Dodaj do ulubionych

Obraza - prezent dla dziecka

• m_incubo Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:58
      Takiego maila jej napisałaś, naprawdę?
      Chyba ci odbiło.
    • kasiaabing Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:08
      Tekst jak z drętwych pseudo poradników o asertywności.
      Wystarczyło napisać, że dziękujesz, żeby się nie fatygowala bo masz już wyprawkę, starsza córka ma dużo zabawek ale serdecznie ją zapraszasz na kawę i ciasto.
      Nie dziwię się, że sie nie odzywa. Byłoby mi przykro jakby ktoś mnie potraktował jak biedne bezguscie które nie jest godne robić prezentów dla moich bombelków.
      • verdana Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:17
        Pomijając treść, którą można w skrócie streścić jako "nie stać cię na to, żeby kupić coś, co uznam za właściwe" - ale rozumiem, ze to wyszło niechcący, bywa, jest tu jeszcze jedna bardzo istotna rzecz. Prezent nie jest tylko rzeczą, a chęć obdarowania nie jest po prostu kupnem rzeczy. Przyjaciółka chciała coś Ci dać, pokazać, że chce w jakiś sposób ucieszyć i Ciebie i Twoje dziecko, że chce sprawić Ci przyjemnoś. Dowiedziała się, ze nie chcesz od niej niczego, że nie masz ochoty, aby Twoje dziecko coś od niej miało, bo ważna jest rzecz, a nie gest. Innymi słowy, ze lepiej się czujesz, gdy nie będzie starała sie zrobić ani Tobie, ani dzieciom frajdy, bo jeśli to próbuje robić, to jest to dla Ciebie tylko kłopotem. Gesty bywają ważniejsze od minimalizmu. Przeproś dziewczynę i pomyśl, że stosunki międzyludzkie to nie tylko wymiana rzeczy
    • stephanie.plum Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:33
      milczy, bo goraczkowo szuka czegoś, czym cię zakasuje!

może to będzie ferrari, oczywiście z fotelikiem dla noworodka...?
    • malia Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:35
      No nie, ja tam nie wierzę, że niechcący można wysmarować takie długie coś, przecież musiałaś o czymś myśleć jak to pisałaś. I wyszedł nadęty, chamski tekst, dla niepoznaki ozdobiony emotkami z uśmieszkiem
    • jammer1974 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:16
      Jakbym otrzymala taka odpowiedz to tez bym pomyslala ze ci odbilo. A prezenty dla noworodka od xxx i tak bys odemnie nie dostala.
      • zuzanna_a Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:49
        Swoja droga jak juz autorka ma takie fiksacje i tak mocno jej odwalilo oraz udaje ze sie troszczy o srodowisko i finanse kolezanki bylo napisac:

Hej Basiu!
        Dzieki ze pytasz, bardzo mi milo. Dla mlodego mam wyprawke ale jakbys sprawila nam jakies fajne smoczki i dwie paki pampersow - to bylabym bardzo szczesliwa, praktyczne prezenty sa najlepsze. Mloda natomiast ma faze na plasteline/ rysowanie / basen - ucieszyla by sie z drobiazgu do prac plastycznych albo wejsciowki na basen/ jumpowni/ teatru dla dzieci.
        Ewentualnie bon do smyka dla dwojki - pojdziemy razem z dziecmi i wybierzemy cos ekstra. Bardzo ci dziekuje za pamiec.

Duzo by cie kosztowalo napisanie czegos takiego?
      • turbinkamalinka Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:23
        jammer1974 napisała:

> Jakbym otrzymala taka odpowiedz to tez bym pomyslala ze ci odbilo. A prezenty d
        > la noworodka od xxx i tak bys odemnie nie dostala.

A za 5 lat będzie post "moje dziecko ma 5 lat i jeszcze nigdy nie dostało od nikogo prezentu. Jest nam bardzo przykro"
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:55
      Troll?
      To chyba nie może być prawdziwe, prawda?
      Powiedzcie mi, że tacy ludzie nie istnieją!
    • kozica111 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 18:44
      ja bym chciała słoiczki...
      • kamin Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 20:39
        Dla noworodka? Za pół roku kiedy zacznie wprowadzać jedzenie to mogą być już po terminie.
    • magda.z.bagien Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 19:13
      Ja bym się nie obrażała za taki tekst, ale może jestem mało wrażliwa. Trochę za dużo tłumaczenia swojego światopoglądu, wszystko do pierwszego uśmieszku bym sobie darowała.
    • smoczy_plomien Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 19:35
      Myślę, że to prowokacja wink ale jakbym dostała taką odpowiedź, to też by mnie zatkało.
    • mikams75 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 19:36
      Odbilo ci, ze napisalas cos takiego a nie dlatego, ze nie chcesz prezentow.
      Mozna bylo przekazac informacje prosciej i bez zadecia. Nasi znajomi kiedy zapraszajac na urodziny dzieci napisali krotka prosbe o nieprzynoszenie ubran i zabawek, bo sa zawaleni i napisali to tak, ze nikt nie byl urazony.
    • escott Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 19:57
      Mam wrażenie, ze ja już czytałam ten artykuł big_grin No ale zakładając, ze autorka istnieje: Odbiło ci kompletnie. Co za wykład… nie mogłaś normalnie wybrać czegoś, co ci się przyda, naprawdę? Ta epopeja o nietrafionych niegodnych prezentach i sugestia, ze musi być drogo - tak bardzo zbędne…
    • yannefer Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:04
      Serio jej tak odpisałaś? Omg
    • sueellen Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:19
      To już ma nazwę: nożowe dzieci smutnych rodziców 😉.

A wracając do pytania, nie tyle co odbiło co napisałaś do koleżanki coś co można odczytać: nie potrzebuje twoich śmieci. Tak, to było niegrzeczne i warto przeprosić.
      • kamin Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 20:40
        Nożowe dzieci brzmią złowieszczo...
        • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:43
          Pewnie dlatego rodzice smutni, kto by chcial zeby dziecko sie nozowe zrobilo...
          • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:45
            Nóż pozwala szybko przekształcić sąd beige w cheerfull red! Dlatego nożowe dzieci.
    • mid.week Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:25
      Orety, jaka niestrawna egzaltacja 🙄
    • turbinkamalinka Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:27
      Strasznym bufonem zajechało. Nie dało się napisać "dziękuję ci bardzo, ale na tą chwilę mam w zasadzie wszystko czego mi trzeba. Zostało kilka rzeczy, które chciałabym wybrac sama"
      • zuzanna_a Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 21:08
        Mozna poprosic o bon do sklepu.
        A po zakupie potrzebnej rzeczy wyslac darczyncy fotke z podpisem dziekuje zeby mial poczucie ze poszlo na cos fajnego.
        Tu bylo 130 lepszych rozwiazan anizeli ten elaborat.
    • ta Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:16
      Pojechałaś!
      Nadęty, pedagogiczny wys…w ci wyszedł.

• terazkasia Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 12:09
      Treść maila (w tym wyciekająca z niego ideologia) oraz jego objętość kompletnie nie przystają do zwykłej propozycji, że ktoś kupi prezenty big_grin
      Zgadzam się. że ogólnie mógł powstać obraz, że ci odbiło smile
    • annaboleyn Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:29
      Treść - w porządku i rozumiem. Forma - bardzo nieprzyjemna, protekcjonalna. Rozumiem, ze to niezamierzenie, ale koleżanka ma prawo się poczuć mocno urażona.
    • 1papryczka.chili Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:32
      Ma rację, jesteś walnięta.
    • bo_jestem_jedna Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:37
      Szczerze… to twoja odpowiedz byla fakt dos niezgrabna, ale to bylo odrazu widoczne. To, ze niezgrabna, a nie ze niegrzeczna.Nie wiem czego inni tu nie widza i dopatruja sie ZAWSZE zlych zamiarow. Uwazam, ze zawsze powinnismy dopatrywac sie dobrych zamiarow, chyba ze mamy dowody, ze jest inaczej, a wtedy znowu po co kontynuowac relacje.
      Zawsze zakladam, ze ludzie roznie sie komunikuja i nie zawsze w sposob dla nas zrozumialy na szybko. Wychodze na tym najlepiej bo w 95% wychodzi blad w komunikacji a nie w zamiarach.
    • alexandra1984 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 16:24
      byloby mi przykro jakbym otrzymala taka odpowiedz
      • alexandra1984 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 16:48
        myslicie, ze w ogole trzeba dawac dzieciom prezenty? jest jakis niepisany obowiazek? troche nie w temacie watku, ale nie mam dzieci i przyznam, ze zaczelo mnie meczyc to ciagle kupowanie prezentow dzieciom w odwiedzinach. Przestalam i wtedy jedna moja dobra kolezanka wiedzac, ze nic nie mam dla jej syna, powiedziala, ze da jemu cos (co ona kupila) niby ode mnie. Bylam zaskoczona, skad takie zachowanie?
        • pyza-wedrowniczka Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 17:00
          Ale to było dziecko widziane raz na 2 lata czy raz na 2 miesiące? I wizyta taka zwykła, bez okazji?
          Ja się przyznam, że prezenty daję tylko dzieciom albo na okazje albo takim, co je widzę bardzo bardzo rzadko albo wręcz pierwszy raz.
          • alexandra1984 Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 21:14
            raz na kilka miesiecy, bo przeprowadzilam sie na drugi koniec Polski, ale 5-6 kolezanek (kazda ma dzieci) i wciaz tylko ja dawalam przez ostatnie 4-6 lat. Nie mam dzieci i zaczelo mnie draznic takie jednostronne dawanie prezentow (wiem ... glupio to troche brzmi smile).
    • lilia.z.doliny Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 17:47
      Wiesz, co.napisalas?
      " w sumie to urocze, ale raczej za wysokie progi. Spraw sobie lepiej coś ładnego, nasci"

Przepros kobitę.
      Albo lepiej nie. Jak się wczoraj przekonałam, przeorosiny mogą być obelgą.
      Nuc już nie rób.
    • jozefrobotnik Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 20:52
      Przyjmujesz prezent: ubranie, zabawkę, jak Ci nie pasuje to przekazujesz innym dzieciom z rodziny, czy znajomych i tyle.
    • bulzemba Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 07:54
      Na forum CiP nazywano to odpieluszkowym zapaleniem mózgu.
    • irma223 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:08
      Owszem, niegrzeczna.
      Stosownie byłoby: "Nie, kochana, nic nie kupuj, wszystko mamy."

A tak piszesz, jak do urzędu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka