anvalley
29.03.23, 08:41
Zgodziłybyście się żeby 12-latka miała nowszego Iphone'a? Nie jesteśmy może biedakami, ale też nie bogaczami - dla mnie ceny takich telefonów są zdecydowanie za wysokie. Ceny naszych telefonów nie przekraczają 800-1000zł, a z tego co się orientuję to na Iphone trzeba przeznaczyć ok. 2000zł. Ja na pewno nie dam córce takich pieniędzy na telefon, ale ona twierdzi że uzbiera (ma teraz połowę kwoty) z prezentów od rodziny. Skończy się tak że będzie chodzić po rodzinie i wymuszać żeby dali jej pieniądze na prezent. Ale już nawet nie o to chodzi, bo to w końcu będą jej pieniądze. Pytanie czy się zgodzić na tak drogi telefon Waszym zdaniem? Osobiście wolałabym nie bo córka przede wszystkim nie potrafi dbać o telefon - instaluje mnóstwo aplikacji, ma tysiące filmików, zdjęć, wiadomości z Whatsupp itd., które totalnie go zapychają - nie chce ich usuwać i obecny telefon ledwo działa. Tłumaczę, żeby zwolniła pamięć, ale ona upiera się, że nie to nie od tego. Podejrzewam, że po góra roku to samo będzie z Iphone'm. Po drugie rośnie ryzyko kradzieży itd. no i strata będzie większa jeśli go upuści (co często ma miejsce) lub zgubi. Argument typu: "nie stać mnie córko na taki telefon" do niej nie przemawia bo liczy na kasę od rodziny.