Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd?

02.04.23, 18:58
Kupujecie? Postanowiłam pójść za ciosem i poza lodówką wymienić piekarnik i zmywarkę To niestety nie fanaberia ale potrzeba. No i w sklepie Pan proponuje ubezpieczenie na 5-6 lat, jak mówi "to tyle ile obecny sprzęt wytrzyma"
#Noszkuźwa co oni teraz produkują?! Ten, który dogorywa ma 23 wiosny.

Wykupujecie dodatkowo ubezpieczenie czy odpuszczacie?
Ile lat pracują Wasze urządzenia?
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:06
      To już było .Po co Ci to .Większość to haczyki a nie umowy na dalszą gwarancję .Wbij sobie w neta i poczytaj opinie o dodatkowym ubezpieczenia na sprzęt .Dla mnie to kasa wyrzucona ,wybór należy do Ciebie .
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:08
      Bardzo aktualne. Płyta indukcyjna kupiona w 2017 roku, wykupione dodatkowe ubezpiecznie na 5 lat. Ubezpieczenie wygasło pół roku temu, właśnie padła sad
      No właśnie, po co ubezpieczenie na 5 lat, jak po 5,5 zdycha. A na indukcje akurat wykupiłam, bo bałam sie pekniec
      • magia Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:52
        jesli masz ubezpieczenie domu i pakiet szybowy to w ramach niego mozesz zglosic pękniętą plyte
    • maraluna Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:12
      nie ma sensu. jeśli dają takie ubezpieczenie, to znaczy że wiedzą iż sprzęt będzie działać te 5-6 lat a padnie później.
    • kozaki_za_kolano Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:13
      Jak dla mnie to zawracanie dudy, nie dopłacam.

Sprzęty chodzą ok, jak dotąd bez spektakularnych wpadek.

• mysiulek08 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:13
      nie, mimo usilnych prob 'wcisniecia' nawet przy zakupach online

nie mam wielkiej skali porownawczej, bo 5 lat temu do nowej chalupy kupilismy wszystkie nowe sprzety ale przez te 5 lat nic sie nie dzieje

poprzednie tez zostaly sprzedane sprawne, w tym lodowka LG, ktora miala chyba z 14lat?
    • ritual2019 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:29
      Oczywiscie ze nie, nowe sprzety maja od 5-10 lat gwarancji.
      • panna_lila Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:07
        Gdzie tyle lat gwarancji?
        Sprzedawca daje gwarancje 2 lata
        • ritual2019 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:14
          U mnie. Pralka, zmywarka - 10 lat. Lodowka - 5 lat.
          • panna_lila Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:17
            ritual2019a gdzie jest to u Ciebie?
            • ritual2019 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 22:30
              panna_lila napisała:

> ritual2019a gdzie jest to u Ciebie?

Anglia
        • magia Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:51
          w Ikei maja chyba po 5 lat
    • eriu Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:31
      Przechodzi prawo w UE o obowiązku naprawy sprzętów przez 10 lat.
      • kk345 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:21
        Ale rozumiesz, ze to prawo nie oznacza 10 lat gwarancji, tylko obowiązek dostarczania części zamiennych do napraw odpłatnych przez taki właśnie okres?
        • eriu Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:37
          Nie rób ze mnie idiotki. Oczywiście, że rozumiem. I rozumiem też doskonale, że jest wprowadzane żeby nie opłacało się produkować sprzętu, który się psuje natychmiast po zakończeniu gwarancji żeby trzeba było kupować nowy. Dokładnie dlatego wprowadzono wydłużanie gwarancji i te ubezpieczenia. Bo ubezpieczenia reklamują, że jak się nie da naprawić to będzie kasa na nowy sprzęt.
          • taniarada Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 04:24
            Bzdurne ustalenia . . Regulacje które wprowadzą to będzie tylko wzrost kosztów czyli tym samym cen, nic więcej.
          • kk345 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 11:30
            > jest wprowadzane żeby nie opłacało się produkować sprzętu, który się psuje natychmiast po zakończeniu gwarancji

Ekhem, obowiązek zapewnienia części nie mówi niczego o kosztach tychże. Ludzie nie kupują nowych sprzetow, bo lubią, albo bo nie ma części, tylko dlatego, ze koszt tych części i robocizny jest wysoki. Nadal usłyszysz, ze wymiana części x w pralce to połowa wartości nowej i naprawiać nie będziesz, bo to nieopłacalne- co więcej, części podrożeją, skoro producent będzie musiał wyprodukować i składować je przez 10 lat.
            Dopóki więc UE nie zmusi producentów do zapewnienia 10 lat gwarancji, niewiele się zmieni.
    • kachaa17 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:33
      5 lat temu kupowałam wszystko do mieszkania i nie wykupiłam ubezpiezpieczenia. Jak na razie to elektronika w piekarniku wariuje, tzn. światło się samoczynnie czasem włącza ale nic z tym nie zrobiłam.
      • virtualnie Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:42
        8 lat od liftingu kuchni i wymiany całego sprzętu i na razie nic się nie dzieje. Starą lodówkę i zmywarkę przenieśliśmy do spiżarni jako rezerwowe i po 20 latach wciąż działają.
    • jednoraz0w0 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 19:51
      Nie, jak masz zamiar wydać te kasę to wrzuć ją na lokatę (akurat są wysokie raty, pewnie w Polsce tez) i jak ci któryś z tych sprzętów padnie to akurat będzie na naprawę albo przynajmniej na połowę nowego. A jak będziesz ubezpieczać każdy z osobna to padnie akurat nie to co ubezpieczylas albo padnie miesiąc po gwarancji.
    • liliawodna222 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:15
      Naciąganie.
    • kropkaa Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:44
      Nie.
      Raz w życiu skusiłam się na jakąś drogą ochronę ekranu telefonu, miało być na 2 lata. Po ponad roku chciałam wymienić, ale twardo twierdzili, że to na rok było. Niestety, nie miałam tego na papierze, że na bank obiecywali, że 2 (na rok nawet bym nie rozważała).
      • ritual2019 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 09:39
        Telefon to akurat mam ubezpieczony. Korzystalam z tego wiele razy w przypadku dzieci. Synowi spadl i oczywiscie peklo, nie byl jeszcze gotowy ma upgrade wiec wymienili na nowy w ramach ubezpieczenia. A ubezpieczenie telefonu to grosze.
    • magia Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 21:50
      nigdy nie skorzystalam, ale ja zawsze starannie wybieram sprzęty.
      Patrząc na moja historię to nigdy by mi sie nie przydalo. Najkrócej sprzet agd mi zyl 8 lat. Reszta powyzej 10lat.
    • zaczarowanyogrod Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 02.04.23, 22:07
      Nie wykupiłam dodatkowego ubezpieczenia. Pralkę kupiłam 7 lat temu, czasem sie coś psuje, ze nie chce prać, ale potem jej to mija i dziala. Tak od roku zaczela wariować.
      Inne rzeczy kupili rodzice.
      Nie wiem ile kuchenka z piekarnikiem ale pewnie koło 20 lat. Lodówka teraz jest 2 rok. Wcześniejsza działała 16 lat. Zamrazarka koło 10 lat.
      • taniarada Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 04:26
        Coś z programatorem się dzieje .
        • zaczarowanyogrod Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 07:00
          Nie wiem co się jej dzieje. Miga światło przy przycisku start i tak jest przy każdym programie. Tylko przy płukaniu i wirowaniu się włącza normalnie. To wpierw trzeba płukanie, a potem normalnie pierze przez kilka tygodni, miesięcy, aż do następnego razu. Albo się zawiesza w trakcie i trzeba samemu płukanie włączyć.
          • taniarada Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 11:56
            Spróbuj to . Czasami urządzenia AGD zacinają się, co oznacza, że trzeba je zresetować. Po odłączeniu od źródła prądu powinny przestawić się do ustawień fabrycznych. Zawiesza się elektronika w głównej mierze. Dzieje się tak, pod wpływem opóźnionej reakcji przekaźników. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://north.pl/baza-porad/w-pralce-migaja-kontrolki/&ved=2ahUKEwiV_fPvt43-AhVSs4sKHf_lDdkQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw1Xw9BkIQ8ullF8kQk9kXwY
    • saszanasza Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 06:20
      Nie kupuję. To właśnie na ubezpieczeniu zarabiają sklepy a zazwyczaj te ubezpieczenia to pieniądz wyrzucony w bloto.
    • szmytka1 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 07:32
      Nie kupuje, wszystko oprócz pralki przetrwało właśnie 5 rok
    • ichi51e Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 09:08
      5-6 lat to imho wytrzyma bez ubezpieczenia.
    • beataj1 Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 09:32
      Wszystkie moje sprzęty dojechały bez problemu do 10 rż. I znakomita większość z nich działa dalej - a naprawdę nie kupujemy jakiś luksusowych, drogich marek czy modeli.
      W tym roku wymienialiśmy telewizor - bo stary nie obsługiwał serwisów streamingowych i internetu i dla niego wzięliśmy ubezpieczenie. Ale bardziej z myślą o potencjalnych uszkodzeniach mechanicznych możliwych przy dzieciach i kotach (które zdejmowałam już prawie z żyrandola).
    • diablica_a Re: Ubezpieczenie przy zakupie sprzętu agd? 03.04.23, 09:44
      Kupiliśmy nową pralkę bez dodatkowej gwarancji .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka