Dodaj do ulubionych

Wyrzucenie dziecka z przedszkola

17.03.23, 18:32
Dziewczyny,
Mój młodszy syn poszedł we wrześniu do samorządowego przedszkola. Jest z samego końca 2019 roku, więc załapał się wg normalnej rekrutacji, choć nie miał skończonych 3 lat.
Oficjalne kryteria rekrutacji były dość standardowe - praca rodziców, miejsce zamieszkania na terenie gminy itp.
Na spotkaniu organizacyjnym dowiedziałam się, że dziecko bezwzględnie musi być odpieluchowane. Wcześniej w domu próbowałam oczywiście odpieluchować dziecko, bez specjalnych efektów. Pierwszego września zdjęłam dziecku pieluchę (zarówno do placówki, jak i w domu). Pierwsze tygodnie to była masakra, dziecko przebierane po 10 razy dziennie. No ale z czasem zaczęło być lepiej.
Aktualnie sytuacja wygląda tak, że dziecko zgłasza potrzeby, zwykle zdąża do toalety, ale zdarzają mu się wypadki - tak z 2,3 razy w tygodniu, w trakcie drzemki albo np nie zdąży się rozebrać już w toalecie albo nie trafi do muszli itp.
Dzisiaj wychowawczyni syna poprosiła mnie do gabinetu i poinformowała, że dziecko ma 2 tygodnie na opanowanie samoobsługi albo nie będzie mógł korzystać z przedszkola. Po zobaczeniu mojej miny (najpierw kopara mi opadła a potem zaliczyłam wkurw) zaczęła coś się tłumaczyć, że to nie jej decyzja, tylko dyrektorki itp. Moja reakcja była taka, że przedszkole nie ma podstaw prawnych do rozwiązania umowy - bo przecież mam z nimi umowę, jest statut szkoły (w którym nic nie ma o samodzielności), rekrutacja następuje w oparciu o kryteria gminne (gdzie znowu nie ma nic o gotowości/samodzielności dziecka, zwał jak zwał). Reakcja wychowawczyni, że przecież zawsze tak było, że dziecko w przedszkolu ma być odpieluchowane.
Czeka mnie przeprawa z dyrekcją i chciałam w związku z tym podpytać, jak to wygląda od strony prawnej. Czy to przedszkole ma w ogóle jakiekokwiek argumenty w ręku?
Wiem, że dla dobra dziecka lepiej byłoby go przenieść do prywatnej placówki, ale starszy syn chodzi do podstawówki w tym samym budynku, a do najbliższego prywatnego przedszkola mam 10 km i musiałabym tam specjalnie codziennie jeździć. Poza tym tak czy siak czeka go zerówka i szkoła w tym samym miejscu i średnio mam ochotę mu zmieniać placówki co chwilę.
Ogólnie złapałam konkretny wk*rw i muszę to z siebie wyrzucić, żeby maila do dyrektorki napisać już kulturalnie wink
Obserwuj wątek
    • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:39
      Prawo oświatowe nie mówi nic o gotowości do przedszkola, jedynym kryterium jest rocznik. Odbij piłeczkę - przedszkole musi podać podstawę prawną decyzji
    • berdebul Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:46
      Jak wpadłaś na pomysł, żeby zdjąć dziecku pieluchę pierwszego września, bez wcześniejszej nauki korzystania z wc.
      Minęło pół roku, dziecko dalej ma wpadki i dziwisz się, że jest dym? Nauczycielki mają dosyć zmieniania zasikanych ciuchów, pościeli, sprzątania, bo w grupie jest 20+ innych dzieci, które wymagają opieki.
      • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:56
        biedne dziecko, nie dość ze 1 wrzesnia poszło do przedszkola to jeszcze musiało funkcjonować bez pieluchy i treningu czystości
      • akn82 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:02
        To niech mu panie zakładają pieluchę. To łatwiejsze od zmiany pościeli.
      • ladymercury Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 21:01
        👍👍👍👍
        • ladymercury Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 21:04
          To do postu berdebul.
          Widzę, że wątek wielgachny..
          Hmmm, albo troll, albo.... Suweren.
    • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:50
      kto normalny zdejmuje pieluche 1 wrzesnia?
      • e-ness Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:55
        Ktoś kto zwala odpowiedzialność za odpieluchowanie na placówke i nijak nie zależy mu na komforcie dziecka.
        • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 18:57
          zazwyczaj przyjęte jest, że dziecko samo je.jest odpieluchowane.
          • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:03
            Wystarczy jak przedszkole przyjmie do wiadomości, że nie wszystkim dzieciom się to udaje do 3 r. Ż i pozwoli na pampka.
            Jak się upierają, że dziecko ma być bez pampersa no to przychodzi bez.
            • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:10
              nie znam przedszkola które pozwala na pampka
              • berdebul Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:11
                Większość specjalnych/integracyjnych i całkiem sporo prywatnych.
                • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:24
                  Ale akcja dzieje się w przedszkolu publicznym.
                  • ciemnokres Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:19
                    W moim przedszkolu publicznym jak najbardziej są dzieci z pieluchami, nikt nie robi problemu.
                    Mam dziecko w najnowszej grupie, więc wiem.
                    Miałyście chyba dzieci w przedszkolu 15 lat temu 🙄
                    • szmytka1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 09:09
                      A u mnie w prywatnym nie można z pieluchą ani że smoczkiem nawet.
                      • sophia.87 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 09:14
                        U nas też nie można.
                        To znaczy smoczek generalnie nie jest zabroniony, ale przy dwójce dzieci ani razu się z tym nie zetknelam.
                    • jakasik0 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 23.03.23, 08:07
                      mój syn poszedł 15 lat do przedszkola publicznego z pieluchą i nikt nie robił mi żadnych problemów
                  • livia.kalina Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 22:46
                    >Ale akcja dzieje się w przedszkolu publicznym.

Integracyjne i specjalne też w większości są publiczne. Miałąś zapewne na myśli masowe. w masowym też mają prawo być dzieci niepełnosprawne, jak i co logiczne, dzieci, które w przyszłości mogą okazać się niepełnosprawne. I z drugiej strony- brak odpieluchowania w wieku 3 lat nie musi oznaczać niepełnoprawności wiec na jakiej podstawie odsyłać takie dziecko do integracji lub placówki specjalnej? Konieczność używania pieluchy nie może być powodem odcinania od edukacji. Trzeba po prostu opracować wspólnie (placówka +rodzice) najdogodniejszy model postępowania dla wszystkich.
                • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:30
                  To niech pośle do przedszkola dla dzieci z dysfunkcjami.
                  • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:37
                    Brak dojrzałości układu moczowego nie jest dysfunkcją, na którą można dostać orzeczenie o potrzebie Kształcenia specjalnego.
                    Głównie dlatego, że tu nie potrzeba specjalistycznej terapii tylko czas.I pieluchomajtki of course, żeby ułatwić paniom w przedszkolu opiekę.
                    • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:38
                      To niech trzyma w domu dopóki się nie nauczy.
                      • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:45
                        Ustawa jasno określa, że każdy trzylatek ma prawo do przedszkola, nie ma tam nowy o dojrzałości układu moczowego.
                      • zielonyjeziorak Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:51
                        Słyszałaś o pampersach? Po to je wymyślili, żeby małe dzieci mogły bez problemu i stresu dla kogokolwiek wychodzić z domu.
                        • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:52
                          Żłobkowe.
                          • ciemnokres Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:22
                            triss_merigold6 napisała:

> Żłobkowe.

Jesteś tak odklejona, że to aż fascynujące. Stare babsko z dorosłymi dziećmi będzie pouczać, gdzie ma chodzić 3 latek z pieluchą.
                            • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:50
                              Moja młodsza ma 12 lat, jeszcze pamiętam żłobek i przedszkole. O dziwo, żłobkowe dzieci były odpieluchowane w wieku 2 - max 2,5 lat i żadne nie szło do przedszkola lejąc po nogach. Dało się bez problemów.
                              • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 09:09
                                A niektórzy mają dzieci w przedszkolach teraz i wiedzą,że pieluchomajtki nie stanowią problemu. Szczególnie na drzemki korzysta z nich część dzieci.
                              • livia.kalina Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 22:47
                                ale tak dzień w dzień sprawdzałaś majtki wszystkim dzieciom w żłobku czy żłobek przygotowywał dla ciebie jakieś specjalne raporty?
              • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:17
                To tylko źle świadczy o przedszkolach.
              • annia_ko Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:58
                Bzdura, mój syn chodzi do samorządowego przedszkola, w najmłodszej grupie na dzień dobry 10 dzieci miało pampersa do spania, kilkoro normalnie w dzień. Do tej pory codziennie w szatni jest pościel jakiegoś dziecka do zabrania przez rodzica (rodzice piorą we własnym zakresie) i nikt z tym nie robi problemu. Co więcej, podczas adaptacji psycholog zwracała uwagę, żeby komuś do głowy nie przyszło na siłę odpieluchowywać, bo 1 września i na wszystko przyjdzie czas.
                • ciemnokres Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:20
                  No dokładnie. Babinki, które małe dziecko miało 20 lat temu teraz będą wyrokować na temat standardów przedszkolnych 😆
                  • anka_z_daleka_1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 15:11
                    Moje dzieci są zdecydowanie młodsze, ale jaka jest róznica w odpieluchowywaniu dziecka w 1993 czy 2001 czy 2015 roku czy teraz? Daty spod dużego palca, ale chodzi o to czy jest róznica między kiedyś a teraz?.
                    • novembre Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 20:28
                      Teraz się dzieci odpieluchowuje bezstresowo. Przed zerówką.
                      • martini_n Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 24.03.23, 06:54
                        Dobrze, że nie przed maturą.
                • spirit_of_africa Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 16:27
                  Moja córka chodzi do przedszkola samorządowego. Zaczęła we wrześniu 2020 i wszystkie dzieci w jej grupie były odpieluchowane, a była to mieszanka dzieci z rocznika 2017 i z pierwszej połowy 2018.
              • elkawa13 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:11
                Ja znam fakt że prywatne
                • turbinkamalinka Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:39
                  elkawa13 napisała:

> Ja znam fakt że prywatne

A to u mnie też jest takie prywatne. Są 2 grupy tak naprawdę 2-3 latków i 4-5 latków. W tej młodszej grupie nikt nie robi problemów, że trzylatek czegoś nie robi, bo są też dwulatki, które nie robią więcej. Ale w gminnym przedszkolu już pewne rzeczy nie przejdą. Odpieluchowanie jest jedną z nich, podobnie będzie jeśli dziecko samo nie je, albo totalnie nie słucha poleceń.
                  • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:40
                    „ albo totalnie nie słucha poleceń.”

Z takim to od razu na szafot.
                  • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:43
                    Swoją drogą to jest fenomenalne. A więc nie możesz wyrzucić ze szkoły małego zwyrola, który bije dzieci, znęca się, jest wulgarny, kradnie. Bo ma prawo się uczyć. Ale trzylatek z pieluchą? No nie, na takie rzeczy pozwalać nie będziemy, won do domu.
                    • taje Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 22:16
                      Bardzo trafna obserwacja. Niestety.
                    • arwena_111 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 20.03.23, 08:29
                      Bo szkoła jest obowiązkowa, a przedszkole dla 3 nie?
    • anorektycznazdzira Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:00
      Po pierwsze nie rozumiem pomysłu, że zdejmujesz pieluchę 1 września. Współczuję przedszkolu. Dziecko powinno być przygotowane i uczone a nie puszczone na żywioł.
      Po pół roku dalej nie umie. Też bym na ich miejscu uznała, że uczeniem zajmuje się jedynie przedszkole a matka nie pracuje nad tematem tylko czeka aż temat rozwiąże się sam lub zrobią to za nią nauczycielki. Sorry, ale tam jest grupa pewnie ponad 20 dzieci i 2 nauczycielki, wyobraź sobie, jak to wygląda. Niech kilka trzeba przebierać, myć, zmieniać pościel, sprzątać kibel.
      • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:05
        Skoro przez pół roku się nie nauczyło to znaczy, że nie jest gotowe i nie ma w tym winy matki ani przedszkola.
        Gotowe dziecko ogarnia temat w 3-5 dni.
        • berdebul Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:11
          Dziecko zostało wysłane do placówki, bez przygotowania, nie wiadomo jak je tam traktują po kolejnym przebieraniu - co jest nie tak z rodzicami, którzy narażają dzieciaka na taki stres?
          • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:21
            Skąd wiesz, że nieprzygotowane? Jak dziecko nie dorosło do tematu to możesz się skichac i nie przygotujesz. Równie dobrze możesz próbować "przygotować" osmiomiesieczniaka do chodzenia, albo dziesięciolatkę do miesiączkowania. Taki sam efekt będzie.
            Mojego młodszego kilka razy próbowałam odpieluchowywac, kompletnie nie kumał o co chodzi. Jakimś cudem dorósł na dwa tygodnie przed pójściem do przedszkola i wtedy w dwa dni odstawiliśmy całkiem pampersy.
            • berdebul Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:24
              Przeczytaj post startowy? 1 września poszło do przedszkola i 1 września miało zdjęta pieluchę, więc lał gdzie stał. Zapewne skutecznie dezorganizując wyjścia/jakiekolwiek zajęcia bo ktoś musi to dziecko przebrać, wytrzeć podłogę/krzesło itd
              • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:32
                Ale pisała też, że wcześniej próbowała odpieluchować, nieskutecznie.
                • spirit_of_africa Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 16:29
                  Czyli jak ona próbowała i miała dość po kilku dniach to super. Ale jak przedszkole próbuje i ma dość po 6msc to zle.
                  • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 20.03.23, 20:30
                    Zalecenia są takie, że jeżeli odpieluchowanie się przeciąga powyżej paru dni, to się przestaje i próbuje znów za parę tygodni.
          • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:27
            Pisała wyraźnie, że próbowała, ale nieskutecznie. No nie da się zrobić czary-mary jak dziecko nie do końca dorosło do samodzielnego korzytania z toalety. To nie jest przecież tak, że ono nic nie kuma, tylko za późno łapie sygnały (i nie zdąża w toalecie) i nie łapie sygnałów w czasie snu. To nie są rzeczy, których da się nauczyć, jak nauczyć dziecko, żeby pełny pęcherz je budził?
            • pitupitt Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:48
              Tak sobie czytam i mam takie nieodparte wrażenie graniczące z pewnościa, że to autorka przespała odpowiedni moment. 31.08 się "dowiedziała" (w co nie bardzo wierzę, bo w przedszkolach państwowych pod koniec czerwca są spotkania adaptacyjne przyszłych grup, żeby dzieciaki poznały przedszkolanki i inne dzieci z grupy, wtedy też najczęściej (bywa, że wcześniej) rodzice są informowani o zasadach panujących w przedszkolu) o warunkach i dopiero wtedy "próbowała", a to jakby trochę po ptakach już było, bo nazajutrz do przedszkola trzeba isć. Ewidentnie przedszkole państwowe z prywatnym się pomyliło...
        • najbrzydszebutyswiata Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:16
          A tak zapytam przy okazji, jakieś sprawdzone rady nt treningu czystości? Moja idzie we wrześniu do przedszkola i temat przed nami właśnie. Dwójkę ogarnia, siuśki ciągle zapomina i trafiają w pieluchę, mam zamiar ruszyć z akcją, jak się odrobinę ciepłej zrobi.
          • marinella Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:12
            Lato+ogród+20 par ładnych bawełnianych majtek+ nocnik fizjo z Ikei
            • najbrzydszebutyswiata Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:22
              Konkret! Mniej więcej taki był plan, czyli kombinuję dobrze.
              • marinella Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:54
                I wakacyjny luz, zero stresu, zero presji, jak się nie chcesz potem bujać z zaparciami nawykowymi, przetrzymywaniem moczu i posikiwaniem czy z osłabionymi mięśniami dna macicy po „ no wysikaj się już, do końca, ciśnie ciśnie w dół, siii, siii, siii, do ostatniej kropelki”.

Powodzenia !
              • misiamama Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:15
                polecam książkę o Basi, moja córka po przeczytaniu krzyknęła że ona tez tak umie i faktycznie, usiadła i nasikała do nocnika. https://cf-taniaksiazka.statiki.pl/images/large/447/49394701985KS.jpg
                • najbrzydszebutyswiata Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 00:29
                  Dzięki, wykorzystam!
          • babcia47 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:46
            Radzę kupić trochę pieluch tetrowych w ramach treningu. Przy obecnych pralkachi suszarkacj dla Ciebie to mały problem. Młoda jak poczuje mokre, zimne A bywa, ze odbiera to sama będzie zainteresowana by opanować trening.czystosci. Pewnie żadnej w głowie się to nie pomieści ale w moich czasach wyrażali się dzieci po spaniu i posiłkach odkąd pewnie siedziały, bez przetrzymywania, dla nagrania nawyku. Moje dzieci gdy kończyły rok w dzień były odpieluchowane A katastrofy w nocy zdarzały się czadem do 1,5 roku . Gdy młodszy syn miał ok 2 lata poszedł do żłobka i nagle zaczął wracać do domu w zapasowych ciuchach które zawsze były wymagane. Okazało się później bo synowie po mnie szybko stawali się gadulami ze jedną z pań nie wypuszczają dzieci do wc A jej się nie chciało iść. Zresztą to nie był jedyny jej grzech i została wyważona ale wcześnie zaproszono nas z młodym do przedszkola gdzie chodził starszy. I tam , młodszy o rok od innych dzieci radził sobie świetnie, że wychowczyni modlił się by z wszystkimi miała tam mało roboty. Ps. Ubrać się też już umiał sam tylko trzeba było ew pomóc zapiac guziki przy ankietach, zamkach i zawiązać butki ale nad tym wczesniej popracowałam dla własnej wygody
            • memphis90 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:13
              Tak, tak, tak, znamy te historie z mchu i paproci. W czasach tetry dzieci były wysadzane co godzinę i siedziały karnie do skutku i to był ten cud „odpieluchowania roczniakow w jeden dzien”. Tyle tylko, ze ja doskonale pamietam, jak w kółko prałam ręcznie brudne gacie „za karę”, czyli za to, ze „nie dopilnowałam” takiego roczniaka, tj. nie docwalowalam na czas z nocnikiem i nie złapałam sikow czy stolca. Bo roczniak czy dwulatek - cóż - zwyczajnie nie ogarniał…
              • babcia47 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:21
                A kto napisał że w jeden dzień i wysadzadzenie co godzina? Moje dzieci pewnie siedziały gdy miały 7 miesięcy, chodziły tuż po skończeniu 10. Pozatym fizjologia nie jest wiedzą tajemną. Sama pewnie po obejrzeniu lecisz do kubka więc wystarczy wysadzić dziecko po wyjęciu z łóżeczka i nawet początkowo 6/10 W nocniku będzie siusiu. Jest pretekst do wielkich pochwał po posiłku, szczególnie większym nawet wielki chłop bierze gazetę i idzie na posiedzenie. Czemu nie umożliwić tego dzieci i bez trzymania godzinami na nocniku ale mocno chwaląc w razie sukcesu . Nawiasem mówiąc po posiłku to ja nawet psa wyprowadza m A koty same lecą do kuwety
                • babcia47 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:24
                  UPS, .. Sama zaraz po obudzeniu lecisz do kibla
                  • babcia47 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:27
                    Ps. Gdy moi chłopcy mieli 2 lata to zostawiliśmy nocnik i tatuś przejmował naukę pokazując jak panowie szukają do muszli. Miodem i trzeba było zapewnić podstawkę w łazience, ktora zmajsyrował dzuadek ( czas kryzysu lat 80- tych)
                • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:29
                  Potrzeby fizjologiczne się załatwia bo są potrzebami, a nie żeby zasłużyć na pochwałę 🤦 Nie każdy chce robić trening behawioralny. Może jeszcze kliker kup
                • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:32
                  „ szczególnie większym nawet wielki chłop bierze gazetę i idzie na posiedzenie. ”

FATALNE i SZKODLIWE nawyki to wg Ciebie coś godnego pochwały i naśladowania? Jezu złoty 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                  • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:39
                    Strasznie krótkie przewód pokarmowy ma ten chłop, jeśli od razu po posiłku idzie do toalety 🤔
                    • maleficent6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:41
                      Mam tylko takie pytanie. Bijesz chłopu brawo, jak siedzi na kiblu? 🤔
                • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:46
                  „ szczególnie większym nawet wielki chłop bierze gazetę i idzie na posiedzenie. ”

Może jakby ten wielki chłop nie był w dzieciństwie wysadzany, trenowany i zmuszany to może w wieku dorosłym potrafiłby się jak człowiek fizjologicznie wysr…c?
      • grey_delphinum Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:11
        Wk... rw to chyba powinnaś mieć na siebie, że przez własną nieudolność i brak współpracy zafundowałaś wszystkim taką jazdę.

W ogóle nie dziwię się nauczycielkom, że mają dość. Pewnie nie maja żadnej podstawy prawnej, by usunąć dziecko z przedszkola, a szkoda.
        • strumien_swiadomosci Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:23
          Co masz na myśli mówiąc o braku współpracy? Bo ja serio nie wiem, co miałabym zrobić więcej - o zasadach (braku pieluchy) dowiedziałam się 31.08, następnego dnia dziecko poszło do przedszkola. W domu funkcjonuje tak samo, bez pieluchy i tak samo w kółko wszystko piorę i wycieram.
          W przedszkolu jest podkład na łóżko do drzemek i zapas ciuchów. Wielokrotnie proponowałam przyniesienie pieluchomajtek, ale to nie wchodziło w grę.
          Co jeszcze powinnam zrobić? Pytam serio, bo nie wiem, w jaki sposób mam wpłynąć na to, jak dziecko kontroluje potrzeby fizjologiczne.
          • spirit_of_africa Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 16:31
            W kółko pierzesz i wybierasz przy 2-3 wpadkach na tydzień? Przeczysz sama sobie
      • strumien_swiadomosci Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:16
        Byłam przekonana, że dziecko będzie mogło być w przedszkolu w pieluchomajtkach. Tak było ze starszym, poszedł do przedszkola z pieluchą i odpieluchowany był wtedy, kiedy osiągnął gotowość. Tyle, że to była prywatna placówka.
        Wcześniej próbowałam młodego nauczyć, ale to zwyczajnie nie działa, póki dziecko nie jest fizjologicznie gotowe. Ja w domu działam równolegle, pisałam, że od tego 1ego września w domu również nie ma pieluchy i uczę młodego korzystania z toalety, ale fizjologii nie przeskoczę. Btw młody był konsultowany przez urologa, który stwierdził, że jest to ponoć norma rozwojowa.
        • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:20
          Ale pytanie brzmi - dlaczego pieluchę dziecku zdjęłaś dopiero 1 września? Liczyłaś na to, że myk i już? Odpieluchowane?
          • strumien_swiadomosci Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:24
            Bo o braku możliwości przyprowadzenia w pieluszce dowiedziałam się dzień wcześniej, na spotkaniu organizacyjnym. Wcześniej podejmowałam próby, ale dziecko było ewidentnie nie gotowe, więc myślałam, że dam pieluchomajtki do przedszkola i nie będę nic robić na siłę
            • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:25
              zostaw sobie dziecko na tydzien w domu i zrób mu trening czystości, proste
              • strumien_swiadomosci Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:29
                Dziecko od września nosi pieluchę tylko na noc. Frekwencję w przedszkolu ma rzędu 50%, bywało, że i 2-3 tygodnie cięgiem w domu siedział. I dalej zdarza się, że ma wypadki, tak samo w przedszkolu jak i w domu.
                • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:31
                  Nie powinno już nosić pieluchy.
                  • forumologin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:22

> Nie powinno już nosić pieluchy

triss, ja wiem ze zwykle Twoje poglady sa mocno ciekawe. Ale na boga, co ci te 3latki zawinily, ktore nie potrafia sie odpieluchowac od razu? po cholere fundowac wszystkim te atrakcje zasikanego wszystkiego dookola, bo nie powinno"??? tymczasem pare miechow pozniej i 2 dni, doslownei 2 dni i jest odpieluchowane. n
                  • angazetka Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:43
                    O dojrzałości układu moczowego slyszałaś?
                • yannefer Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:32
                  Ale nie sądzisz, że 3 latek (bo obstawiam, że już ma skończone 3 lata) to czas najwyższy chodzić bez pieluchy? Coś mi tu śmierdzi, że nie załapał na tyle by to nie było problemem w przedszkolu.
                  • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:34
                    Zaburzenia SI na przykład (późno łapie sygnały i nie łapie ich we śnie, pasowałoby).
                    • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:35
                      Może nie szukaj u obcego dziecka, którego nie znasz, zaburzeń, które tak na marginesie nie istnieją (SI 😂)
                      • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:41
                        Zaburzenia integracji sensorycznej jak najbardziej istnieją i potrafią bardzo dać w kość.
                        • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:45
                          Tak tak. Istnieją w Polsce. Po przekroczeniu granicy magicznie znikają…
                          • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:49
                            I z tego zniknięcia powstał angielski skrót SI (sensory integration).

www.lanc.org.uk/related-conditions/sensory-integration-disorder-adhd-asd/
                            • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:52
                              Jaha. Poproszę o źródła naukowe a nie paranauke do wyciągania kasy od rodziców.
                              • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:58
                                Harvard Medical School starcza, czy to szarlatani?

hms.harvard.edu/news/does-your-child-have-sensory-processing-disorder
                                • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:21
                                  To ta sama szkoła do której Ogórek posłała córkę i pisała ze dziewczyna dostała się do Harvardu? 😂
                                  • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:25
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Harvard_Medical_School
                                    • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:36
                                      Słońce. Nauka mówi o Sensory Processing/Integration Disorder przede wszystkim teoretycznie, bo nie jest to uznana jednostka chorobowa.I jest porównywana z autyzmem ze względu na natężenie objawów sensorycznych - w zasadzie jest spór czy to nie ta sama jednostka.
                                      Nie chodzi tu o brak odpieluchowania w nocy u 3latka.

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213158213000776
                                      • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:45
                                        Linkujesz mi artykuł, który mówi, że zaburzenia integracji sensorycznej występują u 5-16% dzieci szkolnych jako ostateczny argument w dyskusji, którą godzinę temu zaczęłaś od stwierdzenia, że zaburzenia integracji sensorycznej nie istnieją. Nie czuję logiki rozwoju tej dyskusji.
                                        • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:48
                                          To ze coś jest napisane w jednym artykule nie oznacza ze jest to prawda objawiona. Napisałam ci ze taka jednostka chorobowa nie jest nigdzie zarejestrowana. Wiec w artykule można sobie napisać co się chce.

Dwa, napisałam ci to w kontekście zaburzeń Integracji Sensorycznych promowanych na polskich forach, które z „choroba” opisana w prasie naukowej ma niewiele wspólnego - i o takiej „chorobie”, co to się ponoć tez objawia jako niemożność odpoeluchowania - napisałam, ze nie istnieje.
                                          • evening.vibes Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:30
                                            brenya78 napisała:
                                            > To ze coś jest napisane w jednym artykule nie oznacza ze jest to prawda objawiona.

Przecież sama to zalinkowałaś na potwierdzenie swoich wypocin 🤣

• brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:32
                                              „ Przecież sama to zalinkowałaś na potwierdzenie swoich wypocin 🤣”

Kompletnie nie zrozumiałaś po co to zaliknkowalam. W dodatku masz problemy z czytaniem słowa pisanego.
                                              • evening.vibes Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:36
                                                brenya78 napisała:
                                                > Kompletnie nie zrozumiałaś po co to zaliknkowalam.

Tak tak - zagranicom to się linkuje inaczej co nie? 🤣
                                • forumologin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:23
                                  asia_i_p napisała:

> Harvard Medical School starcza, czy to szarlatani?
                                  >
                                  > hms.harvard.edu/news/does-your-child-have-sensory-processing-disorder

Co tam Harvard! na fejsbuku wiedza lepiej
                          • kornelia_sowa1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:37
                            Za granicą znikają też idiotyczne poglądy, ze niodpieluchowany 3 latek jest upośledzony społecznie
                          • evening.vibes Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:27
                            brenya78 napisała:
                            > Tak tak. Istnieją w Polsce. Po przekroczeniu granicy magicznie znikają…

Po przekroczeniu granicy to akurat wielu yebie na mózg i tak powstają debigrantki, którym się wydaje, że pozjadały wszystkie rozumy. Spadaj walczyć z kurczakiem halal w stołówce pracowniczej, leczenia zaburzeń zostaw lekarzom.
                  • memphis90 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:25
                    Nie, w rozwoju dziecka nie ma czegoś takiego jak „czas najwyższy, bo tak uważa yannefer”, a 3 lata nie są normą fizjologiczną kontroli zwieraczy.
                • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:34
                  Dziewczyno. Nie przejmuj się tym w ogóle. Daj sobie i dziecku czas i przestań wycierać siku bo jakaś durna baba (i inne głupie ematki) próbują cie wbić w poczucie winy.
                  W przedszkolu zrobiłabym taka awanturę ze popamietaliby na długo bo najwidoczniej pracuje tam banda ludzi którzy do dzieci nie powinni się nawet zbliżać.
                  I zagroziłaby ze jakikolwiek foch przy dziecku czy karcące spojrzenie bo zrobiło siku - zawiadamiam kuratorium czy pod co tam przedszkola podlegają.
                  Załóż pieluchomajtki i tyle.
                  A jak się panciom nie podoba to niech spierd…ja.
                  • pitupitt Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:53
                    Coś ci się pomyliło, "słońce", z tym spierd.alaniem...
                • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:36
                  Moja córka jest starsza i tez ma wpadki w przedszkolu. Wszystkie dzieci maja!
                  • berdebul Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:38
                    Nie, nie wszystkie, a już na 100% nie 10 dziennie (!). Przecież to dziecko lało pod siebie, skutecznie dezorganizując wszystko od posiłków, przez rysowanie, po zabawy w kółeczku, nie mówiąc o spacerach, czy wyjściu na podwórko (kto zajmuje się grupą, jak pani wraca do przedszkola z zasikanym Jasiem?).
                  • pitupitt Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 20:54
                    A tutaj to już grubo pojechałaś. Nie, nie wszystkie mają wpadki, pisz za swoje.
                    • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:04
                      „ tutaj to już grubo pojechałaś. Nie, nie wszystkie mają wpadki, pisz za swoje.”

W moim przedszkolu wszystkie.
                      • pitupitt Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 21:42
                        A w moim nie.
                      • anorektycznazdzira Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:25
                        Ta jasne big_grin
                        to, że Twoje mają/miały to ok, możliwe, ale wymyślić na tej podstawie, że wszystkie- hit.
                        Dwójka moich dzieci w przedszkolu nie miała ani razu, wyobraź sobie tego się nie da nie zauważyć ani zataić przed matką big_grin
                      • alessa28 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 21.03.23, 23:09
                        brenya78 napisała:

> „
                        > ”
                        >
                        > W moim przedszkolu wszystkie.

widocznie to przedszkole dla dzieci specjalnej troski big_grin

ps.moja nie miala takich problemow (wink )
                        • taje Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 21.03.23, 23:24
                          Lepiej w przedszkolu niż później...
                          • alessa28 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 24.03.23, 06:42
                            taje napisała:

> Lepiej w przedszkolu niż później...

pozniej to sie leczy zwieracze..
                  • szmytka1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 09:19
                    Nie wszystkie, żadne z moich dzieci nie miało.
              • asia_i_p Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:31
                Bardzo proste.
                Zwłaszcza na nauczenie dziecka wybudzania się we właściwym momencie to musi być masa prostych sposobów.

Może się jakimś podzielisz?
            • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:35
              Gdzieś Ty się uchowala, że nie wiedziałas, że do przedszkola dziecko idzie bez pieluch?
              • kamin Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:42
                Gdzieś ty się uchowała, że.glosisz poglądy sprzed 20 lat? Dziecko konsultował urolog, mówi, że jest w normie.
                Zresztą jak widać to dziecko JEST bez pieluch zgodnie z życzeniem przedszkola. Skoro panie wola przebierać dziecko i ścierać siki, zamiast dwa razy dziennie (albo i nie) mu wymienić pieluchomajtki (co zajmuje minutę u wspołpracującego dziecka) to już ich decyzją.
                • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:47
                  Dziecko przebiera się samo, czynności ubierania się i rozbierania też ma mieć opanowane.
                  Skoro matka woli, żeby chodziło zasikane albo pół dnia spędzało na przebieraniu się to proszsz... niech się użera zamiast ruszyć. Przedszkole powinno ją obciążyć kosztami prania wykladziny.
                  • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:51
                    U nas nikt nie uważa, że "ma mieć opanowane", tylko grupa trzylatków cały czas te czynności ćwiczy, utrwala. Jedne dzieci ubierają się zupełnie samodzielnie i bardzo sprawnie, inne wymagają jeszcze dużo czasu, żeby nabrać biegłości. No ale moje dzieci za w dobrym przedszkolu z kadrą z tej epoki
                • anka_z_daleka_1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 15:15
                  Czy dziecko 20 lat temu ( 30,40,50) miało inny układ moczowy? Chyba anatomia/fizjologia nie uległa zmianie...
                • alessa28 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 24.03.23, 06:44
                  kamin napisał(a):

> Gdzieś ty się uchowała, że.glosisz poglądy sprzed 20 lat? Dziecko konsultował u
                  > rolog, mówi, że jest w normie.

dlaczego sprzed 20?moja corka chodzila do przedszkola 4 lata temu,wiem ze byl taki wymog i nie ma bata .

> Zresztą jak widać to dziecko JEST bez pieluch zgodnie z życzeniem przedszkola.

jest bez pieluch tylko w teorii.po prostu nie ma nalozonej co w ogole nie jest rownoznaczne z tym ze umie sie bez niej obejsc.

> Skoro panie wola przebierać dziecko i ścierać siki, zamiast dwa razy dziennie
                  > (albo i nie) mu wymienić pieluchomajtki (co zajmuje minutę u wspołpracującego
                  > dziecka) to już ich decyzją.

ich decyzja jest to ze nie musza zmieniac w przedszkolu pieluch,od tego sa zlobki.
          • gr.ruuu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:26
            Jak dziecko jest gotowe to tak to właśnie wygląda. Myk i już. Sporadyczne wpadki, jak się zaabsorbuje zabawą czy za wolno przebiera w toalecie
        • ichi51e Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 17.03.23, 19:21
          no to niech pozwolą dziecku być w pieluchomajtkach problem solved
        • akn82 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:08
          A może idź do lekarza? Do urologa powiedz jaki masz kłopot z durnym przedszkolem. Może da się wystawić jakieś zaświadczenie o niedojrzałości układu moczowego?
          Tylko że jeśli pani która zakłada synowi pieluchę będzie i tak codziennie go krytykować i dyskredytować to ja bym zmieniła przedszkole. Gnębienia bym nie znosiła.
          • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:19
            Jeszcze raz powolutku... opiekunki zmieniają dzieciom pieluchy w żłobku. ŻŁOBKU.
            W przedszkolu NAUCZYCIELKI wychowania przedszkolnego NIE mają w zakresie obowiązków zmieniania pieluch i tego nie robią.
            • ichi51e Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:29
              Oczywiście ze robią. 21 wiek się kłania
            • brenya78 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 10:09
              „ W przedszkolu NAUCZYCIELKI wychowania przedszkolnego NIE mają w zakresie obowiązków zmieniania pieluch i tego nie robią.”

Czyli robią to wróżki tak? Bo nie ma bata zeby dzieci 3-6 lat nie miały wpadek albo wszystkie były odpieluchowane.
              • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 10:11
                Dziecko ma samo zdjąć brudne rzeczy i włożyć suche.
                • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 10:58
                  A jak nie potrafi? W podstawie programowej jest opanowanie umiejętności ubierania się. Zatem obowiązkiem nauczycieli jest nauczyć tego dzieci. Nauka nie polega na rzuceniu ciuchów z hasłem "przebierz się"
                  • anka_z_daleka_1 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 15:17
                    Pytanie dlaczego nie potrafi....Może nikt go tego nie nauczył przed pójściem do przedszkola?
                    • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 16:02
                      No może nie. Ale te umiejętności nie są warunkiem koniecznym przy przyjęciu do przedszkola. Ba, podstawa programowa zakłada, że dzieci tego nie umieją i należy je nauczyć.
                  • elenelda Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 20:27
                    little_fish napisała:

> A jak nie potrafi? W podstawie programowej jest opanowanie umiejętności ubieran
                    > ia się. Zatem obowiązkiem nauczycieli jest nauczyć tego dzieci. Nauka nie poleg
                    > a na rzuceniu ciuchów z hasłem "przebierz się"

Nauka nie polega również na przebraniu dziecka. Nauczycielka pomaga podczas przebierania, nie przebiera.
                    • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 19.03.23, 20:40
                      No pomaga, w takim zakresie jaki jest konieczny. I stopniowo coraz mniej.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 11:03

> Dziecko ma samo zdjąć brudne rzeczy i włożyć suche.

Ja nie wiem, kto Cię tak skrzywdził w dzieciństwie, triss, ale w sumie to Ci współczuje. Chodziłaś do boarding school?
              • mgla_jedwabna Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 22.03.23, 21:43
                W drodze wyjątku to można nawet wycierać nosy zapłakanym nastolatkom w liceum, ale nie rutynowo, helou.
              • alessa28 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 24.03.23, 06:46
                brenya78 napisała:

> „ W przedszkolu NAUCZYCIELKI wychowania przedszkolnego NIE mają w zakresie obow
                > iązków zmieniania pieluch i tego nie robią.”

dokladnie -czytalam regulamin przedszkola do ktorego 4 lata temu chodzila corka -tak bylo napisane
                >
                > Czyli robią to wróżki tak? Bo nie ma bata zeby dzieci 3-6 lat nie miały wpadek
                > albo wszystkie były odpieluchowane.

wpadka a regularne lanie to raczej spora roznica.
                • little_fish Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 24.03.23, 07:03
                  Regulamin musi być zgodny z przepisami. To, że ktoś sobie coś tam wpisze, nie oznacza, że jest obowiązujące.
          • anorektycznazdzira Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:27
            Przecież była u urologa, który wyraźnie orzekł, że zaburzeń nie ma. Co ma jej wystawić, wymyślić coś?
            • akn82 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 07:59
              O urologu nie doczytałam. Może wystawić zaświadczenie że tak czasem bywa i że to też jest norma. Przecież pisałam wyżej. Może napisać cokolwiek żeby był spokój.
              • sophia.87 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:11
                A co miałby napisać zeby panie w przedszkolu miały w zakresie obowiązków zmienianie pieluch? smile
                • memphis90 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:32
                  Już maja to w zakresie obowiązków.

„Przepisy prawa oświatowego nie zawierają regulacji wprost nakładających na nauczycieli obowiązki związane z wykonywaniem czynności higienicznych w przedszkolu. Przedszkole ma jednak obowiązek zapewnienia dziecku bezpiecznych i higienicznych warunków nauki, wychowania i opieki (§ 2 rozporządzenia MENiS z 31 grudnia 2002 r.). Na nauczycielach spoczywa natomiast obowiązek rzetelnego realizowania zadań związanych z powierzonym stanowiskiem oraz podstawowymi funkcjami szkoły: dydaktyczną, wychowawczą i opiekuńczą, w tym zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom w czasie zajęć organizowanych przez szkołę (art. 6 pkt 1 Karty Nauczyciela). Wobec powyższego uważam, że jeżeli dziecko przyjęte do przedszkola wymaga pomocy polegającej na wykonywaniu czynności higienicznych, to takie zaniechanie zagraża bezpieczeństwu zdrowia.”
                  • triss_merigold6 Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:47
                    "Uważam, że..." nie jest fragmentem przepisu prawa.

Higieniczne warunki - czyste toalety w odpowiedniej liczbie, zapewniające możliwość zaspokojenia potrzeb fizjologicznych z poszanowaniem prawa do prywatności (czytaj: mają drzwi i osobne kabinki).
                    • ichi51e Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:57
                      A ty jak rozumiesz wyżej wspomniany przepis? Inaczej?
                      • ichi51e Re: Wyrzucenie dziecka z przedszkola 18.03.23, 08:57
                        „ Przedszkole ma jednak obowiązek zapewnienia dziecku bezpiecznych i higienicznych warunków nauki, wychowania i opieki (§ 2 rozporządzenia MENiS z 31 grudnia 2002 r.). Na nauczycielach spoczywa natomiast obowiązek rzetelnego realizowania zadań związanych z powierzonym stanowiskiem oraz podstawowymi funkcjami szkoły: dydaktyczną, wychowawczą i opiekuńczą w tym zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom w czasie zajęć organizowanych przez szkołę (art. 6 pkt 1 Karty Nauczyciela). ”