Dodaj do ulubionych

czy jest taki obowiązek - dowody os.

09.03.23, 20:22
Dawniej jak się skończyło 18 lat to trzeba było się postarać o dowód. Było na to niby 30 dni, choć nikt nie przestrzegał, w sensie jak ktoś poszedł później to nic się nie stało, ale raczej większość chodziła zaraz po urodzinach żeby dowodem zaszpanować. Jak ktoś był młodszy a potrzebował to mu rodzice mogli wyrobić dowód tymczasowy.

Teraz podobno nie ma takich obowiązków. Ale jak komuś wyrobiono taki wcześniejszy dowód koło 17 lat, a skończył już teraz 18 to nadal może się nim posługiwać? czy musi wyrobić taki dorosły. Córka jest w takiej sytuacji, w zeszłym roku wyrabiany miała jako 17-latka, teraz skończyła 18 i czy musi składać wniosek znów?
Sprawdziłyśmy ten małoletni, nigdzie na nim nie pisze że jest tymczasowy, ważność niby 10 lat. To wykminiłyśmy że nie musi wyrabiać. Ale czy na pewno dobrze kminimy?
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 09.03.23, 20:34
      www.gov.pl/web/gov/dowod-osobisty-informacje

Dowód osobisty (e-dowód z odciskami palców) wydany po 7 listopada 2021 roku

10 lat – dla osób w wieku od 12 lat,
      5 lat – dla osób w wieku do 12 lat,
      12 miesięcy – dla osób w wieku od 12 lat, w przypadku, gdy z powodu fizycznej chwilowej przeszkody nie jest możliwe pobranie odcisków palców.
      W przypadku trwałej fizycznej przeszkody uniemożliwiającej pobranie odcisków palców – dowód osobisty dla osoby, która ukończyła 12 lat wydany zostanie z 10-letnim terminem ważności.

NIE ma obowiązku wymiany dotychczasowego dowodu osobistego na e-dowód z odciskami palców. Wymiana ta nastąpi naturalnie, gdy upłynie ważność twojego dowodu osobistego. Jeśli chcesz mieć wcześniej e-dowód z odciskami palców, możesz już teraz złożyć o niego wniosek.

Dowód osobisty (e-dowód) wydany po 2 sierpnia 2021 r. do 6 listopada 2021 roku

do 3 sierpnia 2031 r. – dla osób w wieku od 5 lat,
      5 lat – dla osób w wieku do 5 lat.
      Dowód osobisty (e-dowód) wydany od 4 marca 2019 roku do 1 sierpnia 2021 roku

10 lat – dla osób w wieku od 5 lat,
      Dowód osobisty wydany od 1 marca 2015 do 3 marca 2019 roku

10 lat – dla osób w wieku od 5 lat,
      Dowód osobisty wydany od 1 stycznia 2001 do 28 lutego 2015 roku

10 lat – dla osób pełnoletnich,
      5 lat – dla osób, które w dniu składania wniosku nie miały 18 lat,
      bezterminowo – dla osób, które miały 65 lat, jeśli chciały mieć taki termin ważności. Od 1 marca 2015 roku dokumenty ważne bezterminowo nie są już wydawane.
      • jasnoklarowna Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 08:01
        Jak zwykle ematka wie wszystko. Bardzo dziękuję.
        • little_fish Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 08:34
          Mój syn posługuje się dowodem wydanym jak młody miał chyba 13 lat. 😀
    • palacinka2020 Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 08:49
      Nigdy nie było obowiązku posiadania dowodu osobistego, moze za komuny. Po prostu zycie bez takowego dokumentu jest dużo trudniejsze. Tak samo jak nie ma (i nie było) obowiązku noszenia ze sobą dowodu tożsamości.
      • droch Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 10:25
        Nigdy nie było obowiązku posiadania dowodu osobistego, moze za komuny.

No popatrz, a rząd III RP uważa coś zupełnie przeciwnego:

Dowód osobisty – informacje

Kto powinien mieć dokument
        Dowód osobisty MUSI mieć każdy pełnoletni obywatel, który mieszka w Polsce.
        Dowód MOŻE mieć też osoba, która nie ma jeszcze 18 lat (na przykład jeśli chce podróżować za granicę do krajów, w których nie jest wymagany paszport).
      • zaczarowanyogrod Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 12:44
        No nie wiem, czy nie ma obowiązku.
        Dowod potrzebny mi był jak zapisywałam się do szkoły policealnej.
        Do lekarza, robiąc prywatne badania.
        Do rejestracji w Urzędzie Pracy i przy kazdej wizycie.
        Na maturę szlam z dowodem, na egzaminy w policealnej.
        Możliwe że do pracy też, ale pewna nie jestem, bo w umowie nie ma nr dowodu.
        W szpitalu potrzebowałam dowodu.
        Żeby jaka kolwiek umowę podpisać jest potrzebny na internet, telefon.
        Siostra, żeby zapisać się na prawo jazdy musiała mieć dowód, do ślubu jej był potrzebny.
        Na pewno to nie wszystkie rzeczy, bo nie pamiętam, ale wiem, że dużo razy musiałam wpisać gdzieś nr dowodu.
        • snajper55 Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 13:35
          zaczarowanyogrod napisała:

> No nie wiem, czy nie ma obowiązku.
          > Dowod potrzebny mi był jak zapisywałam się do szkoły policealnej.
          > Do lekarza, robiąc prywatne badania.
          > Do rejestracji w Urzędzie Pracy i przy kazdej wizycie.
          > Na maturę szlam z dowodem, na egzaminy w policealnej.
          > Możliwe że do pracy też, ale pewna nie jestem, bo w umowie nie ma nr dowodu.
          > W szpitalu potrzebowałam dowodu.
          > Żeby jaka kolwiek umowę podpisać jest potrzebny na internet, telefon.
          > Siostra, żeby zapisać się na prawo jazdy musiała mieć dowód, do ślubu jej był p
          > otrzebny.
          > Na pewno to nie wszystkie rzeczy, bo nie pamiętam, ale wiem, że dużo razy musia
          > łam wpisać gdzieś nr dowodu.

No tak, ale z tego, że potrzebowałeś dowodu nie wynika, że jest obowiązek jego posiadania. Ja wielokrotnie potrzebowałem samochodu, ale nie ma obowiązku jego posiadania.

S.
        • little_fish Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 14:17
          Obowiązku nie ma, jest przymus. W sensie nie ma kar za brak dowodu , jak za brak obowiązkowego OC, ale bez dowodu niewiele zrobisz. Są oczywiście chwile, całkiem długie, kiedy dowodu nie potrzebujemy - ja na przykład już nie pamiętam kiedy dowodu używałam.
          • emateczka Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 14:53
            Obowiazek tez jest.
          • ib_k Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 15:08
            Dlaczego wy takie głupoty piszecie? Oczywiście że jest obowiązek

Art. 5. - [Prawo i obowiązek posiadania dowodu osobistego] - Dowody osobiste.
            Dziennik Ustaw
            Dz.U.2022.671 t.j.Akt obowiązujący
            1.
            Prawo do posiadania dowodu osobistego przysługuje każdemu obywatelowi Rzeczypospolitej Polskiej.
            2.
            Pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej zamieszkujący na jej terytorium jest obowiązany posiadać dowód osobisty.
            • little_fish Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 15:13
              A co się wydarzy, jak obywatel dowodu mieć nie będzie?
              • ib_k Re: czy jest taki obowiązek - dowody os. 10.03.23, 15:20
                Specjalnie dla ciebie

Art. 79 ustawy o dowodach osobistych przewiduje możliwość nałożenia kary grzywny do 5 tys. zł lub kary ograniczenia wolności dla osób, które uchylają się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka