Dodaj do ulubionych

satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku

31.03.23, 10:08
Odczuwacie coś takiego?

Z czego płynie?
Z dzieci?
Z kariery?
Z finansowego dobrobytu?
Z hedonistycznego karpe dijem?
Inne? Jakie?

Czy nie macie czasu zastanawiać się nad takimi pierdoletami?

P.S. Nie pytam co macie na obiad, bo mam bana na żarcie bez limitu.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:12
      Z tego co wymieniłaś to chyba najbardziej carpe diem. A poza tym płynie z tego, że już wiem mniej więcej czego chcę. Niby zawsze wiedziałam, ale teraz bardziej.smile
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:14
        czego chcesz?
        • chococaffe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:19
          mieszanki stabilizacji i spontaniczności. Równowagi między nimi. Chcę robić rzeczy, które sprawiają mi przyjemność (przynajmnej w dużym stopniu). Lubię swoją dojrzałość przejawiającą się jako taką odpowiedzialnością, lubię też robić rzeczy "od czapy".
          • chococaffe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:20
            p.s. i już wiem, że lepszy często bywa wrogiem dobrego
          • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:41
            chococaffe napisała:

> mieszanki stabilizacji i spontaniczności. Równowagi między nimi. Chcę robić rze
            > czy, które sprawiają mi przyjemność (przynajmnej w dużym stopniu). Lubię swoją
            > dojrzałość przejawiającą się jako taką odpowiedzialnością, lubię też robić rzec
            > zy "od czapy".
            >

A to rozumiem, też tak mam. Zmiany niestety ciągle są mnie w stanie wytrącić z równowagi, stąd wątek.
            • chococaffe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:45
              Zdarza się, że i mnie zmiany wyprowadzają z równowagi. Ale kiedyś poza zmianami wyprowadzało mnie z równowago, to, że one wyprowadzają mnie z równowagi - czyli podwójna dawka.

Teraz daję sobie prawo do emocji, uczuć - dlatego te dobre się "mnożą" a złe łatwiej mijają kiedy są "zaakceptowane" i z nimi nie walczę.
      • chococaffe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:16
        p.s. i mam większość z tego co chcę (ale nie rozmawiamy o polityce, tak samo jak o obiadach! big_grin)
      • po_godzinach_11 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:17
        Człowiek gdy jest młody wie czego nie chce. Jest to łatwe. Z wiekiem dowiaduje się czego chce. Jest to trudne, ale ile daje satysfakcji smile
    • 1matka-polka Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:12
      Ze wszystkiego po trochu.
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:14
        Pytam kobiet.
        • 1matka-polka Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:22
          Jestem kobietą🤷‍♀️
          • simply_z Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:26
            taaa
    • mid.week Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:17
      z ogólnego poczucia wolności, do którego człowiek dochodzi dzięki upływowi czasu, wypracowaniu pewnych stałych rzeczy oraz metodą eliminacji "trzeba", "muszę", "bo tak wypada"
    • katie3001 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:17
      Czy 45 lat to wiek średni? To mam satysfakcje z tego, ze moja 4 latka ppowie, że mnie kocha.....
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:42
        katie3001 napisała:

> Czy 45 lat to wiek średni?

Oczywiście, a jaki?

>To mam satysfakcje z tego, ze moja 4 latka ppowie, ż
        > e mnie kocha.....

smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:40
        Tak. Posiadanie małych dzieci w tym wieku tego nie zmienia.
    • hrabina_niczyja Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:18
      Nie, bo nie uważam, że jestem w średnim wieku 😀
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:44
        Lubię to. smile
    • unikotka Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:19
      Nie wiem 😊 Ze wszystkiego. Najbardziej chyba z tego, że nauczyłam się doceniać to co mam i pozbyłam męczących sposobów myślenia - lepiej mi idzie np. oddzielanie tego co jest, od tego co sobie wyobrażam, a to naprawdę wiele zmienia.
    • daniela34 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:24
      Z tego gdzie jestem w życiu. Wygrzebałam sobie swoją niszę/norkę i mi w niej dobrze. Zawodowo - bez wielkiej kariery ale dobrze, finansowo - starcza na masło do chleba, hedonistycznie - ja raczej mam skromne przyjemności, ale tak, staram się chwytać chwile. To moja norka, sama ją sobie urządziłam i jest mi w niej przyjemnie.
    • alpepe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:25
      Z wszystkiego i wszędzie i naraz, parafrazując. Widzę chmury na horyzoncie, ale zadbałam, mam nadzieję, o parasol. Obecnie planuję luksusowy remont dawnej bramy w domu, która była ostatnio wynajmowanym biurem. Najemca się wyprowadził, a ja stwierdziłam, że z motyką na słońce, czemu nie?
      • simply_z Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:27
        Pytanie bylo o czerpianie satysfakcji z zycia, a nie o twoje mityczne nieruchomosci.
        • alpepe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:31
          No i? Pierwsze zdanie o tym, drugie o przykładzie.
          • alpepe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:32
            Poprawka, reszta zamiast drugie.
        • homohominilupus Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:03
          Każda okazja dobra zeby o włościach przypomnieć bo a nuż ktoś zapomni? I pomyśli że taka alpepe sroce spod ogona wypadła?
          • simply_z Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:18
            Do znudzenia. Wczesniej bylo o urodzie
      • alex_vause35 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:07
        Yyyy?
        • alpepe Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:15
          Niestety, nie pomogę, nie jestem logopedą ani cudotwórcą.
          • alex_vause35 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 23:50
            O, kamieniczniczka próbuje być zabawna.
      • danaide2.0 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:46
        Czyli odpowiedź nr 4.
    • memphis90 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:26
      Ale jakim średnim wieku? Zle forum wybrałaś…
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:47
        a w jakim wieku tu ematki są? suspicious
        • bazia_morska Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 09:40
          W produkcyjnym smile
    • magda.z.bagien Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:26
      Tak, składa się na to parę rzeczy, najważniejsze to dobra znajomość siebie, umiejętność zarządzania własnymi emocjami i dobre relacje z otoczeniem.
      Jeśli do tego dojdzie stabilna sytuacja finansowa i zdrowie, to już jest pełnia szczęścia.
    • memphis90 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:27
      Z karpie bijem!
    • extereso Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:29
      Że wszystkiego. Z norki, jak pisze Daniela,z mojego miejsca w życiu, tego, kim jestem i jaka jestem. Z relacji, z mężem, z dziećmi dorosłymi, sam miód. Z prostych przyjemności, hobby. Z pracy. Że świata. No, jest pięknie proszę państwa.
      • danaide2.0 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:47
        Ze świata? Chyba najwyżej tego za oknem.
        • extereso Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 14:04
          Mnie nieustannie zachwyca przyroda.
          • alex_vause35 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:45
            O tak, ptaki, ogródki, koty, las...
    • milva24 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:31
      Na razie nie mam czasu na rozmyślania.
    • gr.ruuu Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:32
      Dzisiaj mam wywaloną w kosmos satysfakcję z życia. Kupiłam sobie złote szpilki, zrobiłam pazy, mam zamówiony zajebisty tort na urodziny i czuję taki deszcz oczekiwania na prezent, jak w dzieciństwie. W paczkomacie czeka już nową bielizna, a w lodówce szampan. Dzieci mam idealne, kasa jakaś na koncie jest, choć na tle ematek to jestem pewnie biedna. I wiadomo, dużo satysfakcji dają mi treningi i to że na progu czterdziestki wyglądam lepiej niż 20 lat temu. Jest pięknie a będzie jeszcze lepiej, bo planów mam mnóstwo
      • pade Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:40
        Dzisiaj masz urodziny? To wszystkiego najlepszego Gruusmile
        • gr.ruuu Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:59
          W weekend ale z góry dziękuję ❤️
        • simply_z Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:45
          Najlepszegosmile
        • igge Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 13:56
          Zdrowia i szczęścia.
      • wapaha Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:26
        smile najlepszego - i jak najdłużej trwajacej "fali " smile
      • daniela34 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:15
        Wszystkiego najlepszego, gr.ruuu!!! Z całego serca!
      • taje Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 13:43
        Brzmi super. Najbardziej zazdroszczę formy - też powinnam się wziąć za siebie treningowo ale w ogóle nie mam pojęcia jak, no to nic nie robię... A na drugim miejscu zazdroszczę złotych szpilek smile - pokażesz?
      • extereso Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 14:05
        Wszystkiego dobrego♥️
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:48
        Pokaż szpilki!

Wszystkiego najlepszego! kiss
        • gr.ruuu Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 19:47
          Dzięki smile Szpilki sam brokat
          • extereso Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 08:21
            Mega
          • yoko765 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 10:08
            Całkiem fajne są te szpileczki
            • gr.ruuu Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 11:13
              Dobrze wydane 30 zł na vinted smile
    • krwawy.lolo Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:34
      Ponieważ nie posiadam satysfakcji z życia kobiety w średnim wieku zapytam, jak tam kolano. wink
      • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:49
        to opowiedz o satysfakcji z życia mężczyzny w średnim wieku wink
        • krwawy.lolo Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 19:47
          Zapomniałem. 😨
    • aqua48 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:41
      Z tego że dużo mogę, a nic nie muszę. A poza tym życie jest piękne.
      • aankaa Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:17
        aqua48 napisała:

> Z tego że dużo mogę, a nic nie muszę. A poza tym życie jest piękne....

podpisuję się smile
    • alex_vause35 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:51
      Z kontaktu ze zwierzętami, z ulotnych miłych chwil, własnych planów i ich realizacji, więc z jednej strony hedonizm, a może po prostu epikureizm, z drugiej strony satysfakcja, kiedy coś zaplanuję i zrealizuję.
      Życie rodzinne i kariera średnio wyszły, szczerze mówiąc, ale dorosłam chyba wreszcie do tego, żeby zrozumieć, że ani jedno ani drugie nie było dla mnie nigdy tak naprawdę super ważne.
    • snakelilith Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 10:57
      Z korpo niejem, czyli z luksusu możliwości ograniczenia pracy zawodowej do zdrowego minimum i uzyskania czasu na życie bez pośpiechu za to z mindfulness.
    • babsee Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:31
      Moja satysfakcja płynie z tego, ze 2 lata temu postanowiłam( po załamce- żeby nie było i totalnym dnie)że mam dość i chce inaczej. Zmieniłam prace i branże, co skutkuje słabszymi zarobkami ale mega radością i upragnionym spokojem.Odrzuciłam toksyczne znajomości, ktora od lat mnie uwierały ale "znamy sie przeciez 20 lat". I rzuciłam się na hobby, które przynosi mi oceany satysfakcji, które zaczęło zarabiać na siebie, w związku z którym poznaję mnóstwo fajnie zakręconych osób oraz robię rzeczy do których nie byłabym zdolna jeszcze pare lat temu bo moją głowę ograniczało "a co ludzie powiedzą"
      i powiem, że od 2 lat czuje się, jakbym znowu miała 26-28 lat i wszystko było przede mną smile Jest fajnie smile
      • oldrena1 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:17
        Lubię to smile
        • piataziuta Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 16:50
          ja też
      • alina460 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 19:18
        Fajny wpis. A zdradzisz nam, co to za hobby?
        • bazia_morska Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 09:42
          O tak, zdradź proszę!
    • gama2003 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:45
      Najbardziej płynie z - mogę a nie muszę.
      Nirvanę mam, gdy nic nie wisi nade mną.
      Czyli pewnie mieszanka powyższego plus przewrócenia w dudzie. I z bombelków, to zawsze.

Bardzo doceniam momenty satysfakcji.
      Bo wiadomo, że w międzyczasie wymyślę sto powodów do martwienia się. Albo życie czymś walnie.
    • joanna266 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:49
      Największą satysfakcję mnie , kobiecie w średnim wieku (45 lat) dają podróże i zdrowie.To ostatnie trochę mi się pokopało więc tym większą mam te satysfakcję że to jednak nie był rak.Radochę dają mi też dzieci no i mam satysfakcję z tego że jeszczem nie taka stara a już we wrzesniu będę babcią petardą 😀
      • simply_z Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:51
        ale dziwne w sumie, moja babcia miala 67 lat, druga 66.
        • alina460 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 19:20
          Widocznie u niej się młodo zaciąża.
        • vasaria Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 09:18
          A moja mama i teściowa miały po 44 lata jak zostały babciami. Nic dziwnego w tym nie widzę. Ja miałam 24 lata jak zostałam mamą wink . Dziwne to są dla mnie babcie około 70tki tongue_out .
          • ritual2019 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 09:34
            Ja znam kobiete ktora w wieku 56 lat zostala prabacia.
    • celandine Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 11:55
      Z rodziny, z tego, że idę do pracy z przyjemnością, że jestem otoczona fajnym ludźmi, z hobby, z małych podróży. Mam trochę marzeń i planów, więc na coś jeszcze czekam.
    • amsterdama Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:09
      Z tego, że tyle lat za mną, a ja jeszcze jakoś daję radę
    • asia_i_p Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 31.03.23, 12:39
      Hedonistyczne carpe diem na pierwszym miejscu. W każdym kontekście: rodzinnym (ten moment z "Dlaczego kąpiesz się w spodniach, wujku?", kiedy ojciec mając wszystkie dzieci pod dachem bezpieczne recytuje sobie "Wszyscy cali, jak błogo, i nie brak nam nikogo", a potem dopowiada "Lecz dzień ku nocy mknie nieubłaganie, lampa przygasa, ogień przechyla, wkrótce przeminie ta dobra chwila i znów nam kogoś nie stanie" - ja wiem, że to jest chwilowe i cieszę się nimi na bieżąco), zawodowym (teraz jest fajnie, zaraz nie musi) i finansowym (pozwalam sobie na drobne przyjemności, nie odkładam wsyzstkiego na rainy day).
      • yoko765 Re: satysfakcja z życia kobiety w średnim wieku 01.04.23, 10:17
        Czuję satysfakcję, że udało mi się podnieść mimo zmian na gorsze.
        Podoba mi się też to , że zaczęłam mówić to co myślę (oczywiście nie zawsze i nie wszędzie, trochę taktu jednak mam)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka