Dodaj do ulubionych

Bardzo silny stres - co robić na szybko

21.03.23, 00:12
Z powodów ciężkiej choroby bliskiej osoby w rodzinie i pogłębiającego się z dnia na dzień stanu, przestaje wyrabiać na zakrętach. Sytuacja jest trudna, dramatyczna, mało kto o niej wie np. W pracy czy spośród znajomych i nadal chce żeby tak było.

Do pomocy mam tylko dwie starsze osoby, to najbliższa rodzina chorego i moja, wiec sama ogarniam co mogę.

Umieram z bólu po każdej wizycie i rodzę się na nowo, bo muszę - dla córki i dla swoich najbliższych.

Mąż zawiezie gdzie trzeba, ogólnie rozumie, ze chodzę po ścianach, ale już tez widzę, ze cierpliwość mu sie wyczerpuje.

Ale trzymanie fasonu w dość odpowiedzialnej pracy, domu, ogólnie życiu poza sytuacja z chorym … dużo mnie kosztuje. Nie mogę spać, nie mogę jeść albo jem za dwoje … wyłączam się z sytuacji tylko chwilami, ale na krótko. Wieczorny drink stał się niepokojącym rytualem.

Obecnie wszystkie siły i zasoby idą na utrzymanie się na powierzchni… i pomoc dla ciężko chorej osoby.

Wizyty u psychiatry, w dwóch prywatnych opiekach zdrowotnych, nie ma dostępnej, na NFZ same wiecie.
Jestem zreszta po ciezkim epizodzie depresyjnym i wiem, ze psychiatra da mi worek leków, a tego nie chce. W sumie mogłabym stanąć na izbie przyjęć szpitala psychiatrycznego i patrząc na moja historie choroby, pewnie wzięliby mnie z marszu, ale nie o to chodzi.

Co wam pomaga w takich chwilach? Medytacje, sprzątanie, rysowanie, pies z głowa w dół? Proszę napiszcie cokolwiek .. może coś stanie się moim oderwaniem.

Dziękuje!
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:17
      Przytulam, byłam w podobnym miejscu.
    • princesswhitewolf Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:18
      Wysilek fizyczny, najlepiej na swiezym powietrzu no jazda daleko na rowerze. Praca w ogrodzie.Masaz z naciskiem na masaz stop. Aromatyczne kapiele ze swiecami. Joga, oddychanie w okreslonym trybie: Good shall Come , The bad shall go itd Muzyka: Krishna Das. Robienie sloikowych zapraw. Dekoracja ciasta urodzinowego dla kogos. Zamordowanie sie przy kapieli psa. Sen, sen, sen.

Ale wszystko zalezy od tego co lubisz i jaka jestes.np.Nie ma co zmuszac kogos do dziabania w ogrodzie jak tos nie lubi
    • tanebo001 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:27
      Wsparcie innych osób. Czy naprawdę nie masz nikogo z kom możesz porozmawiać?
      • princesswhitewolf Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:28
        Prawda
    • znowuniedziela Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:31
      Mocno,mocno Cię przytulam...
      Mnie pomagać nic nie pomaga,ale zazwyczaj idę wtedy spać i udaję, że jest lepiej. Takie oszustwo samej siebie.
      • turbinkamalinka Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:52
        znowuniedziela napisała:

> Mocno,mocno Cię przytulam...
        > Mnie pomagać nic nie pomaga,ale zazwyczaj idę wtedy spać i udaję, że jest lepi
        > ej. Takie oszustwo samej siebie.

O to ja tak mam mam. Przy jakimś wielkim kryzysie ja idę spać. Nie ma znaczenia czy jestem śpiąca czy nie. Opływam w ciągu kilku minut.
    • snakelilith Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:55
      U mnie często pomaga długi marsz, coś w rodzaju medytacji przy chodzeniu, mózg na luźnych obrotach. Mam taką ulubioną trasę do tego celu, długa prosta droga wzdłuż rzeki. Płynąca woda mnie uspokaja. Idą sobie i idę, jest tylko tu i teraz. Takie wyłączenie się ze wszystkiego, by nie zwariować. Podobnie działa na mnie pływanie.
      W ogóle w ciężkich, egzystencjalnych sytuacjach życiowych włączam coś w rodzaju wyparcia. Działam na autopilocie, robię co konieczne, niekorzystne myśli zatrzymuję wizualizacją dużego znaku drogowego STOP i czekam aż to się skończy. Nie zawsze kończy się dobrze, ale lepiej mi przepracować traumę, gdy jest po wszystkim, niż przeżywać nieuniknione już wcześniej, bo to odciąga mi siły do koniecznego funkcjonowania.
      A jak nie mogę zasnąć, to biorę trudne sudoku do łóżka. Zajmowanie się liczbami całkowicie odmóżdża, znaczy mózg jest zajęty, ale niczego nie roztrząsa.
      • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 01:02
        Z zajęć dla mózgu to jest jeszcze takie (dobre na zaśnięcie): próbować odtworzyć to o czym się myślało ale wstecz.
        • taje Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 08:50
          Ktoś to już tutaj polecał jako sposób na bezsenność. Niestety, u mnie w ogóle nie działa, nie pamiętam o czym wcześniej myślałam…
          • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 02:48
            no właśnie o to chodzi! próbujesz sobie przypomnieć a tu nicość w którą się zapadasz. Ale jest tez wersja - liczenie od końca, np. od 50 do zera.
      • karpie_gdyjem Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 02:38
        Mnie też liczby pomagają, albo Duolingo.
    • fragile_f Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 00:59
      Może jednak byłoby dobrze się komuś wypłakać? Grupa wsparcia dla osób przechodzących przez coś podobnego?

Na szybko: wysiłek fizyczny, jeśli dasz radę. Mnie na stres dobrze robi pływanie i sauna. Joga też jest dobra. Kopanie ogrodu, spacer z psem, może wypad do stajni chociaż żeby pogłaskać konie? Kontakt ze zwierzetami działa bardzo kojąco. Gorąca kąpiel z babelkami, muzyka i kakao w kubku. Rękodzieło odpręża, ale tylko pod warunkiem, że masz do tego cierpliwość i nie pierd*niesz w kat szydełka po 5 minutach wink

Można poszukać na cito lekarza na znanymlekarzu, wizyta online będzie praktycznie od ręki.

Alkohol to depresant - niby rozluźnia, ale tak naprawdę tylko pogarsza sytuacje. Lepiej napic się podwójnej melisy.
    • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 01:00
      Sposób amerykańskiej armii na uspokojenie kogoś w mega stresie:,patrzenie w ogień.
      Poza tym pływanie pod wodą.
      krąży tez ostatnio taki filmik po sieci ze właściwie wystarczy ochlapać solidnie twarz zimną wodą i to już daje sygnał do reakcji jak na nurkowanie, ale na ile on ma oparcie w realu a na ile to jak rada typu „intensywny kaszel leczy zawał” to nie wiem.
      • marta.graca Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:37
        Może być też świeczka.
        zwierciadlo.pl/psychologia/69642,1,tratak---medytacja-plomienia-swiecy.read
      • abecadlowa1 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 09:58
        Woda koi niesamowicie. Patrzenie w ogień też uspokaja. U mnie jeszcze spacer po lesie, boso po mchu, nawet gdy zimno. Upapranie łap ziemią. Bycie z przyrodą i oddychanie. Skupienie na oddechu pozwala "wrócić do siebie". I relaksacyjne techniki oddechowe. Kwadratowy oddech: liczysz do 4 na każdym etapie wdech, pauza,wydech, pauza. Oddech pszczoły - długi wydech z bzyczeniem.
        • primula.alpicola Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 12:19
          abecadlowa1 napisała:
          Kwadratowy oddech: liczysz do 4 na każdym etapie wdech, pauza
          > ,wydech, pauza. Oddech pszczoły - długi wydech z bzyczeniem.

O, ten robiłam wczoraj w czasie zabiegu Profhilo!
      • lumeria Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 15:23
        >krąży tez ostatnio taki filmik po sieci ze właściwie wystarczy ochlapać solidnie twarz zimną wodą i to już daje sygnał do reakcji jak na nurkowanie,

Andrew Huberman (hubermanlab.com - w filmikach można włączyć polskie tłumaczenie) jak i inni naukowcy polecają kąpiele w zimnej/lodowatej wodzie - tzn. zanurzenie całego ciała (albo przynajmniej zimny prysznic). Jest to metoda ostatnio szeroko badana i okazuje się, ze ma (naukowo sprawdzone) bardzo pozytywne oddziaływanie na samopoczucie - np. kojąco na rozregulowane bądź trudne emocje, jak i rożne zastosowania w leczeniu ciała (+++ wpływ na metabolizm, stany zapalne, itp.)

Problem z tą metodą - jest po prostu nieprzyjemna albo wręcz bolesna. Ale przynosi ogromną ulgę.
        • pade Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 21:37
          Bo pobudza działanie nerwu błędnego.
          A można to samo osiągnąć masując uszy w odpowiednim miejscu albo płucząc gardło wodą.
          • lumeria Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 10:53
            Działanie zimnych kąpieli (z tego co mowi Huberman) jest bardziej złożone - bo i pobudza caly system nie tylko nerwowy, ale i metabolizm, i inne. Ale można wysłuchać naukowca.

Pade - chętnie dowiem sie o tym pobudzaniu nerwu błędnego. Jak to sie robi z tymi uszami? I płukaniem gardła. Zdradź sekret. smile
            • pade Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 12:51
              Na samą myśl o zimnym prysznicu mnie trzepiebig_grin
              Tu jest sporo o nerwie błędnym: centrum-kore.pl/masaz-nerwu-blednego-jak-wyciszyc-nerw-bledny/
        • primula.alpicola Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 12:18
          I jeszcze Wim Hof.
          Wkręciłam się. Rano biorę zimny prysznic (o jezu w niebiesiech, jestem z siebie dumna) i ze dwa razy w tygodniu włażę do jeziora. Zaraz jadębig_grin
        • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 12:59
          ja tam kocham zimną wodę, dla mnie to bonus nie problem smile
      • mrs.solis Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 22.03.23, 03:41
        Zimna woda pobudza nerw bledny, ktory ma za zadanie obnizac stres.
    • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 01:05
      A i czy ten psychiatra nie mógłby ci po prostu zwolnienia dać?
    • mysiulek08 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 02:08
      mnie pomaga pieczenie ciast i ciasteczek, gapienie sie na ocean i rutyna dnia, ale w ciezkim splocie wydarzen jednak byl psychiatra

trzymaj sie!
      • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 02:24
        Pływanie w oceanie jest w ogóle bezkonkurencyjne jak się trzeba wypłakać
        • mysiulek08 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 02:45
          na pływanie w naszej części Pacyfiku brak mi odwagi, ale patrzeć mogę godzinami
    • bazia_morska Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:05
      L4 na cito, benzo zamiast alkoholu, tak, byś mogła zasypiać i kilka dni bez opieki nad chorym. Chyba, że chcesz mieć dwa pogrzeby.
    • anilorak174 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:22
      A musisz do tej pracy chodzic? Nie mozesz wziąć zwolnienia? W twojej sytuacji nawet lekarz z POZ powinien wypisać.
      I przytulam mocno.
    • kozica111 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:28
      Basen, ale trzeba zrobić minimum kilometr.
    • ariathedevil Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:29
      Biedna. Współczuję i życzę bliskiej Ci osobie powrotu do zdrowia. Pewnie to frazes, ale jesteś silna i dasz radę. Mi w podobnej sytuacji, mało tak naprawdę pomagało ale jakaś ulgę przynosiły rozmowy z mężem, przyjaciółką. Wygłupy z synami, długie spacery z psem. Doraźnie gdy było naprawdę źle i spac nie mogłam, pomagała hydroksyzyna, chociaż czułam się trochę otumaniona rano. Jeśli będziesz w naprawde dużym kryzysie pójdź do psychiatry. U mnie wszystko dobrze się skończyło i Tobie też tego życzę.
    • shellyanna Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:31
      Spacery po lesie pomagały mi chyba najbardziej. Ale nie lekceważ ostrego przewlekłego stresu i skorzystaj z leków i specjalisty.
      U mnie ostatnio takie radzenie sobie samodzielnie, doprowadziło do poważnych komplikacji zdrowotnych - ostry rzut hashimoto i problemy kardiologiczne.
    • tanebo001 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:35
      A jak relacja z mężem?
    • primula.alpicola Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:37
      Miałam podobnie rok temu. Owszem, medytacja, spacer, joga, tak, pomagają, ale poza tym- Afobam z miejsca i Hydroxisina wieczorem i wszyscy wokół wiedzieli i udzielali wsparcia.
      Bardzo Ci współczuję, trzymaj się mimo wszystko. To minie.
      • primula.alpicola Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 06:38
        Aha, i nie pracowałam wtedy. Może pomyśl o L4, będzie Ci lżej.
    • anorektycznazdzira Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 07:23
      Już dużo mądrych rad dostałaś.
      Pies z głową z dół (plus cały zestaw) to jest dobry pomysł, najlepiej jako regularna codzienna aktywność.
      Może jakiś rower czy spacery (z kims?), ogólnie aktywność fizycznanie rozwiązuje samego problemu ale bardzo wpływa na to, jak organizm znosi stres.
    • yannefer Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 07:45
      Bylam w podobnej sytuacji. Próbowałam mimo wszystko sportu, relaksu, odciągania myśli ale pomogły i tak leki. Mnie ma szybko receptę wystawił lekarz poz, na 2 ms
    • pepsi.only Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 07:53
      Współczuję, i życzę sił. A może udałoby by się wziąć kilka dni urlopu?

W takim największym stresie miałam wielką potrzebę dzialania, robienia rzeczy, jakichkolwiek byle był szybki skutek działania i pozytywny efekt.
      To naprawdę mogło być cokolwiek, np mycie okien. Pieczenie ciasta. Itp.

I sen. Wysypać się.

Dużo trudniejszy był etap wyciszenia się, po tym
      gdy ten stres minął, a ja miałam syndrom "pustych" rąk, bo nie musiałam zajmować się tym wszystkim, czym zajmowałam się w tamtym stresie.
      Spokój znalazłam w lesie - spacery z psem, idealnie było jesienią bo wtedy zbierałam grzyby. Co dzień, co drugi dzień marsz w totalnie innym otoczeniu niż jestem na co dzień. Las mi pomógł.
      A dzisiaj, do spacerów w lesie dołożyłbym jogę, oraz ogród - praca na świeżym powietrzu.
    • iwles Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 07:59

Niestety, pomogły mi tylko leki uspokajające i to bardzo silne
    • mid.week Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 08:07
      L4, terapia, grupa wsparcia, leki
    • malaperspektywa Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 08:25
      Przeżyłam. Pomogła praca, obowiązki, to że są dzieci. Dasz radę, ale nie oszukujmy się, zapłacisz za to. Nie da się przejść bezboleśnie i bez szkody. Trauma długo pozostaje w człowieku. Czas leczy. Uważaj na zdrowie. Długotrwały, silny stres niszczy zdrowie. Pomaga sport. Jak się szczochrasz jak dzik to przynajmniej przez chwilę nie myślisz. Daj sobie przyzwolenie na płacz, złość i trzymaj się. Współczuję, że musisz przez to przechodzić. Ściskam.
      • nuta15 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 08:55
        Bardzo współczuję. Jeżeli nie masz czasu i siły na sport, spacer po lesie, pływanie wieczorem zamiast drinka seans muzyki relaksacyjnej w zaciemnionym pokoju . Śpiew ptaków, szum fal, odgłosy wodospadu, dźwięki natury, sprzyjają odprężeniu, wyciszają umysł , działają relaksująco na ciało i pomagają zasnąć.
      • nida21 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 09:17
        Zgadzam się z malaperspektywą. Poza tym poszukaj do pomocy inną osobę, która mogłaby pomóc co drugi
        dzień przy chorym. W ten sposób zyskasz trochę wytchnienia i czasu dla siebie i dla rodziny. Także uważam, że długotrwały stres niszczy zdrowie. Musisz mysleć przede wszystkim o sobie i o swoim mężu i córce. Poświęcając się spontanicznie opiece nad chorym członkiem rodziny nie zaniedbuj swojej, bo na tym polu możesz przegrać.
        Doceniam to, że nie chcesz od razu brac leki, ale starasz sie rozwiązać problemy i tak powinno być. Leki za nas tego nie zrobią. Jesteś na krawędzi wytrzymałości z czego zdajesz sobie sprawę, więc dla własnego dobra znajdż dodatkową pomoc, wtedy będzie Ci lżej. Działaj. Powodzenia
    • taje Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 09:00
      Bardzo współczuję. W sytuacjach stresu (ale jednak nie takiego jak Twój) pomagało mi coś zupełnie odmóżdżającego typu oglądanie programów kulinarnych. Albo proste łamigłówki, jak sudoku czy kwadraty logiczne. Tak, żeby można było się choć na chwilę wyłączyć z myślenia o problemie.
    • greatbarrierreef Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 09:16
      Mi pomagało wygadanie się najbliższym, czasem wsadzenie nosa w książkę, tak żeby skupić myśli na czymś zupełnie innym. Czy mi się wydaje, czy jednak dość mocno dusisz to w sobie?
      • gajmal Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 22:32
        Mi w takiej sytuacji bardzo pomogła Msza Święta i modlitwa. Wracałam wyciszona i spokojna. Byłam wtedy studentką. Chorował mój młodszy brat. Dzięki mojej wierze przetrwałam.

• bakis1 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 22:39
        Bardzo Wam dziękuje - razem i osobno, każdej z Was! W poniedziałek rozsypałam sie na milion kawałków po wizycie u chorego i na widok jego stanu. Robię różne rzeczy, jestem w kontakcie z lekarzami, pielęgniarkami itp. szukam lepszego miejsca, ale nie na wszystko mam wpływ …. Sytuacja jest bardzo trudna… kto załatwiał cokolwiek w ramach NFZ ten wie.

Jestem na co dzień normalna, pracująca matka nastolatki, która właśnie wchodzi w okres nienawiści do rodziców i porządku w pokoju, a szkole ma głęboko w poważaniu. Powinnam toczyć z nią głębokie rozmowy, a jedyne co potrafię ostatnio to sie wydrzec… tez mnie boli, ze ona dostaje rykoszetem…

Mój mąż … stara sie w miarę swoich możliwości mnie wspierać, ale … ale są rzeczy, z którymi muszę poradzić sobie sama. Jako rodzina chorego to ja mogę i muszę wiele robić, on może tylko stać z boku i wspierać, co już mu sie opatrzyło trochę. . W tle mam tez kilka osób z rodziny, ale ze względu na wiek, mogą sie co najwyzej pouzalac z nimi.

Leki … strasznie sie opieram, bo po załamaniu nerwowym wyszłam kilka lat temu z leków antydepresyjnych, przeciwlekowych i nasennych.
        Ale dziś pomyślałam sobie, ze chrzanię bycie dzielna i dzwonię jutro na telewizyte do internisty domagając sie czegoś doraźnie.

Praca … dlaczego nie chce iść na l4? Praca odrywa, daje rutynę, zajęcie … byłam kiedyś bez pracy przez prawie rok z powodu wspomnianego załamania nerwowego i poza tym, ze pracodawca mi podziękował po powrocie, mimo licznych wyrazów wsparcia, jej brak nie pomagał. Pomogła terapia w ośrodku dziennym i leki. Do nowej pracy biegłam jak na skrzydłach.

Dlaczego nie mówię? Tak jak pisałam … wiedza najbliżsi znajomi i niech tak zostanie.

Alkohol … już zauważyłam jego zgubny wpływ, na razie odstawiam. W tym całym zabieganiu staram się chociaż raz a tygodniu pójść na zajęcia sportowe, ale czasem jestem tak rozwalona psychicznie, ze obawiam sie, ze zacznę wyć w sali pełnej ludzi…

Dziś, dzięki Waszym radom, zapaliłam sobie pięknie pachnące świeczki i obejrzałam trzy odcinki serialu. Szukam ukojenia w rutynie.

Może dziś zasnę ….

Dziękuje!
        • jednoraz0w0 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 23:00
          > W tym całym zabieganiu staram się chociaż raz a tygodniu pójść na zajęcia sportowe, ale czasem jestem tak rozwalona psychicznie, ze obawiam sie, ze zacznę wyć w sali pełnej ludzi…

Dlatego idź na basen. Nie tylko woda uspokaja ale nikt się nie będzie dziwił ze masz mokra twarz i czerwone oczy.
          • bakis1 Re: Bardzo silny stres - co robić na szybko 21.03.23, 23:03
            Faktycznie! Zapomniałam o basenie. Ja ostatnio w ogóle zapomniałam o rzeczach, które są moja przyjemnością.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka