Dodaj do ulubionych

Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone?

23.03.23, 19:03
Mnie nie, a próbowałam wiele razy. Schładzam jedno i drugie. Miksuję mascarpone z cukrem pudrem i odstawiam. Potem miksuję śmietanę 30% lub 36% i dodaję po trochu tego rozrobnionego mascarpone. No i coś tam mam, masę taką, właściwie lejącą. O puszystym gęstym kremie mogę zapomnieć. Co robię źle?
Obserwuj wątek
    • sophia.87 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:07
      A próbowałas ubijac śmietankę z cukrem pudrem i dodawać mascaropne bez miksowania?
      Mnie to zawsze wychodzi, a często robię tiramisu
      • pesteczka5 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:09
        Razem ubij.
      • magia Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 21:36
        robie tak samo, zawsze wychodzi
      • majenkirr Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 25.03.23, 18:47
        Ja najpierw robię bitą śmietanę, potem dodaję stopniowo mascarpone, a i tak grudki mi się robią 😕
    • ageman Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:08
      Ja nic nie miksuję, wkładam razem śmietankę i mascarpone (bez cukru) i ubijam. Właściwie po chwili jest gotowe, szybciej niż ubijanie samej śmietany.

      Pozdrawiam
      Aga
      • karo.8 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 11:51
        Dokladnie
    • mysiulek08 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:17
      marscapone to taka bardziej tlusta i gestsza kremowka smile nie uzywam, cena z kosmosu u nas jest, ubijam na sztywno kremowke i dodaje troche zelatyny/bialej czekolady itp
      • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:19
        Jak dodajesz? Po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej?
        • mysiulek08 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:23
          zelatyna tak, rozpuszczona i przestudzona dodaje do kremowki w temp tzw pokojowej, schladzam (zelatyny jest nieduzo, zeby sie galaretka nie zrobila)

          a czekolade biala/gorzka/ krem typu nutella itp rozpuszczam w smietance w kapieli wodnej, schladzam przez noc w lodowce i ubijam
    • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:18
      Czyli byłam nadgorliwa mieszając przedtem mascarpone? Chciałam je trochę przygotować do połączenia ze śmietaną. Może spróbuję tak jak Wy robicie.
      A jaki tort byście zrobiły, gdybyście miały robić w ten weekend? Myślałam o owocowym, ale nie wiem, jak rozmrożone owoce się zachowają. A nuż skapcieją i będą wodniste.
      • mysiulek08 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:20
        bezowy z kremem kawowym

        rozmrozone owoce beda wodniste, chyba, ze to jagody, te najlepiej 'trzymaja' po rozmrozeniu
      • sophia.87 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:25
        Jakie masz owoce?
        Może być malinowa chmurka, oczywiście z dowolnymi owocami.
        W galaretce sobie rozmrozone owoce poradzą.
        Zawsze i każdemu polecam także ten;
        mojewypieki.com/przepis/tort-truflowy
        • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:51
          Owoców jeszcze nie mam. Jestem na etapie przeglądania przepisów. Ten zalinkowany bardzo mi się podoba.
          • sophia.87 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 20:00
            Tort naprawdę robi wrażenie. A masa truflowa jest niesamowita.
            W ogóle możesz przejrzeć przepisy na Moje wypieki, na pewno coś znajdziesz.
      • szorstkawelna Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:25
        Miksuję mascarpone ze śmietanką.
        Tort przekladam ww. kremem, a druga warstwa dla przelamania smaku, to mrożone maliny lub wisnie, ktore wpierw odparowuję trochę w rondelku, dodaję cukier, cytrynę i na koniec odrobinę żelatyny. Biszkopt nasaczam malinową lub wiśniową wodka wymieszaną z mocną herbatą.
      • rosie Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 08:22
        Ciemny biszkopt, krem jasny ze śmietanki i mascarpone. I wiśnie. Ja zamrożone wypestkowane wisnie (sprawdzam ręcznie każdą wisnię) posypuję cukrem i zagotowuję. Jak się zagotują wyłączam gaz i wsypuję galaretkę wisniową. Na pierwszy blat biszkoptu wykladam tężejące wiśnie i część śmietany. Druga warstwa tylko śmietana. Wierzch ozdabiam tak jak w torcie "czarny las" albo robię drip z czekolady. Jak biszkopty nasączysz nalewką wiśniową to podkręcisz smak. To jest mój ulubiony tort smile
        • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 09:21
          No i chyba coś takiego właśnie zrobię. Tylko nie wiśnie, bo dzieci nie lubią (ja uwielbiam).
      • afro.ninja Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 20:18
        Robię z tego przepisu i ciasto i masę. Zawsze wychodzi. Bardziej się bałam o biszkopt. Z tego przepisu jest super prosty.
        ciasteczkolandia.pl/puszysty-tort-stracciatella-z-kawowa-nuta/
    • imponderabilia22 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:18
      Ja miksuje kremówkę, dodaje smietanfix, potem cukier puder stopniowo i na koniec mascarpone. Przed wylaniem śmietany jeszcze nią mocno potrząsam, żeby grudek nie było.
    • thank_you Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:20
      Ja to w ogóle wlewam kremówkę, dorzucam mascarpone i ubijam kilka minut i mam turbo gesty krem.
      • thank_you Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:21
        Tak jak tu:

        www.kwestiasmaku.com/przepis/czekoladowa-chmura-z-truskawkami
    • volta2 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:27
      wychodzi,
      daję śmietanę do mascarpone, potem cukier puder i czasem fix, czasem nie mam i nie daję, i jazda. chwila moment i gotowe
      raczej ubijam zimne niż w pokojowej temperaturze, ale nie miałam do tej pory problemu

      gdyby mi nie wychodziło, przyjrzałabym się śmietanie kremówce, bo to ona najwięcej problemu sprawia (skład, sposób produkcji, jakość czyli)
      • gajmal Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:45
        Wszystko naraz od razu miksuję.
        • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 19:52
          gajmal napisała:

          > Wszystko naraz od razu miksuję.

          Jak wszyscy oprócz mnie. No to wszystko jasne smile
          • alexa0011 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 21:10
            Ja zawsze ubijałam śmietanę z cukrem, wrzucałam mascarpone, wyciskałam z tubki mleczko karmelowe i rozdyzdywałam wszystko ręcznie, tylko chwilę, jedną z trzepaczek miksera. Pierwsze słyszę, że można śmietaną z mascarpone razem, ematka jak zawsze...wink
      • rosie Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 08:26
        W pokojowej temperaturze smietanka się nie ubije. Musi być mocno schłodzona. Ja czasem nawet miskę od robota schładzam w zamrażalce.
    • kotejka Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 21:14
      Najpierw bije kremówkę, potem dodaje mascarpone .
      Robię kitchen aidem i on wszystko bije jak zloto
      • mandre_polo Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 09:09
        Najprostszym Zelmerem też🤞
    • em_em71 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 21:44
      Wrzucam wszystko razem. Miksuję i wychodzi. Ubicie najpierw śmietany i potem dodanie mascarpnone /miksując/ też jest ok.
    • pani_up Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 22:05
      Wrzucasz razem, dodajesz cukier puder i miksujesz. Nie kupuj mascarpone z Lidla. Proporcje 2:1 śmietanka:mascarpone. Ubijanie osobno jest absolutnie bez sensu
    • hanusinamama Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 22:09
      Wlewam smietanę, dodaje maskarpone odpalam mikser. Pilnuje tylko zeby nie przebić - bo bedzie masło.
      Zazwyczaj robie to do tortu pavlovej, wiec nawet smietany nie słodzę...
      Przy czym maskarpone dodaję jak mam 30% smietankę. Jak dostanę 36% to maskarpone moim zdaniem nie ejst potrzebne...
    • homohominilupus Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 22:43
      Wychodzi, chyba miksowałam wszystko wg jakiegoś przepisu z kwestii smaku.
      Zachciało mi się tortA
    • woman_in_love Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 23.03.23, 22:58
      jak słyszę kremówki, to widzę papcia jotpe2

      i odchodzi mi apetyt
    • atenette Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 08:42
      Miksuję od razu serek mascarpone ze śmietanką. Moment i jest gotowe. Zawsze wychodzi.
    • trampkoss1 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 09:45
      jeśli używasz kremówki Łowicz, to nie ma szans, żeby się ubiła. Każda inna (nawet z biedry) da się ubić, a Łowicz nie.
      • limelight7 Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 12:35
        ???!!! Właśnie Łowicz najlepiej się ubija smile
        • magia Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 14:33
          dokladnie, tez tylko Łowicza uzywam smile
    • bene_gesserit Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 11:19
      Smietan-fix. Nie Śnieżka, ale taki proszek do stabilizacji śmietanki. Unikasz trochę (tak gdzieś do polowy, mieszasz z cukrem, dodajesz do śmietanki i unikasz na sztywno.bPotem robisz dokładnie tak, jak robiłaś.
    • afro.ninja Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 20:14
      Zawsze mi wychodzi bo to jedyny krem jaki robię do tortów. Najpierw ubijam śmietanę z cukrem pudrem i potem dodaję łyżkami mascarpone. Masa jest gesta i bardzo smaczna, zwłaszcza jak sobie postoi w w lodowce. Można dodać pokruszoną gorzką czekoladę, to wtedy jest krem straciatella.
    • primula.alpicola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 24.03.23, 21:34
      Może za dużo kombinujesz?
      Ja to wszystko razem ubijam, kremówka, mascarpane, puder i sok z cytryny, wychodzi jak złoto.
    • mama-ola Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 25.03.23, 17:55
      Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
      Zgodnie z poradami włożyłam do miski (też schłodzonej w lodówce) śmietanę i mascarpone jednocześnie, poubijałam, dodałam śmietan-fix i cukier puder i poubijałam jeszcze trochę. Tym razem krem wyszedł mi super.
      Jeśli chodzi smak tortu, to stanęło na snickersie ze strony domowe wypieki (syn wybrał, bo to jego urodziny). Jakby ktoś chciał zrobić ten tort, to porada co do składników. Przy cieście wzięłam wszystko razy 1,5 i dobrze zrobiłam, bo wielkość biszkoptu wyszła akurat na trzy plastry. A jeśli chodzi o orzechy, to 100 g by wystarczyło; mnie połowa została.
      • thank_you Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 21:28
        Smietan-fix (nie wiem co to) jest raczej zbędny, bo większość mas śmietanka/mascarpone robie w ten sposób i nic nie spływa - to kwestia idealnego ubicia (ani za mało ani za dużo - ma byc w punkt).
        • bene_gesserit Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 22:23
          Smietan-fix jest stabilizatorem, podobnie jak np zelatyna albo czekolada. Mozna bez, ale dzieki niemu duża część wilgoci z kremu nie przesącza się do biszkoptu. I mniejsze ryzyko przebicia, tak całkiem przy okazji.
          • thank_you Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 22:29
            Dlatego piszę o idealnym ubiciu. Moze rzeczywiście przy tortach/ciastach, które robione są x czasu wczesniej to ważne (aby nie oddawały wilgoci) - ja najczęściej robie tak, ze w ciagu kilkunastu h są zjedzone, wiec nie zauważyłam potrzeby używania tego typu dodatków. Ale moze dla kogos nieuprawnionego smietan-fix jest dobrym pomysłem, sorry!
    • pierwszykot Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 00:16
      Wychodzi
    • tokyocat Re: Wychodzi Wam krem z kremówki i mascarpone? 26.03.23, 23:46
      Wrzuc wszystko razem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka