Dodaj do ulubionych

Dzieci cały czas spędzają internecie

04.03.23, 20:57
Witam drogie emamy. Chciałbym się poradzić jak odciągnąć nastoletnie dzieci od grania na komputerze albo siedzenia w telefonie. Dzieci spędzają czas po szkole w swoich pokojach. Nic nie robią poza graniem, do lekcji trzeba zaganiać, wszystko robią byle szybko, i dalej do grania. Jak krzykiem każesz wyłączyć komputer to jest telefon. Nic w domu nie interesuje, w niczym nie pomagają, ani w przygotowaniu jedzenia, ani praniu czy sprzątaniu. Z pokoju by nie wychodzili. Na spacer nie można wyciągnąć. Nic nie interesuje. Już nie wiem jak mam postępować. Prośba i tłumaczenia nie pomagają, nawet awantury nie pomagają. Proszę o jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 20:59
      Rady? Przy nastolatku?
      Wprowadzić granice około 10 lat temu.
      Teraz możesz tylko przeczekać i modlić się, że same dojrzeją.i zmądrzeją.
    • kropkacom Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:02
      Daj dobry przykład i nie siedź w internecie.
    • abecadlowa1 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:05
      Jakby na mnie matka się tylko darła, to też bym odmawiałam współpracy, spacerów, jedzenia, prania i sprzątania.
      Po co się tak zachowujesz?
      • panorama1234 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:15
        To jakie inne masz argumenty oprócz spokojnej rozmowy, prośby i tłumaczenia?
        • danaide2.0 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:30
          Fascynujące życie będące alternatywą?
          Ewentualnie mniej fascynujące, ale takie, do którego dziecko się wdrożyło zanim nastała era smartfona.
        • abecadlowa1 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 22:09
          Nie mam żadnych argumentów. Ględzenie nic nie daje. Ja zawsze lubiłam spędzać czas z moimi dziećmi, sprawiać im przejemność różnymi atrakcjami, z czasem zaczęłam podążać za ich zainteresowaniami, woziłam na zajęcia, imprezy tematyczne, zawody, starałam się zdobywać wiedzę na tematy, które były dla nich atrakcyjne. Teraz mają swoje światy, ale nadal mamy wspólne aktywności.
    • stephanie.plum Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:30
      a można jakoś wyłączyć ten internet?
    • awf-33 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 21:35
      Macie jakieś życie? Organizujecie coś? Jakieś wypady, wycieczki, rower, basen itp?
      Żyjecie aktywnie? Gracie w planszowki? Cokolwiek?

• panna.nasturcja Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 04.03.23, 23:30
      Może zacznij wychowywać?
    • jehanette Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 05.03.23, 10:31
      Teraz to już o parę lat za późno, trzeba było stawiać granice i uczyć korzystania z elektroniki kiedy dzieci miały kilka lat. Oraz pielęgnować inne sposoby spędzania czasu wspólnie.
    • nena20 Re: Dzieci cały czas spędzają internecie 05.03.23, 11:02
      Właśnie niedawno odcięliśmy syna od internetu. Nie ma sensu prosić, grozić bo zwyczajnie działa to na chwilę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka