśmiewać się, że koleżanka ma starszego ojca albo mamę alkoholiczkę 🙄
              • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:03
                gr.ruuu napisała:

> To dobrze, że nawet by im nie przyszło do głowy naśmiewać się, że koleżanka ma
                > starszego ojca albo mamę alkoholiczkę 🙄

A tobie z dziecka, które lubi jeść i syna, który lubi się uczyć. Nie zgrywał leliji znowu gruu. Ustaliłyśmy ze nie bylas bez winy i.sama to przyznalas.
                • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:10
                  Zaatakowałaś mnie, bo wydawało Ci się, że atakuję Twojego męża i zareagowałaś jak dresiarz na - w jego mniemaniu - krzywe spojrzenie. To że się potem trochę podśmiewałam z syna wiszącego na płocie to owszem. Ale naprawdę forum pamięta ten stek wyzwisk, jakim obrzucilas nie tylko mnie, ale moją rodzinę i to, że ja nigdy nie odpowiedziałam w takim samym stylu.
                  • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:18
                    Zasłużyłaś sobie. Sama piszesz, ze się śmiałaś z mojego męża i dziecka..To czego oczekiwałaś?
                    • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:19
                      Ze starszego też sobie robiłaś podsmiechujki nie raz.
                    • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:24
                      Nie śmiałam się z Twojego męża. Napisałaś, że nie mogłabyś być z facetem, który ma opiekę nad swoimi dziećmi na stałe. Ja napisałam, że dla mnie to nie problem, za to nie mogłabym być z weekendowym tatusiem. Miałam na myśli typowego ojca co po rozwodzie spotyka się z dziećmi dwa weekendy w miesiącu i wydawało mi się, że określenie jest powszechnie rozumiane. Z jakiegoś powodu uznałaś, że to aluzja do tego, że Twój mąż dużo pracuje. I ruszyłaś z atakiem, który zakończył się słynnym patologicznym niemowlęciem, viagrą i paroma innymi epitetami. Więc sald pewność, że Twoje dziecko nie postąpi dokładnie tak samo,bo coś źle zrozumie?
                      • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:44
                        Tak jasne. No ja akurat cię podziwiam że wzięłaś sobie na głowę faceta z dziećmi i takimi problemami.
                        • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:46
                          Ale co jasne? Nie rozumiesz, że dla mnie określenie "weekendowy tatuś" dotyczy sytuacji po rozstaniu, taki był kontrakt rozmowy i ostatnie, co mi przyszło do głowy to że możesz to odnieść do siebie?
                          I ja nikogo sobie na głowę nie brałam, stworzyłam związek z mężczyzną, w którym się zakochałam. A dzieci to wartość dodana, moje córki mają wspaniałe starsze rodzeństwo
                          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:48
                            To dobrze. Grunt że ty jesteś zadowolona.
                            • rosapulchra-0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:11
                              Do gr.ruuu i begramotka.

Wy naprawdę pamiętacie kiedy i o co się pokłóciłyście i jeszcze ze szczegółami. Pełen podziw!

Ja się mogę z kimś pokłócić, ale, gdy zamykam forum, to już nie pamiętam niczego, co napisałam. To całkiem niezły sposób w sumie na prowadzenie dyskusji następnego dnia. A wiadomo, że przez nos mogę myśleć o tej dyskusji i dojść do innych wniosków, o których na drugi dzień będę chciała napisać.

A tak BTW, nie wracajcie do tych starych konfliktogennych wątków i dajcie sobie z tymi słownymi przepychankami, proszę. Życie jest zbyt piękne, żeby tracić na awantury,
                              • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:22
                                Rosa, ja pamiętam o co się poseł X sprzeczał z posłem Y w 2012 roku big_grin Mam zerową pamięć do twarzy ale bardzo dobrą pamięć do tekstów.
                                • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:40
                                  To ja mam odwrotnie - pamiętam twarze ludzi nawet po kilkudziesięciu latach i nazwiska osób poznanych przed laty. Po covidzie gorzej, ale nadal daję radę.
                                  • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:43
                                    Za to nie mam w głowie archiwum tekstow i kto komu kiedy co i w jakiej kolejności. W ogóle nie jestem pamiętliwa. Życie jest za krótkie na swary glupie, rosa ma rację. Poczytajcie jak życie bywa okrutne i pomóżcie jesli możecie: www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-nowotworowe,42-letni-lekarz-walczy-z-rakiem-jelita-grubego--tydzien-wczesniej-biegal--nic-go-nie-bolalo,artykul,69400308.html
                                    • suki-z-godzin Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:01
                                      bergamotka77 napisała:

> Za to nie mam w głowie archiwum tekstow i kto komu kiedy co i w jakiej kolejności. W ogóle nie jestem pamiętliwa. Życie jest za krótkie na swary glupie, rosa ma rację. Poczytajcie jak życie bywa okrutne i pomóżcie jesli możecie: www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-nowotworowe,42-letni-lekarz-walczy-z-rakiem-jelita-grubego--tydzien-wczesniej-biegal--nic-go-nie-bolalo,artykul,69400308.html
                                      >

Utknelam na instrukcji wycierania tylka i dalej dzis nie rusze.
                                      • przystanek_tramwajowy Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:23
                                        O matko i synu! Wybitna dziennikarka berga publikuje instrukcje podcierania dudy! Chyba kredyt dusi albo mąż przepił rodzinny majątek! Ojojajmy biedną bergę! Ojoj!
                                        • suki-z-godzin Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:39
                                          przystanek_tramwajowy napisał:

> O matko i synu! Wybitna dziennikarka berga publikuje instrukcje podcierania dud
                                          > y! Chyba kredyt dusi albo mąż przepił rodzinny majątek! Ojojajmy biedną bergę!
                                          > Ojoj!
                                          >

Najsmieszniejsze jest to, ze czat GPT pisze calkiem podobne teksty jak wiekszosc tych zarabiajacych piorem 🤣
                                  • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 08:38
                                    To możemy stworzyć idealny duet big_grin Nazwiska muszę trzy razy sprawdzać, żeby nie przekręcić. Za to od dzieciństwa zbierałam opiernicz,że komuś nie powiedziałam dzień dobry, bo nie poznawałam tych ludzi na ulicy jak ich zwykle widywałam w innym kontekście, na przykład koleżanka mamy z pracy.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 07:09
                      bergamotka77 napisała:

> Zasłużyłaś sobie. Sama piszesz, ze się śmiałaś z mojego męża i dziecka..To czeg
                      > o oczekiwałaś?
                      >

Twoje dzieci tez nauczyłaś tak usprawiedliwiać przemoc?
        • mia_mia Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:11
          O święta naiwności, rodzice z takim podejściem, że moje to nigdy i za nic są najgorsi moim zdaniem, bo dużo musi się wydarzyć, żeby dopuścili do siebie, że ich dziecko też może nie być idealne.
          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:15
            To dwie różne rzeczy, moje nie są idealne bo kto jest,.ale są dobrymi ludźmi. I to.mi wystarczy.
        • 7katipo Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:45
          Twoje to chyba by właśnie wpadło. Genów nie wyskrobiesz tongue_out
      • panna.nasturcja Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:39
        Może najpierw sobie? Córka skądś ma takie poglądy i zachowania. W tym wieku ma je z domu.
        • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:01
          A to jest akurat bzdura. Dziecko już w przedszkolu zaczyna powtarzać rzeczy, których z domu nie zna. Syn mojej koleżanki ledwo zaczął przedszkole, a przyszedł z rewelacją, że dziewczynki są głupie i chłopaki się z nimi nie bawią. A to przecież dopiero początki. 12 lat to już jest ostre kwestionowanie tego co mówi rodzice i nasiąkanie tym co w społeczeństwie
          • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:13
            Porównujesz trzylatka z dwunastolatką? Co innego bezrefleksyjne powtarzanie, co innego wyznawane/wdrukowane wartości.
            • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:31
              Nie porównuję, tylko podaję przykład że oddziaływanie wyłącznie domu rodzinnego kończy się bardzo wcześnie. Gdyby wszyscy powielali wartości rodziców nie byłoby tylu konfliktów rodzinnych.
              • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:49
                Podałaś przykład trzylatka i prawdę ogólną co do 12-latków. Jak to mawiają: każda szanująca się zasada cierpi na jakiś wyjątek.
                Natomiast tu, co prawdopodobnie mówią rodzice i czym nasiąka dziecko w społeczeństwie może być jak najbardziej spójne: kasa, misiu, kasa. Dlaczego więc miałoby to "ostro kwestionować"?
                • gr.ruuu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:54
                  Tłem konfliktu tu są raczej nie pieniądze tylko rywalizacja o oceny, więc prędzej obstawialabym klimat "dlaczego tylko piątka, jak Zosia ma szóstkę"
                  • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:26
                    Nie tylko - kasa, uroda, najlepsze oceny i władza nad innymi.
                    • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:34
                      bergamotka77 napisała:

> Nie tylko - kasa, uroda, najlepsze oceny i władza nad innymi.
                      >
                      Bynajmniej - do pełnego obrazu zamoznej urodziwej i przebojowej Queen bee brakowało tylko najwyzszej średniej ocen w klasie.
          • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 08:20
            do tego dochodzimy jeszcze charakter dziecka - ja wiem ze ematka sklania sie ku tabula rasa ale...
        • hanusinamama Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 22:08
          To samo pomyśalałam. Znam takie dziecko...rodzice nie widzą problemu, bo ona "jest twarda i charakterna" oraz oni sami się uważają za lepszy sort ludzi, więc automatem ich dziecko też ma prawo się tak czuć.
      • ladymercury Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:30
        Robię jesień, do tego kupuję jej ciuchy w lumpie, stary plecak i każę przez, dwa tygodnie tak chodzić do szkoły. Zero telefonu, kosmetyków, rozrywek.
        Po dwóch tygodniach pytam, czy dotarło.
    • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:14
      bardzo współczuję. dziecka bym zapytała w którym momencie kopanie naśmiewanie się dokuczanie było zabawne. niech to dokładnie opisze co ja tak w tym śmieszyło
      • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:15
        ale tez warto się dziecku przyjrzeć dlaczego czuła do tamtej aż taka niechęć. niska samoocena?
        • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:35
          Albo nieumiejętność pogodzenia się z tym, że nie dostała tego, co chciała - w tym przypadku statusu prymuski.
          • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:36
            ale to wszystko wypływa z niskiej samooceny - "jestem ok tylko jak jestem najlepsza"
            • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:47
              Może masz rację, ale ja bym się skłaniała właśnie ku frustracji, że "jestem taka wspaniała, mądra, lubiana, a tamtej pokonać w nauce nie mogę. Uczciwe metody nie dają rady, to załatwię ją w inny sposób". Raczej przekonanie o własnej wspaniałości i złość porażki niż kompleksy. Psycholog by się tutaj przydał.
              • kira02 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:29
                Kompleks wyższości też ma źródło w braku poczucia własnej wartości
                • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:31
                  kira02 napisał(a):

> Kompleks wyższości też ma źródło w braku poczucia własnej wartości
                  >

Prawda.
                  • 7katipo Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:49
                    powiedziała Berga big_grin big_grin big_grin
          • kamin Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:43
            No ale z prymuską podobno nie wypada się przyjaźnić. Jakaś niespójność tu jest.
            • extereso Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:55
              No wiesz gdyby to gwiazda była najlepsza to byłoby dowód na jej doskonałość, a jeśli inna dziewczynka to na jej dziwność. Dla rodziców sygnał, żeby podjąć poważna refleksję wychowawcza i odpowiednie kroki, w zależności od rezultatu tej refleksji. Wyciągnąć konsekwencje, jasne, ale to początek.
            • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:33
              Tylko z niezamożną prymuską. Zamozna prymuska to inna kategoria.
              • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:41
                bergamotka77 napisała:

> Tylko z niezamożną prymuską. Zamozna prymuska to inna kategoria.
                >
                Zamożna i nieprzebojowa oraz nieurodziwa prymuska też, musi byc absolutnie wszystko naraz (+ gazyliard innych przymiotów, których teraz nie wymieniłam) wink
            • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:14
              kamin napisał(a):

> No ale z prymuską podobno nie wypada się przyjaźnić. Jakaś niespójność tu jest.
              Tam jest o caloksztalcie, że nie wypada sie przyjaźnić z osobą która (oprocz dobrych ocen) jest niesmiala, z niepełnej i niezamożnej rodziny.
              I wtedy nie brzmi to jak matka wyobrażająca sobie perspektywę nastolatków (że prymus nie jest dobrym naterialem na kolegę) , tylko pewna 'nie tak lekko' zawoalowana pogarda samej matki.
        • stephanie.plum Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:21
          nie, sorki, bywa, że to wypływa z bezmyślności i zachłyśnięcia się faktem, że pół klasy robi, co ona zasugeruje.

uczucia tamtej dziewczynki w ogóle się nie liczą, gdy się jest na popularnościowym rauszu.
          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:24
            Kwestia charakteru. Byłam w szkole popularną dziewczynką z zamoznego domu do tego prymuska i nigdy nikogo źle nie potraktowałam. Może odrzuciłam trochę zalotów, ale mam nadzieję, ze traumy nie mają.
            • kk345 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:35
              >Może odrzuciłam trochę zalotów, ale mam nadzieję, ze traumy nie mają.
              Albo nie mogą się pozbierać do dziś...
              • ginger.ale Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:37
                Ja też się nie mogę pozbierać ... Ups, she did it again.🙄
                • 7katipo Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:55
                  Niezawodna big_grin
            • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 08:23
              o boze jak te wspomnienia ewoluuja - kiedys pisalam ze nie lubilas innych dziewczyn i przyjaznilas sie z chlopakami!
                *psialas
                  big_grin pisałaś
              • suki-z-godzin Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:33
                ichi51e napisała:

> o boze jak te wspomnienia ewoluuja - kiedys pisalam ze nie lubilas innych dziew
                > czyn i przyjaznilas sie z chlopakami!
                >

po covidzie trochę gorzej z pamięcią 🤡
        • vivi86 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 08.03.23, 22:50
          Raczej bardzo zawyżona bezstresowym wychowaniem nowoczesnej jematusi. Chyba ostatni dzwonek by nie wychować śmiecia ludzkiego i oby nie było za późno.
      • 7katipo Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:51
        Chyba też tak.
        Nie krzyki, nie kary, ale taka rozmowa, do środka, wnętrza sprawy, upierdliwa i męcząca, boleśnie docierająca do istoty problemu.
        Jeśli to faktycznie inteligentne, dobre w sumie dziecko - powinno dotrzeć. Uświadomić, co faktycznie zrobiła.
      • 1matka-polka Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:51
        ichi51e napisała:

dziecka bym zapytała w którym momencie kopanie naśmiewanie s
        > ię dokuczanie było zabawne.

Moze w tym momencie, kiedy symbolicznie mścilo sie na matce i na ojcu, ktorzy je podobnie traktowali...
    • 35wcieniu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:18
      Opis wskazuje ze na problem zanosiło się od dawna, więc trzeba porozmawiać z wychowawcą i dowiedzieć się jak bardzo jest źle i podjąć decyzję czy wystarczy rozmowa (wątpię) czy trzeba się też skonsultować z pedagogiem szkolnym, może psychologiem.
      Z własnych lat szkolnych mam też takie przemyślenia że każda dziewczyna, która miała "status popularnej" prędzej czy później miała krzywe akcje spowodowane urojeniami wielkosciowymi na swoj temat. Nie mówię o normalnie lubianych dzieciach, tylko o prowodyrkach, popularnych gwiazdach klasy z wianuszkiem fanek i fanów.
      • 35wcieniu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:22
        Aha. I jeśli to twoje dziecko to bardzo bym przemyślała sposób w jaki z nią rozmawiasz i to co ona słyszy w domu. I czy aby to nie jest odbicie tego jak w ogóle myślisz (myśli się w waszym domu) o ludziach.
        Zwróć uwagę że pisząc o popularnej uczennicy to że się dobrze uczy uważasz za atut. W przypadku ponizanej koleżanki - jest to powód przez ktory nie wypada się z nią przyjaźnić.
        • panna.nasturcja Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:41
          Dokładnie, to poszło z domu.
        • eriu Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 21:42
          No właśnie też zwraca moją uwagę ta hipokryzja.
        • hanusinamama Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 22:10
          Tez mnie to udeżyło. Ta popularna ma dodatkowy plus w postaci dobrych ocen. Ta druga..."prymuska", z tego powodu nie jest lubiana. Czekałam na "kujonka".
      • milva24 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:49

> Z własnych lat szkolnych mam też takie przemyślenia że każda dziewczyna, która
        > miała "status popularnej" prędzej czy później miała krzywe akcje spowodowane ur
        > ojeniami wielkosciowymi na swoj temat. Nie mówię o normalnie lubianych dzieciac
        > h, tylko o prowodyrkach, popularnych gwiazdach klasy z wianuszkiem fanek i fanó
        > w.
        >

W sedno! U córki w klasie właśnie szkolne gwiazdki dręczyły koleżankę.
        • waleria_bb Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 03:50
          Takie szkolne gwiazdki często czują się bezkarne i tu jest sedno problemu. Przy tym są na tyle cwane, że przemoc zazwyczaj jesr w białych rękawiczkach i w razie wyjścia na jaw zgrywają niewiniątka.
          Na pewno ważna jest reakcja szkoły. 0 tolerancji dla takich zachowań i taryfy ulgowej, bo to dziewczynka, prymuska, miała raz głupi pomysł. Na pewno minimum to obniżenie sprawowania i seria wizyt u szkolnego pedagoga/psychologa.
          Na miejscu matki na pewno poszłabym do psychologa, żeby przyjrzeć się własnym metodom wychowawczym. Może w domu było za duże parcie na oceny i bycie najlepszym, może było utwierdzanie w poczuciu wyższości i pogarda dla mniej zamożnych. Dobrze po prostu, jeśli ktoś przyjrzy się temu z boku.
          Dziecku pokazałabym też przykłady dręczenia i wyśmiewania, które miały tragiczny finał jak samobójstwo ofiary.
    • janja11 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:25
      puella_174 napisał(a):

> Zalóżcie, że córka zapytana o sytuację nie zaprzecza, ale tłumaczy, że to taki
      > e żarty tylko, bo tamtą jest dziwna. Obiecuje przestać, ale zasadniczo nie widz
      > i problemu.
      >
      > Co robicie - wobec córki i w szkole (macie się zgłosić do wychowawcy)

Gdyby dzieciak wciskał mi takie bzdury, pomyślałabym , że albo córcia uważa mnie za idiotkę, albo jest umysłowo niedorozwinięta.

Nie ma opcji, aby normalna 12 latka nie rozumiała, że takimi tekstami krzywdzi koleżankę i jeszcze namawia do tego innych.

Bardzo poważny problem wymaga zdecydowanej rozmowy.

Dobrze, że nauczycielka potrafiła zareagować.
      • grey_delphinum Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:37
        Od razu przypomniał mi się film "Carrie".

Problem jest poważny, bo córka nie widzi problemu, czyli jest coś z nią bardzo nie w porządku (a ma dopiero 12 lat).

I nie daj się zmanipulować jej tekstami - normalne dziecko w tym wieku doskonale zna granice między zabawą, żartem a dokuczaniem czy nawet dręczeniem.

W rozmowie z nauczycielem po prostu wyraziłabym ogromna, skruchę, żal i obiecała, że wyciągnę wobec córki daleko idące konsekwencje (i oczywiście dotrzymała słowa). No bo jak inaczej miałabyś się zachować? Sytuacja jest zerojedynkowa.
      • bluea.nne Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 19:00
        Dokładnie
    • skumbrie Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:30
      >Zalóżcie, że córka zapytana o sytuację nie zaprzecza, ale tłumaczy, że to takie żarty tylko, bo tamtą jest dziwna. Obiecuje przestać, ale zasadniczo nie widzi problemu.

Chwalę córcię, że taka z niej przebojowa i przedsiębiorcza kobieta.
      Ty serio pytasz czy rozum ci odebrało? Wyobraż sobie, że to nie twoja córka była prowodyrką, tylko ofiarą i jakbyś wtedy zareagowała.
      • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:43
        skumbrie napisała:

> >Zalóżcie, że córka zapytana o sytuację nie zaprzecza, ale tłumaczy, że to
        > takie żarty tylko, bo tamtą jest dziwna. Obiecuje przestać, ale zasadniczo nie
        > widzi problemu.
        >
        > Chwalę córcię, że taka z niej przebojowa i przedsiębiorcza kobieta.
        > Ty serio pytasz czy rozum ci odebrało? Wyobraż sobie, że to nie twoja córka był
        > a prowodyrką, tylko ofiarą i jakbyś wtedy zareagowała.
        To inna sytuacja wink
      • puella_174 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:53
        Nie jestem matką żadnej z tych dziewczynek. Sytuację znam z innej strony.
      • agniesia331 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:32
        Wychowałaś potwora. Teraz czas na nauczenie co jest źle i jej publiczne przeproszenie przed kolezanka przy całej klasie.
        Co i was w domu jest nie tak,że rosnie ci takie bezduszne dziecko?
        • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 09:47
          Też już zaczęłam myśleć nad "karą" i myślę, że oszczędności córki zamienione na kartę podarunkową do cenionej przez to środowisko sieciówki i wręczone ofierze indywidualnie (w opcji: z bukiecikiem kwiatków) to nie jest taki głupi pomysł.
          Pieniądze mają to do siebie, że raz są a raz ich nie ma.
          • milva24 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 12:41
            Takie coś to tylko w uzgodnieniu z matką ofiary.
          • suki-z-godzin Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 12:44
            A jak będą wyśmiewać się z grubej, to kupić jej kartę do fitness klubu big_grin
          • waleria_bb Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 12:52
            Bardzo kiepski pomysł, żeby dawać jej kartę podarunkową. Dziewczyka może jeszcze mocniej odczuć, że jest traktowana jak 'uboga krewna', ktoś się nad nią lituje i w bonusie, że metka ubrań (ceniona przez rówieśników) jednak ma znaczenie.
            • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:01
              waleria_bb napisał(a):

> Bardzo kiepski pomysł, żeby dawać jej kartę podarunkową. Dziewczyka może jeszcz
              > e mocniej odczuć, że jest traktowana jak 'uboga krewna', ktoś się nad nią lituj
              > e i w bonusie, że metka ubrań (ceniona przez rówieśników) jednak ma znaczenie.
              Baaaardzoooo kiepski pomysł to byłby jakby "na przeprosiny" dostała używane ciuchy po koleżance, nowe z metką zresztą też.
              • waleria_bb Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 13:14
                Według mnie po prostu wszelkie kierowanie uwagi na ciuchy, metki może w tej sytuacji zaboleć i zostać zinterpretowane tak, jak opisałam. Zwłaszcza z perspektywy rodziców dziewczynki.
                • danaide2.0 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 19:22
                  No przecież tam nie ma rodziców. Jest jeden rodzic. Który nie kupuje dziecku fajnych ubrań być może dlatego, że 500+ na wszystko nie starczy, a samemu jest trudniej. Może po prostu wypadałoby spytać, czy nie potrzebuje jakiegoś wsparcia (zwłaszcza, że na pomoc państwa często nie łapią się samotni rodzice mający jakiś podstawowy dochód - "za bogaci". Myślenie, że samotna matka = pierdyliard dodatków i zasiłków to bardzo szkodliwy mit).

Trochę mnie dziwi, że o godności biedniejszych mówimy, gdy im czegoś odmawiamy, ale już jeśli coś otrzymują od systemu to można ich z godności odzierać wyzywając od "dejów" i "mopsiarzy". Ale czy ja wszystko muszę rozumieć?

No ok, wpłata na Ukrainę też może być. Była kasa, nie ma kasy.

Acha, z perspektywy nastolatków, których znam "metki" to niestety byle "sinsay". Ale rozumiem, że "lokalna skala" może zaskoczyć.
            • vivi86 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 08.03.23, 22:53
              This.
          • fragile_f Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 19:47
            Mhm, tak, nauczmy dziecko ze można zrobić dowolne świństwo, bo wystarczy potem zapłacić ofierze. Jedyne, co to da, to jeszcze większą nienawiść skierowana w stronę ofiary.
            • waleria_bb Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 06.03.23, 14:23
              O tym właśnie piszę.
              • yadaxad Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 06.03.23, 16:03
                Problemem jest cała klasa dwunastolatki. Połowa klasy uczestniczyła chętnie, na jej podnietę w szykanowaniu, a druga połowa to miała gdzieś, bo chyba nie bała się, że gang dwunastolatki je wystrzela, jak nie będą akceptować takich akcji. "Stłuczenie na kwaśne jabłko" nic w niej nie zmieni, prócz utrwalenia bezkarności argumentu siły i przewagi. Takiego zachowania ma się normalny człowiek wstydzić, a jeśli ona ma na plecach akceptację połowy klasy i bierność drugiej, to o niesłuszności jej zachowania, żadne siłowe argumenty jej nie przekonają. Jeśli coś takiego występuje, a szkoła nie ma warunków zajmować się więcej
                niż wbijaniem w głowę materiału, klasa powinna obowiązkowo mieć dodatkowe zajęcia z organizacją zajmującą się przemocą, która jest psychologicznie i terapeutycznie przygotowana do popracowania z młodzieżą, by im pewne rzeczy w głowie poukładać. Ale to przecież pozarządowe to fuj i liberalna demoralizacja. Dziecko i człowiek nie robi tego co wstyd mu zrobić, w drugiej kolejności, że jest to karane. Co zresztą, że karane, też trzeba uświadomić, i dlaczego jest.
        • vivi86 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 08.03.23, 22:52
          Wyszczekana liberalna jematusia uwazająca, że zasady etyczne są dla słabych i wychowująca bombelka bezstresowo.
    • primula.alpicola Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:31
      Próbowałabym ustalić, jak silne i utrwalone jest to, co nią powodowało (zapewne nasilona ambicja i chęć bycia na klasowym piedestale), i czy/jak bardzo jest zdemoralizowana. Możliwe, że z fachową pomocą psychologa.
      • stephanie.plum Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 22:23
        racja
    • marzeka11 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:32
      Pozwalasz ponieść wszystkie konsekwencje tego, co zrobiła. Bo to paskudne działanie.
      Mój młodszy syn kiedyś znalazł się w takiej grupie- byłam wezwana do szkoły wraz z innymi rodzicami. On chyba na serio myślał, że skoro jestem nauczycielką to 'sprawa szybko się załatwi". Poniósł wszystkie konsekwencje z uwagami, nieodpowiednią oceną z zachowania na półrocze. Przeżył to, do końca gimnazjum nie miał już nigdy żadnej uwagi z ujemnymi punktami. O rozmowach nawet już nie wspomnę.
    • alpepe Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:32
      Zastanowiłabym się, dlaczego moja córka w taki sposób chce sobie poprawić samopoczucie.
      Inna sprawa, że ciężko mi to sobie w ogóle wyobrazić, bo moja młodsza córka chodzi jak obszarpaniec z wyboru i akurat ona by w życiu się nie dopieprzyła do innego dziecka o strój ani o brak finansów.
      Druga sprawa to grupa, która ją wybrala na prowodyrkę. To takie wygodne, wskazać kogoś drugiego, choć samemu się kopie czyjś plecak i to dobrowolnie.
      • ichi51e Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:38
        o tak tez słuszna uwaga - to tez warto powiedzieć - ty chciałaś się trochę pośmiać a inni poczuli przyzwolenie i kopali plecaki - jakby ja ze schodów zepchnęli tez odpowiedzialność byłaby na CIEBIE.
    • blasckbird13 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:32
      Koszmarna porażka wychowawcza.
      Przede wszystkim wspierać szkołę w działaniu na rzecz rozwiązania sytuacji.
      Nie usprawiedliwiać zachowania córki. Jest naganne.
    • 18lipcowa3 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:32
      Jak to dobrze że nie mam takiej prymuski w domu.
      • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:25
        A klasową gwiazdę masz?
        • 18lipcowa3 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 12:18
          Też nie
          • georgia.guidestones Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 21:31
            a to źle czy dobrze?
      • hanusinamama Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 22:12
        Serio? Wolałabyś szkolną gwiazdę?
        Poza tym takiej szkolnej gwieździe moze podpaść cokolwiek..nie muszą to być 6.
    • cegehana Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 20:38
      Proszę wychowawcę o stanowczą reakcję, córce nakazuje przeproszenie kolezanki. Agresja to poważny problem i nie dotyczy tylko ofiary (to swoją drogą), ale też agresora, który dorasta w złych wzorcach i ma zaburzone postrzeganie relacji międzyludzkich. Będzie jej trudniej w życiu jeśli utrwali sobie wzorzec, w którym własny dobrostan zależy od poniżenia drugiego człowieka.
      • taki-sobie-nick Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:21
        Tak się troszczysz o dobro agresorki?
        • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:27
          Karę za swoje zachowanie powinna ponieść, to oczywiste. Ale czy to znaczy, że należy ją spisać na straty? Nie udzielić jej pomocy, wsparcia, nie rozmawiać, nie tłumaczyć, nie zapewnić pomocy psychologa jeśli to konieczne? Przecież to jest dziecko, proces wychowawczy nie został zakończony i rola rodziców nie skończyła się.
          • bergamotka77 Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:29
            Nikt nie spisuje na straty tylko proponuje by bolesnie odczuła skutki świństwa, które zrobiła.
            • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:52
              Ale jedno drugiego nie wyklucza. karę ma ponieść, to oczywiste i nikt z tym nie dyskutuje. Ale cegehana słusznie zwróciła uwagę, że należy z nią wszystko przepracować, również dla jej własnego dobra.
              • taki-sobie-nick Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 04.03.23, 23:58
                Nie. Dla dobra innych, który się z nią zetkną.
                • reinadelafiesta Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:08
                  Czyli uważasz, że rodzice mają przeprowadzić terapię tylko i wyłącznie ze względu na dobro innych, a to, żeby dziewczynka wyrosła na prawidłowo funkcjonującą, szczęśliwą osobę jest już nieważne? I nie nazywasz tego skreślaniem młodego człowieka za błąd, który popełnił w wieku 12 lat. Cóż, można i tak.
                  • taki-sobie-nick Re: Co powinna zrobi matka w takiej sytuacji 05.03.23, 00:20