Dodaj do ulubionych

Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie

23.03.23, 10:02
emerytury i to podobno duże. Są takie na forum? A może macie takie w rodzinach lub znajomych?
Potwierdzacie to? Bo ostatnio przeczytałam kilka takich artykułów z których wynika, że kobiety, które są emerytkami, a były w OFE i skończyły 65 lat, mają ponownie przeliczaną emeryturę i zyskują dużo kasy. Te które nie były w OFE, nie mają przeliczane i nic nie zyskują. Bo podobno liczony jest jeszcze raz cały kapitał, a nie tylko pieniądze w OFE. Np. kobieta poszła w wieku 60 lat emeryturę, po osiągnięciu wieku 65 lat ma wszystko od nowa przeliczane, tak jakby przez te 5 lat nie pobierała emerytury. To podobno jest jakiś błąd w ustawie. Artykuł 26 c. ustawy o emeryturach.
Obserwuj wątek
    • magia Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:09
      potwierdzam. Znajoma emerytka pokazala mi ostatnio pismo z Zusu. Skonczyla w styczniu 64 lat, emerytura jest wzrosla o ok 60%
    • kamire12 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:20
      ale ZUS sam przelicza, czy trzeba składać wniosek? Jeśli wniosek to oparty czym?
      • magia Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:31
        sam przelicza.
        • silenta Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:36
          Sam przelicza jednak wokół kilka przypadków, gdzie ''ojej, system pani nie zauważył'' więc lepiej pilnować i zadzwonić do ZUS jak przyjdzie pora. I potwierdzam, moja mama po przypomnieniu ZUSowi kilka stów zyskała ale na pewno nie 60%, pewnie blizej 20%.
        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:56
          magia napisała:

> sam przelicza.

Nie, to zależy od roku urodzenia. Trzeba sprawdzić na infolinii ZUS czy będzie z automatu, czy trzeba składać wniosek.
      • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:56
        kamire12 napisała:

> ale ZUS sam przelicza, czy trzeba składać wniosek? Jeśli wniosek to oparty czym?

Jedni piszą że ZUS sam przelicza, inni że trzeba samemu wystąpić do ZUS-u o przeliczenie.
        Przelicza tym które skończyły 65 lat lub 67 lat. Dotyczy to tylko tych które były w OFE.
        Te 65/67 lat bierze się z stąd, że jak wprowadzono OFE to wiek emerytalny był 65 lat dla kobiet.
        Po obniżeniu wieku przez PIS, kobiety z OFE po przejściu na emeryturę, pobierały emeryturę kapitałową (tak to nazwali), a po osiągnięciu wieku 65 lat, ZUS przelicza na emeryturę powszechną. Tylko podobno przelicza wszystko, a nie tylko OFE. Stąd tak duże podwyżki, bo od 40-60%.
        Kobiety, które nie były w OFE robią o to raban.
        • kochamruskieileniwe Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:26
          Cos nie tak w twoim poscie. OFE wprowadzono w 1999 r. Wiek podniesiono od 2013 r. ( ustawa z 2012 r.)... Obnizono do 60 lat w 2017 r.
          • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:32
            kochamruskieileniwe napisała:

> Cos nie tak w twoim poscie. OFE wprowadzono w 1999 r. Wiek podniesiono od 2013 r. ( ustawa z 2012 r.)... Obnizono do 60 lat w 2017 r.

No bo to jest tak, jak politycy majstrują przy ustawach. Kobiety, które nie były w OFE, czują się oszukane i piszą, że tutaj prawo zadziałało wstecz. Ustawa jest z 2014 r. Jak się zapisywało do OFE, to o takiem przeliczeniu nie było mowy. To przeliczenie wprowadzono, jak już nie można było przystąpić do OFE.

serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/8580322,emerytury-ofe-kobiety-emerytki-przeliczenie-swiadczenia.html
            • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:45
              asia-loi napisała:

> Kobiety, które nie były w OFE, czują się oszukane

Tiaaa. W Polsce wszyscy są "poszkodowani". Jakby tym paniom wstecznie odjąć składki na OFE, potrącić prowizję 10% od każdej składki (jakie pobierały OFE) i policzyć średnią roczną (pseudo)zyskowność OFE, to by im wyszła sporo niższa emerytura w 60 roku życia. Tego te "poszkodowane panie" nie raczą zauważyć. Widzą tylko korzystne przeliczenie w 65 roku życia.
              • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:02
                riki_i napisał:

>
                > Tiaaa. W Polsce wszyscy są "poszkodowani". Jakby tym paniom wstecznie odjąć składki na OFE, potrącić prowizję 10% od każdej składki (jakie pobierały OFE) i policzyć średnią roczną (pseudo)zyskowność OFE, to by im wyszła sporo niższa emerytura w 60 roku życia. Tego te "poszkodowane panie" nie raczą zauważyć. Widzą tylko korzystne przeliczenie w 65 roku życia

Też tak uważam. Ja byłam/jestem w OFE, bo na emeryturę idę w lipcu tego roku, i zawsze uważałam, że poprzez prowizję które pobierało OFE (niezależnie od tego jak inwestowało) - jestem w plecy.

riki, a wiesz może jak to jest tymi kobietami które były w OFE i przeszły w wieku 55 lat na emeryturę pomostową. Czy im ZUS przeliczył w wieku 60 lat czy dopiero w wieku 65 lat?
                Mam takie znajome: ta co nie była w OFE, miała mniej lat składkowych, mniejsze zarobki - dostała więcej emerytury niż ta co była w OFE, więcej zarabiała i miała więcej lat składkowych. Ta co nie była w OFE jest o rok starsza.
                • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:18
                  asia-loi napisała:

> riki, a wiesz może jak to jest tymi kobietami które były w OFE i przeszły w wie
                  > ku 55 lat na emeryturę pomostową. Czy im ZUS przeliczył w wieku 60 lat czy dopi
                  > ero w wieku 65 lat?
                  > Mam takie znajome: ta co nie była w OFE, miała mniej lat składkowych, mniejsze
                  > zarobki - dostała więcej emerytury niż ta co była w OFE, więcej zarabiała i mia
                  > ła więcej lat składkowych. Ta co nie była w OFE jest o rok starsza.

Jest różnie. Świadczy o tym choćby poniższy bełkocik ze stron ZUS-u
                  Jeśli spełnisz wszystkie warunki, których wymagamy, aby przyznać Ci emeryturę pomostową, przed 1 października 2017 r. i przed tym dniem ukończysz obniżony wiek emerytalny (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), ale wniosek o jej przyznanie zgłosisz po 30 września 2017 r., przyznamy Ci emeryturę do dnia poprzedzającego dzień, w którym ukończysz podwyższony wiek emerytalny (ustalony według przepisów obowiązujących do 30 września 2017 r.).

Jeśli jednak przed osiągnięciem tego wieku uzyskasz prawo do emerytury na podstawie odrębnych przepisów, to Twoje prawo do emerytury pomostowej ustanie w dniu poprzedzającym dzień, w którym uzyskasz prawo do tej emerytury.

Mi się wydaje, że osoba która była w OFE i przeszła na pomostówkę, to co do zasady ma potem wyliczane świadczenie w 60 r.ż. Ale mogę się mylić... jak wynika z ww. bełkotu, odgrywa również rolę to, w którym roku ta pomostówka została przyznana.
                  • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:30
                    riki_i napisał:

> Mi się wydaje, że osoba która była w OFE i przeszła na pomostówkę, to co do zasady ma potem wyliczane świadczenie w 60 r.ż. Ale mogę się mylić... jak wynika z ww. bełkotu, odgrywa również rolę to, w którym roku ta pomostówka została przy
                    > znana.

Też nam tak się wydaje (mnie i tej znajomej co była w OFE). Ona ma teraz 58 lat życia. Przeszła 2 lata temu, bo pracowała dłużej pół roku. Ale jest pracującym emerytem. Pracuje o umowę o pracę i pobiera tą pomostową emeryturę.
        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:41
          asia-loi napisała:

> Przelicza tym które skończyły 65 lat lub 67 lat. Dotyczy to tylko tych które by
          > ły w OFE.
          /.../
          > Po obniżeniu wieku przez PIS, kobiety z OFE po przejściu na emeryturę, pobierał
          > y emeryturę kapitałową (tak to nazwali), a po osiągnięciu wieku 65 lat, ZUS prz
          > elicza na emeryturę powszechną. Tylko podobno przelicza wszystko, a nie tylko O
          > FE. Stąd tak duże podwyżki, bo od 40-60%.
          > Kobiety, które nie były w OFE robią o to raban.

Kobiety, które nie były w OFE, wyszły na tym początkowo mocno do przodu, bo całość składek szła im na główne konto w ZUS, którego zyskowność (coroczne waloryzacje salda) była WIELOKROTNIE wyższa niż odkładanie kasy w OFE.

Przeliczenie, które teraz robią kobietom w 65 r.ż., które swego czasu wybrały OFE (roczniki 1949-1969 miały wybór i mogły zrezygnować z OFE), ma być takim wyrównaniem przeszłych strat.

Ale z kręgów rządowych już dochodzą gniewne pomruki, że te kobiety zyskują zbyt dużo, więc sądzę, że po wyborach (pewnie jakoś w przyszłym roku) będą starali się dotychczasowy mechanizm przeliczenia jakoś rozmontować.

• asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 14:04
            riki_i napisał:
            >
            > Ale z kręgów rządowych już dochodzą gniewne pomruki, że te kobiety zyskują zbyt dużo, więc sądzę, że po wyborach (pewnie jakoś w przyszłym roku) będą starali się dotychczasowy mechanizm przeliczenia jakoś rozmontować.

No to mnie zmartwiłeś sad sad sad
            Bo mnie to przeliczenie będzie dopiero dotyczyć za ponad 5 lat. A jeszcze muszę dożyć do tego przeliczenia.
            • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:48
              asia-loi napisała:

> riki_i napisał:
              > >
              > > Ale z kręgów rządowych już dochodzą gniewne pomruki, że te kobiety zyskuj
              > ą zbyt dużo, więc sądzę, że po wyborach (pewnie jakoś w przyszłym roku) będą st
              > arali się dotychczasowy mechanizm przeliczenia jakoś rozmontować.

>
              > No to mnie zmartwiłeś sad sad sad
              > Bo mnie to przeliczenie będzie dopiero dotyczyć za ponad 5 lat. A jeszcze musz
              > ę dożyć do tego przeliczenia.
              >
              > Już powinnaś dostać nową podwyżkę .Skąd może wiedzieć riki .
              >
              • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:14
                teodor-k napisał:

> > Już powinnaś dostać nową podwyżkę .Skąd może wiedzieć riki .

Jak na razie to dostałam podwyżkę pensji. Bo ja jeszcze muszę pracować 4 miesiące.
                A moja emerytura będzie niższa niż moja pensja.
                • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:37
                  asia-loi napisała:

> Jak na razie to dostałam podwyżkę pensji. Bo ja jeszcze muszę pracować 4 miesią
                  > ce.
                  > A moja emerytura będzie niższa niż moja pensja.

Dużo niższa? Jeszcze dojdzie waloryzacja kwartalna kapitału, może nie będzie tak źle?
                  • kaskaz1 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:38
                    Co to jest waloryzacja kwartalna ? Od tego roku jest tylko roczna
                    • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 20:58
                      kaskaz1 napisała:

> Co to jest waloryzacja kwartalna ? Od tego roku jest tylko roczna

Jak idziesz w danym roku na emeryturę np. w lipcu, to za dwa pierwsze kwartały tegoż roku naliczą ci waloryzację kwartalną.

Masz takie coś raz w życiu.
                      • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 21:42
                        riki_i napisał:

> Jak idziesz w danym roku na emeryturę np. w lipcu, to za dwa pierwsze kwartały
                        > tegoż roku naliczą ci waloryzację kwartalną.
                        >
                        > Masz takie coś raz w życiu.

riki, możesz mi to bardziej łopatologicznie wytłumaczyć na moim przykładzie?
                        Idę na emeryturę 24 lipca. Bo wtedy dostanę całą emeryturę za lipiec i pensję za przepracowane dni.
                        Mam w tej chwili mniej więcej tak: 311 000 zł - zwaloryzowane składki, 618 000 zł - kapitał początkowy, 152 000 zł - subkonto, to są dane do 2021 roku, które trochę zaokrągliłam. Jak ta waloryzacja będzie wyglądała w moim przypadku?
                        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 01:18
                          Waloryzacja będzie wyglądała tak, że:

1. Wpierw dostaniesz waloryzację za cały 2022 rok - nikt jeszcze oficjalnie nie wie, jakim procentem zwaloryzują konto podstawowe/kapitał początkowy , a jakim procentem subkonto. No ale zanosi się , że będą to kwoty rekordowe.

2. A potem zwaloryzowaną sumę policzą jeszcze tą waloryzacją cząstkową za 2023 rok - w Twoim przypadku za pierwszy i za drugi kwartał 2023. Tutaj też będzie jakiś absolutnie rekordowy wskaźnik, bo inflacja szybuje przecież pod niebiosa.

Ogólnie chciałem powiedzieć, że emerytura szykuje Ci się b. wysoka - saldo na koniec 2021 r. już przekraczało milion złotych, czyli wychodziło ponad 4500 brutto, a po tegorocznym dwukrotnym przeliczeniu zgromadzonego kapitału (mój pkt. 1 i pkt. 2) to może być dodatkowo nawet dwa razy po tysiąc. Czyli razem 6500 brutto emerytury wcale nie wydaje mi się nierealne - oczywiście tylko i wyłącznie z powodu chwilowego zbiegu pewnych zjawisk (super wysoka inflacja plus nadal wysoka umieralność i korzystne tabele dożywalności).
                  • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 19:03
                    riki_i napisał:
                    >
                    > Dużo niższa? Jeszcze dojdzie waloryzacja kwartalna kapitału, może nie będzie tak źle?

Moja emerytura będzie niższa jakieś 25-30% niż pensja. Normalnie, bez szaleństw da się za nią żyć, pod warunkiem, że mi jej nie zje inflacja.
                    Z tego co obserwuję, to jak się idzie na emeryturę, to te emerytury na początku, w wielu przypadkach nie są finansowo złe. Problem pojawia się wtedy, kiedy na tej emeryturze jest się wiele lat. Waloryzacja emerytur nie nadąża za wartością pieniądza i cenami. Wyjątkiem są chyba służby mundurowe. Np. ktoś kto odchodził na emeryturę w randze porucznika, to cały czas dostaje taką podwyżkę na emeryturze, jak obecnie pracujący porucznik. Chodzi o to, żeby porucznik emeryt nie był stratny. I o tym się podobno nie mówi głośno.
                    • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 20:56
                      asia-loi napisała:

> riki_i napisał:
                      > >
                      > > Dużo niższa? Jeszcze dojdzie waloryzacja kwartalna kapitału, może nie będ
                      > zie tak źle?
                      >

> Moja emerytura będzie niższa jakieś 25-30% niż pensja. Normalnie, bez szaleństw
                      > da się za nią żyć, pod warunkiem, że mi jej nie zje inflacja.
                      > Z tego co obserwuję, to jak się idzie na emeryturę, to te emerytury na początku
                      > , w wielu przypadkach nie są finansowo złe. Problem pojawia się wtedy, kiedy na
                      > tej emeryturze jest się wiele lat. Waloryzacja emerytur nie nadąża za wartości
                      > ą pieniądza i cenami.

Dokładnie tak właśnie jest. Od zawsze. Za PRL-u tylko szybciej szło w nicość, bo waloryzacje wypłacanych emerytur były żartem.

Wyjątkiem są chyba służby mundurowe. Np. ktoś kto odchodz
                      > ił na emeryturę w randze porucznika, to cały czas dostaje taką podwyżkę na emer
                      > yturze, jak obecnie pracujący porucznik. Chodzi o to, żeby porucznik emeryt nie
                      > był stratny. I o tym się podobno nie mówi głośno.

Mundurówka, palestra... ich to nie dotyczy.
                      • agatazieba Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 06:21
                        O co ci chodzi z palestrą? Toć działalność gospodarczą ze wszystkimi tego konsekwencjami emerytalnymi.
                        Chyba że masz na myśli sędziów i prokuratorów.
                        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 07:59
                          Chodziło mi o sędziów i prokuratorów.
                • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 04:16
                  asia-loi napisała:

> teodor-k napisał:
                  >
                  > > > Już powinnaś dostać nową podwyżkę .Skąd może wiedzieć riki .

>
                  > Jak na razie to dostałam podwyżkę pensji. Bo ja jeszcze muszę pracować 4 miesią
                  > ce.
                  > A moja emerytura będzie niższa niż moja pensja.
                  >
                  > To weźmiesz emeryturę ,jeśli Ci zdrowie pozwoli i gdzieś dorobisz .Pisałaś o OFE
          • kochamruskieileniwe Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 14:46
            A nie bylo/ jest tak, ze te osoby, ktore nie wybralu ofe mają emerytury liczone na starych zasadach? Pewien przedzial wiekowy mogl wybrac pozostanie tylko w zusie...
            Tak liczy sie nadal renty.
            Moj maz ma tak wyliczoną rente ( 5 lat temu). I pluje sobie w brode, ze nie zostal w zusie. A mogl tak wybrac w 1999 roku...
            • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 16:02

> A nie bylo/ jest tak, ze te osoby, ktore nie wybralu ofe mają emerytury liczone na starych zasadach? Pewien przedzial wiekowy mogl wybrac pozostanie tylko w zusie...
              > Tak liczy sie nadal renty.

Z tymi emeryturami z tego co czytam, jest bardzo różnie. Wszystko zależy od tego, kiedy kto przechodził na emeryturę, od rocznika i obowiązujących wtedy zasad. Z tego co ludzie piszą w komentarzach pod artykułami, to niektórzy którzy byli w OFE musieli się zrzec OFE na rzec państwa/ZUS, żeby mieć korzystniej liczoną emeryturę. I jakaś kobieta zyskała wtedy 12 zł, dzisiaj po tym korzystnym przeliczeniu miałaby dużo więcej. Ale jest też tak, jak riki pisze, że te bez OFE miały od początku lepiej liczoną emeryturę, niż te z OFE.
              Wkleję jeszcze inne artykuły i poczytaj sobie komentarze pod artykułami. Piszą ludzie z OFE i bez OFE. Niemniej bajzel jaki zrobiło państwo PiS w emeryturach jest gigantyczny. Jak i w innych dziedzinach.
              Mam teraz czas to czytam, bo temat mnie interesuje.

www.money.pl/emerytury/dluzsza-praca-zamiast-emerytury-policzylismy-ile-mozna-zyskac-6876266684504896a.html
              www.money.pl/emerytury/ciche-podwyzki-dla-emerytek-niektore-o-pieniadze-musza-sie-upomniec-6831682306640576a.html
              www.money.pl/emerytury/emerytura-dla-kobiet-wyliczona-dwa-razy-czesc-z-nich-moze-o-tym-nie-wiedziec-6852264821767072a.html
              • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 16:47
                asia-loi napisała:

>
                >
                > Z tymi emeryturami z tego co czytam, jest bardzo różnie. Wszystko zależy od teg
                > o, kiedy kto przechodził na emeryturę, od rocznika i obowiązujących wtedy zasad
                > . Z tego co ludzie piszą w komentarzach pod artykułami, to niektórzy którzy byl
                > i w OFE musieli się zrzec OFE na rzec państwa/ZUS, żeby mieć korzystniej liczon
                > ą emeryturę. I jakaś kobieta zyskała wtedy 12 zł, dzisiaj po tym korzystnym prz
                > eliczeniu miałaby dużo więcej. Ale jest też tak, jak riki pisze, że te bez OFE
                > miały od początku lepiej liczoną emeryturę, niż te z OFE.
                > Wkleję jeszcze inne artykuły i poczytaj sobie komentarze pod artykułami. Piszą
                > ludzie z OFE i bez OFE. Niemniej bajzel jaki zrobiło państwo PiS w emeryturach
                > jest gigantyczny. Jak i w innych dziedzinach.
                > Mam teraz czas to czytam, bo temat mnie interesuje.
                >
                > www.money.pl/emerytury/dluzsza-praca-zamiast-emerytury-policzylismy-ile-mozna-zyskac-6876266684504896a.html
                > www.money.pl/emerytury/ciche-podwyzki-dla-emerytek-niektore-o-pieniadze-musza-sie-upomniec-6831682306640576a.html
                > www.money.pl/emerytury/emerytura-dla-kobiet-wyliczona-dwa-razy-czesc-z-nich-moze-o-tym-nie-wiedziec-6852264821767072a.html
                >
                Bajzel zrobiło ? Jeszcze narzekasz . Wiek emerytalny ,dalej byś tyrała do 65 .Podwyżki, zwrot podatku i inne .Jak można tak kłamać .
                • silenta Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:05
                  Bożesz ty mój i to twoja najlepsza przyjaciółka big_grin
                  • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:25
                    silenta napisała:

> Bożesz ty mój i to twoja najlepsza przyjaciółka big_grin

Troszku przesadziłaś z tą przyjaciółką big_grin
                    Zobacz jak się zjeżył, że mam inne zdanie niż on.
                    • silenta Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 19:50
                      Ale on Cię zawsze tak bardzo lubił a tu taki cios właśnie smile
                • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:07
                  teodor-k napisał:

> Bajzel zrobiło ? Jeszcze narzekasz . Wiek emerytalny ,dalej byś tyrała do 65 .Podwyżki, zwrot podatku i inne .Jak można tak kłamać .

taniarada, umiesz liczyć?
                  PiS dało teraz waloryzację emerytur 14,8%, a inflacja jest przecież większa, bo 18,4%. Więc emeryci są w plecy. Z matematyki wynika, że lepiej mieć zerową lub małą waloryzację i nie mieć tak dużej inflacji, jaka jest teraz w Polsce.
                  13 emerytura nie pokrywa wzrostu cen spowodowanych inflacją. 14 emerytura też nie, a 14 nie dostają wszyscy, tylko ci z najniższymi emeryturami. To samo jest z pensjami u większości pracujących ludzi.
                  Poza tym to PiS zabiera emerytom więcej, niż zabierały poprzednie rządy. Obniżył podatek z 17% na 12%, ale podniósł składkę zdrowotną na 9%, której się nie odlicza, więc jest 12% podatku + 9% składki (która jest podatkiem pod nazwą składka zdrowotna) co daje łącznie 21%. 21% to jest więcej czy mniej niż 17%?
                  Inflacja najbardziej uderza w tych, którzy mają najmniej kasy. Ci z kasą sobie poradzą, co najwyżej tracą oszczędności. Jak pokazują sondy uliczne prezentowane na różnych kanałach informacyjnych w tv, na temat cen, to najbardziej płaczą emeryci, że ich nie stać, a święty PiS dał im tak dużo pieniędzy. Skoro tak dużo im dał PiS, to dlaczego ich nie stać na rachunki i ceny w sklepach? Bo wcześniej ci sami ludzie/emeryci jakoś dawali radę.
                  Ja nie byłam i nie jestem zwolennikiem PiS-u, ale zamierzam skorzystać z obniżonego wieku emerytalnego. Bo to ja do tej pory płaciłam i płacę nadal na pisowskie rozdawnictwo, a nic do tej pory od PiS-u nie dostałam. Podniesienia wieku nie darowałam PO i już więcej na nich nie zagłosowałam. I gdyby nie mobbing, który mam w pracy, pewnie pracowałabym dalej. I nie wykluczam dalszego pracowania, tylko w innej firmie.
                  A bajzel jest taki, że ludzie mają emerytury w cały świat, ja po 40 latach pracy nie wiem jaką będę miała emeryturę. Bo o wysokości emerytury nie decyduje tylko straż pracy i wysokość składek. No i te ciągle zmieniające się przepisy, że człowiek nie może nic zaplanować.
                  • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:10
                    asia-loi napisała:

> 14 emerytura też n
                    > ie, a 14 nie dostają wszyscy, tylko ci z najniższymi emeryturami.

A wiesz może, czy próg uprawniający do pełnej 14 stej emerytury zostanie podniesiony? Bo w szmatławcach ciągle podają 2900 brutto. Chyba powinni podnieść?

• asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:16
                      riki_i napisał:

> A wiesz może, czy próg uprawniający do pełnej 14 stej emerytury zostanie podniesiony? Bo w szmatławcach ciągle podają 2900 brutto. Chyba powinni podnieść?

>

Tego nie wiem, bo mnie 14 emerytura nie będzie dotyczyć, więc tym się za bardzo nie interesowałam.
                      Jak coś znajdę, to napiszę.
                    • asia-loi Znalazłam to 23.03.23, 18:22
                      w tym artykule jest tabela, co do wartości brutto i netto, do 4370 zł brutto emerytury od 1 marca 2023 r.

www.gazetasenior.pl/14-emerytura
                      • riki_i Re: Znalazłam to 23.03.23, 18:34
                        Napisali, że Próg dochodowy w 2023 r. wyniesie podobnie jak w poprzednich latach 2900 zł brutto. Czyli szmatławce miały rację. Jednak to granda, znowu zaoszczędzą na emerytach (po tegorocznej waloryzacji o 14,8% liczba osób które mają brutto 2900 zł i poniżej, bardzo istotnie się zmniejszyła)
            • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:44

> A nie bylo/ jest tak, ze te osoby, ktore nie wybralu ofe mają emerytury liczone
              > na starych zasadach? Pewien przedzial wiekowy mogl wybrac pozostanie tylko w z
              > usie...

Tylko w ZUS-ie to zostawali ludzie urodzeni do 1948 roku włącznie. Roczniki 1949-1969 mogły wybrać, czy chcą dzielić składkę pomiędzy OFE i ZUS, czy też całość składki kierować do ZUS.

Natomiast zasady wyliczenia emerytury to zupełnie inna sprawa. Całkowicie "po staremu", czyli tak jak do dzisiaj wyliczane są renty (według kwoty bazowej i lat składkowych/nieskładkowych) przechodziło się na emerytury do roku 2008 włącznie. W latach 2009-2013 obowiązywał model mieszany, w którym część emerytury była wyliczana wg starego systemu, a część wg zgromadzonego kapitału i tabel dożywalności. Od 2014 roku do dzisiaj obowiązuje już tylko nowy system.

> Tak liczy sie nadal renty.
              > Moj maz ma tak wyliczoną rente ( 5 lat temu). I pluje sobie w brode, ze nie zos
              > tal w zusie. A mogl tak wybrac w 1999 roku...

Renta to jest kanał, bo nie można jej przeliczyć. Ale jak osiągnie wiek emerytalny, to mu zamienią na emeryturę, a to już daje pewne możliwości.
              • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:51
                Ps. Przy okazji - jak tam zdrowie męża? Bo pamiętam , że było marnie. Słucha się już Ciebie i zaczął się oszczędzać, czy nadal najmądrzejszy i zosia samosia?
                • kochamruskieileniwe Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 21:59
                  Renta jest w przypadku męza duzo korzystniejsza niz przyszla emerytura. Tak na dzisiaj to wyglada...
                  Ze zdrowiem kicha. Od 3 tygodni w szpitalu. Nie jest dobrze...
                  • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 01:24
                    Oj, to cholernie współczuję. Twój mąż był zdaje się -o ile pamiętam- z tych "nadmiernie przejmujących się"... Renta często wychodzi korzystniej niż emerytura (u mojego ojca też wyszła dużo wyższa od emerytury, ale on potem zaliczył zbieg świadczeń). Niestety renta niesie też z sobą pewne wady, o których długo by pisać. Dużo zdrówka dla męża!!!!
        • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:06
          Pisze jak byk .Panie, które były członkami OFE mają przeliczane emerytury. Wprawdzie każda z kobiet, która skończy 60 lat może zakończyć aktywność zawodową, ale tym, które były w OFE - ZUS będzie „liczył” emeryturę dwukrotnie. Po raz pierwszy po złożeniu wniosku emerytalnego i drugi raz, gdy osiągnie 65 lat.8 lis 2022
    • lucky80 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 10:57
      potwierdzam, moja mama tak miała. CHyba dostała ponad 1 tys. zł emerytury dodatkowo!
    • margit49 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 11:12
      Tak. Wiem od sąsiadki, której tak właśnie przeliczono emeryturę, a że była nieświadoma, więc niemal z przerażeniem dzwoniła do ZUS-u. Sądziła, że zaszła pomyłka i trzeba kasę zwrócić. Warto jednak przypomnieć się w odpowiednim czasie. Niestety, nie pamiętam wysokości tej podwyżki, ale pani była zadowolona.
    • bazia_morska Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 11:36
      Jakis czas temu czytalam tez o tym, ze w związku z covid spadla średnia wieku dożycia, dzieki temu emerytura też moze wzrosnac w wyniku ponownego przeliczenia.
      • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:18
        bazia_morska napisała:

> Jakis czas temu czytalam tez o tym, ze w związku z covid spadla średnia wieku dożycia, dzieki temu emerytura też moze wzrosnac w wyniku ponownego przeliczenia.

Ta mniejsza średnia dożycia dotyczyła tych, którzy w odpowiednim czasie przechodzili na emeryturę. Był to rok po covidzie i teraz do 31.03.2023 r.
        Od 1.04.2023 r., będą nowe tabele dożycia i pewnie wzrosną (jeszcze ich nie ma). A ilość miesięcy dożycia, przez które ZUS dzieli kapitał, ma bardzo duże znaczenie dla wysokości emerytury (to jest kilka stów miesięcznie więcej, albo mniej).
        Swoją drogą to jest niebywały kuriozum, że o wysokości emerytury nie decydują lata pracy i uzbierane składki, tylko właśnie lata dożycia (co roku ogłaszane), miesiąc przejścia na emeryturę, czy jak w temacie wątku: duża waloryzacja dla tych, którzy byli w OFE.
        • kochamruskieileniwe Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:31
          Trudno nazwac to kuriozum. Decyduje jednak ile zebralaś... A muszą to co zepralas przez cos podzielic. Stad srednia miesiecy do przezycia. Umrzesz wczesniej- przegrywasz. Zyjesz dluzej niz srednia- jestes do przodu. Dostajesz wiecej niz odlozylas. A jak dozyjjes. 100 to jeszcze premia wpadnie...
        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:34
          asia-loi napisała:

> Swoją drogą to jest niebywały kuriozum, że o wysokości emerytury nie decydują l
          > ata pracy i uzbierane składki, tylko właśnie lata dożycia (co roku ogłaszane),

Nie no, decyduje i jedno i drugie. Składki dzieli się przez lata dożycia.

> o wysokości emerytury decydują[miesiąc przejścia na emeryturę, czy jak w temacie wątku: duża waloryzacja dla t
          > ych, którzy byli w OFE.

Miesiąc przejścia jest ważny z uwagi na przysługującą w roku przejścia na emeryturę waloryzację kwartalną. Najbardziej opłaca się z reguły lipiec.

• asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:49
            riki_i napisał:

> Nie no, decyduje i jedno i drugie. Składki dzieli się przez lata dożycia.

Niby tak, ale wystarczy załapać się na niższe tabele dożycia, i jest się sporo finansowo do przodu na emeryturze.
            Lub odwrotnie.
            Gdzieś czytałam jak jakiś facet pisał, że ZUS w którymś tam roku (nie pamiętam już) wyliczył mu ileś emerytury, ale facet postanowił dłużej pracować. I pisał, że wyszedł na tym źle, bo w kolejnych latach tabele dożycia wzrosły i przez te tabele dostał mniej emerytury niż wcześniej wyliczał mu ZUS.

> Miesiąc przejścia jest ważny z uwagi na przysługującą w roku przejścia na emeryturę waloryzację kwartalną. Najbardziej opłaca się z reguły lipiec. >

A mówi się, że w tym roku najlepszy był styczeń/luty. Duża waloryzacja, choć mniejsza niż inflacja (więc emeryci są w plecy), 13 emerytura, niższe tabele dożycia.
            • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:58
              asia-loi napisała:

> Gdzieś czytałam jak jakiś facet pisał, że ZUS w którymś tam roku (nie pamiętam
              > już) wyliczył mu ileś emerytury, ale facet postanowił dłużej pracować. I pisał,
              > że wyszedł na tym źle, bo w kolejnych latach tabele dożycia wzrosły i przez te
              > tabele dostał mniej emerytury niż wcześniej wyliczał mu ZUS.

Możliwe. To zawsze jest jednak pewna ruletka.

> > Miesiąc przejścia jest ważny z uwagi na przysługującą w roku przejścia
              > na emeryturę waloryzację kwartalną. Najbardziej opłaca się z reguły lipiec. &#
              > 62;

>
              > A mówi się, że w tym roku najlepszy był styczeń/luty.

Tak, bo oprócz waloryzacji kwartalnej uskładanego kapitału, wchodziła też takim osobom waloryzacja o 14,8% już przyznanego świadczenia.

W przeszłości, gdy nie było kosmicznej inflacji i grała rolę tylko waloryzacja kapitału, opłacał się lipiec.
              • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:08
                riki_i napisał:

> W przeszłości, gdy nie było kosmicznej inflacji i grała rolę tylko waloryzacja kapitału, opłacał się lipiec.

No i to jest to kuriozum, że miesiąc przejścia na emeryturę ma znaczenie. Bo jak w styczniu czy w lutym może przejść ten co urodził się w lipcu (jak ja) lub w późniejszych miesiącach.
                Ciekawe ile % będzie waloryzacja kapitału w czerwcu? Czytam, że ma być duża, tylko moim zdaniem może być zjedzona przez tabele dożycia, które pewnie od kwietnia wzrosną.
                • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:12
                  asia-loi napisała:

> No i to jest to kuriozum, że miesiąc przejścia na emeryturę ma znaczenie. Bo ja
                  > k w styczniu czy w lutym może przejść ten co urodził się w lipcu (jak ja) lub
                  > w późniejszych miesiącach.

No może tylko tak, że się wstrzyma z przejściem na emeryturę do danego miesiąca. Albo posiedzi dłużej w robocie, albo , jeśli go wywalą w miesiącu dożycia, przesikoruje parę miesięcy z zaskórniaków i oszczędności.

> Ciekawe ile % będzie waloryzacja kapitału w czerwcu? Czytam, że ma być duża

Tego nikt nie wie, na razie to jest top secret.

Gdyby przyjąć zależności z lat poprzednich , to powinna być koło 20% i więcej.

> lko moim zdaniem może być zjedzona przez tabele dożycia, które pewnie od kwietn
                  > ia wzrosną.

Podobno nadal jest wysoka śmiertelność, więc nie wiadomo.
                  • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:45
                    riki_i napisał:

> asia-loi napisała:
                    >
                    > > No i to jest to kuriozum, że miesiąc przejścia na emeryturę ma znaczenie.
                    > Bo ja
                    > > k w styczniu czy w lutym może przejść ten co urodził się w lipcu (jak ja
                    > ) lub
                    > > w późniejszych miesiącach.
                    >
                    > No może tylko tak, że się wstrzyma z przejściem na emeryturę do danego miesiąca
                    > . Albo posiedzi dłużej w robocie, albo , jeśli go wywalą w miesiącu dożycia, pr
                    > zesikoruje parę miesięcy z zaskórniaków i oszczędności.
                    >
                    > > Ciekawe ile % będzie waloryzacja kapitału w czerwcu? Czytam, że ma być du
                    > ża
                    .
                    >
                    > Podobno nadal jest wysoka śmiertelność, więc nie wiadomo.
                    Podobno 4018 zł emerytury to podwyżka 560zl. Niektórzy ją mają .Zerowe masz pojęcie o tym .
                    • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:48
                      Człowieku, sam gucio wiesz o emeryturach, a wcinasz się między wódkę a zakąskę. Przestań zaśmiecać wątek
                • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:17
                  asia-loi napisała:

> riki_i napisał:
                  >
                  > > W przeszłości, gdy nie było kosmicznej inflacji i grała rolę tylko walory
                  > zacja kapitału, opłacał się lipiec.
                  >

>
                  > No i to jest to kuriozum, że miesiąc przejścia na emeryturę ma znaczenie. Bo ja
                  > k w styczniu czy w lutym może przejść ten co urodził się w lipcu (jak ja) lub
                  > w późniejszych miesiącach.
                  > Ciekawe ile % będzie waloryzacja kapitału w czerwcu? Czytam, że ma być duża, ty
                  > lko moim zdaniem może być zjedzona przez tabele dożycia, które pewnie od kwietn
                  > ia wzrosną.
                  >
                  > Na pewno nie i możesz teraz pracować i brać emeryturę ,a ZUS guzik ma do tego. Faceci po 65 latach .Jeśli masz siłę .
    • rb_111222333 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:36
      Również potwierdzam - rodzice i tściowle dostali duże podwyżki, z tym, że oni wszyscy składali wnioski o przeliczenie i nikt z nich nie należał do OFE. Wybory?
      • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 12:46
        rb_111222333 napisał(a):

> Również potwierdzam - rodzice i tściowle dostali duże podwyżki, z tym, że oni w
        > szyscy składali wnioski o przeliczenie i nikt z nich nie należał do OFE.

No to dostali z zupełnie innego powodu. Pewnie chodziło o przeliczenie kapitału początkowego (okresy niepełne itp.)
      • aankaa Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:19
        może pracowali (nawet niedługo, kilka miesięcy) po przejściu na emeryturę?
        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:24
          aankaa napisała:

> może pracowali (nawet niedługo, kilka miesięcy) po przejściu na emeryturę?

w nowym systemie to nie ma większego znaczenia, wychodzą grosiki
          • aankaa Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:31
            jak w covidzie ogłoszono nowe tabele to przeliczenia były całkiem ciekawe
            • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:33
              aankaa napisała:

> jak w covidzie ogłoszono nowe tabele to przeliczenia były całkiem ciekawe
              >

Bo decydowałam długość życia (tabela dożycia), a nie długość pracy.
            • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 13:34
              szkoda, że to obowiązuje tylko rok

jak ja będę przechodził w przyszłej dekadzie, to zapewne dostanę po dupie
          • kaskaz1 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:01
            Po trzech miesiącach pracy na emeryturze wystąpiłam o przeliczenie . Zwiększono mi emeryturę o 50 zł.
            Nie jest to duzi ale zawsze coś.
            • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:07
              To nie tak mało zarabiałaś, gratulacje!

W starym systemie żeby przeliczać emeryturę z racji zatrudnienia na emeryturze wystarczyło się fikcyjnie zatrudnić na jedną trzydziestą drugą minimalnego etatu big_grin
              • kamire12 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 07:52
                riki_i napisał:

> To nie tak mało zarabiałaś, gratulacje!
                >
                > W starym systemie żeby przeliczać emeryturę z racji zatrudnienia na emeryturze
                > wystarczyło się fikcyjnie zatrudnić na jedną trzydziestą drugą minimalnego etat
                > u big_grin

a teraz też tak można?
                • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 08:02
                  Można, ale nie ma to sensu, bo wpłaconą składkę emerytalną dzielą przez przewidywane dalsze miesiące życia. Więc jak wpłacisz humorystyczną składkę od humorystycznych zarobków, typu 12 złotych i podzielą Ci to , załóżmy przez 170 m-cy, no to sama sobie oblicz, o ile "wzrośnie" od tego emerytura.... (podpowiadam - całe 7 groszy wink )
      • kamire12 Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 07:41
        rb_111222333 napisał(a):

> Również potwierdzam - rodzice i tściowle dostali duże podwyżki, z tym, że oni w
        > szyscy składali wnioski o przeliczenie i nikt z nich nie należał do OFE. Wybory
        > ?
        a na jakiej podstawie złożyli wnioski o przeliczenie. tak ni z gruszki ni pietruszki, to nie przeliczają. trzeba pracować na emeryturze i odkładać składki lub osiągnąć wiek emerytalny
    • starczy_tego Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 16:30
      Masakra, bogatym państwem jak widać hestwahtn
      • starczy_tego Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 16:30
        Jesteśmy wink
        • riki_i Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 17:45
          Zazdrościsz komuś przeliczenia emerytury??? Bosche....
          • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 18:09
            Tylko na PIS i modlić się by znowu wygrali .Oczywiście emeryci ,reszta niekoniecznie .
            • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 19:12
              teodor-k napisał:

> Tylko na PIS i modlić się by znowu wygrali .Oczywiście emeryci ,reszta niekoniecznie .

Przecież to emeryci są najbardziej stratni na rządach PiS-u big_grin, tylko trzeba umieć liczyć.
              taniarada, jeszcze raz: 21% to jest więcej czy mniej, niż 17%? big_grin
              • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 21:13
                Stratni .Kumpel miał 4600 zona 2300 zl .On 4 wcześniej ,ona 1600 zł Może i mało ,ale bez przesady .Kobiety mają gorzej ,rodzą dzieci ,tyrają jak wielbłądy i ciągle pod górkę. Ty możesz sobie dorobić i guzik ma do tego ZUS .Kumpel zdrowy jak byk i chce ze mną wyjechać zagranicę .Za PO dalej byś pracowała .Wiem że zdrowie teraz Asia nie w porzo .Ale pamiętam te nasze fora regionalne i wojaczki .Trzymam kciuki by było Ci dobrze 👍
                • asia-loi Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 23.03.23, 22:32
                  teodor-k napisał:

> Stratni .Kumpel miał 4600 zona 2300 zl .On 4 wcześniej ,ona 1600 zł Może i mało
                  > ,ale bez przesady .

Wszystko zależy od tego jaki mają koszyk inflacyjny, bo każdy z nas ma inny.
                  Te ich podwyżki byłyby fajne, gdyby były stare ceny i opłaty.
                  Po tych podwyżkach, które dostali (mniejsze niż inflacja), stać ich na takie samo życie jak wcześniej czy teraz im finansowo lepiej lub gorzej? Bo skoro Twój kumpel chce teraz wyjechać z Tobą za granicę, to wychodzi na to, że im się finansowo pogorszyło, a nie polepszyło, mimo tych podwyżek od PiS-u.
                  • teodor-k Re: Emertyki 65 lat, OFE i ponowne przeliczenie 24.03.23, 04:21
                    Raczej nie .Chce zmienić samochód .Kto ma dużo dostaje więcej .Kiedyś były ograniczenia .Teraz to ZUS nie obchodzi .Możesz brać emeryturę i zarabiać np .100 tysięcy euro .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka