11.04.23, 07:00
Tekst linku

Bardzo, bardzo się cieszę! Cierpię każdego miesiąca, na szczęście obecnie mam pracę w nienormowanym wymiarze i mogę sobie pozwolić na "luksus umierania" w domu z termoforem, ale bardzo dobrze pamiętam jak musiałam organizować za siebie zastępstwo albo pakować w siebie pół opakowania ketonalu, żeby w ogóle pojawić się w robocie i symulować pracę.
Co ematki na to? Dyskryminacja biednych mężczyzn? Pole do nadużyć jak L4 na ciążę od wyniku testu? A może po prostu ludzkie zrozumienie dla ułomności organizmu?

Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:02
      Kolejny kroczek do tego, żeby można było pisać artykuły pt. "dlaczego nikt nie chce zatrudniać kobiet".
      • bazia_morska Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:08
        Zauważ geniuszu ekonomii i polityki społecznej, że robi to prywatna firma, a nie ustawodawca.
        • inny.kwiatek Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:50
          Ale autorka postuluje by tak było wszędzie.
          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Wreszcie! 11.04.23, 16:25
            inny.kwiatek napisała:

> Ale autorka postuluje by tak było wszędzie.

A gdzie to napisałam? Osobiście cieszę się, że ktoś się na takie rozwiązanie zdecydował i dzięki temu również się o tym mówi.
      • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:15
        No jakoś mimo macierzyńskich, ciąż i dni opieki wciąż są chętni na zatrudnianie kobiet.
        • profes79 Re: Wreszcie! 11.04.23, 17:14
          Są. Ale nigdy nie było z tym prosto. No chyba, że mówimy o budżetówce gdzie czasami pół wydziału może iść na macierzyńskie i trzeba jakoś ciągnąć.
        • nenia1 Re: Wreszcie! 12.04.23, 20:25
          marta.graca napisała:

> No jakoś mimo macierzyńskich, ciąż i dni opieki wciąż są chętni na zatrudnianie
          > kobiet.
          >

bo mają mniejsze oczekiwania płacowe.
    • bazia_morska Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:02
      Komunis.
      A poważnie to bardzo się cieszę, ale nie sądzę, aby CD Projekt miał wielu naśladowców (poza IT).
      • sol_13 Re: Wreszcie! 15.04.23, 16:29
        IT w dużej mierze pracuje zdalnie, dodatkowo zatrudnia niewiele kobiet.
    • kotejka Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:10
      Cudownie - wyobrażam sobie Librusy moich dzieci 😅
      • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:16
        Co mają Librusy do pracy w CD Projekt?
        • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:39
          Wpisanie takiego urlopu do KP jako prawa pracownika do dnia wolnego dotyczyłoby również szkół, a te są mocno sfeminizowane. Mam dalej tłumaczyć?
          • paskudek1 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:44
            triss_merigold6 napisała:

> Wpisanie takiego urlopu do KP jako prawa pracownika do dnia wolnego dotyczyłoby
            > również szkół, a te są mocno sfeminizowane. Mam dalej tłumaczyć?

Nie sądzę bo urlop nauczyciela reguluje ustawa Karta Nauczyciela a nie Kodeks Pracy. Nie mam żadnego dnia urlopu na rządanie, więc raczej nie będę miała na okres.
            • glanaber Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:29
              paskudek1 napisała:

>
              > Nie sądzę bo urlop nauczyciela reguluje ustawa Karta Nauczyciela a nie Kodeks P
              > racy. Nie mam żadnego dnia urlopu na rządanie, więc raczej nie będę miała na ok
              > res.
              >
              Na RZĄDANIE to nikt nie ma.
              Swoją drogą, czego uczysz, nauczycielko?
              • paskudek1 Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:34
                glanaber napisała:

> paskudek1 napisała:
                >
                >
                > >
                > > Nie sądzę bo urlop nauczyciela reguluje ustawa Karta Nauczyciela a nie Ko
                > deks P
                > > racy. Nie mam żadnego dnia urlopu na rządanie, więc raczej nie będę miała
                > na ok
                > > res.
                > >
                > Na RZĄDANIE to nikt nie ma.
                > Swoją drogą, czego uczysz, nauczycielko?

Jasna cholera, masz rację. Babola strzeliłam z pośpiechu. Moja wina. Zmienia to cokolwiek w przepisach urlop owych nauczycieli? Nic. W przeciwieństwie do niektórych potrafię przyznać się do błędu i niestety czasem takowe popełniam.
                • mallard Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:02
                  paskudek1 napisała:

> Jasna cholera, masz rację. Babola strzeliłam z pośpiechu. Moja wina.

Żądać - rządzić, podobnie brzmią i wyglądają. W jakiś sposób są spokrewnione, bo kto rządzi, to czasem czegoś żąda, więc ja bym Cię rozgrzeszył trochę 😉

Zmienia to cokolwiek w przepisach urlopowych nauczycieli? Nic.

Ano nic, ale jest używanie dla różnej maści frustratów i innych grama-orto-faszystów. Wiem co piszę, jako jeden z nich... 😉😉😉
                  • glanaber Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:47
                    mallard napisał:

> Zmienia to cokolwiek w przepisach urlopowych nauczycieli? Nic.
                    >
                    > Ano nic, ale jest używanie dla różnej maści frustratów i innych grama-orto-fasz
                    > ystów. Wiem co piszę, jako jeden z nich... 😉😉😉

Cóż, wydawać by się mogło, że jeżeli jest jakaś grupa zawodowa, od której całościowo i zawsze można wymagać poprawnej polszczyzny, to tą grupą są nauczyciele. Jak widać - nie. Tylko frustrat i faszysta może oczekiwać od nauczycieli poprawnej ortografii. Smutne ☹️
                    • kub-ma Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:49
                      Jeżeli w życiu prywatnym nauczyciel popełni błąd, to świat się nie zawali. I uciekałabym od stwierdzeń typu "zawsze można wymagać".
                      Ważne, żeby w pracy tych błędów nie popełniał.
                      • niemcyy Re: Wreszcie! 11.04.23, 16:38
                        Prawdopodobienstwo, ze ktos tylko w zyciu prywatnym robi podstawowe bledy ort. i nawet nie ma odruchu, zeby sprawdzic podczas pisania, a w szkole magicznie mu sie zalacza tryb ortograficzny, oscyluje w okolicach 0.
                        • glanaber Re: Wreszcie! 12.04.23, 08:53
                          niemcyy napisał(a):

> Prawdopodobienstwo, ze ktos tylko w zyciu prywatnym robi podstawowe bledy ort.
                          > i nawet nie ma odruchu, zeby sprawdzic podczas pisania, a w szkole magicznie mu
                          > sie zalacza tryb ortograficzny, oscyluje w okolicach 0.
                          Dokładnie tak samo uważam.
                        • paskudek1 Re: Wreszcie! 12.04.23, 10:05
                          Tak, oczywiście, oficjalne sprawozdania i dokumenty pisze równie szybko jak posty na forum. Masz rację.
                    • paskudek1 Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:54
                      Widzisz, ja się do błędu przyznałam. Fakt, te dwa cholerne słowa często mi, się pochrznią. Ma pocieszenie ci powiem że po pierwsze w pracy udaje mi się takich byków nie sadzić a po drugie nie uczę niczego jeśli już chcesz wiedzieć. A po trzecie jakby się się zdarzuli przexyztac kiedyś jedną pracę uczniowską to możesz zapomnieć nawet jak się pisze który.
                      A co do meritum - w sprawię urlopu mój błąd ortograficzny nie zmienił niczego.
          • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:48
            Nie wiem, w jakiej galaktyce wprowadzenie jakiegoś uprawnienia w jednej z prywatnych firm pociąga za sobą obowiązek wprowadzenia go również do KP. A tak poza tym, naprawdę nauczycieli obowiązuje KP w pełnym zakresie?
            • paskudek1 Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:00
              marta.graca napisała:

> Nie wiem, w jakiej galaktyce wprowadzenie jakiegoś uprawnienia w jednej z prywa
              > tnych firm pociąga za sobą obowiązek wprowadzenia go również do KP. A tak poza
              > tym, naprawdę nauczycieli obowiązuje KP w pełnym zakresie?
              >
              No, właśnie nie ale triss nienawidzi kobiet i nauczycieli.
              • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:12
                Ogólnie innych ludzi.
              • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:53
                Wręcz przeciwnie.
          • iwles Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:01

Póki co, nauczycieli obowiązuje KN.
          • better.call.kim Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:20
            CD Project to jednak nadal mocno zmaskulinizowane IT. W takim środowisku dawanie urlopu menstruacyjnego z jakimś wielkim ryzykiem strat się nie wiąże.
            • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:05
              W artykule masz, że 32% pracowników stanowią kobiety.
              • nenia1 Re: Wreszcie! 12.04.23, 20:28
                czyli nawet nie 1/3.
    • kropkacom Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:14
      Pracujesz tam? Nie. Są firmy gdzie wszyscy pracują cztery dni w tygodniu. I co? Pracujesz tam? Nie.
      • kropkacom Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:38
        Z kolei bonus, który sama przetestowałam to był trzy dni wolne w roku, które aby wykorzystać starczyło tylko zadzwonić do firmy, że jest się chorym. Znaczy nie potrzeba było potrzeby brać urlopu czy iść do lekarza po zwolnienie.
    • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:25
      Na szczęście to tylko prywatna firma.
      • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:17
        Na twoje szczęście w budżetowce nie trzeba mieć okresu, by cały dzień przebimbać.
        • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:40
          Jakby Ci to wyjaśnić... nie robię przy taśmie.
          • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:43
            Nie wierzę, biurwie z kilkunastoletnim doświadczeniem chcesz świat objaśniać?
          • princesswhitewolf Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:18
            Co ma robienie przy taśmie do budzetowki?
            • hanusinamama Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:51
              Ze ona biurwa urzędowa ważniejsza, lepsza...godniejsza.
              • princesswhitewolf Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:01
                Nie o to mi chodzilo. Czasy państwowych zakładów pracy z tasmami skonczyly sie w prae lat po komunizmie bo przejal to sektor prywatny.

Zawody w budzetowce sa i fizyczne i biurowe sle na tasmie to jakis niebywale rzadki przypadek inatytucji bylby
        • kropkacom Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:45
          Dokładnie. Po prostu wychodzi.
          • kropkacom Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:45
            Oni w tej firmie tez nie robią przy taśmie.
    • 35wcieniu Re: Wreszcie! 11.04.23, 07:36
      Regulacje wewnątrz firmy, w której nie pracuję i nie planuję pracować nie robią na mnie wrażenia. Ich sprawa. Nie sądzę żeby zrobili to "na pałę", widać zyski przewyższają straty wynikające z nieobecności pracownic. Choćby marketingowo- pisze się o nich ostatnio non stop.
      • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:02
        Mogą dodać sobie punktów za gender woman friendly i inne bullshity.
        • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:18
          Jeśli dzięki tym punktom będzie więcej chętnych kompetentnych osób do pracy u nich, to chyba wszyscy powinni być zadowoleni?
          • profes79 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:19
            Skąd wniosek że kompetentnych?
            • kamin Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:23
              Niekompetntnych nie muszą przyjmować. Po prostu będą mieli większy wybór, bo zakreklamowali się jako przyjazny pracodawca
            • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:49
              Ty jako pracodawca zatrudniasz niekompetentnych?
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:44
                W firmie, w której pracuje mąż są zatrudnieni niekompetentni ludzie (i jest to eufemizm), którzy praktycznie sabotują firmę, ale najwyraźniej nic się nei da z tym zrobić. Nie pytaj mnie dlaczego. Dlaczego szef tego nie widzi, albo nie chce widzieć, dlaczego nic z tym nie robi. Myślę, że nie jest to jedyna taka firma na świecie.
                • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:02
                  To już jest zmartwienie zarządzających tymi firmami.
              • profes79 Re: Wreszcie! 11.04.23, 17:13
                Nie, ale z tego co napisałaś wynika, że dla ciebie miarą kompetencji będą wspomniane przez Triss punkty i nic więcej. Na tej samej zasadzie ostatnio w banku zatrudniono młodocianego głupka bo dostał wystarczająco dużo punktów za polityczną poprawność. Czy świadczy to o kompetencji? Na pytanie odpowiedz sobie sama.
          • princesswhitewolf Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:05
            >Jeśli dzięki tym punktom będzie więcej chętnych kompetentnych osób do pracy u nich, to chyba wszyscy powinni być zadowoleni?

Oczywiscie. I na tej zasadzie pracowalam w firmie gdzie byly 2 dni wolne w roku" Menopausal days" Produkowali HTZ to trudno by bylo hipokrytami.

Firmy w Uk maja rozmaite wolne dni w zaleznosci od firmy. Wlasnie te benefits maja elemet samoreklam i nie sa to tylko wolne dni, ale doplaty do rocznego rachunku elektrycznosci i gazu, pieniadze na dojazdy do pracy itd
        • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:24
          > Mogą dodać sobie punktów za gender woman friendly i inne bullshity.

'Woman freindly' to bullshit? Napisała pani pierdzistołka 'mogę iść na macierzyńskie, opieki itd. kiedy chcę bo moja bullshit job na tym nie ucierpi - nikt nie zauważy, że mnie nie ma'.
        • paskudek1 Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:48

> Mogą dodać sobie punktów za gender woman friendly i inne bullshity.

Za co ty tak nienawidzisz kobiet co?
        • hanusinamama Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:53
          Napisała szeregowa urzędniczka...która jak zniknie na L4 nikt nie zauwazy...
        • pursuedbyabear Re: Wreszcie! 11.04.23, 14:04
          O bullshitach może pisać tylko ktoś, kto dzięki tatusiowi trafił na ciepłą posadkę, w której się nie przemęcza i całymi dniami stuka na forum na koszt jelenia-podatnika.
          Strach myśleć, co będzie, jak się dowiesz, że w niektórych firmach są też urlopy na podreperowanie zdrowia psychicznego (też taki tam bullshit).
          • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 16:52
            Skąd pomysł, że dzięki tatusiowi, który od 2004 r. jest na emeryturze?
            Nauczyciele i pracownicy paru innych zawodów mają prawo do rocznego urlopu zdrowotnego, żaden news.
    • mid.week Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:23
      "Jako pierwszy urlop menstruacyjny wprowadził serwis dystrybucji gier GOG, siostrzana spółka CD Projekt Red. Trwający osiem miesięcy pilotaż rozpoczął się tam w 2022 r. i zakończył konkluzją, że warto to rozwiązanie rozszerzyć i wprowadzić na stałe."

Skoro przetestowali i zdecydowali sie rozszerzyc na druga spółkę, zwiększyli nawet ilość dni wolnych, to oznacza że nikt nie nadużywał możliwości a firma nie stracila na pojedynczych nieobecnosciach. Generalnie to ja zawsze bylam za zadaniowym trybem pracy, nie czasowymi doopogodzinkami.
      • berdebul Re: Wreszcie! 11.04.23, 08:51
        Mówimy o pracy typu białe kołnierzyki - dobrze płatnej, mającej sensowne hr i regulacje antymobbingowe/równościowe etc, a nie Januszexie, czy pracy przy taśmie, gdzie będzie to okazja żeby wyrwać parę dni więcej wolnego i nie iść do pracy, której się nie lubi i do której się chodzi, bo wyjścia nie ma.
        • mid.week Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:18
          a ktoś twierdził, ze jest inaczej?
          • berdebul Re: Wreszcie! 11.04.23, 21:14
            Piszesz o nienadużywaniu, które jest możliwe bo jak wyżej. Jeżeli wejdzie do KP, to będzie nadużywane równo.
    • jakis.login Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:10
      Nie jest to dyskryminacja biednych mężczyzn, ale dyskryminacja wszystkich niemiesiączkujących boleśnie osób. Czyli dodatkowy dzień wolnego może wziąć kobieta w okresie rozrodczym (ta, która rzeczywiście cierpi, i ta, która wykorzysta sytuację), a nie może np. ta po menopauzie, która dla odmiany raz na kilka tygodni ma trzydniową migrenę albo facet, który dostał kłopotliwej sraczki przed wyjściem z domu. Bardzo za to chciałabym rozwiązania, które wprowadzałoby jakąś pulę dni chorobowego, dla wszystkich, bez konieczności zawracania dudy lekarzowi.
      • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:16
        Ja prdl. Dyskryminacja niemiesiączkujących boleśnie osób. Weź sobie to głośno przeczytaj. Miałabyś choć jeden dzień bolesnego okresu, takiego z wymiotowaniem, mdleniem z bólu, kroplówkami i wzywaniem karetki, to może by cię to skłoniło do jakiejś refleksji.
        • jakis.login Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:25
          marta.graca napisała:

> Ja prdl. Dyskryminacja niemiesiączkujących boleśnie osób. Weź sobie to g
          > łośno przeczytaj. Miałabyś choć jeden dzień bolesnego okresu, takiego z wymioto
          > waniem, mdleniem z bólu, kroplówkami i wzywaniem karetki, to może by cię to skł
          > oniło do jakiejś refleksji.

Dzięki za egzemplifikację tego, o co mi chodziło smile Miałabyś choć jeden dzień migreny, takiej z wymiotowaniem, biegunką, mdleniem z bólu, żarciem tryptanów co kilka godzin, to może by cię to skłoniło do jakiejś refleksji.
          • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:42
            Na migrenę nie przysługuje zwolnienie lekarskie?
            • jakis.login Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:05
              marta.graca napisała:

> Na migrenę nie przysługuje zwolnienie lekarskie?

Podobnie jak na dolegliwości związane z menstruacją, które uniemożliwiają pracę.
            • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:33
              Pierwsze słyszę, żeby przy wymiotowaniu, mdleniu z bólu, kroplówkach i wzywaniu karetki chora nie miała prawa do L4 "bo to miesiączka".
              • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:41
                A wątek jest o L4, czy o dodatkowych dniach wolnych?
                • black.imak Re: Wreszcie! 11.04.23, 14:41
                  No więc skoro należą się dodatkowe dni wolne na miesiączkę, bo się mdleje z bólu, to dlaczego nie na migrenę, przy której też się mdleje z bólu. I nie L4 tylko dodatkowe wolne. Widzisz jaki absurd, że tylko na miesiączkę ma być wolne i że w ten sposób te osoby są niesłusznie uprzywilejowane a inne dyskryminowane?
                  • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 14:44
                    Póki co, nie należą się ani na miesiączkę, ani na migrenę. w żadnym wypadku nie uważam, że osoba cierpiąca jest uprzywilejowana.
                • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 18:22
                  to jest wątek o dodatkowych dniach wolnych na coś, na co się bierze L4
                  wymieniasz dramatyczne objawy, przy których na oddział powinni cię wpisać a nie tylko L4 dać
                  skoro je masz- to się należy L4
                  skoro ich nie masz- to się nie należy, ani L4 ani urlopik pod pretekstem, że mogłyby być

Tak więc L4 jest kluczem do zagadki akurat.
          • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 09:51
            Na to jest zwolnienie lekarskie.
          • massinga Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:13
            Jak czesto czlowiek ma taka biegunke, ze marzy o smierci? Za to bole menstruacyjne sa co miesiac i potrafia byc bardzo silne.
            • triss_merigold6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:25
              Kierunek lekarz.
              • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:37
                Mało to lekarzy, którzy pojęcia nie mają o endometriozie, a na info o bólu mówią, że "taka pani uroda"?
                • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:44
                  To zmień lekarza.
                  • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:55
                    Byłam u jednego z najlepszych specjalistów w Polsce, w szpitalu specjalizującym się w leczeniu endometriozy. Wiesz, ile kosztuje taka wizyta?
              • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:46
                > Kierunek lekarz.

Och jaki twój świat prosty! Mnie gin przepisał leki a gastrolog ich zabronił. I co? Ból w d..e mają - masz okres to ma boleć.
                • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:49
                  > Mnie gin przepisał leki a gastrolog ich zabronił

To wiele wyjaśnia. Teraz już wiemy czemu nie jesteś na HTZ, chociaż jej potrzebujesz na cito.

Współczuję sad
                  • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:51
                    lauren6 napisała:
                    > To wiele wyjaśnia. Teraz już wiemy czemu nie jesteś na HTZ,

Lorenka przpisuje HTZ na bóle miesiączkowe 20-latce big_grin

• lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:56
                      20 latka, która twierdzi, że w 2015 roku głosowała na Nowoczesną big_grin

Gubisz się w swoich kłamstwach trollu.
                      • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:57
                        lauren6 napisała:
                        > 20 latka,

Ale ja nie twierdzę, że teraz mam 20 lat. Wiem - dla twojej pustej czaszki upływ czasu jest nie do ogarnięcia.

• lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:33
                          A ja nigdzie nie napisałam, że 20 latka powinna brać HTZ 🙃 Jesteś zwyczajnie głupia i dlatego coś takiego wyczytałaś z mojego wpisu ☺️
                          • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:36
                            lauren6 napisała:
                            > A ja nigdzie nie napisałam, że 20 latka powinna brać HTZ 🙃

Odniosłaś się do mojego wpisu, chęć dowalenia przysłoniła ci kwestię, że nie koniecznie piszę o sobie w roku 2023.

• panizokienka Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:11
            Otóż to! Migrena potrafi skosić na dwa dni i nikt się nie patyczkuje.
        • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:14
          > Miałabyś choć jeden dzień bolesnego okresu, takiego z wymiotowaniem, mdleniem z bólu, kroplówkami i wzywaniem karetki, to może by cię to skłoniło do jakiejś refleksji.

Miałam bolesne miesiączki połączone z migrenami. To się leczy.

I tak dawanie dnia wolnego na jeden stan chorobowy, a na inne stany chorobowe nie (można wziąć L4, ale traci się 20% pensji) to dyskryminacja.
          • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:28
            W moim przypadku diagnostyka, w tym laparoskopowa, nic nie wykazała, a leczenie polega na przepisywaniu silnych leków przeciwbólowych. A mądrości o leczeniu zapodaj chorym na endometriozę, które latami są odsyłane od jednego lekarza do drugiego.
            • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:41
              Leczenie migren czy wielu innych przypadłości też polega na braniu silnych leków przeciwbólowych.

Uzasadnij dlaczego wszystkie kobiety mają mieć prawo do dodatkowych 12 dni wolnego, dlatego że ułamek z nich choruje na endometriozę.
              • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:57
                A ja gdzieś to postulowałam? Szanse na to są jak na wyświęcenie mnie na papieża, a bicie piany, jak by już projekt ustawy wisiał.
                • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:30
                  To dobrze, że nie postulujesz.
            • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:37
              Ale nie jesteś jedyną osobą, która ma problem zdrowotny, w którym diagnostyka nic nie wykazała. Takich problemów, kiedy chory cierpi i łazi od lekarza do lekarza jest na pęczki. Nadal na normalnych zasadach mogą się starać o L4.
              Dlaczego L4 na bolesną miesiączkę, ale na niezidentyfikowane bóle głowy albo niewiadomego pochodzenia duszności już nie?
              • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:40
                Przecież są L4 na te wszystkie dolegliwości.
              • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:42
                W ramach lekcji pokory może powinna poczytać sobie sąsiedni wątek o perypetiach w pracy ematki chorującej na chorobę nowotworową.
                • marta.graca Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:04
                  Kto?
                • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:12
                  lauren6 napisała:
                  > W ramach lekcji pokory może powinna poczytać sobie sąsiedni wątek o perypetiach
                  > w pracy ematki chorującej na chorobę nowotworową.

Przypominam jaki w wątku tamtej forumki koleżaneczki z pracy przejawiały poziom zrozumienia. Był taki jak twój czy zdziry 'inni też mają problemy i nikt się nie patyczkuje'.
                  • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 18:26
                    poproszę link do mojego wpisu "inni też mają problemy i nikt się nie patyczkuje"
                    • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 18:33
                      anorektycznazdzira napisała:
                      > poproszę link do mojego wpisu "inni też mają problemy i nikt się nie patyczkuje"

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175721678,175721678,Wreszcie_.html?p=175722709
                      I pisałam o poziomie zrozumienia.
                      • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 19:15
                        ten wpis jest kilka linijek wyżej, pytam o wątek dziewczyny z nowotworem
                        kleisz?
                        • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 20:44
                          > ten wpis jest kilka linijek wyżej, pytam o wątek dziewczyny z nowotworem
                          > kleisz?

To może przeczytaj co napisałam?
                          • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 20:53
                            Acha. Czyli nie kleisz. Nic nowego.
                            • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 21:09
                              > Acha. Czyli nie kleisz. Nic nowego.

Najwyraźniej nie kleisz co napisałam bo nie odnosiłam się do żadnego twojego wpisu w TAMTYM wątku. Nawet nie wiem czy cokolwiek tam pisałaś.
                • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 18:27
                  Dokładnie o tej dziewczynie myślałam- jak ma problemy z L4 (nie powinna ich moim zdaniem mieć) to ma problem a nie dodatkowe dni wolne dla pacjentów onkologicznych.
      • larix_decidua77 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:18
        Przecież miesiączkujące kobiety również mają biegunki i migreny i też nie mają na te dolegliwości dni wolnych.
      • beaucouptrop Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:12
        To samo sobie pomyślałam. To prawo jest dyskryminujace i firma stworzyła je pod publiczkę. Gdyby dali te 12 dni w roku, po jednym w miesiącu, każdemu pracownikowi jako dni kiedy możesz być chory, a nie musisz przynosić zwolnienia to byłoby rozwiązanie niedyskryminujace. No ale przecież urlop menstruacyjny dla kobiet i "osób menstruujacych" jest bardziej medialny i trendy 🤣
        • anorektycznazdzira Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:38
          w punkt
        • niemcyy Re: Wreszcie! 11.04.23, 16:45
          12 dni w roku firma moze nie moc dac wszystkim, bo jednak ktos musi cos wypracowac, zeby interes sie krecil.
          Osoby menstruujace piluja galez, na ktorej siedza zwlaszcza kobiety z niskimi kwalifikacjami.
          • beaucouptrop Re: Wreszcie! 11.04.23, 22:18
            Pracuję w miejscu gdzie mamy 12 dni w roku kiedy możesz po prostu być chory bez zwolnienia. Są oczywiście reguły, że nie możesz tego łączyć z weekendem. To znaczy możesz być chory w piątek, ale jeśli nie pracujesz też w poniedziałek to już musisz mieć zwolnienie lekarskie. Jak wszędzie są tacy, którzy to wykorzystują, ale to mniejszość. Interes się kręci. A odkąd ludzie mogą pracować zdalnie ilość nieobecności z powodu choroby spadła.
        • brenya78 Re: Wreszcie! 11.04.23, 17:04
          Przecież jak jesteś chory to przysługuje ci L4…
        • bywalec_hoteli Re: Wreszcie! 12.04.23, 08:26
          beaucouptrop napisała:

> To samo sobie pomyślałam. To prawo jest dyskryminujace i firma stworzyła je pod
          > publiczkę. Gdyby dali te 12 dni w roku, po jednym w miesiącu, każdemu pracowni

Powinien urlop menstruacyjny dotyczyć również mężów i partnerów miesiaczkujacych kobiet. Bo oni musza w taki dzień z partnerką, żona wytrzymywać. O tym się nie mówi.
          • iwles Re: Wreszcie! 12.04.23, 08:33

To idź w tym czasie do roboty. A potem dzieci na spacer 🤣
          • pursuedbyabear Re: Wreszcie! 12.04.23, 08:37
            Padalcu, a co ty wiesz o życiu z miesiączkującą kobietą, czy z kobietą w ogóle?
            I zdradzę ci sekret - nie każda wtedy staje się zołzą.
            W sumie może szkoda.
    • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:10
      Wiesz cokolwiek o pracy w tej firmie? Nawet za dodatkowe dni urlopu nie zdecydowałabym się na pracę w tej firmie. Poczytaj sobie opinie byłych pracowników np na gowork zamiast piać z zachwytu.
      • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:48
        lauren6 napisała:
        > Poczytaj sobie opinie byłych pracowników np
        > na gowork zamiast piać z zachwytu.

Na takich portalach żadna firma nie ma dobrych opinii big_grin
        • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:54
          Rozumiem, że taka lewaczka jak ty ignoruje doniesienia byłych pracowników o crunch w CPR, pracy po 16h na dobę, o traktowaniu pracowników, którzy nie są Polakami itd. Bo każda firma miewa złe opinie w necie. Ok, zawsze wiedziałam trolliku, że twoja lewicowość jest jedynie na pokaz.
          • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:56
            lauren6 napisała:
            > Rozumiem, że taka lewaczka jak ty ignoruje doniesienia byłych pracowników o cru
            > nch w CPR, pracy po 16h na dobę, o traktowaniu pracowników, którzy nie są Polak
            > ami itd. Bo każda firma miewa złe opinie w necie. Ok, zawsze wiedziałam trollik
            > u, że twoja lewicowość jest jedynie na pokaz.

Ale rozumiesz, że piszący anonimową opinię w necie to niekoniecznie były pracownik?

'Na wnuczka' też się dasz orżnąć?
            • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:59
              evening.vibes napisała:
              > Ale rozumiesz, że piszący anonimową opinię w necie to niekoniecznie były pracow
              > nik?
              >
              > 'Na wnuczka' też się dasz orżnąć?

W sumie to twój pamiętny wątek o 'molestującym uchodźcy w SKM' z 2015 roku 'bo ktoś w komentarzu tak napisał' wisi więc pytanie retoryczne tongue_out
            • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:28
              spidersweb.pl/plus/2021/05/crunch-cdprojekt-wiedzmin-cyberpunk-praca-marsze-smierci
              bezprawnik.pl/crunch-cd-projekt-red/
              cyfrowa.rp.pl/gry-e-sport/art18174881-odejscia-z-cd-projektu-w-tle-oskarzenie-o-mobbing-i-gigapremie
              www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/2098033,1,crunch-czyli-o-harowce-tworcow-gier.readItd.

Same anonimowe opinie big_grin
              • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:37
                lauren6 napisała:
                > spidersweb.pl/plus/2021/05/crunch-cdprojekt-wiedzmin-cyberpunk-praca-marsze-smierci
                > bezprawnik.pl/crunch-cd-projekt-red/
                > cyfrowa.rp.pl/gry-e-sport/art18174881-odejscia-z-cd-projektu-w-tle-oskarzenie-o-mobbing-i-gigapremie
                > www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/2098033,1,crunch-czyli-o-harowce-tworcow-gier.readItd.
                >
                > Same anonimowe opinie big_grin

A to powyżej to 'go work'? Lorenusiu - chęć dowalenia wyłącza ci resztki mózgu w czaszce.
                • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 12:38
                  To powyżej to są potwierdzenia anonimowych opinii, które wg ciebie nie są wiarygodne

No popatrz, wystarczą 3 minuty by sprawdzić czy opinie są wyssane z palca, czy tkwi z nich ziarno prawdy.
                  • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:11
                    lauren6 napisała:
                    > To powyżej to są potwierdzenia anonimowych opinii, które wg ciebie nie są wiary
                    > godne

Bo są niewiarygodne. Jeżeli chce się być branym poważnie to na takie źródła się po prostu nie powołuje.
                    • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:38
                      Które nie jest wiarygodne? Polityka czy Rzeczpospolita?
                      • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:42
                        lauren6 napisała:
                        > Które nie jest wiarygodne? Polityka czy Rzeczpospolita?

Kontekst rozmowy znowu Lorenkę przerósł 🙄
        • panizokienka Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:10
          evening.vibes napisała:

> lauren6 napisała:
          > > Poczytaj sobie opinie byłych pracowników np
          > > na gowork zamiast piać z zachwytu.
          >
          > Na takich portalach żadna firma nie ma dobrych opinii big_grin

Ta akurat, również na 'rynku w realu', ma fatalne opinie. Znam też byłych pracowników, no nie fajnie tam jest.
      • palacinka2020 Re: Wreszcie! 11.04.23, 22:09
        Znam osobe pracujaca w CD projekt, bardzo jej tam dobrze, pracuje juz tam ze 4 lata. Nie jest zadnym programistą ani testerem.
    • majaa Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:25
      Pracujesz w tej firmie, że tak się cieszysz? Bo jeśli nie, to nie widzę specjalnego powodu do radości. To, że jakaś prywatna firma wprowadziła sobie swoje wewnętrzne regulacje o niczym jeszcze nie świadczy, więc obawiam się, że nadal będziesz musiała organizować te zastępstwa albo pakować w siebie ketonal. A nie możesz wziąć L4, skoro tak ciężko przechodzisz okres?
    • palacinka2020 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:29
      U mnie w korpo takze istnieje urlop menstruacyjny. Nie wiem czy ktokolwiek to bierze, jeszcze sie z tym nie spotkalam. To raczej benefit teoretyczny, na papierze. Wziecie chorobowego na okres nie sprawia, ze zmieniaja sie kpie i rzeczy moga byc niedokonczone.
    • brenya78 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:40
      Oj zapluja sie zaraz wszystkie pracownice Januszexow - No bo KTO, na Boga KTO wykona ta zalegająca prace? Inni pracownicy? Ola Boga! Jeden dzień wolny w miesiącu, aaaaaaa!!!!!!! Koniec świata aaaaaaaa!!!
      • lauren6 Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:43
        Obawiam się, że w januszexie są lepsze warunki pracy niż we wspomnianej korpo.
      • pepsi.only Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:53
        Tak, zaplujemy się
    • pepsi.only Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:52
      No i? To prywatny pracodawca, ma swoje wewnętrzne ustalenia.
      U mnie z kolei w firmie po większych świętach bywa "szewski poniedziałek", dziś jeden z pracowników skorzystał, bo prawdopodobnie musi odpocząć po świętach.
    • kropkacom Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:57
      Dlaczego emocjonuje was benefit w prywatnej firmie?
      • pepsi.only Re: Wreszcie! 11.04.23, 10:59
        No właśnie nie. Jednak większości nie emocjonuje.
    • panizokienka Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:07
      Firma tandetnie zarządzana, mobbing i wykorzystywanie na każdym kroku, to nadrabiają owocowymi czwartkami i okresowymi urlopami, bajka👌😆
    • mallard Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:12
      Jako długoletni towarzysz kobiety absolutnie popieram.
      Trzeba by jeszcze pomyśleć o tych z menopauzą i andropauzą, czyli o starych, marudnych dziadach 😉
    • brenya78 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:14
      Prywatne firmy często maja wewnętrzne rozwiązania tego typu. W mojej gwarantowana praca z domu raz czy dwa w tygodniu istniała już przed covidem jak jeszcze nikt o tym nie słyszał. Było 30 dni urlopu, plus dodatkowe 5 które można sobie było „kupić”, plus dzień wolny na urodziny. Był miesięczny płatny „sabbatical” za każde dwa lata pracy, który można było wziąć razem z planowanym urlopem i być np. całe dwa miesiące na wakacjach ciurkiem.
      Menstruacyjnego urlopu nie było, ale bez problemu dostałam swego czasu miesiąc płatnego urlopu na podratowanie zdrowia bo byłam w kiepskiej formie psychicznej po procedurach invitro. Potem kolejny miesiąc na zwolnieniu lekarskim „No questions asked”.
      Super było.
    • princesswhitewolf Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:31
      Tak nieco w zwiazku z tematem ale nie do konca to mi sie marzy by stalo sie cos takiego jak w filmie The Power. Serio
    • klaramara33 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:35
      Jest to dyskryminacja mężczyzn ale oni o swoich męskich ułomnościach nie wpsomną, żeby powalczyć o swoje.
      • klaramara33 Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:36
        Słabościach nie ułomnościach.
        • evening.vibes Re: Wreszcie! 11.04.23, 11:38
          klaramara33 napisała:
          > Słabościach nie ułomnościach.

Jakich 'słabościach'? Jak oni nie to bądź dobrą 'pick me girl' i napisz za nich big_grin
          • klaramara33 Re: Wreszcie! 11.04.23, 13:36
            Mam ciekawsze rzeczy do roboty niż wlizy jakieś.