Dodaj do ulubionych

Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw

12.03.23, 12:03
w sklepach dla kupujących. U nas tego nie widziałam, a nawet o tym nie słyszałam. Wprawdzie warzywa i owoce drogie, ale nikomu nie wydzielają, każdy może kupić ile chce. Oczywiście jak tylko ma pieniądze.
Jak myślicie czyja to zasługa, że chociaż w tym jesteśmy lepsi niż inne kraje europejskie? Bo przecież my też sprowadzamy warzywa i owoce z zagranicy. Naszych rolników czy rządu?

"W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta. W Holandii można kupić maksymalnie dwie papryki. W Niemczech klienci skarżą się na ceny ogórków, z kolei w Hiszpanii rolnicy patrolują w nocy pola w obawie przed złodziejami owoców i warzyw. Na Słowacji głośno jest o "kryzysie cebulowym".

tvn24.pl/biznes/ze-swiata/ceny-warzyw-i-owocow-w-europie-pomidory-papryka-cebula-limity-sprzedazy-niedobory-w-sklepach-6818624
Obserwuj wątek
    • malia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:07
      lepsi, albo nie lepsi. Popatrz na ceny tych warzyw, właśnie na paprykę, pomidory, brokuły i inne.
      • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:09
        malia napisała:

> lepsi, albo nie lepsi. Popatrz na ceny tych warzyw, właśnie na paprykę, pomidory, brokuły i inne.

No, napisałam że są u nas drogie. Ale nikomu nie wydzielają. Każdy może kupić ile chce, jak ma kasę.
        Czyżby w innych krajach były tańsze?
        • kropkacom Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:10
          Może ludzie tam kupują warzywa? big_grin
          • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:13
            U nas są tak drogie, zeby ci z Zachodu nie próbowali nam wykupic. wink
        • andace Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:13
          W Holandii w zeszłym tygodniu kupowałam paprykę po 3 euro za kilogram (Ramiro czyli taką dłuższą i słodszą), limitu nie zauważyłam a kupiłam 2 kilogramy.
          Pomidory bio u mnie na bazarku są po 3,5 euro i faktycznie zdrożały bo w lecie były po 2,5 euro za kilo. Następnym razem jak będę jechać do Polski to zabiorę zapas warzyw lub kupię po drodze w Niemczech bo nawet w DE ceny są niższe niż w Polsce.
          • mysiaapysia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:24
            Spoko. Klienci w Polsce wiedzą, że za granicą jest taniej. Warzywa leżą w sklepach i mało kto kupuje. Ciekawe co się potem dzieje z takim zgniłym towarem...
          • snakelilith Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:28
            W Niemczech papryka kosztuje aktualnie 5-6 euro za kg. Jest droższa od pomidorów, które kosztują jakie 3-4 euro za kg. Ale to pewnie przejściowe, bo jakby ktoś zapomniał, mamy marzec i nawet warzywa z Tunezji i Hiszpanii nie są teraz tanie. Ale kilogram kapusty kosztuje niecałe 1 euro, a marchew jest jeszcze tańsza. Wczoraj kupiłam też świetne niemieckie gruszki u Turka za 1,50 za kg. Wywalał też pomarańcze za bezcen, więc jak nie kupię przez jakiś czas papryki, to szkorbutu na pewno nie dostanę. Miał też tańszą paprykę, ale turecką, w różnych odmianach i tego nie tykam, bo raz się nadziałam, jedna była diabelsko ostra. Ale kupiłam paprykę w Netto, marynowaną w oliwie za 1,99 za słoik 680g. Bardzo dobra.
            A limit warzyw na zgniłym Zachodzie to pewnie jakaś pisowska propaganda. Jak ktoś chce w to wierzyć, naści mu na zdrowie.
          • rosie Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:33
            Ja ostatnio widziałam paprykę za ok 28 zł/kg. Pisało, że polska. Nie kupiłam chociaż wyglądała ladnie.
        • clk Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:00
          Mieszkam za granica w jednym z wymienionych przez ciebie miejsc - nikt mi nie wylicza warzyw.
          Chociaż w przeszłości olej, make i papier toaletowy tak 😂
      • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:58
        Ja tylko przypominam, ze to nie ejst sezon na te warzywa. jeżeli warzywo musi przybyć z daleka...normalne, ze cena wyższa niż sezonowa nasza polska papryka czy polski pomidor.
      • arwena_111 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:30
        No ale to chyba zawsze zimą te warzywa były drogie - bo nie sezon na nie.
        • berdebul Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:20
          Tak, ale nie były droższe niż za zachodnia granicą, a teraz są.
        • aamarzena Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 21:54
          Zawsze w marcu były drogie, ale nie tak. Papryka kosztowała kolo 8-10 zł za kg, teraz w okolicach 30. Pomidory malinowe po 16, zwykle były tańsze, poniżej 10 zł. Teraz zwykle poniżej 15 zl/kg nie kupisz. Warzywa ogółem bardzo podrożały. Mam wrażenie, że zdecydowanie bardziej niż inne produkty.
          • kokosowy15 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:02
            Pamiętasz wątek, gdzie bizneslumenki pisały, ile marzy doliczają sobie ze względu na inflację? Pośrednicy od pietruszki także sobie doliczają, więc wyżej wymienione powinny się cieszyć, że kultura ekonomiczna w narodzie jest.
    • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:10
      Może w Polsce limituje się samą ceną?
      • little_fish Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:11
        Chyba tak.
      • gris_gris Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:12
        taje napisała:

> Może w Polsce limituje się samą ceną?

Ha ha, no wlasnie…
      • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:18
        taje napisała:

> Może w Polsce limituje się samą ceną?
        Coś w tym jest. Ja teraz nie kupuję ogórków, pomidorów. U mnie marchew kosztuje prawie 5 zł kg. Mam jakiś opór totalny przed kupowaniem po tej cenie, szczególnie że pietruszka kosztuje 7. Zawsze była 3 razy droższa od marchewki. Teraz skupuje wszystko osobno na włoszczyznę bez marchwi. Marchewkę kradnę. Na szczęście nie w sklepie, tylko moim królikom, ale jednak. tak samo miałam opór przy kupowaniu cukru za prawie 8 zł kg smile
        • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:21
          turbinkamalinka napisała:

> Coś w tym jest. Ja teraz nie kupuję ogórków, pomidorów.

Ja też, ale dlatego, że pomidory o tej porze roku są zwyczajnie niedobre. Czekam na sezon dla nich.

U mnie marchew kosztuje prawie 5 zł kg.

U mnie na bazarku też 5 zł lub ponad 5 zł. Ale w markecie taniej, ponad 2 zł.

• turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:31
            Marchew kupuję w workach po 20kg dla królików. Mam końcówkę i aż się boję jechać smile. Na początku roku płaciłam 75 groszy za kg, teraz pewnie ze 1,50.
            co do ogórków i pomidorów. Faktycznie średnie są. Dlatego cena 25zł kg mnie odstrasz
    • woman_in_love Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:13
      W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta

Ostatnio moja stara ciotka z Lubelskiego głosująca na PiS, płakała że kupiła tylko 1 pomidorka a i tak kosztował prawie 5 zł. Myślę, że wolałaby jednak kupić 3 haha. No ale wiadomo... niech głosuje nadal na PiS big_grinbig_grinbig_grin
      • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:18
        woman_in_love napisała:

> lko 1 pomidorka a i tak kosztował prawie 5 zł. Myślę, że wolałaby jednak kupić 3 haha. No ale wiadomo... niech głosuje nadal na PiS big_grinbig_grinbig_grin

Czyli u nas cena powoduje, że nikomu nie wydzielają?
        Bo rzeczywiście tak drogich pomidorów i innych warzyw czy owoców w Polsce jak teraz, to ja nie widziałam w poprzednich latach, o tej porze roku. Inflacja, inflacją, ale ceny z kosmosu.
        • woman_in_love Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:21
          tak haha
        • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:09
          Patrząc na wartość nabywcza pieniądza - tak, to kwestia ceny.
      • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:04
        Mój szwagier kiedyś kupił pomidory po 60 czy 70 zł przy kasie się zorientował, że kupił pomidory prawie w cenie polędwicy, nie wiem ile sztuk, ale sam się mocno zdziwił jak przyszło do płacenia, a to czasy sprzed inflacjismile
        • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:11
          Słynny bazarek na Ursynowie z poziomkami za kilkadziesiąt złotych. Albo czereśnie (150 zł/kg) i ananasy (50 zł/szt) z Mirowskiej. Pamietam pomidory malinowe po 40 zł za opakowanie (w carrefour), gdy byłam w pierwszej ciąży - niestety paskudne. Ale to raczej wybryki, a nie uśredniona, supermarketowa cena.
          • andace Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:22
            U mnie w warzywniaku w Warszawie najtańsze pomidory 25 zł za kilogram, takie jak lubię czyli paprykowe lub niewielkie na gałązkach (ale większe niż koktailowe) są po 60 zł za kilogram. Dobrej jakości, smaczne ale wydałam 100 pln i miałam warzyw na 1 osobę na 2 dni 😱 masakra.
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:35
              Niestety. Moj osiedlowy warzywniak był taki juz lata temu, a ze wcale nie miał eko produktów, to porzuciłam zakupy w nim. Polecam Ci kooperatywe dobrze, oni maja smaczne warzywa.
              • andace Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:55
                Warzywniak mam świetny, wszystko świeże i dobrej jakości no i jestem do niego przyzwyczajona (nie tylko ja bo zazwyczaj jest kolejka) ale tak drogo nigdy nie było, poszłam do Biedronki i ceny pomidorów szokujące. Pierwszy raz jest tak, że żywność w Polsce jest droższa niż w Holandii, pare lat temu nawet holenderskie warzywa były tańsze w Polsce.
                Porównywaliśmy też ceny Ikei, która w Polsce była zawsze 20-30% tańsza i w tym razem w Holandii jest nawet i 30% taniej. Masakra.
                • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:56
                  A Ty już z powrotem w Polsce?
                  • andace Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:25
                    Nie, mieszkam na stałe w NL, ale jeżdżę do PL regularnie, zazwyczaj co 5 tygodni, zostawiłam też swoje „panieńskie” polskie mieszkanie w Warszawie więc to ułatwia sytuację. Mogę pracować zdalnie więc to też ułatwia bo nie muszę brać urlopu na każdy wyjazd.
        • arthwen Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:31
          Gdzie taka tania polędwica?
          • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 19:18
            O, i to się nazywa szukanie pozytywów wink
    • bywalec.hoteli Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:14
      Co roku jest jakis przekręt na owocach i warzywach, w naszym kraju to zwykle wałki cenowe. A tam ograniczenia.
      I my durni konsumenci na to pozwalamy sad
      • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:19
        A jak sobie wyobrażasz to nie zgadzanie się? Pojedziesz pod gospodarstwo i spalisz opony, czy pszenicę wysypiesz?
        • bywalec.hoteli Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:30
          Przestańmy kupować u złodziei, kupujmy tam gdzie ceny są przyzwoite? Choćby przykład wyżej: gdzies cena za marchew 5, w markecie 2.
          • woman_in_love Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:31
            haha, idiota
          • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:37
            bywalec.hoteli napisał:

> Przestańmy kupować u złodziei, kupujmy tam gdzie ceny są przyzwoite? Choćby prz
            > ykład wyżej: gdzies cena za marchew 5, w markecie 2.

• georgia.guidestones Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:09
              taje napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
              >
              > > Przestańmy kupować u złodziei, kupujmy tam gdzie ceny są przyzwoite? Choć
              > by prz
              > > ykład wyżej: gdzies cena za marchew 5, w markecie 2.
              >
              >
              w markecie raczej bliżej 4zł/kg, a nawet wiecej. kup na allegro worek 10kg, to może będzie cena zbliżona do 2zł/kg
              • georgia.guidestones Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:53
                georgia.guidestones napisała:

> taje napisała:
                >
                > > bywalec.hoteli napisał:
                > >
                > > > Przestańmy kupować u złodziei, kupujmy tam gdzie ceny są przyzwoite
                > ? Choć
                > > by prz
                > > > ykład wyżej: gdzies cena za marchew 5, w markecie 2.
                > >
                > >
                > w markecie raczej bliżej 4zł/kg, a nawet wiecej. kup na allegro worek 10kg, to
                > może będzie cena zbliżona do 2zł/kg
                tj- padalca mam zbanowanego, nie chcialam tego skierowac do Ciebie
          • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:45
            Może pójdź dalej i w ogóle nic nie kupuj. To co piszesz to jest bzdura jakaś. Wiesz po ile rolnik sprzedaje mleko do mleczarni? Wiesz, że ono jest potem rozcieńczane? I teraz powiedzmy w głupiej biedronce kupujesz litr rozcieńczonego mleka za 3,50, u mnie w sklepach jest to samo mleko prawie po 5. I teraz powiedz mi kto w tej układance jest złodziejem. Mleczarnia, która skupuje mleko za grosze, biedronka, która z racji ilości sprzedawanego produktu jest w stanie wynegocjować lepszą cenę z producentem, czy mały sklepikarz, który z racji "małej" sprzedaży kupuje drożej niż biedronka.
            Dla porównania. U mnie mleko od rolnika nie rozcieńczone kosztuje 6 zł litr, do mleczarni spzedaje pewnie za jakieś 1,5.
            • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:00

> Może pójdź dalej i w ogóle nic nie kupuj. To co piszesz to jest bzdura jakaś.

Ale przecież wielu ludzi kupuje tam, gdzie jest taniej. Zwłaszcza ludzie mający mało pieniędzy i więcej czasu. Mając dużo czasu są w stanie oblecieć kilka sklepów w okolicy i kupić ten sam produkt tam gdzie jest taniej.
              Dużo ludzi kupuje na promocjach, lub w Internecie - bo jest taniej. Sama tak czasami robię. Co w tym złego?
              Też mam swoje sklepy, że to, to i to jest tańsze w sklepie X, a to, tamto i siamto w sklepie Y. I jak mam zamiar kupić coś co jest w danym sklepie tańsze to tam idę, a nie tam gdzie jest drożej.
              Ostatnio tak kupiłam telewizor przez Internet. Najpierw kupiłam w jednym sklepie i już nawet dostałam wiadomość, że towar w drodze, a na drugi dzień ten sam telewizor był w innym sklepie tańszy o ponad 800 zł (promocja). Więc anulowałam zamówienie i kupiłam w tym drugim sklepie.
              • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:22
                Jasne, że kupuję tam gdzie taniej. Wprawdzie nie latam do pięciu sklepów żeby zaoszczędzić 10 zł. Ale przeglądam gazetki dwóch, które mam obok siebie i wybieram co w którym kupię. Ale nazwanie małego sklepikarza złodziejem jest grubą przesadą.
          • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:00
            Debil
      • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 12:57
        Po pierwsze gdzie marchew po 2 złote to produkt tani, więc raczej nie zwraca się uwagi na cenę, ale chyba ostatnio w markecie mignęła mi 3,99, pamiętam, bo potrzebowałam dużo, po drugie i trzecie to tam gdzie jest po 2 zł to jej wyprodukowanie nie kosztuje mniej tylko rolnik zarabia mniej, może przy wielkich plantacjach to się opłaca, ale przy niewielkich pewnie niezbyt.
        • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:03
          mia_mia napisał(a):

... po drugie i trzecie to tam gdzie jest po 2 zł to jej wyprodukowanie nie kosztuje mniej tylko rolnik zarabia mniej, może przy wielkich plantacjach to się opłaca, ale przy niewielkich pewnie niezbyt.

Ja wiem jak to działa, tylko co to da, że ja nie kupię marchwi za 2 zł, tylko zrobię na złość sobie i marketowi, i pójdę to samo kupić drożej?
          Są ludzie, których zwyczajnie nie stać na kupowanie drożej.
          • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:08
            No ale może nie krzyczysz jak bywalec, że to wałki cenowe i ci sprzedający za 5 zł to złodzieje?
            • bywalec.hoteli Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:35
              taje napisała:

> No ale może nie krzyczysz jak bywalec, że to wałki cenowe i ci sprzedający za 5
              > zł to złodzieje?

Pytanie kto kradnie. Nie mówię ze rolnik ale sklepikarze myslisz ze są zawsze czyści i cacy?
              • iwoniaw Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:14
                bywalec.hoteli napisał:

> taje napisała:
                >
                > > No ale może nie krzyczysz jak bywalec, że to wałki cenowe i ci sprzedając
                > y za 5
                > > zł to złodzieje?
                >
                > Pytanie kto kradnie. Nie mówię ze rolnik ale sklepikarze myslisz ze są zawsze c
                > zyści i cacy?

No tak, kto to slyszał, żeby sprzedawca doliczał do ceny płaconej producentowi jeszcze koszty przywiezienia tego towaru, przechowywania go w warunkach takich, żeby sie nie zepsuł od razu i może jeszcze, burżuj jeden, sam chce mieć jakiś zarobek?! No skandal panie, rozkułaczyc go 🤦‍♀️
              • bywalec.hoteli Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:32
                A jeśli to pośrednik między rolnikiem a sprzedawca kradnie, to może trzeba myśleć jak wyeliminować pośrednika?
                • iwoniaw Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:36
                  bywalec.hoteli napisał:

> A jeśli to pośrednik między rolnikiem a sprzedawca kradnie, to może trzeba myśl
                  > eć jak wyeliminować pośrednika?

Chcesz mówić sprzedawcom, od kogo im wolno towar do sklepu kupować i jak daleko po niego jeździć?
                • panna.nasturcja Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:02
                  Może sprawdź w słowniku znaczenia słowa "kradzież". Bo co Ci nie idzie to rozumowanie.
          • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:17
            To fakt, ja zawsze tak myślę o jajkach i zastanawiam się która emerytka z najniższą emeryturą patrzy na czy jajka od szczęśliwych kur, a nie na cenę za sztukę i oczywiście najlepiej jak są w promocji.
            To drożej bywa lepiej, choć nie zawsze, do nas podjeżdża rolnik i sprzedaje z samochodu, tzn. pan wygląda na rolnika, może kupuje jak wszyscy w okolicach Warszawy na Broniszach, tylko chce mu się wyjąc warzywa z toreb, nie wnikam, na milionera nie wygląda, jeśli przepłacam to trudnowink
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:23
              Ceny jajek dopiero wystrzela, tak jak ceny kurczaków.
            • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:27
              Z tymi jajkami to też jakiś kosmos. Ostatnio gadałam ze sprzedawcą, który twierdził że jakby miał sprzedawać jajka od szczęsliwych kurek, to musiałby brać 1,60 za jedno jajko. Kto to od niego kupi. na wsi gdzie jest kilka osób, które kury posiadają. Ci ludzie biorą 1zł za jajko.
              • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:33
                U nas jajko bio to pół euro więc 1 zł to całkiem przyzwoita cena.
                • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:34
                  Ja płace 1,2 za takie prawdziwe eko, z okolic Biebrzanskiego Parku Narodowego.
              • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:34
                Bedą dużo drożdże bo nie ma
                Kurczaków.
              • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:36

... o musiałby brać 1,60 za jedno jajko. Kto to od niego kupi. na wsi gdzie jest kilka osób, które kury posiadają. Ci ludzie biorą 1zł za jajko.

Ja kupuję jajka na bazarku za jakieś chyba 1,20-1,40 zł. Nawet nie wiem dokładnie, bo bardziej patrzę na jakość jajek i niż na cenę. A i tak nie są to takie jajka, jak od kogoś kto ma swoje kury i kury jedzą zielone. Gdybym miała okazję kupować takie jajka, nawet za 1,60 zł to bym kupiła. Tylko ja kupuję niewiele jajek i mnie na nie stać. Nie znoszę jajek o pomarańczowych żółtkach. Babcie przed sklepami, który niby oferują dobre jajka - oszukują. Kupiłam ileś razy niby takie dobre jajka i okazywały się jajkami o pomarńczowych żółtkach i tym dziwnym zapachu,
                • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:51
                  Czy tylko ja nie widzę różnicy pomiędzy jajkami z chowu klatkowego i super ekstra ekologicznego, od zaprzyjaźnionego rolnika, od ciotki ze wsi, czy nawet samodzielnie zebranych przeze mnie kiedyś na wsi?
                  • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:54
                    Ja widzę.
                  • runny.babbit Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:58
                    Jak komuś wszystko jedno w jakich warunkach żyją zwierzęta, to faktycznie, po co przepłacać....
                    • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:00
                      runny.babbit napisał(a):

> Jak komuś wszystko jedno w jakich warunkach żyją zwierzęta, to faktycznie, po c
                      > o przepłacać....
                      A wiesz, że nie zawsze ludzi stać na kupowanie szczęśliwych kurczaczków i jajeczek od kur rzygających tęczą ze szczęścia?
                      • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:15
                        To nie jest kwestia tego, czy stać, tylko bardziej kwestia priorytetów. Ktoś, kto jest zdeterminowany, żeby nie przykładać ręki do torturowania zwierząt (a do tego sprowadza się chów klatkowy) to prędzej zrezygnuje z kupowania jajek albo przełknie cenę wyższą o 30-40 gr za jajko.
                        • kokosowy15 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:31
                          Tam myślisz? Tu przełknie 20 groszy, tam 30, kupi "eko" marchewkę za złotówkę drożej tylko cena paliwa droższa o 20 groszy na litrze go dobije (patrz wątki wyzalne).
                          • iwoniaw Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:40
                            kokosowy15 napisał(a):

> Tam myślisz? Tu przełknie 20 groszy, tam 30, kupi "eko" marchewkę za złotówkę d
                            > rożej tylko cena paliwa droższa o 20 groszy na litrze go dobije (patrz wątki wy
                            > zalne).

Bo cena paliwa nie ma nic a nic wspolnego z rosnąca cena marchewki 🤦‍♀️
                          • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:46
                            No więc mówię, kwestia priorytetów i decyzji, na czym chcesz oszczędzać. Na pewno jest grupa ludzi, dla których 9 zł miesięcznie więcej (30 jajek x 30 gr) robi dużą różnicę ale z moich obserwacji wynika, że niekoniecznie są to ci sami ludzie, którzy kupują trójki. Znam wielu zamożnych ludzi, którzy kupowanie zerówek czy jedynek traktuje jako fanaberię i również używa takich argumentów - a kogo na to stać. A w międzyczasie zjeżdżą pół miasta wielkim dymiącym samochodem w poszukiwaniu "okazji" w różnych supermarketach, i takie to oszczędzanie.
                            • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:42
                              taje napisała:

> No więc mówię, kwestia priorytetów i decyzji, na czym chcesz oszczędzać. Na pew
                              > no jest grupa ludzi, dla których 9 zł miesięcznie więcej (30 jajek x 30 gr) rob
                              > i dużą różnicę ale z moich obserwacji wynika, że niekoniecznie są to ci sami lu
                              > dzie, którzy kupują trójki. Znam wielu zamożnych ludzi, którzy kupowanie zerówe
                              > k czy jedynek traktuje jako fanaberię i również używa takich argumentów - a kog
                              > o na to stać. A w międzyczasie zjeżdżą pół miasta wielkim dymiącym samochodem w
                              > poszukiwaniu "okazji" w różnych supermarketach, i takie to oszczędzanie.

Takie samo gadanie jak przy okazji 500+, ma starczyć na wszystko. A prawda jest taka, że 3zł zrożało 10 jajek, olej 3 zł na litrze, chleb 3zł, warzywa po 2-3 zł na kg (nie piszę o pomidorach, ogórkach), masło o 3zł, mleko 1-2zł, cukier 3zł itd. Teraz nawet placki ziemniaczane nie są tanim daniem dla rodziny.Wychodzi na to, że do każdych tygodniowych zakupów dla rodziny trzeba dołożyć powiedzmy 100zł i nie każdego stać na to aby myśleć o dobrostanie zwierząt.

• runny.babbit Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:34
                        Próbujesz sobie jakoś redukować dyskomfort że kupujesz jaja od torturowanych zwierząt? Proszę bardzo, musi cię to mocno uwierać, bo przecież ja nic nie pisałam że każdy ma kupować jajka od kur z wolnego wybiegu. Podałam jedynie argument, że nie dla każdego cena i smak jest priorytetem przy zakupach.
                    • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:30
                      Ja akurat głównie kupuję w warzywniaku lub na bazarku, podobno wiejskie, jak są zamknięte, bo nie są czynne do 22, to w zwykłym sklepie, czy wierzyć w to co napisane na opakowaniu nie wiem, kupuję z nadzieją, że kury są z tych szczęśliwszych.
                  • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:59
                    mia_mia napisał(a):

> Czy tylko ja nie widzę różnicy pomiędzy jajkami z chowu klatkowego i super ekst
                    > ra ekologicznego, od zaprzyjaźnionego rolnika, od ciotki ze wsi, czy nawet samo
                    > dzielnie zebranych przeze mnie kiedyś na wsi?
                    Ja tez nie widzę smile.
                  • mysiaapysia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:59
                    Gdybyś miała jajka z gospodarstwa np. rodziny, tak jak ja od teściów, to uwierz zauwazylabys różnicę po zakupie jaj z chowu ściółkowego.
                    • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:06
                      mysiaapysia napisała:

> Gdybyś miała jajka z gospodarstwa np. rodziny, tak jak ja od teściów, to uwierz
                      > zauwazylabys różnicę po zakupie jaj z chowu ściółkowego.

Dokładnie tak. Takie jajka mają żółte żółtka, a nie pomarańczowe i zupełnie inaczej pachną. I za takie jajka mogę dużo zapłacić, tylko teraz nie mam od kogo takich kupić. Te które kupuję na bazarku wprawdzie mają żółte żółtka i też dobry zapach, ale wiem że nie są to takie jajka jak bezpośrednio od ludzi, którzy mają swoje kury. Wiem od sprzedawcy.
                      • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:34
                        >Takie jajka mają żółte żółtka, a nie pomarańczowe i zupełnie inaczej pachną

Kolor zoltka zalezy od karmy. Jesli bedziesz karmic kukurydza to beda bardzo zolte.

I pomaranczowe to wlasnie sa pozadane

zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/kolor-zoltka-ma-znaczenie-zobacz-jakie-jajka-sa-najzdrowsze/cmq3k32
                        • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:37
                          princesswhitewolf napisała:

> I pomaranczowe to wlasnie sa pozadane

Ja tych o pomarańczowych żółtkach nie mogę, mam odruch wymiotny jak je widzę. sad
                          • chatgris01 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:38
                            Potwierdzam, ze ten pomaranczowy kolor zoltek to od karmienia kur kukurydza.
                            • bywalec.hoteli Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 18:23
                              Albo marchewka?
                              • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 21:03
                                Kury karmione marchewką?
                                • chatgris01 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 21:30
                                  taje napisała:

> Kury karmione marchewką?

Moze to byly krokodyle? 😂
                                  • iwoniaw Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 21:35
                                    chatgris01 napisała:

> taje napisała:
                                    >
                                    > > Kury karmione marchewką?
                                    >
                                    > Moze to byly krokodyle? 😂
                                    >
                                    >

Angorskie 😀
                                  • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:16
                                    Nie krokodyle tylko kury na zyrandole...z watku obok o zyrandolu co sie kura nazywa 🤣
                    • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:24
                      Moi rodzice mają kuzynkę, która prowadzi budkę na bazarku, nie oszukałaby ich, sama na wsi zbierałam jajka na wakacjach, teściowie mi przywożą od znajomych(teraz tylko teściowa), mojej mamie przywoziła kuzynka z prawdziwej mazowieckiej wsi, syn w zeszłym roku sam szukał jajek w kurniku w okolicach Drawska, kupowałam od gospodarzy, kury chodziły, jajka zbierane dosłownie przy nas. Źródła zaufane, a regiony Polski różne. Zjadłam też setki jajek w hotelach, a tam to raczej nie z upraw ekologicznych, no i nie czuję różnicy. Sama kupuję w okolicznym warzywniaku albo na bazarku, ale jak już są zamknięte to markecie.
                      • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:25
                        Ale w różnicach to nie tylko o smak chodzi.
                    • turbinkamalinka Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:50
                      mysiaapysia napisała:

> Gdybyś miała jajka z gospodarstwa np. rodziny, tak jak ja od teściów, to uwierz
                      > zauwazylabys różnicę po zakupie jaj z chowu ściółkowego.
                      kupuję jajka od sąsiada ma on kilka kurek, żadna ferma. Łażą po podwórku cały rok, jedzenia w brud, nie muszą się o nie zadziobywać. Kury ładne zadbane. I nie widzę większej różnicy pomiędzy tymi a biedronkowymi. Jedyne co to wielkość. W smaku dla mnie bez większych różnic
                      • mysiaapysia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:15
                        A ja czuję różnicę. Oczywiście porównuję ze ściółkowymi ze sklepu. Co innego droższe jajka zielononóżek. Te faktycznie dobre.
                        • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:27
                          Kwestia karmy. Kury na wsi, chodzące sobie luzem po podwórku i wiodące szczęśliwy kurzy żywot, też są często karmione paszami przemysłowymi. Zdarza się jednak że właściciele kupują zboże dla kur albo mają to zboże swoje, śrutują je, dorzucają jakąś zieleninę - jajka od takich kur są smaczniejsze, ja wyczuwam różnicę. Poza tym kury na wielu wsiach łażą w ciągu dnia poza podwórkiem, po łące i sadzie, wydziobują robaki z zaoranego pola i ogródka, jedzą różne rośliny, czasem rozdziobią mysz zagryzioną przez kota albo inną padlinę, potem wracają do kurnika i dostają naturalną paszę - taka kura jest maksymalnie zrealizowana życiowo no i oczywiście daje bardzo smaczne jajka.
                          • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:38
                            >taka kura jest maksymalnie zrealizowana życiowo

🤣😂😅
                            • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:42
                              No bo jest! A jak inaczej wyobrażasz sobie spełnienie życiowe kury? Aandzia świetnie to opisała.
                              • kokosowy15 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 22:57
                                Spełnieniem życiowym kury jest to, żeby ktoś zeżarł jej produkt służący podtrzymaniu gatunku?
                                • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:55
                                  kokosowy15 napisał(a):

> Spełnieniem życiowym kury jest to, żeby ktoś zeżarł jej produkt służący podtrzy
                                  > maniu gatunku?

Tak, jasne, bo kura czai ze ktoś zeżarł jej fasolkę big_grin Tak samo jak wysterylizowana kotka ma złamane życie i rozpamiętując ubezpłodnienie popada w depresję a kocur nie czuje się już mężczyzną bo odwiedził kiedys weterynarza. I też ma złamane życie oczywiście. Jedna kura czuje instynkt i kręci się za wysiadywaniem jaj czyli kwoczy się, inna znosi jajo i leci dalej dziobać glizdy na podwórku. Te z tendencjami do kwoczenia się to mały procent w gatunkach obecnie hodowanych. Daj kurze przestrzeń, świeże powietrze, rośliny, schronienie od deszczu i chłodu z grzędą, karmę w korycie, towarzystwo innych kur, możliwość pogrzebania sobie w ziemi i powyciągania pędraków i dżdżownic, a będzie szczęśliwa do końca swoich dni. Czyli dwa trzy lata albo do wizyty na pieńku za stodołą zwieńczonej niedzielnym rosiłem. Pęd do rozmnażania się to tylko epizod w kurzym życiu, do pominięcia.

Nie mam żalu do nikogo, sama sobie krzywdę zrobię"
                              • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:08
                                Taje jak zwykle nie zalapala ze ja sie smieje z zachwytu na tym zwrotem
      • iwoniaw Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:10
        bywalec.hoteli napisał:

> Co roku jest jakis przekręt na owocach i warzywach, w naszym kraju to zwykle wa
        > łki cenowe. A tam ograniczenia.
        > I my durni konsumenci na to pozwalamy sad

Przekręt cenowy, bo pomidory w marcu droższe kilkakrotnie więcej niż w lipcu? 🤦‍♀️
        To się nazywa podaż sezonowa. O tym, skąd się biorą warzywa i owoce w sklepach/na targu cokolwiek kiedyś słyszałeś?
        • mava1 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 16:20
          >To się nazywa podaż sezonowa.

sezonowa???
          owszem, pomidory "spod folii" czy nowalijki, tradycyjnie mialy wyższą cene bo ich uprawa była drozsza.W Polsce.
          Ale tak nie mozna absolutnie mówic o pomidorach sprowadzanychprzez cały rok gdzieś z Maroka czy 'ziemniakach wczesnych" przywozonych z Egiptu. Tam nie sa to pozasezonowe warzywa tylko jak najbardziej całosezonowe. Trafiajace na polski rynek przez cały rok zresztą (przy tych samych cenach transportu).
          Uważam, że jak najbardziej są to podwyższane ceny., ze względu na sezon ale u nas.
    • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:07
      Po prostu w Polsce mało kogo stać na kalafiory za 16 zł/szt, pomidory 35 zł/k czy ogorki za 20 zl.
      To straszne, bo prawidłowo zbilansowany posilek powinien zawierac porcję warzyw.
      Podobno jabłka kosztują 5 zl, moze tym ludzie bedą sie ratować.
      • kurt.wallander Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:27
        thank_you napisała:

> Podobno jabłka kosztują 5 zl, moze tym ludzie bedą sie ratować.

I kiszonki. Co prawda, dobre też nie sa tanie, ale jednak i tańsze, i zdrowsze od kupowanych o tej porze roku pomidorów i ogórków.

U mnie na bazarku jest stoisko, gdzie mają nie tylko dobre kiszone ogórki i kapustę, ale wszelkie inne warzywa (kalafior, marchew, brokuł, papryka i inne)
        • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:32
          Tak, na szczęście w Polsce kiszonki są znane, ale ciekawe jaka będzie cena kapusty w tym roku. wink

Bardzo lubię kiszoną marchew, krojoną jak tagliatelle. Fajnie, ze masz takie stoisko - u nas zamknęli, a mieli doskonale kiszone buraki, nie umiem odtworzyć.

Tez nie kupuje zima ogórków/pomidorow oraz wielu innych warzyw - nawet gdy były tanie. Smak nie ten. No, czasami, pomidory truskawkowe do roszponki lub do pieczenia/rosołu.
          • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:08
            No to o czym ty tu piszesz. Marudzisz, ze b edziesz musiała sie ratować jabłkami. To chyba podstawowy owoc u nas w PL o tej porze roku. Zdecydowanie zdrowszy niż ściagne z daleka cytrusy
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:16
              Ke? Ja nie musze sie niczym ratować. I nigdzie nie marudzę.
              Ludzie maja ochotę na rożne owoce i warzywa i fajnie jest miec wybor.
              • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:51
                Mają też ochotę na różne wędliny, sery, wina, truskawki, czereśnie, niestety jak się budżet nie spina, to wybór jest mocno ograniczony.
                • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:59
                  Dlatego napisałam, ze dobrze, iz są jabłka w normalnej cenie.
                  • wapaha Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 19:12
                    thank_you napisała:

> Dlatego napisałam, ze dobrze, iz są jabłka w normalnej cenie.

4,50 zl/kg jablek to nie jest normalna cena (banan 5,90-6,90 ),.. 😐
                    • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 19:17
                      Wydaje mi sie, ze jabłka były juz nawet droższe (czy sie mylę?). Ja tyle płacę za stare i smaczne gatunki typu szara reneta.

• mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:04
                        Kiedyś na Warmii kupowałam jabłka po chyba 10 złotych, to był środek lata, warzywniak w małym miasteczku, zwykle jabłka drozsze niż owoce egzotyczne.
                        • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:10
                          BO środek lata to nie sezon na jabłka. Trzeba było zapytać skad sa. Przeciez sezon na jabłka zacyzna się jesienią?!!
                          I tak są wczesne jabłka ale te nie są uprawiane na dużą skale bo łatwo chorują, w dodatku wczesne przymrozki niszczą plony...
                          • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:18
                            Jabłka były z Grójca, bo sama pani jak się zdziwiłam ceną powiedziała, nie chciało mi się czekać na jabłka do jesieni, potrzebowałam natychmiastwink
                    • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:09
                      BO banany są za tanie. Ile byś chciała płącic za te jabłka? 90 groszy?
                      Przpypominam, ze teraz jabłka są z chłodni...a prąd drogi pioruńsko.
        • kokosowy15 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:37
          Na szczęście, mieszkam w mieście upadającym, więc jabłka na Górniaku są po 1,5 - 2 zł, kiszona kapusta po 8, ogórki także a marchew jeszcze po 2,50, podobnie jak buraki, kalafior wczoraj po 8..Owoce, podobnie jak większość moich znajomych, jem sezonowe.
      • mysiaapysia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:27
        Jabłka są w Lidlu 8 biedronce po 3,50 zł. Nie tak źle...
        • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:33
          No wlasnie, ludzie bedą kombinować.
          • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:07
            Ale co kombinować. Całą jesien i zimą i wioznę jemy jabłka. Do tego warzywa korzeniowe, kapusta, kiszonki.
            Tak czasami zjemy pomarancze, kupuje cytryny czy mango...ale jako dodatek.
            Ile ty masz lat ze jedzienie o tej porze roku jabłek to dla ciebie taka nowość w PL?
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:17
              A gdzie napisałam, ze nowość? Hanusina, czep sie tramwaja, bo nie chce mi sie z tymi bzdurami dyskutowac.
            • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:15
              Jablka rodzine ma przednowku sa zeschniete i pomarszczone. No niestety. Ludzie na przednowku chudli. To co jesz hanusina to woskowane jablka trzymane w chlodniach z gazem i pestycydami. Dowiedz sie wiecej.
              • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:12
                PO cholere pestycydu w chłodni? Coś ci gra princeska ale nie wiesz w którym kosciele.
                Aktualnie jabłka sa z chłodni ( bo sezon na jabłka już dano za nami) i dlatego są droższe (chłodnia żre prąd, a ten jest drogi)
                Ale nie pryska się niczym jabłek. Na przechowanie przeznacza się odmiany jabłek dobrze znoszące chłodnie (nie wszystkie się nadają). Kotulku na produkcji jabłek mnie nie zagniesz.
      • mia_mia Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 13:39
        Przez setki, a nawet tysiące lat ludzie na terenie Polski radzili sobie bez pomidorów i ogórków zimą, jeśli nie porobili przetworów, a teraz można jeszcze kupić pomarańcze po 3 zł, marchew, kapusta też nie są drogie, jak ktoś patrzy na dietę to da radę i teraz dotrwać do wiosny. Bardziej mi szkoda ludzi, którzy tylko mogą popatrzeć na truskawki, czereśnie, bób czy inne sezonowe owoce i warzywa.
        • s12345s Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:11
          mia_mia napisał(a):

> Przez setki, a nawet tysiące lat ludzie na terenie Polski radzili sobie bez pomidorów i ogórków zimą, ....

Dokładnie. My też przerzucimy się na sezonowe, rosnące u nas. To samo w innych krajach.
          Kilka dni temu widziałam w jakiś wiadomościach, reportaż w którym jakaś Angielka mówiła, że brakuje u nich warzyw dlatego, że ich rodzimym rolnikom nie opłacało się ich uprawiać, bo taniej było sprowadzić z Kontynentu. Teraz to się zmieni i będą uprawiać i mieć swoje.
          • triss_merigold6 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 14:27
            Uprawiać co i na jaką skalę?
            Który to bystry minister w UK zalecił rodakom jedzenie rzepy?
          • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:09
            >Angielka mówiła, że brakuje u nich warzyw dlatego, że ich rodzimym rolnikom nie opłacało się ich uprawiać, bo taniej było sprowadzić z Kontynentu.

Gada od rzeczy. Zadnych warzyw nie brakuje i nie brakowalo.

Brakuje pomidorow ( owoc) w Tesco.

• hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 15:06
        Prawidłowo zbilansowany posiłek nie wymaga warzywa, z drugiego konca świata. Poczytaj sobie moze gdzie są uprawiane tez warzywa, etraz, w jakich warunkach, czym pryskane i jak przewożone...zdecydowanie dla zdrowia zdrowiej marchewkę czy papustę kisozną zjeść niż brokuła...a do kanapki ogórka kiszonego.
        I tak jabłko zdecydowanie tez lepsze.
        Wiekszośc twojej diety powinny stanwoić warzywa i owoce sezonowe...
        • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:18
          Dzięki za ten krużganek oświaty. Jak zwykle wyważylas otwarte drzwi, tym razem z półobrotu.
          • starczy_tego Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:43
            Ale zobacz jaka mądrość na Ciebie spłynęła! Pierwsze słyszę, żeby jeść sezonowo…😅
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 17:46
              Ogromna! Jeszcze nasz forumowy Sherlock zauwazyl, ze pisze o mirabelkach i szczawiu… zima. Dobrze, ze nie zauwazyla postu o poziomkach 😂
            • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 20:10
              Zwlaszcza sezonowo w styczniu. Chyba tylko korzeniowe wyschniete zostaja....
              • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:13
                O chłodniach nie słyszałaś. Nie wiem jak u ciebie Księżniczko u nas jest juz 21 wiek
          • hanusinamama Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 09:14
            Ależ proszę bardzo. Rozumiem, ze pulczesz się o niezdrowej diecie bez borkułów i ogórków w marcu dla przekory?
      • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:07
        thank_you napisała:

> Po prostu w Polsce mało kogo stać na kalafiory za 16 zł/szt, pomidory 35 zł/k c
        > zy ogorki za 20 zl.
        > To straszne, bo prawidłowo zbilansowany posilek powinien zawierac porcję warzy
        > w.
        > Podobno jabłka kosztują 5 zl, moze tym ludzie bedą sie ratować

Jeszcze sto lat temu nikt w tym klimacie nie jadł w marcu świeżych kalafiorów, papryki, ogórków czy pomidorów a mimo to ludzie mający dostęp, czyli nie skrajnie biedni, do tego co ziemia wokół nich urodziła i co dało się przechować wiedli życie zdrowe i bez niedoborów. Warzywa są potrzebne, ale na rodzimych przechowywanych w chłodzie marchwi, pietruszce, ziemniakach, kapuście, rzepie, cebuli i jabłkach oraz na kiszonkach rzesze niebiednych oczywiście ludzi przeżywały przednówek bez niedoborów. Do tego suszone owoce i orzechy, soki, nalewki. Że monotonnie? Oczywiście. Pomidor zimą jest fajny, ale na smaczek, bo przywieziony skądś tam, sztucznie dojrzewany wartości odżywczych nie ma za bardzo. Ceny pomidorów czy brokułów tej zimy nie martwią mnie, gorzej że podrożały marchew, ziemniaki, jabłka, gruszki, kapusta, kiszonki czyli cała rodzima warzywno-owocowa polska baza.
        • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:10
          Boze 🤦‍♂️ ludzie w Polso ogrodnictwie przemyslowym w 2022 ciagle mysla w kategoriach wiedzy z lat 70
          • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:34
            Nie w kategoriach lat 70tych tylko w kategoriach "Matka Ziemia daje nam na danym obszarze wszystko co niezbędne do zdrowego życia tylko trzeba to wykorzystać". Odpowiedziałam na post thank_you która martwi się że jako że kalafiory i papryka drogie w marcu to może być niefajnie odżywczo na naszych talerzach. No z tego powodu może być tylko nieco nudno, niefajnie to będzie jak nam drastycznie podrożeją produkty miejscowe, wytwarzane w sezonie ciepłym a potem przechowywane.
            • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:38
              >Matka Ziemia daje nam na danym obszarze wszystko co niezbędne do zdrowego życia tylko trzeba to wykorzystać".

I to swiadczy o odrealnionym bajaniu bez znajomosci historii. Ludzie glodowali, choroby z braku skladnikow odzywczych byly norma. Dlugosc zycia byla niska. Ludzie umierali nie tylko z niedozywienia i mieli kalekie dzieci przez to ale tez z powodu wszechobecnej plesni w mace i warzywach.
              Lepiej sie nie wypowiadac jak sie nie ma pojecia nawet o wspolczesnym rolnictwie w ktorym w jednym roku urodzaj a pozniej nie...
              • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:52
                Uspokój się kobieto, nie czytasz ze zrozumieniem, coś sobie roisz i miotając się bezładnie wyważasz całym miotającym się ciałem otwarte drzwi. Znam historię, nie piszę o tym że drzewiej było cudnie i każdy miał dostęp do zdrowego i sytego żarcia do syta. Jeszcze raz uprzejmie napiszę: jedzenie do syta i w odpowiednim zestawieniu (do syta i w odpowiednim zestawieniu, do syta i w odpowiednim zestawieniu, ...) tego, co nam dała Matka Ziemia na danym obszarze wystarcza żeby było zdrowo. Niezaspokojone smaki, nuda kulinarna to inna sprawa.
                • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:56
                  Ale Andzia...jakiego " do syta" w przeszlosci? Porownujesz rzeczywistosc aktualna do przeszlosci w ktorej ludzie przecietni nie mieli " do syta" . Dieta byla uboga.
                  • georgia.guidestones Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 01:01
                    princesswhitewolf napisała:

> Ale Andzia...jakiego " do syta" w przeszlosci? Porownujesz rzeczywistosc aktual
                    > na do przeszlosci w ktorej ludzie przecietni nie mieli " do syta" . Dieta byla
                    > uboga.
                    no nie, nawet do Twojego/jej dziecinstwa, przykro mi, że głodowalas w latach '70
            • thank_you Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:54
              Thank_you odpisała na post, w którym ktoś pytał dlaczego w Polsce nie reglamentują warzyw. A otóż nie musza, bo mało kogo stać.
              Nie musisz mi tłumaczyć jak ludzie żyli, bo moi dziadkowie trudnili sie badylarstwem i doskonale znam temat uprawy warzyw, stad tez wiem, ze aktualnie w Polsce produkowana jest masa warzyw także zimą - i to te warzywa są drogie.
              Owszem, przez setki lat ludzie jedli prze pol roku kiszonki i wspaniałe wpływało to na ich układ odpornościowy, w tym samym czasie ich sposób żywienia drastycznie różnił sie od dzisiejszego - także w kwestii ilości jedzenia oraz spożycia mięsa. Nie mieli niedoborów? Hah, odważna teza. smile

Na szczęście nie musimy żyć tak jak kilkaset lat temu, dzisiaj także zimą moglibyśmy jesc różnorodnie - jesli tylko ktoś miałby ochotę. Niestety, aktualnie mało którego Polaka na to stać (odsyłam do średniej zarobków w Polsce).
              • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 01:41
                Na szczęście nie musimy, ci którzy pamiętali czasy niedawne a mniej dostatnie w różnorodność produktów (moi dziadkowie i rodzice) nie tęsknili za nimi.
                Co do niedoborów. Wygląda na to, że ci z dostępem do dobrego jakościowo żarcia, nie głodujący na przednówku i bez problemów z przyswajaniem nie mieli ich. Jeszcze sto lat temu byli w mniejszości, ale to już inna sprawa.
        • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:13
          >do tego co ziemia wokół nich urodziła i co dało się przechować wiedli życie zdrowe i bez niedoborów.

Taa szkorbutu i krzywicy nie bylo.niu niu...
          Normalnie jakies bajkowe brednie. Gdybys zobaczyla wies 100 lat temu i ukrywanych po chatach dzieciaków to bys sie wystraszyla. Wszystkie wady genetyczne, niedobory witaminowe, polio, a takze i nabyte jak olowica itd...

Na wiosne ludzie glodowali bo wszystko co bylo albo bylo zzarte albo zeschniete.
          • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:27
            Wyraźnie napisałam, wy-raź-nie, dwa razy, ze chodzi mi o ludzi niebiednych, z dostępem (swobodnym ilościowo) do miejscowych płodów rolnych, ale oczywiście z góry wiedziałam że znajdzie się ktoś kto nie doczyta i pójdzie w histeryczne tony o biedzie chłopa pańszczyźnianego. Chodziło mi o to, że ziemia na danym obszarze żywi ludzi dostatnio i zdrowo jeśli korzysta się z niej mądrze i jeśli oczywiście nie ma klęsk nieurodzaju lub grup ludzi parszywie traktowanych którym odbiera się ich plony. Nie o to, że nie ma potrzeby jeść ogórków czy pomidorów poza sezonem czy sprowadzać owoce które u nas w ogóle nie rosną. Jest potrzeba bo wszyscy lubimy różnorodność, bo są tacy którym jabłka nie smakują i wolą cytrusy, bo czasem ma się ochotę na mizerię w lutym, itd.
            • princesswhitewolf Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 12.03.23, 23:40
              >Chodziło mi o to, że ziemia na danym obszarze żywi ludzi dostatnio i zdrowo jeśli korzysta się z niej mądrze i jeśli oczywiście nie ma klęsk nieurodzaju lub grup ludzi parszywie

Ty chyba z miasta jestes albo ze wsi ale krowe z daleka ogladalas. Nieurodzaj jest zjawiskiem cyklicznym. Ludzie padali z glodu do czasow industrializacji. Na przednowku umierali z glodu
              • aandzia43 Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:04
                Nie, moi rodzice wychowali się na wsi, spędziłam na niej sporo czasu, nadal mam z nią jakiś kontakt, interesuje mnie historia od strony zwykłych ludzi i zwykłych banalnych zajęć, prędzej lecę do skansenu oglądać narzędzia do produkcji włókna z lnu niż do muzeum z militariami i obrazami miejscowych szlachciurów.
                • taje Re: Wreszcie Polska jest lepsza - limit warzyw 13.03.23, 00:15
                  Bardzo ładnie o wsi piszesz - strasznie mi się podobał dzień z życia kury smile