Dodaj do ulubionych

Wpuszczacie ot tak do mieszkania?

15.03.23, 17:49
Wlasnie byl u mnie facet z GIS ( czyli od abonamentu tv). Pisalam im juz, ze nie mam tv, ani radia. No ale gosciu nie daje za wygrana i chce wejsc do mieszkania, aby zobaczyc. Pytam, czy ma takie uprawnienia. On, ze nie, ale chcialby szybko tylko zerknac. Posmialam sie i po krotkim "nie ma mowy" pozegnalam sie uprzejmie. Tv ani radia rzeczywiscie nie mam, ale nie bede wpuszczac do mieszkania obcych ludzi, ktorzy maja na to ochote. A Wy wpuszczacie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:01
      Nie, nie wpuszczam do domu każdego, kto zechce wejść.
    • naturella Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:03
      Moje psy by się ucieszyły na widok takiego gościa. I nie, nie wpuszczam nikogo, kogo nie zaprosiłam. Mamy dodatkowo ten komfort, że mieszkamy w domu, więc taką osobę można odprawić już przy furtce.
      • andallthat_jazz Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:12
        Ucieszyly, czy "ucieszyly"? 🧐
        • naturella Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 17:10
          Raczej „ucieszyły”. Są stróżujące, więc drą japę na każdego, kto znajdzie się w pobliżu furtki. Pies i jedna suka są przyjaźni (choć tego nie widać), ale druga suka jest mocno nieufna i nerwowo reaguje, jeśli ktoś pcha się do domu.
          • agdzieztam Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:06
            Daaaaaj fotki. U mnie podział ról. Ten większy robi show przy bramce, ale potem wpuszcza. A wtedy ta mniejsza (58 kg) wyskakuje z ukrycia z krzaków i pokazuje, kto tu rzadzi. Teraz już łagodnie, bo staruszka.
            • naturella Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:12
              Gang wp*erdolu oznajmia, że już się wybiegał. Na dole pies, na stole dwie suki, jedna 3 lata (matka), druga 5 miesięcy (córka). Gówniary nie widać, więc jest na następnej fotce wink
              • agdzieztam Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:18
                Dzieeeeęki piękne psiaki!!!! Na pierwszym zdjęciu to jakby wada wzroku. Niby pies jeden a podwójnie. smile
            • naturella Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:16
              Moje są młode i niewyżyte, ale ważą maksymalnie 20-22 kg, więc moje trzy wchodzą na Twoją mniejszą smile Ale paszcze mają wielkie i szczek potężny, więc rzadko kto się decyduje na konfrontację smile
      • agdzieztam Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:22
        Moje też. Stoja w drzwiach i robią selekcję smile
        • arwena_111 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:24
          Ale cuda - to większe to jaka rasa?
        • glanaber Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:26
          Czy to mastiff?
          • agdzieztam Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 22:08
            One chyba nie są rasowe, są ze schroniska. Ale ten większy to typ owczarek kaukaski.
            • glanaber Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 15:41
              Cudny
        • snajper55 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 18:58
          agdzieztam napisała:

> Moje też. Stoja w drzwiach i robią selekcję smile

Co robią? Sekcję? big_grin

S.
          • naturella Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:17
            Sekcję robią tym, którzy nie przejdą selekcji big_grin
    • sandy_cheeks Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:08
      Wpuszczam tylko znane mi osoby, wlewentualnie zapowiedziane, np. jutro eymieniają nam
      • sandy_cheeks Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:09
        …wymieniają nam wodomierze (jest to obwieszczone na klatce na dole) to wpuszczę…
    • malaperspektywa Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:10
      Nie wpuszczam do domu żadnego GISu, PISu, czy innych kominiarzy.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 16:31
        Kominiarzy chyba nie możesz nie wpuścić. Chyb że takich co kalendarze sprzedają, ale oni sie nie pchają do domu.
        • snajper55 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 19:00
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Kominiarzy chyba nie możesz nie wpuścić. Chyb że takich co kalendarze sprzedają
          > , ale oni sie nie pchają do domu.

Kominiarza nie trzeba wpuszczać. Niech wchodzi przez komin. big_grin

S.
    • alpepe Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:14
      W Niemczech się płaci od mieszkania, nie od posiadania.
      • andallthat_jazz Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:15
        Nawet jak nie korzystasz?
        • trudneslowa Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:39
          Tak, nawet jak nie korzystasz.
        • clk Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:54
          Nawet jak nie korzystasz 😢 55€ chyba płace za 3 miesiące. Bo wychodzą z założenia ze radia słuchasz, przez internet możesz wiadomości zobaczyć etc. Koszmar ale - dla mnie to następny podatek
          • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:59
            Możesz udowodnić, że jednak nie I wtedy nie będziesz płacić. Radia w aucie też wtedy mieć nie wolno.
      • sandy_cheeks Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:19
        Podobno w PL listonosze mają łazić po mieszkaniach i lukać, czy ktoś ma odbiornik, więc żaden postman nie ma wjazdu poza moje drzwi…
        • droch Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:20
          Jesteś w tym 1% szczęśliwców, do których listonosz fatyguje się osobiście? big_grin
        • kk345 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:36
          A ktokolwiek wpuszcza listonosza? Po co?
        • arwena_111 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:24
          Nie listonosze ale pracownicy jakiegoś tam działu poczty od kontroli.
          • arthwen Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:54
            Nadal nie mają uprawnień de facto, więc można ich spuścić na drzewo.
            Nie mam telewizora w ogóle, ale nie wiem czemu miałabym wpuszczać obcych ludzi do domu, tylko dlatego, że chcą wejść.
            • arwena_111 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:56
              Oczywiście, że nie mają. Prostowałam tylko to, że to nie listonosze chodzą i sprawdzają.
            • m_incubo Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 18:54
              A nie miało być tak, że jeśli nie wpuścisz, to domyślnie uznają, że masz odbiornik? big_grin
              • arthwen Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 18.03.23, 22:31
                Może i miało, ale najwyraźniej coś nie poszło, bo nie jest wink
        • ga-ti Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:30
          Uuuu, to spokojnie z rok poczekam. U nas duże braki wśród listonoszy. Listy przynoszą raz na miesiąc i to zwykle rachunki i awizo na polecone. Inne leżą sobie gdzieś w czeluściach poczty.
      • eliszka25 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:01
        W Szwajcarii też.
    • zuzanna_a Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 18:56
      Absolutnie nie.
      reszta u mojej babci łaził jakis wlasnie przebieraniec od abonamwntów czy innych tauronów i okradal staruszki.
      Nikogo nie wpuszczam.
      • abasia0 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:13
        Mnie od dwóch lat męczy urząd statystyczny, wylosowali mnie czy wyznaczyli 🤔 jeszcze w tym roku przyjdzie ankieter. Ale ok. odpowiadam na pytania zgodnie z wiedzą i poglądami.
    • magda.z.bagien Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:32
      Nie wpuszczam. Jak miałam może 10 lat wpuściłam gościa, który spisywał liczniki. Wiedziałam, że mam tego nie robić, rodzice zawsze powtarzali żeby nikogo nie wpuszczać, ale facet coś gadał, że rodzice będą mieli problemy itd. Wydało mi się to podejrzane, ale z drugiej strony nie chciałam, żeby rodzice mieli problemy, więc zanim otworzyłam drzwi, wzięłam z kuchni największy nóż jaki był i schowałam za plecami. Otworzyłam drzwi, facet wszedł i zaczął spisywać, a ja obserwowałam go z tym nożem za plecami, gotowa do ataku jakby co. Gość spisał liczniki i poszedł, ale całość jakoś mnie zniechęciła.
      • sol_13 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 22:30
        😂😂
      • cojapaczem Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 15:58
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • teodor-k Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:43
      Ostatnio mnie nawiedzają Świadkowie Jehowy .Ale przy domofonie odmawiam .
    • liliawodna222 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 19:58
      W ogóle nie otwieram drzwi.
    • mania_222 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 20:08
      Nie
      • bominka Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 20:14
        Nie ma takiej opcji.
    • sol_13 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 20:42
      Ja czasem listonosza wpuszczam jak pada bo nie mamy daszku, ale chyba w takim razie przestanęwink
    • mid.week Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:29
      Oczywiscie. Mam na oścież otwarte drzwi wejsciowe i od ogrodu. Ludzie tłumnie przechodzą przez moje mieszkanie, niektorzy zatrzymuja sie zrobic dobie kawę w ekspresie a inni po prostu skracaja sobie drogę. Ostatnio przechodzila pani z Urzędu Skarbowego i miedzy korytarzem a tarasem zdazyla mi sprawdzic wszystkie pity za ostatnie 7 lat.
      • berdebul Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:33
        Śmiej się. Kiedyś znalazłam na własnym tarasie obcą kobietę. suspicious Pani upierała się, że zawsze tedy przechodziła, bo tu była ścieżka.
        • mid.week Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:45
          Ciesz sie, ze nie byla komornikiem 🤷‍♀️
        • auksencja15 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:59
          Lol xD
        • arwena_111 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 22:05
          A pani była, że się tak wyrażę "cielesna"? Nie wiem czemu mam skojarzenia z duchem i ścieżką sprzed 100 czy 200 lat?
          • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 22:09
            Chyba raczej ze spirytusem 😉
          • berdebul Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 08:33
            Bardzo cielesna, powiedziała że to spisek, okłamujemy ją i ona to zgłosi. Następnie wyszła i yebnęła furtką.
        • maleficent6 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 22:46
          berdebul napisała:

> Śmiej się. Kiedyś znalazłam na własnym tarasie obcą kobietę. suspicious Pani upier
          > ała się, że zawsze tedy przechodziła, bo tu była ścieżka.

Też tak miałam 😉 tzn. zanim ogrodziłam cały, dość spory teren, to kilkukrotnie musiałam wysłuchiwać pretensji, że postawiłam ogrodzenie i ludzie przejść nie mogą.
          Przyglądałam się tym pielgrzymkom z pewną fascynacją, kiedy ludzie łazili mi po ogrodzie i odbijali się od ogrodzenia po drugiej stronie.
          • szarmszejk123 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 06:43
            Do mojej koleżanki kiedyś przyszły dwie stare Niemki i najpierw wpakowały jej się do kuchni i zaczęły sobie oglądać kąty, a dopiero po chwili koleżanka się otrząsnęła i zapytała kim są i czego chcą:p
            Panie przyszły obejrzeć swój dom rodzinny.
            • maleficent6 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 08:41
              😂😂😂
      • stasi1 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 23:23
        U mojej mamy wpadło dwóch sąsiadów i rosół wyjadło. Jeden w miarę normalny
    • marion.marion Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:56
      Nie wpuszczam. W ogóle raczej nie otwieram drzwi, chyba że jestem z kimś umówiona.
    • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:57
      A to w Austrii nie jest tak, że wystarczy, że się ma internet w smartfonie, by trzeba było płacić tę daninę?
      • andallthat_jazz Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 08:03
        Nope. Normalnie dostajesz list i masz zaznaczyc, czy masz tv, radio w mieszkaniu. Odpisywalam mailem, ze nie mam i byl spokoj. Teraz wlasnie byla ostatnio debata i petycja o calkowite zniesienie abonamentu i dlatego dziwie sie, czemu teraz ludzi po domach wysylaja. O telefon, czy radio w aucie nie pytali. W domu ex placilismy za radio, bo korzystalismy.
        • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 08:55
          Pytali o Wohnung czy Haushalt? To drugie to też auto.
        • kk345 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 21:08
          A terapeuta nie może ci wypisać papierka, że nie musisz płacić abonamentu? 🤣
          • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 23:11
            Przecież jej radzi, by zafałszowała kartę zdrowia, a więc i utajniła fakt terapii pewnie (swoją drogą niepojęte).
            • kk345 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 23:13
              Toteż własnie o tym piszę, Sherlocku...
    • ginger.ale Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 15.03.23, 21:59
      Nie wpuszczam.
    • bywalec.hoteli [...] 15.03.23, 23:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • anomaliapogodowa81 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 07:48
        A potem się dziwiujesz, że ludzie mają polewkę z twojego ćwokostwa 😀

Inteligentni ludzie mają filtr pomiędzy mózgiem a ustami/palcami i niekoniecznie mówią/piszą wszystko, co pomyślą. No ale musiałeś, nie? Bo byś się obesr.ł 😀
      • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 07:51
        A która by tam chciała do Ciebie zapukać...
      • sol_13 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 19:07
        Ematki nie pracują na poczcie, pff.
    • milin94 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 07:29
      Do domu nie wpuszczam nikogo niezaproszonego. Ostatnio nawiedzają nas panowie od fotowoltaiki, są bardziej namolni od Świadków Jehowy, masakra jakaś.
      • andallthat_jazz Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 08:09
        W Austrii od 2004 tylko raz mnie swiadkowie odwiedzili w domu. Po krotkim "nie, dziekuje", przeprosili i grzecznie poszli. Tu czesciej stoja na dworcach lub stacjach metra ze swoimi gazetkami i nie zaczepiaja, czekaja az ktos sam podejdzie. Za to w Polsce przed wieloma laty moj brat postanowil podyskutowac ze swiadkami. Bylo to tuz przed jego wyprowadzka z domu. Jesssu z rok chyba co tydzien przychodzili domagajac sie rozmowy z bratem. 🙄
    • leyla76 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 10:30
      Nieraz wpuszczam , jak musze.
      Np gość od liczników (od 10 lat ten sam)
      kominiarz (tez ten sam od 10 lat). Tutaj jest obowiązek raz w roku wpuszczenie kominiarza. Sprawdza i czyści kominek, czyści komin. Sprawdza ogrzewanie fazowe i czy nie ma wycieku gazu. Zanim przyjdzie , zawsze jest informacja w skrzynce kiedy i o której godzinie będzie.

Innych , przypadkowych ludzi nie wpuszczam.
    • demono2004 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 17:43
      Nikt z nich nie uwierzy, ze nie mamy w domu telewizorów czy radia. Az tak głupi to nikt nie będzie. Do mieszkania bym nie wpuściła.,
      • sol_13 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 18:47
        W dobie Netflixa i Spotify wcale nie każdy musi mieć odbiornik TV i radiowy w domu.
        • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 18:49
          Jeśli masz internet to też podlegasz temu podatkowi, bo tv publiczną można też w internecie odbierać (nie jest istotne, czy się to faktycznie robi).
          • sol_13 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 19:09
            O, nie zauważyłam że wątek nie dotyczy PL.
            U nas na szczęście jeszcze na takie rozwiązanie nie wpadli.
            • ayelen40 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 20:43
              A tak w ogóle to durny dodatkowy podatek.
    • piataziuta Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 19:25
      Nie tylko nikogo nie wpuszczam, ale też nawet nie otwieram drzwi nieznanym, niezapowiedzianym osobom, gdy jestem sama.
      Polecam to samo.
    • ritual2019 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 19:29
      Nie, ale tez nie ma takich sytuacji zeby ktos mial powod do wejscia do mieszkania.
    • babcia47 Re: Wpuszczacie ot tak do mieszkania? 16.03.23, 23:24
      Najwyżej do wiatrołapu zamykając za sobą dokładnie drzwi. Za drzwiami pies się piekli...jakoś brak chętnych na przejście dalej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka