Dodaj do ulubionych

A który film powinien zniknąć?

10.04.23, 18:23
Są indeksy ksiąg. A wg was który film powinien stracić prawo do egzystencji jako wybitnie szkodliwy? Dla mnie to bezapelacyjnie powtarzany do wyrzygu przemocowy Kogel- mogel, który nie jest niczym innym jak sekwencją scen w konkursie, kto bardziej upokorzy Kasię.
Obserwuj wątek
    • veryvery Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:29
      Żenuje mnie seksmisja, ale nie jestem pewna czy jest na tyle szkodliwa że powinna zniknąć
      • babcia47 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:33
        Żartujesz? Przecież ten film wyśmiewa (!) przegięcie z obu stron.
        • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:42
          Z perspektywy jednak z jednej wyśmiewa bardziej…
        • veryvery Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:18
          A mnie razi ten polski prymitywny antyfeminizm i to podany w sosie prostackiego, rechotliwego poczucia humoru, "baby są głupie hłe, hłe, wszystko co robią jest głupie i żenująco śmieszne hłe, hłe", buc starszy Stuhr jak nic pasował do tego filmu
          • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:40
            No właśnie czy takie głupie? Jak tak popatrzeć głębiej to stworzyły funkcjonujące i zaawansowane społeczeństwo w trudnych postapokaliptycznych warunkach. Według współczesnych mizoginów, gdyby nagle zabrakło mężczyzn to kobiety bardzo szybko wyginęłyby z powodu głodu i zimna.
          • memphis90 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:56
            Ale moim zdaniem Seksmisja nie wyśmiewa feminizmu, tylko ustrój… Z jego mechanizmami i zakazywaniem historii…
      • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 05:48
        Przecież to jest film-alegoria o komunie.
        • bene_gesserit Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 08:13
          Przecież nikt współcześnie nie czyta tak tego filmu, w epoce niby tak, ale Polacy mają problemy z metaforami. W wielu wątkach feministycznych do dziś jeden z drugim rechocze abyście chłopa dawno nie miały że i Kopernik była kobieta. Reżyser swego czasu za Seksmisję przepraszał, ale mlek się rozlało
          • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:07
            Mówisz, że społeczeństwo osiągnęło już taki poziom zdebilenia, że nie jest w stanie pojąć, że ten film to metafora i musiał tak wyglądać z -powodu cenzury, oraz że 40 lat temu były nieco inne standardy w kwestii żartowania np. ze spraw damsko-męskich?
      • purchawka2020 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 07:59
        Jest cudowny.
      • malgosiagosia Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:55
        veryvery napisała:

> Żenuje mnie seksmisja, ale nie jestem pewna czy jest na tyle szkodliwa że powin
        > na zniknąć

Co tam Seksmisja. Zniknac powinny wszystkie filmy,w ktorych jest przemoc, strzelanina, trupy, policja, dedektywi. Powinny zniknac horrory, filmy z przemoca seksualna, zdrada, porwaniami, napadami, alkoholem, paleniem papierosow itp. itd
        • pani_tau Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:07
          Zwłaszcza "dedektywi" powinni zniknąć.
          • malgosiagosia Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:12
            pani_tau napisał(a):

> Zwłaszcza "dedektywi" powinni zniknąć.

Ojejku.56
        • malgosiagosia Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:46
          Kochankowie Mojej Matki powinien zniknac.
          • po_godzinach_11 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:48
            malgosiagosia napisała:

> Kochankowie Mojej Matki powinien zniknac.

I amerykańskie komedie romantyczne.
            • malgosiagosia Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:57
              po_godzinach_11 napisała:

> I amerykańskie komedie romantyczne.

Koniecznie.
          • konsta-is-me Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 22:27
            Ten z Jandą? A co w nim szkodliwego ?
        • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 22:24
          Zapomniałaś wymienić odsłonięte sutki 🙄
      • escott Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 23:41
        Bardzo głosuję za Seksmisją; sankcjonowanie tego w 2023 jako "kultowego" to po prostu sankcjonowanie rechotu, który wybitnie źle się zestarzał. Argumenty, że to metafora są zupełnie obok; no jakby właśnie o to chodzi, że feminizm nie jest jak absurdy komuny, które miałyby tam być wyśmiewane.
    • heca7 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:32
      Zgadzam się co do Kogla-mogla. Żenua.
      • is-laura Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:05
        Też się zgadzam. Miałam jakieś 14-15 lat, gdy widziałam go po raz pierwszy i już wtedy mnie mierził.
      • bywalec_hoteli Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:10
        heca7 napisała:

> Zgadzam się co do Kogla-mogla. Żenua.

A nie sądzicie o tym ze Kogel-Mogel był ważny bo pokazywał dużo peerelowskich wiejsko-miejskich nieciekawych realiów? Ze droga awansu społecznego ze wsi do miasta nie była usłana różami. Ten film to klasyka i nie powinno się go wykasowywać.
        • is-laura Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:16
          Klasyka to Daleko od szosy. Kogel Mogel to gniot
          • bablara Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:27
            is-laura napisała:

> Klasyka to Daleko od szosy. Kogel Mogel to gniot

Bez przesady , to komedia i tylko w takich ramach należy go traktować. Mnie irytują za to wszystkie opinie jaki to straszny jest ten film. To tylko i wyłącznie komedia.
            • bywalec_hoteli Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:30
              Komedia ale gorzka
              • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:42
                Taka typowa komedia czasów - Co mi zrobisz jak mnie złapiesz Och Karol Kogel mogel biby śmiesznie a straszne
          • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:39
            is-laura napisała:

> Klasyka to Daleko od szosy. Kogel Mogel to gniot

Dla mnie 'Daleko od szosy' to gniot. Taka politgramota
            • bywalec_hoteli Re: A który film powinien zniknąć? 12.04.23, 09:48
              riki_i napisał:

> Dla mnie 'Daleko od szosy' to gniot. Taka politgramota

A nie było to tak, że "Daleko od szosy" było oparte na prawdziwej historii?
              Wikipedia: "Pierwowzorami głównych bohaterów byli Anna i Leszek (Lechosław) Ucińscy. Leszek, urodzony koło Bełchatowa, w czasie swojej nauki w technikum napisał wypracowanie na temat „Moja droga do szkoły”, które jego polonista Henryk Czarnecki umieścił w swojej książce Profesor na drodze, którą przeczytał reżyser Zbigniew Chmielewski."

Wiesz Riki, nie wszyscy rodzili się w peerelu w ustawionej warszawskiej rodzinie jak Ty i Triss i mieli już na starcie łatwiej, bo i dom na miejscu i kontakty i koneksje rodziców, szkoły, uczelnie.

Dla Ciebie to niewyobrażalne, ale taki Leszek ze wsi musiał podjąć wyjątkowo ciężką i wyboistą drogę, żeby się wybić i móc żyć nawet nie w wielkoświatowej i centralnej Warszawie tylko w robotniczej Łodzi.

Ktoś kto nie musiał się wybić - nie zrozumie.
        • heca7 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 17:03
          bywalec_hoteli napisał:

> heca7 napisała:
          >
          > > Zgadzam się co do Kogla-mogla. Żenua.
          >
          > A nie sądzicie o tym ze Kogel-Mogel był ważny bo pokazywał dużo peerelowskich w
          > iejsko-miejskich nieciekawych realiów? Ze droga awansu społecznego ze wsi do mi
          > asta nie była usłana różami. Ten film to klasyka i nie powinno się go wykasowyw
          > ać.

Ja nie postuluję "znikania" ale dla mnie to nie jest komedia...
    • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:33
      Zapach kobiety i wszelkie mizogyniczne wysrywy, w których kobieta jest obiektem.
      • memphis90 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:50
        Team Zapach kobiety. Nie mogłam tego obejrzeć, tak obleśne to było 🤮
        • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:09
          A jak słyszałam/czytałam zachwyty kobiet, to mnie brało na wymioty jeszcze bardziej.
        • jolie Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:11
          Dołączam, tragedia. I jeszcze zachwyty nad grą Ala Pacino, który gra psychicznego odstręczającego dziada.
          • niemcyy Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:25
            I nad beznadziejnym tangiem. Dziadyga nawet do filmu nie opanowal podstaw i na byle milondze zadna by z nim nie tanczyla zobaczywszy raz cos takiego, a tu jak rzuca i szarpie partnerka to och i ach, co za tancerz, a ona lelija taka oszolomiona jego przerosnietym ego.
            • 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:34
              Hahahah big_grin
          • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:42
            jolie napisała:

> Dołączam, tragedia. I jeszcze zachwyty nad grą Ala Pacino, który gra psychiczne
            > go odstręczającego dziada.

Imo gra świetnie gościa, który zanim stracił wzrok był typowym "królem życia ".

• jolie Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:49
              Dla mnie wyszło bardzo niestrawnie.
              • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:00
                No nie wiem, chciał popełnić samobójstwo, a w końcu zamiast tego popełnił dobry uczynek (o znacznej wadze życiowej dla pewnego mlodego człowieka), no i zachwycił się kobietą. Możemy wnioskować, że stał się lepszym człowiekiem niż wtedy gdy szalał ferrari, bzykal panie i rozbierał po pijaku granaty
                • aandzia43 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 23:35
                  Był niestrawnym niesympatycznym narcystycznym dziadem, tak został pokazany i ze strony twórców filmu nie było mrugania okiem do widza i robienia sobie radosnych heheszków jak w Koglu moglu. Z tego powodu "Zapach kobiety czyli ostanie radości dziadersa" trawię a "Kogiel mogiel czyli kto lepiej dopierdoli Kasi" nie.
            • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:00
              Myślę, że grał po warunkach, a do tego ty zdajesz się mieć sentyment do takich gnojów. Przypominają ci młodość?
              • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:08
                Hehehehe, końcówka PRL-u i lata 90-te były siermiężne. Co tu porównywać? Aczkolwiek skutecznie uciekłem drinknięty, golfem jedynką przed drogówką. Zgubiłem ich na uliczkach Saskiej Kępy i bardzo bylem dumny z tego wyczynu.
                • laokoon Re: A który film powinien zniknąć? 12.04.23, 06:06
                  riki_i napisał:

> Hehehehe, końcówka PRL-u i lata 90-te były siermiężne. Co tu porównywać? Aczkol
                  > wiek skutecznie uciekłem drinknięty, golfem jedynką przed drogówką. Zgubiłem i
                  > ch na uliczkach Saskiej Kępy i bardzo bylem dumny z tego wyczynu.
                  Jesteś dumny, że jeździsz po pijaku???? Moje gratulacje.
    • jozefrobotnik Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:37
      Z polskich każdy z tym idiota Pazurą. Nie znoszę typa.
      • mondaymorning1987 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:03
        Oj ja też go nie znoszę.
      • hanusinamama Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:29
        Ale tu mowa o szkodliwych filmach. Nie widziałam jego wszystkich filmów, te które widziałam podobać sie nie musza ale szkodliwe nie są.
        Po drugie widziałaś wszystkie filmy z nim? Bardzo dobry ( chociaz widać, ze jednak niskobudżetowy) był serial pogranicze w ogniu. Tu też ci się nie podobał?
        • jolie Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:51
          "Pogranicze w ogniu" było/jest super, to chyba debiut Pazury, grał jeszcze bez tej irytującej maniery <jestem bardzo zabawny>.
      • m_incubo Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:44
        Jessu, ja też!
        • szmytka1 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:30
          I ja
      • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:50
        Nic śmiesznego też byś wykasowała?
        • cojapaczem Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:27
          tak!!!
      • sol_13 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 23:35
        Nie no...Psy zostają.
    • niezwykladziewczyna Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:41
      ,,Karol. Papież, który pozostał człowiekiem'', te wcześniejsze i póżniejsze filmy o nim, jako o dobrym i szlachetnym człowieku.
      • heca7 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:50
        To dodajmy- Przed sklepem jubilera...
    • marta.graca Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 18:42
      Komedia małżeńska.
    • geez_louise Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:00
      Serial Ranczo, ten polski. Netflix mi podrzucił, że wiele tutejszych forumek wymieniało jako lubiany, to zaczęłam oglądać. Rzygać mi się chciało jak widziałam pochwałę związków z degeneratami i pijakami, życie pod dyktando księdza i uznawanie korupcji za niewielką, zabawną wadę osobniczą.

A już ten zachlany, kulawy gnom ze śmietnika jako książę z bajki głównej bohaterki - masakra.
      • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:05
        No to zareklamowałaś, może spróbuję znaleźć zachanego kulawego gnoma ze śmietnika aka księcia z bajki głównej lokatorki i obejrzeć, co to się zadzialo.
        • geez_louise Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:29
          Ostrzegam, nie odzobaczysz. W dodatku bezdomnego księcia gra rodzony ojciec słynnego również na naszym forum „Królika”, czyli narkomana od Joanny Opozdy.
          • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:09
            A to dziękuję, nie rozumiem fenomenu, jego brat jest hot, ale ten ohyda i oblech od wieków.
            • default Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:05
              I na wieki - od 3 lat nie żyje 😐
              • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:07
                Wiem, że nie żyje, ale na taśmie filmowej żyje big_grin Na wieki wieków. No i się rozmnożył.
            • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:09
              Niedomyty i menelowaty, to fakt.
            • jolie Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:18
              >A to dziękuję, nie rozumiem fenomenu, jego brat jest hot, ale ten ohyda i oblech od wieków.

W "Ranczu" jest taki odcinek, w którym kilka kobiet mówi wprost, jaki to Kusy (P. Królikowski) nie jest dobry w łóżku, cokolwiek to znaczy... To dopiero generuje dysonans.
              • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:20
                haha, dobre.
      • szmytka1 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:31
        Mam to samo zdanie
    • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:06
      Żaden. Prawda ekranu oddaje prawdę czasu. Filmy Leni Riefenstahl są ważnym świadectwem epoki. Kogel Mogel też.
      • aandzia43 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:32
        Zniknąć w sensie powinny być wyświetlane ze stosownym komentarzem przed, nie pogrzebane na amen.
        • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:44
          W sumie kon jaki jest każdy widzi. Ja już jako dziecko oglądając film Pch Karol nie wiedziałam czy smierć się czy plakac. Ten film jest straszny.
        • memphis90 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:53
          A po co wyświetlać g…. z komentarzem, ze to g…, ale kiedyś się komus podobało?
          • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:33
            Bo się dobrze ogląda.
            • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:36
              Nie wiem, komu, ja nie zdzierżyłam i nie rozumiałam zachwytów.
              • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:39
                Och Karol oglądałem jako młody człowiek wyłącznie dla wdzięków pań tam występujących, aczkolwiek b. niewiele ich pokazały.
                • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:42
                  No i wdzięki niezaprzeczalne ale reszta…
                  • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:49
                    Reszta to głupota.
            • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 07:52
              riki_i napisał:
              > Bo się dobrze ogląda.

Wielbicielowi gó.na gó.no 'dobrze się ogląda'. Fakt.
          • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:38
            Kogel-mogel chyba dalej się podoba skoro całkiem niedawno powstały dwie kontynuacje, gdzie twórcy nie kryli, że głównym motorem napędowym produkcji był sentyment widowni.
            • manala Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:57
              Ja lubię kogel-mogel. 1 część. Jest zbawna, oddaje klimat epoki. No i babcia - babcia jest świetna smile
          • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 06:01
            A kto będzie decydował o tym, co jest g...em?
            • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 07:53
              better.call.kim napisała:
              > A kto będzie decydował o tym, co jest g...em?

Na przykład fakt, że przedstawione kwestie jako 'zabawne' na chwilę obecną są karane.
              • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 09:27
                Chcesz powiedzieć, że zostaną np. zakazane czarne komedie, w których zabawnie pokazano morderstwo?
                • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 09:35
                  > Chcesz powiedzieć, że zostaną np. zakazane czarne komedie, w których zabawnie p
                  > okazano morderstwo?

W czarnych komediach nie morderstwo ma śmieszyć.
                  • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 10:55
                    O, jeszcze decydowanie, co ma śmieszyć i jak. Jakiś nowy Kodeks Haysa będzie?
                    • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:03
                      > O, jeszcze decydowanie, co ma śmieszyć

Ciebie na pewno gwałt by śmieszył. Nie mam wątpliwości.
                      • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:09
                        No mówię. Decydowanie, co ma kogoś śmieszyć albo nie.
                        • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:18
                          > No mówię. Decydowanie, co ma kogoś śmieszyć albo nie.

Gdzieś napisałam, że decyduję? Nie - ja po prostu wiem co 'śmieszy' takie nosorożce jak ty.
                • manon.lescaut4 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:56
                  Ale Kogel Mogiel właśnie nie jest czarna komedia i tu jest problem. Czarna komedia to specyficzny gatunek, gdzie z góry wiadomo, ze śmieszyć będą czyny i zdarzenia, które w prawdziwym życiu śmieszne nie są, a wprost przeciwnie. Jest to umowa z widzami, którzy są tego świadomi. Kogel mogel jest komedia OBYCZAJOWA, czyli z założenia wszystko, co przedstawia, mogłoby się wydarzyć IRL i wszyscy byliby tym faktem rozbawieni. Na tym polega nieprzystawalność tego filmu do dzisiejszych czasów.
              • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 09:34
                evening.vibes napisała:

> better.call.kim napisała:
                > > A kto będzie decydował o tym, co jest g...em?
                >
                > Na przykład fakt, że przedstawione kwestie jako 'zabawne' na chwilę obecną są k
                > arane.

W PRL-u telewizja pokazywała głównie relacje ze zjazdów partii komunistycznej. Dostojne, naruszone relacje. Podobało by Ci się. Cholercia, po latach okazało się, że "na chwilę obecną " byłoby to karalne (konstytucja RP zakazuje propagowania komunizmu ). Głupiątko.
                • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 09:35
                  *Dostojne, napuszone relacje.
                • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 09:36
                  riki_i napisał:
                  > W PRL-u telewizja pokazywała głównie relacje ze zjazdów partii komunistycznej.
                  > Dostojne, naruszone relacje. Podobało by Ci się. Cholercia, po latach okazało s
                  > ię, że "na chwilę obecną " byłoby to karalne (konstytucja RP zakazuje propago
                  > wania komunizmu ). Głupiątko.

I wyobraź sobie nikt tych przemówień w kinach nie puszcza panie myślący fiutkiem.
                  • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:17
                    Bo są w większości nudne i nikt tego nie chce oglądać, poza historykami.

Ale fragmenty są powszechnie dostępne np. w starych PKF. Sama mam kolekcję na DVD.

Za to ludzie nadal chcą oglądać i oglądają takie filmy, jak „Seksmisja”, „Vabank” czy „Przeminęło z wiatrem.”
                    • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:19
                      > Za to ludzie nadal chcą oglądać i oglądają takie filmy, jak „Seksmisja”, „Vaban
                      > k” czy „Przeminęło z wiatrem.”

Niektórzy tak. Niektórych rubasznych wujaszków na przykład seksizm śmieszy.
                    • bywalec_hoteli Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 11:55
                      Vabank to arcydzieło. A "Przeminęło z wiatrem" to legenda. Seksmisja to przynajmniej klasyka komedii i kultowe teksty. "Nas, bohaterów prądem" Proszę nie umieszczać takich Filmów w takim wątku
                      • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:30
                        Niektóre nicki chcą palić na stosie. Btw strasznie zanika w narodzie poczucie humoru.
                        • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:42
                          Śmieszne komedie są w zaniku od dobrych 20 lat 🙄
                          • evening.vibes Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:49
                            borsuczyca.klusek napisała:
                            > Śmieszne komedie są w zaniku od dobrych 20 lat 🙄

Prawda. Od dłuższego czasu twierdzę, że komedię trudniej zrobić niż dramat wink
                            • manon.lescaut4 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:00
                              Bo to stara prawda kina, ze najtrudniejszym gatunkiem jest komedia. Wg mnie najłatwiejszym jest horror - coś strasznego zawsze da się wymyślić, choć oczywiście nie musi to być wybitne ani oryginalne. Nawet ja bym coś ogarnęła jakbym musiała smile Ae komedia, nawet kiepska, to wyższa szkoła jazdy.
                              • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:11
                                Z horrorami też jest ostatnio problem.
                          • better.call.kim Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 12:58
                            Powiedziałabym, że od dawna nie było żadnej dobrej komedii. Polskie skończyły się na Barei i wczesnym Machulskim. Komedie brytyjskie to „Cztery wesela i pogrzeb”, „To właśnie miłość” i „Notting Hill” oraz cała twórczość Pythonów, a potem już NIC. W amerykańskich mało co się nadaje do oglądania, a jak już, to stare, typu Mel Brooks.
                            • bananananas Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 14:05

> Powiedziałabym, że od dawna nie było żadnej dobrej komedii.
                              Była. "Litewski przekręt" (Redirected"). Jak ktoś ma rozrzut od Barei przez Monty Pythona do Brooksa, to z pewnością popłacze się ze śmiechu nie raz
                              Nie należy kierować się oceną filmwebową, bo tam jacyś z odchyleniem godnościowym zaniżają (jest wątek polski).
    • aandzia43 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:30
      Co Kogła mogla pełna zgoda, potężna dawka prymitywnej mizoginii.
    • wandka_70 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:39
      Serbski (srpski) film. Nie wiem, co miał w głowie ten, który jest twórcą tego dzieła.
      • veryvery Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:39
        Ooo! Też widzialam i oglądając zastanawiałam się czemu to dzielo miało służyć
        • manon.lescaut4 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 13:02
          Czytałam gdzieś, ze według reżysera to jest metafora sytuacji na Bałkanach… Ja dziękuje za takie metafory, w tematyce politycznej wole dokumenty niż cos takiego.
      • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:41
        To jest inna kategoria filmów, które nigdy nie powinny powstać.
        • wandka_70 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:39
          Racja. Ale i tak CO siedzi w głowie takich osób?
          • borsuczyca.klusek Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:55
            Podejrzewam, że różnego rodzaju chorych zboków chodzi po tej ziemi znacznie więcej niż byśmy sobie tego życzyli.
    • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:42
      Jedynka to jeszcze… za to galimatias….
      • mae224 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:26
        A trójka 😫
      • ponis1990 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 22:38
        Jedynkę wielbię, cho szkoda mi Kasi. Piotruś jest super. No i ,,Marian, tu jest jakby luksusowo!" z dwójki. I babcia Wolańska z Pusią, hue hue ;p Ale ta scena kiedy mąz Kasi w sumie ją gwałci... i to miało niby być śmieszne... tragedia i dno.
        • sol_13 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 23:41
          Oglądałam ostatnio w święta i zgadzam się, dno, wkur...ło mnie też podsmiewanie się i ignorowanie chęci studiowania przez Kasię
    • memphis90 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 19:54
      Sara.
      • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:11
        Odświeżyłam sobie piosenkę Lindy z tego filmu, ten pasaż o tym, że jakby ona chciała sobie dorobić jako prostytutka, to proszę bardzo, on będzie alfonsem...
        • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:13
          To jest tłumaczenie piosenki Cohena.
          • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:37
            Czyli Cohena proszę też out, mam nadzieję, że nikt mnie nie posądzi o antysemityzm.
            • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:40
              Posłuchaj najpierw zanim zrobisz out bo u Cohena nic o alfonsach nie ma, jest za to dużo o obietnicach mężczyzn.
            • po_godzinach_11 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:40
              alpepe napisała:

> Czyli Cohena proszę też out, mam nadzieję, że nikt mnie nie posądzi o antysemit
              > yzm.
              >

Nie słuchaj Cohena i nie będziesz mieć problemu.
              • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:58
                No i nie słucham, ale jak lubisz się wcielać w prostytutkę i marzysz o tym, by twój facet był twoim alfonsem, to feel free, u Cohena, jak rozumiem, masz to.
                • 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:21
                  Przecież masz napisane wyżej że nic o alfonsach u Cohena nie ma.
                  • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:52
                    No wyżej mam napisane, że to tłumaczenie czyli jak w końcu?
                    • riki_i Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 21:54
                      Tłumaczenia są jak kobiety, czyli albo piękne albo wierne 😀
                    • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:04
                      alpepe napisała:

> No wyżej mam napisane, że to tłumaczenie czyli jak w końcu?
                      >
                      If you want a lover
                      I'll do anything you ask me to
                      And if you want another kind of love
                      I'll wear a mask for you
                      If you want a partner, take my hand, or
                      If you want to strike me down in anger
                      Here I stand
                      I'm your man
                      If you want a boxer
                      I will step into the ring for you
                      And if you want a doctor
                      I'll examine every inch of you
                      If you want a driver, climb inside
                      Or if you want to take me for a ride
                      You know you can
                      I'm your man
                      Ah, the moon's too bright
                      The chain's too tight
                      The beast won't go to sleep
                      I've been running through these promises to you
                      That I made and I could not keep
                      Ah, but a man never got a woman back
                      Not by begging on his knees
                      Or I'd crawl to you baby and I'd fall at your feet
                      And I'd howl at your beauty like a dog in heat
                      And I'd claw at your heart, and I'd tear at your sheet
                      I'd say please (please)
                      I'm your man
                      And if you've got to sleep a moment on the road
                      I will steer for you
                      And if you want to work the street alone
                      I'll disappear for you
                      If you want a father for your child
                      Or only want to walk with me a while across the sand
                      I'm your man
                      If you want a lover
                      I'll wear a mask for you

• 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:07
                      Czyli tak w końcu że piosenka nie jest Lindy, tylko Cohena, u którego nic o alfonsie nie ma, a tłumaczenie niekoniecznie jest wierne, chociaż w polskiej wersji też sobie nic takiego nie przypominam.
                      • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:08
                        Aż poszukam.
                        • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:12
                          milva24 napisała:

> Aż poszukam.

Znalazłam, też nic nie ma o alfonsie,

Jeśli chcesz kochanka, Zrobię wszystko, co na myśli masz A jeśli w inną miłość zechcesz grać Zakryję maską twarz Jeśli chcesz partnera, Weź mą dłoń Jeśli chcesz bym przyjął gniewny cios Śmiało mierz I’m your man… Jeśli chcesz boksera, Wtedy ja na każdy wejdę ring A jeśli chcesz lekarza, Zbadam ciała twego każdą część Jeśli chcesz szofera, Oto wóz A może zechcesz w pole wywieźć mnie Nie powiem nie I’m your man… A księżyc lśni i łańcuch drży I bestia nie chce spać Sam nie wiem ile już obietnic dałem Ci Lecz nie umiałem spełnić ich… Na kolanach mógłbym wołać: Wracaj ! Ale nie zwojuję nic Mógłbym pełzać do Ciebie I warować u stóp Przed pięknem Twym skamleć do utraty tchu Palce wbijam w Twe serce… Pościel w strzępy rwę… Błagam Cię! I’m your man… A jeśli podczas drogi sen Cię zmorzy, Za kółkiem zmienię cię Lub jeśli na ulicy chcesz zarobić, Ja w cień usunę się Jeśli chcesz bym ojcem dziecka był, Albo szedł przy tobie kilka chwil Przez środek wydm I’m your man… A księżyc lśni i łańcuch drży I bestia nie chce spać Sam nie wiem ile już obietnic dałem Ci Lecz nie umiałem spełnić ich… Na kolanach mógłbym wołać: Wracaj ! Ale nie zwojuję nic Mógłbym pełzać do Ciebie I warować u stóp Przed Twym pięknem skamleć do utraty tchu Palce wbijam w Twe serce… Pościel w strzępy rwę… Błagam Cię! I’m your man… Jestem Twój, dziewczynko Jestem Twój, Twój, Twój I’m your man…
                          • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:13
                            Jakoś głupio się wkleiło ale da się przeczytać.
                      • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:09
                        If you want a lover
                        I'll wear a mask for you
                        If you want a partner, take my hand, or
                        If you want to strike me down in anger
                        Here I stand
                        I'm your man
                        If you want a boxer
                        I will step into the ring for you
                        And if you want a doctor
                        I'll examine every inch of you
                        If you want a driver, climb inside
                        Or if you want to take me for a ride
                        You know you can
                        I'm your man
                        Ah, the moon's too bright
                        The chain's too tight
                        The beast won't go to sleep
                        I've been running through these promises to you
                        That I made and I could not keep
                        Ah, but a man never got a woman back
                        Not by begging on his knees
                        Or I'd crawl to you baby and I'd fall at your feet
                        And I'd howl at your beauty like a dog in heat
                        And I'd claw at your heart, and I'd tear at your sheet
                        I'd say please (please)
                        I'm your man
                        And if you've got to sleep a moment on the road
                        I will steer for you
                        And if you want to work the street alone
                        I'll disappear for you
                        If you want a father for your child
                        Or only want to walk with me a while across the sand
                        I'm your man
                        If you want a lover
                        I'll wear a mask for you
                      • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:13
                        No to sobie odśwież, bo najpierw mi wszystkie tu piszecie, że to Cohen, a potem, że nie. No to się zdecydujcie. Pasaż o tym, że jak sobie ona chce dorobić na ulicy, to on się usunie w cień, jakby nie interpretować, mówi o prostytucji.
                        • milva24 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:17
                          O prostutucji owszem ale gdzie masz o alfonsie?
                          • alpepe Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 22:47
                            No będzie ją zabezpieczał, kto według ciebie pilnuje bezpieczeństwa prostytutki? Anioł Stróż?
                            • eglantine Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 23:05
                              I’ll disappear for you - gdzie tam jest coś o zabezpieczaniu?
                              Po polsku usunę się w cień.
                              • 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 23:10
                                W ogóle rozkminianie tego na jakimś betonowym poziomie "oho, coś tam o ulicy to na pewno dramat i fuj" to jakiś kosmos, przecież to w ogóle nie o tym...
                              • ichi51e Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 00:25
                                Mi się wydaje ze tu była inwencja tłumacza który bohatersko zamiast usuwać się w cień zdecydował się nad upadła czuwać. W końcu rola alfonsa głównie taka żeby w razie czego mordę obić (przynajmniej w teorii)
                            • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 03:10
                              alpepe napisała:

> No będzie ją zabezpieczał, kto według ciebie pilnuje bezpieczeństwa prostytutki
                              > ? Anioł Stróż?
                              >

Dżizas. Czytaj może ze zrozumieniem? Ani w wersji Cohena, ani w tłumaczeniu na język polski nie ma nic o pilnowaniu/byciu alfonsem. Widać, że z czytaniem metafor u ciebie kiepsko, ale z czytaniem wprost też nie najlepiej.
                              Żeby nie powiedzieć, że żałośnie źle.
                        • 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 23:07
                          No to odświeżamy aż miło, nawet ichi przybiegła wkleić już wklejone i dalej nie wiem co w tej piosence mogłoby być nie tak.
            • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 03:12
              alpepe napisała:

> Czyli Cohena proszę też out, mam nadzieję, że nikt mnie nie posądzi o antysemit
              > yzm.
              >

A ten komentarz jest strasznie słaby.
              BTW korzenie Cohena są żydowskie, a ciekawostką to, że jego dziadkowie wyemigrowali do Kanady z Polski smile
        • 35wcieniu Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 20:30
          Piosenka Lindy to tłumaczenie piosenki Cohena- przynajmniej ta, ktorą ja kojarzę z tego filmu, bo o alfonsie sobie nie przypominam.
          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 03:21
            35wcieniu napisał(a):

> Piosenka Lindy to tłumaczenie piosenki Cohena- przynajmniej ta, ktorą ja kojarz
            > ę z tego filmu, bo o alfonsie sobie nie przypominam.
            >

Bo tam nic o alfonsach nie ma. Zarówno w wersji Cohena, jak i w tłumaczeniu jest o tym, że gdyby ona chciała pracować na ulicy to on zniknie:
            1. And if you want to work the street alone
            I'll disappear for you - Cohen
            2. Lub jeśli na ulicy chcesz zarobić
            Ja w cień usunę się - tłumaczenie na język polski.
            • jednoraz0w0 Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 04:47
              Jednakoz usunięcie się w cień to nie to samo co zniknięcie. Usunięcie się w cień oznacza zejście z widoku ale obecność. Nie wiem jaka była intencja tłumacza, można to interpretować na różne sposoby.
              • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 04:55
                jednoraz0w0 napisał(a):

> Jednakoz usunięcie się w cień to nie to samo co zniknięcie. Usunięcie się w cie
                > ń oznacza zejście z widoku ale obecność. Nie wiem jaka była intencja tłumacza,
                > można to interpretować na różne sposoby.

Można interpretować różnie, ale wciąż nawet przy dużej dozie złej woli trudno dopatrzeć się alfonsowania. Gdyby taka była intencja tłumacza, prościej byłoby: "ja strzegł będę cię" czy coś w podobie.
                Tak czy inaczej, interpretacja alpepe jest wzięta z dupy i do tego przedstawiona w sposób kategoryczny, co mnie skłoniło do napisania sprostowania.
              • kandyzowana3x Re: A który film powinien zniknąć? 11.04.23, 06:32
                Bez przesady, jeśli przyjmujemy już aż tak dosłowna interpretacje, to zniknę należałoby odczytać jako magiczna sztuczkę?
      • aandzia43 Re: A który film powinien zniknąć? 10.04.23, 23:54