Dodaj do ulubionych

Dziecko nie chce jeść 🤯

20.03.23, 19:31
Przy poprzednim problemie żywieniowym bardzo mi pomogłyście, więc teraz znow ładnie proszę o podpowiedzi jak ogarnąć temat. I od razu ostrzegam - będzie długo.

Młody ma 10 miesięcy, jest nadal częściowo na mm. Posiłki stałe miał wdrażane od 5-6 miesiąca, najpierw gotowałam sama, ale pluł dalej niż widział, więc przeszliśmy niestety na gotowce. Te jadł, ale wymagał intensywnego zabawiania w trakcie. Ostatnio schemat wyglądał tak: 3x mm po ok 200-240ml, 1 słoiczek z daniem warzywno-miesnym 190 g i 1 z owcami też 190 g. Obydwa ww. gotowce niestety maksymalnie zmiksowane, bo jakiekolwiek grudki wywoływały histerię. Warzyw, mięsa i owoców w formie stałej nie tolerował, dopiero teraz trochę próbuje, ale przemieli w paszczy i większość wypluje, więc do żołądka trafiają ilości śladowe. Dopóki jadł jak wyżej, to ładnie przybierał na wadze. Wyniki miał idealne.

Jakiś tydzień, półtora temu już nie dawaliśmy rady z zabawianiem - jak nie było nowej, ciekawej rzeczy do zabawy, to odmawiał jedzenia, już nam się wyposażenie domu zaczęło kończyć... I się zaczęło... wrzask jak nie daliśmy nic do zabawy, wrzask jak zabawka nieciekawa, łzy jak grochy i zamknięta paszcza. Dwa razy próbowaliśmy to przeczekać i jakoś nakarmić, i to był chyba duży błąd.  Od tej pory obiadu zjada dużo mniej (80-100g) i też z zabawianiem (sporo czasu zajmuje nam łapanie zabawek, które przelatują nam koło uszu), a na widok deseru zaciska paszczę lub wkłada w nią rękę, żebyśmy przypadkiem nie trafili do niej łyżeczką. W międzyczasie zaciska zęby na jakimkolwiek przedmiocie z taką siłą, że się boję, że sobie krzywdę zrobi. Przez to wszystko zaczęła spadać mu waga, więc dokarmiamy mm. I teraz schemat wygląda tak: 6.00 pobudka i ok. 160-180 ml mm, 9.00 210 ml mm i usypianie, budzi się po 1,5-2,5 h, 11.30-12.00 obiad ze sloiczka j.w., 14.30- 15.00 210 ml mm i usypianie, pobudka ok 16.00-16.30, próba podania deseru ok. 17.30-18.00 (niepowodzenie przez ostatnich kilka dni, dziś podaliśmy po próbie 180 ml mm, bo widać było że mały głodny) i ostatnie mm o 21.00 w ilości 240-270ml.

Sama widzę, że błędów popełniliśmy do diabła i jeszcze trochę, ale jak człowiek nie ma doświadczenia, to czasem nie wiadomo co robić, żeby wszystko grało 😕 Wy pewnie wyłapiecie kolejne błędy... Poradźcie co z tym robić, ewentualnie do jakiego lekarza iść, bo pediatra nie ogarnia, a ja za chwilę wyląduję w pokoju bez klamek.
Obserwuj wątek
    • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 19:36
      Nie zabawiać, wyluzować i dać żyć dziecku i sobie. Znasz książkę "Moje dziecko nie chce jeść"? Przeczytaj koniecznie. Może spróbuj BLW - daj jedzenie, nie karm. Do roku mleko jest podstawą żywienia, reszta to tylko uzupełnienie. Nie wyliczaj ile zje, nie koncentruj życia wokół żarcia. Po prostu zaproponuj posiłek, zje to ok, nie zje też ok. Za jakiś czas znowu coś zaproponuj. Bez nacisków. Jak pije mleko to z głodu nie zejdzie.
      • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 19:54
        Poczytam, dzięki. Blw próbowaliśmy i nadal próbujemy- pociamka i wypluwa lub od razu wywala na podłogę. Spróbuję wyluzować. Zastanawiam się czy nie przejść w ogóle na mleko na parę dni + blw (najwyżej będzie wywalał), a słoiczki w ogóle odpuścić.
        • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:23
          Ale przecież na tym polega nauka, że na początku jest ciamkanie i wypluwanie. To zupełnie normalny etap. Dawaj mu jak najwięcej różnych rzeczy, żeby były różne kolory, smaki, konsystencje. U takich dzieci fajnie sprawdzają się różne placki. Jak masz gofrownice, to można w niej robić różnego rodzaju gofry, potem się kroi w paski i już.
          • djhenne Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:50
            Zgadzam się. Spróbuj blw i wyluzuj. Ja mam synka starszego o miesiąc i jest na blw, bo karmieniem łyżeczką gardzi, tzn zabiera łyżeczkę i się nią bawi.
            Je więc sam. Czasem zje więcej, czasem podziubie, czasem prawie nic.
            A grudki/kawałki już mu musisz powoli wprowadzać. Jak będzie mógł sam pomagać i się pobawić, to powinno go zaciekawić.
            Powodzeniasmile
            • djhenne Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:51
              * pomacać nie pomagać
            • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:53
              O dziwo bułkę, makaron i cheddar pociamka i tu nie ma problemów z konsystencją. A ile mleka twój synek je przy blw?
              • djhenne Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:03
                Nie wiem w sumie, bo karmię piersią wink dostaje śniadanie (zwykle kaszki/owsianka z owocami, w weekend pożera szakszukę), potem drzemka (zasypia przy piersi), potem spacer, obiad, drzemka (lub nie, też przy piersi), kolacja i spanko (też przy piersi). Śpi z nami w łóżku, bo olał swoje łóżeczko. W nocy też ciumka. Tak więc nie wiem, ale stałych karmień ma ok 3-4. Dostaje też czasem przekąskę, ale rzadko ładnie zjada, częściej rozrzuca tongue_out
                W tym wieku niby powinien jeść 3 posiłki i 1-2 przekąski, ale moje dziecko chyba aż tyle nie potrzebuje.
                Mnie bardzo rozszerzanie diety stresowało, oglądanie kont blw na IG też nie pomaga (bo młodsze dzieci pięknie czyszczą talerzyki, no a mój jakoś nie tongue_out). Teraz już trochę wyluzowałam i nawet sprzątanie tego burdelu już mnie nie wkurwia ;>
                • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:10
                  Mój kaszki oprotestował totalnie. Bajzel który młody robi przy jedzeniu jest kosmiczny, ale przeznaczyłam część ubrań na straty (mimo fartuszka młody jest w stanie upierniczyć nawet plecy) a na podłogę puszczam 2x dziennie odkurzacz z mopem 😆. Najgorzej jak od razu wywala na podłogę wszystko co dostał do spróbowania.
                  • djhenne Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:21
                    Brzmi znajomo wink
                    Na IG jest sporo fajnych pomysłów na posiłki, na necie ogólnie. Ja mam też jakieś książki kucharskie typu alaantkowe blw, tam są różne opcje, od kaszek po gofry, muffinki czy placki.
                    My rzadko jemy to co młody (albo jemy za dużo przetworzonych lub z cukrem/solą; albo jemy zupełnie co innego, bo nie jemy mięsa a on tak). Trochę się nie mogę doczekać żłobka, tam go ciocie będą karmić 5x dziennie, to trochę odsapnę wink
                    • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:33
                      IG nie mam, muszę pogrzebać za przepisami, bo to, co gotowałam mu wcześniej, nie podpasowało.
                      • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:37
                        „ IG nie mam, muszę pogrzebać za przepisami, bo to, co gotowałam mu wcześniej, nie podpasowało.”

Daj spokój dziewczyno. Gotować 10msc? Daj mu kawałek słodkiego ziemniaka do łapki, makaron, marchewkę gotowana.
                        • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:42
                          To daję, ale jak już pisałam niewiele z tego trafia do żołądka a młody traci na wadze. I to właśnie waga najbardziej mnie martwi.
                          • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:48
                            „ To daję, ale jak już pisałam niewiele z tego trafia do żołądka a młody traci na wadze. I to właśnie waga najbardziej mnie martwi.”

To dawaj mleko i tyle. I wyluzuj. 10msc nie musi mieć posiłków gotowanych specjalnie dla niego. Pojedynczy makaron czy marchewka, skórka chleba, całe jabłko do obgryzania, mu spokojnie wystarcza na tym etapie. Pare łyżek słoiczka. Nie cuduj.
                          • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:52
                            Ale po co ciągle ważysz dziecko?
                            • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:31
                              Nie ciągle, co 2 tygodnie. Lekarz kazał, bo mu się młody za chudy wydawał.
                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:25
                    „ Mój kaszki oprotestował totalnie. Bajzel który młody robi przy jedzeniu jest kosmiczny, ale przeznaczyłam część ubrań na straty (mimo fartuszka młody jest w stanie upierniczyć nawet plecy) a na podłogę puszczam 2x dziennie odkurzacz z mopem 😆. Najgorzej jak od razu wywala na podłogę wszystko co dostał do spróbowania.”

Przecież tak właśnie wyglada rozszerzanie diety, a ty piszesz jakby to było jakieś niewiadomoco. Ten okres trzeba przetrwać, dac dziecku wolność i swobodę i fun.
                    • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:29
                      Nie, nie piszę że to niewiadomo co. Po prostu zwykły bajzel, który da się ogarnąć i tyle.
              • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 15:51
                Skoro młody nie ma juz problemu z konsystencją to zacznij go włączać do jedzenia. Daj własny wydelczyk i do jedzenia dobrze uparowane kawałki warzyw. Kolorowe w niewielkich iliscuach. Moj wnuk szybko opanował zabawę w " kłuj" a po drodze moczył warzywka w miseczce z sosem z jogurtu z ziolami. Kazdy czlowiek ma takiej wielkosci żoładek jak złozone razem dwie zasiśniete pięści... dziecko tez. Nie nalezy nakladać duzych porcji na raz, dolożyc zawsze mozna gdy mało. Nie zmuszać do zjedzenia wszystkiego ale zachowywać godziny pisiłkow bez zadnego podjadania miedzy pisiłkami poza przegotowaną wodą. Soczki tez sa kaloryczne i oszukują żoładek wiec traktowac je jako część ktoregos posiłku a nie do popijania miedzy. Jedzenie piwinno byc ładne, kolorewe i takie, ze sama bys zjadła. Nawet gdy cos pakowate to podsypane zieneninką. Nie bac sie, ze dziecko sie upacka i trzeba bedzie podłoge wytrzeć to koszty nauki. Nawet gdy Ty karnisze dach własną łyżeczkę i wydelczyk. Można kupić naprawdę fajne, ergonomiczne, specjalnie wygięte by łatwiej trafić do buzi. Dla dziecka to będzie nowa zabawa i nie trzeba będzie zamawiać co jest najgorszym błędem zresztą. Pisze to jako matka skrajnego niejadka za którym całą rodziną biegała z jedzeniem aż to planowałam i babcia wnuka która w krótkim czasie zapanowała nad podobnym problemem
                • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 16:11
                  Ps. Jak samo będzie brało łapką pozwolić. Wnuków i parowałam słupki marchewki, kostki dyni, różyczki brokuła i kalafiora, kawałki fasolki szparagowej zielonej i żółtej by było kolorowo, kawałki buraka A później klopsiki z skórzanego mięsa lub ryby, które same kiepsko wyglądają ale z warzywami jest ok. Do pracownika trzeba dokładać w miarę jak twarde jest warzywo by były miękkie A nie przygotowane, szybko to można opanować ewentualnie najstarsze wcześnie pogotować. Ziemniaki też dawałem w kawałkach lub jako Pure. Nie wszystko na raz oczywiście bo urozmaicenie musi być. Dzieci lubią wyraźne smaki. Zupy pomidorową, ogórkowa, kapuśniak A nawet żurek zazwyczaj dobrzewchodzą. Dorosły przepis zawsze można dopasować do możliwości dziecka dodając mleko modyfikowane zamiast śmietany, poprawiając sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych zamiast octem itd. Przyprawy można dodać w całości, licząc kulki A potem wyłowić przed zbkendowaniem czy podeptaniem widelcem. Mlodszemu synowi gdy miał większość produktów wprowadzonych podlewałam część naszej zupy i rozdrabniałam gdy jeszcze potrzebował. Zupę mu dosalalismy cz inaczej doprawialismy na talerzu A inne przyprawy dodawałam w całości . Nie mialam z nim juz zadnych problemow, wcinal, sam, aż furczało
          • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:50
            Gofrownicę mam, muszę poszukać przepisów, bo nigdy nie robiłam. Próbujemy dawać mu do spróbowania to, co sami jemy, ale u nas kuchnia mało tradycyjna, więc nie wszystko się nadaje. To co gotuję mu osobno, wywala na podłogę.
            • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:53
              Nie musi być tradycyjnie, żeby się nadawało. Chyba nie jesz samych grzybów z solą, cukrem i miodem :p wywala na podłogę to niech wywala, po paru dniach się znudzi i zacznie próbować
              • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:03
                Sporo chilli i innych mocnych przypraw używamy, ale zawsze mogę trochę zmniejszyć ilość.
            • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:40
              Przepis jest prosty: rozgrzewasz gofrownicę, pędzelkiem natłuszczasz i na to dajesz masę gęściejszą niż na naleśniki ale trochę lejącą się. To może być na przykład pieczony burak zblendowany z jajkiem i mąką (btw - po doprawieniu na ostro to jest fajna wytrawna przekąska dla dorosłych), różne rzeczy
              • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:45
                Dzięki, przegrzebałam książki kucharskie jednocześnie czytając wszystko tutaj (choć nie nadążam 😅) i nawet jedną z goframi znalazłam- do głowy by mi nie przyszło żeby gofrow spróbować.
                • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:52
                  Gofry to moja tajna broń matki wielodzietnej big_grin
                  • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:33
                    Jak tyś matka wielodzietna, to chylę czoła. Jedno to dla mnie aż nadto 😁
                    • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:36
                      Jakby się tak przejmowała to też by mnie jedno wykończyło smile
                      • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:54
                        Bardziej proces przygotowawczy wykończył i kolejny raz nie do przejścia.
      • hanusinamama Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:19
        Dokładnie. Jedzenie do roku to takie "zaponzawanie się" z konsystencjami, ze smakami. Moze za wczesniej dostał stałe posiłki, nie był gotowy. Znam dziecko ktore do roku tak jadło (praktycznie samo mleko) zdrowy, silny chłopak
        • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:47
          Pocieszyłaś mnie. Neurologopeda kazała wprowadzać od 4 miesiąca, alergolog od 6, więc wprowadziliśmy powoli, ale nigdy nie był z tego powodu szczęśliwy.
          • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:21
            „ Neurologopeda kazała wprowadzać od 4 miesiąca, alergolog od 6,”

Chryste, rozszerzanie diety w 4 msc? Neurologopeda u 4msc? Do czego zmierza ten świat.
            • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:30
              Dlatego poszliśmy za radą alergologa, bo też mi nie grało.
            • ponis1990 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 14:29
              Moje dziecko było pod opieką naurologopedy od drugiego miesiąca życia. Brak koordynacji ssanie- połykanie - oddychanie. Nauka jedzenia. Różnie bywa.
            • emateczka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 14:44
              Serio, nie slyszalas o SALT? Nawet w UK jest... i dla dzieci tez.
              Tak, straszne rzeczy, prowadza terapie zamiast paracetamol przepisac.
    • marzeka11 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 19:42
      Jedzenie ma byc jedzeniem, a nie zabawa- a jedzenie wtłoczone.
      Byłam jako dziecko takim niejadkiem, którego zabawiano na różne sposoby, abym raczyła coś zjeść. Nie znosiłam tego.
      Pamiętam, jak kiedyś opiekował się mną dziadek (tata mamy, który wtedy wrócił z długiego wyjazdu i nie zajmował się mną wcześniej). Gdy nie chciałam jeść, odkładał, nie, to nie. Kilka razy tak spróbował, a ja odrzucałam, że nie. Skończyło się, że sama prosiłam o jedzenie, zjadłam z przyjemnością wszystko, co dostałam. Bez zabawiania.
      • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 19:57
        W moim przypadku podobno nie działało, wg. mojej mamy ja mogłam się zagłodzić w podobnym wieku co mój młody.
        • marzeka11 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:13
          Ale robiąc wokół jedzenia zabawy, byle raczył tylko buzię otworzyć, nie nauczy się jedzenia.
          I co znaczy "mogłam się zagłodzić"- mój dziadek zajmując się mną wtedy wiele godzin, po prostu nie chciałam, nie dawał mi na siłę jeść, aż sama poczułam głód.
          • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:19
            Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją. Ani dzień, ani dwa, ani trzy.
            • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:21
              „Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją. Ani dzień, ani dwa, ani trzy.”

😂
              • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:35
                brenya78 napisała:

> „Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją. Ani dzi
                > eń, ani dwa, ani trzy.”
                >
                > 😂

Co cię tak rozbawiło?
                • arthwen Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:42
                  Popatrz na nicka, brenya od paru ładnych lat, o ile nie od zawsze (po prostu wcześniejszych jej postów nie kojarzę) ośmiesza się w tematach okołodziecięcych.
                  • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:51
                    Zauważyłam.
                • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:22
                  „ Co cię tak rozbawiło?”

Dzieci których nie da się przetrzymac aż zgłodnieja. Trudno nie wybuchnąć śmiechem na takie stwierdzenia.
                  • starczy_tego Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:28
                    Weź zamilcz, są niemowlaki które odmawiają jedzenia aż trafiają pod sondę…ekspertka się znalazła, żenada
                    • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:36
                      „ Weź zamilcz, są niemowlaki które odmawiają jedzenia aż trafiają pod sondę…ekspertka się znalazła, żenada”

Aha, i dziecko autorki, które pije ogromne ilości mleka właśnie do takich się zalicza 🤦‍♀️
            • marzeka11 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:22
              Serio? Nie, działa instynkt- głodu. Bardzo wielu rodziców nie pozwoli nawet dziecku zgłodnieć.
            • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:24
              Takie dzieci się leczy a nie zabawia przy jedzeniu
              • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:37
                gr.ruuu napisała:

> Takie dzieci się leczy a nie zabawia przy jedzeniu

To na pewno. W ogóle nie rozumiem zabawiania przy jedzeniu, ale rozumiem desperację mamy takiego dziecka.
            • snajper55 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:58
              maleficent6 napisała:

> Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją. Ani dzie
              > ń, ani dwa, ani trzy.

Nie istnieją takie dzieci. Każde poczuje głód i będzie jeść bez zabawiania.

S.
              • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:04
                Są dzieci z zaburzeniami łaknienia
                • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:24
                  „ Są dzieci z zaburzeniami łaknienia”

Nazwę choroby poproszę…
                  • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:37
                    Na przykład jadłowstręt psychiczny.
                    • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:44
                      „Na przykład jadłowstręt psychiczny.”

Anoreksja? U 10miesieczniaka?
                      • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:54
                        Tak, zdarza się u niemowląt
                        • snajper55 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 08:42
                          gr.ruuu napisała:

> Tak, zdarza się u niemowląt

I te zaburzenia leczy się za pomocą wciskania jedzenia na siłę?

S.
              • arthwen Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:12
                Istnieją.
                Nie jest to norma, tylko zaburzenie, ale istnieją jak najbardziej.
              • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:53
                snajper55 napisał:

> maleficent6 napisała:
                >
                > > Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją. An
                > i dzie
                > > ń, ani dwa, ani trzy.
                >
                > Nie istnieją takie dzieci. Każde poczuje głód i będzie jeść bez zabawiania.
                >
                > S.

Przypomnij mi, ile dzieci urodziłeś? Ile wychowałeś? Ile z nich miało jakieś zaburzenia?
                • snajper55 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:40
                  maleficent6 napisała:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > > maleficent6 napisała:
                  > >
                  > > > Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnie
                  > ją. An
                  > > i dzie
                  > > > ń, ani dwa, ani trzy.
                  > >
                  > > Nie istnieją takie dzieci. Każde poczuje głód i będzie jeść bez zabawiani
                  > a.
                  > >
                  > > S.
                  >
                  > Przypomnij mi, ile dzieci urodziłeś? Ile wychowałeś? Ile z nich miało jakieś za
                  > burzenia?

Dwójkę wychowaliśmy z żoną.

S.
                  • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 00:05

> Dwójkę wychowaliśmy z żoną.
                    >
                    > S.

Gratuluję 👍 miały jakieś zaburzenia czy niepełnosprawność?
                    • snajper55 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 08:41
                      maleficent6 napisała:

>
                      > > Dwójkę wychowaliśmy z żoną.
                      > >
                      > > S.
                      >
                      > Gratuluję 👍 miały jakieś zaburzenia czy niepełnosprawność?

Każde dziecko choruje, a wtedy idzie się z nim do lekarza. Wciskanie jedzenia na siłę żadnego zaburzenia nie wyleczy (jeśli ono w ogóle istnieje), wprost przeciwnie, może być powodem zaburzeń.

Zaburzenia łaknienia u gęsi leczy się za pomocą rury wpychanej do żołądka. Dzięki takiemu leczeniu mamy foie gras.

S.
                      • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:49
                        snajper55 napisał:

> maleficent6 napisała:
                        >
                        > >
                        > > > Dwójkę wychowaliśmy z żoną.
                        > > >
                        > > > S.
                        > >
                        > > Gratuluję 👍 miały jakieś zaburzenia czy niepełnosprawność?
                        >
                        > Każde dziecko choruje, a wtedy idzie się z nim do lekarza. Wciskanie jedzenia n
                        > a siłę żadnego zaburzenia nie wyleczy (jeśli ono w ogóle istnieje), wprost prze
                        > ciwnie, może być powodem zaburzeń.
                        >
                        > Zaburzenia łaknienia u gęsi leczy się za pomocą rury wpychanej do żołądka. Dzię
                        > ki takiemu leczeniu mamy foie gras.
                        >
                        > S.

A gdzie ja napisałam, że należy wciskać dziecku jedzenie na siłę? Jestem ogromną przeciwniczką zmuszania do jedzenia.

Dlatego też się dziecka nie zabawia przy jedzeniu i nie puszcza bajek, tylko uczy świadomego spożywania posiłków.
                        Należy jedzenie proponować, zachęcać, siadać z dzieckiem tak, by twój talerz był dla niego dostępny i mogło się poczęstować.

Natomiast moja odpowiedź dotyczyła wypowiedzi wyżej, gdzie stwierdzono, że dziecko należy przeglodzić, bo wreszcie zgłodnieje i zje. No więc informuję, że są dzieci, które na które to nie działa. Jest to oczywiście jakoś procent, ale istnieją.

• tapatik Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:10
              maleficent6 napisała:

> Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją.
              > Ani dzień, ani dwa, ani trzy.

I jak się taka choroba nazywa?
              Próbowałem szukać czegoś w Internecie, ale mi podpowiada tylko choroby dorosłych np.:
              www.przychodniasynexus.pl/brak-apetytu-przyczyny-co-robic-czy-jest-oznaka-choroby/
              Małe dziecko raczej nie ma depresji.
              • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:01
                tapatik napisał:

> maleficent6 napisała:
                >
                > > Tzn, że są takie dzieci, których nie da się przetrzymać aż zgłodnieją.
                > > Ani dzień, ani dwa, ani trzy.
                >
                > I jak się taka choroba nazywa?
                > Próbowałem szukać czegoś w Internecie, ale mi podpowiada tylko choroby dorosłyc
                > h np.:
                > www.przychodniasynexus.pl/brak-apetytu-przyczyny-co-robic-czy-jest-oznaka-choroby/
                > Małe dziecko raczej nie ma depresji.
                >

A pokaż mi, w którym miejscu napisałam, że to jest choroba?
                Pomijam durnotę, że małe dzieci nie mogą mieć depresji.
                Brak łaknienia lub odmowa jedzenia mimo silnego uczucia głodu to zaburzenie, najczęściej skutek innego zaburzenia neurorozwojowego. Mam cię edukować teraz?

Najgłupszą rzeczą, jaką można poradzić takiej mamie, jak autorka, to poczekać jak zgłodnieje. Bo pewnie najpewniej ma typowe, zupełnie neurotypowe, dobrze rozwijające się dziecko i pewnie tak się stanie, że w końcu samo zgodnie. Aż taka rada trafi na mamę dziecka zaburzonego, które nie zawoła tego posiłku. I ta mama czekając na zgłodnieje dziecka wyląduje z nim w szpitalu. Należy dziecku jedzenie proponować, stworzyć odpowiednie warunki do posiłku, odpowiednią atmosferę, podejść z wiedzą o rozwoju dziecka a nie przegładzać.

Bardzo mądrych rad udzieliła gru, mądrych rad udzieliło kilka innych forumek poniżej.
                Poczekaj aż zgłodnieje - to nie jest mądra rada.
                • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:20
                  Już raz trafiliśmy z młodym do szpitala bo przestał jeść. Wtedy nie jadł przez RSV, ale skończyło się na kroplowkach, bo nie zjadł w szpitalu dosłownie nic przez 5 dni. Na razie na szczęście nadrabia mlekiem.
                • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:31
                  „ Poczekaj aż zgłodnieje - to nie jest mądra rada.”

To dziecko nie ma szans zgłodnieć bo jest ciagle na sile karmione.
                  • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:36
                    Nie jest karmione na siłę. Raczej siedzi w krzesełku i gmera przy kolejnych zabawkach w międzyczasie otwierając paszczę jak jest gotowy na kolejną łyżeczkę. A teraz zrobił protest, ale nikt mu na siłę jedzenia do ust nie wciska.
                    • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:38
                      Twoje dziecko je nieświadomie. Zabierasz mu przyjemność poznawania jedzenia i decydowania o swoich potrzebach.
                • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:34
                  Ale przecież "poczekaj aż zgłodnieje" nie oznacza "czekaj, aż powie: mamo, chce spożyć posiłek". Chodzi o to, że się proponuje jedzenie, jak dziecko nie zje to mu daje spokój, a nie zabawia, czy co gorsza puszcza bajki bo i na takie pomysły ludzie wpadają.
                  • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:40
                    Bajek nie puszczamy. On ogólnie mało jadł od początku, stąd pewnie nasze starania żeby w ogóle zjadł (metoda niestety nie najlepsza, nie przeczę, że daliśmy ciała z zabawianiem).
                  • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:45
                    To było właśnie w kontekście, że samo zawoła. 🙄
          • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:06
            Zgadzam się z tym, że zabawianiem nie pomogliśmy. Stąd post tutaj, bo zawsze lepiej jak przeczyta się inny punkt widzenia.
          • asia_i_p Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 11:06
            Opinia mojej ciotki, pediatry i matki czwórki dzieci - nie w przypadku każdego dziecka prawdą jest, że "zdrowe dziecko się nie zagłodzi". Są dzieci, które nie czują głodu - czują rozdrażnienie, osłabienie, ale nie głód, nie kojarzą tego z jedzeniem. Nie twierdzę, że każde dziecko tak ma i że wokół każdego trzeba skakać, ale byłabym bardzo ostrożna z ocenianiem rodziców i sugerowaniem uniwersalnych rozwiązań.
            • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:50
              Mam taki przypadek. Kto nie miał takiego dziecka, ten naprawdę nie zrozumie. I nie wyobrażam sobie,.jak to utrudnia życie, takie niejedzenie za małego a potem.wybiorczosc, bo to często jest tak, że dziecko coś tam je, ale tylko wybrane rzeczy.nie można np poslac na kolonie, bo organizator nie godzi się na indywidualne żywienie tego dziecka, nawet jak xhxesz zapłacić extra. Jak planujesz wyjazd, to rozumiesz a co będzie jadło, czy będzie dostęp do tego.co je, co zabrać z domu. Zawsze musisz mieć w lodówce określone produkty, bo nie ma tak, że brakło Ci X to zje Y. Mogłabym.pisac i pisać, ale to jest.mocno bagatelizowane i w ogóle szkoda strzępić język. Łazi się po neurologach, neonatologach, pediatrach itd bo od małego.widzisz, że coś jest nie tak, a potem pisze ci taka Brenya, że do.kiepskich lekarzy łaziłem i.ona wie lepiej, że głupoty wymyslasz
              • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:52
                Moja córka tez je tylko pare rzeczy, jak masa dzieci w jej wieku i jakoś po neurologach nie latam.
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:03
                  Że sobą powinnaś pójść.

I współczuję twoim dziecią!
                • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:10
                  brenya78 napisała:

> Moja córka tez je tylko pare rzeczy, jak masa dzieci w jej wieku i jakoś po neu
                  > rologach nie latam.

No nie, szmytka pisze o czymś zupełnie innym. 'Masa' małych dzieci je tylko kilka dań z winy rodziców, którzy nie potrafią prawidłowo rozszerzyć diety i jej odpowiednio urozmaicić.
                  Większość dzieci je normalnie. Wybiórczość pokarmowa jest czymś naprawdę innym. To trudne doświadczenie dla całej rodziny. Takie dziecko potrafi miesiącami jeść jedną potrawę o odpowiedniej konsystencji, odpowiednio podaną. I mamy pomidorowa jest ok, ale np w restauracji smakuje inaczej i już nie jest ok.
              • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:56
                szmytka1 napisała:

> Mam taki przypadek. Kto nie miał takiego dziecka, ten naprawdę nie zrozumie. I
                > nie wyobrażam sobie,.jak to utrudnia życie, takie niejedzenie za małego a potem
                > .wybiorczosc, bo to często jest tak, że dziecko coś tam je, ale tylko wybrane r
                > zeczy.nie można np poslac na kolonie, bo organizator nie godzi się na indywidu
                > alne żywienie tego dziecka, nawet jak xhxesz zapłacić extra. Jak planujesz wyja
                > zd, to rozumiesz a co będzie jadło, czy będzie dostęp do tego.co je, co zabrać
                > z domu. Zawsze musisz mieć w lodówce określone produkty, bo nie ma tak, że brak
                > ło Ci X to zje Y. Mogłabym.pisac i pisać, ale to jest.mocno bagatelizowane i w
                > ogóle szkoda strzępić język. Łazi się po neurologach, neonatologach, pediatrach
                > itd bo od małego.widzisz, że coś jest nie tak, a potem pisze ci taka Brenya, ż
                > e do.kiepskich lekarzy łaziłem i.ona wie lepiej, że głupoty wymyslasz

No widzisz. Ty po lekarzach latałaś, zamiast na forum zapytać A najma wytłumaczyłaby ci w 2 sekundy, że twoje żywienie jest zwyczajnie do dupu. To tego podesłałaby ci 1000 linków z których sama nic nie rozumie smile
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:59
                  Wszak przy ematce kazdy specjalista to nieudacznik i w ogóle nie specjalista a jakiś partacz szarlatan. To czEsto przecież się tutaj czyta. Żeby być godnym zaufania musiałby przejść egzamin na ematce.
              • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 05:10
                Współczuję Ci i wyobrażam sobie co musisz przechodzić ale chyba sama przyznasz, ze sytuacja Twojego dziecka jest wyjątkowa A nie standardowa? Sama byłam niejadkiem A raczej drobnym dzieckiem które nie potrzebowali tyle jedzenia ile sugerowano 55 lat temu i właśnie dzięki wmuszaniu jedzenia i mało urozmaicony posiłków długo miałam uraz do jedzenia. Potem miałam problem z pierworodnym i dwiema babcia mi które chciały dziecku nieba przychylić A skończyło się na tym, ze biegałem za nim z talerzykiem różnych cudo w a on nic nie chciał. Odstawiłam babcie, wyznaczyła sztywne godziny posiłków i miał wyboru w jedzeniu: je albo nie bo następny posiłek za 3 godziny młody miał 1,5 roku i przy okazji nauczyłam to pokazując na zegarze trochę liczenia czasu z tym, ze on już nieźle gadał i sporo kumał A gdy miał 3 lata sam nauczył się czytać. Po 2 tygodniach tak zaczął jeść ze po jakimś czasie chciałam zamontować zamek do lodówki ale nigdy nie miał nawet cienua nadwagi. Gdy synod w poprosiła mnie o zajęcie się wnukiem na kilka tygodni miał 10 m-cy był problem z kamieniem, ubieraniem na dwor bo mały się buntował. Po 6 tygodniach mały jadł sam, lepiej szło widelcem ale łyżka też sobie Rafał nie mówiąc o paluszkach, czekał niecierpliwie aż go ubiorę byśmy poszli na spacer do kaczek, mówił prostymi zdaniami bo ja gaduła ( baba da am) chodził i kochał się kąpać co wcześniej też budziło protest . Ale ja się nie spinałam, nic na siłę, nie smakuje śniadanie to na drugie nadrobi A obiadem poprawi
                • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 06:08
                  Niesamowita historia, szczególnie ten fragment o 10 miesięcznym dziecku, które mówi zdaniami.
                  • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 07:32
                    Dziecko już miało wtedy rok. 10 miesięcy gdy przejęła opiekę. Moj starszy syn sam z obserwacji nauczył się czytać mając 3 lata. Pani w przed,komu odkryła to gdy był u czyerolatkow. Dostałam i pieprz i musiałam się tłumaczyć ze tylko dziecku odpowiadała na pytania jaką to lilelka.. młodszy nawet nie wiem kiedy ale gdy miał 5 już czytał. Dzieci nie są takie głupie jak obecnie większość matek sobie wyobraża i często wystarczy im nie przeszkadzać.
                    • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 08:28
                      Gdy starszy miał 2,5 roku i bawił się z młodszym bratem a ja na tapczaniku w pokoju czytałam książkę i śmiałam się w głos bo akurat ta nieodmiennie mnie bawi, a przynajmniej niektóre rozdziały. Dziecię się zainteresowało i chciał i bym jemu też poczytałam ale musiałam mu wytłumaczyć, ze nie mogę bo dla niego to nie będzie zabawne na razie bo nie zrozumie o co chodzi i ze trzeba się nauczyć tych czarnych literek które opowiadają śmieszne historie i czytać książki dla dzieci. Obudziłam potwora. Jeszcze w przedszkolu jak później się dowiedziałam syn czytał bajeczki dzieciom zastępując panią. Wierzę bo byłam na zebraniu w 1 klasie pod koniec września pani dała mojemu do czytania " na jagody" przeczytał sprawnie i że zrozumieniem.. znów siedząc w ostatniej ławcebuslyszalam jak to biedne dziecobmusialo być tresowane. Nie wiem co to pomaganie w lekcjach, nie wiem co to wręczanie w lekcjach. Mąż sprawdzaltylko czy lekcje ozdobione i plecak spakowany. Raz młodszy mnie poprosił o przepysznie z biologii bo chciał podwyższyć ocenę na okres A drugi raz uczyłam to balonem rzutu z dwutaktu bo miał problem z opanowaniem..i Tyle. Obaj są po studiach i zajmują kierownicze stanowiska
                      • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 11:09
                        Zazdroszczę tak bezproblemowego wejścia w świat książek. Moje starsze dziecko, to niejedzace nauczyło się czytania dopiero w 3 klasie. Bardzo duzo pracy w to włożyliśmy.. jak już znał litery, to nie mógł załapać tworzenia sylab i zbitek z tych literek. Teraz lubi czytać w miarę. Mam jeszcze młodsze dziecko i też przewiduję problemy na tym polu, no ale zobaczymy.
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 06:59
                  Nie taka znowu wyjątkowa, dzieci z zaburzeniami jedzenia jest niestety całkiem sporo, a specjalistów za to mało.
                  • babcia47 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 07:25
                    Moim" nieszczesciem" było to że moja mama uważała podobnie i dopatrywała się nieprawidłowoscitam gdzie ich nie było a nawet sama powodowała moje choroby np każą mi popijać lody ktore uwielbiałam gorącą herbatą. Problemy z głównymi drogami oddechowy i miałam po tym jak w banku i oczywiście szlaban na lody. W jej mniemaniu byłam niejadkiem bo nie jadłam tyle ile nakazywał normy, nie rosła tak jak nakazywał normy. Moja waga urodzinową była wzorcowa i wyższa niż moich synów. Tyle, ze ja mam 156 cm wzrostu i średnia wagę 50 kg,, do 45 stała 46,7kg poza ciązami. A synowie duuużo więcej. Nie miałam po kim urosnąć bo rodzice 154 i 164 cm. Nadwaga u nich dopiero w wieku okołoemerytalnym . Przy pierwszym synu nie miałam doświadczenia i słuchałam jeszcze raz mamy. Odstawiłam zbyt wcześnie od piersi, wytrzasałam się gdy nie jadł wg książkowych norm i efekt był jak u autorki wątku. Gdy młody miał 1,5 roku a za 6 m-cy miał się pojawić następny uznałam że trzeba to ogarnąć bo nie wyrobię i w dwa tygodnie sytuację planowałam choć nasłuchałam się jaką to że mnie wyrodna matka bo co pół godziny nie robię kolejnego posiłku który młody rozgrzanie o powie NE CEM . Dałam mu wybór: jesz albo nie. Picie miał do dyspozycji ale u mnie to zawsze była przegotowaną wodą
            • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:04
              asia_i_p napisała:

> Opinia mojej ciotki, pediatry i matki czwórki dzieci - nie w przypadku każdego
              > dziecka prawdą jest, że "zdrowe dziecko się nie zagłodzi". Są dzieci, które nie
              > czują głodu - czują rozdrażnienie, osłabienie, ale nie głód, nie kojarzą tego
              > z jedzeniem. Nie twierdzę, że każde dziecko tak ma i że wokół każdego trzeba sk
              > akać, ale byłabym bardzo ostrożna z ocenianiem rodziców i sugerowaniem uniwersa
              > lnych rozwiązań.
              >

Ale to jest całkiem normalne. Skoro są dorośli, którzy nie maja tak zwanego "stopa", to mogą być też takie dzieci. Są też dorośli, którzy nie mają uczucia głodu na zasadzie "ssie mnie" ale najczęściej oni jednak jedzą. Są to małe ilości na raz, ale tych posiłków jest 8. W prawdzie wygląda to tak, że: mały kubeczek jogurtu, przerwa. Kanapka z kromki z bułki wrocławskiej i przerwa. Pół jabłka i przerwa... Nie są to duże ilości jeśli chodzi o całodzienne wyżywienie, ale przebywając z takim człowiekiem ma się wrażenie, że żuje cały czas. smile
        • bi_scotti Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 20:23
          Ale to jest tylko "podobno" smile
          Sa babies, ktore ladnie spia & sa babies, ktore ladnie jedza - eglemplarze, ktore i to, i to ... nie tak czesto wink
          Nie chce jesc? Well, znaczy nie jest glodne. Jesli bardzo chcesz zeby zglodnialo to mozesz zwiekszyc ilosc czasu na swiezym powietrzu, zapisac sie z baby na basen, oferowac wiecej aktywnosci ale na cuda nie licz. Tak dlugo jak rosnie na dlugosc & rozwija sie dobrze intelektualnie (!!!), definitely nie nalezy zmuszac ani dreczyc niejadka. Wazna jest routine, rozciaganie jedzenia na prawie caly dzien to tortura dla wszystkich zainteresowanych - don't do this ... ani sobie, ani baby! Cheers.
          • 71tosia Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:25
            No nie wiem, moja młoda w okolicy roku miała okres ze na widok jedzenia dostawała histerii, jak nie jadła to z głodu była wściekła a jak była wściekła to na widok łyżki dostawała spazmów i tak na okrągło. . Moja madra teściowa pediatra na temat modnej teorii „nie chce niech nie je” tylko popukałam się w czoło. Karmilismy zabawiając i na sile, po kilku miesiącach młoda zaczęła jeść normalnie.
            • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:34
              „ Moja madra teściowa pediatra na temat modnej teorii „nie chce niech nie je” tylko popukałam się w czoło. Karmilismy zabawiając i na sile, po kilku miesiącach młoda zaczęła jeść normalnie.”

Moja córka do praktycznie półtora roku odżywiała się głównie mlekiem. Sporadycznie coś skubnęła, czasem truskawkę, czasem ziemniaka, jajko. Na szczęście nie miałam obok siebie żadnej „mądrej” pediatry i nigdy dziecku niczego na sile nie pchałam do ust (cóż to w ogóle za ohydny pomysł) i jakoś dziecko się nie zagłodzilo.
          • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:26
            Rośnie, ale lekarz mówi, że długa chudzina z niego. Rozmiar 86 nosi - na długość super, za to wszystko za szerokie. Dręczyć go nie chcę, skoro ematki piszą że odpuścić, to odpuszczę a za jakiś czas spróbuję ponownie. Dobrze jest poczytać zdanie innych ematek, bo sporo logicznych rad widzę. Czasem człowiek nie ogarnia rzeczywistości i przydaje się jak mu inni kierunek wskażą 🙂
            • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:36
              Zlituj się, moja córka ma 14 miesięcy i nosi 80 a i w 74 nieraz się mieści. Rozwija się prawidłowo. Wybij sobie jak najszybciej z głowy, że jest jakoś wzór "idealnego dziecka". Nie, on nie jest "super na długość", tak samo dobry byłby dłuższy i krótszy smile Dopóki dziecko mieści się w normie rozwojowej, nie ma co się spinać.
              • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:50
                To sie chyba źle wypowiedziałam. Chodziło mi o to, że rozmiar 86 na długość mu super pasuje, ale na szerokość wszystko na nim wisi (czyli długi chudzielec). A nie że młody jest na długość super 😁
                • gr.ruuu Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:55
                  No to masz model spaghetti smile Moja najstarsza jest ogólnie drobna, ale więcej w niej długości niż grubości, choć jedno i drugie niby 3 centyl. A ile to ma siły i energii to szok tylko gacie jej przy tych aktywnościach spadają.
                  • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:37
                    Mój też zasuwa jak na podwójnych bateriach. Energii ma mnóstwo a gacie też trzeba łapać bo spadają z chudej dupiny 😁
                • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 19:40
                  greatbarrierreef napisała:

> To sie chyba źle wypowiedziałam. Chodziło mi o to, że rozmiar 86 na długość mu
                  > super pasuje, ale na szerokość wszystko na nim wisi (czyli długi chudzielec). A
                  > nie że młody jest na długość super 😁

Ale tak małe dzieci bywają "nieforemne". Wyobraż sobie, że mój trzylatek ma część żeczy na 96, część na 98, a część na 104. Ma też spodnie dzinsowe, które kiedyś nosił jako długie, póżniej miał jako "rybaczki" a teraz szorty. Mój syn nie rośnie w "tyłeczku" tylko "wzwyż" smile
            • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 07:13
              Nie odpuszczać, mnie lekarze mówili, że odpuszczenie było błędem bo przegapiłam naturalny okres, kiedy dziecko ma wzmożoną tendencje do próbowania nowych rzeczy. Zresztą nie będę nic pisac, bo ematki mnie napadną, ale serio polecam neurologopede. U nas problemy wynikają z zaburzeń SI i dodatkowo w tamtym czasie dziecko miało zburzenia neurologiczne
              • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 08:32
                „ Nie odpuszczać, mnie lekarze mówili, że odpuszczenie było błędem bo przegapiłam naturalny okres, kiedy dziecko ma wzmożoną tendencje do próbowania nowych rzeczy.”

Tak to jest jak matka zacznie latać po wątpliwej jakości „specjalistach”.
                W sensie 6msc nie zaczęłaś rozszerzać dziecku diety i zaczęłaś dopiero w wieku 2 lat czy co, ze coś przegapiłas?
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:29
                  Nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz.
                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:44
                    „Nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz.”

Do dziecka tez tak mówisz?
                    Hmm, mogę sobie tylko wyobrażać jak wyglądało u was rozszerzanie diety.
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:37
                  I przy ematce to każdy specjalista będzie wątpliwej jakości, więc nawet nie będę wchodzić w dyskusje 🤣 obojętnie czy chodzi o lekarza, fizyka, architekta, czy kogokolwiek, to jest beznadziejnym typem w starciu z mądrością i fachowością emetki 😆
                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:38
                    “ przy ematce to każdy specjalista będzie wątpliwej jakości, więc nawet nie będę wchodzić w dyskusje 🤣 obojętnie czy chodzi o lekarza, fizyka, architekta, czy kogokolwiek, to jest beznadziejnym typem w starciu z mądrością i fachowością emetki 😆”

A jak oceniasz specjalistę neurologopeda który każe rozszerzać dietę w 4mscu? Hmmm?
                    • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 19:45
                      brenya78 napisała:

> “ przy ematce to każdy specjalista będzie wątpliwej jakości, więc nawet nie będ
                      > ę wchodzić w dyskusje 🤣 obojętnie czy chodzi o lekarza, fizyka, architekta, cz
                      > y kogokolwiek, to jest beznadziejnym typem w starciu z mądrością i fachowością
                      > emetki 😆”
                      >
                      > A jak oceniasz specjalistę neurologopeda który każe rozszerzać dietę w 4mscu? H
                      > mmm?
                      Ty no popatrz pani mądralińska. Ja powoli rozszerzałam dietę małego od 3 miesiąca życia pod okiem endokrynologa i pediatry. Nie chodziło wcale o czyjąś wygodę, czy o to, że mały nie przybiera na wadze. Dziecku było potrzebne przespanie chociaż 6 godzin ciągiem.
                      • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 19:54
                        „ rozszerzałam dietę małego od 3 miesiąca życia pod okiem endokrynologa i pediatry. Nie chodziło wcale o czyjąś wygodę, czy o to, że mały nie przybiera na wadze. Dziecku było potrzebne przespanie chociaż 6 godzin ciągiem.”

😂😂😂
                        Nie, to jest już kompletny odlot. Rozszerzyć dziecku dietę w 3 miesiącu zeby… spało?
                        Podczas gdy uaktualnia nauka 1) nie wiąże w jakikolwiek sposób rozszerzania diety z wydłuża jem snu, 2) mikroskopijne ilości jedzenia które dziecko spożywa nawet przez rok od czasu rozpoczęcia rozszerzania, nie mówiąc o 3 msc! + ich znikoma wartość energetyczna (ileż kalorii jest w marchewce?) w żaden sposób nie zwiększyłaby podaży kalorii czy wypełniła brzucha zeby wydłużyć czas snu. Vide -> 1.
                        Wiem, bo jako matka karmiąca piersią marzyłam o dłuższym niż 5h odpoczynku i położne niestety podsunęły mi badania na ten temat. Nie ma związku z rozszerzaniem diety i dłuższym snem. Nie ma.
                        • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:37
                          Oczywiście, że jest. Pokarm matki jest znacznie szybciej trawiony niż np mm
                          • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:38
                            Jakbyś matko karmiaca dala kiedys takie mleko, to mialabys.porownanie naoczne, na własnym dziecku a nie badania z książek. KazDa karmiaca, co musiała czasem.podac butle ci to.powie
                            • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:41
                              „ Jakbyś matko karmiaca dala kiedys takie mleko, to mialabys.porownanie naoczne, na własnym dziecku a nie badania z książek. KazDa karmiaca, co musiała czasem.podac butle ci to.powie”

Co ma zamiana mleka z cycka na mm do ROZSZERZANIA DIETY W 3 msc? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️
                            • m_incubo Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 07:03
                              Moje karmione piersią dziecko dostawało mm przez ponad 3 miesiące. (Nie)stety nie wpłynęło to w żaden sposób na sen.
                              Nigdy nie przesypiała dłużej niż 6 h na raz, bez względu na rodzaj posiłków, przestała się budzić 3 razy w nocy dopiero po drugich urodzinach.
                              Ale żaden idiota pediatra nie kazał jej z tego powodu dokarmiać ani rozszerzać diety w 3 miesiącu (!).
                              • m_incubo Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 07:05
                                *nawet nie 6, tylko 4 h na raz.
                              • thank_you Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 07:15
                                Mnie lekarz kazał odchudzać 6 tygodniowe niemowlę. wink
                                • maleficent6 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 08:17
                                  thank_you napisała:

> Mnie lekarz kazał odchudzać 6 tygodniowe niemowlę. wink

Jeżu kolczasty, mój też! Może to ten sam? Ma wizycie w 6 tygodniu nasłuchałam się, że dziecko za duże, waży za dużo i mam dawać wodę zamiast mleka. Fakt, że dziecko miało mega problem z pobieraniem jakichkolwiek pokarmów (czyli mleka) raczył przemilczeć.
                                  • thank_you Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 22.03.23, 08:21
                                    Moje przybrało w 6 tyg 4 kg i lekarz zasugerował cukrzyce (😂). Jednocześnie uznał, ze jakiekolwiek badania niepotrzebne a dziecko z ta ciężka cukrzyca kwalifikuje sie do szczepienia.

A moje dziecko tak sie upaslo na moim mleku, koło MM nawet nie stało. wink
                          • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:45
                            szmytka1 napisała:

> Oczywiście, że jest. Pokarm matki jest znacznie szybciej trawiony niż np mm

He he> Szkoda, że tego nikt nie wytłumaczył mojemu synowitongue_out Moim pokarmem to mój syn pluł tak daleko jak widziałsmile
                        • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:52
                          brenya78 napisała:

> „ rozszerzałam dietę małego od 3 miesiąca życia pod okiem endokrynologa i pedia
                          > try. Nie chodziło wcale o czyjąś wygodę, czy o to, że mały nie przybiera na wad
                          > ze. Dziecku było potrzebne przespanie chociaż 6 godzin ciągiem.”
                          >
                          > 😂😂😂
                          > Nie, to jest już kompletny odlot. Rozszerzyć dziecku dietę w 3 miesiącu zeby… s
                          > pało?
                          > Podczas gdy uaktualnia nauka 1) nie wiąże w jakikolwiek sposób rozszerzania die
                          > ty z wydłuża jem snu, 2) mikroskopijne ilości jedzenia które dziecko spożywa na
                          > wet przez rok od czasu rozpoczęcia rozszerzania, nie mówiąc o 3 msc! + ich znik
                          > oma wartość energetyczna (ileż kalorii jest w marchewce?) w żaden sposób nie zw
                          > iększyłaby podaży kalorii czy wypełniła brzucha zeby wydłużyć czas snu. Vide -&
                          > #62; 1.
                          > Wiem, bo jako matka karmiąca piersią marzyłam o dłuższym niż 5h odpoczynku i po
                          > łożne niestety podsunęły mi badania na ten temat. Nie ma związku z rozszerzanie
                          > m diety i dłuższym snem. Nie ma.

Ech jakby ci to wytłumaczyć Wielka Matko Karmiąca. Nie chodziło o moją wygodę, ani o wielkie rozszerzanie diety. Zwyczajnie dodawałam jedną miarkę kleiku ryżowego na 150ml mleko. Przyczyną było to, że mały musiał wziąć lek na czczo. Dlatego miał przespać te 5-6 godzin. Na samym mleku w wieku 3 miesięcy budził mi się co 3 godziny, a ja potrzebowałam jeszcze 2-3.
                          • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:55
                            To trzeba było podać mm a nie kleik (zero kalorii), a nie rozszerzać 3 msc dietę. Zreszta, nieważne. Miarka kleiku to żadne rozszerzanie diety.
                            • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:17
                              brenya78 napisała:

> To trzeba było podać mm a nie kleik (zero kalorii), a nie rozszerzać 3 msc diet
                              > ę. Zreszta, nieważne. Miarka kleiku to żadne rozszerzanie diety.

No znalazła się specjalistka od siedmiu boleści. Wyobraź sobie, że na mm był od początku. Kleik nie miał na celu dodać kalorii (bo mały rósł świetnie), ale zapenić sytość przez dłuższy czas. Później nie było problemu, są kaszki które można podawać od 4 miesiąca. Ale małemu ten czas był potrzebny sporo wcześniej
                          • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 21:58
                            I nie rozumiem. Po 3 godzinach nie obudziliby sie na czczo?
                            • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:10
                              brenya78 napisała:

> I nie rozumiem. Po 3 godzinach nie obudziliby sie na czczo?

Jak zwykle nie rozumiesz. Skoro dorosły człowiek potrzebuje koło 10-12 godzin żeby był na czczo, to takie dziecko potrzebuje tych godzin mniej, ale więcej niż 3. A ja potrzebowałam taki wycinej doby, żeby dziecko było 5 godzin bez jedzenia, wzięło lek i jeszcze chociaż ze 20 minut wytrzymało. Miło byłoby, żeby te 20 minut trwało, bez płaczu, że matka chce je zagłodzić.
                              • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:14
                                „ Skoro dorosły człowiek potrzebuje koło 10-12 godzin żeby był na czczo”

Robi się coraz ciekawiej medycznie.
                                Wiesz ze „na czczo” oznacza o pustym żołądku, prawda? Dorosły człowiek nie potrzebuje 12h zeby mieć pusty żołądek. Jak się obudzisz w połowie nocy to tez będziesz na czczo.

Dziecko które jest na piersi i budzi się co 3h budzi się dlatego, ze… ma pusty żołądek, co oznacza ze w danym momencie… jest na czczo.

Ja nie wiem co mnie bardziej załamuje. Głupie pomysły lekarzy, czy ze matki to łykają jak pelikany.
                                • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:27
                                  brenya78 napisała:

> „ Skoro dorosły człowiek potrzebuje koło 10-12 godzin żeby był na czczo”
                                  >
                                  > Robi się coraz ciekawiej medycznie.
                                  > Wiesz ze „na czczo” oznacza o pustym żołądku, prawda? Dorosły człowiek nie potr
                                  > zebuje 12h zeby mieć pusty żołądek. Jak się obudzisz w połowie nocy to tez będz
                                  > iesz na czczo.
                                  >
                                  > Dziecko które jest na piersi i budzi się co 3h budzi się dlatego, ze… ma pusty
                                  > żołądek, co oznacza ze w danym momencie… jest na czczo.
                                  >
                                  > Ja nie wiem co mnie bardziej załamuje. Głupie pomysły lekarzy, czy ze matki to
                                  > łykają jak pelikany.

Ale na czczo to nie oznacza tylko pustego żołądka. To też procesy chemiczne, które zachodzą w organiźmie.
                                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:36
                                    „ Ale na czczo to nie oznacza tylko pustego żołądka. To też procesy chemiczne, które zachodzą w organiźmie.”

Ok 😂

2msc dziecko piersiowe budzące się w nocy po 3h z głodu będzie na czczo.
                                    A jeśli dziecko po 5 godzinach kaszki nie płacze z głodu przez następne 20 min to znaczy ze może jednak… nie jest na czczo?
                                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:48
                                    Leki które bierze się na czczo/ na pusty żołądek to po prostu leki które wymagają wysoko kwasowego środowiska żołądka.
                                    Nie maja znaczenia „procesy biochemicznej zachodzące w organizmie.” Tylko HCL w żołądku.
                                    Zapytaj jakiegokolwiek farmaceutę.
                                    Twoje dziecko spokojnien moglo dostac lek po 3h drzemc, bo miało pusty żołądek.
                                    • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:52
                                      brenya78 napisała:

> Leki które bierze się na czczo/ na pusty żołądek to po prostu leki które wymag
                                      > ają wysoko kwasowego środowiska żołądka.
                                      > Nie maja znaczenia „procesy biochemicznej zachodzące w organizmie.” Tylko HCL
                                      > w żołądku.
                                      > Zapytaj jakiegokolwiek farmaceutę.
                                      > Twoje dziecko spokojnien moglo dostac lek po 3h drzemc, bo miało pusty żołądek.
                                      >

Wybacz Najma. Ale nie musisz mi nic tłumaczyć. Lepiej poleciłabyś jakiś dobry środek do umycia zlewozmyka. Forumowe papużki ćwiekały, że umyłaś już wszystkie w UK
                              • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:17
                                „ Miło byłoby, żeby te 20 minut trwało, bez płaczu, że matka chce je zagłodzić.”

Ale jakbys nawet go przetrzymała i ono było na czczo po 5h to przez te 20 min po podaniu leku byłoby… głodne, bo przecież byłoby na czczo. No to jak by miało jeszcze wytrzymać 20 minut na czczo bez płaczu?

To się nic a nic kupy nie trzyma 🤷‍♀️
                                • turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:21
                                  brenya78 napisała:

> „ Miło byłoby, żeby te 20 minut trwało, bez płaczu, że matka chce je zagłodzić.
                                  > ”
                                  >
                                  > Ale jakbys nawet go przetrzymała i ono było na czczo po 5h to przez te 20 min p
                                  > o podaniu leku byłoby… głodne, bo przecież byłoby na czczo. No to jak by miało
                                  > jeszcze wytrzymać 20 minut na czczo bez płaczu?
                                  >
                                  > To się nic a nic kupy nie trzyma 🤷‍♀️

Ty no popatrz a u mnie się spinało. Dziecko budziło się po 5-6 godzinach snu. Nie płakało. Podawałam lek, przebierałam, zmieniałam pieluchę i po tych 20 minutach dawałam jeść. Możesz mi wytłumaczyć po kiego grzyba miało mi dziecko płakać z głodu?
                                  • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:23
                                    „Możesz mi wytłumaczyć po kiego grzyba miało mi dziecko płakać z głodu?”

Bo podobno było na czczo 😂

• turbinkamalinka Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:36
                                      brenya78 napisała:

> „Możesz mi wytłumaczyć po kiego grzyba miało mi dziecko płakać z głodu?”
                                      >
                                      > Bo podobno było na czczo 😂

Ty no popatrz, a mnie się wydawało, że odpowiednia kolacja trochę chroni przed pobudką "na głodniaka". A według ciebie każdy człowiek powinien się budzić wściekle głodny bo jest na czczo.

Naprawdę zaczynam kochać Anglików za to, że ciebie przygarnęli.
                                      • brenya78 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 22:42
                                        „ Ty no popatrz, a mnie się wydawało, że odpowiednia kolacja trochę chroni przed pobudką "na głodniaka". A według ciebie każdy człowiek powinien się budzić wściekle głodny bo jest na czczo. ”

Gdy myslisz ze przeczytałaś juz wszystkie durnoty na internecie…
                                        Opad rak, opad rak po prostu.
                • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 09:45
                  Nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz
          • asia_i_p Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 11:09
            Rekord mojego syna to 48 godzin - co prawda w czasie choroby. Pod koniec byłam skłonna sprzedać duszę diabłu za jeden kęs.
            • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 11:25
              A mojego równo 5 dni. Bałam się jak cholera, mimo, że w szpitalu wtedy byliśmy. Przetrwał na samych kroplówkach, ale wolałabym żeby nie przechodził przez to ponownie.
              • szmytka1 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 11:27
                Mój też 5 dni w szpitalu na kroplowkach po czym wypisali go w trybie przyspieszonym, choć po operacji miał wyjść w 7 dobie. Lekarze nie wytrzymali presji i wypuścili prędzej hehe
              • asia_i_p Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 11:32
                Bez niczego? O matko. U mnie przez te dwa dni pił wodę wyłącznie, więc się nie odwodnił, ale ja panikowałam bardzo, bo on był wtedy jeszcze słabo komunikatywny, ale za to uparty, a to była jego pierwsza choroba z wymiotami. Więc się bałam, że on sobie zrobił plan, że jak nie będzie jadł, to nie będzie wymiotował i postanowił już więcej nie jeść.
                • memphis90 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 14:37
                  A Ty jak - kolokwialnie mówiąc - rzygasz, to masz ochotę futrowac jakieś żarcie..? Bo ja osobiście to tak niekoniecznie…
                • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 21.03.23, 18:48
                  Bez niczego, wody też odmawiał. Był pod kroplówkami praktycznie bez przerwy.
        • sabek81 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 21:17
          greatbarrierreef napisała:

> W moim przypadku podobno nie działało, wg. mojej mamy ja mogłam się zagłodzić w
          > podobnym wieku co mój młody.
          Mama wtłoczyła Ci bardzo zły pzykład i niestety nieświadomie zakładasz, że mały się zagłodzi, nie słyszałam nigdy o takim przypadku, zabawianie podczas posiłku to kiepski pomysł, pomyśl o rezygancji z tego i wyluzuj bo się wykończysz psychicznie, przejdz na mm i daj do probowania roznych rzeczy bez spiny tak jak radzily juz dziewczyny i nie daj sobie wmowic, ze go zaglodzisz, moze idz do pediatry zrob mu badania krwi czy sa ok? I proszę odpuść jemu i wam, trzymaj się🙂
          • greatbarrierreef Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 22:00
            Nie zakładam że się zagłodzi, bo mleko wciąga całkiem nieźle, i zdecydowanie nie jest podobny do mnie w tej kwestii. Odniosłam się tylko do wpisu, że dziecko jak zgłodnieje, to zje - moje owszem, zje mleko, a ja pod tym względem stanowiłam niefajny wyjątek i rzeczywiście mogłam nie jeść (dałam popalić całej rodzinie, ale w sumie przetrwali i oni i ja 😅).
            • rosapulchra-0 Re: Dziecko nie chce jeść 🤯 20.03.23, 23:59