Dodaj do ulubionych

Eutanazja na demencję

26.03.23, 09:33
Państwo polskie uchyla się od pomocy straszym ludziom z demencją, Alzheimerem. Dom opieki to koszt ok 6 tys. Czasem potrzebny jest obojgu rodzicom. Emertura rodziców nie wystarcza na oplaty w 99% przypadków. Mało kto ma kilkoro dzianych dzieci, czesto jedno-dwoje, nierzadko z kredytami na głowie i dorastającymi, potrzebującymi pomocy dziećmi. Skoro państwo nie wspomaga staruszków, może niech zalegalizuje eutanazję? Widzę w swoim otoczeniu zaniedbanych starców, ponieważ nie stać ich na dom opieki, ich dzieci dzielą czas na pracę, dom i kulawą opiekę nad rodzicem, mimo że sami są już starsi i często schorowani. Szpiatale takich osób nie przyjmują, nawet jeśli są agresywnie, wyrywają sobie cewniki i mają inne choroby. Humanitarniej byłoby uśpić na wieki.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:35
      Eutanazja niejedno ma imię...
    • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:38
      Eutanazja odbywa się na życzenie i za wyraźną, świadomą zgodą pacjenta, której demencyjny nie udzieli.
      • marta.graca Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:56
        Osobiście nie widziałabym przeszkód, by np. podpisać zgodę na eutanazję siebie w przyszłości, na wypadek gdybym stała się demencyjna lub w innym kiepskim stanie.
        • blasckbird13 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:52
          marta.graca napisała:

> Osobiście nie widziałabym przeszkód, by np. podpisać zgodę na eutanazję siebie
          > w przyszłości, na wypadek gdybym stała się demencyjna lub w innym kiepskim stan
          > ie.
          >
          Terry Pratchett ta zrobił.
        • milva24 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:09
          Gdyby było można sama też chętnie bym tak zrobiła. Nie interesuje mnie życie jako nie ja.
    • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:38
      Dlatego te osoby powinny sprzedawać swoje domy, aby mieć na opiekę w domu starców.
      • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:46
        Dostrzegam parę problemów:
        - niewiele domów opieki oferuje pobyty dla zaawansowanych demencyjny
        - domy są często w stanie i w lokalizacji niezbywalnej, senior słabujacy na umyśle nie ogarnie tematu
      • thea19 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:46
        osoby z demencją i alzheimerem mają sprzedawać domy? one nie potrafią się podpisać
        • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:48
          Dopóki nie są ubezwłasnowolnione mogą robić, co "chcą" (a raczej czego chce osoba "podpuszczająca").
        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:50
          Ale czy tego nie da się ogarnąć wcześniej? Czy majątku takiej osoby nie może sprzedać rodzina a pieniądze przeznaczyc na dom starców? Czy w Polsce zawsze musi być #niedasie.
          • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:54
            Ahaha... rodzina nie może bez notarialnego pełnomocnictwa. Do domu opieki też nie można bez zgody seniora.
            Poza tym, jakiego majątku?
            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:56
              No jakiego? Dom, mieszkanie? Chcesz powiedzieć, ze te starsze osoby na ulicy mieszkały całe życie? Procedury prawne można załatwić zanim nadejdzie stan całkowitej utraty pamięci.
              • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:59
                Można - za zgodą.
                Czasem zostaje drugi rodzic, gdziez mialby mieszkać po sprzedaniu owego domu czy mieszkania?
                Starsze osoby niekoniecznie mieszkają w lokalach własnościowych i w dodatku o czystej sytuacji prawnej.
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:02
                  Jak się człowiek starzeje to powinien pomyśleć jak to zorganizować, żeby było dobrze a nie oczekiwać litości od dzieci, które tylko czekają na smierć ojca czy matki. A w
                  Polsce często rodzice spisują umowę dożywotniej opieki i oddaja wszystko dzieciom, a potem gniją w biedzie.
              • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:00
                fogito napisała:

> No jakiego? Dom, mieszkanie? Chcesz powiedzieć, ze te starsze osoby na ulicy mi
                > eszkały całe życie? Procedury prawne można załatwić zanim nadejdzie stan całkow
                > itej utraty pamięci.

Dom, mieszkanie... Nie każdy nim dysponuje, za lat 50 obecni 20, 30 latkowie będą nimi dysponować nieruchomościami w jeszcze mniejszym stopniu bo cena za metr dzisiaj uniemożluwia kupno mieszkania. Dzisiejsi 20,30 latkowie nie będą się szczególnie rozmnażać bo są niechętni do posiadania dzieci. A demencja nie zniknie. Warto zacząć rozmawiać o eutanazji jako rozwiązaniu
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:03
                  Nie każdy, ale większość. W mojej wsi wszyscy starsi pobudowali po wojnie domy, które teraz zapisują dzieciom. Wielki błąd moim zdaniem w większości przypadków.
                  .
                  • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:05
                    Pytanie kto, za ile i jak szybko kupi dom budowany systemem gospodarczym 70 lat temu i do generalnego remontu.
                    • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:08
                      Wiele z tych domów już po remontach w latach 90tych. A kto kupi. No cóż. To się okaże. Najpierw trzeba wystawić na sprzedaż. Ale łatwiej nie robić nic i czekać jak rodzic zapisze i umrze.
                  • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:10
                    fogito napisała:

> Nie każdy, ale większość. W mojej wsi wszyscy starsi pobudowali po wojnie domy,
                    > które teraz zapisują dzieciom. Wielki błąd moim zdaniem w większości przypadkó
                    > w.
                    > .

Na wsiach jest też dużo zrujnowanych domów, w których mieszkają samotni starcy. Albo mieszkają rodziny wielopokoleniowe, wszyscy biedni. A w razie demencji czy śmierci gdzieś dalej muszą mieszkać. Taka druga stron medalu bo zdajesz się widzieć tylko tych z majątkiem do sprzedania.
                    Indywidualnych przypadków jest mnóstwo a koszty opieki nie do ogarnięcia. Dlatego bez systemowego rozwiązania może być ciężko
                    • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:14
                      Nie widzę biedy na Wielkopolskich wsiach. Ale może o terenach przy granicy wschodniej piszesz. Sa przypadki skrajnej biedy, ale w większości seniorzy coś jednak maja. Np mieszkania w Warszawie na Mokotowie. Duże mieszkania.
                      • borsuczyca.klusek Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:00
                        Większość seniorów ma mieszkanie na Mokotowie?
                        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:02
                          A pisałam, ze większość? Znam takich co maja kilka mieszkań na własność. Jest co sprzedawać. U nas po prostu nie ma tendencji do samodzielnego zabezpieczenia się na starość co jest olbrzymim błędem starszych osób. Wierzą ze dzieci się nimi zajmą, a potem zonk.
                      • asia-loi Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:24
                        fogito napisała:

... ale w większości seniorzy coś jednak maja.

Ale często jest np. drugi współmałżonek i gdzieś mieszkać musi.
                        A tak w ogóle, to ja też jestem za eutanazją. Uważam, to za najlepsze wyjście w wielu sytuacjach.
                        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:28
                          Jak jest współmałżonek to tym lepiej. W dwójkę łatwiej ogarnąć zabezpieczenie się na starość. Ja nie popieram eutanazji, bo najczęściej jest to wynik samotności w chorobie. O nadużyciach nie wspominając.
                          • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:34
                            fogito napisała:

> Jak jest współmałżonek to tym lepiej. W dwójkę łatwiej ogarnąć zabezpieczenie s
                            > ię na starość. Ja nie popieram eutanazji, bo najczęściej jest to wynik samotnoś
                            > ci w chorobie. O nadużyciach nie wspominając.

Nie musisz z niej korzystać. Jednak wiele osób podjęłoby taką decyzję ale nie ma takiej możliwości bo bóg tak chciał aby się udręczyć do ostatniej minuty życia
                            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:43
                              Nie chodzi o Boga. Chodzi o przyzwoitość.
                              • asia-loi Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:50
                                fogito napisała:

> Nie chodzi o Boga. Chodzi o przyzwoitość.

Ale co w tym jest nieprzyzwoitego, że chcę wyrazić zgodę na moją eutanazję?
                                Mam zaufanie do mojej rodziny. Nie chcę żeby moja osoba, była dużym problem dla nich. Bo opieka nad ciężko chorym członkiem rodziny, to zawsze jest mega problem dla rodziny i chorego.
                                A i życie w bólu, cierpieniu - to dla mnie nie jest fajne życie. A chorzy z demencją, to często żyją we własnym świecie i nie mają pojęcia o swoim stanie. Przegwizdane ma rodzina.
                                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:52
                                  Ty masz. Nie wszyscy maja.
                              • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:58
                                fogito napisała:

Pozostań w swojej bańce przyzwoitości a innym daj podejmować swoje suwerenne decyzje. Prawo do eutanazji pozostałoby tylko prawem a nie obowiązkiem
                                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:53
                                  Nie zawsze są to suwerenne decyzje i w tym problem.
                              • laluna82 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 22:17
                                fogito napisała:

Przez tę przyzwoitość niepotrzebnie cierpi wielu ludzi.
                                Mam leżeć w bezwładzie i w demencji 5 lat, z pieluchą na tyłku, bo rodzina czy opiekuńcze państwo chce czuć się przyzwoicie , no wow, dzięki !
                          • asia-loi Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:40
                            fogito napisała:

> Jak jest współmałżonek to tym lepiej. W dwójkę łatwiej ogarnąć zabezpieczenie się na starość.

Zależy od sytuacji. Często ludzie mają dwie niewielkie emerytury i jakość ciągną. Śmierć jednego z nich, to już spore kłopoty finansowe. A jak jeszcze trzeba opłacić dom opieki, to nie wiem z czego. Zwłaszcza, że ten co został musi za coś żyć i gdzieś mieszkać. A i nie wiem, jak z miejscami w takich domach opieki. Prywatne są bardzo drogie, a w państwowych to nie wiem jak z miejscami, ale wydaje mi się że trudno.

Ja nie popieram eutanazji, bo najczęściej jest to wynik samotności w chorobie. O nadużyciach nie wspominając.

Ja bym chciała nawet dzisiaj podpisać zgodę na swoją eutanazję, póki jestem jeszcze zdrowa na umyśle. Niestety takiej możliwości nie ma. Nie chcę być ciężarem/kłopotem dla rodziny. I nie tylko z powodu demencji, ale też np. innych nieuleczalnych chorób, gdzie człowiek nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować, a w takim stanie może żyć długo.
                            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:44
                              No cóz. A ja bym nie chciała.
                              • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 11:59
                                fogito napisała:

> No cóz. A ja bym nie chciała.

Ja i ja. Ja nie chcę, ja widzę, w mojej wiosce. Egocentryzm level master
                                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:54
                                  Mam pisać w twoim imieniu?
                              • milva24 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:11
                                fogito napisała:

Gdy sobie przypomnę jedną moją babcię smarującą pościel odchodami to bardzo bym chciała, oj bardzo.
                                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:54
                                  Znaczy byś babcie poddała eutanazji?
                                  • milva24 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 17:14
                                    fogito napisała:

> Znaczy byś babcie poddała eutanazji?

Znaczy bym siebie poddała eutanazji gdyby miał mnie czekać taki los.
                                    • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 19:58
                                      Każdy los jest inny. Nie bądź taka pewna.
                              • maslova Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:32
                                fogito napisała:

No i nikt by do tego Cię nie zmuszał.
                                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 23:42
                                  Mam nadzieję
                      • angazetka Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 13:00
                        Tak, normalnie wszyscy seniorzy w Polsce mają duże domy na Mokotowie.
                        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:55
                          Nie wszyscy. Niektorzy maja w Krakowie przy rynku.
                        • rosapulchra-0 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:09
                          angazetka napisała:

> Tak, normalnie wszyscy seniorzy w Polsce mają duże domy na Mokotowie.
                          >

A taki był spokój, gdy fogito się swoim życiem poza forum zajmowała..
                          • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:59
                            Brakowało ci mnie jak widać.
          • thea19 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:58
            Ty to się z choinki urwałaś. Zawczasu sprzedać ewentualne nieruchomości bo być może dopadnie nas alzheimer czy demencja. Rodzina nic nie sprzeda za życia seniora.
            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:56
              ? Moi teściowie sprzedali dom i poszli do domu starców. Teść zmarł szybciej, bo miał Alzheimera. Teściowa nadal tam mieszka. Jakiś problem?
              • gorzka.gorycz Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 16:58
                Takie głupoty piszesz, że aż furczy.
                • mid.week Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 17:00
                  gorzka.gorycz napisała:

> Takie głupoty piszesz, że aż furczy.

Myślałam, ze burza idzie a to faktycznie fogito
                  • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 19:59
                    A może bąka puściłaś…
                    • gorzka.gorycz Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 07:44
                      Chyba Ty. Umysłowego.
                      • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 07:45
                        Kolejny bączek…
                        • hanusinamama Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:24
                          Fogito mentalnie jesteś na etapie 8 latka. Oni mają takie odzywki...
                          • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:39
                            Jak ktoś głupoty pisze to niech nie uczekuje wysublimowanych odpowiedzi. Pisze do mnie jak dzieciak z SP to dostaje takie odpowiedzi.
                            • gorzka.gorycz Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:31
                              Odpowiadam na poziomie Twoich wypowiedzi.
                              • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 22:00
                                Taaaa
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 19:59
                  Ale dlaczego. To nie dzieje się w Polsce. Bo w Polsce #niedasie
              • rosapulchra-0 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:19
                Ty masz podobno teściów zaoceanicznych, więc nie porównuj sytuacji starszych ludzi w Polsce z sytuacją starszych ludzi w Stanach.
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 22:01
                  Porównuje oba miejsca. Jeśli nie załapałas.
          • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 17:45
            fogito napisała:

> Czy w Polsce zawsze musi być #niedasie.

Co ma do tego PL? Problem #Alzheimer czy kwestia kiedy, kto, w jaki sposob ma zadysponowac chec/potrzebe assisted suicide z powodu postepujacej demencji to dylemat dotyczacy calego swiata a przynajmniej developed countries/nations. Jak to rozwiazac bez naduzyc ... who knows, eh uncertain Znasz simple solution? surprised Life.
            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 20:01
              Znam. Mam w rodzinie i miałam osoby z A. Nikt im eutanazji nie fundował. A Polska ma to do siebie, ze tu się nie da nic zrobić. Taki klimat jest.
              • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:25
                fogito napisała:

> Polska ma to do siebie, ze tu się nie da nic zrobić. Taki klimat jest.

Kwestia assisted suicide, a tym bardziej "zaplanowanej" z duzym wyprzedzeniem eutanazji to akurat taka sprawa, w ktorej w sumie pewnie lepiej NIC nie robic niz by sie mialo zrobic zle by default. Nie ma powodu sie spieszyc ani z decyzjami, ani z legislation. To jest temat do dluuuugich dyskusji, wysluchiwania wszystkich stron again and again, too delicate issue zeby "cos" z tym zrobic, bo mozna. That's not good enough reason. Too many options zeby napsuc i pokrzywdzic. Regardless jaki jest "klimat" w PL. Life.
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:29
                  Ja nie o eutanazji tylko o opiece nad seniorami. O specjalistycznej opiece. O mechanizmach wspomagających. Tego nie ma w Polsce,
      • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:47
        Zgodę na ewentualną eutanazję można wyrazić podobnie jak zgodę na pobranie organów w razie śmierci pnia mózgu. Chętnie podpisałabym gdy jestem jeszcze zdrowa i świadoma co mnie czeka w razie demencji i braku pomocy ze strony dziecka, którego być może na taką pomoc nie będzie stać.
        Niestety żyjemy w kraju ostrej agresji ideologii religijnej.
      • zerlinda Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:48
        Nie każdy ma dom. A jak ma to rodzina chętnie dom przygarnie ale demencyjnego dziadka już nie.
        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:51
          Ano właśnie. W tym problem. Majątek starego rodzica wezmą, ale opieki sprawować nie chcą.
          • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 17:56
            fogito napisała:

> Ano właśnie. W tym problem. Majątek starego rodzica wezmą, ale opieki sprawować
            > nie chcą.

Sorry ale podobnie jest z instytucjami sad Mam przyklad w dalekiej rodzinie meza gdzie samotny stary mezczyzna "oddal" mieszkanie swojemu miastu (PL) za zobowiazanie opieki. Kanal suspicious Skonczylo sie tak, ze sasiedzi dzwonili na emergency, bo zapach z mieszkania byl nie do zniesienia. Okazalo sie, ze opiekunowie z miasta, ktorzy wedlug umowy mieli u starszego pana bywac 3 razy dziennie, bywali raz na kilka dni no i on w czasie pomiedzy ich wizytami zmarl. Of course, byla lekka afera, wzajemne oskarzanie sie roznych dzialow zarzadu miejskiego etc. etc. etc. ale fact jest - stary czlowiek jest bezbronny (regardless czy z demencja, czy po prostu stary & slaby) i jesli ma pecha to ani najblizsi, ani tzw. sluzby o niego nie beda dbac.
            No idea jak skutecznie zapobiec naduzyciom zarowno w rodzinach jak i by institutions uncertain To be honest, wyglada na to, ze dopoki stary czlowiek ma cokolwiek swojego, moze liczyc na jakies zainteresowanie chocby i z najnizszych pobudek tych, ktorzy je wykazuja. Gdy juz nie ma nic ... eh ... pain sad Life.
            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 20:03
              I dlatego stary człowiek powinien się zabezpieczyć jak najlepiej i nie liczyć na to, ze dzieci się nim zajmą, bo większość dzieci eutanazje by wykonała na rodzicu.
              • niemcyy Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 20:09
                Albo wlasnie powinien zarzadzic zawczasu wlasna eutanazje, zeby dzieci nie kasowaly emerytury za zaniedbanego rodzica, ktory jeszcze jakos ciagnie.
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:20
                  Tez jakaś opcja. Moja mama zawsze mówiła ze spędzi starość w domu starców. Odkąd zakończyła 75 juz tak nie mówi. Kilka pobytów w szpitalu ja z tego wyleczyło. Teraz ma 82 i mieszka w swoim domu pod opieka syna. Ma demencję po 3 udarach. Starzy ludzie tez mogą zmienić zdanie.
              • maslova Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:35
                > bo większość dzieci eutanazje by wykonała na rodzicu.

Przykro mi, że masz takie doświadczenia...
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 23:43
                  Ja nie, ale czytając forum nabieram takiego przekonania. My w rodzinie dbamy o starsze osoby.
                  • rosapulchra-0 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:30
                    To jak ty dbasz o swoją mamę? Wyraźnie napisałaś, że opiekuje się nią jej syn, więc twój brat, a nie ty.
                    • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 22:02
                      Nie ogarniasz. Mama to nie drzewo. Obecnie jest z bratem, ale za tydzień jadę po nia. Po każdym pobycie w szpitalu była u mnie. Teraz chce być na wsi to jest.
      • marta.graca Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:58
        Domek dziadków mojego męża poszedł na sprzedaż za jakieś 100 tys. Miesiąc w domu opieki to było ca 4 tys. Łatwo policzyć, na ile wystarczyło.
        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:04
          A emerytury nie miał?
          • marta.graca Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 22:22
            1500 zł.
            • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 23:43
              To już coś.
              • rosapulchra-0 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 21:31
                fogito napisała:

> To już coś.

Na co?
                • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 22:03
                  Na pampersy.
      • mid.week Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 15:58
        fogito napisała:

> Dlatego te osoby powinny sprzedawać swoje domy, aby mieć na opiekę w domu starc
        > ów.

Ja bym wolala eutanazje niz pozbywanie mojej córki zabezpieczenia lokalowego. Nie mam ochoty zyc za wszelka cene.
        • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 16:23
          Żyć za wszelka cenę? A córka ułomna, ze sama ma swoje lokum zapracować nie może?
          • mid.week Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 16:26
            fogito napisała:

> Żyć za wszelka cenę? A córka ułomna, ze sama ma swoje lokum zapracować nie może
            > ?

Ułomna to bede ja z demencja i nie chce tego na co pracowalam całe zycie wydawac na przedluzanie takiego stanu. Wolę materię przeznaczyc dla dziecka, żeby mu sie latwiej żyło. Zarobi na swoje, moje wynajmie.
            • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 17:59
              mid.week napisała:

> Wolę materię przeznaczyc dla dziecka, żeby mu sie latwiej żyło. Zarobi na swoje, moje wynajmie.

To jest Twoja decyzja/wizja dzis. Jaka bedzie gdy bedziesz miec 93 lata i na chleb bedziesz mowic "byb" who knows? I nikt nie podejmie sie zalozyc, ze Twoja dzisiejsza decyzja jest wazniejsza niz tej kobiety z przyszlosci ... Impossible. Life.
              • mid.week Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 18:01
                Jak bede mowic "byb" na chleb to raczej moje decyzje można bedzie uznac za nieważne.
                • ichi51e Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 18:03
                  Tak myślisz TERAZ kto wie czy jednak majac 99 lat i nie majac świadomości jakim jesteś ciężarem nie będziesz mimo wszystko się jednak rozpaczliwie trzymać życia?
                  • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 18:11
                    ichi51e napisała:

> Tak myślisz TERAZ kto wie czy jednak majac 99 lat i nie majac świadomości jakim
                    > jesteś ciężarem nie będziesz mimo wszystko się jednak rozpaczliwie trzymać życ
                    > ia?
                    >

Exactly! Wciaz Cie moze wtedy cieszyc cieply promien slonca czy przelewanie wody z kubeczka do miseczki ... whatever ... To troche jak z wizja macierzynstwa, ktore maja male dziewczynki weryfikowana przez real life - we don't know what we don't know, eh. A skoro nie wiemy, to nalezy zachowac maximum ostroznosci ... just in case. Life.
                  • niemcyy Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 19:57
                    Chyba trudno mowic o rozpaczliwym trzymaniu sie zycia jak czlowiek doslownie nie wie, ze/czy zyje.
                    • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 20:05
                      A skąd to możesz wiedzieć.
                      • niemcyy Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:41
                        Nikt tego nie wie, bo demencja jest nieuleczalna, ale to powiedz mi w takim razie, w czym sie przejawia wola zycia osoby niepoznajacej nikogo, agresywnej wobec opiekunow, nie rozumiejacej i niekomunikujacej niczego, mażącej wlasnymi odchodami po scianach, gotowej wysadzic w powietrze budynek, w ktorym sie znajduje, i wychodzacej na mroz w kapciach i pizamie i uciekajacej tam przed ludzmi.
                        • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 22:23
                          No idea. Podobnie jak nie mam pojecia co trzyma przy zyciu pewna moja znajoma, ktora narzeka NA WSZYSTKO & WSZYSTKICH od dobrych 40 lat suspicious There is nothing good - w jej pojeciu/wedlug niej. A jednak ... a jednak zyje, podrozuje, ostatnio kupila nowe auto, przy czym kazda z takich okolicznosci to przyczynek do kolejnego marudzenia, narzekania, krytyki etc. Obviously, to ja ... cieszy big_grin I wyglada na to, ze dla niej dla tego narzekania warto zyc wink A jest ona, jak najbardziej zdrowa & sprawna na umysle.
                          Ergo ... fact, ze ktos jest agresywny & gotowy wysadzic budynek w powietrze nie jest rownoznaczny z checia zakonczenia zycia, eh. Who knows co to znaczy, ze ktos wychodzi na mroz w pidzamie? Moze cieszy go zimne powietrze na skorze? No idea. Ale poniewaz no idea, nie widze dla siebie (ale i dla ogolnego society) przyzwolenia na skrocenie zycia takiej osoby poprzez eutanazje. Life.
                          • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 23:47
                            Mój brat jak miał 4 lata poleciał kiedyś w piżamie przez pół wsi do domu cioci 😜 Co do starszych…Teść mial Alzheimera, ciocia miała Alzheimera. Wszyscy chcieliśmy, aby żyli jak najdłużej. Jedno żyło 94 a drugie 86 lat. Uwielbiałam oboje do końca ich dni.
                            • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 07:30
                              Bo nie musialas się nimi zajmować.
                              • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 07:48
                                Akurat nimi nie. Ale zajmowałam się moja babcią. Miała 98 jak zmarła. Zajmuje się Ciocia. Ma 94 i tez Mama ma 82. Teść był w domu starców wiec miał wypasiona opiekę. Ciocia była z córka i ta walczyła o matkę do końca. Ciocia nie była agresywna. Stała się jak dziecko pod koniec życia. Była moja ulubioną ciocią.
                                • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 07:59
                                  Masz niewladnych seniorów pod całodobową opieką u siebie w domu? Niewladnych czyli takich, których trzeba pilnować, podawać leki, jedzenie i picie, sprzątać, zmieniać pieluchy i myć im dupę 24/7?
                                  • ichi51e Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:10
                                    To jest patrzenie z punktu widzenia osoby drugiej nie samego zainteresowanego.
                                    Np moja prababcia (lat 99) pewnego dnia powiedziała „mam dosyc życia” przestała jeść i umarła dość szybko. Osoba która naprawdę chce umrzeć znajdzie sposób. problemem są osoby unieruchomione i podtrzymywane (w szpitalach) przy życiu. Ty rzecz robi się bardziej właśnie w stronę pomocy w samobojstwie i wydaje się ze ta strona jednak lepsza niż eutanazja na życzenie rodziny.
                                    • ewa_mama_jasia Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 20:04
                                      Uporczywa terapia też jest bez sensu. Sami lekarze / pielęgniarki czasem pozwalają odejść takiej osobie.
                                  • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:42
                                    Mama miała 3 udary. Myślisz, ze nie ogarnęłam. Była u mnie po 3 miesiące. I tak robiłam to wszystko. Teraz jest wyrehabilitowana i porusza się samodzielnie.
                    • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:12
                      No ale wlasnie tego nie wiemy. Nie wiemy na ile jest happy gdzies tam w zamotanym demencja "srodku" - tak dlugo jak nie cierpi fizycznie, it's impossible to know co go cieszy, martwi, niepokoi ... I nawet gdy smaruje kupa posciel to co to znaczy? Happy, ze takie miekkie cos sie tak latwo rozmazuje czy desperation? A jesli to jest happiness? Mamy prawo zakonczyc zycie tej osoby, bo jest uciazliwa? Duzo pytan, eh smile Life.
                      • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:24
                        Nie mamy prawa zakończyć życia uciążliwej osoby, ale musimy znaleźć opiekę dla niej, aby godnie dożyła śmierci.
                        Moja mama ma demencję po udarach i jest o wiele szczęśliwsza niż była wiele lat temu. Jak jest mu mnie to ja kąpię i pomagam we wszystkim.
                        • bi_scotti Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:27
                          Jest jakas szansa, ze za niedlugi czas rozwiazaniem beda robots - kind, gentle, professional - lepsze niz humans ... Life.
                        • niemcyy Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 21:33
                          No i twoja mame mozecie przewijac na zmiane z bratem, a ona przez 12 nastepnych lat byc dalej szczesliwsza z demencja i wymagajac pelnej obslugi niz jak byla zdrowa (tu prezentujesz lekki odlot w strone np. stefy, ale ok), bo nie chodzi o obowiazek eutanazji, a o prawo do niej.
                          • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 23:48
                            O ale w czym jest problem? Prawo do eutanazji może szybko doprowadzić do nadużyć.
    • woman_in_love Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:50
      Państwo polskie uchyla się od pomocy straszym ludziom z demencją, Alzheimerem.

To celowe: z pomocą żyliby np. jeszcze 10 lat. Bez pomocy zejdą w 2.
      • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:52
        Też mam podobne wrażenie.
        • martishia7 Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 13:42
          Z tą celowością, to może bym nie przesądzała - nie ma za bardzo kasy i pomysłu jak działać, żeby przeciwdziałać. Ale powiedzmy, że jest to może nie "celowe" ale w pełni "świadome". Ulżenie sobie od staruszków w COVIDzie było na wagę złota.
    • arthwen Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:52
      Osoby z demencją i tak nie podpadają pod eutanazję, bo trzeba wyrazić _świadomą_ i dobrowolną zgodę.
      Tak więc sorry, jak jestem bardzo za uregulowaniem przepisów w tej kwestii i dopuszczeniem eutanazji, tak twojego problemu to i tak nie rozwiąże.
      • kamin Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:11
        W przypadku dzieci zgodę na eutanazję wyrazają rodzice. Może w przypadku osób dorosłych, z głęboką demencją też mógłby to robić członek najbliższej rodziny?
    • ichi51e Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:52
      Zdecydowanie nie. Osobiscie wolałabym zyc w państwie w którym pogrzeb czy opieka nad ojcem i matka nie będzie wpędzać w długi. Niech się panstwo tym zajmie.
      • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:54
        A dlaczego państwo a nie rodzina? Toz to rodzina dziedziczy majątek takiej osoby.
        • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:55
          A jak majątek to emeryturka i mieszkanie komunalne?
          • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:58
            Wiele mieszkań komunalnych jest już wykupionych. Owszem zdarza się przypadki skrajnie biednych ludzi i tu może pomoc państwo, ale w większości ci starzy rodzice coś jednak maja.
        • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:56
          Doprawdy, czasem dziedziczy długi i niesprzedawalna ruinę mieszkania na zadupiu.
          • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:59
            Czasem jest to dom i masa ziemi.
            • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:02
              fogito napisała:

> Czasem jest to dom i masa ziemi.

Ale tylko czasem, często nie
              • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:04
                No w mojej wsi to większość. I w wielu innych tez.
                • hanusinamama Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:25
                  Tak wiemy w twojej wsi...
                  • fogito Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 08:44
                    Masz z tym problem. Z bogatej wsi pochodzę.
        • ichi51e Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:57
          Niech panstwo się zajmie cenami które rodzina ma ponieść za pobyt w DPSach i zakładach pogrzebowych - przecież wiadomo ze pierwsze to kwestia złego zarządzania kasa (i tego ze w instytucji zawsze drożej) a drugie „zasiłku pogrzebowego” ilekroć panstwo go podniesie koszt trumny i grabarza magicznie rosnie…
          • kamin Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:15
            "przecież wiadomo ze pierwsze to kwestia złego zarządzania kasa"

Zaproponuj jak zarządzać dpsem, żeby pobyt tam był tańszy niż obecnie. Ale konkretnie- gdzie widzisz to złe zarządzanie kasą?
            • ewa_mama_jasia Re: Eutanazja na demencję 27.03.23, 20:09
              Jakimś sposobem na obniżenie opłat mogłoby być elastyczne sterowanie wysokością emerytury. Jeśli wiadomo (badania lekarskie, komisja ZUS), że człowiek nie dożyje tych 217 czy iluś tam miesięcy, które pokazuje mu tabela ZUS, możnaby obniżyć ten okres, zwiększając emeryturę (do ręki albo w ramach opłat za opiekę specjalistyczną). W sensie - dzieląc to, co ma z ZUS na koncie przez mniejszą liczbę miesięcy.
      • ichi51e Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 09:55
        Jako ciekawostkę mogę podać ze pobyt Tycia (tak tego autysty co matce odebrali) panstwo wycenia na bagatela 17k miesiecznie. A jak wiemy dziecko nie miało własnego kocyka i nie jadło. Na co te pieniądze idą? Pogonić rodzinie dac - gdyby dziadek generował miesięczny zysk 6k miałby jak w puchu
        • triss_merigold6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:02
          Samorządowy dom opieki specjalistyczny w Warszawie dla osób z Alzheimerem kosztuje ponad 8 tysięcy miesięcznie. Podobno jest znakomity, z codziennymi rehabilitacjami wszelkiego typu.
          Nie sprawdziliśmy, taniej wychodzi opiekunka z zamieszkaniem.
          • daisy Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 22:49
            Porządny (prywatny) dom opieki pod Wwą niecałe 5 tysięcy, od niedawna znajdują się tam bliscy staruszkowie, jedno z A. Jest bardzo ok.
        • kamin Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:16
          Tycio był w domu dziecka zdaję się?
          W dpsach państwowych miesięczny koszt utrzymania w tej chwili oscyluje około 5 tysięcy.
      • lauren6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:44
        To nie jest kwestia tego kto będzie się mną opiekować: czy rodzina czy państwo. Wolałabym eutanazję zanim znajdę się w stanie leżącym, gdy większość mięśni wysiada, więc żywienie odbywa się przez rurkę, a osoba trzecia musi mi wygrzebywać kał z odbytu.

Taka "egzystencja", bo trudno to nazwać życiem, odbiera człowieczeństwo i godność. Nie chcę tak spędzić swoich ostatnich tygodni/lat.
        • joana012 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:46
          lauren6 napisała:

>
          > Taka "egzystencja", bo trudno to nazwać życiem, odbiera człowieczeństwo i godno
          > ść. Nie chcę tak spędzić swoich ostatnich tygodni/lat.

Ale niestety być może tak spędzisz jeśli dopadnie cię demencja bo to podobne przyzwoite
          • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:48
            W pewnym sensie demencja to śmierć duszy niestety...
            • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:49
              Czy tam ducha, bo dusza podobno nieśmiertelna. Cała osobowość i człowieczeństwo odchodzą...
              • fogito Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 14:58
                Serio? Gdybym nie miała w rodzinie starszych osób z demencja to może bym się zgodziła,
            • afro.ninja Re: Eutanazja na demencję 28.03.23, 12:57
              Nie, to jest choroba neurodegeneracyjna. Po prostu mózg wysiada. Tylko, ze może tak wysiadać przez kilkanaście lat.
    • irma223 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:20
      A skąd wiedza, że "państwo nie wspomaga"? Owszem, wspomaga.
      Jeśli starszych ludzi potrzebujących domu opieki (decyduje lekarz) nie stać na opłacenie go, a dzieci też nie, to resztę brakującej opłaty dopłaca gmina, na terenie której mieszkał pensjonariusz, zanim trafił do domu opieki.
      • larix_decidua77 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:26
        A jak się okeśla że dzieci stać/nie stać? Jeśli syn ma dwoje dzieci i mają dochodu 12 tys to ich stać czy nie stać?
      • larix_decidua77 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 10:34
        Cztersoosobowej rodzinie musi zostać 7200 zł, reszta idzie na dom opieki.
        • lauren6 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:21
          Łaskawe państwo. Za dużo by zdechnąć z głodu, za mało by godnie żyć w dużym mieście.
        • anvalley Re: Eutanazja na demencję 28.03.23, 08:12
          larix_decidua77 napisał(a):

> Cztersoosobowej rodzinie musi zostać 7200 zł, reszta idzie na dom opieki.

I w tej sytuacji już lepiej iść się zatrudnić za minimalną, albo na pół etatu, a przedtem pobujać się na wszelkich możliwych zasiłkach. W d... z pracą i wysiłkiem, które nie pozwalają nawet godnie żyć. Ewentualnie wyjechać za granicę i nigdy nie wracać.
    • beataj1 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 12:08
      Cywilizacja życia w rozkwicie. Nie ważne jakie to życie. Nie ważny komfort, nie ważna rehabilitacja, dbałość, reszta rodziny. Ważne biologiczne życie, najlepiej w cierpieniu, bo bog to lubi.
      Im gorzej, tym szczęśliwszy bog.
      • runny.babbit Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 13:06
        E tam, zwykli hipokryci. Szkoda państwu pieniędzy na coś co rodzina zrobi za darmo. A że glupio by to brzmiało powiedziane wprost, to wyborcom się ściemnia, że chodzi o świętość życia.
      • ewa_mama_jasia Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 16:31
        Naprawdę uważasz, że ominięcie świadomej zgody - i oddanie decyzji innym - jest właściwe? Najpierw zezwoli się na skracanie życia wobec osób z alzheimerem, później - dzieciom chorym genetycznie, a jeszcze póżniej później może dojdziemy do myśli, że w zasadzie tylko młodzi, zdrowi i bogaci mają prawo żyć? Ile minęło od eugenicznych pomysłów skandynawskich? Przymusowej sterylizacji?
        • ayelen40 Re: Eutanazja na demencję 26.03.23, 16:33
          I jeszcze ładni do tego muszą być!