Dodaj do ulubionych

Najciekawsze filmy dokumentalne

20.03.23, 17:54
Jakie ostatnio ogladalyscie? O czym były i co w nich was najbardziej zaciekawiło?

W tej chwili oglądam the Gorals - Highlanders of Carpathia. Nie wiem czy mi się podoba, dopiero zaczęłam. Mam straszną ochotę na fajny i ciekawy dokument. Pozytywny, najlepiej z zakresu nauki, innowacji, sztuki.. Żadne tam historie wojny i cierpienia ani wynurzenia Zosi którą uleczyły grzybki i olejki. Lubię Davida Attenborough, ale obejrzałam już chyba wszystkie filmy.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 17:55
      TV Arte
    • bi_scotti Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 18:30
      Al Jazeera World - znajdziesz wszystko: i sztuke, i nature, i polityke (jesli chcesz), i kulture z calego swiata, i neapolitanska milosc do Maradona, i podroz atobusem po bezdrozach Turkiye ... Na kazdy dzien, na kazdy nastroj - salata z kraju i ze swiata/dla kazdego cos milego wink Enjoy! Cheers.
      • sueellen Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 18:56
        Nie po to ostentacyjnie nie oglądałam mundialu by teraz oglądać katarska telewizję 🙈
        • bi_scotti Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 19:13
          Your choice. Amazing station - mysle, ze najlepsza news station in the world w ostatnich latach. Cheers.
          • princesswhitewolf Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 19:39
            A dlaczego najlepsza- uzasadnij, please?
            • bi_scotti Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 19:58
              Ma bias w sprawie Palestine - wyrazny, niekwestionowany. We wszystkich innych sprawach pozostaje very (very!!!) objective. Poza tym zwyczajnie & przyziemnie ma wystarczajaco forsy na to zeby zatrudniac super staff across the world, swietnych reporters mowiacych wszystkimi mozliwymi jezykami, majacych srodki na docieranie tam, dokad wlasciwie zadne inne media nie sa w stanie dotrzec ani wystarczajaco szybko, ani z wystarczajacym sprzetem gdy sie dzieje cos, co nalezy/warto record, report, inform on. Staff maja the best of the best. Cheers.
              • brenya78 Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 20:18
                Można dostać to samo w BBC world, bez katarskiej kasy.
                • bi_scotti Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 20:27
                  Definitely NOT. Nie mam nic przeciwko BBC, tez korzystam ale porownac sie nie da - nie ten poziom. Life.
    • magda.z.bagien Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 21:08
      Nie ostatnio, ale jeden z najlepszych w moim rankingu - Spotkania na krańcach świata Herzoga, o Antarktydzie. Grizzly man Herzoga też ciekawy.
      A z innej kategorii - wszystko Briana Coxa.
    • oldrena1 Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 22:10
      Zaczęłam na netfliksie "Abstract. The Art of Design". Zapowiada się ciekawie.
    • nkonto Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 20.03.23, 23:34
      Polecam kanały YouTube: Deutsche Welle, Al Jazeera English, Real Stories.
      Al Jazeera to może zaskakujące rekomendacja, ale mają naprawdę dobre filmy dokumentalne, reportaże oraz programy publicystyczne. Moim zdaniem nie ustępują BBC czy CNN. Na wiele spraw mają inny punkt widzenia co jest według mnie zaletą. Wielu prezenterów i dziennikarzy jest z krajów anglojęzycznych czy generalnie Zachodu.
      W trakcje mundialu oglądałem reportaż o lokalnej gazecie z Kataru. Dziennikarze mówili, że jedyne tabu to krytykowanie emira i jego rodziny.
      • feel_good_inc Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 21.03.23, 09:48
        nkonto napisał:
        > Al Jazeera to może zaskakujące rekomendacja, ale mają naprawdę dobre filmy doku
        > mentalne, reportaże oraz programy publicystyczne. Moim zdaniem nie ustępują BBC
        > czy CNN. Na wiele spraw mają inny punkt widzenia co jest według mnie zaletą. W
        > ielu prezenterów i dziennikarzy jest z krajów anglojęzycznych czy generalnie Za
        > chodu.
        > W trakcje mundialu oglądałem reportaż o lokalnej gazecie z Kataru. Dziennikarze
        > mówili, że jedyne tabu to krytykowanie emira i jego rodziny.

To jest ichnia maszynka do propagowania dobrego wizerunku. Chińczycy wydali parę miliardów na w Hollywood i teraz w mainstreamowych filmach nie ma już chińskich gangsterów, są tylko biznesmeni-filantropi i naukowcy zatroskani o los świata. Arabowie zainwestowali w doku, gdzie nie widać policji politycznej czy Hindusów zdychających z odwodnienia przy budowie stadionów, za to miły autochton powie, że jak się nie mówi źle o Emirze, to wszystko jest OK.
        Owszem, mają dobre dokumenty (po odsianiu propagandy), ale to niestety tylko efekt uboczny. Z którego warto skorzystać, póki trwa.
        • nkonto Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 21.03.23, 10:09
          Każda telewizja stara się coś propagować. Zgadzam się, że trzeba mieć dystans do programów, które Al Jazeera robi na temat Kataru, ale nie ma ich dużo i nie trzeba ich oglądać (na YouTube sami decydujemy co ogadamy). Oglądając jakąś telewizję trzeba pamiętać skąd ta telewizja jest i jakie poglądy reprezentują jej twórcy. Wiadomo, że każdy ma tendencję do przedstawiania "swoich" w lepszym świetle a wrogów i tych, którzy są inni w trochę gorszym. Dla mnie to plus, że na pewne rzeczy patrzą w odmienny sposób niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni, inny niż "zachodniocentryczny".
    • better.call.kim Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 21.03.23, 07:32
      Downfall: The Case Against Boeing Rory Kennedy (ona w ogóle robi świetne filmy dokumentalne).
    • elinborg Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 21.03.23, 07:54
      Na Netfliksie- Walka. Życie i zapomniana twórczość Stanisława Szukalskiego (jeśli nie pokręciłam tytułu).
      Bardzo polecam.
      • srubokretka Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 22.03.23, 16:41
        o tak. Bardzo ciekawy dokument. Mieszkam w Usa i pomogl mi ten flm w lepszym zrozumieniu pewnych mechanizmow.
    • jasnoklarowna Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 21.03.23, 09:02
      Ja jestem zafascynowana cyklem "Podróż przez smaki Chin."
      U nas można oglądać na canal+ kuchnia w soboty o 18.
      Przez 2 godziny siedzimy z mężem przed telewizorem wpatrzeni, ja dodatkowo ze ślinotokiem na widok potraw.
      Ale to nie jest tylko program kulinarny. Częściowo przyrodniczy, częściowo o kulturze czy dziedzictwie.
      No odwiedzają jakiś zakład który ostatni tradycyjną metodą coś produkuje i filmują jak miejscowi np przygotowują kolację albo ucztę na jakiś jubileusz, pokazują tradycyjnych starych kucharzy, wszystko okraszone fajnymi komentarzami. Polecam.
    • pitupitt Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 22.03.23, 16:34
      "Maiden" o żeńskiej załodze żeglarskiej biorącej udział w regatach dookoła świata. I jeszcze "Free solo" o koleżce uprawiającym wspinaczkę wysokogórską bez żadnych zabezpieczeń.
    • srubokretka Re: Najciekawsze filmy dokumentalne 22.03.23, 16:49
      Aerial America, kilka lat temu pomogla mi sie uspokoic. Zawsze myslalam , ze trawa jest zielensza u sasiada, po tym programie docenilam to co mam i to gdzie mnie los rzucil. Zmienila mi sie perspektywa, swiat sie skurczyl.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka