Dodaj do ulubionych

Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulgarne?

30.03.23, 10:44
Nie znoszę tego sformułowania, a mam w otoczeniu osoby, które lubią go używać. Gdzieś mi dzwoni, że ten tekst jest niegrzeczny, wulgarny i dwuznaczny, bo kojarzy się z odbytem i stosunkiem analnym. Czy mam rację, czy mi dzwoni, ale nie wiem gdzie? Bo jeśli jednak mam rację to miałabym mocny argument, aby oduczyć te osoby stosowania tego powiedzenia. Czy wam kojarzy się to wulgarnie?
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 10:46
      Nie
      • borsuczyca.klusek Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:18
        Nie to co często gęsto 🙄😉
        • homohominilupus Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 18:31
          borsuczyca.klusek napisała:

> Nie to co często gęsto 🙄😉

Jak Ty mnie dobrze znasz 😄
    • elinborg Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:06
      Mnie się kojarzy z tym, co opisałaś. Najbardziej z, przepraszam za wyrażenie, zatwardzeniem.
      • kubek0802 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:12
        Zupełnie nie miałam takich skojarzeń i normalnie mi kopara opadła że można takie mieć, a fakt jaka jest geneza powiedzonka to nie wiem. Wydaje mi się, że raczej dzieci go używają.
        • efka_454 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 31.03.23, 11:33
          Też nie miałam takich skojarzeń, ale ja stara jestem big_grin a powiedzonko jest mi znane z czasów szkolnych i zawsze mi się kojarzyło z próbą zjedzenia łyżki kakao na sucho = zatkaniem
    • alina460 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:11
      Myślałam, że takich głupich tekstów to już tylko młodzież używa. Albo raczej kiedyś używała.
    • lauren6 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:18
      Tak, jest chamskie i wulgarne.
    • login.na.raz Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:19
      W życiu nie miałam takiego skojarzenia. Tekst jest stary, był używany już kiedy ja byłam dzieckiem czyli prawie 40 lat temu. Nie sądzę, by seks analny był wtedy taki popularny.
      Ten tekst się po prostu rymuje i tyle.

Nie wiem,co trzeba mieć w głowie by dziecięcy teks połączyć z seksem analnym 🤦
      • szarmszejk123 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:37
        login.na.raz napisała:

>. prawie 40 lat temu. Nie sądzę, by seks analny był wte
        > dy taki popularny.

🤣
        • gryzelda71 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:39
          Nie no, nie był tak popularny jak teraz. Zwłaszcza w gadkach.
          • szarmszejk123 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:40
            No w gadkach, to może nie :p
            • gryzelda71 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:44
              Nie, nie rozprawialiśmy jako wxzesnoszkolniaki o seksie analnym. Ale to daaaawno było.
              • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:51
                Ale w tej definicji napisane, ze słowo kakao kojarzy się z odbytem i seksem analnym. Pytam komu? To jakiś slang specyficznych środowisk? Mnie kakao zawsze kojarzyło się z napojem, w latach 80- tych raczej niedostępnym.
                • konsta-is-me Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 17:55
                  Jak to niedostępnym?
                  Czekolada była niedostępna, kakao było wszędzie .
    • gwiazdazaranna Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:19
      Słyszałam je tylko w wykonaniu Ferdka Kiepskiego. Tez mi się wulgarnie kojarzy.
    • hanusinamama Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:27
      "bo kojarzy się z odbytem i stosunkiem analnym"...serio? 😳
    • gr.ruuu Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:29
      Mnie się kojarzy z głupimi podwórkowymi rymowankami w stylu pierwsze słowo do dziennika drugie słowo do śmietnika a nie z seksem.
      • grey_delphinum Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:31
        Żartujesz?

To podwórkowa rymowanka po prostu.
        • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:38
          A jednak…
          • hanusinamama Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:58
            Słyszałam to w dzieciństwie, z ust dzieciaków tylko...i raczej nikt nie mowił tego nawiązując do seksu analnego...
            • gr.ruuu Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:07
              Ja to chyba nawet nie wiedzialam co to seks analny jak to powiedzonko było u nas modne. I podejrzewam że reszta siedmiolatków też nie miała tak rozbudowanej wiedzy
              • mamamisi2005 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 18:18
                No cóż, ja jako +-7 latka na podwórku przyswoiłam sobie słowo kur.wa. Było modne i też nie wiedziałam, co znaczy.
                • ayelen40 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 18:58
                  A ja piz. a. Jako 4-latka w przedszkolu. Wtedy faktycznie ojca mego zatkało.
                  • eglantine Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 19:32
                    Nigdy nie zapomnę wyrazu konsternacji na obliczach moich rodziców, gdy po powrocie z podwórka oznajmiłam z dumą, że grałam z chłopakami w karty w piaskownicy i nauczyli mnie grać w ch...ja. 😂
            • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:11
              Ale to akurat nic nie znaczy. Angielskie nursery thymes przeważnie nawiązują do jakiś krwawych zdarzeń a dzieci powtarzają („Mary Mary quite contrary” „ Lizzie Borden took an ax
              And gave her mother forty whacks,
              And when she saw what she had done,
              She gave her father forty-one.”) Właśnie dlatego powtarzają bo nikt im nie tłumaczy dlaczego dorosłych tak bawi (wkurza) jak tak powtarzają.
          • gdanskamarylka Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:15
            Ichi, ale wiesz, że dzisiaj możesz gębę dorobić każdemu tekścikowi, którym dzieciaki się obrzucały dzieści lub dziesiąt lat temu?

Ja bym raczej poszła tropem tego, że dziś się to powiedzonko kojarzy z odbytem (niektórym osobom, dodam), tylko pytanie, czy seks analny czterdzieści lat temu też miał konotacje z kakao? Bo może to współczesny wynalazek i współczesne skojarzenia? Któraś ematka wie, pamięta? Ja za młoda byłam na takie zboczeństwa tongue_out
            • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:26
              Miał. Byłam w klasie z samymi chłopaki w liceum i zapewniam ze wtedy ten żart jak najbardziej był znany uncertain
              • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:51
                W latach 80- tych byłaś w liceum, czy to późniejsze? Bo w 80- tych nie było takich skojarzeń.
                • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:04
                  W roku 1994. Nie chce mi się szukac bo boje się co telefon mi będzie pokazywać ale bez wątpienia słyszałam.
                  • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:07
                    Jakiś tam slang mniejszości seksualnych był już pewnie w 20leciu pewnie. W Anglii polaru używano od XVIw
                    • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:36
                      *polari
          • sweterwkrate Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 31.03.23, 13:37
            ichi51e napisała:

> A jednak…
            >
            Mnie się bynajmniej kakao nie kojarzy ani z odbytem ani z seksem. Ta osoba co takie tłumaczenie wymyśliła musiała jekiejś traumy z kakałem doświadczyć.
            A za moich dziecinnych czasów to się mówiło zatkało kakało? I nikomu się z niczym nie kojarzyło.
    • abidja Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:31
      Nie,absolutnie nie skojarzylam tego z seksem analnym.
      Tekst traktuje jako żartobliwy,stary czyli popularnosc ma juz za soba. Nie stosuje,ani ja ani nikt w moim otoczeniu.
      Powtorzony dziennie kilkadziesiat razy moze irytowac...ale z analnym seksem skojarzenia...nie.
    • gryzelda71 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:38
      Jak byłam dzieciakiem to byla to cięta riposta. A A dpowiedz brzmiała kakao nie zatyka, bo nie ma patyka.
      Jestes juz inne pokolenie. Wszystko musi się kojarzyć z du... i seksem.
      • hanusinamama Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:58
        10/10
      • eglantine Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:01
        Może prostackie, ale nie wulgarne. Tez pamietam tego typu podwórkowe „cięte riposty”.
        Co? Bambuko. albo Jajco.
        Po co? Pocą to się nogi nocą.
        Itd. Itp.
        Skojarzenia z seksem analnym są zdecydowanie współczesne.
    • szarmszejk123 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:38
      Nie mam takich skojarzeń, ale uważam to powiedzonko za wyjątkowo irytujące i idiotyczne. Już jako dziecko tak je odbierałam.
      • samanta1010 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:45
        "używane w sytuacji, kiedy mówiący chce pokazać, że odczuwa satysfakcję, iż osoba, do której lub o której mówi, jest zaskoczona, zdziwiona albo zdeprymowana przebiegiem zdarzeń, który jest niezgodny z jej oczekiwaniami i nie potrafi w żaden sposób na nią zareagować" dla mnie prymitywne bardzo
        • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:48
          Dziecinne
          • kachaa17 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:01
            O, prymitywne to dobre określenie.
        • hanusinamama Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:59
          A słyszałaś kiedykolwiek z ust dorosłego?
          • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:03
            Ja nie, tylko jako dzieciak i możliwe, ze w kaberecie.
          • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:12
            Na forum czesto
          • inny.kwiatek Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 31.03.23, 03:24
            No ja wyłącznie z ust dorosłego. Na forum.
    • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:43
      Nie wiem, kto tam wyżej definiował ale wpłatach 80- tych, raczej z zapowietrzenie po udzielonej odpowiedzi przez interlokutora kojarzyłam. Jest niegrzeczne, dziecinne ale nijak nigdy z seksem jakimkolwiek ani ja, ani inni je słyszący nie kojarzyli. Ba, nawet nie z zatwardzenie, tylko właśnie z zachłyśnięciem 😳
      • yadaxad Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 11:59
        Raczej -ało -ało się łatwo wymawia jako szybka riposta.
    • kachaa17 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:00
      Tekst jest głupi, może też chamski ale absolutnie nie kojarzy mi się z tym co Tobie. U mnie to w ogóle funkcjonowała wersja: zatkało ruskie kakao. No nijak mi się to nie kojarzyło z odbytem.
      • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:04
        O, tak też coś takiego kojarzę.
      • kubek0802 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:07
        I jeszcze trzeba było powiedzieć "kakało" dla lepszego rymu.
        • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:08
          O tak!
      • gdanskamarylka Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:22
        O! Ono było też ruskie! Czyli miałoby kojarzyć się z ruskim seksem analnym - to jakaś wyższa szkoła jazdy czy jak?
    • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:08
      A "palec pod budkę, bo za minutkę zamykam budkę" też ci się kojarzy?🤔
      • mid.week Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 16:08
        szeptucha.z.malucha napisała:

> A "palec pod budkę, bo za minutkę zamykam budkę" też ci się kojarzy?🤔

To dopiero zboczenstwo!
    • gdanskamarylka Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:11
      Za swoje skojarzenia odpowiadasz tylko ty smile Widać, że przekleiłaś to stąd: wsjp.pl/haslo/podglad/94870/zatkalo-kakao, ale fakty są takie, że ten tekst jest mocno niemłody. Używałam go jako dziecko, a było to jakiś czas temu tongue_out PRL się kłania i serio, trudno, żeby dzieciaki, które tak ochoczo używały tego powiedzonka w tamtych czasach, miały skojarzenia z seksem analnym. Być może raczej z tym, że kakao jedzone z łyżeczki zatyka gębę. A zatkana gęba to atrybut kogoś, kto już nie ma nic do powiedzenia, bo go rozmówca pokonał na argumenty.
      • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:14
        Otóż. Kakao w proszku zatykali. Oranżada/bobivit też, takoż mleko w proszku z darów😉
    • gama2003 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:15
      Przenigdy nie pomyślałam, że to coś wulgarnego. Skojarzenie mam wyłącznie z napojem i miałam powiedzonko, za głupiutką rymowankę. Typu leci ptak bez skrzydeł itd.
    • borsuczyca.klusek Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:18
      Mnie się kojarzy podobnie. Może nie jest wulgarne, ale jakieś takie podwórkowe 🙄

Jeżeli już to wolę rzucić soczyste przekleństwo niż takie półśrodki stosować 😒
    • zona_mi Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:18
      black.imak napisał(a):

> Czy wam kojarzy się to wulgarnie?

W żaden sposób.
      To kakao tutaj jest chyba wyłącznie do rymu.
      Rozumiem to powiedzenie tak, jak w tym słowniku wsjp.pl/haslo/podglad/94870/zatkalo-kakao

"pot. używane w sytuacji, kiedy mówiący chce pokazać, że odczuwa satysfakcję, iż osoba, do której lub o której mówi, jest zaskoczona, zdziwiona albo zdeprymowana przebiegiem zdarzeń, który jest niezgodny z jej oczekiwaniami i nie potrafi w żaden sposób na nią zareagować".

I jako dziecko, używałam go właśnie w takim znaczeniu.
      • ichi51e Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:52
        No to zobacz „noty o użyciu”
        • szeptucha.z.malucha Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:00
          Ale to nie jest późniejsze?
          • gdanskamarylka Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:50
            Na pewno jest. WSJP to współczesny wynalazek.
    • princesswhitewolf Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 12:41
      Oczywiscie ze niegrzeczny i przede wszystkim infantylnym - to cos czego nastolatkowe nieogarniete przypadki uzywaja

>bo kojarzy się z odbytem i stosunkiem analnym

Jezus ludzie to maja skojarzenia....

Nie takich nie mam. Acz to chamski zwrot
    • jkl13 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:02
      Wulgarnie mi się nie kojarzy. Ale w moim odczuciu jest niegrzeczne, bo wypowiadane zwykle w niegrzeczno/wywyższającym tonie. Nie lubię go.
    • turbinkamalinka Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:29
      Zrób mały test. Weź łyżkę do zupy, nabierz na nią dużo kakao, takiego suchego, prawdziwego i zobaczymy czy cię nie zatka. Może osoby którym ten tekst kojarzy się jednoznacznie są wulgarne i w każdym tekście doszukają się skojarzeń?
    • woman_in_love Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:36
      zatkało kakało

chodzi o zatwardzenie i w związku z powyższym możliwość, że będziesz mieć ból doopy
    • mikams75 Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:55
      Skojarzenia nie miałam ale odbieram to potwierdzenie jako aroganckie.
    • feniks_z_popiolu Re: Zatkało kakao? - Czy to powiedzenie jest wulg 30.03.23, 13:56
      Nie miałam takiego skojarzenia. Raczej kojarzę z poziomem przedszkolnym

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka