jackowo.deluxe 24.03.23, 01:00 Swieza emigrantka z Polski (cztery lata) opowiada o plusach zycia w Ameryce. Porownuje w ciekawy sposob Polske I Ameryke Plusy życia w USA🇺🇸 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:22 A moze Ty cos powiesz?🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:25 Tutaj przecież i tak wiadomo, ze grubi i głupi, murzynów biją i na lekarza nie maja . Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:35 Mozliwe, ze pani Karolina tez tak uwazala, zanim przyjechala do Ameryki🙂 Podroze ksztalca🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 03:18 Córka mojej kuzynki to typowa emigrantka z Niemiec .Ale już trochę siedzi w USA i nie narzeka ,wręcz się tym chwali .Moja rodzina po całym świecie rozrzucona . Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 03:46 Odkad nie ma Jackowa, to mi sie Ameryka jakby mniej podoba Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada [...] 24.03.23, 04:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 04:11 Mozna zyc, ale to nie jest to samo, to juz nie jest moj swiat Coraz czesciej mysle wiecej o przeszlosci niz o przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada [...] 24.03.23, 04:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:18 Jakas wyglodzona studentka....akurat te porcje w restauracjach sa idiotycznie wielkie. A kids meals sa pod gusta dzieci i nie wszedzie jwst to po prostu mniejsza porcja. Bez przesady w zach Polsce jak jade do Polski to obsluga wszedzie tez jest mila. Poza tym w UK jak najbardziej. Tak to fakt ze w porownaniu z Polska to anglosasi nie oceniaja tak po stroju. Ubranie to...ubranie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:24 A wode i dolewki tez macie za darmo w restauracjach? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:26 w Polsce kranówy w ogóle nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada [...] 24.03.23, 04:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 07:14 Dają, w większych miastach, w mojej okolicy nawet to promują. katoobywatel.katowice.eu/nasze-akcje/kranowka-katowicka-szluknij-sie-z-kokotka/ Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 09:11 Woda na stole z cytryną to przygotowana . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:15 Teodor co takiego mogles napisac w tak niewinnym watku aby wywalili twoja wypowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:44 No fakt to zle ale forumki bardzo często to robia. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 18:20 No masz, to po co ja zawsze butelkę kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:13 Obstawiam, że jak przywozisz te dolary, to się chcesz pochwalić 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:30 W niektórych miejscach dają Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:54 W Uk wode tak a dolewki to raczej nie w restauracjach tylko w barach samo obslugi typu buffet itp Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 01:28 Zastanawiam sie kto jest/ma byc odbiorca tego nagrania, wedlug owej Karoliny. Jak ona sobie wyobraza te swoja publike? Sure, it's not me czy Majenkirr, czy Engine, Sahara, Myelegans ... etc. etc. etc. no ale kogos ona widzi oczami duszy gdy zaczyna sie nagrywac - bardzo bym chciala wiedziec who are they Bez zlosliwosci. Pure (very pure!) curiosity. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 02:27 etc. etc. etc. no ale kogos ona widzi oczami duszy gdy zaczyna sie nagrywac“ Jak ja zakladam watek, to nikogo nie widze oczami duszy🙂 Moze pani Karolina ma podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 02:51 A ja widzę .Duszą i oczyma 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 03:49 Ona jest chyba studentka a nie emigrantka i jej odbiorca to ma byc ktos w jej wielu co byc moze mysli o wyjezdzie na studia w Stanach . Mowi I duzych samochodach, duzych ulicach duzych kotletach I zyczliwych ludziach - no prawda ale malo odkrywcza . Zreszta dziewczyna jest mloda, ladna, studiuje I ma stypendium wiec sie chyba nie boi o pieniadze - co ma sie jej nie podobac? Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 09:14 bi_scotti napisała: > Zastanawiam sie kto jest/ma byc odbiorca tego nagrania, wedlug owej Karoliny. J > ak ona sobie wyobraza te swoja publike? Sure, it's not me czy Majenkirr, czy En > gine, Sahara, Myelegans ... etc. etc. etc. no ale kogos ona widzi oczami duszy > gdy zaczyna sie nagrywac - bardzo bym chciala wiedziec who are they Bez zlos > liwosci. Pure (very pure!) curiosity. Cheers. > Może moja kuzynka emigrantka z Niemiec ,ale ona nie potrzebuje promocji . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 08:00 Takie mocno naiwne… I opowiadane z banieczki niuni, która dostała stypendium sportowe, wiec kwestie finansowe jej nie dotyczą, a w Pl siedziała pod kamieniem z chamską kasjerką i nawet w kinie nie była... No fajnie - darmowa woda i dolewki, mogłoby tak być u nas. Śliczne plastikowe dekoracje generujące rokrocznie góry śmieci, zużycie energii i zanieczyszczenie światłem. Ale reszta….? Wielkie kotlety z prezentacją dziecięcego menu pt „wszystko smażone w głębokim tłuszczu”. Nieeee… W Polsce kelnerzy naprawdę również prowadzą do stolika, również się przedstawiają, ale nie, nie deklarują „ze będą nam służyć” i nie oczekują napiwku w wysokości 25%. Sale kinowe może nie maja leżanek, ale są tak samo duze jak te prezentowane przez blondi, opcja przyniesienia obiadu do fotela również istnieje (ale chyba się nie przyjęła), są tez sale z automatami dla dzieci (brrrr…!). Można odbić piłeczkę - u nas studia są bezpłatne, wiec tych wychwalanych stypendiów nie trzeba, trzeba się dostać i tyle. Z tym, ze nikt nie dostanie się na Politechnikę tylko dlatego, ze w liceum ma naciągane dwoje, ale ślicznie kopie piłeczkę. Przy „studiuje w USA 4 lata i ja nie jestem przyzwyczajona do chamstwa” aż parsknęlam 😂😂😂 No nie wiem, gdzie blondi widzi te „wieczne naburmuszone chamskie kasjerki”, może w swoim grajdołku… „Gdzie nie pojedziecie tam czekać na was będą Możliwości” - tak, wiemy, widzieliśmy to w Nomadland…. szczególnie, ze blondi na jednym oddechu przechodzi do tego, ze bez college’u to tej pracy dzisiaj tak nie za bardzo… Może jestem już za stara, ale pakiet argumentów „jest ślicznie i kolorowo, wszystko swieci, gra i miga, wielkie porcje niezdrowego żarcia dają, a jak nie masz pracy i pieniędzy, to możesz wsiąść w samochód, w którym mieszkasz i pojechać 5tys km, żeby znaleźć inną w innym oddziale amazona albo iść na platne studia, bo nikt seniorom nie zabrania” - jakoś tak niespecjalnie do mnie przemawia… Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 08:33 Można zobaczyć na jej kanale jest film „dlaczego naprawdę wyjechałam do USA” w sumie smutna historia Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 08:53 Pani była w szkole sportowej 6 lat grała ze swoją klasa co roku sukcesy i mistrzostwa Polski cudowni trenerzy super koleżanki z klasy/druzyny chciała grać dla ekstraklasy no i okazja się pojawiła i zderzyła się z brutalna rzeczywistością. Dlaczego Wyjechałam do Ameryki |Prawdziwe powody wyprowadzki z Polski| Studia w USA Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 09:01 I obwinia za to Polske? Naogkadala sie filmow Disneya, rodzice nie powiedzieli ze zycie to nie je bajka a konkurencja jest duza... Ciekawe jak wielkie ma plany po tym college ktory konczy. Zaloze sie ze wielkie bo chyba jej bycie nauczycielem wf nie usatysfakcjonuje i czeka niczym aktorzy w Hollywood na cos wielkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 09:18 Trochę bredzi zwłaszcza o sporcie . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 10:02 Dziewczyna ma pretensje ze zawodniczki się nie chciały kumplować i ze dali jej jedna zmianę ubrań… Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 26.03.23, 04:19 Fajnie opowiedziała swoją historie, od razu ja polubiłem bo siatkarka i fajnie i szczerze opowiedziała swoją historię😀 Wiem ze w naszym sporcie jest dużo dziwnych rzeczy. I brakuje takim ludziom wsparcia. Jako student wybrałem się kiedyś na AZS i chciałem się tam rozwijać sportowo, ale okazało się, ze trzeba było być wybitnym żeby być w AZS. A moim zdaniem powinien być tam każdy student który by chciał. Tylko z siatkówką jest tak, ze w stanach jest bardzo silna liga akademicka, ale nie ma zawodowej. Dlatego wielu światowej klasy Amerykanow i Amerykanek gra w lidze w Polsce, we Włoszech czy o zgrozo w moskalii, bo mogą np u nas zarobić dobre pieniądze a tam nie. Amerykanie są zwykle w topie siatkarskim, Polska to zwykle pierwsza albo druga drużyna świata, ale Amerykanie dla nas sa zawsze groźni i często z nami wygrywaja i to musi się brać z tej niezwykle silnej ligi akademickiej. Pewnie wiec juz na etapie college jest to silne wsparcie o którym mówi Karolina a na studiach juz całkiem. Faktycznie dla nas jest niezrozumiałe ze ktos przechodzi przez studia za sport ale w stanach tak jest i to widocznie działa skoro oni maja tyle złotych medali na olimpiadach a my zaledwie kilka w dobrym roku. A to ze zawodniczka musi prać j oddawać strój i ma tylko jeden to jakaś wielka żenada i idiotyzm. To nie jest zadanie zawodnika a wielka legenda siatkowki Śliwa powinna po prostu o te stroje się wystarać gdzie trzeba albo kazać komuś się wystarać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 26.03.23, 04:51 Swoją droga ciekawe jakiego wzrostu jest Karolina: środkowi to najwyżsi siatkarze na parkiecie. Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 27.03.23, 13:13 bywalec.hoteli napisał: > Jako student wybrałem się kiedyś na AZS i chciałem się tam rozwijać sportowo, a > le okazało się, ze trzeba było być wybitnym żeby być w AZS. A moim zdaniem powi > nien być tam każdy student który by chciał. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej możesz teraz sobie grać rekreacyjne, a ja już tak nie za bardzo z powodu zbyt intensywnych treningów za młodu. > A to ze zawodniczka musi prać j oddawać strój i ma tylko jeden to jakaś wielka > żenada i idiotyzm. To nie jest zadanie zawodnika a wielka legenda siatkowki Śli > wa powinna po prostu o te stroje się wystarać gdzie trzeba albo kazać komuś się > wystarać. O co kaman ze Śliwą i strojami? Bo ona w sumie trenowała moją młodą przez jakiś czas i nie było problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio [...] 27.03.23, 13:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio [...] 27.03.23, 13:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 27.03.23, 14:20 bialyhenio napisał: > Hukers: a co Ciebie teraz coś boli jak grasz co uniemożliwia Ci rekreacyjną grę > ? Czy boli na stałe? > > Ja nie myślałem o intensywnych, wyczynowych treningów. > Ja to rozumiałem tak: AZS to dodatkowy sport dla studentów, a jak ktoś będzie d > obry, to go wyślą na zawody. Nawet nie pamiętam na co chciałem do tego AZSu: na > ping-ponga czy na koszykówkę. Coś w co grałem w liceum dla zabawy. No właśnie > powiedzieli mi, że trzeba mieć jakieś osiągnięcia żeby móc się zapisać. Czyli p > ewnie studenci, którzy chodzili do UKS w szkole, jeździli na zawody itp. mogli > wejść do AZSu. > > W tym filmie laska opowiada - jak nie chce Ci się oglądać, że miała grać na zap > leczu ekstraklasy w Dąbrowie Górniczej a twierdzi że była dobra i Śliwa ją: 1. > odrzuciła, 2. kazała wieczorem na rano przynieść czysty strój z powrotem. Dla m > nie to jakiś idiotyzm, że zawodnicy mają 1 strój i jeszcze muszą go zwracać. Ja mam problemy z kolanem w czasie gry. Rekreacyjnie to pewnie jeszcze mógłbym poodbijać, ale nie za bardzo mnie taka siatkówka kręci. A młoda gra w juniorkach i ma chyba trzy pary różnych strojów, aczkolwiek musi prać sama. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio [...] 27.03.23, 14:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 27.03.23, 14:51 bialyhenio napisał: > o to może zobaczymy hukersównę w TV? Niewykluczone, ale raczej nie jako siatkarkę Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio [...] 27.03.23, 15:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 27.03.23, 15:23 bialyhenio napisał: > a co, nie za mocna jest w siatkę? Dobra jest, bo gra w pierwszym składzie, ale nie wiąże swojej przyszłości z siatkówką. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 10:03 I po tym collegu w USA gdzie skonczy? Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 10:11 Może zrobić karierę w filmie ,wiele młodych kobiet tak startuje ,tylko droga ciągnie się przez ...... i tu chwilą milczenia . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 10:27 Na razie chyba dobrze jej idzie bo robi magisterkę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 10:55 No ale co dalej? Trenerka w klubie? Nauczycielka wf? Dobre i to jesli ja to usatysfakcjonuje. Musi szybko znalezc meza inaczej rok po studiach skonczy jej sie OPT i wiza i bedzie musiala wrocic do Polski. Male szanse na sponsorowana wize w tych zawodach zwiazanych ze sportem chyba ze jest gwiazdą sportu albo trenerem sqiatowej slawy z dlugotrwalym stazem Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 11:26 ona chyba dziennikarstwo studiuje Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 11:51 Tzn. ja rozumiem, ze tam są plusy (kazde miejsce ma plsu pewnie nawet w Korei Pólnocnej by sie znalazły) Tylko to co ona opowiada, to takie pitolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 12:01 Bo jest młoda i patrzy mocno z punktu widzenia, że w Polsce jej nikt nie dawał nic i nie wspomagał. A tam jej dają póki studiuje. Jeszcze nie miała zderzenia z dorosłością. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 18:55 No to akurat zawod dla native speaker w US. Chyba ze gazete polonijna chce prowadzic. No dobra, moze wroci do Polski wtedy moze cos z tym zdzialac Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:38 Princess Ale ty zawsze twierdzisz że język nie jest żadna przeszkodą i Nawet mówiąc z akcentem zejdzie się wysoko za przykład stawiając siebie Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:39 > zejdzie się wysoko Na studiach tak ucza? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:45 A ja zaszlam wysoko? Ciekawe. Jestem sredniego rzedu specjalista a nie jakims dyrektorem by mowic wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:35 memphis90 napisała: ). > > Można odbić piłeczkę - u nas studia są bezpłatne, wiec tych wychwalanych stypen > diów nie trzeba, trzeba się dostać i tyle. Z tym, ze nikt nie dostanie się na P > olitechnikę tylko dlatego, ze w liceum ma naciągane dwoje, ale ślicznie kopie p > iłeczkę. > nie to ze sie z Toba nie zgadzam, ale to jest wspieranie talentow a nie rownanie kazdego do sredniej. on ladnie kopie pileczke a ktos inny robi swietnie cos innego. jesli bedzie slaba to i tak wyleci z tego uniwerka Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:35 Ja rozumiem wspieranie talentów. Dlatego mistrz sportu dostanie się na AWF, a nie na politechnikę. Tam pójdzie laureat olimpiady matematycznej, fizycznej czy jakiejś pokrewnej Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 19.04.23, 16:42 Jaka Ty jesteś wredna i zgorzkniała... Tak, w porównaniu do USA i Kanady obsluga klienta w Polsce bywa mocno kiepskawa i zdarzają się naburmuszone kasjerki. I to jest rażące kiedy przyjeżdża się stamtąd i trafi na typ pani, ktora ma albo skwaszoną minę albo się głupawo spoufala i robi różnego rodzaju uwagi. "Blondi, niunia..." Co Cię tak ubodło? Że jej się tam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 08:13 Wielkie porcje na plus? Nie wiem gdzie ta dziewczyna zyła w PL ale u nas od lat mozną niezjedzoną porcję zabrać do domu. Wielokrotnie tak robiłam...bo u nas też często są porcje nie do zjedzenia ( co mnie wkurza) W Ameryce talent będzie zawsze doceniony i dostaniecie wsparcie na uczelni....mhm. Rozumiem, ze chodzi o fakt iż na mechatronikę nie dostanie się pani, za osiągniecia sportowe w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 12:00 Przecież ona się wypowiada jak studentka. To normalny sposób patrzenia studenta na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 18:06 hahahhaa Nie wiem po co sie wysilac i wyliczac plusy skoro wszem wiadomo ze w Ameryce sa same plusy i WSZYSTKO jest lepsze. A ci ktorzy sie z tym nie zgadza to albo nie byli nigdy w Ameryce albo im sie tu nie powiodlo (i ich wlasnje winy oczywiscie) albo po prostu sie nie znaja. A wiec mozna to sprowadzic do jednego plusa - ktorym jest AMERYKA. Aha, zeby bylo jasne ze AMERYKA to nie kontynent tylko USA.. Sorry Canada - wy nie jestescie ani z Ameryki ani Amerykanami tylko Kanadyjczykami z Kanady a ta jest krajem socjalistycznym - podobnym do euroepejskich LOL Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 18:56 Tak tak...powszechna opieka medyczna jest lepsza, ilosc urlopu, godziny pracy, komunikacja miejska, 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:10 a propos komunikacj, czy dzieciaki w PL moga jezdzic za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:18 Chyba nie, ale maja jakas znizke na legitymacje. W Uk do chyba 13 roku zycia maja za darmo czy jakos tak. A autobusy chyba dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:31 to tu maja za darmo i muzea tez. Mysle, ze wiekszosc dzieci ma tez opieke medyczna za darmo. Nie wiem, w ktorych stanach. Napewno NYi MA. Czy ta opieka jest dobra? Kwestia gustu. Moje nie musialy na szczescie korzystac. Co do urolopu to tez zalezy jak ktos sie ustawi. Zauwazylam, ze ruch na drogach NYc jest duuuzo mniejszy w piatek, wiec albo to zdalna albo wolne. Ktos kto parcuje w uni ma bardzo duzo wolnego, pracownicy szkol wyzszych tez niezle sa ustawieni pod tym zwgledem. Zydzi maja wiecznie jakies swieta. Dodatkowo wiele rodzin ma po 2 domy i czesto wyjezdzaja. Zwroc uwage tez na lodki i sporty jakie Amerykanie uprawiaja . Na to musza przeciez miec czas. Tak wiec z urlopami nie jest tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:50 U mnie mogą jeździć za darmo. W wielu polskich miastach też. Regulują to samorządy. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:57 wiec mamy ppodobnie, wiec nie ma o co sie spierac. Prawda princess? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:17 Jeśli chodzi o konunikację miejska, autobus szkolny to dzieci jeżdżą za darmo u nas Wroclaw. Ale za bilet pkp czy pks płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 30.03.23, 07:29 Zarówno w UK jak i Polsce zależy to od władz miejscowych. W Krakowie chyba do 18 z leg szkolna za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:37 Zależy. Są miasta i gminy gdzie komunikacja miejska jest za darmo dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:36 U mnie na przykład. Opiekę zdrowotną dzieci u nas też mają za darmo przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 17:09 Moje dzieci tez grosza nigdy nie placily za opieke zdrowotna Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:38 srubokretka napisał: > a propos komunikacj, czy dzieciaki w PL moga jezdzic za darmo? ...Karta Ucznia to Warszawska Karta Miejska wyrabiana przez Zarząd Transportu Miejskiego, ważna wraz z wgranym uprawnieniem do bezpłatnych przejazdów na obszarze 1. i 2. strefy biletowej warszawskiej komunikacji miejskiej w okresie nauki w szkole podstawowej – nie dłużej niż na okres czterech lat. Uczniowie stołecznych szkół podstawowych oraz warszawiacy uczęszczający do podwarszawskich szkół podstawowych mogą korzystać z bezpłatnych przejazdów Warszawskim Transportem Publicznym. Uprawniają do tego Karty Ucznia wydawane przez ZTM. Karty te obowiązują w 1 i 2 strefie biletowej, można więc z nimi podróżować także autobusami linii strefowych poza granicami Warszawy, linii lokalnych „L” oraz – w ramach oferty „Wspólny bilet ZTM-KM-WKD” – pociągami Kolei Mazowieckich i Warszawskiej Kolei Dojazdowej na obszarze obowiązywania wspólnego biletu. Dzięki temu uczniowie mogą bezpłatnie poruszać się po aglomeracji warszawskiej, nie tylko w drodze do szkoły. Przypominamy jednocześnie, że po upływie 4 lat od daty wgrania uprawnień do bezpłatnych przejazdów, uprawnienia na Karcie Ucznia należy przedłużyć na kolejne lata nauki w szkole podstawowej, aby dzieci mogły dalej korzystać z bezpłatnych przejazdów. Wnioski o przedłużenie uprawnień można składać drogą elektroniczną, za pośrednictwem dedykowanego linku, który jest przekazywany przez szkołę, jak również w tradycyjnej formie papierowej w szkole oraz bezpośrednio w Punktach Obsługi Pasażerów. Karta Ucznia przysługuje: uczniom szkół podstawowych działających na terenie m.st. Warszawy, a także uczniom szkół artystycznych realizujących kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej działających na terenie m.st. Warszawy uczniom szkół podstawowych zamieszkującym na terenie m.st. Warszawy, a także uczniom szkół artystycznych realizujących kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej zamieszkującym na terenie m.st. Warszawy. Oznacza to, że do bezpłatnych przejazdów na podstawie Karty Ucznia, są uprawnieni zarówno uczniowie warszawskich szkół, jak i uczniowie mieszkający w Warszawie dojeżdżający do szkół poza granicami Warszawy. Dla dzieci, które mieszkają na terenie Warszawy, a uczęszczają do szkół poza miastem, uprawnienia wgrywane są na dany rok szkolny, na podstawie ważnej legitymacji szkolnej z wpisanym numerem PESEL i adresem zamieszkania a w przypadku braku legitymacji z powyższymi danymi konieczne będzie zaświadczenie ze szkoły potwierdzające naukę w danym roku szkolnym, wraz z podanym adresem zamieszkania ucznia oraz numerem PESEL. Kartę Ucznia można wyrobić w każdym Punkcie Obsługi Pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:43 Jak to wyglada w praktyce? Np kiedy dziecko zapomni wziac karte ze soba? U nas sa karty, ale dzieciaki ich nawet nie pokazuja. Czesto, zwlaszcza dziewczeta wygladaja na 30+ kiedy sa nastolatkami i kierowca im nie zwraca uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:47 Ale to w miescie. Na pociag juz maja znizke tylko Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:44 Tu coodziennie widze pomaranczowy autobus zabierajacy dzieci sprzed ich domu rano i przywozacy ich po lekcjach.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:54 >Tu coodziennie widze pomaranczowy autobus zabierajacy dzieci sprzed ich domu rano i przywozacy ich po lekcjach.. Chodzi o komunikacje PUBLICZNA a nie do i ze szkoly. W Europie w wielu krajach dzieci nie placa. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:19 A u nas jak maja 16 lat to maja smochody. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:31 A w Europie nie bo? Moj pierwszy samochod mialam w wieku 17 lat. Nie kazdy urodzil sie biedny Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:06 W Europie nie bo egzaminy b. drogie i skomplikowane, nie ma gdzie parkowac, i ulice sa ciasne i auta sa w stosunku do zarobkow 4-5 razy drozsze. To ze Ty mials w wieku 17 to raczej wyjatek a tutaj w wieku 16 to praktycznie regula. Szkoly maja ogrmone parkingi i wszedzie - poza centrami duzych aglomeracji jest w wiele latwiej poruszac sie autem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:18 Wcale nie wyjatek. Wiekszosc ludzi robiacych orawo jazdy w Europie to ludzie mlodzi. Poza tym zdawalam prawo jazdy tez w USA, prosze mi nie tłumaczyć. Europejskie prawo jazdy bylo nie wazne po 3 miesiacsch i musialam zdawac Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:30 I zajelo ci to pare godzin plus $32? A jak to wyglada w EU? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:13 Oczywiście, ze mogą - chyba we wszystkich miastach są takie regulacje samorządów. W Wawie jeżdżą za darmo do skończenia sp, potem maja bilety ulgowe. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 18:51 Ustawowo mają zniżkę na bilety, ale lokalnie w niektórych gminach jest samorządowo uchwalone, że np dzieci szkolne jeżdżą za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:40 Komunikacje miejska mam w D bo kazdy ma duze auto i za nic z niego nie wyjdzie poniewaz to gwarantuje WYGODE i kmfort zycia, a czekanie na przystankach, podroz w zatloczonym autobusie to ma byc lepsze nuzz wlasne auto czy Uber? To nie argument. Co znaczy "powszechna" opieka? znaczy sie darmowa? ABSOLUTNIE nie... Nic nie powinno bc darmowe. Opieka medyczna tu jest i to na poziomie swiatowym i jesli nie jest on najlepsza to na pewno jedna z naj. A wiem bo sprawdzilem i Polski i Zach Europejski i Japonski i Singapurski a jedyne co nalezy tutaj zrobic to sobie wykupic ubezpieczenie a to jest dobrowolne - bo niby dlaczego ktokolwiek moglby byc to tego zmuszony? A mozna wykupic takie jakie nam w danym roku odpowiada - prawie jak z menu w restaracji. Narzekaj jedynu eci ci nie wykupia i zachoruja ale to ich wina w 99%. A kazdy szital musi przyjac nieubezpieczonych. Ja tu zawsze mialem ubezpieczenie - to tylko kwestia ustalenie priorytetow. Kupowalismy ubezpieczenie i jedzenie a jak zostawalo to nowsze auto, nowe ciuchy czy wyjazd na urlop i to pracowalo i cigale pracuje. Tak ze przestancie probowac z tego kraju robic kraj sojalistyczy gdzie sa rzeczy ktore sie ludzion "naleza" Tu nic sie nie nikomu nie nalezy i za wszytko nalezy placic i wtedy sie to docenia... Nigdy nie narzekalem na ilosc urlopu - mialem tyle ile potrzebowalem albo wiecej... a jak m i brakowalo to bralem sobie bezplatny.. Godziny pracy najlepsze na swiecie... pracowalem kiedy mi pasowalo i nkt mi nie narzucal godzin - mialem wykonac swoje zadania i jak to robilem w 6 godzin to nikomu to ni eprzeszkadalo. Tak ze na nasz system narzekaja ci co preferuja system gdzie maja cala liste rzeczy "ktore sie im naleza" Tak ze zaden z powyzszych argumentow nie przekonal mnie ze tu jest gorzej - po wszytkimi powyzszymi jest lepiej i w zyciu bym sie nie zamienil. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:53 >Komunikacje miejska mam w D W NYC i Chicago i innych miastach juz bys inaczej twierdzil >Co znaczy "powszechna" opieka? znaczy sie darmowa? ABSOLUTNIE nie... Nic nie powinno bc darmowe. To twoje zdanie >Opieka medyczna tu jest i to na poziomie swiatowym i jesli nie jest on najlepsza to na pewno jedna z naj Moja kolezanka ze studiow jest jednym dyrektorow w seci klinik w Chicago. Opowiadala mi ja pare dni temu zwolnila lekarza i jak powiedziala swojemu szefowi "albo ten konowal albo ja" po tym jak szef powiedzial, ze " on przynosi nam pol mln dolarow rocznie a ty go zwalniasz!". Konowal facetowi robil bez znieczulenia kolonoskopie i bylo slychac faceta na 2 pietrze. Spieszylo mu sie. Nie nabierzesz mnie na wspaniala amerykanska opieke. Ja mam znajoma w temacie. Zgroze slysze >Nigdy nie narzekalem na ilosc urlopu - mialem tyle ile potrzebowalem albo wiecej... 10 dni platnego. Tak ma wiekszosc. I dluuuugie godziny pracy Sorry ja studiowalam w US i utrzymuje kontakt z wieloma ludzmi w korporacjach Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:26 Mialem kolonooskpie 3 razy i o niczym takim nie slyszalem - nawet ze to opcja bez znieczulenia Ostatnio mnie uslipi bo lekarz mowi ze lepej jak mu si epacjent nie rusza. Kazdy tu ma wyybor wiec wybiera co chce.. Tak 10 dni platnego to st na poczatku pracy i szybko rosnie. Jaj sie zmieni aprace to tak jest. Ale ja zmienialem prace i zawsze negocjowalem wiecej. Poza tym urlop mzna "pozyczac" z nastepngo roku, brac bezplatny no oprocz tych 10 dni kazdy praktycznie oferuje nastpen 10 dni "personal time off" czyli wolne, platne na cokolwiek. A wiec masz nie 10 ale juz 20 dni A obecnie coraz bardziej popularn opcja staje sie urlop nielimitowany. Tak bierzesz ile chcesz.. Sprobuj to pobic www.indeed.com/hire/c/info/unlimited-vacation-policy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:30 Przeciez nielimitowany jest opcja i w UK... Taaa w Europie mamy 25-30 dni urlopu ( plus swieta).Pozyczac i przenosic tez mozna Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:38 Nie wiem, czy się dogadacie, bo Ty piszesz jak jest w Ameryce, a Engine pisze jak jemu jest w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:52 Pisze z punktu widzenia osoby z emeryturą. Czyli mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:17 A wiec z punktu widzenia osoby biednej zyjacej z emerytury, posiadajcej emerytalne ubezpieczenie etc.. a to nie tylko daje mase opcji wyboru opieki ale moje ubezpieczenie placi za koszty leczenie poza granicami kraju. A przez cale zycie byle i biednym emigrantem i dorabiajcym sie prcownikiem i prcawnikime korpo i zawsze mialem ubezpieczeni emedyczne poniewaz to byla na liscie rzeczy waznych i sa tu opcje dla kazdego chcacego bez wzgledu czy jestes w mniejszosci czy wiekszosci. Ma dzieci ktore maj podbne problemy i musz wybierac ch chca i za ile . I wcale brak urlopu im zycia nie kopmlikuje ani brak urlopu macieznynskiego nie zmusz do bezdzietnosci i nic a nic ich nie sklania nawet o mysleniu ze chcieliby mieszkac gdzi indzije gdzie jest wuecej "mi si enalezy" rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:19 No nie mysla, bo US ma jedna rzecz wrecz re we la cyj na: wewnetrzna propagande wlasnej wspanialosci. Chyba tylko Rosja to pobija. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:29 A to dlatego ze ludzi tu moga zyc tak jak sobie chca... Tu nikt niekogo nie zmusza ani jak zyc ani gdzi meiszkac ani czy byc bednym, bogatym czy nawet madrym.... Tu nawet glupota jest legalna.. A podejscie ludzi i sluzb i serwisow jest inne. O wlasnie slysze ze Policja w SD zamiast dawac mandaty za niesprawne swiatla - bedzie ludziom dawac vouchers na $250 ( kupony na darmowy servis naprawy. www.msn.com/en-us/news/us/police-will-issue-vouchers-to-repair-broken-vehicle-lights-in-san-diego-chula-vista-and-national-city/ar-AA18UZxY Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:34 Czy ty naprawde wmyslisz ze ja jestem takim durakieme ze majac srodki na to aby mieszkac gdziekolwiek na swiecie nie wybralbym miejsca lepszego niz ameryke - gdyby takie bylo? A zwiedzilem pol swiata i to nie na zasadzie objazdowki ale na zasadzie dluzszych pobytow i wiem jak sie zyje w EU i Azji. I ciagle pomimo ze tu nie jest idealnie i tez czasami trzeba ponosiic komromisy i podejmowac trudne decyzje to jednak tutaj sie zyje na codzien zdecydowanie latwiej. I przeprwadzka do EU bylaby koniecznscia a nie wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:16 >Nie wiem, czy się dogadacie, bo Ty piszesz jak jest w Ameryce, a Engine pisze jak jemu jest w Ameryce Albo jak mu sie wydaje ze jest Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:24 Co znaczy ze mi sie wydaje? Widze dookola przez 40 lat jak to wszytko wywglada, co sie dzieje i dlaczego. Wiecej wiedz ci co pomieszklai tu przez rok czy 5 albo maj ciotke czy kuzyna w NY? Ja pisze ja mi jest i jak moze byc kazdemu kto do tych problemow na zdrowe podejjscie i nie oczekuje ze ktos cokolwiek za niego bedzie robil czy decydowal.. Oczywiscie ze wiele ludzi narzeka na brak ubezpiecen ale to w 99% ich wina bo albo nie kupili wystarczajaco wczesnie a im pozniej sie kupuje tym drozej albo liczyli ze zawsze beda zdrowi ni kupowali az zaczely sie problemy albo kupili byle co byle tanio .. w kazdym wypadku wybierali inne "wazniejsze" rzeczy azmiast uezpicezenia... I nawet obecnie widze ze znajomi emryci wybieraj najtansze mozliwe opcje (bo mogli dzieki temu kupic nowego Lexusa) a potem narzekaja na jakosc czy ograniczenia uslug.... Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:46 Konowal facetowi robil bez znieczulenia kolonoskopie i bylo slychac faceta na 2 pietrze. Spieszylo mu sie.“ 😂😂😂 Gdyby to byla prawdziwa historia, zostalaby podana jako piewsza wiadomosc we wszystkich lokalnych wiadomosciach telewizynych🙂 Na tym forum pewna lekarka pracujaca w Polsce zachwalala uroki konoloskopii bez znieczulnia, twierdzila ze takowa sobie zaaplikowala i jest z tego bardzo zadowolona🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:53 Tez nie wierze. Chyba, ze pacjent tak na wlsne zyczenie. Moze ma jakis fetysz? Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:55 Właściciel baru. "Pełne ubezpieczenie". Wcześniej w związku UAW, czyli też z benefitami emerytalnymi. Jak co do czego przyszło za operację ortopedyczną musiał dopłacić 24k $. Historia sprzed 25 lat. Południowe Chicago, okolice Pulaski i Oak Lawn. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:59 za co musial doplacic? W PL jak chcesz miec lepiej to tez doplacasz, prawda? Moja ciocia w PL doplacala za operaccje kolana (nie wiem dokladnie za co). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:40 No nie wiem. woekszsc ubezpieczen ma limit - tzw "Max out of pocket" Mozna tym manewrowac aby sobie obnzyc koszty i ja tez czasami wyberalem wieksze al zawsze to bylo na tyle male aby to mnie nie zwalilo z nog w najgorszym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:15 Prawdziwa historia. Zapewniam Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 22:28 princesswhitewolf napisała: > > o zwalniasz!". Konowal facetowi robil bez znieczulenia kolonoskopie i bylo slyc > hac faceta na 2 pietrze. Spieszylo mu sie. Dziwne…Miałam robioną kolonoskopię i kiedy opowiadałam w ramach anegdoty o tym, że w Polsce za znieczulenie trzeba zapłacić, bo standardem jest bez znieczulenia, to patrzyli na mnie jakbym się z choinki urwała. Lekarz powiedział, że nawet gdybym sobie zażyczyła bez znieczulenia, to nikt by się nie podjął Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 23:09 Przeciez nie napisalam ze jest to w US norma. Ten lekarz na kontrakcie stracil prace a pacjent wytoczyl.mu pozew i klinice Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:07 >Co znaczy "powszechna" opieka? >znaczy sie darmowa? ABSOLUTNIE >nie... Nic nie powinno bc darmowe. Powiedział gość na obamacare 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:42 Przestan fantazjowac....i sie popisywac wlasna niewiedza... Ale oczwoscie masz prawo poniewaz nawet glupota w USA jest legalna Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24.0 Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:30 memphis90 napisała: > >Co znaczy "powszechna" opieka? >znaczy sie darmowa? ABSOLUTNIE >ni > e... Nic nie powinno bc darmowe. > > Powiedział gość na obamacare 😂😂😂 A ty w ogóle wiesz co to jest „Obama Care”? > Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 01:59 Jakby wiedziala a jeszcze rozumiala to by takich rzeczy nie pisala.. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 13:01 Memphis, Ty masz jakąś antyamerykańską obsesję 😅. Oraz najwyraźniej nie odróżniasz Medicare od Medicaid. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 19:07 A czemu antyamerykanską…? Nie trawię tylko pier…nia dziadzia engina o tym, ze Amerykanie wybierają bycie bezdomnymi, bo wolą to niż bycie drugim Jobsem - a obie opcje są równie realne, wystarczy wybrać… 😂😂😂 A o tym, ze ma opcję ubezpieczenia dla najuboższych dotowaną przez państwo to sam się chwalił przecież - na jednym oddechu z tym, ze w USA nikt nikomu niczego nie daje… Dlatego jest taki pocieszny w swoich historiach. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 22:44 Ja przynajmnije jestem pocieszny ale Tys jednak glupsza niz normy przewiduja,,, zebys przynajmmnije potrafila myslec bo o logicznym czy rozsadnym mysleniu juz nie wspomne. Zdajesz sobie sprawe przynajmnije ze zycie nie jest tylko wyborem pomiedzy opchami ekstermalnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 23:27 Engine to taka amerykańska wersja mamy. Nadal musi sobie (bp raczej nie nam..) udowadniać tu na forum, że mu w USA dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 26.03.23, 20:39 Ja sobie nic nie musze udowadniac... Tak moze wy macie ze macie jak macie i niewiele mozecie zmienic wiec jak sie nie ma co sie lubi to trza lubic co sie ma. Ja mam wszelkie opcje na swiecie i moge wybierac w kazdym momencie i wiem jak jest gdzis indziej i gdyby bylo lepiej to by mnie tu nie bylo. A wiec ja wiem ze tu jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 13:28 r/ShitAmericansSay polecam grupe Posty engine'a odnioslyby sukces na reddicie. Engine - pisz od razu po angielsku, bede tam wrzucac Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 18:35 Ciesze sie , ze dziewczynie sie tu podoba. Mam nadzieje, ze nie zmieni zdania. Oczywiscie nie ze wszystkim sie zgadzam, ale wierze, ze jej pasuja te rzeczy o ktorych mowi (Np o wodzie chlorowanej z kranu podawanej do modyfikowanego zarcia). Kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 19:41 Ale ta chlorowan woda jest darmowa i nikt nigo nie zmusza do picia - woda w butelce jest zawsze w menu. A gdzie nie m zmodyfikowanego zarcia? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 20:46 Jak idziemy teraz do restauracji to zazwyczaj na 2 osoby wychodzi nam 100$ i to najczesciej juz jest standard. Za taka kase mogliby mi podac mniejsza szklanke wody ale z butelki, a nie pol litra smierdzacej kranowy. Zwlaszcza ze w costco taka butelka to pewnie ze 40c. Jestem tu prawie 20 lat i nadal traktuje to jak obelge. Nie prosze, wiec mi tego scieku chemicznego niech nie podaja. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 21:45 I jak ten co roznosi przychodz z taca to grzecznie odmawiam.. Nie wiem w czym problem Moze u was podaj chlorowana kranowke w restaracjach gdzi placisz $100 na dwoje ale u nas podaja zwykle filtowaana tak jak masz w butelkach z Costco. Ja zwykle dziekuje i prosze o butelke wina albo piwo No ale moze ja nie jestem taki hrabia nie czuje sie obrazony jak mi ktos cos oferuje a ja tego nie chce.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 23:11 Butelki z Costco w restauracjach sredniej klasy? Jezu... Tu to podaja Perrier a nie Costco! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 24.03.23, 23:13 ( Costco jako synonim luksusu?! 🤔😮) P.S. dla niezorientowanych, Costco to siec podobna do istniejacej w Polsce Macro Cash&Carry. W duzym stopniu produkty firmy Costco - Kirkland. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:09 E tam Walmart to luksus a Costco to jeszcze wyzej LOL Tys naprawde "orginalna" znawczyni Ameryki. A z Costco sie smiac nie nalezy poniewaz produkty maja dobrej albo bardzo dobrej jakosci i to nie koniecznie lokalne bo wiele spozywczych maja europejskich marek za czesto smiesznie niskie ceny. Niedawno wlasnie skonczylismy BozoNarodzeniowy hiszpanski Jamom, Byl super i zjedlismy do ostatniego kesa po wieloma postaciami.. i do konca byl smaczny. You can buy the dry cured ham along with the stand and carving knife for $99 at Costco and the exact same product is currently available on Amazon for $249.. shoppingwithdave.com/jamon-serrano-costco/ Wprawdzie ograniczony asortyment i czesto wieksze opakowania ale ceny i opcje zwrotu nie do pobicia.. Zadnych pytan, zadnych ograniczen, nawet rachunku nie trzeba.. i nie wazne ile zuzyte czy skonsumowane - klient przyniosl wiec jest niezadowoolny i dostaje zwrot. Kazde urzadzenie AGD ma wlicozna dostawe do domu i instalcje oraz podwojony okres gwarancji a jak ktos samchod? - prosze bardzo maja juz wyngecjowane ceny samochodow - zwykle $1k ponizej ceny MSRP. Okulary - szkla i oprawki za 1/3 ceny w innych miejscach, Paliwo zawsze min 20 centow na galonie taniej. A najwazniejsze ze pomimo niskich cen to wszytko co sie u nich kupuje ma dodatkowo min 2% devidendow. Wlasnie dostalem za pol roku czek na ponad $600. No i oczywoscie alkohole z najwyzszych polek za srednie ceny.. Szampany Francuskie Schotch 18 letnie single malt etc.. www.forbes.com/sites/joemicallef/2022/11/25/why-you-should-buy-costcos-latest-kirkland-signature-scotch-whisky-releases/?sh=6798516b4470 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:14 Engine....w UK tez mamy siec Costco- Kirkland i dokladnie te same produkty co wy. Mamy tez Wholefoods. Ja nie mowie ze to Costco to jakosciowe Aldi tylko ze to nie jest jakies miejsce gdzie sie michelin restauracje zaopatruja. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:29 No ale -po pierwsze kazdy kraj sie rzdzi swoimi prawami i wcale nie znaczy ze jak macie Costco to rowniez te same przywieje. -po drugie kto mowi z tym gdzie sie michelin restaracje zaoprtuja? Sam nie wiesz i podejrzewazm ze bys sie zdziwila gdybys wiedziala. - po trzecie , pisze o Costco aby pokazac ze nie ma sie z czego smiac to to wcale nie jest zle miesce na roznego rodzaju zakupy. - po czwarte jak widac wy wiecie ze macie amerykanskie sklepy i je szanujecie a to juz cos mowi. - po piate to wszytkoo jedyni epokazuje ze ameryka nie odstaje za nikim - po szoste amerykanie maja kase i oni sa mile widzianymi turystami wszedzie a majac kase stac in na wiecej niz innych na swiecie. A wiec jak na razie sie zgadzamy ze Ameryka nie jest wcale zla do zycia i ma duzo plusow. ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:51 Kwestia przywolejow to kwestia gustu.W Uk ludzi przeraza to 10 dni urlopu i brak do niedawna opieki medycznej dla najbiedniejszych Nie musisz mi pisac. Ale tez nie wychwalaj Costco bo to troche smieszne - zdjecie orzeszkow ktore zarlam wlasnie pozdrawia. To nie Fortnum& Mason ani Hartoss Food Hall > Sam nie wiesz i podejrzewazm ze bys sie zdziwila gdybys wiedziala. Znam jednego chef dobrej restauracji. O swicie wstaje i leci na London Borough market po swiezyzne. Wybiera sam. Obwachuje i probuje. Tak robia wszyscy sensowni chefs. Plyny sa z hurtowni. >po szoste amerykanie maja kase i oni sa mile widzianymi turystami wszedzie a majac kase stac in na wiecej niz innych na swiecie. W US sa biedni i bogaci .nie tylko bogaci. Wysun nos z domu. Sa tez i slumsy i wszystko pomiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 00:57 princesswhitewolf napisała: > > > P.S. dla niezorientowanych, Costco to siec podobna Uwielbiam Costco - ogromny wybór świeżych warzyw i owoców, super owoce morza, pieczywo do wyboru do koloru, najlepsza kiszona kapusta, mięso. W ogóle nie da się porównać do Makro - hurtowni, gdzie żarcie stoi wystawione na paletach. U mnie Costco jest naprawdę fajnym sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 01:07 Ale to nie jest luksusowy sklep. I o tym byla mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 01:14 Ale pisałaś też, żeby nie wychwalać Costco, a ja uważam, że na tle innych sklepów Costco wypada super, a marka własna Kirkland jest bardzo dobra. Nie lubię za to Targetu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 01:20 Target to zupelnie cos innego bo nie jest to bulk buy jak Costco. No i w Costco nie moze kazdy kupowac kto przyjdzie ale tylko ten kto ma membership card. Sam's Club to porownywalne cos w US z Costco Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 02:03 FYI: Sam's Club to wersja Costco dla ubogich Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 08:47 A ja myślałam ze costco jest dla ubogich ? To może być jeszcze bardziej marginalnie ??? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Plusy zycia w Ameryce🙂 25.03.23, 16:46 >A ja myślałam ze costco jest dla ubogich? Asma, Costco dziala jak w Polsce Macro. Tylko czlonkowie maja wstep. Aby zostac czlonkiem musisz miec wlasny biznes zarejestrowany. Tam nie kazdy moze byc czlonkiem i robic zakupy. Wyjatek stanowia uprzywilejowane grupy zawodowe ( key workers glownie) Odpowiedz Link Zgłoś