Dodaj do ulubionych

Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepisy:)

02.04.23, 15:03
W tym roku zostaję bez piekarnika a jakieś ciasto by się przydało. Wiem, w necie jest mnóstwo przepisów, ale proszę o coś, co się udaje i nie jest bardzo pracochłonne i skomplikowane bo moje umiejętności cukiernicze są średnie. Z góry dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • imponderabilia22 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:11
      Tiramisu na gotowych biszkoptach
    • tt-tka Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:12
      Moje ulubione bieda-ciasto - duze suche wafle smaruje nutella/czymkolwiek innym, kiedy zmiekna na tyle, ze daja sie zwijac klade owoce i roluje, potem do lodowki. Na stol kladzie sie pokrajane w poprzek.

ktoras forumka napisala, ze taki wafel posmarowany masa krowkowa robi u niej za mazurek kajmakowy smile
    • bene_gesserit Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:14
      Rafaello na słonych krakersach. Bardzo dobre i łatwe.
    • maraluna Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:17
      Przepis:

Idziesz do cukierni
      kupujesz makowiec zawijany, kawałek sernika, kawałek ciasta przekładanego czeskiego, kilkanaście babeczek z masą toffi.
      Finito.
    • berdebul Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:17
      Pianka z napowietrzonej galaretki, może być na herbatnikach.
      Wafle przekładane kajmakiem. 😋
    • pepsi.only Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:18

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174118680,174118680,ciasta_bez_piekarnika.html

Jak masz mikrofalę, to możesz upiec babkę w mikrofali smile
    • mia_mia Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:27
      Sernik na zimno, w sklepach można też kupić gotowe biszkopty i na nich zrobić np. tort z owocami.
    • mariola233 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 15:56
      Proszę bardzo
    • jednoraz0w0 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 16:21
      Kupujesz krążki bezowe do tortów, przekładasz bitą śmietaną, na górę bita śmietana i owoce

Albo kupujesz wafle tortowe, nutellę i powidło śliwkowe i przekładasz, na górze nutella czy inna polewa i dekorujesz czym tam chcesz.

Nie wiem czy w Polsce da się kupić gotowy spod taki jak do tarty tylko słodki (ale może te co są tez się nadają), na to bita smietana i galaretka. Ten zajmuje trochę więcej czasu bo galaretka musi stężeć, ale one wszystkie są błyskawiczne.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 16:30
      Na herbatnikach kolejno 3 warstwy „ciasta” z kaszy manny (2 x waniliowa) i 1 kakaowa, w wersji waniliowej do kaszy poza masłem dodaje cukier z wanilia, do kakaowej - trzeba dodać masło i kakao. Jak stężeje polewam górę roztopioną gorzka czekolada. Dzieci wchłaniają aż im się uszy trzęsą
      • elle-joan Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 16:46
        Tez lubię ten deser. Ale nie dodaje masła. Gotuje kasze mannę na mleku z cukrem na gesto, smakuje wg mnie tak samo. Robie wszystkie warstwy jednakowe, biale, dodaje wiórki kokosowe i pokruszona biała czekoladę.
    • summerland Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 16:48
      Ja kiedys robilam takie kulki kakaowe, z pokruszonych herbatnikow, orzechow, kakao, masla, cukru, troche mleka plus aromat. Zagotowac to w garnku a jak wystygnie to zrobic kulki. Moze byc tez wersja z platkami owsianymi.
    • bazia_morska Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 16:59
      Tutaj jest akurat wersja wege, ale zawsze można zrobić z użyciem produktów odzwierzęcych:

www.instagram.com/p/CZ4QulWoqlH/?igshid=MjljNjAzYmU=
    • mysiulek08 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 17:07
      za mazurek moze robic 🤣🤣 szybkie, latwe, szczegolnie jak ktos lubi kokos

mojewypieki.com/przepis/tarta-bounty
      tu wiecej pomyslow

mojewypieki.com/kategoria/ciasta-bez-pieczenia

to jest odlotowe smile

mojewypieki.com/przepis/ciasto-swierszcz-grasshopper-pie
    • faustine Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 17:33
      ciasto leniwej synowej wyguglaj. sprawdzone, szybkie i pyszne. Ale niestety ma milon kalorii.
    • andaba Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 17:56
      Bajaderka: wafle na wierzch i spód, w środku masa z masła, cukru pudru, pokruszonych herbatników i bakalii wg uznania, ale koniecznie z suszonymi śliwkami, które dają trochę kwasku, co powoduje, że całość jest pyszna, nie mdła.

Torcik na biszkoptach - biszkopty, masa budyniowa, owoce, moga byc z puszki, galaretka.

Sernik na zimno na biszkoptach.

3-bit, czy jak mu tam, u mnie na to mówią "ciasto ciasteczkowe".

Pischinger - wersja w mojej rodzinie to masło, cukier i kakao do smaku, masa jest jasnobeżowa, nie brązowa.
      • nottymoni Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 18:43
        Kolejny głos na Rafaello z słonych krakersów. Naprawdę pycha
        • dominika9933 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 18:49
          Pischinger, tylko, że to nie ciasto. Ciasto raczej zawsze się piecze. A na desery dziewczyny dały już dużo pomysłów.
          • edka12 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 19:30
            dominika9933 napisała:

> Pischinger, tylko, że to nie ciasto. Ciasto raczej zawsze się piecze.
            No tak, słynna poprawność e- matki. I potrzeba dokopania nawet w wątku na temat DESERU

A na dese
            > ry dziewczyny dały już dużo pomysłów.
            tak, dziękuję.
    • alfa36 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 02.04.23, 23:33
      Gotowany sernik. Pychota i proste.
      • mondaymorning1987 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 03.04.23, 00:01
        Oj tak, jestem #team gotowany sernik, moja ciocia zawsze robiła i był przepyszny.
    • ga-ti Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 03.04.23, 00:12
      Sernik na zimno z serka w wiaderku z Biedronki, ale tego waniliowego, przepis jest na wiaderku, daję mniej cukru.

Moje dzieci robią: herbatnik, posmarowane kajmakiem (gotowym z Gostynina), na to bita śmietana z mascarpone, herbatniki, można kolejną warstwę kajmaku, śmietany i herbatników albo skończyć na jednej, na górę banany i polewa czekoladowa, ale można tylko polewę lub nic, bo to i tak słodkie.

Blok czekoladowy z mleka w proszku, z kakao, herbatnikami, można dać rodzynki.

Wafle przekładane wszystkim wink

Pianki z galaretki (połowa wody niż w przepisie) jak już będzie ścięta to zmiksować z jogurtem naturalnym, serkiem homogenizowanym lub ubitą śmietaną, można wylać na herbatniki, biszkopty, albo samą, można na górę jeszcze samą galaretkę, z owocami.

Mam gdzieś przepis na ciasto z kaszy manny, dotowanej, ucieranej, ale nie pamiętam, pewnie w necie jest.
    • mayaalex Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 03.04.23, 00:55
      wszelkie serniki na zimno z moich wypiekow - sa rozne wersje i zawsze mi dobrze wychodzily. W zeszlym roku zrobilam z limonka (zawsze bardzo wszystkim smakuje i nie jest przeslodzony) i czekoladowo-pomaranczowy (ten jest z kolei mocno czekoladowy i smakuje bardziej jak tort niz jak sernik), bardzo dobry jest tez z mango.
    • nieeznaajoomaa Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 03.04.23, 06:15
      3 bit: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa, budyniowa, bita śmietana, kakao.
    • arim28 Re: Jakie ciasto bez pieczenia? - prośba o przepi 03.04.23, 06:46
      Domek Baby Jagi
      Z gotowanego mleka, kakao i herbatnikow , sernikowate i pyszne wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka