Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskiego

06.04.23, 16:48
Szukam od kilku dni przepisów, czym nadziać ciasto francuskie, i właściwie jest słabo. To nie ma być deser. Opcje są góra 4:
1) pieczarki smażone z cebulą (tu się lekko krzywię)
2) kurczak lub mięso mielone (tu się krzywię bardzo)
3) camembert, gruszka, orzechy włoskie (zrobiłam dziś na próbę, mdłe to wyszło, takie sobie)
4) pomidory, oliwki, ser, szczypiorek, czosnek, bazylia

Znacie jakieś inne? Co lubicie najbardziej?
Obserwuj wątek
    • semihora Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 16:58
      Kurczak posmarowany zielonym pesto, na to kawałek mozzarelli. Osobno można podpiec małe pomidorki i obłożyć nimi ciasto (też już upieczone).
      • semihora Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:00
        A poza tym to łosoś dobrze się komponuje z ciastem francuskim.
      • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:00
        Te pomidorki będą kwaśne.
        • semihora Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:28
          Mnie nigdy nie wyszły kwaśne.
          • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:31
            To nie kwestia wyjścia. Wiele osób tak je odbiera po zapieczeniu.
            • semihora Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 22:20
              Chyba tylko ty. U mnie nikt ich tak nie odbiera, ale twardo idziesz w zaparte i własne odczucia przekładasz na innych.
              • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 07.04.23, 07:08
                Przepraszam, że śmiałam "obrazić" Twoje pomidorki.
    • paola.brunetti Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 16:58
      Też mam to w planach. Widzialam w jednym przepisie startą na tarce cukinię, odciśniętą, przesmażoną z cebulką i wymieszaną z parmezanem. Może być jeszcze szynka z mozzarellą, posiekane karczochy z zalewy z jakimś ostrym serem, szpinak z fetą, ugotowana soczewica z usmażoną cebulą i przyprawami. Póki co mam takie pomysły.
      • mama-ola Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:49
        startą na tarce cukinię, odciśniętą, przesmażoną z cebulką i wymieszaną z parmezanem

Tu też miałabym obawy, że będzie mdłe...
    • princesswhitewolf Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 16:59
      Moze cos z koziego sera ze szparagiem?
      • princesswhitewolf Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:00
        Albo gorgonzola czy stilton smierdziucha ciut z figa. To dobrze sie komponuje
    • bi_scotti Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 16:59
      Nie lubie ciasta francuskiego w zadnej postaci ale jak juz musi byc no bo jest (ktos kupil, podal, no other options), to wylacznie ze szpinakiem, moze byc spinach & feta. Ale tak w ogole to za podawanie ciasta francuskiego powinna byc kara - nie da sie zjesc bez kruszenia all around, ta sama sprawa z faworkami - cukier puder nie do opanowania - unikam gdy tylko sie da suspicious wink Cheers.
      • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:10
        Faworki bez cukru pudru też są ok.
      • bene_gesserit Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:24
        Albo pączki z odpadającym lukrem. To jest fun food, cała zabawa na tym polega, żeby się upaprać
        • princesswhitewolf Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:26
          Albo sie meczyc ze strzepywaniem
        • bi_scotti Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:34
          Pamietam z przedszkola takie konkursy na zjedzenie paczka wiszacego na sznurku - mialo sie zawiazane rece z tylu, paczki byly na sznurkach zwisajacych z kija od szczotki, kij byl trzymany przez 2 dorosle osoby - wygrywal kto finished paczka pierwszy - smart kids tak je ciagnely, ze urywal sie ze sznurka i latwiej bylo jesc z podlogi big_grin Cala buzia w lukrze - dla mnie nighmare ale niektorzy pewnie enjoyed smile Cheers.
    • 7katipo Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:00
      Ja robiłam kiedyś kurczaka, w drobną kostkę, w takim sosie serowym - żeby nie było sucho w środku.
    • alicia033 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:03
      u mnie najczęściej jest z farszem z soczewicy (ugotowanej) + zeszklona cebula + przyprawy, albo na bazie serowej (serek śmietankowy typu philadelphia wymieszany z jakimś innym, o wyraźniejszym smaku, np. z fetą czy caciocavallo + co się nawinie, np. suszonymi pomidorami, zieleniną (natka pietruszki, szczypiorek, szpinak, bazylia, tymianek, świeża szałwia), oliwkami, orzechami...
    • mak_z_figa Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:13
      Szparaga zielonego owijasz paskiem szynki parmeńskiej, sera żółtego i ciasta francuskiego. Takie poowijane szparagi układasz na balsze i smarujesz rozbełtanym jajkiem. Piec aż się ciasto dobrze zarumieni.
      Blat ciasta francuskiego smarujesz przecierem pomidorowym, posypujesz bazylią, oregano itp, posypujesz startym serem. Na połowie ukladasz szynkę parmeńską. Skladasz na pół. Wycinasz wąskie paski. Skrecasz paski, ukladasz na blasze, smarujesz jajkiem i pieczesz
    • astomi25 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:13
      Szpinak z feta i czosnkiem.
    • babcia47 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:14
      Ja to polecę tradycją, kapusta kiszona podduszona z cebulką i grzybami, wbrew pozorom nieźle też pasują śledzie z cebulą, siłami i fetą .. I to takie marynowane w oleju
      • babcia47 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:16
        Ziołami, komórka mi zmienia i czesto tego nie widzę
        • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:21
          Śledzie w cieście francuskim 🤯
      • andallthat_jazz Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:38
        O yessu. 🫣 sledzie w ciescie francuskim?! Ale bym haftowala po tym, jakby mnie ktos nie uprzedzil. Sorry, ale na sama mysl 🤢
        • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:41
          Śledzie pieczone przecież istnieją.
          • andallthat_jazz Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:43
            Ale sledz + ciasto francuskie to przekracza moje wyobrazenie i kubki smakowe wieja e poplochu. Sorry,nie.
            • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 20:31
              Moje też lekko...
      • dominika9933 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:39
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. To ma być śledź marynowany z ziołami i fetą zapakowany w ciasto francuskie???
        • andallthat_jazz Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:50
          I zasmazka! 😂
        • babcia47 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 20:11
          Nom, rozumiem, ze zdziwiona ale dla usprawiedliwienia proponuję poszukać paluchow z ciasta francuskiego w postaci dwóch zakręconych pasków a między nimi właśnie paski zmarnowanego śledzia jako przekąska sylwestrowa. Pozatym śledzie bardzo lubią dodatek nabiału i cebuli stąd feta . W formie pieczonej, wcześniej nieco wymoczonej w mleku tracą nieco pikantnosci ale jednak ją zachowują
          • ayelen40 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 20:32
            Ja bym spróbowała, ale ja kocham śledzie pod każdą postacią.
            • babcia47 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 21:01
              Wbrew pizorom te marynowane sledzie mozna tez smazyc, widziałam chyba w angielskim masterszefie i gosc zebral pochwały
    • bene_gesserit Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:37
      * Odparowany na patelni drobno posiekany por z serem z białą pleśnią albo kozim. Albo szynką.
      * Szpinak klasycznie (z kremowym serkiem, gałką, czosnkiem) z rodzynkami (mój własny wynalazek, pyszny!)
      *Połówki małych brie z miodem, orzechami włoskimi/pekanami i suszonymi wisniami. Z rozmarynem.
      * Nadzienie jak do empanad albo bao
      * Pyszna jest też tarte tatin z szalotek
    • chococaffe Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:44
      Nie pomogę. Do francuskiego najbardziej lubię pieczarki.
      • abasia0 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 17:49
        Pokrojony drobno żółty ser, szynka i czerwona papryka plus mnóstwo zieleniny, sklejone żółtkiem.
    • slonko1335 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 18:35
      Łosoś z kremowym serkiem lub szpinak z feta chodzą u nas najczęściej.
      • mama-ola Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:26
        Niestety, osoby do których mam zanieść to danie, nie lubią szpinaku ani łososia. Na dodatek nie znoszą też czosnku, który występuje w wielu przepisach.
        • slonko1335 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:54
          O raju faktycznie ciężko...
    • gulcia77 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 18:44
      Biały serek z wanilią i plasterki brzoskwini, gęsty budyń i jabłko.
      A z wytrawnych, to jednak najbardziej lubimy pieczarki z cebulą.
    • kozica111 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:28
      szpinak z serem i czosnkiem
    • klementyna156 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:37
      Kozi ser + karmelizowana cebula z octem balsamicznym. Można ew dodać też inne sery, np fetę i mozzarellę. Uwielbiam, to mój ukochany obiad. Ale ja nie nadziewam, tylko układam na wierzchu i zapiekam z 20-30 minut
    • andallthat_jazz Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:41
      Szpinak z feta i orzechami, rodzynkami, suszonymi pomidorami to moj faworyt. Pozniej dlugo nic.
    • tokyocat Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:41
      Pesto rosso +tarta mozzarella.
      Wedzony losos +ser kremowy.
      Szpinak *ser feta.
    • mia_mia Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 19:50
      Ja na sylwestra robiłam gwiazdę czy słońce z pesto, na środek camembert, odrywa się kawałki i macza w tym serze, poszło od razu.
      • nuta15 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 20:00
        Boczek, ser żółty i suszone pomidory.
    • jakijaki16 Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 06.04.23, 20:57
      Moje ulubione nadzienie to brokuły i ser feta plus suszone pomidory najlepiej te z biedry z żurawiną oczywiście najpierw trzeba ugotować brokuł w przyprawach a potem rozgnieść widelcem na taką papkę
    • kochamruskieileniwe Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 07.04.23, 08:32
      Robię Jalousie. Przepis z ensyklopedii serów:
      https://static3.tezeusz.pl/product_show/images/52/9a/86/sery-swiata-2-9788371631146.jpeg

Nadzienie:
      Przesmażam pory, pieczarki (doprawione to czosnkiem solą i pieprzem oraz skórką
      z cytryny i tymiankiem), Mieszam ze startym żółtym serem wymieszanym z serem
      typu blue (proporcje 2/3 do 1/3), i kawałkami pieczonego kurczaka.
      Nadzienie kładę na środek wzdłuż środkowej części cista, a dalej tne zewnetrzne części na skośne paski, które przeplatam na nadzieniu.

coś takiego:

https://i2.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2015/11/pleciony-kulebiak-z-kapusta-i-grzybami-przepis03.jpg?fit=2500%2C1666&ssl=1
      Podaję na obiadokolację, z białym winem dla chetnych i sałatą lub mieszanką sałat. Albo z pieczonymi pomidorami. Albo z tym i z tym smile
      • kochamruskieileniwe Re: Wasze ulubione nadzienie do ciasta francuskie 07.04.23, 08:35
        z czosnku możesz zrezygnowac. Z tymianku i skórki cytrynowej - nie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka